"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, January 21, 2011

Tahniah Buat Pemerintahan Telus...

Reactions: 
Tahniah Ketua Menteri Pulau Pinang YB Lim Guan Eng, Pulau Pinang telah disahkan sebagai Destinasi Pelaburan Terbaik bagi tahun 2010 dengan pelaburan bernilai RM12.2 bilion, yang merupakan jumlah pelaburan terbesar di Malaysia. Ia adalah kenaikan 465% berbanding tahun 2009.

18 comments:

tuan komrad said...

telus ke...hahahaha...dlu ade pihak suh senaraikn jmlh kontrak kerajaan negeri bg kt kontrktor melayu..tp komunis2 mata sepet ni cume kuarkn list kontraktor yg dpt kontrak dr jkr n jps negeri je...pastu kate kontraktor melayu byk dpt..padahal berlambak lg kontrak juta2 yg dieorg bgkt kaum2 dieorg je..gerai2 n kedai2 melayu n islam dirobohkn..berlagak samseng..racist suh mamak blk india...lpstu terkebil2 mintak maap..hahahaha...dasar kerajaan komunis dap ni..

tuan komrad said...

jom cucuk lge ngan kerih kontot..melalak kat sini pon tarak guna jugak...

macam hanjing kurap plak aku tgk...

nanti biler dia dah kojol,kita angkat balik sama itu sukun jadi km...kita sunat dia dulu,biar dia masuk melayu...amacam???

mamak penang setuju tak???

Tembikai said...

Woiiii.
Hampa jangan lah malu kan Tan Su Koon.

Nanti dia merajuk terjung laut dr Jambatan P.Pinang baru tau..

He..he..he..

OCPA said...

Kah kah kah...masa Sukun perintah dulu, org melayu dpt byk ke?? Lagi ciput ade la..
Ada mangkuk yg lupe, depa ingat Si Sukun tu melayu kut or Gerakan tu parti UMNO kut..
Komunis mata sepet?? Mata Sukun tu bulat buntang ke?? kah kah kah..
Bangang betul la..

ketuanan layu said...

Tahniah!! Tahniah !! diucapkan kepada kerajaan negeri PP kerana mendapat pelaburan tertinggi tahun lepas walaupun menerima serangan bertubi-tubi dari Mamak UMNO PP tapi sedikit pun tidak terjejas teruskan kepimpinan yg telus dan cekap biar melopong mamak UMNO PP melolonglah lagi kat dalam TV3suku tu kah...kah..kah..

Anonymous said...

Generasi terbaik UMNO sudah pupus, yang tinggal cuma suku kaum tikus yang belajar membaiki labu. Bila haramnya UMNO lama maka berakhirlah legasi kehebatan para pemimpin hebat Tanah Melayu.. generasi kini cuma pandai menabur wang ringgit untuk mengaburi mata orang melayu .. tunggu dan hitunglah berapa wang yg akan digembar-gemburkan nanti di PRK Tenang

tembikai said...

Betoi tu...
Puak2 Umno yang ada kat Penang tu adalah tikus2 mondok yang busuk yg cuba menimbus lubang2 busuk peninggalan mereka di zaman Sukun. Mereka timbus satu...tapi...lubang busuk yang baru yang timbul menjadi tiga. Maka....makinbsuk lah Umno itu

Anonymous said...

tuan komrad tak tahu fakta.
Kerajaan negeri PP turut meyenaraikan penerima2 kontrak dari agensi2 dibawah kerajaan negeri seperti MPPP, PBA, PDC dll. Memang betul komtraktor melayu dapat lebih sedikit berbanding dengan bangsa lain. Tapi bukan lah isu bangsa yg tuan komrad perlu lihat tapi ketelusan pemberian kontrak tersebut. Jumlah kontrak yg melayu dapat lebih tu cuma kebetulan saja, yg lebih penting ialah kalau diteliti kesemua kontraktor melayu yg diberi kontrak2 tersebut, dari segi merit nya memang mereka layak kerana bukan saja ada kepakaran dan pengalaman lampau mengendali projek yg seumpama, tapi memberi pakej yg paling ekonomi dalam bersaing dengan syarikat2 lain.Melayu ni sebenarnya kuat daya saing...tak perlu umno-apco. Biding process berjalan dengan telus. Bukan macam kerajaan umno-apco... selalu under-counter. Cuba lihat sewaktu tan sri nor mohamed (keling mengaku melayu) dengan angkuh membuat kenyataan yg kerajaan pusat akan hanya memberi kontrak kepada melayu untuk projek jambatan kedua dan pembesaran LTA bayan lepas, apa sudah jadi...kontrak2 tersebut diberi tanpa procedure tender yg telus. Akibatnya kontraktor yg dapat kerja pembesaran LTA bayan lepas, sewa rumah perkeja2 dia pun dia tak bayar kat tuan2 rumah sekitar bayan lepas... alasan dia masalah kewangan. Hairan, hairan,hairan... projek baru start dah ada masalah kewangan???? Ini lah melayu umno yg dok jadi kroni menteri2 umno, kepakaran tak ade, pandai kerja tak ade tapi dapat kontrak bermillion2 ringgit.
Kalau melayu macam ni lah...Melayu PP tak marah kalau kontrak tersebut diberi kepada orang cina yg jurur dan cekap. Sekurang2-nya duit RAKYAT selamat.
Tuan komrad ada FAHAMMMM!!!!!!!!

tembikai said...

Nak tahu pengalaman kawan aku yg kerja contractor masa Sukun jadi Ketua Menteri Melayu Umno Pulau Pinang.

Berapa banyak "TOL" pun tak boleh di kira....dpd ikan bilis sampai lah ke ikan jerung. Dpd keraninya sampai lah ke peringkat "wakil rakyat penyamunnya" semuanya nak makan "komisyen". Tak bagi...projek tak dapat....dah dapat projek....takut kena kacau....dah siap projek dan nak claim...takut claim lambat di proses. Cam tu lah budaya "TOL2" masa BN-Umno memerintah. Last2 contractor....makan ikan kering aja. Sebab tu kawan aku cakap, value projek memang cantik...tapi...qualiti tak ada...sebab...ikan bilis dan jerung dah sapu kat tengah jalan.

Hang horatio said...

begitu juga di kedah,kelantan dan selangor, bukan jerung jugak dapatt ke?apa cakap xserupa bikin..saya sangkal bloger punya statement ni..sbbnya mudah..pusat yang memainkan peranan utama..jg seleweng fakta...selangor dan penang mainkan peranan utama ekonomi negara sbbnya lu pikir lah sendiri...cuma nye terkilan oleh sikap rakyat negeri2 ini sbb xkenang jasa kerajaan negeri terdahulu...semoga berkat lah rezeki kalian.amin.

Tembikai said...

Yang paling nyata ialah kes si Toyol. Toyol baham duit rakyat utk buncitkan perut dia. Toyol kata "wa kasi lu banyak projek direct deal....lu mesti kasi wa makan free..lu mesti sediakan tempat tinggal wa first class.....sbb..itu duitpun bukan duit sapa....rakyat yg kasi and dah jadi duit kerajaan, So, we can enjoy as much as possible....Nobody know"

Ha...ha..ha..
Lu orang tanya la mana2 businessman/women kat dunia ni, tak pelik ka deals macam tu. Lu beli harta harga mahal and memang the price will increase every years, suddently, you boleh jual half prices sama si Toyol. Somethings wrong.....May be only pelahap macam si Toyol aja yang boleh buat deals macam tu....ha..ha..ha..

Falsafah si Toyol
"Duit rakyat... duit kerajaan
Duit kerajaan...duit aku"

Anonymous said...

Hang haratio lagi tak tahu atau tak faham fakta. Kalau dah bodoh jangan tulis lah.
Apa yg you dok merepek "pusat yang memainkan peranan utama.." You dah lupa ke penduduk walaupun dinegeri PR masih bayar cukai pendapatan...siapa sapu duit ni kerajaan pusat lah.. jadi menarik pelaburan luar ke Malaysia memang kerja dia.. tak sepatutnya negeri2 pakatan dianak tirikan.Fakta yang Hang Haratio tak faham ialah walaupun MITI dok promote negeri2 umno-apco, tapi pelabur masih memilih negeri pakatan....simple math.. sebab negeri pakatan tak ada under counter macam negeri umno dan negeri pakatan lebih tranparent.
Berapa kali nak bagi tau kat belaci2 umno ni ha... kontrak dinegeri pakatan diberi secara tender yg di tentukan oleh penal...mana ada jerung... negeri umno sungguh lah!!
Ni satu lagi awat nama chek "Hang haratio" macam hantu sesat, nak balik cari kubur tak jumpa!!

angah said...

org umno ni mmg jenis akal pendek dan susah nk diubah. bila segala fitnah mereka tlh terbukti salahpun, mrk ttp percaya pd fitnah tu. bila ada kenyataan memburukkan pr terus je percaya walaupun bukti tak jelas. kalau ada kenyataan memburukkan pemimpin/ puak mereka, terus je tak percaya walaupun bukti nyata ada dpn mata. prejudis totok n sarat propaganda dlm otak mereka

ALahaI sI LunCAi said...

AKU SOKONG SEMUA. SALAH SATU FAKTOR YANG MENYEBABKAN KEDATANGAN PELABUR IALAH KERANA LIM GUAN ENG DAH BERJAYA MENGHALAU RAMAI ORANG MELAYU DAN INDIA DARI PULAU.

SELAMA INI ORANG MELAYU DAN INDIA YANG MENYEBABKAN ORANG TAK NAK MELABUR. TAHNIAH, TAHNIAH.

George Soros said...

Haiyaaaaaa...
Lu olang talak tau ka itu Malayu sama India cakap selupa ular woooooo...

Melayu manyak suka cakap...itu india cakap mau koner2. Kerja .....haiyaaaaa....lua2 malas wooooo.

Anonymous said...

Jangan cakap pasai LGE la...masa sukun memerintah dulu, sapa yg halau melayu Tanjong Tokong...Sapa yg ambik tanah pastu juai kat developer luaq, sampai melayu semua lari pi balik pulau, kalu ada pun kat pekan semua kena humban kat flat....tu masa sapa memerintah tak tau...dah kembung semua perot balaci umnoapco nu...

hbk7879 said...

Pro PR jgnlah terlalu perasan sgt.... ini pun usaha kerajaan pusat jugak... kerajaan BN.... nak harapkan kerejaan negeri PP dptkan pelaburan sebanyak tu, jawapannya takde harapan....
secara tidak langsung, kerajaan pusat tidak meminggirkan kerajaan yg diperintah oleh pembangkang dalam mengagihkan kekayaan....
Pro PR jgnlah terlalu sombong dan bongkak...
kerajaan Penang jgnlah perasan sgt.....

agamasemua... said...

dalam umno...cina ke india ke dah sama cam melayu umno...persamaan...semua kaki tipu nak makan duit rakyat...hahaha...sukun n samy kalau suh g masjid semayang pun dia buat...sbb jib suh dia g gereja, kuil, tokong suh semayang pon dia buat...hahaha...tuhan tu kan 1...cara semayang je lain2...hehehe...lagipon ulamak umno mane nak sokong hukum islam...hukum yahudi ngan british je dorang sokong...