"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, January 15, 2010

PAS Bakal Dapat Sokongan Majoriti Pengundi Bukan Islam Kerana PAS Berpegang DEngan Al Quran

Reactions: 
Saya terbaca artikel yang sangat menarik dalam Malaysianinsider. Artikel tersebut bertajuk PAS’ true colours appeal to non-Muslims - The Malaysian Insider.

Bahagian artikel yang sangat menarik hati saya adalah apabila penulis mengatakan bahawa PAS bakal mendapat sokongan padu Bukan Islam kerana PAS berpegang dengan Al Quran.

Penulis berkata walaupun majoriti orang Melayu tidak bersetuju dengan keputusan Mahkamah Tinggi berkenaan isu “Kalimah Allah-The Herald”, PAS lebih istiqamah dan lebih condong kepada mengikut apa yang ditetapkan syariat Islam dari mengikut sentiment pengundi Melayu.

Ini kerana rekod PAS semenjak penubuhan adalah PAS akan sentiasa mengikut kehendak Al-Qur'an dan Hadeeth, tidak kira siapa pun yang memimpin PAS (samada yang memimpin PAS itu pro sosialis (Dr Burhanuddin Helmi) atau Nasionalis (Dato Asri Haji Muda) ataupun Islamis (Kepimpinan Ulama).

Dalam isu "Kalimah Allah-The Herald", jelas syariat Islam TIDAK MENGHARAMKANNYA. Penentangan UMNO dan NGO2 Islam adalah berasaskan kepada semangat NASIONALISMA MELAYU semata-mata. Bukan atas dasar Islam.

Maka, mengikut penulis, berkat dari istiqamahnya PAS dengan Al-Qur'an dan Sunnah, maka PAS bakal mendapat laba yang besar dari sokongan bukan Islam.

Adapun sokongan Islam, sokongan yang PAS dapat selama ini tidak akan berkurang kerana tidak mungkin orang Melayu yang pro Islam akan mengundi UMNO. Mereka yang pro Islam tidak akan sanggup mengundi parti yang menghalalkan judi dan arak seperti UMNO.

Pengundi2 muda dan atas pagar Melayu juga akan condong kepada Pakatan Rakyat dan Anwar Ibrahim kerana jelas pemimpin2 Pakatan Rakyat lebih baik untuk kestabilan negara dan ekonomi.

Insya-Allah selepas ini orang bukan Islam di Malaysia tidak akan menentang usaha menjalankan hukum syariah asalkan hukum syariah tidak dikenakan ke atas mereka.

Ikuti artikel tersebut di bawah :

Tulang Besi

PAS’ true colours appeal to non-Muslims — The Malaysian Insider

JAN 15 — Since its inception in 1951, PAS has always been seen as an Islamist party focused on the Malay heartland and with just one aim: To set up an Islamic state.

That changed when the Roman Catholic Church sued the Barisan Nasional government in late 2007 to regain its right to use the term “Allah” to describe the Christian God in Bahasa Malaysia.

The Islamist party has already publicly backed the Catholics, citing the fact that the Quran does not prohibit the usage. But its support now comes at a cost within its own Malay/Muslim base.

Anecdotal evidence suggests that a majority of Malays/Muslims — who form 60 per cent of the country — disagree with the Dec 31 High Court ruling. The bulk of them are PAS supporters.

So why is the PAS leadership doing this, countering their image as a group of hard-line fundamentalist Muslims bent solely on setting up an Islamic state where, as painted by their political rivals, non-Muslims could face a host of prohibitions?


Simple. Despite their failings and conservatism, every decision made by the Islamist party is grounded by the Quran.

It has been their supreme guide since 1951, no matter whether Malay nationalists or religious scholars helm the party.

There is also a political imperative and logic at work here. Yes, PAS could lose 5 to 10 per cent of the Malay vote but the opportunity to show non-Muslims that it is not an extremist party is priceless.

And that is what Umno fails to understand in the aftermath of the landmark ruling. PAS knows that its hardcore base of supporters will not desert it. That’s about 40 per cent of the Malay vote.

And by being firm in its principle, PAS now stands to reap support from the non-Muslims and perhaps a slice of the Christian vote that has, more often than not, backed the Barisan Nasional.

PAS spiritual chief Datuk Nik Aziz Nik Mat’s offer to host an inter-faith meeting this Jan 28 shows its confidence in handling the issue and projecting itself as a party that will take care of all people despite its Islamist outlook.

And Nik Aziz’s two-decade rule of Kelantan also reflects the party’s tolerance, if not respect, for non-Muslims. His pronouncements, policies and rulings have affected Muslims more, feeding their need for a pious life while allowing non-Muslims to worship and conduct their own legitimate affairs.

PAS’ true colours of setting up an Islamic state might still be a scary thought for some, but it might now appeal to more with its ready support of the Christians’ right to use “Allah” based on what is contained in the Quran.

Faith. It might just move mountains after all.

20 comments:

Mengkudu said...

Nazri aziz kata penganut Kristian di Sarawak & Sabah tak perlu risau sebab penggunaan perkataan "Allah" oleh mereka di sana sudah menjadi suatu tradisi TAPI di Semenanjung ia menjadi suatu issue sensitive pada MASYARAKAT MELAYU.

JADI selama ini issue yg dimainkan oleh pemimpin UMNONGOK sebenarnya adalah issue BANGSA MELAYU dan bukan issue ISLAM.

Sekarang bertambah jelas PERMAINAN KOTOR UmnoNgok ni.

Anonymous said...

guys check dis out...really happened..

SALAM...
beri saya masa 5 minit awak boleh?
mari sertai saya di catcheyes jom.. ygbestnya..PERCUMA!
http://www.catcheye.com.my/?r=52232


Catcheye adalah sebuah syarikat pengiklanan terbaru di Malaysia,
apa yang menariknye anda dibayar untuk setiap iklan yang anda lihat
disini,
ya,mudah saja,klik2 iklan tak samapai seminit dah dapat duit,
malah mereka membayar kita sehingga level 4 secara infiniti..
katakan anda menaja 10 orang di level 1,
kemudian mereka menaja 10 orang lagi sehinggalah 4 level,
tahu tak $NAME&? awak akan peroleh RM11 jika sehari mereka klik
untuk 1 iklan,kalau sehari mereka klik 10x anda peroleh
RM11x10=RM110
jika sebulan anda akan peroleh RM110x30=RM3300..
banyak tu ..awak tak nak ke?ayohlah sertai saya..benda ni 100%
percuma..tak perlu modal cuma perkenalkan kepada 10 orang
je..benda free xkan tak boleh ajak..untuk maklumat awak,keahlian
catcheye telah mencecah 12000 orang sekarang..jangan berlengah
lagi..Ini bukan penipuan..

Cara nak register.
1.klik http://www.catcheye.com.my/?r=52232
2.klik join catcheye now
3.isi maklumat diri,IC dan alamat (penting sebab cek dihantar
berdasarkan ini selepas cukup RM50)
4.Isi jawapan: soalan 1 jawapan A, soalan 2 jawapan B,soalan 3
jawapan A. (jika awak jawab salah pendaftaran tidak diterima)
5.klik agree and proceed..Ok siap

kemudian apa perlu buat?
1.klik sign in
2.lepas sign in klik reward panel
3.Awak lihat akaun awak ade RM1 (bonus) dan link awak.
4.Copy link awak dan gantikan link saya ini dengan link awak.
5.postkan risalah saya ni ni buletin myspace & emailkan kepada
kawan2.
6.Lihatlah tak sampai sebulan awak dah ade 10 orang di level
1.percayalah!sebab benda ni 100% percuma

Anonymous said...

keke..sempat promote lagi tuh..kekeke.. - Neo

JEBATSDK said...

memang dah sah..umngokk ni memang bonggok..klu ckp sabah PALUIIII

Anak Lenggong said...

Ha'aa laa Parti Ajis Sekeluarga berpegang kepada AlQuran...sebab tu lah bila menantu merembat duit dibiarkan sahaja oleh mertua yang jadik Pulamak terbilang..

Anonymous said...

laba lebur...

Mata Merah said...

Sikap pemimpin2 UmnoNgok

Berak dan kencing merata2, lepas tu tuduh orang lain berak.

sama semacam la..

Pemimpin dia orang yg galak utk buat demo sehingga berlaku kejadian membakar gereja pasal isu perkataan Allah, pemimpin dia orang pulak nak tuduh dan ISAkan pemimpin parti lain.

Macam lancau betul pemimpin UmnoNgok ni.

malaysiabaru said...

MALAYSIABARU.COM SAID,

HARON JIN apa cerita..... DAH MASYUK UMNO KE DIA ...

TIMBALAN MURSYIDUL PAS BERJIWA UMNO ... CAYALAH ...

Tan Loo Ley said...

Syukur kita kerana nur Islam lambat laun akan tetap berkilau di bumi bertuah ini...kepada pencacai tegar umno...anda dinasihatkan agar terus mendakap dan mencium parti anda...supaya generasi akan datang dapat kenal suatu soesies yang telah menghancurkan negara ini.....

Kalau boleh bina satu muzium untuk koleksi puak-puak ini.

Anonymous said...

ya betul...ramai pemuda atas pagar masih dgn PR mcm aku...umno penuh retorik. ckp x serupa bikin mcm anak lenggong..komen dia ari ni sikit jer sbb dia tahu dia dah salah...ape lg bro mari keluar dari barisan taik bak kata shanon ahmad....

Anonymous said...

selagi PAS berpegang dgn al-quran dn sunah selagi tu dilindungi oleh Allah SWT. don't bother about malay voter who don't want islam as their way of life. malay only a human being that been created by Allah SWT.

Mystique said...

Benarkah Nizar Dah Jadi Jutawan?
Berita Selanjutnya Baca Sini : http://nizamisa.blogspot.com/2010/01/nizar-dah-jadi-jutawan.html

Mata Sepet said...

kah, kah, kah.....

Beruk2 Umno yg berdemo pasal penggunaan perkataan "Allah" oleh orang Kristian telah dibodohkan pemimpin2 mereka.

Nazri Aziz kata di Sabah & Sarawak boleh guna tapi di Semenanjung tak boleh.

Bermati-matian (konun)beruk2 umno tu nak mempertahankan...rupanya...ditipu oleh ketua mereka.

Undang2 dah jadi dua....di sana halal, di sini haram. Inilah akibat dpd undang2 Hadari.

Undang2 yg paling bengong

Anonymous said...

secara tak langsung penulis mendedahkan kelemahan pas,pas akan kehilangan majoriti undi melayu islam,jadi elok lah lambang pas tu di ubah.
rakyat kini sedar pas tak berupaya utk mempertahankan asas penubuhan pati nye,mereka jauh tersasar,kerana politik dan kebendaan serta jawatan,pas sekarang bukan spt pas dulu.jadi saya juga tidak menyokong pas dimasa akan datang..tahniah kepada penulis.

Anonymous said...

Beb!; Kerajaan PAS Kelantan rugi RM50juta kerana kesilapan teknikal..

ha .. itulah bala datang menimpa-nimpa semenjak doa keramat bulan lepas,lepas satu satu..apa pulak lepas ni ye!

Yang kita doakan supaya terburai perut sempat juga pergi umrah, yang kita ni pulak masalah datang menimpa-nimpa..Kalau aku ahli PAS, esok aku keluar rumah tutup muka dengan karung guni. malu sangat beb!

patutnya,kita yang dekat dengan Allah, yelah parti perjuangkan agama Islam, doa tak de hijab, jalan ekspres dan cepat dimakbulkan oleh Allah.

Mengkudu said...

Agak2 la berapa banyak pula wang rakyat yg telah hilang, lenyap, disorok dan di songlap oleh kerajaan dibawah kepimpinan UBN ni?????

Tapi yg peliknya pemimpin2 UBN ni buat muka bodo aje bila dah songlap duit ni.

he..he..he.. patut la rakyat kebanyakkan tak undi UBN pada PRU yg lepas!!!!

Anonymous said...

Sokongan bertambah sbb bukan islam dah tahu dgn kebodohan PAS yg telah menuruntarafkan islam sama dgn agama lain i.e. Allah dah oleh share dan kongsi sekarang..mereka tahu islam dah lemah dan sokongan yg akan diberikan bukan percuma beb..mesti ada syarat yg tersirat. cuma mangkuk-mangkuk PAS yg bodoh berasa bangga dgn sokongan yg akan merebahkan mereka. PAS memang tidak bermaruah yg sanggup menggadaikan agama kerana kemaruk undi dari bukan islam..
mereka ini tidak belajar dari sejarah betapa orang islam ditipu oleh puak2 kristian sehingga jatuh kerajaan islam satu demi satu. Tengok dan saksikan kenyataan yg nyata yg sedang berlaku dinegara2 islam sekarang. PAS masih bermegah sombong dgn ideologi dan pendekatan yg kononya amat islamik. PASlah yg akan menjahanamkan umat islam dinegara ini dan sekali gus akan menjahanamkan negara ini juga. Tengoklah nanti. Hati-hatilah dgn PAS dan parti-parti yg seangkatan dgn mereka...

HaHs said...

Anon bengong!

Kalo Pas yg ikut syariat ko kata menggadaikan agama demi undu bukan islam. Kalo mangkuk Nazri, bos ko tu dan kerajaan BN tu ko nak apa? Pejuang islam korok mu! Ada plak nak haramkan nama allah ikut sempadan. Semenanjung tak boleh, Sabah Sarawak boleh plak. Ini baru betul politik matlamat menghalalkan cara atau politik undi sbb tkt kalah kalah PRK Sabah Sarawak tak lama lagi. Bacul punya Umno. Aqidah konon, aqidah pun boleh ubah2 dan ada double standard. Mengarut btl kepala otak Umno. Flip flop. Kata nak ikut fatwa harun din, last2 ikut fatwa Syeikh Nazri dan Al Najibtuya 1 Malaysia. hahaha!!!

Mengkudu said...

Kah...kah...kah...
JAKIM pun tak setuju dgn Nazri tu..
Mana boleh double standard dalam soal undang2.

Itula jadinya....bila manusia mencipta undang2 sendiri. Bukan sahaja jadi kusut masai...malah dah jadi permasalahan agama pulak. Lihatlah YouTube bagaimana sekumpulan budak2 (Sabah/Sarawak) menghina sembahyang orang Islam akibat dpd kebodohan dan kesamsengan beruk2 UmnoNgok.

Itu yg masih nak dibanggakan..???

Ahmad Syafiq said...

-->Anak Lenggong
Tak salah kalau anak menantu Nik Aziz memang bijak dalam urusan pentadbiran syarikat. Selagi amanah dipegang dengan baik, takde masalah akan timbul.

__________________________________
-->Mystique
Yang kamu mempersoalkan Nizar dah jadi jutawan tu apa cerita? Asalkan rezeki yang Nizar dapat tu halal, tak menjadi masalah (Nizar kan memang jurutera by profession. Ko ni tak senang ke nak lihat orang Islam senang?). Yang ko tu tak nak pulak nak siasat macam mana anak Sultan Perak boleh jadi kaya cepat lepas UMNO rampas Perak ye?

__________________________________
-->Anonymous 5.37
Aku rasa kau ni dah kena brainwash dengan BTN.