"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, January 31, 2011

Krisis Mesir: Pelajar Malaysia Dirogol..? Apa Tindakan Wisma Putra..?

Reactions: 
Umum mengetahui yang dunia kini sedang kecoh dengan krisis yang melanda Mesir. Krisis paling buruk di bawah rejim Hosni Mubarak. Aku sendiri merasa gementar bila mengenangkan nasib mereka di sana. Tambahan ramai pelajar-pelajar Malaysia yang menuntut di sana. Ratusan kawan-kawan aku yang pernah belajar bersama di Maktab Mahmud Alor Star dan Kolej Universiti Insaniah juga ramai yang terperangkap di sana. Belum dikira sanak saudara aku lagi.


Berikut adalah realiti keadaan student Malaysia di Mesir sekarang. Maklumat ini dihantar oleh seorang student yang sempat online di sana sebelum internet disekat sepenuhnya.
  • mereka totally lost contact memandangkan internet & mobile network dah kena block.
  • balai polis dibom dan penjara telah dipecahkan dan ramai banduan berkeliaran.
  • ada rumah student yang kena rompak.
  • mereka kekurangan makanan.
  • ada pelajar kita dirogol di Cairo.
  • they are totally in unsafe condition.

Ada pelajar kita yang dirogol di Cairo? Astaghfirullah.. Aku harap sangat yang itu adalah berita palsu. Aku tak sanggup tahu siapa pelajar yang dimaksudkan tu. Nauzubillah...

Sama-samalah kita berdoa agar semuanya selamat dan baik-baik saja. Mudah-mudahan tiada yang buruk berlaku. Diminta kepada pihak goverment supaya bertindak dengan cepat. Tolong bawa balik students Malaysia. Ini bukan krisis biasa. Turkey, US, India are sending planes to evacuate their citizens in Egypt. Malaysia????

Sumber: http://www.solihinzubir.com/2011/01/krisis-mesir-pelajar-malaysia-kena.html
TPU - Tak mustahil Krisis di Tunisia & Mesir akan merebak sampai ke Malaysia sekiranya KERAjaan Pusat yang ada sekarang masih meneruskan corak pemerintahan yang ada sekarang.

Dari laman FaceBook rakan-rakan di Mesir, kita dapat berhubung dan bertukar-tukar maklumat beberapa ketika sebelum semua bentuk talian komunikasi lumpuh sepenuhnya setelah dihentikan keseluruhan operasinya oleh Rejim Mubarak yang takut akan kebocoran maklumat dan perkembangan disana.

Terakhir sekali kita mendapat berita diatas dan juga beberapa maklumat yang amat menyakitkan hati... ada seorang ibu kepada pelajar pengajian Islam di Mesir telah menghantar email kepada TPM mohon supaya dibawa pulang semua rakyat Malaysia yang berada di Mesir untuk keselamatan mereka tetapi malang sekali apabila TPM atau pihak yang berkenaan sekadar memberi respon - KERAjaan hanya membawa pulang pelajar dibawah tajaan MARA & JPA manakala yang lain-lain tidak akan dibawa pulang kerana "Tiada kepentingan"...

Beb... ni KERAjaan Negara apa ni..? Negara Islam..? KERAjaan Amerika pada masa ini tergesa-gesa menghantar pesawat khas untuk mengangkut rakyatnya pulang ke Amerika tanpa mengira siapa mereka asalkan warganegara Amerika dan KERAjaan Negara Islam Malaysia pula memilih "bulu"... rupanya tidak semua rakyat Malaysia ini penting... sejak bila wujudnya "Kasta" ni..?

Terakhir Wisma Putra mengeluarkan kenyataan bahawa Pelajar-Pelajar & Rakyat Malaysia di Mesir berada dalam keadaan selamat dan masih tiada keperluan untuk membawa mereka pulang. persoalannya, bagaimana Wisma Putra mengesahkan keadaan mereka..? adakah Wisma Putra telah berjaya menghubungi SETIAP PELAJAR & RAKYAT MALAYSIA di Mesir sebelum mengeluarkan kenyataan tersebut..?

Dibawah ni aku pastekan beberapa maklumat dan respon yang dikutip melalui laman Facebook:
  • Rashid Abdul Rahim ibu seorang pelajar pengajian islam di al-azhar ada e-mail kt TPM.. suruh bawak balik semua student2 kt sane.. tau ape jawapan yg dia dpt?.. dia cakap kerajaan bawak balik student2 tajaan mara dan jpa sahaja.. yg kebanyakkan depa student2 medic anak2 dato'.. yg student pengajian islam katanya tiada kepentingan tuk dibawak balik.. wallah hu alam.. sumber dari kawan di mesir..
  • MamaRikishi NorwatiAriffin setau aku, pagi tadi berita bagitau, menteri dia kata tiada keperluan lagi utk bawak pulang pelajar malaysia di mesir. bukan ke menteri dia tu org umngok.dia nk tunggu mmg ada yg kena rogol baru nak bagi kenyataan " saya sangat kesal dengan apa yg berlaku" dh tu mmg ayat yg slalu digunakan
  • Adi Nordin tambah sikit topeng perak... kerajaan malaysia kata kalau pelajar malaysia nk pulang boleh tp hendaklah dibiaya sendiri tiket kapal terbang... pelik syarikat kroni nk lingkup boleh plak dorang bailout..
  • Nor Syuhada Jafry dapat cal adik d mesir td tp trputus, katanya bekalan makanan smakin brkurang, kedai pasaraya drompak, keselamatan xtrjamin, keta kebal polis n tentera da sj kat jalan2 utama, adik sy course Medic tajaan JPA namun xda prncangan pun utk bawa mreka balik, mak ayah sy risau spnjang masa..km hnya blh berdoa n solat hajat bila TPM kata kau nak balik sila biaya sndiri
  • Nor Syuhada Jafry nak p bank amik duit pun xboleh mcm mn nak beli tiket balik, then kedutaan nasihatkan pinjam duit kawan, aduhai kawan 2 pun nak guna duit la dlm keadaan darurat ni
Tu baru rintihan dan luahan dari segelintir mereka yang keluarga mereka terperangkap dalam Krisis di Mesir... jangan sampai mereka-mereka ini pula yang menjadi pemangkir kepada kebangkitan Rakyat Malaysia yang menentang Pemimpin yang hanya mementingkan diri sendiri dan anak beranak sahaja... kalau Tunisia boleh berubah, Mesir hampir berubah, jangan ingat Malaysia tak kan berubah...

Beb... Berapa sangat la kos untuk bawa balik Rakyat Malaysia di Mesir berbanding dengan yang dah Fat Lady Of Malaysia habiskan untuk joli..? berapa banyak sangatlah kos untuk selamtkan Rakyat Malaysia di Mesir berbanding dengan yang KERAjaan dah habiskan untuk selamatkan Syarikat Kroni yang dah nak mampos..?

Nak tunggu Rakyat Malaysia memenuhi jalanan dulu baru nak bertindak..? jangan sampai orang kata "Dah Terlambat..!"

Sunday, January 30, 2011

TGNA - Sekular Itulah Jahiliyyah

Reactions: 
Kelmarin setibanya saya di rumah selepas berada di Tenang, Johor selama tiga hari, saya dikejutkan dengan satu rombongan bas kaum India dari Hulu Selangor yang siap menunggu ketibaan saya. Mereka meminta saya untuk berucap sepatah dua kata dan saya menjemput mereka naik ke masjid jika ingin mendengar ucapan saya. Alhamdulillah, tanpa fobia dan takut, mereka naik ke masjid. Tidak tahulah pula saya jika langkah saya itu boleh menjadi isu kepada pihak-pihak tertentu. Namun bagi saya, Islam perlu diperlihatkan dengan wajahnya yang sebenar bukan hanya melalui lidah orang-orang Islam sendiri yang jahil tentang Islam. Hasilnya, biarpun 50 tahun negara merdeka, orang bukan Islam masih belum memahami Islam sehinggalah perkara yang paling asas seperti soal larangan bersalaman antara bukan mahram pun masih dipertikaikan!

Islam adalah rahmat. Sekular pula warisan jahiliyyah. Ada yang nampaknya memarahi saya apabila saya membangkitkan soal jahiliyyah. Bahkan ada yang menafsirkan jahiliyyah hanyalah orang-orang Arab yang kafir di zaman Nabi Muhammad SAW. Sukalah saya ingatkan terhadap satu buku yang dikarang oleh Dr Muhammad Qutb yang bertajuk Jahiliyyah fil Qarnil Isyrin (Jahiliyyah di Kurun ke-20). Ini bukti saya bukannya orang pertama yang menyatakan jahiliyyah wujud di zaman ini.

Sukalah saya ulangi, setiap perkara yang bertentangan dengan Islam ialah jahiliyyah. Datangkanlah apa jua jenis nama ideologi sekalipun, jika tidak selari dengan Islam, pastinya ia jahiliyyah walaupun tidak memakai nama jahiliyyah. Ia seperti menggelarkan zina dengan seks bebas, sekalipun nama berbeza dan dilembutkan nadanya, ia tetap zina. Dadah disebut morfin, heroin dan sebagainya, ia tetap dadah. Arak pula digelar minuman keras dengan pelbagai jenama, hakikatnya ia tetap arak yang diharamkan. Demikianlah sekularisme, nasionalisme, komunisme, sosialisme dan ism-ism yang diasaskan oleh manusia moden tetap merupakan benih jahiliyyah. Setiap masa dan saat, kita diberikan dua pilihan, Islam atau jahiliyyah. Pilih Islam ertinya selamat, menentang Islam bererti memilih jahiliyyah.

Ada yang berkata jahiliyyah hanyalah bermakna bodoh. Ini satu tanggapan yang salah. Tidakkah orang-orang Arab di zaman nabi merupakan orang-orang yang cerdik. Mereka pakar di dalam perniagaan, pakar peperangan dan pakar bahasa. Gelaran jahiliyyah bukanlah kerana mereka bodoh tetapi kerana mereka menolak Islam. Justeru Allah SWT berfirman :

أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّهِ حُكْمًا لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ

Yang bermaksud : “Apakah hukum jahiliyyah yang mereka kehendaki, dan hukum siapakah yang lebih baik daripada (hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin.” Surah Al-Maidah ayat 50.

Saya ingin bertanya kepada pemimpin-pemimpin UMNO yang begitu kuat menghentam saya, benarkah perjuangan UMNO berlandaskan Islam? Jika benar, rujuklah kembali kepada al-Quran dan al-Hadis sebagai dasar. Hairan saya, Timbalan Perdana Menteri sendiri boleh menakut-nakutkan kaum Cina di Tenang, Johor dengan negara Islam yang diperjuangkan oleh PAS. Dalam masa yang sama, PAS dituduh sebagai kuda tunggangan DAP. Jika TPM sendiri menyebut PAS tidak pernah menggugurkan agenda negara Islam, UMNO pula bagaimana? Difahami daripada kenyataan tersebut, UMNO tidak akan membawa Islam sebagai agenda perjuangannya. Hairan, jika disebut jahiliyyah mereka melenting, tetapi mereka sendiri menolak Islam. Situasi ini mengingatkan saya kepada bait-bait syair Iqbal, seorang penyair Paskitan ketika mengumpamakan senario umat Islam pada hari ini : Ke bumi tidak jatuh, ke langit tidak naik, sembah berhala pun tidak, sembah tuhan pun enggan.

Islam mengajar selepas mati ini akan nada hidup di akhirat. Sayang sekali, hidup akhirat ini tidak pernah meniti di bibir pimpinan UMNO. Sedangkan kepercayaan kepada hari akhirat merupakan tonggak kepada rukun iman dan Nabi Muhammad SAW seringkali mengingatkan dalam banyak hadisnya : “Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat……” Islam mengajar dunia ini milik Allah SWT, dipinjamkan kepada manusia sebagai khalifah. Sekular mengajar bahawa manusia berhak melakukan apa saja yang dikehendakinya apabila berkuasa. Islam mengajar bahawa setiap perbuatan manusia akan diadili di akhirat, jika baik natijahnya syurga dan jika tidak, natijahnya ialah neraka. Pernahkah syurga dan neraka disebut di daam ajaran sekular yang didokong oleh UMNO?

Ajaran sekular hanya memikirkan soal bagaimana untuk berkuasa. Etika dan undang-undang boleh diketepikan apabila tidak berpihak untuk mereka. Lihatlah di Tenang, dijanjikan peruntukan RM30 juta tanpa sedikitpun dijeling oleh SPRM. Barangkali bagi mereka, pengundi di Tenang boleh dibeli seperti membeli binatang ternakan. Rasulullah SAW hadir dengan membawa makanan roh bukannya makanan fizikal semata-mata seperti yang diamalkan oleh UMNO. Rasulullah SAW hadir bukan dengan menjanjikan projek seperti yang diibawa oleh UMNO kerana manusia memerlukan bukan hanya makanan fizikal tetapi juga makanan roh. UMNO masih beum cukup serik mempermainkan rakyat kerana hanya itu yang termampu dilakukan oleh mereka.

Seruan saya, baliklah kepada Islam. Islam yang adil, Islam yang membawa rahmat dan Islam yang menjanjikan kemenangan. Saya ulangi kembali pesanan saya kepada jentera pilihanraya PAS di Dun Tenang, kita bukannya memburu kemenangan di dalam pilihanraya di dunia semata-mata, tetapi kita memburu kemenangan di akhirat. Hari ini, PAS tewas di Tenang, namun PAS berpuas hati kerana telah melaksanakan tugas amar makruf nahi munkar. Adapun UMNO, bolehkah perjuangan mereka dibawa ke akhirat? Fikirkanlah.


Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat,
Kg Pulau Melaka.
Bertarikh : 25 Safar 1432H / 30 Januari 2011M

An Interesting Article from US media

Reactions: 
The Iowan Register

From the embarrassing case of the missing jetfighter engines to the morally degenerating but politically opportunistic 'Allah' issue, it appears that Najib's administration could do nothing right at least not in the ends of those who hold the real power - the people. Comparatively speaking, Abdullah Badawi when in power seemed far less scandalous. Furthermore he did win a General Election with an overpowering mandate; something Najib has yet to be able to prove he could match.

Ever the incessant fiddly kingmaker, former PM Mahathir was quick to interject that his young protégé Najib was probably in a fitter state of mind to rule the country since he doesn't sleep on the job - a proverbial but blatant jibe at Badawi - but his obviously fading memory must be finding it hard to remember that the current playboy PM's most tainted accusation has not rested well with the country and abroad. For someone in his position to take power as the country's most powerful individual with the conscience of a murdered Mongolian looming as large as his scheming wife's complicity couldn't be easy.

That being said, Mahathir's typical self-serving and self-important nature doesn't allow anyone to question his failures much less any allegations that he might have corruptibly enriched his own family for 22 years. And so when claims were made that he had squandered RM100 billion worth of taxpayers' money during his despotic rule, he was obviously annoyed but when looked at from Barry Wain's claim, he fell somewhat short of a full denial, preferring instead to level the accusation at Badawi for being 'even more wasteful.' Surely if there is any hint at all, this is the best one that underscored his own tacit admission that he isn't the angel that he had long painted himself to be. Oh how politicians are all such pathological liars...

With such fine examples on parade - from Mahathir to Najib, Khir Toyo and Hishamuddin and so many other - nobody should ever be surprised at the languid effortlessness that UMNO can defraud the entire nation. So languid that even when blatant corruption is revealed, there isn't any panicking from the perpetrator. Under the able wings of Najib's administration, he has the pickings of the best judiciary, best anticorruption agency, best military, best police and best media to shield him and make sure that he can go into hiding for a while just to cool the heels of his pursuers. Once matters die down enough, he can then return from a self-imposed 'exile' and continue his merry way. Despite opposition outcries to investigate him, it would be case-closed amounting to a judicial acquittal usually based on 'insufficient evidence.'

Much as all of us know - it is unworldly to even suggest that, like others before it, the current UMNO-led ruling government is incorrupt. Tell that to even a market vendor and he'd laugh at our face. No thanks to Mahathir, corruption has become the number one telltale cultural signature of Malaysian society and there are no signs of it abating. From the bottommost to the top rung of society, corruption festers at deepening levels so worrying that foreign direct investments have been in steep declines for many years now. Transparency agencies have long criticised the corruption crisis at government levels in Malaysia but no one seems to want to take notice.

If you're someone visiting Malaysia as a tourist, you won't see anything too unpleasant. If you have been here for sometime, you'll understand that there are 'certain ways' to do things and for all intents and purposes, these are ways to 'work around' issues where money is inevitably involved in buying favours, squirming out of premeditated problems or fast-tracking permits and licences. Even foreign companies have learned that Malaysia 's modus operandus involves a strong dose of questionable morals in order to get things done.

Now that we're into the second year fresh out of the previous General Election, the tremor of the shock might have begun to settle. Najib's administration would be very quick to gloss over that patch of history and scheme to undermine the opposition in bids to recover lost territory. However the problem is far larger than he thinks because the prospects of returning Barisan Nasional to its past glorious days are rather quite gloomy. In fact everything points to the ruling alliance's first ever wholesale defeat in the next coming general election. At the rate that the ruling politicians are plundering the country, corruption is slated to worsen before it could get any lesser. Given that there is no good news to tell the people at large, what would Najib's administration do?

Simple. Loot more!

Knowing that there isn't much time left to rake in the money leisurely, every current minister, deputy minister and their secretaries and all high-powered government official aren't wasting time anymore. Instead - as you can see from the unfolding news - scams and scandals are emerging at breakneck speeds as everyone in government is filling up their pockets before there is nothing left to fill. Everyone knows that when the opposition marches in and takes over, their days are gone. What needs to be done now is to steal as much as one can, apply for permanent residence in a safe country for the whole family (including the mistress I suppose), pre-book your open airline tickets and go on a standby status ready to take off at a fleeting moment's notice.

Knowing that voters empowered by the Internet are fast seeing the real picture, the days of pulling the wool over their eyes are long over. Of course it's not game over yet. While the federal government is examining all sorts of ways to undermine the opposition's inertia, the worse has yet to come. Be that as it may, even the most ignominious BN/ UMNO politician now realises that there is no guarantee that the government's efforts to neutralise the opposition will work as before. And with that thought, the plundering this time will proceed at warp speed!

Against the backdrop of the obvious, the ruling government has not given up. In many ways they cannot afford to give up. Scrounging as much as possible is one thing - getting hauled to the courts and jailed for life is quite another. Najib's pirates are actively conjuring anything to swing back some percentage votes. So if you think you have seen everything yet, brace yourself - as the new trade winds blow your way, hold on tight because the storm is about to rock and the sea is about to get extremely choppy.

Here are some of the things they are likely to do:

1. Pre-register soldiers as early as possible and do a multiple deployment at various election points during election day - these are used instrumentally in crucial safe seats and must-win electorates

2. Don't discount gerrymandering because this is one way to weaken traditionally strong electorates for the opposition - if they can force the mergers of certain neighbouring seats of power, they may be able to manipulate the chance of winning to their advantage

3. Employ foreign expertise ( India anyone?) in Internet security and pay them handsomely to hack into opposition blogger sites, ruin their database servers, destroy their login management and generally cause costly havoc - this is chiefly to thwart Raja Petra Kamarudin's influence

4. Further undermining of the PKR-based Selangor state government by dividing PAS allegiance - central to the government's agenda is to win back the premier state at all costs including lives (as we have now seen)

5. Heighten more MACC hits on opposition leaders and politicians - this is aimed to discredit the opposition political power and shame them in public

6. Nail Anwar Ibrahim's ass once and for all, chuck him in jail, cripple him and throw the key away - so long as the status quo amongst the opposition remains the same, putting him away for good is key to nullifying the main threat to the government

7. Continue the pogrom of deliberately damaging their own mosques - this is to continue the bid to get Malays to believe that these are the works of non-Moslems (principally targeting at Chinese Christians)

8. Persistently play the religious card amongst the rural Malay population and to force PAS to show its hand of allegiance to Islam and hopefully force them to leave the Pakatan Rakyat alliance - it is obvious that the integrity of this alliance will be broken if they can compel - not PKR or DAP - but PAS to abandon

9. Build larger and more opulent palaces for the Sultans as a way to bribe them into owing favours (to the government) - in any case, most of the Sultanates continue to play into the hands of the government due to their own corruptibility and criminality

10. Secretly buying up favours with various pockets of influence amongst the Chinese communities by way of promising lucrative projects with profitable returns in return for votes - the government always believes that the Chinese are the easiest to corrupt because of their relative material greed

It is all too obvious that good governance is an alien concept to Malaysia 's ruling government. By the same token, efforts to restore popularity have continued. Najib's poorly conceived '1- Malaysia ' concept has been mocked at derisively not just in Malaysia but elsewhere around the world. Critics see it as no better or worse than previous attempts such as Mahathir's cynical 'Malaysia Boleh' or Badawi's banal 'Gemilang' nonsense. In the face of the country's anti-Israel lobbying, it might be surprising that Najib has courted a marketing company in America run by powerful and influential American Jews to develop and run the government's '1-Malaysia' theme. There you go again - liars, liars, pants on fire...

Whether or not any of these will bear good fruit for the government remains to be seen. The question is whether people see in Najib efforts that are sincere or more of the same cynical ploy merely to win votes but not to permanently change the mindset.

These efforts are best seen in Najib's decision to follow in the footsteps of his late father in the visit to China and his recent decision to call on the Indian state of Tamil Naidu.

In China , Najib hopes to repeat his father's success in wooing the local Chinese communities. Something tells me the Chinese are not that stupid that they cannot see through this veneer. Certain things are just not that easy to forget and the Chinese are continuing to wait for the right answers to come from the government (knowing they won't come). By visiting Tamil Naidu where some 85% of Malaysia 's Indians hail from, Najib hopes also to drum up support and restore the damaged Indian vote. In both cases, it's a lost cause for the government.

While all that might sound worthwhile - after all Najib badly needs to repair his deteriorating reputation - but in the final analysis, this use of taxpayers' money is yet another example of money not well spent. Najib believes it's a brilliant masterstroke but come the next general elections, the people will remain on track to send a resounding vote of no-confidence especially after his public endorsement of mass demonstrations in protest against the court decision to favour the Catholic weekly Herald in the use of the word 'Allah.' It's like taking two steps forward but ten steps back.

There is not a single person in the country whose vote is worth something who doesn't believe that the attempted arson attacks on the churches were none other than the work of the darker sinister princes at UMNO. Najib did not do himself any favours by denying this. He would have looked a whole lot better to the voters if he instead said he would get serious and flush them all out. Without a doubt, Hishamuddin and Najib were both toying with fire, with the possibility that another 'May 13' would calamitously trigger another race-related riot.

It is possible that they believe this would be the best course of action to retrieve power from states lost because curfews tend to do that by nature - as the military forces roll in, state powers are frozen automatically. Military generals then take over and in the end, powers of governance are returned to the federal government. Should that be the case, all hell will break loose. But no one can deny this is a distinct possibility. Remember, in politics, anything can happen..

What the government did not see coming was the passivity of the Christians' response to the arson attacks. Instead of retaliation - verbally or otherwise - the country's 9% minority Christian community responded by forgiving the as-yet-unseen perpetrators and went all out to conjoin with the rest of the non-Christian population in a scene unprecedented and unthought of by UMNO and/or Barisan Nasional. In a massive show of affection, understanding and accommodation, Christians throughout the country not only underplayed the seriousness of the attacks but showed a level of maturity that diffused any possibility of a riotous response. And in so doing, much to the dismay of the government and its UMNO machinery, they had to think of something else. And that something else was to hurl abuse at their own mosques. That is called, 'political expediency.'

UMNO believes that by doing so and within such a short time frame, people around the country will align the mosque attacks with Christian Chinese and force a few things to unfold - firstly to win back the exclusive use of the word 'Allah', secondly to corner PAS into leaving the opposition alliance and joining UMNO and thirdly to secure the electoral promise that they are better than anyone else at quelling violence and restoring peace.

Frankly UMNO can't be bothered with the word 'Allah' - most of them aren't that godly to look into the semantics. The ploy has always been political and not religious. If the authoritative Islamic scholars at Al-Azhar University in Cairo already see no issue with the use of the word by other religions, why should it matter in Malaysia ? The whole basis behind this debacle is purely to politically undermine the stability of the opposition powers at federal and state level. This is a good example of politicians selling out on God but putting up a godly face.

The problem with blaming the mosque attacks on Chinese Christians is that it doesn't stick well. It is not that easy to unsettle the Chinese Christians into doing something this violent. Furthermore a closer study of the mosque attacks reveals a few clues that these weren't the work of the Chinese Christians or anyone else but the right-wing UMNO factions. By the nature of such an attack and to really push the confrontation beyond repair, the perpetrators would have been far better to use pigs' heads rather than those of wild boars but to do so would have broken their cover since only the Chinese - and no other communities - sell pork in this country. Given that therefore, the identity of the perpetrators would have been easy to reveal.

Getting and killing wild boars, on the other hand, is a relatively easy task since most of the forest rangers are Malays themselves. So getting the cooperation to ease into the jungles would have been as effortless as shooting the wild boars and cutting off their heads. Out in the jungles, visibility is minimal and it's not so easy for anyone to see. That is the idea anyway but some people theorise that while it may not have provoked the Chinese Christians, perhaps others might have had a hand in these incidents. So what about the Chinese Buddhists then?

Chinese Buddhists have no direct argument with anyone; not yet anyway. They have not come out to demonstrate the way the centrist and moderate Malays and the Indians have. The Buddhist communities are far larger but more resilient. They're not that easy to budge and since none of the attacks provided them any reason to retaliate, it just doesn't make sense. Perhaps this might pave the way for UMNO to start targeting Chinese temples - we'll just have to wait and see.

If it weren't the Chinese Christians and/or Buddhists, maybe it's the collective Indian population but this also doesn't make a lot of sense. Indian Christians are an extremely small minority and they generally coalesce with the Chinese Christians in a unifying sort of way. Indian Hindus may have had altercations with UMNO, resulting in right-wing Malays brandishing the infamous cow's head but this issue is now up with the courts and no decision is available yet.

The Hindus do not have any reason to foment things because of the lack of court decision. Furthermore the attacks weren't against Hindu kuils (temples) but churches, which then leaves us to consider that the dispute is a civil inter-Malay problem with the right-wing radicals in one corner and the more logic-prevailing moderates in the other. This isn't something that the government had wanted in the first place but in the bargain, that's what they ended up with.

UMNO's decision to toy with the Malay sentiment is simple - to create confusion and then point the finger at those who raise race and religious issues and from there, they believe they have the wherewithal to regroup all Malay-ethnic votes in time to face the elections. Obviously they felt wise to start all these early and not wait but doing so also gave the public plentiful opportunities to realise the government's game plan.

Part of the prize money that UMNO hope to earn from all these is to wrestle back power of the premier state, Selangor. Allegedly they have caught the 'perpetrators' but I'm willing to bet that this is a complete ruse. Let's see if the so-called 'perpetrators' would then 'admit' under questioning that they staged the arson attacks under the instructions of a certain Anwar Ibrahim. From thereon a few things will take place. Even if Anwar's legal counsel wins his day in court, he'll still land up in jail for the arson attempts. Then the so-called 'perpetrators' are sentenced to death, which means the public won't be able to get to see their faces anyhow. On the day of their execution, prison authorities will switch prisoners so that instead of these perpetrators ending up at the gallows, it would be other convicts on death row. They get hanged. We don't see the bodies or the faces. Everything gets hushed up but importantly for the government, Anwar is in jail. Now wouldn't that be interesting!

Najib's 'art of war' doesn't work today. It might have back in 1969 with the May 13 race riots but in this new millennium, this ethnic divide-and-rule policy is fairly limiting because it's no longer Chinese-versus- Malay. As much as UMNO and the federal government are hell bent to repeat history to their advantage, consensus on the ground tells a diametrically different story. Rather today's political complexion is a tripartite ethnic conflict against a monobloc political entity called UMNO. Hence it is the Malay-ethnic, Chinese-ethnic and Indian-ethnic railing against an incorrigible and belligerently corrupted UMNO-ethnic.

The government basically cornered itself on its own doing because today, the major source of conflict is no longer racism but corruption. Moderate Malays no longer cared if they're fighting fellow Malays who are in political leadership and/or walk the corridors of power. What they have awoken to is a realisation that they have to team up in a dynamic with fellow Chinese and Indians in a mass fight against corruption that has gone utterly out of control. And since corruption is synonymous with everything that UMNO represents, Malay or no Malay, that fight is no longer ambiguous.

And if the government is still having its head buried in the sand, it also means that they have not been questioning why serious and sensitive information keeps getting leaked out to the media and public. We had the Altaantuya murder not too long ago. Then there were the Scorpene submarines. Other than that we now have the missing two Northrop F-5E jet engines, which were then followed very quickly by news of the completely missing jet fighters from where they were parked in California . We also know that for whatever banal reason, the sales receipts are missing.

So who has or have been fast-tracking these news out to the public? Would they be inside people who support Najib's administration and UMNO or would they be like us - people who are just sick to the back teeth with the corruption - and therefore see all these as opportunities to equip the public with the means to topple the government? I'm willing to bet that even at the top levels of Najib's government, there are people who share our grief, who are just as angry about the corruption and who are empathetic with the commoner. These are the people who feel that it is in their patriotism to show up a corrupt government once and for all.

Remember one thing about UMNO - not everything is well inside that party. There are some seriously polarising factions at deadly power play in there. Najib is propped up by Mahathir's faction of influential kingmakers but when they deftly cut short Badawi's tenure, they also truncated his son-in-law's ambitious roadmap as well. What that did to Khairy Jamaludin was to incense him enough to plan his own personal revenge. Although it is fair to say that his circles of influence aren't anything like Najib's and Mahathir's, there are always political swingers who pursue where the smell of money goes.

So long as you can follow the money, there's always a trail that leads to interesting discoveries and one of these is Khairy and his bitter determination to now undermine the faction that humiliated him and his father-in-law. From what we know of Khairy and his self-centredness, I don't think he cared much about Badawi's reputation although he is enraged enough to now want to pull the carpet from underneath UMNO's top mandarins all the way to the old cantankerous pimp himself.

There are a lot of theories bandying around concerning how Khairy will be orchestrating his moves and strategically unfolding them in the years to come. We all know we haven't seen the last of someone as ruthlessly ambitious as he is. We have a theory circling the Internet that he could be working covertly with Anwar where he sees his best hopes for Prime Ministership lie. No doubt if this were true, that means in a post-Anwar period as Malaysia 's future PM, Khairy could step up to the plate. There is another theory that involves Khairy moving in the undercurrents of UMNO's political turmoil, looking to seize the advantage, sight unseen, as and when the opportunities arise. With his political career and aspirations in tatters, he can no longer rely on the UMNO Youth faction where he was once quite powerful. With Hishamuddin offering rearguard defence for his inept playboy PM cousin, Khairy doesn't have a lot of manoeuvrability - at least not yet.

Whichever of the two is more plausible, there is no denying that there is no love lost between Khairy and his immediate enemies as well as those of his father-in-law's. Either way, Khairy will be poised to dismantle Najib's administration since everyone in the cabinet has played him out including those who had sworn allegiance to back him in the heady past. However since everything in politics is about money, he'd soon realised that even his political amigos could so easily be bought over.

The bad blood between Khairy and the rest of Najib's administration has long been downplayed but in the run up to the next General Election, it will be instrumental. As a balancing act of power, Khairy holds a very important pivotal sword that could either raise Anwar Ibrahim to premiership or the other way around. He holds the sword (or keris as it were) that will indefinitely spill blood.

The question is whose blood will it be

Saturday, January 29, 2011

Apabila Si "Jahiliah" Bersuara...

Reactions: 
Si "Jahiliah" akhirnya berkata:
Tindakan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan mereka yang tidak mengundi PAS sebagai orang jahiliah telah menyinggung seluruh orang Islam di negara ini termasuk di Johor dan DUN Tenang, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Aku tak tau pulak "siapa seluruh Umat Islam di Negara Ini" yang si "Jahiliah" ini makudkan sebab umum mengetahui bahawa bukan semua "Umat Islam di Negara Ini" mengundi PAS.

Dalam PRU-12, UMNgOk/Beer eNd tumbang di 5 Negeri sebab bukan semua "Umat Islam di Negara Ini" mengundi UMNgOk/Beer eNd. mungkin si "Jahiliah" tak perasan perkara ini dan mungkin juga sebab itulah si "Jahiliah" dan Parti "Jahiliah" ini masih angkuh di Malaysia.

Tak hairan juga bila si "Jahiliah" langsung tidak komen atau respon pada kenyataan Pimpinan "Jahiliah" dari Parti Komponen "Jahiliah" (rujuk sini)yang menghina kesucian Agama Islam dalam kempen PRK DUN Tenang.

Nak komen lebih-lebih pun tak boleh jugak sebab si "Jahiliah" akan berkata berdasarkan kepada "KEJAHILANNYA" sahaja...

Friday, January 28, 2011

Utusan Malaysia Akhbar Minda Kelas Ketiga

Reactions: 
Isu Kenyataan Lee Kuan Yew : Utusan Malaysia Akhbar Minda Kelas Ketiga

Untuk kesekian kalinya, Utusan Malaysia berjaya membuktikan dirinya sebagi akhbar minda kelas ketiga. Barangkali dikekang oleh statusnya sebagai akhbar milik UMNO, Utusan Malaysia terpaksa bertindak di luar batas etika kewartawanan. Semalam 27 Januari 2011, muka depannya memaparkan satu fitnah yang maha besar terhadap Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz bin Nik Mat. Di bawah tajuk besar, “Kuan Yew Takut Jiran”, Utusan memetik kenyataan bekas Perdana Menteri Singapura itu yang mencadangkan agar umat Islam mengurangkan pegangan terhadap Islam. Apa yang menjadikan laporan itu hebat ialah ayat ringkas Nik Aziz pertahan Kuan Yew dan juga ruangan Senyum Kambingnya yang mengembek dengan dialog, Apa nak buat, dia Tok Guru celaru.

Nampaknya Utusan Malaysia berusaha bersungguh-sungguh untuk memutarkan fakta yang barangkali sukar untuk dipercayai hatta oleh ahli-ahli UMNO sekalipun. Munasabahkah pada pemikiran seorang yang waras, seorang Menteri Besar yang dikenali sebagai orang yang paling kuat berusaha memahamkan rakyat tentang nilai Islam, menjadi orang yang menyokong supaya nilai Islam dikurangkan? Logikkah seorang yang saban minggunya berkuliah menghuraikan tafsiran al-Quran tiba-tiba cenderung agar nilai Islam dikurangkan? Untuk mempercayai premis inipun sudah sukar, lainlah jika pemimpin yang dikenali sebagai tahi judi, kaki rasuah atau sekurang-kurangnya gagal membimbing ahli keluarganya patuh pada agama berkata demikian.

Saya tidak berada di dalam sidang media tersebut yang didakwa dibuat selepas Mesyuarat Exco Kelantan pada 26 Januari 2011. Bagaimanapun, hasil bantuan rakan-rakan wartwan yang lain, rakaman membuktikan bahawa apa yang disebut oleh Nik Aziz ialah,”Tidak pelik jika Lee Kuan Yew menolak Islam, kerana dia bukan Islam. Apa yang pelik ialah orang Melayu yang tolak Islam dan mengambil fahaman nasionalis..” Itu saja. Barangkali tahap penguasaan bahasa Melayu yang rendah di kalangan wartawan Utusan Malaysia menyebabkan mereka gagal memahami premis semudah ini. Mungkin wartawannya lebih baik membuat liputan berkenaan isu-isu kebersihan sahaja kerana ia barangkali lebih mudah dan tidak memerlukan daya penguasaan bahasa yang mantap. Laporan kawan media saya, saudara Yulpisman di dalam akhbar Utusan Malaysia hari ini 28 Januari 2011 boleh dirujuk.

Mudah sahaja mahu memahami hasrat hati media sebegini, mereka mahu Nik Aziz menari seirama dengan mereka. Apabila Lee Kuan Yew dilaporkan mengucapkan kata-kata demikian, mereka mahu Nik Aziz bangkit menentang seperti pemimpin-pemimpin UMNO yang akan bangun menentang. Barangkali akan adanya kata-kata Jangan jolok sarang tebuan, jangan main api dan sebagainya sebagaimana budaya geng-geng songkok yang tinggi. Jika NIk Aziz seirama dengan mereka, dilihat seolah-olah masyarakat Islam di Malaysia bersatu di bawah kepimpinan UMNO menghadapi apa yang disebut sebagai ancaman luar. Sayangnya, Nik Aziz tidak begitu. Mereka pula dibidas lebih dahsyat daripada Lee Kuan Yew sendiri!

Sewajarnya Utusan Malaysia sebagai akhbar yang ‘paling prihatin’ terhadap nilai-nilai Islam ini melihat kepada kenyataan yang lebih merbahaya yang dikeluarkan oleh Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek yang terkenal dengan aksinya satu ketika dahulu. Jika Utusan Malaysia terlepas pandang, sukalah saya memaklumkan bahawa orang itu telah berkata di dalam isu bersalaman bukan mahram, "So what is so great about that? That is your religious value which I don't know. How am I to know about the... religious values when I'm not practising that religion? I have the right to say that it's basic manners to shake hands with people. That's my values. Understand? You also must value my value, which is good manners, which includes shaking hands,"

Barangkali, kanta Utusan Malaysia terlampau besar sehingga terlihat ‘kuman’ di seberang sehingga terlupa ‘gajah’ di Johor.

Ahmad Fadhli bin Shaari
28 Januari 2011.

-penulis ialah Setiausaha Akhbar YAB Menteri Besar Kelantan.

Wednesday, January 26, 2011

Kenyataan Media DPPP: Mohon penjelasan daripada Tan Sri Muhyiddin Yassin

Reactions: 
KENYATAAN MEDIA DEWAN PEMUDA PAS PUSAT
26 JANUARI 2011

Minta Penjelasan Daripada Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Presiden UMNO

Tanah En. Mansor Bin Mohamad HS(M) 535, Lot 2091, Mukim Jabi, Daerah Segamat telah di lelong pada 1/12/2003. Beliau mempunyai tunggakan bayaran hutang dengan pihak bank sekitar RM20,000. Penolong Pentadbir Tanah Daerah Segamat En. Mohd Azahar Bin Ibrahim yang juga calon Barisan Nasional (BN) pilihanraya kecil Tenang telah gagal menyerahkan notis pendengaran kes lelong ini kepada beliau. Secara rasminya En. Mansor tidak dimaklumkan tanahnya akan dilelong. Pada 19/9/2003 perintah jualan hartanah telah di keluarkan.

Menurut En. Mansor, sehari sebelum lelongan beliau telah membuat bayaran kepada pihak bank sebanyak RM10,000 bagi bayaran tunggakan bayaran hutang. Beliau merayu kepada En Mohd Azahar agar tanahnya tidak di lelong. Pada hari tanahnya di lelong beliau membawa tunai sebanyak RM12,000 untuk menyelesaikan tunggakan hutangnya. Semua rayuan En Mansor tidak di layan.

Tanah seluas 8 ekar telah dilelong dengan harga RM70,000 sedangkan nilai tanah tersebut pada tahun 1996 bernilai RM116,000. Nilai semasa tanah tersebut dijangka RM120,000. Ini bermakna tanah En Mansor telah dijual dengan harga dibawah harga pasaran. Hanya seorang sahaja pembina yang hadir pada masa lelongan tersebut. Akhirnya tanah tersebut telah di beli oleh pembida tersebut.

En Mansor telah membuat saman pemula No 24(L) -674-2004 berkaitan tanah tersebut ke Mahkamah Tinggi Muar. Beliau telah dapat membuktikan kepada mahkamah bahawa tiada sebarang notis pendengaran kes lelongan hartanah diberikan kepada beliau. Pada 29/1/2008 Yang Arif Hakim Dato’ Asmadi Bin Haji Asnawi, Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Muar telah memutuskan membenarkan tuntutan En Mansor ke atas Pentadbir Tanah Daerah Segamat dengan kos akibat dari kecuaian pegawainya En. Mohd Azahar mengendalikan kes tersebut. Tanah tersebut telah dikembalikan kepadanya. Akhirnya En Mohd Azahar telah dipindahkan ke Pejabat Daerah Kecil Renggit. Pangkatnya telah diturunkan.
  1. Saya mohon penjelasan daripada Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Presiden UMNO mengenai perkara-perkara di bawah :Mengapa calon BN bagi pilihanraya kecil Tenang En. Mohd Azahar Bin Ibrahim sebagai Penolong Pentadbir Tanah Daerah Segamat telah gagal memberi notis pendengaran kes lelongan tanah En. Mansor?
  2. Mengapa nilai tanah En. Mansor di lelong dengan harga RM70,000 dibawah harga pasaran?
  3. Mengapa rayuan En Mansor untuk mengelakkan lelongan tanah dengan membuat bayaran RM10,000 kepada bank tidak di layan oleh En Mohd Azahar?
  4. Mengapa hanya seorang pembina tanah sahaja yang hadir pada masa lelongan tersebut berlaku?
  5. Mengapa En Azahar diturunkan pangkat daripada Pejabat Daerah Segamat kepada Pejabat Daerah Kecil Renggit?
  6. Apakah terdapat perundingan jahat antara En. Mohd Azahar, jurulelong dan pembina semasa mahu melelong tanah En Mansor?
  7. Berapa kerugian yang ditanggung oleh Pejabat Tanah Daerah Segamat akibat kecuaian pegawainya menguruskan urusan tanah En Mansor?
  8. Mengapa UMNO sanggup menghampakan ahli-ahlinya dengan meletakkan calon yang telah terbukti bersalah di mahkamah dalam pilihanraya kecil Tenang?
Suhaizan Bin Kaiat
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Pusat

Sunday, January 23, 2011

Praktikal "Keadilan" Di Dalam UMNgOk: 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, KEZALIMAN Diutamakan..!

Reactions: 
Lebih dua tahun saya memikirkan tentang sesuatu yang bernama keadilan!

Tentang nasib seorang sahabat, seorang doktor perubatan (Dr) bernama Dr Mohd Azam Rauzan yang dilucutkan kelayakan sebagai pengamal perubatan hanya kerana berada dalam keadaan dan masa yang salah, tetapi mempunyai niat di dalam hati yang baik dan murni.

Hanya kerana membantu seorang wanita yang mengandung di luar nikah untuk mendapatkan sijil kelahiran bagi memastikan nasib si anak terbela, Mohd Azam kehilangan segala-galanya. Dia kehilangan masa depan sebagai doktor perubatan apabila kelayakannya terus dibatalkan. Dia dianggap telah melakukan kesalahan terlalu besar yang tiada ampunnya di dunia ini. Sedangkan apa yang dilakukannya adalah untuk kebaikan masa depan manusia yang dilahirkan secara tidak sah, akibat perbuatan terlanjur manusia.

Untuk pengetahuan, Mohd Azam adalah bekas Adun Bandar Penawar di Johor dan kini saya sendiri sebagai sahabat berasa beliau kehilangan banyak sangat perkara di dalam kehidupan ini selepas insiden di luar duga itu. Bagi saya, di mana keadilan untuk beliau, terutama kepada Umno yang pernah dia menjadi hamba, berjuang konon demi untuk bangsa, agama dan negara.

Ketika kita melihat Melaka membina sebuah rumah tersergam indah untuk membela anak-anak yang mengandung di luar nikah, seorang doktor perubatan yang cuba membantu agar perbuatan buang bayi dapat terhindar dengan melaku kesalahan di luar rela, menyediakan sijil kelahiran untuk bayi itu, telah menerima nasib yang amat buruk - dibuang dan kelihatan seperti amat keji oleh semua pihak.

Saya melahirkan kesedihan ini kerana bukan sahaja Mohd Azam pernah menjadi sahabat yang paling karib dalam hidup saya, tetapi kerana sedih ketika kita berusaha menangani masalah buang bayi, nasib beliau yang cuba menjadi antara manusia yang cuba membantu mengatasi masalah itu, tidak langsung dikenang. Sebaliknya dikenakan tindakan yang amat luar biasa hukumannya.

Seolah-olah tiada baik langsung manusia bernama Mohd Azam ini sehingga kelayakannya sebagai doktor perubatan terus sahaja dibatalkan.

Aneh keadilan sebenarnya, bukan? Saya tidak mahu berbohong, Mohd Azam bukan tiada jasanya kepada Umno, malah tanyakanlah kepada Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman. Mohd Azam ini sebenarnya antara pejuang bangsa yang masih muda dan mempunyai masa depan yang cemerlang.

Benarlah kata orang, kebaikan kadang-kala langsung tiada harga di mata orang! Di mana pimpinan Umno dalam memperjuangkan nasib pemimpin pelapisnya seperti nasib yang menimpa Mohd Azam ini?

Ya...Azam, walaupun kita berlainan ideologi, soal kebenaran adalah milik semua. Aku doakan engkau berbahagia, sama seperti aku. Engkau tentu masih ingat gurauan lama kita. Tentang politik dan kehidupan bukan? Salam buat sahabat yang lama terpisah.

Sumber - http://singalautmetro.blogspot.com/2011/01/di-mana-kita-dalam-kes-melucutkan.html

PRK DUN Tenang: Bulan Mewakili Hatiku...

Reactions: 

Friday, January 21, 2011

Tahniah Buat Pemerintahan Telus...

Reactions: 
Tahniah Ketua Menteri Pulau Pinang YB Lim Guan Eng, Pulau Pinang telah disahkan sebagai Destinasi Pelaburan Terbaik bagi tahun 2010 dengan pelaburan bernilai RM12.2 bilion, yang merupakan jumlah pelaburan terbesar di Malaysia. Ia adalah kenaikan 465% berbanding tahun 2009.

Forum BERSIH II: Jemput Datang Beramai-Ramai

Reactions: 
ATURCARA FORUM BERSIH 2.0

Tarikh: 21hb. Januari, 2011
Hari: Jumaat
Masa: 8.30 Malam
Tempat: Balai Islam, Lundang, Kota Bharu

8.30 malam: Kehadiran VIP/ orang ramai.
9.00 malam: Ucapan Pengerusi Majlis.
9.05 malam: Ucapan Pengerusi BERSIH 2.0 Kelantan, Dr. Abdul Halim Yusof.
9.10 malam: Ucapan Moderator Forum, Prof. Madya Dr. Abu Hassan Hasbullah (Zentrum Future Studies Malaysia).
9.20 malam: Forum BERSIH 2.0

Tajuk Forum: “PRU13 - Membersihkan Pilihan Raya Demi Masa Depan Rakyat”

Panelis:-

1) YB Dato' Hj. Husam Musa (Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan)
2) Datuk Dr. Toh Kin Woon (Jawakankuasa Pusat BERSIH 2.0)
3) Prof. Dr. Aziz Bari (Pakar Undang-undang, Kuliyah Ahmad Ibrahim, UIAM)

Format:-

Pusingan [1]: Forum (20 minit seorang)

Soal jawab audien

Pusingan [2]: Forum (soal jawab bersilang)

11.00 malam: Slot Pengerusi Majlis untuk Sesi Penutup.

Penyampaian cenderahati kepada panelis dan moderator.

11.15: malam Sidang Akhbar BERSIH 2.0.

Wednesday, January 19, 2011

RM10 Juta: Saja Nak Usik Kerajaan Negeri selangor

Reactions: 
Kerajaan negeri Selangor mengumumkan peruntukan RM10 juta bagi membantu umat Islam yang terbabit dengan urusan penjualan arak mencari pekerjaan alternatif, kata exco kerajaan negeri, Yaakob Sapari.

"Menerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Usahawan, wang tersebut akan digunakan untuk menawarkan mereka latihan keusahawanan dan bantuan modal bagi memulakan perniagaan.

"Antara sektor perniagaan yang ditawarkan bantuan modal adalah kecantikan, jahitan, masakan, membaiki telefon bimbit dan lain-lain," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut beliau, larangan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dalam menguatkuasakan Enakmen Jenayah Syariah Selangor yang menghalang umat Islam melibatkan diri dalam urusan penjualan arak merupakan satu langkah untuk membendung mereka daripada terjerumus kepada pekerjaan yang tidak halal.

"Enakmen tersebut juga menggesa agar umat Islam supaya memilih pekerjaan yang memberikan rezeki yang lebih berkat.

"Kerajaan negeri merasa simpati kepada umat Islam yang berkerja di premis-premis seperti kilang arak, kelab malam dan premis-premis yang melibatkan arak dalam sektor pekerjaan mereka.

"Justeru, kerajaan negeri telah memperuntukan RM 10 juta untuk membantu mereka untuk memilih pekerjaan alternatif yang lebih lumayan dan berkat," katanya.

Menurut Yaakob, mereka yang berminat boleh terus ke Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN), Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam untuk memohon bantuan berkenaan.
Aku ada sikit pemahaman yang aku tak paham dalam hal berkaitan...

Betul..! Kerajaan Negeri Selangor memperuntukkan sejumlah RM10 juta untuk membantu golongan-golongan ini memulakan kehidupan baru yang bersumber kepada rezeki yang halal. yang ni sangat-sangat bagus.

Tapi, ada baiknya kalau Kerajaan Negeri Selangor menarik balik lesen penjualan arak di kedai-kedai serbanika dan juga pasaraya-pasaraya yang ada sekarang sepertimana yang telah dikuatkuasakan di Negeri Kelantan sejak sekian lama.

Dengan berbuat demikian, masalah sosial hasil dari "penonggangan arak" dikalangan golongan muda sekurang-kurangnya dapat diatasi kalau tak banyak, sikit pun jadi la... macam kata Tok Guru Nik Abdul Aziz - "Beras, kalau ada seguni, tak dapat nak ambik semua, ambik segenggam pun cukuplah..."...

Masalah paling kritikal pada zaman Barang Naik ialah - Peluang Pekerjaan.

Aku tak fikir dalam keadaan rakyat tertekan dengan pelbagai kos sara hidup yang saban hari semakin meningkat (TERIMA KASIH BN - Barang Naik, Bila Naik..? Baru Naik, Berapa Naik..? Banyak Naik..!), mengeluarkan sejumlah wang yang banyak akan dapat membantu mereka-mereka ini meneruskan penghidupan yang semakin tertekan.

Tengok lojik la... berapa ramai lulusan yang ada kemahiran tersadai tanpa pekerjaan..? masalah dalam negara kita sekarang ialah, kita ada ramai lulusan yang berkemahiran tinggi tetapi kita tidak ada menyediakan peluang pekerjaan kepada mereka-mereka ini.

Jadi kalau mereka-mereka yang berhenti kerja ni (sebab penguatkuasaan undang-undang terbaru) berhenti kerja kemudian terus diberi latihan dan dana macam yang dinyatakan oleh Kerajaan Negeri Selangor, apakah jaminan bahawa mereka-mereka ini akan dapat memulakan perniagaan sendiri pada masa hadapan sedangkan kita tahu peniaga-peniaga kecil menghadapi masalah dalam meneruskan perniagaan sekarang.

Berhenti kerja sebab tak nak kena tindakan 1 hal yang bagus & bermoral, tapi kalau dah berhenti kerja, rasa-rasanya cukup ke kewangan mereka-mereka ni untuk menampung kehidupan sebelum memulakan perniagaan sendiri..?

Apa salahnya kalau Kerajaan Negeri Selangor sekalikan penguatkuasaan undang-undang pekerja permis arak tu berserta dengan menarik balik lesen penjualan arak di permis-permis serbanika & pasaraya.

Dengan cara ni, mereka-mereka yang sedia bekerja ditempat-tempat berkenaan boleh saja meneruskan pekerjaan mereka dengan gaji baru yang sumbernya lebih halal dalam masa yang sama, mereka-mereka ini juga berpeluang untuk menimba ilmu perniagaan tanpa perlu memikirkan tentang kos sara hidup semasa mendapatkan latihan tersebut.

Tak cukup lagi ke penjualan arak di pusat-pusat hiburan yang ada sekarang sampaikan terpaksa juga dijual di kedai-kedai serbanika yang pelanggannya dari pelbagai peringkat umur..?

Tak salah kalau buat 1 keputusan yang agak susah tetapi dalam masa yang sama memberi kebahagiaan kepada orang ramai.

Bukan apa... aku risau kalau-kalau mereka-mereka yang sedia bekerja di permis jualan arak sekarang berhenti kerja serta-merta mengejar peluang sebab ada "Dana", habis latihan tersadai dekat rumah tanpa peluang pekerjaan atau perniagaan...

Esok-esok mereka-mereka ni la jugak yang akan menentukan Kerajaan sedia ada... kalau program ni gagal... hermmmm

PM lupa ziarah jenazah Setiausaha Umno Cawangan Tenang

Reactions: 
Para petugas PAS dari Pahang terpaksa mengurus dan mengimamkan solat jenazah Setiausaha Umno Cawangan Felda Tenang yang meninggal dunia semalam apabila imam yang bertugas terpaksa meraikan kedatangan Perdana Menteri ke tanah rancangan Felda itu.

Abdul Latif Subhi bin Mohd Din, 61, meninggal dunia selepas diserang sakit jantung dan darah tinggi yang melampau selepas menguruskan kedatangan PM ke Felda itu.

Namun, sehingga jenazah beliau selamat dikebumikan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak sempat menjenguk jenazah beliau walaupun masjid yang menempatkan jenazah itu hanya 50 meter dari padang tempat acara untuk Perdana Menteri diadakan.

"Jenazah itu berada di masjid sejak jam 10 pagi. Ia tidak diziarahi apatah lagi disembahyangkan oleh Presiden Umno yang datang ke situ,"kata seorang saksi kejadian itu pagi semalam.

Allahyarham Abdul Latif adalah bekas MP Tentera Darat dan pagawai Pertahanan Awam adalah pewaris Felda. Beliau meningalkan empat anak dan seorang cucu di samping balunya, Puan Maimunah Hindun.

"Suasana pilu dan terkilan menyelubungi keluarga Allahyarham apabila imam bertugas ada bersama meraikan Najib dan akhirnya jenazah disolatkan oleh sukarelawan PAS daripada Pahang selepas Zohor di masjid itu.

"Inilah akhlak kepimpinan Umno kepada ahlinya sendiri," kata saksi itu ketika menceritakan peristiwa ini.

Najib tiba di Labis dengan helikopter pada 9.30 pagi Selasa semalam. Sejak jam 10 pagi, jenazah Allahyarham ditempatkan di masjid itu untuk membolehkan Perdana Menteri menziarahinya kalau-kalau sempat.

Najib telah melawat Felda Chemplak Barat dan menyempurnakan majlis pelancaran Pusat Jalur Lebar Komuniti dan merasmikan gelanggang futsal di situ sebelum meluangkan masa bersarapan dengan warga peneroka.

Walaupun beliau dan rombongannya melintasi masjid Felda Tenang, tempat jenazah itu ditempatkan sejak jam 10 pagi, ia tidak langsung dipeduli, jauh sekali untuk disolatkan, dijenguk pun tidak sempat.

Sementara itu, Cikgu Normala Sudirman, yang diumumkan oleh PAS akan menjadi calonnya dalam pilihan raya kecil Tenang ini telah menziarahi jenazah Allahyarham jam 1.30 tengahari sebaik sahaja selesai solat Zohor.

Beliau mengucapkan takziah kepada balu Allahyarham dan meminta semua keluarganya bersabar dengan dugaan dari Allah itu......

Tuesday, January 18, 2011

Ummi Hafilda & Saman RM700 juta: Apa Kata Azwan Ali...???

Reactions: 

PTPTN Adalah Along Yang Sebenar - Mangsa

Reactions: 
Saya menerima email dari seorang anak muda tertindas. Saya malas nak fikir apakah yang akan terjadi kerana menyiarkan luahan hatinya yang saya tak edit sikit pun:
Memang le kepada peminjam PTPTN...

Rupenya PTPTN adalah lebih kejam daripada along yang ada sekarang... dengan charge pentadbiran sebanyak 3% yang dikenakan itu menunjukkan mereka lebih kejam daripada along... kerana kos perkhidmatan itu akan berterusan sehingga bila-bila selagi mana kita tidak menyelesaikan pinjaman lahanat tersebut... sejahat-jahat Along ada juga 'interest' yang kita tau berapa yang nak kena byr...

Bayangkan kalau charge perkhidmatan RM40 sebulan dan korg bayar RM50 sebulan (kadar minimum yang 'dibenarkan' oleh PTPTN)... maka korang akan bayar PTPTN tue sampai mampos le jawabnya... sebab korg byr kos perkhidmatan lahanat tue tanpa mengurangkan baki PTPTN.... kalu beli rumah pun RM25k bayar RM50... so nampaklah jugak jumlah yang nak kene bayar... dan kalu lambat bayar hanya 'penalty' dlm berapa ringgit sangat dikenakan... tapi PTPTN ... kita tak tau berapa jumlah sebenar yang kan kita bayar melainkan kita byk duit dan boleh bayar 'seketul'... tapi kalu bayar ansuran maka jawabnya kene bayar sampai 'mampos'.. (sila klik imej di sebelah untuk besarkan)
Saya sekali lagi mengajak semua orang berfikir sebagai rakyat yang taksub kepada kebenaran. Kalau yang beragama Islam, bertuankan Allah, bertuhankan Allah - bukan ketuanan Melayu yang sudah begitu dihanyir dan dilendirkan oleh Umno atau apa-apa pun. Kita bercakap tentang kebenaran. Kita bercakap tentang kepentingan rakyat. Sudah-sudahlah bercakap dengan ketaksuban atau 'asabiyyah kepada mana-mana parti atau pemimpin. Sekarang pun orang dah mula bercakap, kalau Umno ada Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), PAS ada Rusila. Marilah kita bercakap sebagai rakyat.

Marilah kita memperjuangkan pendidikan percuma untuk rakyat sehingga ke peringkat ijazah pertama sekurang-kurangnya.

Sumber - ~penarik beca

Forum BERSIH II: Semua Dijemput Hadir

Reactions: 
ATURCARA FORUM BERSIH 2.0

Tarikh: 21hb. Januari, 2011
Hari: Jumaat
Masa: 8.30 Malam
Tempat: Balai Islam, Lundang, Kota Bharu

8.30 malam: Kehadiran VIP/ orang ramai.
9.00 malam: Ucapan Pengerusi Majlis.
9.05 malam: Ucapan Pengerusi BERSIH 2.0 Kelantan, Dr. Abdul Halim Yusof.
9.10 malam: Ucapan Moderator Forum, Prof. Madya Dr. Abu Hassan Hasbullah (Zentrum Future Studies Malaysia).
9.20 malam: Forum BERSIH 2.0

Tajuk Forum: “PRU13 - Membersihkan Pilihan Raya Demi Masa Depan Rakyat”

Panelis:-

1) YB Dato' Hj. Husam Musa (Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan)
2) Datuk Dr. Toh Kin Woon (Jawakankuasa Pusat BERSIH 2.0)
3) Prof. Dr. Aziz Bari (Pakar Undang-undang, Kuliyah Ahmad Ibrahim, UIAM)

Format:-

Pusingan [1]: Forum (20 minit seorang)

Soal jawab audien

Pusingan [2]: Forum (soal jawab bersilang)

11.00 malam: Slot Pengerusi Majlis untuk Sesi Penutup.

Penyampaian cenderahati kepada panelis dan moderator.

11.15: malam Sidang Akhbar BERSIH 2.0.

Kata Isa Samad Di Tenang...

Reactions: 
Kata Isa Samad Di Tenang -

"(Musyidul am PAS) Nik (Abdul) Aziz (Nik Mat) lagi gila. Dia kata DAP sudah memahami Islam. Kita sebagai Muslim, kadang-kala tidak berapa faham Islam. Macam mana (pengerusi DAP) Karpal Singh dan (pemimpin veterannya) Lim Kit Siang boleh faham Islam dengan hanya berkawan dengan PAS untuk dua atau tiga tahun?

Hahaha... memang UMNO x kan faham Islam Dulu, Kini & Selamanya"...

Kata orang ramai pulak -

"Isa Samad lagi gila. Dah lebih dari 50 tahun jadi Muslim masih tak faham-faham lagi tentang Islam..."

*Kepala otak kalau dah bodoh & benak, jadi Muslim lebih dari 50 tahun pun tak kan faham Islam... lebih-lebih lagi kalau jenis tak percaya pada Hari Kiamat... Rasuah, Maksiat, Fitnah, Adi-Domba jadi perkara biasa...

Sebab..?

"Kadang-kala tidak berapa faham Islam..."

Kalau nak faham Islam, cuba lah dalami apa itu Islam... Kitab Al-Qur'an tu untuk bacaan, kajian & lain-lain... bukan untuk hiasan di rak Almari...

Friday, January 14, 2011

Hanya Kerana 1 Aduan, Maruah Islam Di Korbankan

Reactions: 
KENYATAAN MEDIA

DEWAN PEMUDA PAS WILAYAH PERSEKUTUAN

HANYA KERANA SATU ADUAN, MARUAH ISLAM DIKORBANKAN

(14 Januari 2011)

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) merasa kesal dan kecewa dengan tindakan Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) yang tunduk kepada permintaan seorang ahli MCA yang mahukan suara azan di Masjid Al Ikhlasiah, Pantai Dalam diperlahankan. Apakah malang bagi sebuah negara Malaysia yang majoritinya beragama Islam apabila Perdana Menterinya tidak mempunyai wibawa dan ketegasan bagi membela syiar dan syariat Islam.

Umat Islam seluruhnya juga merasa terpukul dengan arahan ini yang menganggap ia adalah satu penghinaan terhadap agama Islam yang menjadi agama rasmi negara ini. DPPWP dan umat Islam tidak boleh menerima hakikat arahan ini, kerana azan adalah kaedah dakwah Islam kepada masyarakat bukan Islam bagi mengajak mereka terhadap keindahan Islam. Azan juga adalah sebagai seruan kepada umat Islam agar menjaga ibadah dan seterusnya mengimarahkan masjid.

Sejak zaman Rasulullah SAW lagi, azan telah menjadi suatu syiar kepada umat Islam. Ia perlu dikumandangkan untuk didengari oleh seluruh manusia. Bahkan Nabi SAW mengarahkan azan agar dilaungkan dengan kuat sebagai menandakan masuknya waktu Solat.

Bagi kaum bukan Islam, azan tidak boleh dipertikaikan kerana ia adalah syiar Islam. Sama seperti agama Kristian dan Hindu yang membunyikan loceng tatkala waktunya, kaum Tionghua yang membakar mercun pada masanya, bagi umat Islam azan adalah kaedah bagi menandakan masuk waktu bersembahyang.

DPPWP difahamkan individu yang membantah azan di Masjid Ikhlasiah, Pantai Dalam adalah seorang ahli MCA seumur hidup. Beliau telah menulis surat kepada Perdana Menteri meminta suara azan di masijd tersebut diperlahankan. Dalam hal ini, DPPWP mempersoalkan apakah Perdana Menteri dan JAWI tunduk kepada tekanan ini hanya kerana beliau seorang ahli parti komponen BN? Isu ini membuktikan bahawa UMNO bukanlah parti yang mampu membela dan mempertahankan Islam, kerana mereka sendiri terpaksa akur dengan tuntutan ahli-ahli parti komponennya.

DPPWP difahamkan juga bahawa kawasan sekitar Pantai Dalam adalah kawasan yang dihuni oleh ramai orang Melayu beragama Islam. Saban hari dan tahun penghuni sekitar tidak menghadapi masalah dengan laungan azan di masjid tersebut, tetapi mengapa hanya dengan satu aduan daripada seorang ahli MCA tiba-tiba pihak JAWI dengan serta merta mengarahkan azan diperlahankan?

DPPWP mengingatkan Perdana Menteri bahawa tindakan ini boleh merendahkan maruah Islam dan umatnya. Bagaimanakah nanti selepas ini jika pelbagai aduan diajukan terhadap mana-mana masjid agar laungan azan diperlahankan atau mungkin ditiadakan, adakah Perdana Menteri dan JAWI akan tunduk terhadap aduan mereka? DPPWP bimbang sekiranya berlaku nanti ada masjid terpaksa dibuang pembesar suara kerana dianggap mengganggu penduduk sekitar dan pihak kerajaan melayan tuntutan mereka!

Disediakan oleh;

MOHAMAD SUHAIMI BIN ABDUL AZIZ
Naib Ketua
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Pertemuan Muhibah Interlok

Reactions: 
Pemuda PAS Pusat telah berjaya mempertemukan kumpulan budayawan dengan NGO masyarakat India di PKNS Bangi pada khamis 13hb Januari 2011 mulai jam 2.30 petang sehingga 5.00 petang. Pertemuan bersejarah ini merupakan kali pertamakan di adakan bagi membincangkan isu Novel Interlok yang sedang hangat diperkatakan sekarang. Kumpulan Budayawan adalah terdiri daripada Senimana Paksi Rakyat Malaysia(PAKSI), Budayawan Bertindak (BB), Persatuan Penulis Kuala Lumpur (KALAM), Kesatuan Sekerja Dewan Bahasa & Pustaka, pensyarah universiti dan individu. Sementara kumpulan NGO masyarakat India adalah terdiri daripada Dewan Himpunan Penyokong PAS(DHPP), Makkal Sakti, Malaysian Indian Voice(MIC) , Indian Movement, peguam dan individu. Perbincangan dalam pertemuan ini berjalan dengan lancar . Setiap wakil mengemukakan pandangan dengan penuh kematangan. Mereka saling hormat menghormati antara satu sama lain walaupun membincangkan isu yang sensitif.

Keputusan bersama yang telah di perolehi adalah:

1. Menghormati karya seni Interlok tulisan Sasterawan Negara Abdullah Hussin yang mengandungi unsur-unsur sejarah dan imiginasi.

2. Kuatir dengan perangkap politik disebalik polemik Interlok. Semua pihak harus berhati-hati.

3. Membantah pembakaran Novel Interlok dan bersetuju menggunakan keadah dialog untuk menyelesaikan polemik.

4. Mengadakan Pertemuan Muhibah Kali Ke-2 pada hari Rabu 19hb Januari 2011 jam 2.30 petang bagi membincangkan wajar atau tidak wajar Novel Interlok menjadi buku teks tingkatan lima sekolah menengah.

Dalam Pertemuan Muhibah Kali Ke-2 setiap kumpulan perlu menyediakan asas yang kukuh kewajaran dan ketidakwajaran Novel Interlok menjadi buku teks sekolah. Perkara ini perlu diteliti dengan penuh hikmah kerana ia melibatkan maruah kedua-dua pihak. Bagi sebahagian masyarakat India perkataan “paria” pada muka surat 211 dan isu kasta muka surat 219 boleh menyebabkan suasana tidak harmoni dikalangan para pelajar sekolah, memberi pandangan negatif terhadap masyarakat india dan menjatuhkan maruah mereka. Sedangkan di pihak kumpulan budayawan pula berpendapat bahawa menarik balik Novel Interlok daripada menjadi buku teks sekolah merupakan penghinaan terhadap sasterawan negara Abdullah Hussain, menghina karya seni dan menjatuhkan maruah budayawan. Bagi mendapatkan penyelesaian yang terbaik kepada masalah ini maka kedua-dua kumpulan dikehendakki membentangkan kertas kerja masing-masing.

Antara perkara-perkara yang telah dibincangkan semalam dan akan dibawa dalam Pertemuan Muhibah kali ke-2 adalah seperti di bawah.

Cadangan kumpulan budayawan adalah mengekalkan Novel Interlok sebagai buku teks sekolah dengan membuat penyesuaian berikut :

1. Membuat penerangan perkataan-perkataan yang sensitif Novel Interlok dalam ruang glosari

2. Menyediakan buku ulasan terhadap novel bagi mengelakkan sebarang kekeliruan

3. Melatih guru-guru untuk memberi penerangan yang sebenar terhadap novel Interlok.

Cadangan kumpulan NGO masyarakat India pula adalah :

1. Gugurkan perkataan dan kandungan sensitif dalam novel tersebut atau

2. Gugurkan Novel Interlok daripada menjadi buku teks sekolah

Kesemua cadangan di atas akan dibincangkan secara terperinci dalam Pertemuan Muhibah kali ke-2 minggu depan. Di harap semua kumpulan dapat membuat keputusan yang tepat bagi menjamin keharmonian antara kaum dalam negara tercinta ini.

Suhaizan Bin Kaiat
Moderator Pertemuan Muhibah Budayawan & NGO Masyarakat India
Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat.

Perbandingan Prestasi Kerajaan Barisan Nasional & Pakatan Rakyat

Reactions: 

Selepas dekat tiga tahun berlakunya perubahan politik pada 8 Mac 2008, satu pengesahan kepada prestasi tadbir urus negeri di bawah pentadbiran Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat telah disediakan oleh Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU).


Lima negeri dalam dua kategori berasingan, iaitu Johor, Pahang dengan Selangor; dan juga Melaka dengan Pulau Pinang, telah dipilih untuk membuat perbandingan dari tiga sudut: pengurusan kewangan, pentadbiran negeri dan pendemokrasian masing-masing.


PENGURUSAN KEWANGAN


Johor/Pahang dengan Selangor


Secara keseluruhannya, proses membaiki status kewangan negeri telah bermula di Kerajaan Negeri Selangor, namun langkah pemantapan prestasi kewangan Kerajaan Negeri Johor dan Pahang belum lagi mempamerkan perubahan positif. Tahap kemantapan pengurusan kewangan dapat dilihat daripada Laporan Ketua Audit Negara yang mengesyorkan supaya Selangor meneruskan perbelanjaan berhemat dan terus berusaha mengutip baki pinjaman boleh dituntut di samping usaha berterusan terhadap kutipan tunggakan bayaran pinjaman boleh dituntut, manakala Johor dan Pahang disyorkan perlu mempertingkat dan memperkukuhkan lagi prestasi kewangan (Johor), dan perlu mengamalkan perbelanjaan berhemat (Pahang).


Dari segi Nisbah Semasa, Kerajaan Negeri Selangor memperoleh nisbah lebih daripada 1, manakala Kerajaan Negeri Johor dan Pahang memperoleh nisbah kurang daripada 1. (Analisis Nisbah Semasa adalah untuk mengukur kedudukan kecairan tunai Kerajaan Negeri dalam membiayai jumlah Tanggungan Semasa. Sekiranya nisbah yang dihasilkan melebihi daripada 1, maka ini menunjukkan tanda yang positif dari segi kedudukan kecairan tunai.) Fakta ini menunjukkan bahawa kecairan tunai Kerajaan Negeri Johor dan Pahang adalah rendah untuk menampung jumlah tanggungan semasa.


Dari segi defisit, ketiga-tiga negeri mencatat defisit, iaitu Johor RM70.35 juta, Pahang RM42.27 juta dan Selangor RM65.96 juta. (Defisit dalam maksud ini mengambil kira perbandingan antara hasil dengan perbelanjaan mengurus Kerajaan Negeri bagi tempoh perakaunan semasa dan tahun sebelumnya untuk mengukur lebihan atau defisit bagi Akaun Hasil Disatukan.) Namun begitu, defisit Negeri Pahang dan Johor adalah lebih parah jika berbanding dengan Selangor apabila diambil kira faktor kutipan hasil.


Keadaan di Negeri Pahang menunjukkan bahawa prestasi kewangan Kerajaan Negeri semakin menurun dengan ketara sejak tahun 2007 kerana hasil kutipan tidak dapat menampung perbelanjaan tahunan. (Laporan Ketua Audit Negera, Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Pahang Tahun 2009, m.s 17) Kerajaan Pahang telah membentangkan belanjawan defisit untuk tahun ke-12 berturut-turut sehingga tahun 2010. (http://paslipis.wordpress.com/2009/11/19/kerajaan-bn-pahang-bentang-bajet-defisit-12-tahun-berturut-turut-2/) Bagi Negeri Johor, tahap defisit tahun 2009 adalah yang tertinggi dalam tempoh lima tahun kebelakangan. (Laporan Ketua Audit Negera, Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Johor Tahun 2009, m.s 19)


Selain itu, gabungan hasil kedua-dua buah negeri adalah sebanyak RM1,243 juta berbanding dengan hasil Negeri Selangor sebanyak RM1,764 juta, tetapi gabungan defisit adalah sebanyak RM120.95 juta, iaitu lebih kurang satu kali ganda lebih tinggi daripada defisit Selangor yang berjumlah RM65.96 juta.


Analisis Perbandingan Antara Hasil dengan Perbelanjaan Mengurus Kerajaan Negeri Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat Bagi Tempoh 2005 hingga 2009


Melaka dengan Pulau Pinang


Walaupun Kerajaan Pakatan Rakyat baru sahaja mengambil alih negeri Pulau Pinang, namun jika dibandingkan dengan Kerajaan Barisan Nasional di negeri Melaka, wujud perbezaan yang cukup meyakinkan mengikut gaya dan pendekatan seperti mana yang terkandung dalam Laporan Ketua Audit Negara 2009.


Umpamanya, KPRU mendapati bahawa kedudukan kewangan Kerajaan Negeri Pulau Pinang secara keseluruhannya adalah baik dengan melakukan beberapa pengubahsuaian dalam aktiviti perolehan, bentuk perbelanjaan yang benar-benar berhemat tanpa menjejaskan kebajikan rakyat Pulau Pinang. Hasilnya, Kerajaan Negeri Pulau Pinang mengakhiri tahun kewangan 2009 dengan lebihan sejumlah RM77.34 juta menjadikan lebihan dana terkumpul berjumlah RM538.95 juta. Berbanding dengan pesaingnya, prestasi kewangan yang dicatatkan oleh Kerajaan Negeri Melaka bertambah baik daripada defisit RM4.56 juta pada tahun 2008 kepada lebihan dana RM0.30 juta.


Selain itu, analisis Nisbah Semasa Kerajaan Negeri Pulau Pinang pada tahun 2009 mendapati Nisbah Semasa Kerajaan Negeri adalah 5.25:1 melebihi satu, manakala Nisbah Semasa Melaka adalah kurang daripada 1. Fakta ini menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang berkemampuan untuk menampung jumlah tanggungan semasa manakala Melaka gagal menampung tanggungan tersebut.


Dari segi pelaburan kerajaan negeri, kebijakan pelaburan Kerajaan Negeri Pulau Pinang harus menjadi teladan bukan sahaja kepada Kerajaan Negeri Melaka, malah semua Kerajaan Negeri dalam Persekutuan di mana jumlah dividen dan keuntungan mencatatkan angka tertinggi sejak tahun 2005. Sila rujuk jadual yang dipetik daripada Laporan Ketua Audit Negara 2009 (m.s 28).


Pelaburan Kerajaan Negeri Pulau Pinang


Kerajaan Negeri Melaka pula mencatatkan pencapaian yang sebaliknya. Semakin besar pelaburan yang dibuat olehnya, belum tentu lagi pulangan faedahnya lumayan. Fakta ini terkandung dalam Laporan Ketua Audit Negara 2009 (m.s 32)


Pelaburan Kerajaan Negeri Melaka



PENTADBIRAN NEGERI


Johor/Pahang dengan Selangor


Secara keseluruhannya, adalah didapati bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat bersikap lebih responsif dan cekap dalam urusan pentadbiran negeri. Kerajaan Pakatan Rakyat bukan sahaja tidak segan mendedahkan isu-isu kontroversi supaya orang awam termaklum dengan perkembangan, malah ianya juga tidak teragak-agak mengambil tindakan terhadap mereka yang didapati bersalah. Misalannya, dalam isu jamuan makan yang menelan RM300 ribu anjuran Yayasan Selangor baru-baru ini, Timbalan Pengurus Besar Yayasan Selangor diarah mengambil cuti selama sebulan berkuat-kuasa serta merta. (http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=29467:timbalan-pengurus-yayasan-selangor-diarah-cuti&catid=1:utama&Itemid=50)


Corak pentadbiran sebegini tidak kelihatan dalam negeri pemerintahan Barisan Nasional.


Kajian Kes: Isu Curi Pasir


Dari segi pentadbiran negeri, sebenarnya Negeri Pahang dan Johor juga dibelenggui isu curi pasir, malah mungkin lebih serius daripada apa yang berlaku di Selangor. Akan tetapi isu curi pasir di kedua-dua negeri tersebut jarang diberi perhatian akibat liputan media yang tercondong.


Misalnya, pada tahun 2009, Kerajaan Negeri Selangor mengalami kerugian RM1.82 juta daripada royalti tidak berkutip, tetapi kerugian yang dialami oeh Kerajaan Negeri Pahang adalah sebanyak RM3.23 juta, iaitu lebih kurang satu kali ganda lebih daripada kerugian yang dialami oleh Kerajaan Selangor. (Laporan Ketua Audit Negara, Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Selangor Tahun 2009, m.s 50)


Di Johor pula, adalah didapati juga kegiatan perlombongan pasir yang mula beroperasi sejak tahun 2003 tetapi tidak menyediakan Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA), aliran air sungai berubah, berlakunya tanah runtuh, pencerobohan, pihak penguatkuasa tidak memantau secara berkala, dan banyak lagi.


Tambahan lagi, kegiatan perlombongan pasir di Pahang dan Johor telah menyukarkan nelayan yang menggunakan Kuala Sungai Miang tersebut sebagai laluan keluar masuk bot mereka untuk ke laut menangkap ikan. Menurut mereka, kuala sungai telah menjadi semakin cetek dan dipenuhi pasir yang menghalang pergerakan bot.


Dari segi mengatasi isu kekurangan koordinasi antara jabatan dan pencurian pasir, tindakan Kerajaan Negeri Selangor juga jauh lebih responsif jika berbanding dengan Kerajaan Negeri Pahang. Satu Jawatankuasa Khas diketuai Ketua Setiausaha Negeri, dan melibatkan Pejabat Tanah dan Galian Selangor (PTGS) serta Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) yang sering mengadakan pemantauan bersama dengan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA) telah ditubuhkan serta merta. Sebaliknya, sehingga hari ini Kerajaan Negeri Pahang belum lagi mengambil apa-apa langkah untuk mengatasi masalah tersebut.


Melaka dengan Pulau Pinang


Struktur pentadbiran yang cekap dan beramanah juga banyak membantu mengangkat status sosioekonomi negeri Pulau Pinang. Agenda Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang menekankan kepada prinsip akauntabiliti, ketelusan dan kebertanggungjawaban (CAT) telah terbukti meyakinkan rakyat dan para pelaburnya walaupun memiliki sumber-sumber negeri yang begitu terhad sekali. Apatah lagi bantuan Kerajaan Persekutuan yang dihulurkan adalah tidak ikhlas dan bertujuan memporak-perandakan politik Pakatan Rakyat. Buktinya, Kerajaan Negeri Pulau Pinang mempersoalkan kewajaran Kerajaan Persekutuan yang memperuntukan RM200 juta kepada Khazanah Nasional untuk membangunkan dan memulihara lokasi warisan negeri sedangkan peruntukan RM30 juta yang turut dinikmati oleh Kerajaan Negeri Melaka diuruskan sendiri tanpa pihak ketiga. Adakah tindakan tersebut dianggap hukuman Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional kepada rakyat Pulau Pinang? Walaupun begitu, hal ini langsung tidak menghalang Kerajaan Negeri untuk menyampaikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat.


Berlainan pula dengan Kerajaan Negeri Melaka yang mempunyai daya kebergantungan yang tinggi terhadap Kerajaan Persekutuan untuk menjana pendapatan negerinya. Misalannya, Kerajaan Negeri Melaka memperoleh hasil jualan aset pengurusan air kepada Kerajaan Persekutuan berjumlah RM39.73 juta. Mungkinkah tanpa pengambilan aset pengurusan air tersebut, Kerajaan Negeri Melaka akan terus terperangkap dalam hutang serta defisit yang tidak tertanggung? Beberapa kelemahan yang ketara perlu diatasi oleh Kerajaan Negeri Melaka seperti kegagalan monorel menyeberangi Sungai Melaka dan projek Eye on Malaysia yang tergendala sekian lama sekiranya negeri Melaka masih berhasrat menjadi pesaing terdekat kepada negeri Pulau Pinang dalam sektor pelancongan. (Eye on Malaysia jadi 'gajah putih' )


PENDEMOKRASIAN


Johor/Pahang dengan Selangor


Dari segi pendemokrasian, adalah jelas bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat, terutamanya Kerajaan Negeri Selangor dan Pulau Pinang masih berada di barisan depan dalam proses pendemokrasian berbanding dengan Negeri-negeri Barisan Nasional. Kerajaan Negeri Selangor telah menerajui dasar dan langkah-langkah berikut yang langsung tidak dihirau oleh Kerajaan Negeri Pahang dan Johor:


1. Menggubal Akta Kebebasan Maklumat;
2. Memberikan satu pertiga kuota kerusi Ahli Majlis PBT kepada badan pertubuhan bukan kerajaan (NGO);
3. Enakmen Perkhidmatan Dewan Negeri Selangor yang memberikan kuasa lebih besar kepada Speaker;
4. Menghidupkan semula SELCAT;
5. Menubuhkan jawatankuasa pilihan khas (Select Committee) dalam sidang DUN Selangor;
6. Mengumumkan aset Exco Selangor;
7. Menggunakan kuasa MB di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) untuk mendedahkan pelbagai penyelewengan yang tertutup sebelum itu, antaranya Yayasan Basmi Kemiskinan, Rancangan Revolusi Hijau di Bukit Cherakah, Projek Perhutanan Semula dan lain-lain.


Di samping itu, antara kelebihan lain Kerajaan Negeri Pulau Pinang jika berbanding dengan Melaka adalah idea demokrasi itu dipraktikan secara terbuka. Walaupun terlalu awal untuk diperkatakan, sekurang-kurangnya sudah ada keazaman politik yang jelas untuk melakukan perubahan pada pihak Pakatan Rakyat. Berikut adalah usaha-usaha Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang dalam agenda pendemokrasian negeri:


1. Membentangkan Enakmen Hubungan Kaum pada tahun hadapan;
2. Pilihanraya Ahli Majlis Tempatan untuk perwakilan masyarakat sivil;
3. Membentangkan Enakmen Kebebasan Maklumat pada tahun 2010.


Kesimpulannya, fakta-fakta di atas menunjukkan Kerajaan Negeri Selangor dan Pulau Pinang diperintah secara lebih berhemat, telus dan cekap berbanding dengan Kerajaan Negeri Johor, Pahang dan Melaka. Laporan Ketua Audit Negara juga memberikan pengiktirafan kepada pengurusan kewangan Negeri Selangor dan Pulau Pinang yang lebih professional. Dari segi pendemokrasian, negeri-negeri tersebut juga mendahului dengan memperkenalkan pelbagai inisiatif yang dapat menjamin hak rakyat.


Perkembangan-perkembangan tersebut dapat dilihat sebagai pengambil-alihan kerajaan baru yang bergiat merealisasikan janjian kepada rakyat dan masih segar untuk melalukan reformasi tanpa ikatan beban tradisi. Dalam konteks negeri, perkembangan positif pasca 8 Mac 2008 juga dapat dinilai dari sudut kebangkitan sistem dua parti, di mana kewujudan sekatan dan imbangan (check and balance) kuasa menjadikan pihak pemerintah lebih berhat-hati dan segan melakukan kesilapan. Secara keseluruhannya, perbandingan dari segi prestasi kewangan, pentadbiran dan pendemokrasian ini wajar menjadi satu asas rujukan kepada rakyat yang sudah berubah dan belum berubah agar mereka menjadi lebih bijaksana dan termaklum dalam membuat keputusan dalam pilihanraya akan datang.


Rujukan am:


1. Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Johor Tahun 2009
2. Laporan Ketua Audit Negara – Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Johor Tahun 2009
3. Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Pahang Tahun 2009
4. Laporan Ketua Audit Negara – Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Pahang Tahun 2009
5. Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Selangor Tahun 2009
6. Laporan Ketua Audit Negara – Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Selangor Tahun 2009
7. Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Melaka Tahun 2009
8. Laporan Ketua Audit Negara – Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Melaka Tahun 2009
9. Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Pulau Pinang Tahun 2009
10. Laporan Ketua Audit Negara – Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Pulau Pinang Tahun 2009


Disediakan oleh,
Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU)


*Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) merupakan sebuah pusat kajian yang bebas dan kritikal. KPRU ditubuhkan pada era pasca 8 Mac dengan tujuan membawa idea perubahan kepada rakyat Malaysia melalui kajian dan sesi dialog.


KPRU memberikan fokus kepada kajian terhadap bidang ekonomi politik dan sektor strategik yang dapat membawa impak jangka masa panjang kepada masyarakat. Dengan penerapan idea baru dan interaksi dengan pelbagai pihak berkepentingan, kajian KPRU diyakini akan membawa pemikiran dan wacana segar untuk menghadapi cabaran negara dalam dekad yang akan datang.


KPRU merupakan institusi pertama yang melibatkan diri dalam kajian parlimen dan menyokong reformasi parlimen. KPRU mengutamakan isu belanjawan tahunan negara, rancangan jangka panjang, demokrasi parlimen dan lain-lain. Untuk mencapai matlamat tersebut, KPRU bekerjasama secara rapat dengan agensi kerajaan, parti politik, pertubuhan antarabangsa dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk memberikan khidmat nasihat strategik, program pengunjungan spesifik dan menghasilkan dasar yang berasaskan fakta.