"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, June 23, 2010

Sidang DUN Kelantan: Kelantan Fiesta - Penjelasan

Reactions: 
download disini
download disini
download disini
download disini
download disini

Jemaah Islamiah Adalah Perancangan Jahat UMNO/APCO

Reactions: 
Oleh sebab UMNO/BN tak pernah bertimbang-rasa dalam melakukan semua perkara yang melibatkan rakyat dan juga Pakatan Rakyat, maka aku sebagai rakyat pun terpaksa mengikut "arus perdana" iaitu apa-apa yang datang dari UMNO/BN atau "kuncu-kuncu"nya akan ditafsir tanpa timbang-rasa. apa sahaja yang datang dari UMNO/BN atau "kuncu-kuncu"nya, pasti tersembunyi "agenda jahat".

Ini jugak berlaku dalam mentafsir kenyataan terlewat KDN tentang wujudnya apa yang dipanggil "Gerakan Terorisme" di pusat-pusat pengajian tinggi dan ianya dikatakan mempunyai rangkaian dengan Jemaah Islamiah (JI) dan juga ajaran Wahabi, salah 1 ajaran yang rapat dikatakan banyak dipelopori oleh kegiatan Pengganas.

Bukti..? "belum ada bukti"... tapi kita "yakin" ianya wujud. kenyataan "cerdik" - tak nampak taik, tapi yakin ada taik. dari dulu, kini dan selamanya, tahap mentaliti Pemimpin Negara Malaysia pun tahap "taik" je bagi aku. sebab tu makin hari, negara makin hancur.

Mana ada negara lain yang ditadbir oleh taik..? sebusuk-busuk jamban pun pentadbirannya bukan taik.

"Dakwaan" - Serampang 2 Mata, Ada Udang sebalik Batu

Dakwaan yang KDN keluarkan bagi aku bersifat "serampang 2 mata". ada "plan 1" dan ada "plan 2" dan "plan 3"... kemungkinan besar ada "Master Grand Plan" sekiranya ke 3-3 plan tersebut gagal dilaksanakan, apa "Master Grand Plan"nya tak sampai ke pemikiran aku lagi.

Plan 1 ialah cubaan mewujudkan keadaan tidak stabil sesama agama di Malaysia. sebab itu kenyataan pertama yang keluar ialah "adanya gerakan bawah tanah" yang sedang merancang serangan keatas 2 Pusat Aktiviti Agama iaitu kuil Dewi Kuan Yin (Budha) di Air Itam serta berhala Dewa Murugan (Hindu) di Batu Caves.

Memacakkan berita didada akhbar akan adanya rancangan dari pihak pengganas untuk menyerang 2 Pusat aktiviti agama ke-2 teramai di Malaysia pasti akan menimbulkan "persepsi" yang kurang baik sesama penganut agama "sekiranya" para penganut 3 agama utama negara ini "kurang bijak".

Kalau tak kena gaya, Hindu pandang Islam semacam, Budha pun pandang Islam semacam. tiba-tiba Islam yang selama ni kita tahu ialah agama yang dijunjung dan juga agama rasmi di Malaysia, jadi 1 agama jahat, agama pengganas, agama ekstrimis.

Kenyataan yang dibuat oleh KDN langsung tak de beza dengan kenyataan-kenyataan ejen-ejen Zionis sebelum ini iaitu - Islam agama Pengganas. mengambing-hitamkan agama sendiri demi survival politik adalah 1 perbuatan paling "Iblis" dalam dunia ini. tergamak seorang penganut agama Islam, menggunakan agama demi survival parti politiknya iaitu UMNO/BN.

Hishamuddin Tun Hussein Onn kena jawab "keiblisannya" terhadap agamanya sendiri di akhirat esok dan kita di Malaysia patut bersyukur kepada Allah atas kurnianya yang Esa memberikan kita penganut-penganut agama masing-masing baik Budha, Hindu dan lain-laian yang bijak, tidak seperti penganut *kepercayaan "UMNO".

p/s - *Kepercayaan "UMNO" ialah 1 kepercayaan khurafat yang telah subur di Malaysia sejak peristiwa 13hb. Mei, 1969 dimana penganut-penganut kepercayaan ini percaya dan "taksub" bahawa dalam apa-apa pun hal baik dunia mahupun akhirat - hanya UMNO sahaja yang mampu dan penganut kepercayaan khurafat "UMNO" ini juga ditagih supaya "bersyukur" kepada UMNO atas kehidupan, kesenangan dan semua yang baik di Negara Malaysia.

Plan 2 ialah timbulkan kekacauan di 2 Negeri utama yang menjadi "Lubuk Duit" atau "Pusat Ekonomi" Semenanjung Malaysia.

Kenapa "pengganas" pilih Selangor dan juga Pulau Pinang..? untuk pusat aktiviti agama Hindu mungkin kita boleh paham "pengganas" akan bertumpu di Batu Cave dan "kemunasabahan" tu ada la sikit (nak capai tahap "munasabah" kena pakai kepala hotak UMNO... lagi bagus kalau pakai "kepala lutut").

Yang herannya, kenapa "pengganas" tak pilih untuk serang Patung Sleeping Budha tak pun Patung Budha Bersila tak pun Patung Budha Berdiri dekat Kelantan yang lebih jadi tumpuan penganut agama Budha..? kalau pakai "kepala otak jumud" ataupun "kepala lutut UMNO", tempat-tempat tu memang nak dihapuskan sebab kata UMNO, ianya "mencemarkan" Serambi Mekah.

Jawapan paling mudah ialah - *"pengganas" tak pernah rancang untuk serang mana-mana pusat aktiviti agama tersebut. yang *"pengganas" rancang ialah "merampas kuasa" macam yang pernah berlaku di Perak. rampasan kuasa boleh dilakukan melalui pengisytiharan "Darurat", nak isytihar "Darurat" tak susah, timbulkan isu sensitif contohnya "pengganas nak serang Tok Kong"...

Sekali lagi kita di Malaysia patut bersyukur kepada Allah atas kurnianya yang Esa memberikan kita penganut-penganut agama masing-masing baik Budha, Hindu dan lain-laian yang bijak, tidak seperti penganut *kepercayaan "UMNO".

p/s - *Kepercayaan "UMNO" ialah 1 kepercayaan khurafat yang telah subur di Malaysia sejak peristiwa 13hb. Mei, 1969 dimana penganut-penganut kepercayaan ini percaya dan "taksub" bahawa dalam apa-apa pun hal baik dunia mahupun akhirat - hanya UMNO sahaja yang mampu dan penganut kepercayaan khurafat "UMNO" ini juga ditagih supaya "bersyukur" kepada UMNO atas kehidupan, kesenangan dan semua yang baik di Negara Malaysia.

Selangor dan jugak Pulau Pinang ialah "pusat ekonomi". "Pengganas Pusat" dah nak mampos esok lusa sebab duit dah nak habis kena bedal dekat anak-anak iblis. talian hayat *"pengganas" ialah sumber kewangan dari 2 negeri tersebut. nak harap sumber kewangan dekat Sabah dengan Sarawak memang tak boleh sebab kepala iblis Sabah dan Sarawak tak nak kongsi dengan *"pengganas" dari Semenanjung.

Silap hari bulan kalau *"pengganas" mintak lebih-lebih, kepala iblis Sabah dan Sarawak akan isytihar keluar dari BN. jawab dia makan taik je la *"pengganas" Semenanjung.

p/s - *"Pengganas" merujuk kepada KERAjaan Pusat UMNO/BN.

Ke 2-2 plan dekat atas nampak gaya tak jalan (setakat hari ni) jadi Plan ke-3 ialah kaitkan Ulama-Ulama Parti Pembangkang dan juga yang tidak sealiran dengan KERAjaan Pusat dengan aktiviti-aktiviti "pengganas".

Antara nama-nama Pimpinan Parti Pembangkang yang disebut-sebut mempunyai pertalian hubungan dengan Jemaah Islamiah (JI) ialah Presiden PAS - Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

UMNO/BN sedia maklum bahawa pengaruh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang cukup besar di Terengganu khususnya di Marang. ingat apa yang berlaku di Memali bila Tuan Guru Ibrahim Libya diberitakan akan ditahan atas alasan terlibat dengan kegiatan "pengganas"..?

Yang ni aku tak nak ulas panjang-panjang, cukup kalau aku cakap - tak mustahil kalau khabar angin bertiup "kununnya" Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang akan ditahan, semua penyokong Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang PASTI akan berkampung di Marang sepertimana penyokong Tuan Guru Ibrahim Libya lakukan dahulu.

Hasilnya, TAK MUSTAHIL tragedi Memali akan berlaku di Marang dan inilah yang ditunggu-tunggu oleh UMNO/BN. "operasi lalang II" akan menyusul dan semua Pimpinan Pakatan Rakyat akan menikmati "hari-hari indah" menjadi "tahanan ISA".

Semua perancangan diatas dari Plan 1 hingga yang ke-3 dibuat semata-mata untuk "survival" politik UMNO/BN di Malaysia. keadaan politik di Malaysia sekarang amat-amat tidak menyebelahi UMNO/BN. tarikh untuk mengadakan PRU-13 semakin hampir tetapi apa yang berlaku sejak akhir-akhir ini amat-amat merugikan UMNO/BN.

Paling akhir ialah penderhakaan yang telah dilakukan oleh UMNO/BN melalui Syarikat Proksinya Red Carpet Worlwide (bila sebut "Worldwide" terus teringat dekat APCO Worldwide...) terhadap YMM Pemangku Raja Kelantan Tengku Mahkota.

Perancangan Jahat Pasti Ada Kelemahan

Rancangan jahat KERAjaan Pusat tersebut pasti ada kecacatannya walaupun khidmat nasihat atau pihak "consultant" datang dari syarikat bertaraf "dunia/worlwide" seperti APCO. kecacatan paling nyata dalam rancangan jahat mengaitkan Ulama-Ulama Pembangkang dan yang tidak sealiran dengan KERAjaan Pusat ialah apabila mereka mengeluarkan kenyataan bahawa "pengganas" sedang merancang untuk menyerang 2 pusat aktiviti agama Budha dan juga Hindu.

Mungkin ramai yang tak perasan kecacatan dalam rancangan ni. aku tak nak jawab tapi aku nak bagi 3 soalan yang jawapannya jelas menunjukkan kecacatan dalam perancangan jahat KERAjaan Pusat.
  1. Kenapa Jemaah Islamiah (JI) merancang untuk menyerang pusat aktiviti agama Budha dan Hindu..?
  2. Sejak bila Jemaah Islamiah (JI) menjadikan agama Budha dan Hindu sebagai sasaran serangan mereka..?
  3. Kenapa dalam "rancangan serangan" Jemaah Islamiah (JI), tiada rumah Ibadat Kristian tersenarai sedangkan 1 dunia tahu sebelum ini Jemaah Islamiah hanya menyerang kawasan tumpuan penganut agama Kristian..?
p/s - ni "rancangan" Jemaah Islamiah (JI) atau UMNO/BN..?

PRU-13, Task Force 13: Bukan Mudah...

Reactions: 
Pertama
BatuApi: Ibnusina pendapat MSK dan Pojie, TP adalah pendapat luar yang kurang arif situasi sebenar. Insya-Allah saya akan mengulas petikan Malaysiakini, Saya masih ada 2 artikel belum dikeluarkan lagi.
Itu komen dan respon ringkas BatuApi @ FireStone terhadap Ibnusina dalam ruangan shoutbox nya. dibawah pula artikel asal yang dikeluarkan oleh portal media Malaysiakini pada 21hb. Jun, 2010.
Blogger: 'Ada pemimpin PAS tak boleh ditegur'

Nasihat yang disuarakan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya anggota parti berhati-hati dengan maklumat daripada blog, mengundang reaksi negatif daripada penggiat media berkenaan.

Salah seorang pengendali blog berpendapat, pandangan Abdul Hadi seperti itu menunjukkan sikap hipokrit pemimpin PAS yang pada ketika yang lain, sibuk menguar-uarkan mengenai kebebasan media.

Mat Saman Kati, pengendali Perak Express berkata PAS sepatutnya menggunakan peluang untuk lebih mendekati golongan penulis blog dan bukannya mengambil sikap bermusuhan dengan mereka.

Katanya lagi, sikap yang ditunjukkan itu dilihat sebagai satu perkembangan baru di kalangan pemimpin PAS yang mula menyedari realiti semasa.

"Dulu tidak ada macam ini, tidak ada orang yang berani tegur pemimpin PAS atau beri peringatan. Sekarang jadi fenomena baru apabila ahli PAS kritik presiden sendiri tanpa berselindung lagi," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Tambahnya, semakin ramai penyokong Pakatan Rakyat yang menulis blog apabila melihat kemenangan besar calon-calon mereka dalam pilihan raya Mac 2008.

"Harapan mereka tidak tinggi. Mereka cuma mahu lihat janji pilihan raya itu ditunaikan - janji-janji tentang kebebasan media, kebebasan berfikir dan kebebasan bersuara," katanya lagi.

Bagaimanapun, ramai di kalangan penulis blog yang berasa kecewa apabila pandangan yang diketengahkan melalui blog mereka tidak dihargai oleh para pemimpin.

"(Penulis blog) rasa sumbangan mereka ini sia-sia saja, sedangkan blogger Pakatan Rakyat inilah yang giat untuk tingkatkan imej Pakatan, tapi tidak dihargai.

"Pandangan kita dibakulsampahkan, dipanggil dengan nama 'luncai', 'pengkhianat', sedangkan kita bukan hendak kutuk semata-mata. Kita juga sedia dikutuk," katanya.

Jelasnya, pemimpin berkenaan bagaimanapun enggan bekerjasama dengan mereka, sebaliknya lebih cenderung untuk bermusuhan.

"Dalam PAS, cukup jelas siapa yang menentang dan menyokong blogger. Yang menentang itu ialah geng-geng yang (usaha membentuk) kerajaan perpaduan oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang, (timbalannya) Nasharuddin (Mat Isa).

"Mereka inilah yang teruk dihentam oleh penulis blog kerana promosi kerajaan perpaduan (dengan Umno)," katanya lagi.

Pemimpin berkenaan juga telah dijemput menghadiri satu majlis dialog dengan penulis blog berkenaan, namun jemputan itu ditolak.

Tindakan tersebut, menurut seorang lagi penulis blog, menunjukkan sikap hipokrit oleh pemimpin tersebut.

Mohd Fauzi Mohd Azmi, yang juga dikenali sebagai Topeng Perak berkata, perhimpunan berkenaan sepatutnya menjadi satu peluang untuk pemimpin berkenaan untuk menjelaskan kedudukan sebenar kepada penulis blog - khususnya berhubung dakwaan kerjasama untuk menubuhkan kerajaan perpaduan dengan Umno.

"Mereka tidak kata (pertemuan dengan pemimpin Umno) itu tidak pernah berlaku, mereka cuma melarikan diri daripada menjawab.

"Akhirnya, kongres penulis blog PAS itu menjadi medan untuk mentarbiah penulis blog supaya tidak mendedahkan isu melibatkan parti dalam blog. Perbuatan ini sebenarnya menyekat kebebasan penulis blog," katanya.

Satu lagi faktor yang menjengkelkannya, katanya, ialah tindakan PAS mengamalkan 'double standard' dalam memberikan ruang kepada media dan blogger untuk membuat liputan ketika muktamar ke-55 parti itu berlangsung pada awal bulan ini.

Mohd Fauzi berkata, golongan penulis blog sepatutnya diberikan akreditasi untuk menghadiri muktamar itu sebagai petugas media ataupun sebagai pemerhati.

"Sedangkan akhbar Utusan Malaysia diberikan pas media sedangkan mereka banyak menyerang PAS.

"Penulis blog yang banyak mempertahankan PAS pula dianggap munafik, hendak memecahbelahkan parti dan hendak melaga-lagakan kepemimpinan," katanya lagi.
Temubual antara wartawan Malaysiakini dengan aku dibuat dalam 2 panggilan telifon pada hari jumaat 18hb. Jun, 2010 lebih kurang jam 3:40 petang.

Artikel dari Malaysiakini juga diulas oleh ulitmayang dalam Tranungkite Online (TKO) seperti dibawah:
Disamping itu ada juga blogger yang mengaku pro Pakatan Rakyat dan Pro PAS , juga tidak boleh ditegur. Pendapat kedua , yang berlainan dengan kefahaman dan maklumat yang dia orang ada , tidak sama dengan apa yang kita orang ada , dihentam habis – habisan. Kesian mereka , kerana mereka ini tidak berapa gemar mencari maklumat dan ilmu yang sebegitu luas. Hanya maklumat dari satu saluran sahaja yang dipegang dan dianuti mati – matian .

Maka dituduh lah kita orang sebagai munafik , agen UMNO , hendak memecahbelahkan parti dan hendak melaga-lagakan kepimpinan dan seumpamanya. Yang lebih lucu lagi , ada sebahagian dari blogger – blogger ini yang menyamar sebagai pro PR & PAS , tetapi menerusi ulasan dan komen mereka , ada kalanya dia orang gagal menyembunyikan diri , dalam keadaan gelogoh menghentam tulisan orang lain , kadang kala dan selalu terkeluar ayat – ayat yang diajar oleh tuan – tuan mereka iaitu UMNO. Tidak perlu lah disenaraikan di sini nama – nama samaran mereka itu. Boleh buat pengecaman dan pengenalpastian sendiri.

Tidak lah diketahui blogger ini sudah masak ditarbiyah oleh parti samada di Rusila , Pulau Melaka , Taman Melawati , Darul Ulum atau lain – lain tempat , atau sempat habis kitab atau tidak ni. Taksub mereka ini semacam saja.
Aku jangkakan isu ini akan jadi lebih panas memandangkan ianya melibatkan kritikan keatas Pimpinan Tertinggi PAS dan juga beberapa orang "Blogger Pro Pakatan Rakyat" khususnya PAS. siapa makan cili, dia rasa pedas...

Ulasan pendek dari ulitmayang memang sangat-sangat aku persetujui. tak dapat nak nafi dengan hujah, kalau nak nafi dengan "penafian" memang boleh sangat-sangat dan kalau nak nafi dengan "maki", lagiii la boleh sangat-sangat.

Kita tengok siapa yang makan cili... tak kan ambik masa yang lama, PASTI akan rasa pedas..!

Kedua

PRU-13 dah tak berapa lama. pada aku masa dah singkat. pada aku, dalam keadaan macam ni, Pakatan Rakyat masih belum sedia untuk berhadapan dengan UMNO/BN yang masih menguasai Media Perdana dan keseluruhan kemudahan yang ada. banyak kawasan masih gagal Pakatan Rakyat tembus. masalah dalam menarik sejumlah hampir 4 juta pengundi yang berdaftar belum selesai dan tak nampak macam ada usaha. yang ada cuma "cakap-cakap" dan "saranan".

Praktikal masih ditahap "sembang je lebih". penyampaian maklumat rasanya tak sampai pun ke tahap 75%. ada manusia-manusia di Hulu Selangor tak tahu siapa Menteri Besar Selangor, ada Pimpinan Tertinggi BN dari Sabah & Sarawak bawak bekal berkotak-kotak Maggi Segera masa melawat Negeri Kelantan sebab percaya "dakyah & propaganda" UMNO/BN bahawa Negeri Kelantan Mundur, nak cari makanan pun susah.

Kalau penyampaian malumat tak sampai tahap 75%, memang tak boleh nak tanam UMNO/BN walaupun UMNO/BN dah nak mampus. 25% yang dapat maklumat percaya 100% sebab tahu cara-cara nak pastikan maklumat tu betul ke tidak, 25% lagi maklumat sampai kepada "totok-totok" UMNO/BN... jenis "totok-totok" UMNO/BN tak payah sembang lah, ni jenis percaya Media Arus Perdana je, kalau Utusan cakap semalam dia dah mampos pun dia percaya...

Lagi 25% maklumat sampai dekat geng-geng atas pagar. hasilnya separuh percaya, separuh confius. 25% maklumat lagi tak sampai dekat sape-sape... hantu raya simpan buat pekasam.

Kalau ikut pecahan macam tu, boleh menang ke PRU-13..?

Aku baru je lepas bincang-bincang dengan geng-geng Taskforce 13 malam tadi. lepas ni akan buat 1 perjumpaan penting. harap-harap dapat selesai semua masalah. UMNO/BN dah lancar semboyan. Pakatan Rakyat..?

Kalau nak menang PRU-13, kena selesai cepat-cepat. Kita bukan setakat nak menang PRU-13, tapi kita nak MENANG BESAR. eh... korang tak muak ke dok tengok muka-muka orang UMNO/BN je dalam Media Arus Perdana..? tak de rasa nak tengok muka Pimpinan Pakatan Rakyat pulak ke dalam Media Arus Perdana lepas PRU-13..?

Tuesday, June 22, 2010

Tragedi Memali Akan Berulang Tak Lama Lagi..!

Reactions: 
JI briefing: 'Asri, Hadi linked to Wahhabism'

Another high-level briefing was held at the Bukit Aman federal police headquarters last night as part of efforts to send out the red alert amongst the government's senior echelon on the Jemaah Islamiah (JI) threat.

Apart from the movement's terrorist threat, participants at the briefing also heard that JI subscribed to Wahhabism, an ultra-conservative, hardline form of Islam. This sparked fear among some present that a witch-hunt may be on the cards.

Wahhabism, although widely practised in Saudi Arabia, is 'not encouraged' by the Malaysian Islamic institution.

The high-ranking officials attending the meeting – among them the police task force on terrorism, public university vice-chancellors and heads of security departments – were clearly uneasy with what they heard.

This due to the deputy director of the Al-Quran and Core Knowledge of Institut Latihan Islam Malaysia, Zamihan Mat Zin who alleged a link between Wahhabism and several notable Islamic figures in the country.

Among the names mentioned were former Perlis mufti Mohd Asri Zainul Abidi, the state's current mufti Juanda Jaya, former Perlis menteri besar Shahidan Kassim and PAS president Abdul Hadi Awang.

PAS denounced the alleged link at a press conference in Parliament this morning, claiming the government was merely using the JI threat as a smokescreen to make the Islamist party a scapegoat in Malaysia's 'war against terror'.

Witch-hunt fears

Zamihan had also linked the radical Middle Eastern Islamic school of thought to local NGO Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM), causing more uneasiness among the officers who were present at the briefing.

"We don't want this to turn into a witch-hunt," said a source who had attended the briefing.

The source also complained that the briefing by Zamihan, which did not touch on the militant aspects of Wahhabism, may have influenced university administrators unfamiliar with the subject.

"It was essentially a flawed briefing. Simply linking Wahhabism to JI can create panic among those who don't know better.

"And then people can simply accuse their enemies of being Wahhabist, and get them into trouble because of this so-called terrorism links," the source told Malaysiakini.

The police briefing, chaired by Higher Education Minister Mohamed Khaled Nordin (right) , was the second one on the JI threat in public universities.

News of the threat broke out last week after Inspector-General of Police Musa Hassan revealed that 10 foreigners had been arrested and deported since the beginning of this year under the suspicion of being JI operatives.

Musa said that the foreign suspects were trying to recruit 20 to 30 university students to join their group.

Local targets planned

Jemaah Islamiah is a militant Islamic group that has claimed responsibility for the 2002 Bali bombings (below), the 2004 bombing of the Australian embassy in Jakarta and the bombing of the JW Marriot Hotel also in Jakarta in 2003 all of which took more 300 lives.

They are also suspected to be involved in several other terror attacks across South East Asia.

The group is on the UN's list of terrorist organisations with links to the Al-Qaeda.

JI was recently reported to have been planning to blow up the Kek Lok Si Temple in Penang as well as the Sri Subramaniar Swamy Devasthanam Hindu temple at Batu Caves.
Ni lagi 1 projek haram UMNO/BN, bila dah nak mampos, serang Ulama-Ulama yang ada yang terlibat dalam politik lebih-lebih lagi Ulama-Ulama yang berada dalam Parti Pembangkang dan jugak yang tidak sealiran dengan KERAjaan Pusat.

Satu demi satu Ulama-Ulama pro Pakatan Rakyat dan jugak yang tidak sealiran dengan Pucuk Pimpinan UMNO/BN akan jadi kambing hitam, tak pasal-pasal Ulama-Ulama ni ada hubungan rangkaian dengan "Pengganas-Pengganas" yang ada dalam senarai pengganas Negara Amerika.

Ni rancangan sape..? APCO..? terbukti terang-terangan dan tak payah nak suluh-suluh dah memang UMNO/BN haram jadah ni ejen Zionis..!

Episod terbaru "Operasi Lalang" dan jugak "Tragedi Memali" akan berlaku di Malaysia. kali ni KERAjaan Pusat, jangan fikir yang ianya "semudah itu"..!

Musim Hujan Dah Tiba, Katak Makin Banyak..?

Reactions: 
Petaling Jaya Kedudukan Ketua Umno bahagian Puchong Datuk Mohamed Satim Diman sama ada akan meletakkan semua jawatan politiknya turut menjadi perbualan dan tanda tanya di kalangan pemimpin Umno bahagian itu.

Beliau juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Serdang selama empat penggal dan juga setiausaha Umno Selangor.

Sikap berdiam diri dan semakin sukar ditemui serta dihubungi sejak kebelakangan ini, menimbulkan rasa kurang senang di kalangan ahli dan penyokong parti.

Seorang ahli Jawatan kuasa (AJK) Umno Puchong, Abdul Hamid Mohd Yusof berkata, Mohamed Satim perlu berterus terang mengenai kedudukan sebenar.

"Malam tadi beliau menghubungi saya dan saya bertanyakan perkara itu kepadanya tetapi jawabannya `jangan bercakap apa-apa’

"Saya tidak puas hati dengan jawaban macam ini. Sebagai wakil rakyat dan ketua bahagian, beliau perlu berterus terang dan bercakap yang benar.

"Kalau ya pun apa salahnya. Saya tidak mahu beliau tinggal (meninggalkan Umno) macam tu sahaja.
Ni satu lagi "wayang"... aku rasa 2-3 hari lagi akan ada "katak" muncul... tungguuu...

UMNO - Penderhaka Raja-Raja Melayu..!

Reactions: 
16hb. Jun, 2010 Utusan Malaysia Online lapor:
Kerajaan Kelantan akan memulau majlis perasmian Fiesta Kelantan 2010 yang sepatutnya dirasmikan oleh Pemangku Raja Kelantan dan dihadiri Datuk Seri Najib Tun Razak di perkarangan Stadium Sultan Mohammed Ke-IV di sini malam ini dengan alasan penganjur mungkir janji dengan tidak membenarkan Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat berucap.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, penganjur bersama majlis itu, Red Carpet World Wide Sdn. Bhd., telah melanggar syarat-syarat perjanjiannya dengan kerajaan negeri.

Beliau berkata, mengikut perjanjian asal, Pemangku Raja Kelantan Tengku Muhammad Faris Petra dijadual merasmikan fiesta itu dan Nik Aziz turut berucap, tetapi mengikut keputusan terbaru, Nik Aziz tidak dibenarkan berucap, manakala majlis itu tidak dirasmikan oleh Pemangku Raja Kelantan.
Dalam 2 posting sebelum ni disini dan disini pun aku dah ceritakan lebih kurang apa yang berlaku dan hari ni pulak blog The Kelantan Insider mendedahkan dengan lebih detail apa yang berlaku.

Antara catatan dalam blog tersebut ialah seperti berikut:

Menteri Pembangunan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapha Mohamed, telah di dalam 1 mesyuarat Jawatankuasa Pembangunan Persekutuan Kelantan yang beliau pengerusikan sendiri di Bangunan JPPK pada pagi 13hb. Jun 2010, mengumumkan bahawa Menteri Besar Kelantan, Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak akan dibenarkan untuk berucap di dalam majlis perasmian Kelantan Fiesta pada malam 16hb. Jun 2010.

Pada malam 14hb. Jun 2010, sewaktu raptai penuh majlis perasmian Kelantan Fiesta dilakukan di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV, bapa kepada Ketua Pegawai Eksekutif Red Carpet Worldwide Sdn Bhd (Shahrul Nasrun Dato’ Kamarudin), iaitu Dato' Kamarudin Abdullah, pula diberitakan telah dengan secara terbuka menghamburkan beberapa kata-kata kurang sopan seperti berikut:
  1. Bahawa Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat ini, seperti kata orang-orang tua, umpama “berak atas pusu”.
  2. Bahawa Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat bukan sahaja tidak akan dibenarkan untuk berucap malah perlu diberitahu supaya tidak hadir ke majlis perasmian Kelantan Fiesta pada malam 16 Jun 2010.
  3. Dengan angkuhnya mengatakan bahawa jika Kerajaan Negeri Kelantan memikirkan bahawa wang sebanyak RM200,000 yang telah disumbangkan oleh Kerajaan Negeri Kelantan kepada Kelantan Fiesta itu adalah satu jumlah yang besar maka pagi esok, sebaik sahaja kaunter bank dibuka, wang itu akan dipulangkannya kembali kepada Kerajaan Negeri Kelantan.
Turut mendengar kata-kata yang dihamburkan oleh Dato' Kamarudin Abdullah ini adalah dua orang Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan, iaitu YB Abdul Patah Mahmood dan YB Dato' Mejar (B) Mohd Anizam Abdul Rahman, Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan (Bahagian Pengurusan), Haji Shafei Ismail, dan Setiausaha Sulit kepada Menteri Besar Kelantan, Ahmad Shargowi Deraman.

Baca seterusnya disini.

Ada 1 perkara yang tak dicatit dalam blog tersebut iaitu kejadian pergaduhan antara Ketua Pegawai Eksekutif Red Carpet Worldwide Sdn Bhd (Shahrul Nasrun Dato’ Kamarudin) dan juga "share partnernya" Mohd.Hafiz bin Dato'Rozlan dilobi KTC pada 17hb. Jun, 2010 (keesokan hari selepas "Tragedi Gilang-Gemilang").

Pada hari berkenaan, "Share Partner" kepada Shahrul Nasrun dikatakan tidak berpuas hati dengan apa yang telah berlaku pada hari Perasmian Gilang-Gemilang antaranya pembatalan ucapan oleh TGNA, Perasmian yang sepatutnya dibuat oleh Tengku Mahkota Kelantan dan beberapa perubahan pada jadual asal yang telah dipersetujui oleh ke 2-2 belah pihak dan perkara tersebut telah mencacatkan majlis tersebut.

Hafis dikatakan telah meluahkan ketidak puasan hatinya kepada Shahrul Nasron dan setelah berlaku pertikaman lidah, Shahrul Nasron telah ditumbuk oleh "Share Partner"nya iaitu Hafiz dihadapan beberapa staff RCW yang kebetulan berada di lobi.

Yang tu bab gaduh bertumbuk sesama sendiri. Bab Istana Kelantan pulak...

Nampak gaya Stopa Mohammad secara rasminya dah ambik alih "kerusi" Annuar Musa. "Derhaka Pada Sultan Kelantan". bila pulak masanya Stopa Mohammad nak "tabal' Sultan Kelantan bawah pokok di Jeli macam yang Annuar Musa pernah buat dulu..?

UMNO - Penderhaka Raja-Raja Melayu..!

Monday, June 21, 2010

2 Kali "BANGANG"...

Reactions: 
Ops... kalau sekali pilih jadi bangang, mungkin sebab "silap", kalau 2 kali pilih jadi bangang, orang panggil "tak belajar dari kesilapan"... harap-harap jangan sampai jadi 3 kali bangang sebab kalau dah sampai 3 kali jadi bangang, memang sah orang tu "BANGANG".

Yang ni berkenaan dengan artikel BatuApi @ FirStone - Topeng Perak singkirkan Tulang Besi dari Perisik Rakyat.

No 1 nak bagitau, website ni, aku yang punya... aku nak add sape, aku nak terajang sape, itu aku punya hak. yang tukang baca termasuk BatuApi @ FireStone, setakat ni aku tak pernah claim untuk baca website ni. nak baca boleh baca, tak nak baca pun aku tak kesah... terpulang dekat diri masing-masing.

Bab "singkir-menyingkir"... sini aku nak bagitau dekat BatuApi @ FireStone... (kalau aku tau nombor henpon ngko, tak de la aku nak buang masa nak taip artikel ni... buat semak je...)...

Memang betul, bermula pada pertengahan bulan lepas, Tulang Besi dah dikeluarkan dari listing penulis tamu dalam website ni. untuk pengetahuan ngko jugak, bukan Tulang Besi sahaja yang dikeluarkan dari senarai penulis tamu, tapi SEMUA PENULIS TAMU telah dikeluarkan dari senarai Perisik Rakyat.

Mereka-mereka ialah:
  1. Tulang besi
  2. Zainul Faqar
  3. Ali Bagan Utama
  4. Pengliporlari
  5. Sakaratul Maut
  6. Alfa200
  7. Cuping Merah
  8. Hasbullah Pit
Sebabnya aku terperasan, mungkin ada antara email penulis tamu telah di"hacke" oleh pihak-pihak tertentu (email aku pun ada kemungkinan jugak) dan telah mengakibatkan komen-komen dalam posting-posting bertarikh 21hb. Mei, 2010 dan sebelum-sebelumnya dipadamkan sepenuhnya.

Jadi untuk sementara waktu dan untuk keselamatan, aku remove je semua penulis tamu dari list Perisik Rakyat. maklumat yang BatuApi @ FireStone dapat tu aku tak tau lah dia dapat dari mana... mungkin dia dapat masa tengah hisap gam.

Ni nak bagitau jugak, selama ni Tulang Besi berada dalam Perisik Rakyat hanya sebagai penulis tamu dan bukannya "editor"... maknanya Tulang Besi cuma boleh buat posting dalam Perisik Rakyat, tapi tak boleh nak edit apa-apa dalam Perisik Rakyat.

BatuApi @ FireStone dah dapat maklumat yang salah... dah 2 kali bangang.

Semua "kemungkinan" yang ngko tulis dalam posting ngko tu 99% salah. yang betul cuma Tulang Besi disingkirkan dari Perisik Rakyat (atas sebab yang aku bagitau dekat atas tu dan bukannya macam yang ngko "dibagitau"... ngko ni kuat betul la "khayal"... kurangkan sikit penggunaan gam tu kalau tak boleh nak berenti terus...)

Bab nasihat dari blogger-blogger tu 100% salah dan fitnah semata-mata, bab YB Husam tu lagiiiiii la salah 100% dan fitnah semata-mata... eish... agak-agak kalau dalam seminggu ngko tak buat fitnah tak boleh ke..? kuat betul "aura setan" ngko ni... bawak-bawak mengucap beb... malu PAS Terengganu ada blogger "gila' macam ngko neh...

Nak ulas yang ni sikit"
Saya tidak dapat mengesahkan sumber ini 100% benar . Adalah lebih baik pembaca bertanyakan sendiri dengan Topeng Perak yang mana no. telefon ada tercatat pada blognya atau berhubung terus dengan email dan Facebooknya.
Ni apa punya BANGANG... no telipon aku ngko tau, email aku ngko tau & Facebook aku pun ngko tau... apesal ngko tak contact aku sendiri untuk dapatkan pengesahan betul ke tidak berita ni..? call je lah... nak rakam sekali panggilan pun tak de hal... jadilah anak jantan beb... nama punya ganas "BatuApi @ FireStone", tapi "batu"nya tak de...

Aperla punya BANGANG ngko neh...

*ni last artikel aku layan blogger BANGANG BatuApi @ FireStone... lepas ni malas dah aku nak layan, ngko nak tulis apa-apa pun ngko tulislah... bab dosa pahala tu ngko jawab sendiri dalam lubang kubur esok...

Harap-harap dapat jumpa ngko dekat pintu syurga, kalau sama-sama dapat masuk, kira bagus, kalau ngko dapat masuk dulu, lagiii la bagus, kalau time aku masuk, ngko dok kena bakar lagi... yang tu kurang bagus...

Lu fikir la sendiri mana satu lu nak... nak masuk sama-sama ke, nak masuk dulu ke atau nak masuk "kemudian"...

Saturday, June 19, 2010

Kelantan Fiesta: "Mohon Sembah Derhaka"

Reactions: 
Ada yang menulis dalam blog mengatakan bahawa Majlis Pelancaran Gilang-Gemilang Kelantan Fiesta telah di"sabotaj" oleh Parti PAS. setakat ni aku tak de maklumat yang tepat untuk mengatakan bahawa "Ya... PAS sabotaj..!" atau "Tidak... itu fitnah semata-mata..!".

Apa yang aku ada cuma pandangan peribadi aku dalam hal ni berdasarkan kepada beberapa perkara yang berlaku pada sebelah siangnya (pagi sebelum Kelantan Fiesta dilancarkan) dan juga beberapa "insiden" yang telah berlaku di Kelantan hasil kerja tangan "Puaka-Puaka" UMNO.

PAS Sabotaj Majlis Pelancaran Gilang-Gemilang Kelantan Fiesta..?

3 blog pro UMNO menceritakan secara detail (kununnya) rentetan peristiwa "sabotaj" yang "kununnya" dilakukan oleh pihak PAS pada malam kejadian. antara "sabotaj" yang "kununnya" dilakukan oleh pihaak PAS ialah -

1 - Merampas segala banner dan bunting iklan Kelantan Fiesta.
2 - Tidak memasang lampu stadium walaupun "cakap-cakap" mengatakan "kebiasaannya" lampu stadium dipasang seawal jam 6:30 petang.
3 - Power supply dibilik media tidak berfungsi (diputuskan..?)
4 - Pembesar suara dipentas utama dimatikan sebaik saja acara mahu dimulakan.
5 - Sistem elektrik di pentas utama diganggu.
6 - Segala peralatan ditapak X-treme park dibongkar.

Lebih kurang gitu la "sabotaj-sabotaj" yang pihak PAS Kelantan lakukan ("kununnya") semalam dan hari ni.

Aku tak nak susah-susah cari orang tu, cari orang ni atau sesiapa yang berkenaan untuk dapatkan pengesahan atas semua yang berlaku. aku pun malas nak tanya betul ke macam tu, betul ke macam ni..?

Kali ni aku saja jadi "berat sebelah". korang nak cakap apapun cakaplah. aku pedulik hape..?

Terus-terang aku cakap kalau betul la PAS sabotaj program "Gilang-Gemilang" semalam dan jugak pagi tadi, ianya adalah satu kerja yang amat-amat tidak profesional.

Patutnya PAS sabotaj lebih dari tu... aku ada masa majlis "Gilang-Gemilang" semalam dan aku tengok 1 persatu apa yang berlaku. sepatutnya kalau nak sabotaj, jangan bukak terus lampu stadium, semalam ada 1 lampu stadium tak ditutup masa Tok Pa tengah berucap. kalau aku la, aku padam je terus semua lampu stadium tu, biar gelap terus..!

Dengan UMNO ni bukan boleh bagi muka. elleh... baru kena sabotaj sekali dah nak kecoh, yang UMNO dok sabotaj program-program Pakatan Rakyat dari dulu, kini dan selamanya tu tak pe pulak..? tak samseng pulak..?

Program Pakatan Rakyat dari dulu, kini dan selamanya walaupun dibuat dalam kawasan persendirian korang pergi arah polis dengan FRU serang tak samseng ke..? tembak bom asap, siram orang ramai yang berhimpun dalam program-program Pakatan Rakyat dulu, kini dan selamanya yang dibuat dalam kawasan persendirian tak samseng ke..?

Ni nak bagitau... orang UMNO tolong baca betul-betul..!

Kalau betul la PAS sabotaj program Kelantan Fiesta, memang aku sungguh-sungguh 100% sokong sesokong-sokongnya kerja-kerja sabotaj ni.

Woi... bagi aku ni cara paling "lembut" nak mengajar beruk-beruk yang bersifat kurang ajar dengan Pemangku Raja dan jugak Menteri Besar Kelantan. perjanjian asal yang dah dipersetujui ialah Kelantan Fiesta akan dilancarkan oleh pemangku Raja Kelantan dan bukannya Murujib..!

Ikut perjanjian asal juga, Menteri Besar Kelantan akan berucap sebelum Kelantan Fiesta dilancarkan. 2 perjanjian yang dah dipersetujui ni telah dilanggar pada saat-saat akhir.

Baik... bab Menteri Besar Kelantan tak dibagi peluang untuk berucap bagi aku kecik punya hal, tapi bab menggantikan Pemangku Raja sebagai perasmi dengan Murujib bagi aku ialah hal yang paling besar dan paling-paling kurang ajar yang UMNO dah buat.

Kalau bercakap soal Raja-Raja, UMNO cukup-cukup hero, dalam masa yang sama, UMNO jugak la yang kurang ajar dengan Raja-Raja. masuk kali ni, dah 3 kali UMNO kurang ajar dengan Pemangku Raja Kelantan. nanti aku senang sikit aku cerita paling kurang ajar-kurang ajar yang UMNO buat pada Istana Kelantan.

Selama ni UMNO dok kecoh bila Dato' Seri Ir Nizar "mohon derhaka" dekat Sultan Perak, lepas ni kita akan bongkar pulak siri-siri penderhakaan UMNO terhadap institusi Raja-Raja di Kelantan. kes-kes yang akan dibongkarkan nanti bukan kes-kes lama zaman Annuar Musa dulu, tapi semuanya kes-kes baru yang berlaku dalam masa setahun kebelakangan ni tapi tak dikecohkan.

Tunggu je dalam 2-3 hari lagi kita akan bongkar ke pengetahuan umum. UMNO Kelantan dan Murujib jangan dok main gila. pokoknya, kalau betul PAS sabotaj program semalam, itu adalah perkara paling kecik bagi aku, perkara paling besar yang orang tak tau ialah, UMNO telah menderhaka kepada Pemangku Raja. kenapa Utusan tak hilite benda ni..?

Kenapa tak de akhbar pun laporkan yang ikut perjanjian asal, yang akan rasmikan Kelantan Fiesta ialah Tuanku Pemangku Raja..? apa pandangan blogger-blogger UMNO dalam hal ni..? apa komen menteri-menteri UMNO dalam hal melanggar perjanjian asal dan menghina Pemangku Raja yang UMNO Kelantan buat..?

Ada blogger pro KERAjaan letak gambar aku dekat stadium semalam dan quot dekat bawah gambar tu:
Dua orang petugas dari media pembangkang masuk secara haram untuk membuat fitnah, mereka masuk tampa pass media, bila di larang, mereka menjawap 'ini kelantan pas punya, so suka hati aku la' jadi nak tak nak petugas keselamatan RCW terpaksa melepaskan mereka masuk, bimbang berlaku kekecohan.
Bab yang ni aku dengan member-member aku yang pergi stadium semalam bantai gelak berguling-guling lepas baca quot tu.

Gelak berguling-guling no 1 ialah sebab aku dikata "petugas dari Media Pembangkang". aik..? media mana ni beb..? aku nak tau jugak aku ni kerja dengan media pembangkang yang mana... nak claim gaji aku neh... mintak tolong "tukang lapor" tu koling-koling atau sms aku segera dengan Media Pembangkang yang mana aku kerja... dah dekat akhir bulan neh... kang tak sempat claim la kang...

Gelak berguling-guling no 2 ialah bila dia sebut "pembangkang"... oi beruk... dekat Kelantan ni "Pembangkang' ialah UMNO/BN, bila masa pulak aku kerja dengan UMNO/BN..? kalau aku kerja dengan UMNO/BN, tak kan korang tak tau..? oi..! korang ni mabuk ke..? "Pembangkang" tak sedar diri..!

Dah lebih 20 tahun jadik "Pembangkang" dekat Kelantan pun tak leh nak terima kenyataan lagi ke..? lawak la lu beb..! beb... dekat Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dengan Selangor, lu "Pembangkang" beb... korang tak tau ke korang kalah masa PRU-12 hari tu..? ni mesti sebab "naik keretapi Tok Pa" neh... tu yang lambat tu...

Gelak berguling-guling no 3 ialah bila dia sebut "masuk secara haram"... wakhakhakha..! masuk secara haram..? tak tau pulak aku nak masuk stadium semalam kena pakai pasport atau mintak kebenaran.

Masa nak masuk stadium pun tak de orang cakap pun nak kena mintak kebenaran. memang kalau program Gilang-Gemilang nak kena mintak kebenaran kalau nak masuk ek..? mesra sungguh..! patutla tak sampai 500 orang dok dalam stadium semalam... agaknya ramai yang tak dapat "kebenaran' untuk masuk dalam stadium... baru la aku tau...

Gelak-berguling-guling no 4 ialah bila dia sebut "bila di larang, mereka menjawap 'ini kelantan pas punya, so suka hati aku la' jadi nak tak nak petugas keselamatan RCW terpaksa melepaskan mereka masuk, bimbang berlaku kekecohan".

Petugas Keselamatan RCW yang mana pulak larang aku masuk..? dekat pintu masuk mana pulak yang ada Petugas Keselamatan RCW..? pintu VIP..? apa gila babi ke aku nak masuk ikut pintu VIP yang penuh dengan FRU..? apa pulak specialnya aku sampai nak masuk ikut pintu VIP..?

AKU ADA KENAL ORANG DALAM RCW ke sampai nak masuk ikut pintu VIP..? AKU ADA KENAL ORANG DALAM RCW ke..? hahaha...!!!

Pas Media..? aik..? nak masuk Majlis Gilang-Gemilang sebagai penonton memang nak kena ada "Pas Media" ke..? kiranya yang datang semalam tu semua-semuanya "Petugas Media" la ek..? kiranya orang luar atau rakyat Kelantan yang bukan "Petugas Media" tak leh pergi tengok Pelancaran Kelantan Fiesta la ye..? o... patutla tak sampai 500 orang semalam... rupa-rupanya yang datang semalam tu semua "Petugas Media"... baru la aku tau...

Yang ni lagi 1 perkara yang aku suka nak komen:
9.15 malam: Mungkin kerana jijik melihat perangai kepimpinan pas kelantan yang mensabotaj fiesta kelantan, datuk najib pulang dengan hampa, tempatnya di ambil alih oleh tok pa (mustapa mohamed) untuk merasmikan fiesta kelantan.
Ni nak tanya betul-betul la... Murujib tengok dekat mana perangai kepimpinan PAS Kelantan ni..? sampai stadium pun tidak tetiba boleh "tengok"..? Murujib pakai Bomoh ke..? ada main tilik-tilik ke..?

Program Murujib semalam:
6:00 petang - Mengadap Pemangku Raja, Tengku Mahkota Kelantan.

9:00 malam - Merasmikan Kelantan Fiesta Di Stadium Sultan Mohammad ke-IV
Orait... yang ni paling menarik... ada sesape nak tolong cerita apa yang berlaku masa Murujib mengadap Pemangku Sultan, Tengku Mahkota Kelantan..? sebelum tu elok aku ingatkan dekat tukang yang nak cerita 1 perkara:
14hb. Jun, 2010 - Tuanku Pemangku Raja, Tengku Mahkota Kelantan dalam 1 surat bertulis telah mengesahkan kehadirannya ke Stadium Sultan Muhammad ke-IV bagi merasmikan Kelantan Fiesta seperti yang telah dipersetujui oleh ke 2-2 pihak (PMBK dan RCW) sebelumnya.

16hb. Jun, 2010 - (Jadual Murujib seperti yang disebarkan, dicetak didalam kertas aturcara dan juga diprint di banner-banner dan bunting-bunting) 9:00 malam - Merasmikan Kelantan Fiesta Di Stadium Sultan Mohammad ke-IV.
Rasa-rasa korang la... Pemangku Raja murka atau tidak atas perbuatan Murujib..? pada fikiran korang... kenapa agaknya Pemangku Raja tak hadir ke Stadium malam tu dan kenapa agaknya Murujib tak sampai-sampai ke stadium untuk rasmikan Kelantan Fiesta tapi terus "terbang" balik ke Kuala Lumpur lepas Mengadap Pemangku Raja..?

Jangan bagitau aku Murujib tak hadir sebab hujan beb... alasan tak dapat hadir atas "sebab-sebab tertentu" boleh diterima tapi apa "sebab-sebab tertentu" tu..?

Ada sesiapa nak jawab..?

Tak Setuju Nama Kucing Murujib "Altantuya"...

Reactions: 
Ramai yang bagi cadangan supaya kucing Murujib dibagi nama Altantuya...

Cadangan ni aku tolak, bangkang dan bantah sepenuh-penuhnya...

Korang kena pikir panjang... Altantuya tu bagi Murujib dan BikMama adalah 1 nama yang penuh dengan kenangan... aku risau kalau-kalau kucing tu nanti jadi hamba seks Murujib dan aku jugak bimbang nanti kalau-kalau kucing tu jadik mangsa bom C4.

Korang sanggup ke tengok kucing comel yang tak berdosa jadi bahan pemuas nafsu kemudian berkecai jadik mangsa bom C4 akibat dari kecemburuan..?

Aku bangkang 100% kucing tu dibagi nama Altantuya...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Nama Aminah pun aku bangkang...

Friday, June 18, 2010

Kelantan Fiesta: UMNO Tetap UMNO... Derhaka Pada Sultan

Reactions: 
Semalam di Kota Bharu, Kelantan... tercatat 1 sejarah yang tak mungkin dilupakan oleh mana-mana pihak baik Kerajaan Pusat, Kerajaan Negeri, para pemerhati politik malahan mungkin dunia juga tak ketinggalan.

Majlis Gilang-Gemilang anjuran Parti UMNO yang sekian lama diwar-warkan terhebat di Kelantan bertukar menjadi sejarah pahit buat semua yang menjadi saksi. sebaik sahaja matahari terbenam, selesai solat Maghrib, hujan turun mencurah-curah, angin kencang hampir saja menerbangkan gerai-gerai peniaga ditapak Kelantan Fiesta dan kilat sabung-menyabung.

"Sesungguhnya benarlah Ya Allah... hanya perancangan Engkau sahaja yang berjaya, wamakaru wamakarallah wallahu khairulmakirin - "Mereka merancang, Allah juga merancang, sesungguhnya sebaik-sebaik perancang ialah Allah".

Masalah datang bertimpa-timpa sejak awal, sudahlah dibasahi hujan, penonton yang dijangka akan hadir seramai lebih 15,000 orang tak sampai 10% yang hadir, itupun nasib baik awal-awal dah diangkut pelajar-pelajar sekolah, kalau tidak, mungkin tak sampai 100 orang penonton hadir.

Masalah bekalan elektrik menjadi klimaks bagi acara gilang-gemilang. mungkin ini pertama kali dalam sejarah negara Malaysia sebuah acara gilang-gemilang dirasmikan dengan hanya menggunakan "Loud Hailer" yang biasa pendemonstasi gunakan dijalanan dan majlis penyampaian cenderamata pula berlangsung dalam suasana "romantika"... kelam-kelam dibawah cahaya neon. mujur ada ramai jurufoto, cerahlah sedikit dek lampu "flash"... kalau tidak mungkin hanya cahaya lampu "enpon" atau "lighter' menjadi penyelamat.

Yang ni nak kena ambil sebagai 1 pengajaran buat UMNO dan jugak Pakatan Rakyat. lain kali jangan dok kurang ajar kalau masuk rumah orang lain. cuba belajar hormat tuan rumah walaupun tuan rumah tu dari parti lain. jangan dok ingat korang hebat sangat. kalau rasa hebat sangat, bungkus kain baju, pergi lawan Zionis.

Kurang ajar pertama yang UMNO buat semalam ialah mengeluarkan nama Tengku Mahkota Kelantan sebagai Perasmi Kelantan Fiesta padahal perkara tersebut telah dipersetujui oleh ke 2-2 pihak dan Pemangku Raja juga telah menyatakan persetujuannya untuk hadir dalam 1 surat bertulis yang bertarikh 14hb. Jun, 2010.

Kurang ajar kedua ialah menafikan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat memberikan ucapannya dalam majlis tersebut dan perkara ini juga telah dipersetujui dan ianya adalah antara syarat-syarat penting yang dipersetujui oleh ke 2-2 pihak.

UMNO Derhaka Pada Institusi Raja

Kurang ajar pertama bolehlah disifatkan sebagai "Derhaka" kepada instistusi Raja-Raja Melayu. bila Dato' Seri Ir Nizar mohon "Sembah Derhaka" pada Tuanku Sultan Perak, beruk-beruk UMNO menjerit-jerit dan melompat-lompat dari pokok ke pokok mengkhabarkan bahawa "Nizar Derhaka pada Sultan".

Nak salahkan UMNO memang tak berapa boleh sebab dalam dunia beruk, tak ada sistem beRaja. beruk yang tak ada Raja tak akan faham istilah "Mohon Sembah Derhaka". sebab itu beruk tak perlu maklumkan kepada Pemangku Raja bahawa jadual asal telah diubah untuk memberi laluan kepada Perdana Menteri Beruk merasmikan majlis yang sepatutnya dirasmikan oleh Tuanku Pemangku Raja.

"Memalatkan Perjanjian" yang telah dipersetujui dengan Pemangku Raja tidaklah diklasifikasikan sebagai "Menderhaka kepada Sultan" sebab yang memalatkan perjanjian tersebut ialah UMNO. UMNO ialah Parti Beruk dan Beruk tidak ada Raja. Rajah Brooke bukan Raja Beruk.

Kalau Pakatan Rakyat buat apa yang UMNO buat pada Pemangku Raja Kelantan semalam, dah tentu semboyan "Derhaka" akan dimainkan sampai angin sangkakala bertiup. benar kata Dato' Paduka Haji Husam Musa dalam artikelnya semalam "UMNO tetap UMNO".

Mana pernah UMNO jujur dalam semua hal..? perjanjian bagi UMNO adalah taik palat. boleh diabaikan begitu sahaja bila perlu, bila dah "stim" (maaf agak kasar). ini yang berlaku semalam dan ini jugak yang sering berlaku sejak lama dulu. tak perlu nak ulas panjang sebab tau baik orang UMNO atau bukan UMNO akui kebenaran yang ini.

Perjanjian Royalti Minyak dan Gas antara Kerajaan Negeri Terengganu dengan Petronas (baca KERAjaan Pusat) pernah dipalatkan oleh UMNO pada tahun 2005, tarikh kenaikan harga minyak pernah dipalatkan oleh UMNO pada tahun 2007, kerjasama antara PAS dengan UMNO pernah dipalatkan oleh UMNO pada zaman dato' Asri dulu, Royalti Minyak dan Gas Negeri Kelantan juga telah dipalatkan oleh UMNO sejak beberapa tahun dulu.

Banyak lagi contoh kebangsatan UMNO dalam memalatkan perjanjian. kalau nak disenaraikan, mungkin akan habis dakwat laptop ni.

Itu adalah salah 1 dari sebab kukuh Mursyidul Am PAS sangat-sangat menentang idea "Kerajaan Perpaduan" apabila ianya diilhamkan oleh beberapa Pimpinan PAS selepas PRU-12 dahulu. mereka yang ingat pada sejarah, tidak akan lupa pada sejarah dan tidak akan tergamak untuk mengulangi perkara yang salah buat kali yang seterusnya.

Jangan Ulang Sejarah

14hb. Jun, 2010 lebih kurang jam 2:00 petang, kita kehilangan seorang pejuang Islam yang sejati iaitu Ustaz Hassan Shukri (Al-Fatihah). 14hb. Jun, 2010 sebelah malamnya pulak, aku bergegas ke Taman Melewar untuk hadir majlis pengkebumian Allahyarham.

Sebaik sampai ke Taman Melewar lebih kurang jam 7:00 pagi, orang ramai dah penuh di perkarangan rumah Allahyarham. baca sejarah kehidupan Allahyarham disini. tak hairan kalau ribuan sahabat handai memenuhi perkarangan rumah beliau.

Mursyidul Am PAS turut hadir bersama lain-lain Pimpinan PAS dan juga Pakatan Rakyat. sebaik tiba, TGNA terus dibawa kedalam rumah Allahyarham untuk memberikan penghormatan yang terakhir. baru saja beberapa hari lepas TGNA menyampaikan Anugerah dari Pemuda PAS kepada Allahyarham Ustaz Hassan Shukri ketika Muktamar PAS Kali ke-56 di Kota Bharu.
Selesai memberikan penghormatan yang terakhir buat sahabat baiknya, TGNA terus ke ruang terbuka diluar perkarangan rumah Allahyarham untuk menunaikan solat jenazah bersama lebih 500 hadirin buat Allahyarham. sambil menunggu jenazah dibawa kedepan makmum, TGNA termenung seketika, mungkin terkenang kisah-kisah lama bersama Allahyarham.

Aku yang dari tadi asyik dok perhatikan TGNA sempat mengambil beberapa keping gambar TGNA yang bagi aku menyimpan 1,001 makna tersirat.
Aku tak rasa airmata TGNA tumpah sebab sedih dengan kehilangan teman seperjuangan sebab kita sedia maklum dah ramai sahabat-sahabat seperjuangan TGNA dah pergi dahulu sebelum ni. 9 tahun dulu Ustaz Fadhil Noor juga meninggalkan kita dan selepas Ustaz Fadhil Noor, ramai lagi para pejuang agama Allah meninggalkan kita dan pada aku perkara ni dah lali bagi TGNA.

Aku dapat rasa, airmata TGNA tumpah apabila mengenangkan susah payah beliau bersama rakan-rakan seperjuangan berjuang membawa agama Allah dan PAS sehingga ketahap ini. sehingga ketahap dimana yang bukan Islam dapat menerima sistem pemerintahan yang berpaksikan kepada Al-Qur'an dan Sunnah.

Bukan setahun 2 para syuhada ini berjuang bersama-sama mereka yang masih bersama-sama dengan kita malah bertahun-tahun. mungkin juga TGNA teringatkan sahabat-sahabat yang lari meninggalkan perjuangan kerana lebih berminat dengan syurga dunia.

Ingat Pengorbanan Mereka-Mereka Yang Telah Tiada

Kita-kita yang masih hidup, sihat tubuh badan, sempurna akal fikiran elok renung kembali perjuangan para Pimpinan kita tak kira apa bangsa dan agamanya. yang beragama Islam pasti telah berusaha sebaik mungkin memperjuangkan apa yang diperintahkan dalam Al-Qur'an dan Sunnah.

Yang bukan Islam pula ada antara mereka pernah berkorban untuk membela rakan yang bukan seagama dan juga bukan sebangsa tapi atas dasar "Keadilan" dan "Kemanusian". itu juga yang dianjurkan oleh agama kita.

Elok juga kalau kita ambil iktibar dari 2 peristiwa diatas. peristiwa dalam bahagian atas artikel ini ialah "simbol kemunafikan" dan pada bahagian pertengahan pula membawa kepada "simbol perjuangan" manakala pada bahagian bawah adalah untuk direnung-renungkan.

Pada yang berhasrat untuk meninggalkan medan perjuangan dan bercita-cita untuk bersama dengan Parti UMNO baik secara langsung, tidak langsung, lompat jadi bebas atau Kerajaan Perpaduan dengan UMNO elok fikir balik sedalam-dalamnya.

Berbaloikah usaha korang mengkhianati perjuangan yang bukan sehari 2 diusahakan oleh para syuhada dan veteran-veteran politik Pakatan Rakyat..? berbaloikah memalingkan muka korang dari rakyat kepada diri sendiri..? berbaloikah untuk korang bersahabat dengan UMNO..?

Yang mana masih kekal istiqamah dalam perjuangan yang kita warisi dari mereka-mereka yang telah pergi, jangan sesekali putus asa. ada antara mereka-mereka sebelum kita, berjuang sehingga ke akhir hayat mereka tanpa sempat mereka nikmati labanya didunia padahal kita yang masih mentah, menikmati walau tak banyak, sedikit pasti ada hasil yang baik dari perjuangan mereka-mereka yang telah pergi.

Bersahabat, bersekongkol, berpakat atau apa-apa sahaja perbuatan yang melibatkan UMNO WAJIB dijauhi sebab UMNO tetap UMNO.

Ingatlah pengorbanan mereka-mereka yang terdahulu sebelum kita... jangan khianat, jangan khianat, jangan khianat, jangan khianat dan jangan khianat pada perjuangan.

Thursday, June 17, 2010

GEGAR Lancar Program Ala-Ala Gerila Di Kelantan

Reactions: 
Pujian harus diberikan kepada warga Kelantan yang bertindak bijak mengajar pihak yang bersikap "kurang ajar" terhadap warga Kelantan, institusi Di Raja Kelantan dan juga Kerajaan Negeri Kelantan.

Tanpa mengambil masa yang lama, tanpa perlu berbincang-bincang, tanpa perlu bersusah payah mewar-warkan apa yang perlu dibuat, rakyat Kelantan sepakat memboikot Majlis Perasmian "Kelantan Fiesta" yang berlangsung dalam suasana yang paling memalukan pihak Red Carpet khususnya UMNO Kelantan.

Nasib juga acara semalam tidak disiarkan secara langsung dikaca telivisyen, kalau tidak pasti situasi yang lebih buruk akan menimpa UMNO Kelantan dan yang lebih penting lagi - Presiden UMNO merangkap Perdana Menteri Malaysia dato' Seri Najib Tun Razak.

Mana tidaknya, perancangan yang rapi telah dilakukan oleh pihak GEGAR dimana sekiranya PM tampil dalam majlis malam semalam, 1 banner sepanjang 100 kaki yang tertulis "DAULAT TUANKU, Patek RAKYAT MAHU KERAJAAN PUSAT SERAHKAN Royalti 5% segera KEPADA KERAJAAN KELANTAN, BUKAN WANG EHSAN" yang berjaya diseludup masuk ke stadium akan diangkat sebaik sahaja PM berucap dan pastinya akan tersiar secara langsung di kaca telivisyen anda..!

Jangan fikir rakyat Kelantan akan duduk diam dalam isu Royati Minyak dan Gas, setiap masa akan ada kejutan demi kejutan kepada pihak-pihak yang bersekongkol dengan Kerajaan Pusat.

Kisah Semalam

Rancangan awal yang telah diatur oleh pihak GEGAR ialah menyambut ketibaan Perdana Menteri Malaysia dengan banner sepanjang 100 kaki tersebut di Lapangan Terbang Pengkalan Chepa. atas sebab-sebab tertentu, program awal pagi dibatalkan. dibatalkan kerana pihak GEGAR fikir, kejutan awal akan memberi impak yang kurang baik untuk program pada sebelah malamnya yang dijangka lebih menarik.

Pihak GEGAR mahu kejutan seperti ini dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia secara langsung dikaca telivisyen. kita nak tengok macam mana menggelabahnya PM dan gerombolan berbaju batik berperut buncit secara langsung di kaca telivisyen.

Maka untuk seterusnya, kita biarkan PM menikmati hari siang yang indah di Negeri Kelantan. harus ada kenangan manis dan perlu disertai dengan "kenangan pahit". tunggu sebelah malamnya.

Jam 8:00 malam berkumpul di Food Court bersebelahan dengan stadium. yakin tak ada SB yang akan syak ada perancangan hebat untuk malam tadi untuk PM. nak bagi SB lalai bukan susah, pakai saja apa-apa baju yang tertulis "1Malaysia" atau baju batik. baju batik dengan beg sandang adalah imej tipikal gerombolan, baju t'shirt dan beg sandang pula adalah imej tipikal SB.

Tak pasal-pasal hujan turun selebat-lebatnya. angin kencang, khemah-khemah peniaga hampir-hampir terangkat dan para peniaga bertempiaran berteduh di Food Court dan juga perkarangan stadium. blog TT menyiarkan secara langsung dan detail apa yang berlaku semalam.

Najib: Gagal Hadir atau Malu Untuk Hadir

Dalam aturcara majlis semalam tertera jam 9:00 malam - ketibaan jemputan kehormat Perdana Menteri Malaysia, tapi sampai jam 10:00 malam, kelibat PM tak muncul-muncul, yang muncul ialah Stopa Mohamad. aku dah agak, dengan kehadiran yang tak cecah 500 orang (itupun lepas budak-budak sekolah diangkut sama), tak mungkin PM Najib akan muncul. APCO tak kan biarkan kroninya dimalukan.

Stopa Mohammad jadi Kambing Hitam. majlis dimulakan dengan pengumuman bahawa PM tak dapat hadir atas sebab-sebab tertentu (ala cakap je la tak dapat hadir sebab penonton tak ramai, tak kan nak siar secara langsung majlis PM dalam stadium penuh dengan kerusi kosong..?) dan digantikan oleh Tok Pa.

Team GEGAR terus on plan ke-2 bergegas ke Lapangan Terbang Pengkalan Chepa untuk mengucapkan selamat tinggal bersama dengan banner ke-2 juga sepanjang 100 kaki (back-up kena ada beb...).

Di Stadium, sebaik sahaja bacaan doa selesai, blub..! blackout..! senyap sunyi... sudahnya Tok Pa berceramah pakai Loud Hailer, aku dengan geng-geng bantai gelak, ni majlis Gilang Gemilang kejadah pakai Loud Hailer..? sikit-sikit aku nampak Tok Pa "in future" tengah demo dengan gerombolan... hahaha...

Ceramah Tok Pa memang best... Tok Pa ajak rakyat Kelantan maju ke depan, nak maju kedepan kena naik Keretapi kata Tok Pa... aik..? ni zaman bila ni Tok Pa... tapi ada betul jugak cakap Tok Pa... nak naik jet, enjin dah hilang, nak naik kapal, semua kapal dagang Zionis, nak naik kapal selam, kompom tak leh menyelam...

Dah la... malas nak cerita pasal Tok Pa...

Ngam-ngam geng GEGAR sampai dekat Lapangan Terbang Pengkalan Chepa, Jet peribadi PM berlepas, laju sungguh speed PM pengecut ni. tapi tak de hal. masa PM lalu dekat jalan utama tu mesti dia perasan banner sepanjang 100 kaki yang dah dipasang sejak semalam dekat lapangan Terbang.

Seterusnya, kita dah rancang akan terjah setiap program Kerajaan Pusat di Kelantan. asal ada program gerombolan je, pati pihak GEGAR akan turun padang, banner 100 kaki akan terus berkhidmat dan mengingatkan geng-geng gerombolan bahawa rakyat Kelantan akan terus komited menuntut Hak Negeri Kelantan.

Kelantan Fiesta akan berjalan seperti biasa. kalau ada geng gerombolan nak datang, dipersilakan... kami menunggu anda setiap masa..!

Kelantan Fiesta: Kegagalan Gilang-Gemilang..!

Reactions: 
Malam tadi sepatutnya berlangsung acara Gilang-Gemilang Perasmian Kelantan Fiesta di Stadium Sultan Mohammad ke-IV, Kota Bharu Kelantan.
Sebelumnya pada sebelah siang:
Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersama dengan EXCO-EXCO dan Pegawai-Pegawai Kerajaan Negeri tidak akan menghadiri majlis perasmian Karnival Kelantan Fiesta 2010 yang akan berlangsung pada malam ini.

Ini kerana, pengurus acara berkenaan, Red Carpet Worldwide, didakwa telah melanggar dan tidak menghormati persetujuan yang diberikan oleh Kerajaan Negeri sebelum ini.

Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra yang telah bersetuju untuk berangkat bagi merasmikan fiesta berkenaan sebagaimana yang dipersetujui Baginda menerusi surat bertulis 14 Jun lalu juga tidak akan hadir atas sebab yang tidak dapat dielakkan.

Pengerusi Karnival Kelantan Fiesta 2010, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, Kerajaan Negeri telah diketepikan dan tidak dihormati dalam membuat keputusan.
Akibat daripada sikap "Kurang Ajar" pihak Red Karpet yang tidak menghormati perjanjian dan Tuan Rumah, sebelah malamnya:
Hujan turun dengan lebatnya seawal jam 8:30 malam. bukan setakat hujan lebat, malah angin juga cukup kencang sampai hampir terangkat khemah-khemah peniaga di Dataran Stadium. Siaran Langsung terpaksa dibatalkan pada saat-saat akhir walaupun berbagai persiapan yang maha hebat telah diusahakan sejak dari minggu lepas.
Pembatalan Siaran Langsung sebenarnya bukan berpunca dari hujan lebat, tetapi lebih kepada cubaan menyembunyikan "sambutan dingin" rakyat Kelantan terhadap Perdana Menteri Malaysia yang dijadualkan akan merasmikan Kelantan Fiesta malam tadi.

Beb... korang ingat TV nak siar ke laporan secara langsung kalau jumlah kehadiran tak sampai pun 500 orang untuk acara Gilang-gemilang macam ni..?

Kos untuk malam pembukaan tak mustahil mencecah ratusan ribu ringgit. persediaan untuk pentas untuk konsert je pun kita tau bukan sikit puluh-puluh ribu, tapi makan ratusan ribu ringgit. yang tu belum kira dengan kos bunga api lagi tu.
Jadual asalnya, perasmian akan dibuat oleh PM Malaysia Dato' Seri Murujib pada jam 9:00 malam tapi sampai jam 10:00 malam dewa Murujib gagal tiba. yang tiba akhirnya ialah seekor kambing hitam - Stopa Jeli...

Apa punya suwey Program malam tadi aku pun tak tau. sebaik Stopa sampai, bacaan doa dimulakan, sebaik saja doa habis dibaca, MC ambik alih microphone untuk teruskan majlis... baru cakap 2-3 patah - Zap...!!! BLACKOUT..!

Seluruh Stadium bergelap. betul-betul suwey 77. majlis diteruskan, Stopa Jeli akhirnya hanya berucap dengan menggunakan Heiler. aku tengok dah macam demonstrasi aman la pulak. apa kes majlis gilang gemilang pakai heiler..?
Stopa Jeli ni orangnya hebat... masa yang ada digunakan sebaik-baiknya untuk memuji Murujib... kata Stopa Jeli - "Najib adalah sorang yang sangat bagus, dia bagus sebab sepanjang Murujib jadi PM, dah 5 kali Murujib datang ke Kelantan dan itu tanda dia prihatin"...

Memang la kau prihatin. kau tu perompak, sebelum nak merompak, kena la survey rumah mangsa dulu. duit royalti bila nak bayar Murujib weh..?

Dalam ucapan pendeknya pulak, Stopa Jeli mengajak rakyat kelantan untuk menaiki keretapi untuk mencapai matlamat pembangunan... Oi lembu, kalau nak membangun, jangan naik keretapi, naik la jet, naik roket, baru boleh sampai bulan, naik keretapi nak gi mana..? Nepal..?

Bodo betul la Menteri Jeli ni...

Habis ucapan, "dimaklumkan bahawa semua program pada malam ini dibatalkan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan"...

Kah kah kah kah kah...!!! kena kencing..!

p/s - sebuat pasal "Perjanjian" dalam Malaysia ni ada 1 menatang je yang tak reti nak tepat janji dan ikut perjanjian... menatang tu ialah UMNO/BN... yang sokong UMNO/BN ibarat penyokong menatang...

Hanya menatang sahaja menyokong menatang..! - Kami Nak deris Nnatang..!

Jati Diri: Forum SABM Di Kota Bharu - Jemput Datang Beramai-Ramai..!

Reactions: 
Rimbun pepohon, ranting dan dedaun berayun disapa angin, melambai,

Salam dikirim dari Laut China Selatan, ombak dan bayu senja penyampai warkah dan khabar berita,

Terbentang sawah, disuburi keringat,

Alunan dikir disusuli gelagat Tok Dalang memainkan kisah sang Arjuna, kebudayaan bersulam rapat dengan Patani,

Manis senyuman, mesra sapaan, kukuh jati diri,

Biar jauh di perantaun, kecek ambo kecek anak Kelate
Saya Anak Bangsa Malaysia akan merantau ke Negeri Cik Siti Wan Kembang dan mengadakan sebuah forum; 5 perkara utama akan kita bicarakan dari hati ke hati, setiap satu terpahat dalam jati diri.
Kita akan membincangkan permulaan.

Kita akan membincangkan hala tuju.

Kita akan meneliti kesamarataan manusia dari sudut agama dan juga perlembagaan negara.

Kita akan membincangkan jati diri yang wajib terpahat dalam sanubari kita sebagai rakyat.

Kita akan berbicara tentang Malaysia.
Ahli panel:

Fahmi Reza
Al-Mustaqeem
Azmi Sharom
Eddin Khoo
Jayanath Appudurai

Butir-butir

Tarikh: Sabtu, Jun 19, 2010
Masa: 2.00-6.30 petang (Pendaftaran bermula dari jam 1.30 ptg)
Tempat: Hotel Juita Premier, 60-64 Jalan Pintu Pong, 15000 Kota Bharu

Pendaftaran adalah wajib untuk sesiapa yang ingin menghadiri forum ini. Sila daftar dengan menghantar emel kepada events@sayaanakbangsamalaysia.net atau panggil +603-20950435 (Rabu-Ahad, jam 12tgh-7mlm).

p/s - Video di bawah adalah suntikan dari Forum SABM di Johor Bahru yang telah diadakan pada bulan Mei dulu.

Sumber -Saya Anak Bangsa Malaysia

Wednesday, June 16, 2010

Kenapa Pilih Jadi Bangang..?

Reactions: 
Merujuk kepada artikel BatuApi @ FireStone Kenapa pilih jadi bangang? sebenarnya aku malas nak panjangkan isu ni tapi sebabkan aku ada sikit masa terluang, aku ulas jugak sebaik yang boleh dan semoga masing-masing dapat manfaat dari penjelasan dari isu yang dibangkitkan oleh aku dan diulas oleh BatuApi @ FireStone mengikut "pengetahuan" dan bukan "pengalaman" beliau.

Jawab ni bukan sebab nak bermusuh, tapi nak mintak supaya lepas baca penjelasan ni, BatuApi @ FireStone setidak-tidaknya jadikla sorang yang "sedikit cerdik' dari "sebelum" ni.

Bab Wan Ji aku tak nak ulas apa-apa sebab aku rasa Wan Ji boleh jawab sendiri dalam blog dia kalau dia nak. kalau dia tak nak, terpulang pada dia sebab masing-masing ada cara masing-masing.

Aku cuma nak jawab pada BatuApi @ FireStone bab "Pas Media" yang dia bangkitkan dalam artikel tu.

Kenyataan BatuApi @ FireStone yang pertama aku nak ulas:
Sepatutnya tiada masalah, muktamar sebelum ini di Selangor tiada ada apa-apa hal berkaitan liputan media oleh blogger dibangkitkan. Kenapa sekarang nak bising pojie? Tak ada isu lagi ke nak dijadikan isu untuk memburukkan kepimpinan PAS, atau sengaja nak serang Ustaz Idris Ahmad?
Bab yang ni sepatutnya BatuApi @ FireStone kena buat "homework" betul-betul. aku 100% yakin semua pembaca yang dah lama mengikuti blog ni masih ingat akan hal yang sama dibangkitkan oleh para blogger masa Muktamar PAS Kali ke-55 tahun lepas di Stadium Melawati, Shah Alam.

Aku malas nak bagi link blog tapi ada baiknya BatuApi @ FireStone rujuk balik blog Cenangau, Ummi Anni, Ajijoi, Al-Husseyn, Mat Saman Kati, Ustaz Sham, Perakkini, Kedah La Nie, Zul Mamak, Zul Aloha, Wartamaya, Manjung Mari, Pak Bakaq dan lain-lain blog (banyak sangat list aku bagi tu ada yang anti UG dan ada yang pro UG, tak kan 1 pun x leh nak cari..?) yang membincangkan isu "Pas Media" masa Muktamar PAS tahun lepas.

Ulasan ngko dekat atas tu bagi aku amat-amat memalukan geng-geng blogger yang tahu akan apa yang berlaku tahun lepas, ramai jugak pembaca yang tahu akan perkara ini. adalah amat memalukan bila BatuApi @ FireStone menulis, mengkritik tanpa mendapat maklumat yang tepat sebelumnya. akibatnya, level BatuApi @ FireStone (nama cukup hebat..!) setakat bawah tapak kaki Papa Gomo dan Parpu Kari. elok korang berpakat buat blog "Bingai" pulak.

Beb... bukan senang nak jadi blogger pro Pakatan Rakyat, maklumat nak kena tepat, kalau maklumat tak tepat, akibatnya tak mustahil ngko akan jadik macam blogger SayNoToMunafiqeen, hilang tak de jejak... malu sebab menulis hentam kromo.

Blogger pro UMNO/BN tak de masalah dalam hal ni sebab kulit muka masing-masing lebih tebal dari kulit Babi. kena kutuk pun tak de hal, tetap tegakkan benang yang basah. ngko nak jadi geng mana..? pro Pakatan Rakyat ke pro BN..?

Lagi pulak, dalam posting aku tu, bab mana yang aku serang Ustaz Idris Ahmad..? dan lagi pulak, buat apa aku nak serang Ustaz Idris Ahmad sedangkan dia tak terlibat langsung dalam menguruskan Muktamar kali ni..? ngko salah baca ke apa..?

Tamat bab tu.

Nak ulas bab yang ni pulak:
Saya pun blogger juga, blogger kecil yang tak terkenal, tapi saya boleh buat liputan dan ambil gambar walaupun saya tak ada kamera canggih untuk amatur seperti Nikon D70s.
Alhamdulillah, blogger kecil yang tak terkenal ni mampu mempunyai Kamera Canggih Jenama Nikon Model D70s yang regenya jauh lebih mahal dari Kamera Sony Alfa200 aku yang rege dan jenamanya paling murah dan kokak dalam dunia Photography.

Yang ni BatuApi @ FireStone nak kena paham, aku ni lebih kepada Photography, photo yang bagus tidak akan didapati dengan duduk jauuuuuuuuuh ditingkat atas dibelakang para perwakilan.

Ambik contoh mudah dengan gambar yang diambil oleh BatuApi @ FireStone dekat bawah:
Kalau BatuApi @ FireStone tak bulatkan aku dalam gambar tu, korang boleh kenal ke yang mana 1 Topeng Perak Unmasked..? dan lagi 1 pulak, walaupun dah dibulatkan gambar tu, agak-agak korang-korang yang tak pernah tengok aku sebelum ni boleh kenal ke aku kalau selisih tepi jalan..?

Jadi dekat situ ngko kena paham keperluan Pas Media ni. bukan saja-saja mintak sebab seronok. mesti ada sebab yang kukuh untuk mintak. ngko ingat best sangat ke dok berdiri dekat depan tu ganggu pandangan orang lain termasuk perwakilan semata-mata suka-suka seronok-seronok..?

Nak bagi lagi paham, ngko tengok gambar dekat bawah ni:
Gambar ni diambik oleh R'zleey dengan menggunakan Kamera Nikonnya yang jauh lebih canggih dari aku dan regenya pun dah tentu jauuuuuuh lagi mahal dari kamera Sony aku. yang dalam gambar tu pulak kalau korang nak kenal ialah Bro Minaq Jinggo, kaki Kamera mesti kenal dia.

Bro Jinggo ni bukan Photographer Amatur macam kita-kita ni ni, dia dah sampai tahap Profesional. Body Kamera Jinggo SAHAJA regenya lebih dari RM15,000, lensa pulak kalau tak salah aku lebih dari RM3,000 dan tak lebih dari RM5,000. berat 2-2 menda alah tu lebih dari 2 kilogram.

Kenapa sorang Photographer Profesional macam Minaq Jinggo perlu berada di depan sekali padahal beliau menggunakan equipment yang regenya sama dengan rege sebijik kereta secondhand Jepun..?

Ni yang geng-geng ngkorang tak paham. "Angle" sangat-sangat penting dalam dunia photography beb. tu pasal kadang-kadang korang tengok geng-geng photographer ni macam orang sewel. ada yang sampai meniarap bagai bila nak ambik gambar padahal kalau dok berdiri pun boleh jugak ambik gambar.

Jadi kalau tak paham bidang tugas orang lain, baik tak payah komen. nanti bikin malu muka sendiri. tapi aku rasa BatuApi @ FireStone ni jenis tak kan rasa malu sebab blogger-blogger macam BatuApi @ FireStone ni jenis pengecut tak de telur. muka sendiri pun tak berani nak letak dekat blog. ni pejuang "telur bungkus". huha huha huha huha huha dalam blog berani, realiti..? tak yah jawab... aku paham... semua orang paham... tak de telor.

BatuApi @ FireStone ulas lagi:
Sebenarnya tak perlu bising untuk mendapatkan kebenaran, jumpalah secara baik dengan mereka yang bertanggungjawab dan ceritakan dengan ikhlas.
Padahal yang ni aku dah jelaskan dalam artikel aku "Muktamar PAS Ke-56: Boikot Media Perdana" Atau "Boikot Blogger Pro Pakatan Rakyat..?"
Petang tadi (Selasa) lepas Zohor aku pergi ke PUTIK dengan tujuan nak dapatkan Pas Media untuk cover Muktamar PAS macam aku cover Kongres PKR 2 minggu sudah.

Jumpa urusetia bertugas, urusetia maklumkan dekat aku - "PAS tak keluarkan Pas Media untuk Blogger. kalau nak Pas Media kena mintak melalui Agensi, kena ada surat rasmi dari agensi" sambil dia tunjuk contoh surat rasmi dari agensi yang buat permohonan.
Ngko ingat masa aku jumpa urusetia dengan cara yang tak baik ke..? apa punya turrr la ngko ni...??? ngo patut tahu jugak bahawa ada beberapa orang Pimpinan tertinggi PAS jumpa aku masa Muktamar dan Majlis Makan Malam bersama Media ajukan tentang masalah "Pas Media" dekat aku. ramai yang cuba nak bantu tapi sebab malas nak panjangkan lagi isu ni, let go je lah. aku cakap dah setel (padahal Pas Media aku dipohon melalui agensi portal Malaysiakini dengan beberapa persetujuan, tak yah lah ambik tahu yang ni...)

Sebelum ni jugak aku panjangkan isu ni pada Setiausaha Akhbar Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Ustaz Fadhli Shaari pun turut bantu aku dalam hal ni. tu belum masuk bab sms antara Pak Bakaq dengan Ustaz Idris. banyak yang ngko tak tahu dalam hal ni beb... lain kali cuba dapatkan info betul-betul baru bikin artikel. Kenapa pilih jadi bangang?

Beb... salah sorang Urusetia tu kawan aku, Rizal Tahir photographer Harakah Kota Bharu beb. apa gila ke aku nak mintak Pas Media macam samseng dekat member sendiri..? member aku pun tak gila nak tipu aku kalau pihak atasan dah bagi arahan.

Dekat sini jugak aku nak sampaikan penghargaan aku dekat BatuApi @ FireStone sebab berusaha keras nak dapatkan gambar terbaik aku (Topeng Perak Unmasked) masa Muktamar PAS Kali ke-56 tempohari macam yang dekat atas dengan dekat bawah ni:
Aku tak tau berapa kali shot dan berapa kali BatuApi @ FireStone tukar setting kamera dia untuk dapatkan hasil macam ni. tapi aku yakin sambil-sambil dok usaha nak dapatkan gambar aku, dalam hati BatuApi @ FireStone mesti cakap - "Kalau la aku ada Pas Media, kompom dapat snap gambar Topeng Perak yang lebih bagus dari ni & tak payah bersusah payah terketar-ketar tangan nak tahan kamera dan tahan nafas sebab kena pakai slow shutter..."...

Ala... aku pakai kamera jugak beb... bukan aku tak tau...

Akhir sekali, untuk BatuApi @ FireStone, dekat bawah ni gambar aku seterang-terangnya. lepas ni kau tak payah susah-susah nak mengendap menyorok untuk dapatkan aku punya gambar. aku bukan jenis penakut tak de telur macam ngko... aku bantai Ustaz Nasa, kemudian aku jumpa Ustaz Nasa, kenalkan diri kemudian ambik gambar dengan Ustaz Nasa:
Sama jugak bila aku bantai Ketua Pemuda PAS Pusat, aku tak ambik masa yang lama untuk jumpa Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi 4-5 hari lepas tu, kenalkan diri aku dekat dia kemudian ambik gambar dengan dia:
Aku jumpa dan kenalkan diri sebab aku bukan jenis blogger "tak de telur". apa masalahnya..? kalau ngko rasa apa yang ngko bangkitkan tu betul dan ngko yakin, apa nak dosorokkan..? jenis sembunyi-sembunyi ni bagi aku jenis penakut, pengecut, jenis nak berjuang tapi tak yakin pada diri. bab ni aku lagi respek Papa Gomo dengan Parpu Kari. 2 ekor ni lagi bagus dari BatuApi @ FireStone.

Dekat bawah ni buah tangan aku untuk blogger-blogger pengecut... korang tepek la dekat blog korang, nak terbalik ke, senget ke, tunggang langgang ke, aku tak heran. tak de kesan pada aku pun.

Orait la BatuApi @ FireStone, kalau tak cukup gambar-gambar tu semua, ngko boleh masuk dekat Topeng Perak Unmasked Fan Pages, dekat situ berlambak-lambak lagi gambar-gambar aku. banyak cara untuk dapatkan maklumat yang tepat, tapi Kenapa pilih jadi bangang?

Monday, June 14, 2010

Al-Fatihah: Ustaz Hassan Syukri Kembali Ke Rahmatullah

Reactions: 
Al-Fatihah... Ustaz Hassan Syukri kembali kerahmatullah... Sekarang jenazah Almarhum berada dihospital Selayang & akan dibawa balik kerumahnya di Taman Melewar menjelang asar nanti...

Friday, June 11, 2010

Muktamar PAS Kali ke-56: Kemaskini & Laporan

Reactions: 
Beb...  mintak mahap banyak-banyak sebab tak update blog ni beb... coverage BerukBand 2-3 menjak ni memang macam UMNO/BN, kritikal, hancur, hempeh, bangsat dan yang sewaktu dengannya... dengan ertikata lain, ingat UMNO/BN, ingat APCO...

Kemaskini & Laporan Muktamar PAS Kali ke-56 aku update dekat FaceBook aku, storage Blog ni dah nak capai tahap maksimum, jadi gambar-gambar semua aku masuk dekat FaceBook je... orait...

Untuk akses, pegi dekat link ni: http://www.facebook.com/pages/Kota-Bharu-Malaysia/Topeng-Perak-Unmasked/215868293045

Wednesday, June 09, 2010

Rempit vs JPJ: "Saya Mintak Maaf Baaang..!"

Reactions: 
Wakhakhakhakhakhakhakha...!!!

Muktamar PAS Ke-56: "Boikot Media Perdana" Atau "Boikot Blogger Pro Pakatan Rakyat..?

Reactions: 
Berita 1

Utusan Malaysia bebas buat liputan muktamar

KOTA BHARU 7 Jun – Wartawan Utusan Malaysia tidak akan dihalang untuk membuat liputan Muktamar Tahunan Pas kali ke-56 yang diadakan di Pusat Tarbiah Islam Kelantan (PUTIK) di sini mulai Rabu ini.

Pengarah Muktamar, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pihaknya tidak ada masalah untuk menerima kehadiran mana-mana wakil media bagi menjalankan tugas mereka.

“Kita parti yang matang,” katanya ketika ditanya sama ada wartawan Utusan Malaysia akan dihalang membuat liputan sebagaimana yang berlaku semasa Kongres Nasional Parti Keadilan Rakyat (PKR) baru-baru ini.

Hujung bulan lalu, wartawan Utusan Malaysia ditegah membuat liputan kongres PKR yang berlangsung antara 28 hingga 30 Mei berikutan arahan dari ibu pejabat PKR di Kuala Lumpur.

Berita 2

JEMPUTAN UNTUK MEMBUAT LIPUTAN MUKTAMAR PAS KALI KE-56

Dengan segala hormatnya merujuk perkara kepada perkara diatas.

1.Sukacita memaklumkan bahawa Parti Islam se-Malaysia (PAS) akan mengadakan Muktamar Tahunan PAS Kali ke-56 dan Muktamar Dewan Dewan pada 9,10,11,12 dan 13 Jun 2010 bertempat di Kelantan Trade Centre (KTC), Markaz dewan Ulama (MADU), Perdana Resort dan PUTIK, Pengkalan Chepa.

2.Sehubungan dengan itu, tuan puan dipersilakan untuk membuat liputan sepanjang muktamar berkenaan berlangsung.

3.Bagi melancarkan kerja dan keselesaan pihak tuan/puan, kami mengharapkan jasa baik pihak tuan/puan menghantar senarai nama dan gambar berukuran passport, kakitangan pihak tuan/puan yang akan dihantar bertugas.

4.Ini adalah bagi tujuan kerja-kerja menyediakan pas petugas media. Hanya mereka yang disenaraikan oleh egnsi akan disediakan pas. Manakala mereka yang memohon tanpa pengesahan dari agensi akan ditolak permohonan mereka.

5.Nama dan gambar berkenaan bolehlah dihantar ke urusetia muktamar PAS kali ke 56 bertempat di sekretariat muktamar di Putik, Pengkalan Chepa. Diharapkan juga kerjasama dari petugas-petugas media agar berpakaian sopan khususnya kepada petugas media wanita.

Sekiranya pihak tuan/tuan mempunyai pertanyaan, bolehlah menghubungi Saudara Mohd Hafizi Ramell (013-9303162) dan Saudara Rizal Tahir (019-9096097).

Diatas kehadiran pihak tuan/puan saya dahului dengan ucapan terima kasih.

Sekian, terima kasih

ISLAM MEMIMPIN PERUBAHAN

Yang menjalankan Amanah

(MOHD YASIN YUSOF)
Penolong Setiausaha
Muktama Tahunan PAS Kali ke 56



Berita 3 (saja nak kongsi pengalaman)

Petang tadi (Selasa) lepas Zohor aku pergi ke PUTIK dengan tujuan nak dapatkan Pas Media untuk cover Muktamar PAS macam aku cover Kongres PKR 2 minggu sudah.

Jumpa urusetia bertugas, urusetia maklumkan dekat aku - "PAS tak keluarkan Pas Media untuk Blogger. kalau nak Pas Media kena mintak melalui Agensi, kena ada surat rasmi dari agensi" sambil dia tunjuk contoh surat rasmi dari agensi yang buat pernohonan.

Aku perasan surat tu ialah surat permohonan dari Utusan Malaysia, Kosmo dan lain-lain Media Perdana". ok... tak pe... Blogger memang tak de Agensi.

Terima Kasih.

Aku harap sangat-sangat, lepas tamat Muktamar ni ataupun semasa Muktamar ni berlangsung, pihak-pihak yang berkenaan dalam PAS buat satu kenyataan depan semua "Media" yang buat liputan dan jugak depan-depan perwakilan yang datang dari seluruh Negara Malaysia bahawa Parti Islam Se-Malaysia (PAS) telah menarik balik kempen "Boikot Utusan Malaysia dan Media Perdana"...

Kemudian pihak-pihak yang berkenaan dalam PAS lancarkan segera kempen "BOIKOT BLOGGER-BLOGGER PRO PAKATAN RAKYAT". bagitau semua pihak "Media" yang buat liputan Muktamar PAS ke-56 bahawa Parti Islam se-Malaysia (PAS) tak perlukan Blogger-Blogger lagi untuk laporkan berita benar bagi pihak Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Orait geng... kalau nak baca update atau apa-apa laporan tentang Muktamar PAS Kali Ke-56, HARAP MAAF, blog ini tiada apa-apa update atau laporan berkenaan dengan Muktamar PAS Kali Ke-56... korang boleh baca update dan laporan dari Media Perdana. jangan lupa beli Utusan Malaysia dan jangan lupa untuk menonton TV3.

Sekian, Terima Kasih.

Artikel berkaitan disini...

Tuesday, June 08, 2010

"Boikot Israel" Tapi Benar Buka Kilang Di Malaysia

Reactions: 
Syarikat Coca-cola menyokong ekonomi Israel secara terbuka maka mereka bersekongkol dengan regim Zionis yang tidak diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia (kecuali oleh proksinya iaitu UMNO). Membenarkan kilang syarikat Coca-cola beroperasi di bumi Malaysia boleh memberi implikasi merestui regim Zionis yang bertindak sebagai negara penyangak yang tidak pernah akur kepada undang-undang antarabangsa dan menghormati hak asasi rakyat Palestin.

Rakyat yang sedar seharusnya malu dengan tindakan hipokrit regim dalam membenarkan pelaburan berjumlah RM1 billion oleh Syarikat Coca-Cola di Malaysia. Syarikat Coca-cola akan mendirikan kilangnya di atas tanah yang dibeli daripada TH (Tabung Haji) Properties di Nilai, Negeri Sembilan dan upacara pecah tanahnya telah disempurnakan oleh YAB Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Bin Tun Hj Abdul Razak pada 15hb. Mac, 2010.

Lebih meresahkan lagi perkembangan ini berlaku di saat-saat Masjid al-Aqsa dikepung dan pihak Zionis Israel terus mengancam keselamatan Masjid al-Aqsa dengan mengumumkan perasmian kuil Hover di persekitaran kejiranan Masjid. Tika seluruh dunia mempertingkatkan tekanan terhadap Zionis Israel, Malaysia pula dalam keadaan munafik mengundur kebelakang.

Mungkin orang ramai akan bertanya apa hubung kait di antara pembukaan kilang Coca-cola di Malaysia dengan ketegangan yang berlaku di Baitul Maqdis timur dan di Masjid al-Aqsa. Dua perkembangan ini saling berkaitan kerana Syarikat Coca-cola telah dikenal pasti sebagai penyokong kuat kepada ekonomi Israel dan kewujudan entiti haram Yahudi Zionis yang merampas negara Palestin dan mengusir rakyatnya keluar.

Sebagai sebuah negara yang merdeka dan berdaulat, Malaysia berhak untuk menentukan dasar dan pendiriannya tanpa di pengaruhi oleh mana-mana pihak yang berkepentingan. Namun Malaysia kononya telah mempertahankan dasar luar yang konsisten terhadap penubuhan negara haram Israel sejak mencapai kemerdekaan iaitu tidak akan mengiktiraf entiti haram tersebut, meskipun Israel adalah negara anggota penuh PBB namun dalam wajah yang lain kita sebenarnya munafik/hipokrit.

Berdasarkan kepada hakikat ini, tindakan membenarkan Syarikat Coca-cola melabur dan membina kilang pembotolan produk minumannya di sini adalah sesuatu yang bercanggah dengan prinsip yang kononnya dipertahankan sekian lama. Lebih dari itu sebenarnya dalam muka yang lain Regim pemerintah Malaysia pada tahun 1994 telah meluluskan melalui parlimen satu kebenaran khas untuk membenarkan hubungan dagang dengan Israel.

Oleh kerana Syarikat Coca-cola menyokong ekonomi Israel secara terbuka maka mereka bersekongkol dengan regim Zionis yang kononya tidak diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.

Sokongan Coca-cola kepada Israel bukanlah berdasarkan dakwaan semata-mata bahkan terdapat dokumentasi lengkap mengenai penglibatan Syarikat Coca-cola di dalam membangunkan ekonomi Israel sejak tahun 1966.

Pada tahun 1997, misi ekonomi Kerajaan Israel telah memberi penghargaan kepada Syarikat Coca-cola dalam majlis Penganugerahan Perdagangan Israel atas sokongan berterusan syarikat itu terhadap Israel selama 30 tahun dengan mengabaikan seruan boikot Israel oleh Liga Arab.

Pada tahun 2002 Syarikat Coca-cola membuka kilang di atas tanah rakyat Palestin yang dirampas di Kirvat (Qiryat) Gat dalam negara Palestin yang dijajah. Berita ini dilaporkan di dalam akhbar rasmi Israel Ha'aretz pada 19 Julai 2002.

Seperti yang dilaporkan oleh akhbar Ha'aretz pada 18 Oktober 2005, Coca-cola meningkatkan pelaburannya di Israel dengan menguasai 51% saham dalam Tavor Winery, sebuah syarikat pembuat arak di Israel. Ini hanyalah sebahagian dari rekod cemerlang Coca-cola di dalam menyumbang kepada kemakmuran ekonomi Zionis Israel.

Fakta-fakta ini adalah hakikat yang tidak mungkin disanggah tentang betapa eratnya hubungan yang terjalin di antara Syarikat Coca-cola dan entiti haram Israel.

Rakyat harus bangkit mendesak Regim UMNO/BN Malaysia mengkaji semula keputusan untuk membenarkan Syarikat Coca-cola melabur dan membuka kilang operasinya di Malaysia.

TH (Tabung Haji) properties juga seharusnya tidak melabur atau terbabit dengan transaksi perniagaan yang meragukan kerana Tabung Haji terlibat secara langsung di dalam menjana pendapatan untuk urusan pengendalian jemaah Haji rakyat Malaysia. Tabung Haji seharusnya lebih prihatin dengan perkara ini kerana secara simboliknya ziarah, umrah dan ibadah haji ke tanah suci Makkatul Mukarramah tidak sewajarnya membawa kepada keruntuhan satu lagi tanah suci, masjid al-Aqsa al-Haram as-Syarif di Baitul Maqdis.

Seharusnya seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira keturunan, bangsa dan agama menyahut seruan boikot barangan Israel yang kini sedang berkumandang di seantero dunia. PACE menyokong kempen BDS (Boikot, Divestment and Sanctions - Boikot, pengalihan pelaburan dan sekatan) ke atas Israel yang dilaungkan diseluruh dunia. Malaysia juga melalui perbagai pertubuhan termasuk pemimpin regim kononya menyahut seruan ini tetapi perkembangan membenarkan pemilikan hartanah atas nama Coca - cola amat memalukan.

Inilah punca Israel terus berani dan Zinois terus mengganas kerana ramai pemimpin dunia hipokrit. Israel dan Zionis sememangnya diketahui dulu, kini dan selamanya ganas dan jahat tetapi yang bersekongkol dengan wajah munafik menentang di muka yang lain lebih jahat dan kianat lagi.

-CheguBard

Monday, June 07, 2010

Korang Dah Daftar Ke Belum...???

Reactions: 

Bekas Panglima TUDM Berang Tanah TUDM Dijual KERAjaan

Reactions: 
KERAjaan melalui Kementerian Pertahanan telah berjaya menjual tanah Pengkalan Tentera Udara Diraja Malaysia yang terletak di Jalan Lapangan Terbang Lama Kuala Lumpur (Sungai Besi) kepada sebuah syarikat swasta yang terkenal.

Tanah tersebut kononnya diserahkan kepada UDA selaku agensi kerajaan yang dipertanggunjawabkan untuk membangunkan tapak berkenaan. Tetapi ini hanyalah untuk mengaburi rakyat Malaysia. Sebenarnya tanah berkenaan telah dijual kepada satu syarikat swasta yang terkenal dan syarikat ini ialah kroni kepada KERAjaan UMNO/BN sejak dari dahulu lagi. Boleh diakatakan semua orang tahu.

Bekas Panglima Tentera Udara yang kedua sangat marah dan kecewa dengan tindakan KERAjaan itu. Beliau menganggap Pengakalan TUDM itu mempunyai nostalgia yang sangat berharga dan sukar melupakan pelbagai peristiwa tentang pengkalan TUDM ini.

Pengkalan TUDM Kuala Lumpur itu asalnya adalah satu-satunya Lapangan Terbang Awam sebelum Merdeka. Lapangan terbang itu juga adalah pengkalan yang menempatkan Tentera Udara British (RAF) beroperasi. Pengkalan itu kemudiannya diserahkan kepada TUDM untuk melaksanakan operasinya pada tahun 1960 setelah melalui pelbagai rintangan dan tentangan dari Kerajaan British dan Ratu Queen Elizabeth.

Panglima Tentera Udara yang Kedua itu menegaskan, adalah tidak wajar pengkalan itu dijual kepada sektor swasta memandangkan pengkalan itu adalah yang pertama di miliki pihak tentera apabila TUDM ditubuhkan dan ianya memiliki pelbagai nostalgia dan sejarahnya yang tersendiri yang telah dilaluinya.

Menurut bekas Panglima Tentera Udara itu, jika Pusat LATEDA Tentera Darat di Port Dickson, Negeri Sembilan boleh diisytiharkan oleh YB Dr, Rais Yatim sebagai Warisan Negara, mengapa Pengkalan TUDM di Sungai Besi yang ulung bagi TUDM tidak boleh?

Sebelum itu bekas Panglima TUDM itu meluahkan perasaannya (remarks) seperti berikut:
"The RMAF now have no balls... Those idiots in the lower ranks sold the fighter engines, but those fucking Generals sold the Base, I think we all should demonstrate as a show of protest outside the Base".
Demikian luahan bekas Panglima TUDM itu dalam satu pertemuan dengan bekas-bekas warga TUDM dalam satu Majlis Jamuan Makan Malam yang berlangsung pada 29hb. Mei, 2010 bertempat di Laman Budaya, Tasik Shah Alam.

Pengkalan TUDM itu telah dan sedang melalui banyak perubahan yang amat ketara sejajar dengan rancangan perkembangan dan pembangunan TUDM untuk memenuhi sasaran sebagai Kuasa Udara (Air Power) di rantau Asia Pasifik. Umpamanya pembinaan sebuah Masjid yang baru dibina dan dirasmikan pada tahun 2009 yang lalu.

Bangunan Muzium TUDM baru dibaik pulih (refurbished) dan ditambah dengan bangunan-bangunan baru pula. Bangunan Kuarters untuk anggota-Anggota Pangkat Rendah yang lama (2 bilik tidor) telah dirobohkan dan dibina Kuarters baru yang lebih besar dan selesa (3 Bilik Tidor) di tapak yang sama. Demikian juga dengan beberapa bangunan pejabat lain yang baru sahaja selesai pembinaannya dalam beberapa tahun yang lepas.

Manakala Pengkalan tersebut juga dikongsi bersama oleh Unit Udara Polis, PDRM di mana terdapat hangar untuk menempakan beberapa unit pesawat helikopter dan satu bangunan baru yang dibina untuk menempatkan ruang pejabat dengan kelengkapan Unit Simulator Helikopter untuk latihan juruterbang.

Bagaimana pun kita tidak mengetahui berapakah jumlah transaksi harga jualan keseluruhan Pengkalan tersebut. Namun ia amat mengharukan warga bekas-bekas TUDM terutama bagi mereka yang telah lama pernah berkhidmat di Pengkalan itu termasuk mereka yang diserapkan dari Tentera Udara British (RAF) kepada RMAF (atau TUDM).

Sememangnya ia amat mengecewakan kerana ia adalah suatu yang nostalgik dan bersejarah. Tempat jatuh lagi dikenang, ini kan pula tempat cari makan).

Sekian,

X TUDM
para_jump101