"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, February 07, 2009

FAKTA KRISIS PERLEMBAGAAN DI PERAK - malaysiakini

Reactions: 
YAB Dato' Seri Haji Mohamad Nizar Jamaludin menafikan laporan akhbar perdana dan TV1 berhubung ura-ura mengambil tindakan mahkamah terhadap DYMM Tuanku Sultan Perak. Laporan itu adalah fitnah dan pembohongan besar UMNO/BN untuk menyembunyikan pencabulan undang-undang yang mereka lakukan dalam rampasan kuasa di Perak.

Tindakan dari sudut undang-undang yang akan diambil ialah terhadap ADUN Pangkor, YB Dato' Dr. Zambry Abdul Kadir yang mengangkat sumpah sebagai MB di Istana Iskandariah petang tadi. Angkat sumpah tersebut bercanggah dengan perlembagaan kerana Dato' Seri Haji Nizar masih sah sebagai MB mengikut perkara 16(6) Undang-Undang Perlembagaan Negeri Perak.

Dato' Seri Haji Mohamad Nizar akan memohon perisytiharan mahkamah bahawa beliau adalah Menteri Besar negeri Perak yang sah mengikut peruntukan Undang-Undang Perlembagaan Negeri.

Perkara 16(6) memperuntukkan MB hanya boleh lucut jawatannya melalui 3 cara:
  1. Pembubaran DUN.
  2. Undi tidak percaya dalam sidang DUN.
  3. Meletak jawatan.
Perlantikan YB Dato' Dr. Zambry sebagai MB baru adalah tidak sah kerana YAB Dato' Seri Haji Mohamad Nizar masih tidak lucut jawatannya melalui mana-mana antara 3 cara yang diperuntukkan oleh undang-undang perlembagaan tersebut.

Merujuk kepada perenggan akhir Kenyataan Media Pejabat Tuanku Sultan petang 5 Februari yang menyatakan "Sekiranya YAB Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin tidak meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak bersama ahli-ahli MMK, maka jawatan Menteri Besar serta ahli-ahli MMK itu dianggap telah dikosongkan", Dato' Seri Haji Mohamad Nizar menegaskan bahawa ia tidak menepati mana-mana peruntukan Undang-Undang Perlembagaan berhubung 'lucut jawatan' Menteri Besar.

Menjawab soalan wartawan berhubung kedudukan sebenar Kerajaan Negeri Perak selepas majlis angkat sumpah Menteri Besar baru di Istana Iskandariah petang tadi, Dato' Seri Haji Mohamad Nizar mendesak UMNO supaya memberhentikan tindakan melanggar perlembagaan yang telah dan sedang mereka lakukan. "I'm still the legitimate Chief Minister of Perak. Hari ini Perak ada dua Menteri Besar. Saya sebagai Menteri Besar yang sah dan Dr. Zambry sebagai Menteri Besar haram" katanya.

Dato' Seri Haji Mohamad Nizar turut menyelar UMNO kerana takut berdepan dengan pembubaran DUN dan pilihanraya negeri untuk mendapat mandat muktamad dari rakyat. "UMNO dayus dan UMNO pondan kerana sanggup mengeksploit institusi Raja secara jahat untuk merampas kuasa diluar batas undang-undang dan perlembagaan."

Sementara itu Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Ahmad Awang menegaskan himpunan membantah perlantikan Menteri Besar baru di Bukit Chandan selepas solat Jumaat petang tadi tiada kena mengena dengan Dato' Seri Haji Mohamad Nizar. Bantahan yang disuarakan itu adalah manifestasi hasrat dan suara rakyat yang kecewa dengan konspirasi politik yang dicetuskan oleh UMNO.

PAS Perak kesal dengan tindakan pasukan keselamatan yang bertindak melepaskan gas pemedih mata sehingga ke dalam kawasan Masjid Ubudiah yang akhirnya mencetuskan suasana kecoh berhampiran Istana Iskandariah.

FAKTA KRISIS PERLEMBAGAAN PERAK


TIADA MANA-MANA PARTI MEMILIKI MAJORITI NYATA.

BN – 28 KERUSI

PR – 28 KERUSI

BEBAS – 3 KERUSI
  • ADUN-ADUN LOMPAT ADA KEBARANGKALIAN TINGGI UNTUK MELOMPAT LAGI PADA BILA-BILA MASA. SULTAN TIDAK WAJAR DIPERMAINKAN DENGAN KEPERLUAN MELANTIK KERAJAAN BARU SETIAP KALI BERLAKU ADUN MELOMPAT.
  • KEADAAN POLITIK PERAK AKAN TERUS TIDAK STABIL KERANA TIADA SEBARANG JAMINAN ADUN-ADUN LOMPAT ITU BOLEH BERHENTI MELOMPAT. KREDIBILITI 4 ADUN LOMPAT ITU SANGAT BOLEH DIPERTIKAIKAN KERANA SALAH SEORANG DARIPADA MEREKA TELAH DUA KALI MELOMPAT MANAKALA KESEDIAAN MEREKA SEMUA UNTUK BERPEGANG PADA JANJI YANG DIBUAT KEPADA RAKYAT BOLEH DIPERTIKAIKAN. DUA DARIPADA ADUN LOMPAT ITU JUGA SEDANG MENGHADAPI TUDUHAN RASUAH DI MAHKAMAH DAN BN TELAH MENUNTUT AGAR MEREKA DIGANTUNG TUGAS SEMASA MEREKA MASIH BERSAMA PAKATAN RAKYAT.
  • DALAM KEADAAN INI, MANDAT BARU ADALAH SATU-SATUNYA PILIHAN YANG ADA. HAK MENENTUKAN KERAJAAN BARU PATUT DISERAHKAN KEMBALI KEPADA RAKYAT SEBAGAI MENJUNJUNG PRINSIP DEMOKRASI YANG TULEN. LANGKAH PALING TEPAT IALAH MEMBUBARKAN DUN UNTUK DIADAKAN PILIHANRAYA NEGERI PERAK.
BN TERUS MEMFITNAH DAN BERBOHONG

AKHBAR, TV DAN RADIO YANG DIKUASAI BN TERUS MEMFITNAH YAB DATO' SERI HJ. MOHAMAD NIZAR.
  • NIZAR INGKAR TITAH SULTAN
  • NIZAR DERHAKA
  • NIZAR SAMAN SULTAN
  • NIZAR ANJUR PERHIMPUNAN HARAM
Bagi isu YAB Dato' Seri Haji Mohamad Nizar tidak meletakkan jawatan setelah dititahkan oleh Tuanku Sultan, tindakan itu selaras dengan kehendak peruntukan Undang-Undang Perlembagaan Negeri. Oleh itu isu 'derhaka' tidak timbul bahkan sebenarnya YAB Dato' Seri menumpahkan sepenuh taat setia kepada Tuanku Sultan dengan cara menjunjung kedaulatan perlembagaan negeri yang dipayungi baginda.

- Isu 'saman Sultan' dicipta oleh UMNO dan dimainkan oleh media di bawah pengaruh BN secara jahat dan jijik. YAB Dato' Seri tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan tentang hasrat seperti itu atau apa-apa kenyataan yang boleh ditafsirkan sebagai bermaksud begitu. TIADA TINDAKAN UNDANG-UNDANG ATAU TINDAKAN MAHKAMAH YANG TELAH ATAU AKAN DIAMBIL OLEH YAB DATO' SERI HAJI MOHAMAD NIZAR ATAU PAKATAN RAKYAT TERHADAP DYMM PADUKA SERI SULTAN AZLAN MUHIBBUDDIN SHAH.


- RTM dan MEDIA PRIMA telah menggambarkan Dato Seri Haji Mohamad Nizar bertanggungjawab secara langsung terhadap perhimpunan-perhimpunan rakyat yang diadakan di beberapa tempat sejak dua tiga hari yang lalu. Dato' Seri digambarkan sebagai PENDERHAKA yang menghasut rakyat menentang Raja. Insiden di Masjid Ubudiah dan sekitar Bukit Chandan selepas Solat Jumaat 6 Februari menjelang majlis angkat sumpah kerajaan (tidak sah) BN Perak sebenarnya tercetus daripada rasa kecewa rakyat terhadap rampasan kuasa yang dilakukan oleh UMNO. YAB Dato' Seri Haji Mohamad Nizar tiada kena mengena dengan perhimpunan tersebut dan tidak pernah mengarahkan sesiapa pun untuk menghalang majlis angkat sumpah itu secara fizikal.


-jeritan minda politik malaysia

27 comments:

adli hasan said...

Aku yg x penah jadi hakim pon tau keputusan tu x sah. Ketiga2 peruntukan perlembagaan tu x terpakai untuk melucutkan jawatan MB Nizar. So ape kate PRU akan dtg x payah buat pilihanraya kat Perak, bg Sultan je decide sape ADUN, sape Exco, sape MB. Kesian rakyat Perak dapat sultan cerdik tp zalimi rakyat. Maaf cakap kasar sket tp bg aku,"raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah". Khak ptuih!

Ko tau aku sapa .. aku pun tau ko sapa said...

Ni baru fakta. AKU CABAR FAUZI KO JAWAP SOALAN NI SATU SATU... HEHHEHEHEHHE

1. Kalau Anwar kata lompat parti ok, semua PKR sokong, lompat-lompat, habis habis orang lompat keluar PKR, bukan ke BN, diaoarang cam orang gile meroyan kutuk la , itu la , ini lah.. akai ada ka

2. dah camtu, menderhaka pulak ke sultan. Sultan suruh letak jawatan , tak nak pulak. Ingat tak masa si Nizar di lantik jadi MB, Sultan jugak yang perkenan , takde pulak korang cakap Sultan tak adil..

3. Dah kalah, buat tunjuk perasaan. Pastu kena sembur air, ambik gambar, masuk dalam blog. Oitt..orang buat rusuhan memang la kena sembur air..ni sama lah cam kes kugan tu, pencuri kena hukum, yang kena curi diam je..pastu nak salahkan orang..

4. yang ni paling penting, korang pergi buat bantahan la , rusuhan la, si Anwar Ibrahim relax je buat kenyataan akhbar dari office dia...apa ada hal..dia punya perangai memang camtu ...suka buat demonstrasi...

5. Karpal singh nak saman sultan. Yang ni korang fikirlah sendiri.Nanti kalau aku cakap, kata aku ni sokong melayu , bukan ISLAM, tapi , fikirkan la..tanya orang perak betul betul..apa dia Melayu ,, apa dia Islam ...


Di atas ni semua fakta..fikirkan secara rasional ..jangan emosional..
Kesimpulannya, takde bangsa lain yang akan jaga bangsa lain, kecuali orang melayu
yang suka sangat jaga hati bangsa lain

nanti kalau aku tulis, cakap ISLAM dulu, baru MELAYU.
Fikirlah oitt, tgk masak masak...dengan hati dan perasaan

Anonymous said...

http://www.tranungkite.net/v8/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10922#297983

Ada orang post di tranungkite.net

PostPosted: Sat Feb 07, 2009 4:10 am Post subject: Sudut baru yang perlu dilihat......Semua ini angkara DAP ? Reply with quote
Teman (org Perak ckp Teman = saya) dok follow ler isu dan situasi yang melanda negeri teman yang tercinta. Follow pun dari jauh jer... tapi bila sampai Tuanku tak perkenankan pembubaran dewan, tergerak rasanya teman nak balik ke Ipoh. Lebih lebih lagi bila dengar update tentang apa yang terjadi kat Kuala Kangsar... Ari Jumaat, lepas kerja terus cargasss... sepanjang jalan perasaan tu bercampur campur... sedih, marah , geram.. semua ada.. Teman rasa Datuk Seri Ir Nizar adalah MB terbaik rakyat Perak pernah dapat. Teman cakap terus terang, Teman memang tolak kerajaan BN.. Bukan kerana parti itu, tapi oleh kerana mereka yang kini menerajuinya...
Pendekkan cerita, sampai di Ipoh, sempat juga teman ajak kawan2 di ipoh pekena teh tarik. Salah seorangnya kawan sekolah dulu. Dia ni Cina, bapanya bekas MP yang pernah bertanding atas tiket DAP. Tetapi kini hanya sekadar menjadi ahli sahaja.
Si anak mengatakan dia menyokong penuh kepada pentadbiran PR. Namun, dia berkata tumbangnya PR di Perak adalah kerana perbezaan jumlah kerusi antara parti yang sangat ketara dan sikap Exco2 yang berlagak dan sombong. Si anak ini seperti ayahnya, merupakan penyokong tetap DAP, namun apa yang terjadi memang sudah dijangka jika dilihat akan keadaan dalaman peneraju negeri ini.
Si anak bercerita lagi, isu ini sudah dapat dihidu oleh kebanyakkan penyokong DAP yang rapat dengan Exco2 negeri. Setiap kali mesyuarat Exco, kata-kata seperti :
- Kita ada 18 kerusi... takkan 6 kerusi jadi bos kita ?
- U apa tau ?U belajar tinggi mana ? baik jadik posmen saja. (2 saudara tu Lawyer)
Dsb....
- Kita takkan ikut arahan dari kerusi sikit, kita ada 18 kerusi...
- U better learn how to walk first ?
Setiap keputusan MB dipertikai. “Kita ada 18 kerusi” di ulang –ulang kepada semua exco dan MB sendiri. Setiap keputusan yang bakal dibuat oleh MB, disyaratkan oleh mereka supaya ianya direview dahulu oleh mereka. Kalau raja dahulu kala memberi dikri (mcm tanda serah kuasa), si dia ini dikatakan sering membawa bulu burung (burung hapa ntah la) di mesyuarat exco dan mengatakan bulu burung ini simbolik kepada kuasa yang diberi oleh rakyat dikawasannya. Angkuh sungguh mereka ini. Bukan kata ada exco yang terasa, orang DAP sendiri pun dah mula menyampah. Ada satu exco ni, dari DAP dah menang 2 term, diorang kasik la jadik exco. Tapi 2 bersaudara ini kata apa kat dia; U better stay at home la (kebetulan dia mmg dah agak berumur) anything when we need u, we will call u.... Dia merungut, kalau ini mcm buat apa jadik exco... kulu kilir naik Camry dari umah ke ipoh jadi seperti passanger jer... driver yang tentukan nak pegi mana...
Si anak bercerita lagi, dia sedih kerana MB sebenarnya tidak dapat mengawal 2 bersaudara ini. Apakan tidak, kalau dibantah, hey... kitorang ada 18 kerusi tau... Betapa angkuhnya mereka, sujurus selepas menakluki Perak, seorang dr mereka membuat remark yang mengatakan kakitangan kerajaan negeri Perak lembab, tidak efisien dan sebagainya. Lalu ditegur MB, kata MB.... “These people now is working for us, they are our staff, don’t simply scold them before we try to change whatever need to be change....”
Si anak ini juga mengatakan bahawa, didalam exco, geng dari behrang dgn changkat jering tu la yang selalu diperlekehkan oleh 2 saudara ini.... setiap kali mesyuarat, suara mereka yang kerusi sikit ini, seperti tiada nilai. Walaupun begitu MB sentiasa cuba untuk mencapai keputusan yang paling baik untuk rakyat. Jenuh jugak la dia bertikam lidah dgn 2 saudara ini untuk capai sesuatu keputusan.
Sememangnya pentadbiran Perak didominasi oleh DAP yang dikontrol 2 saudara ini, tetapi mcm mana nak halang mereka ini dari terus menjahanamkan Perak ?? Jadi, oleh disebabkan sukar bekerjasama dan sifat keangkuhan mereka serta asyik diperlekehkan, 2 geng dr behrang dan changkat jering ni tinggalkan PKR. Dari aku terus diperlekehkan dan dihina, ini jer cara untuk mengajar mereka-mereka yang tak sedar diri ini. 2 saudara ini tak sedar, mereka berkuasa disebabkan Pakatan Rakyat. Jadi setiap kerusi adalah penting. Rata-rata Cina di Ipoh merasakan PRU13 PKR akan kurang mendapat sambutan. PAS mungkin dapat mengambil kesempatan keatas keadaan ini.
Lim Kit Siang dan anaknya tahu keadaan ini tetapi bertindak berdiam diri atau hanya menyatakan ini hal kerajaan negeri Perak, jadi tak perlu campur tangan mereka. Teman terpikir, kalau betul apa yg diceritakan, ADUN Behrang dan ADUN Changkat Jering tinggalkan PKR demi menghalang Perak dr dijahanamkan oleh 2 saudara ini. Itu jer cara yg ada kalau nak halang. ADUN Changkat Jering tu ex-army, asyik kene lekeh jer oleh Cina.. sure naik darah.. ADUN Behrang kalau tak silap, dia yang buka cawangan PKR di Behrang... dgr crita byk gak yang dia dah buat, tapi bila jadik Exco, kene ikut telunjuk 2 mangkuk ayun ni...
Banyak persoalan timbul.... anda nilaikan sendiri, Teman cuma nyampaikan saja... Walla’ Hu’Allam
Esok Teman nak pegi umah uncle teman (dia ni org UMNO)... katanya ada cerita tentang kenapa ADUN Bota buat lawak lompat sana sini...... nanti teman ceritakan kalau ada yang nak tahu....
P/S: dgr cerita ketua bahagian DAP Malim Nawar melayu... hmmmm... boleh ler DAP jadik MB plak lpas ni... itu pun kalau menang lagik laa...

Anonymous said...

hidup Republic!!!

fauzi@Oz said...

Takpayah cakap banyak la.....ko sembahyang cukup tak 5 waktu, buta hati betul cakap tak pakai otak, kalau kau membaca banyak sikit ko akan dapat jawapan soalan ko, bengap betul dah tu buta hati, bawak2 la sembahyang, jangan tinggal berdosa

Anonymous said...

Dua minggu lepas, rasa hormat kepada Sultan Perak masih menebal. Hari ini, patut diadakan satu petisyen seluruh negara agar Azlan Shah dinyahkan dan monarki dihapuskan.

Biar buku sejarah mencatat Azlan Shah sebagai pemusnah monarki di Malaysia. Kalo zaman Jebat or Laksamana Bentan, umum tau akan akibatnya. Sekarang ada undang-undang pun tak nak ikut.

NYAHKAN AZLAN SHAH DAN SELURUH MONARKI........

hangpaJebat said...

Azlan,,azlan...aku simpati kat hang...Jangan risau..tak akan kemana..hidup ni bukan nak menungkat langit..ok

Anonymous said...

Azlan,,azlan...aku simpati kat hang...Jangan risau..tak akan kemana..hidup ni bukan nak menungkat langit..ok

Anonymous said...

fakta 1- be end rampas kuasa dgn menghalalkan cara,
fakta 2- spr kuda tunggangan be end,melanggar perlembagaa
fakta 3-kerusi sama banyak tapi declare dia menang
fakta 4-sultan perak tak ada kuasa pecat mb
fakta 5-pembunuh dan penzina jadi tpm
fakta 6-mb zambry jadi mb haram
fakta 8-be end jadi kerajaan haram diperak
rumusan-aku rasa kerajaan haram ni tak lama memerintah target tak sampai 6 bulan
sebab - benda tak sah ni cepat dapat balasanya
kerana makan benda haram la katakan
HIDUP KETUANAN MAMAKS....melayu dok layu juge lahhhhhh hehehehehe

Najib Razak (P***M** Malaysia) said...

apa hal "Ko tahu aku sapo, aku tahu ko sapa " tu? kao dah menang bersorak dahlah...apahal nak betulkan jugak benang basah. siap nak kutuk DSAI lagi.Apahal ko? ko mental problem ko? ko nak tulih ka, nak komen ka no problem, tapi dah masuk merendah orang lain dah tak betul tu! ko bagus sangat ko? aku rasa ko berada ditahap "Jenin Maksimum" . Bongkak bangat! ko ingat BN dapat rampas Perak hari ni tapi esok dio boleh ambik hati orang Perak??? ko ingat luka dalam hati orang Perak hari ni boleh sembuh macam tu jo dengan janji2 BN lepas nih? JANGAN MIMPI KO

Anonymous said...

SuLTAN aZLAN itu kuncu UMNO.Kalau sultan itu tahu bersukan pasti dia tahu apa itu keputusan seri, macam PR DAN BN (seat itu seri 28 sama).Sultan ini jenis tak tahu undang-undang, macam mana rakyat nak hormat?.Tiada apa yang istimewa sangat darjat pada seorang sultan dia pun manusia juga, sama-sama makan nasi.Mati pun sama masuk kubur.depan Tuhan nanti baru tahu siapa paling berkuasa.Sultan pun boleh halalkan kerajaan haram.AlNajis perlu ingat mungkin ini cara dia alihkan kes sensasinya di mahkamah.Kalau Mat Monggolia ini jadi PM nanti pun kerja tidak akan aman.Kenapa Najis ini cepat-cepat pergi kat Sultan-UMNO itu untuk minta declare BN ambil alih Perak? Mesti,"Ada Ulat Di Dalam Seluar".

orang tua said...

salam...mintak tolong semua blogger tgk kesahihan cerita ni
kalau betul...aii...

http://www.tranungkite.net/v8/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10922#297983

Ada orang post di tranungkite.net

PostPosted: Sat Feb 07, 2009 4:10 am Post subject: Sudut baru yang perlu dilihat......Semua ini angkara DAP ? Reply with quote
Teman (org Perak ckp Teman = saya) dok follow ler isu dan situasi yang melanda negeri teman yang tercinta. Follow pun dari jauh jer... tapi bila sampai Tuanku tak perkenankan pembubaran dewan, tergerak rasanya teman nak balik ke Ipoh. Lebih lebih lagi bila dengar update tentang apa yang terjadi kat Kuala Kangsar... Ari Jumaat, lepas kerja terus cargasss... sepanjang jalan perasaan tu bercampur campur... sedih, marah , geram.. semua ada.. Teman rasa Datuk Seri Ir Nizar adalah MB terbaik rakyat Perak pernah dapat. Teman cakap terus terang, Teman memang tolak kerajaan BN.. Bukan kerana parti itu, tapi oleh kerana mereka yang kini menerajuinya...
Pendekkan cerita, sampai di Ipoh, sempat juga teman ajak kawan2 di ipoh pekena teh tarik. Salah seorangnya kawan sekolah dulu. Dia ni Cina, bapanya bekas MP yang pernah bertanding atas tiket DAP. Tetapi kini hanya sekadar menjadi ahli sahaja.
Si anak mengatakan dia menyokong penuh kepada pentadbiran PR. Namun, dia berkata tumbangnya PR di Perak adalah kerana perbezaan jumlah kerusi antara parti yang sangat ketara dan sikap Exco2 yang berlagak dan sombong. Si anak ini seperti ayahnya, merupakan penyokong tetap DAP, namun apa yang terjadi memang sudah dijangka jika dilihat akan keadaan dalaman peneraju negeri ini.
Si anak bercerita lagi, isu ini sudah dapat dihidu oleh kebanyakkan penyokong DAP yang rapat dengan Exco2 negeri. Setiap kali mesyuarat Exco, kata-kata seperti :
- Kita ada 18 kerusi... takkan 6 kerusi jadi bos kita ?
- U apa tau ?U belajar tinggi mana ? baik jadik posmen saja. (2 saudara tu Lawyer)
Dsb....
- Kita takkan ikut arahan dari kerusi sikit, kita ada 18 kerusi...
- U better learn how to walk first ?
Setiap keputusan MB dipertikai. “Kita ada 18 kerusi” di ulang –ulang kepada semua exco dan MB sendiri. Setiap keputusan yang bakal dibuat oleh MB, disyaratkan oleh mereka supaya ianya direview dahulu oleh mereka. Kalau raja dahulu kala memberi dikri (mcm tanda serah kuasa), si dia ini dikatakan sering membawa bulu burung (burung hapa ntah la) di mesyuarat exco dan mengatakan bulu burung ini simbolik kepada kuasa yang diberi oleh rakyat dikawasannya. Angkuh sungguh mereka ini. Bukan kata ada exco yang terasa, orang DAP sendiri pun dah mula menyampah. Ada satu exco ni, dari DAP dah menang 2 term, diorang kasik la jadik exco. Tapi 2 bersaudara ini kata apa kat dia; U better stay at home la (kebetulan dia mmg dah agak berumur) anything when we need u, we will call u.... Dia merungut, kalau ini mcm buat apa jadik exco... kulu kilir naik Camry dari umah ke ipoh jadi seperti passanger jer... driver yang tentukan nak pegi mana...
Si anak bercerita lagi, dia sedih kerana MB sebenarnya tidak dapat mengawal 2 bersaudara ini. Apakan tidak, kalau dibantah, hey... kitorang ada 18 kerusi tau... Betapa angkuhnya mereka, sujurus selepas menakluki Perak, seorang dr mereka membuat remark yang mengatakan kakitangan kerajaan negeri Perak lembab, tidak efisien dan sebagainya. Lalu ditegur MB, kata MB.... “These people now is working for us, they are our staff, don’t simply scold them before we try to change whatever need to be change....”
Si anak ini juga mengatakan bahawa, didalam exco, geng dari behrang dgn changkat jering tu la yang selalu diperlekehkan oleh 2 saudara ini.... setiap kali mesyuarat, suara mereka yang kerusi sikit ini, seperti tiada nilai. Walaupun begitu MB sentiasa cuba untuk mencapai keputusan yang paling baik untuk rakyat. Jenuh jugak la dia bertikam lidah dgn 2 saudara ini untuk capai sesuatu keputusan.
Sememangnya pentadbiran Perak didominasi oleh DAP yang dikontrol 2 saudara ini, tetapi mcm mana nak halang mereka ini dari terus menjahanamkan Perak ?? Jadi, oleh disebabkan sukar bekerjasama dan sifat keangkuhan mereka serta asyik diperlekehkan, 2 geng dr behrang dan changkat jering ni tinggalkan PKR. Dari aku terus diperlekehkan dan dihina, ini jer cara untuk mengajar mereka-mereka yang tak sedar diri ini. 2 saudara ini tak sedar, mereka berkuasa disebabkan Pakatan Rakyat. Jadi setiap kerusi adalah penting. Rata-rata Cina di Ipoh merasakan PRU13 PKR akan kurang mendapat sambutan. PAS mungkin dapat mengambil kesempatan keatas keadaan ini.
Lim Kit Siang dan anaknya tahu keadaan ini tetapi bertindak berdiam diri atau hanya menyatakan ini hal kerajaan negeri Perak, jadi tak perlu campur tangan mereka. Teman terpikir, kalau betul apa yg diceritakan, ADUN Behrang dan ADUN Changkat Jering tinggalkan PKR demi menghalang Perak dr dijahanamkan oleh 2 saudara ini. Itu jer cara yg ada kalau nak halang. ADUN Changkat Jering tu ex-army, asyik kene lekeh jer oleh Cina.. sure naik darah.. ADUN Behrang kalau tak silap, dia yang buka cawangan PKR di Behrang... dgr crita byk gak yang dia dah buat, tapi bila jadik Exco, kene ikut telunjuk 2 mangkuk ayun ni...
Banyak persoalan timbul.... anda nilaikan sendiri, Teman cuma nyampaikan saja... Walla’ Hu’Allam
Esok Teman nak pegi umah uncle teman (dia ni org UMNO)... katanya ada cerita tentang kenapa ADUN Bota buat lawak lompat sana sini...... nanti teman ceritakan kalau ada yang nak tahu....
P/S: dgr cerita ketua bahagian DAP Malim Nawar melayu... hmmmm... boleh ler DAP jadik MB plak lpas ni... itu pun kalau menang lagik laa...

Bangsa Cina Malaysia said...

ASALAMUALAIKUM,

cara yang terbaik mengatasi masalah ini adalah melalui pilihanraya tetapi kita semua tahu kalau adakan pilihanraya
BN akan kalah teruk, jadi untuk menawan Perak , BN guna cara rampasan kuasa dengan sokongan Sultan DAN LOMPATAN ADUN.

5/2/2009 akan menjadi tarikh yang berkekalan dalam minda rakyat Malaysia dan InsyaAllah BN akan di hukum teruk dalam pilihanraya yang akan datang.

MB NIZAR ADALAH WIRA DAN PEMENANG YANG SEBENAR .
RAKYAT PERAK AKAN SENTIASA MENYOKONG DAN DALAM HATI AKAN KEKAL SEBAGAI MB UNTUK SELAMA LAMANYA.

AMEEN.

Anonymous said...

JANGAN JADIKAN PERAK MCM SINGAPURA...

DAP = PAP

INGAT DAP 18 KERUSI

PAS = 6 KERUSI

INGAT MCMMANA KIT SIANG TAK SETUJU NIZAR JADI MB PERAK DULU...

INGAT KAPAL CAKAP APA...OVER MY DEATH BODY UNTUK LAKSANAKAN HUDUD...

Anonymous said...

orang PAS dah tak sedar diri...
Keadilan pulak adalah semata-mata untuk ANWAR bukan untuk semua...
DAP pulak nak rampas hak orang melayu..

fakta nya:
1) dulu PAS maki/kata BN kapir. sebab BN duduk sekali/semeja dengan china. Sekarang tak pa pulak...

2) tentera yang PKR gunakan adalah orang tak tahu agama langsung agaknya. dan gunakan ramai yang fresh. Muda mudi yang tak tahu erti merdeka, yang tak cukup makan, yang hanya meniru gaya luar negara dengan cara merusuh di jalanan.

3)Dahlah PAS dan PKR yang beragama Islam tak sedar selama ni diorang aman ke masjid. kerana BN memelihara Agama Islam sebagai agama rasmi Malaysia. DAP dahlah tak sokong..tu pun PAS ikut jugak tak sedar dimana kebenaran itu.

4)Kalau dah benar tuduhan sampai buat surat sumpah 50m tu ..buktikanlah...kalau setakat buat surat sumpah macam tu aku pon boleh...nenek aku pon boleh..

5)Orang tak sedarka..pemimpin mereka tu..yang bernama Anwar..tak berani pon menyebut nama tuhan bersumpah bila orang tuduh tutuh punggung/juboq orang...

6)jangan la taksub sangat membangkang...nanti jadi menang sorak..kampung tergadai...kalau ada kebenaran tu...buktikanlah..jangan fitnah, tuduh menuduh...

Anonymous said...

anon 11.28am...

aku balas 'panton' ko...

orang amno bukan saja tak sedar diri tp takde dah maruah diri.
Amno hanya utk manusia glumang dgn najis (sebarang najis la...)
BN lagi teruk...guna lambang kati utk timbang reta rakyat dan dibahagi sesama puak/juak diorang.

Fakta:

1)Pas kafirkan korang sebab ramai pemimpin korang makan harta haram. Tuhan dah tunjuk kat Perak, rampas secara haram.

2)Amno-Bn guna org muda agar jgn ambek tahu pasal politik negara sebab buleh la korang rembat harta rakyat cara haram bila anak muda tak ambil pusing masa depan (politik la tu...)

3)Amno-Bn bukan takat tokong atau kuil, masjid pon diorang roboh. Dah la gitu, pitnah pulak kata imam yg nyata kebenaran sebagai agen lawan mereka.

4)Pemimpim korang n sorang anak muda korang pon bersumpah jugak. Mana buktinya?

5)Nak ku kata ko bodo, memang pon ko bodo. Sumpah mana boleh guna nama Tuhan sewenangnya. Isok-isok ni kalu jiran ko bersumpah guna nama tuhan kata bini ko tu bini dia...ko rela ke?

6)Ko pulak jgn la taksub sangat dgn Amno-Bn...kang bukan saja kalah sorak kampong pon ko gadai. pemimpin ko tgh buat mcm tu sekarang ni. Kerajaan rakyat bukan memfitnah tapi melawan fitnah...mcm yg aku dok buat sekarang ni, jawab pitnah ko. Ko dah sembahyang Dhuha ke belum? Ko tau tak apa itu sembahyang Dhuha? kalu tak tau gi ngaji lagi. Kang kalu xplain ko cakap aku pitnah pulak...!!!!

Konklusinya: Amno-Bn memang HAMPEH!!!

Anonymous said...

'
5)Nak ku kata ko bodo, memang pon ko bodo. Sumpah mana boleh guna nama Tuhan sewenangnya. Isok-isok ni kalu jiran ko bersumpah guna nama tuhan kata bini ko tu bini dia...ko rela ke?
'pendapat tak pikio ka??

lubang juboq tu lubang taik..kalau Doktor chek pon mana boleh tahu kena jolok ngan Anwar.

Sebab tu la Anwar suka jantan sebab jolokannya kecik dari saiz taik..tak payah ngaku!!

Anonymous said...

BAGUS DARI PEMUDA PADANG RENGAS...SILALAH BACA..DAN SEDAR SIKIT KEPENTINGAN BELAJAR MATEMATIK!!

Dulu selepas pilihanraya Mac 08

BN = 28

DAP = 18

PKR = 7

Pas = 6

Itulah parti yang telah bertanding dan memang kerusi masing-masing. Semua parti tak boleh membentuk kerajaan kerana nak jadi kerajaan perlu majoriti mudah iaitu 30 kerusi.

Maka gabungan DAP + PKR + Pas bentuk kerjasama menjadi kerajaan Perak. Jumlahnya 31 kerusi. Gabungan ini hanya atas kertas kerana tidak berdaftarpun. Bertandingpun ikut nama dan logo parti masing-masing.

Kini selepas 5hb feb 09

BN = 28

DAP = 17

PKR = 5

PAS = 6

Bebas = 3

Jadi masing masing tak cukup majoriti mudah iaitu 30. Jadi bila bebas sokong BN jadinya 3 + 28 = 31. Mudah kata gabungan BN dan bebas adalah sama seperti gabungan DAP, PKR dan Pas. Jadi kenapa harus bising. Tak kan lah gabungan itu hanya sah kalau melibatkan DAP, PKR dan Pas sahaja. Kalau melibatkan BN semuanya tak boleh. Pakai undang-undang rimba mana?

Kepada penyokong-penyokong DAP, PKR dan pas eloklah terima kenyataan yang anda KALAH.
Posted by Anak Kuala at 10:47 AM
3 comments:
GOMO said...
HUA..HUA..HUA...

KAN KENA AJAR TU....

ISY TU PUN MEKE TAK FAHAM-FAHAM..

BARAL....BEBENOR OTAK MEREKA NI....

JAHANAM BLOGGER PAKATAN RAKYAT...

AKU ISTIHARKAN PERANG PADA MEREKA...

NAH BUAH TANGAN AKU BUAT TATAPAN...
GAMBAR RUSUHAN PAKATAN RAKYAT http://gomo-no1.blogspot.com/2009/02/rusuhan-pakatan-rakyat-di-perak.html

February 7, 2009 11:31 AM
NOBISHA said...
Nampaknya boleh jadi cikgu matematik kalau macam ni :)

February 7, 2009 1:11 PM
qwerty said...
PENGANUT PAS KENA BUKA SERBAN DULU BARU BOLEH BELAJAR MATEMATIK NI..

KALAU TAK BUKA ...PELAJARAN TAK SAMPAI KE OTAK...

February 7, 2009 1:49 PM

kalau dah kalah tu kalah lah...

Anonymous said...

BACALAH...PETIKAN DARI SATU SITE...(GOMO)

KEGANASAN RUSUHAN DI KUALA KANGSAR BERSERTA SIKAP YANG AMAT MEMALUKAN INI TELAH MENCEMARKAN NEGERI PERAK DAN MALAYSIA KHUSUSNYA DI MATA DUNIA.
RAKYAT PERAK JUGA KENA TEMPIAS AKAN RUSUHAN YANG DI LAKUKAN OLEH PARA PENYOKONG PAKATAN RAKYAT YANG SEMEMANGNYA PENYOKONG INI SEBENARNYA BUKAN LAH RAKYAT PERAK SEMATA-MATA.
PENYOKONG PAKATAN RAKYAT YANG MEMBUAT RUSUHAN INI DATANGNYA DARI LUAR PERAK DAN TELAH MEMBURUKAN RAKYAT PERAK AKAN KEJADIAN INI.
ANWAR BRAHIM DAN NIZAR HARUS BERTANGGINGJAWAP DALAM HAL INI MEMANDANGKAN TIDAK ADA SATU PUN AMARAN OLEH PIHAK KEPIMPINAN PAKATAN AGAR PENYOKONG MEREKA YANG MEMBUAT RUSUHAN INI BERSURAI.
KEBIADABAN PENYOKONG PAKATAN RAKYAT YANG MERUSUH KE ARAH ISTANA DENGAN MEMBANTAH TITAH SULTAN ADALAH SUATU YANG AMAT MEMALUKAN BAGI RAKYAT PERAK AM NYA.
PARA PENYOKONG PAKATAN RAKYAT YANG MERUSUH INI TIDAK AKAN BERTINDAK SEDEMIKIAN RUPA JIKA TIDAK MENDAPAT LAMPU HIJAU DARI PIHAK ATASAN KEPIMPINAN PAKATAN RAKYAT.
SETINGGI-TINGGI PUJIAN HARUS DI BERIKAN KEPADA PIHAK POLIS DI RAJA MALAYSIA KERANA DAPAT MENGAWAL RUSUHAN INI DENGAN JAYANYA.
WALAU HANYA MENGADAI TUBUH SEBAGAI PERISAI DIDALAM MENJALANKAN TUGAS NAMUN ANGGOTA FRU INI BERTINDAK PROFESIONAL DENGAN TIDAK MEMPAMERKAN KEKERASAN KEPADA PENYOKONG PAKATAN RAKYAT YANG BERTINDAK LIAR INI.
BERMACAM-MACAM OBJEK TELAH DI LEMPARKAN OLEH PENYOKONG PAKATAN RAKYAT PADA PIHAK POLIS NAMUN IANYA TIDAK SEDIKIT PUN MENGGENTARKAN PIHAK POLIS.
SETINGGI PENGHARGAAN PADA PIHAK
POLIS DI RAJA MALAYSIA
DI ATAS MENJAGA KETENTERAMAN AWAM DI
NEGERI PERAK
SUMBANGAN PIHAK POLIS AMAT BESAR PADA NEGARA
MALAYSIA INI KHUSUSNYA NEGERI PERAK DAN RAKYATNYA

INGAT!!
BUKANNYA RAMAI RAKYAT PERAK YANG BUAT RUSUHAN INI...YANG DATANG MERUSUH DI PERAK INI ADALAH DARI LUAR PERAK...SAMPAI ADA YANG DI IMPORT DARI INDONESIA...(ADA UPAH KOT)

Anonymous said...

Kepada pencacai UMNO-BN,

Kau jangan nak jadi mufti sekoding ! Berkhutubah tak bertempat dan salah tajuk pulak.

Kalau berani masuk gelanggang pilihanraya DUN Perak..!

Tunjukkan pada kami bahawa pemimpin kamu yang bakal jadi Perdana Menteri itu adalah benar-benar jantan bukan jantan dayus ikut arahan bini.

Anonymous said...

Kepada PEMUDA PADANG RENGAS..
Memang la ikut matematik macam tu tapi ikutkan undang2 sekiranya ADUN melompat parti kerusi akan dianggap kosong inilah perjanjian yang dibuat semasa dilantik menjadi YB, jadi 3 YB yang bebas tu kerusi dia mmg kosong tapi ntah macammana lak SPR katakan surat tu x sah padahal bukan SPR yang membuat keputusan berkenaan surat tu keputusan adalah ditangan makhamah. Lapipun pasal YB 2 orang tu telah dituduh rasuah jadi diorang nak dibebaskan dari dituduh maka masauk la BN gerenti lepasnya pada aku x salah la dia nak masuk BN pun sebab kaki RASUAH masuk parti RASUAH kira ok la tu...

Anonymous said...

BUKANKAH SELAMA INI PR AMAT BERHARAPKAN RAMAI AHLI BN LOMPAT PARTI???

BANYAK BLOQ DARI PR AMAT BERHARAP AGAR RAMAI KATAK MELOMPAT...HARAP BN SABAHLAH...SARAWAKLAH...N.SEMBILAN LAH..SOKONG, DAN SERONOK PULAK DENGAN PENGHARAPAN BEGINI..

INI BARU DUA ORANG PKR LOMPAT MASUK BN DAH NAK KECOH??

APA NI??

KALAU ORANG MASUK PR..SOKONG ...KALAU ORANG PR KELUAR...MAKI...INIKAH KERJA PEMBELA RAKYAT???

KEJADAH APAKAH INI???
BUAT MALU JE...CAKAP TAK SERUPA BIKIN....

ALA..KAMI PON SIMPATI GAK..SEBAB TAK PERNAH ADA MB DALAM PERAK PEGANG JAWATAN TAK SAMPAI SETAHUN...KESIAN KAT DIA..TAK MERASA KERETA TOYOTA PUAS-PUAS..TAK SEMPAT NAK BERGAYA DENGAN ORANG GAJI RAMAI...TAK SEMPAT NAK BOLOT HARTA...KESIAN JUGAK...

ALAHAI...MENANGIS DALAM KETAWALAH NIZAR TU..TAK SIMPATI KA KORANG??
AGAKNYA YANG SIMPATI KAT NIZAR TULAH MELEBIH-LEBIH...NIZAR TU COOL JE...

Anonymous said...

"""Tunjukkan pada kami bahawa pemimpin kamu yang bakal jadi Perdana Menteri itu adalah benar-benar jantan bukan jantan dayus ikut arahan bini""".

kepada orang bagi pendapat ni lah yang tak tahu pemimpin mereka dayus.

suka tempat keluar taik tak dayus ke??
kalau jantan tak maula lubang belakang tu...ini bukan jantan...pondan namanya....

Anonymous said...

Anon 4:32 PM,

Aku selalu tengok vcd/dvd lucah, bersama beberapa orang pimpin umno peringkat cawangan...aku tahu apa itu sex.

Kau maksudkan "suka tempat keluar taik tak dayus ke??
kalau jantan tak maula lubang belakang tu...ini bukan jantan...pondan namanya....

Memang benarlah kalau dah bagi lubang taik pada jantan lain dinamakan pondan.

Bagaimana pulak dengan batang yang keluar kan air kencing tak kotor ke..?

ANON 4:32, kau memang bangang, apa bezanya orang suka lubang yang keluarkan taik dengan dengan orang suka dengan batang yang keluarkan air kencing....? Bukan kah kedua-duannya mengeluarkan benda kotor...!!

Kau tu jantan ke betina...? menuntut dengan Anuar kalau nak jadi jantan !!!

Anonymous said...

dah sah la pemimpin korang tu homo...kakkaka...

aku ni normal..bukan macam ko..nampaknya ko pon sama macam anwar...bukan lelaki normal...

kau dah menuntut dengan anwar ka?? kah kah kah kah...sah la anwar tu dah buat benda tu..pasal tu kau tahu...nak suruh orang menuntut pulak..kau dengan pemimpin samalah macam tu...homo...kah kah kah kah..

bahar said...

mamat anonymous, lu nama pun takut nak bagi kata orang lain pengecut la, takut bini la etc..lu apa hal? bodoh ke? dah hilang akal? pernah lihat ke lubang jubur taik? malu la sikit...jangan la malukan orang melayu..cakap macam orang tak sekolah...lepas ni kau masuk lagi comment kat sini tulis merapu macam orang bodoh... aku sumpah hati kau jadi kecik macam hati semut.

Anonymous said...

DARI ANAK JATI PERAK..

FIKIRKANLAH SEBELUM MEMBALAS PENDAPAT INI...

SEBENARNYA KEADAAN DI DALAM DUN/AMMK PERAK ADALAH BERAT SEBELAH.
OLEH KERANA MAJORITI KERUSI DAP ADALAH BANYAK , KEADAN DS NIZAR
DIIBARATKAN SEBAGAI ANAK PATUNG BONEKA DAP DIDALAM KERAJAAN PERAK..

SETIAP KEPUTUSAN DAN AGENDA UNTUK PEMBANGUNAN MELAYU AKAN DI SANGGAH DAN DI BANGKANG OLEH DAP.
YANG MENJADI PERKIRAAN ADALAH KEPENTINGAN DAP, DAN KAUM TERTENTU SAHAJA.
OLEH KERANA KEADAAN INI BUKAN SAHAJA ORANG MELAYU, MALAH ORANG INDIA SENDIRI TURUT TERPINGGIR..
BUKANNYA APA, CUBA BAYANGKAN EXCO KERAJAAN BERBANGSA MELAYU HANYA MEMEGANG BAHAGIAN YANG TIDAK
PENTING DAN TIDAK DAPAT MEMBANGUNKAN BANGSA MELAYU DI PERAK. MANAKALA EXCO PEMBANGUNAN, EKONOMI,
YANG PENTING-PENTING ADALAH DIBERIKAN KEPADA BANGSA/KAUM TERTENTU.

YANG HANYA DIBINCANGKAN DI DALAM DUN PERAK 80% HANYALAH BERKAITAN PERLOMBONGAN DAN TANAH..
JADI APAKAH GUNANYA BENDA INI UNTUK BANGSA MELAYU ? INI KERANA BENDA YANG DIBINCANGKAN INI ADALAH
BAGAIMANA NAK DAPATKAN TANAH, DIMANA NAK BUKA LOMBONG BIJIH...
UNTUK KAUM TERTENTU(HARAP PAHAMLA)...

SELAMA 11 BULAN MEMERINTAH APA YANG DI BERI KEADILAN OLEH KERAJAAN PERAK(PR) KEPADA RAKYAT??
TAK ADA LANGSUNG..

SATU LAGI PERKARA ADALAH KES GERAN TANAH 999 TAHUN.
DI DALAM PERAK INI KAMPUNG BARU BERJUMLAH 120-125 BUAH (LEBIH KURANG)
DAN DARI JUMLAH ITU HANYA 11 KAMPUNG BARU ADALAH KAMPUNG ORANG MELAYU..CUBA BAYANGKAN 11/120 HANYA
8-10% ADALAH AKAN DIBERI KEPADA MELAYU DAN 90% ADALAH BUKAN MELAYU..BAYANGKAN LAH.

SAYA BERASAL DARI MANJUNG..TAK JAUH DARI RUMAH DS NIZAR...6 MINIT PERJALANAN JE..
PERNAH DUDUK SEMEJA MINUM...KEKADANG DIA PENING DI DALAM PENGURUSAN NEGERI PERAK..
DIA HANYA DI IBARATKAN BONEKA YANG HANYA BERGERAK APABILA DIGERAKKAN OLEH ORANG LAIN..

OLEH ITU...BUKANYA SALAH APABILA PR NAK JADI PEMERINTAH MALAYSIA..CUMA DIHARAPKAN NANTI
JANGANLAH DS ANWAR ADALAH PERDANA MENTERI MELAYU TERAKHIR.

OLEH KERANA NAK SANGAT SOKONGAN RAKYAT..SAMPAI KEADAAN KELEBIHAN BANGSA MELAYU SENDIRI HILANG..
SEPERTI SINGAPORE..INI KERANA TIDAK ADA LAGI PERBEZAAN DI ANTARA CHINA, INDIA, DAN MELAYU...
SAMA SAJA TAK ADA KELEBIHAN MAKSUD KUOTA BUMIPUTRA..

SEDANGKAN PAS SENDIRI INGIN MEMBANGUNKAN NEGARA ISLAM...TETAPI DAP SENDIRI MEMBERI PENDAPAT SUPAYA
MELANGKAH MAYATNYA DULU KALAU PAS NAK WUJUDKAN MALAYSIA SEBAGAI NEGARA ISLAM...BAYANGKANLAH..
SAYA SENDIRI ADALAH PENYOKONG DS NIZAR..CUMA KEKADANG TAKUT DENGAN AKAN PERKARA INI...
PIKIRKANLAH APA AKAN TERJADI NANTI APABILA KITA TIDAK LAGI BERGELAR MELAYU BUMIPUTRA...

SIAPAKAH NANTI AKAN MEMPERTAHANKAN KITA SEBAGAI ORANG MELAYU BUMIPUTRA..KALAU DAH JADI MACAM SINGAPURA..

PIKIRKANLAH SINGAPURA...PEMERINTAHNYA AKAN TETAP BANGSA PPP(LEBIH KURANG DAP)...DAN TAK BERUBAH...
DARI BAPAK DAN DI TURUNKAN TERUS KEPADA ANAKNYA...

KALAU SETERUK RAJA PERAK PUN ..WALAUPUN DI BAGI KEPADA ANAKNYA NAZRIN..MEREKA TETAP ISLAM DAN MELAYU...
DAN KEJADIAN BARU-BARU INI PUN ADALAH DI ATAS KEPENTINGAN MELAYU...
WALAUPUN SANGGUP DI BALING BATU, DI LUDAH OLEH RAKYATNYA SENDIRI..

DAN..KEJADIAN KUCAR-KACIR DI KUALA KANGSAR TU PUN..ADALAH SATU KEADAAN BERCANGGAH DENGAN AGAMA..
MELAUNGKAN KEBESARAN ALLAH DEMI MEMPERTAHANKAN KEADAAN KEKAFIRAN DAP DI DALAM PERAK..
DIMANAKAH KAUM-KAUM LAIN SEMASA KEJADIAN TERSEBUT? CHINA DAP, INDIA PKR, MAKKHAL SHAKTI, HINDRAF..
DIMANAKAH MEREKA?

SAYA SENDIRI BERADA DI SITU DAN TURUT SAMA MEMPROTES...TETAPI SAYA SEDAR
SAYA JUGA BERDOSA PADA HARI JUMAAT TERSEBUT..KERANA SELEPAS MENGAMINKAN DOA KEPADA PEMERINTAH TEMPAT SAYA BERNAUNG
TETAPI MELAWANNYA PULAK..YANG ADA..HANYALAH..GURU-GURU SEKOLAH AGAMA, MURID-MURID SEKOLAH AGAMA,
ORANG MELAYU YANG HANYA MEMBUTA TULI MEMBUAT PROTES ...RAKYAT INDONESIA YANG SENGAJA MEMPORAK PERANDAKAN LAGI KEADAAN..
DAN ORANG-ORANG YANG DATANG DARI LUAR PERAK ADALAH RAMAI DARI ORANG PERAK SENDIRI YANG DATANG MEMPROTES.

OLEH ITU..KEPADA SAUDARA SEBANGSA...PIKIRLAH SESUATU ITU UNTUK KEPENTINGAN BANGSA ...DAN JANGAN TERGOPOH-GAPAH.
PIKIRKANLAH DAHULU...