"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, April 10, 2010

Siri Menjawab Tomahan Bodoh: "USRAH BARBICAN"

Reactions: 
Ada seekor blogger bernama “Penembak Babi” telah memberi gelaran “Puak Babrican” kepada sekumpulan bloggers yang beliau benci sangat-sangat. Kebencian beliau berputik dari sikap beberapa blogger yang “Anti-UG”.

Beliau merujuk kepada gambar ini:


Oleh kerana beliau bengang sangat, sampai minum Babrican pun nak dijadikan isu. Dia sedar tak Babrican ni dijual hatta di Mekah. Ia adalah produk jualan sebuah syarikat milik warga Saudi bernama Aujan Industries. Aujan Industries ditubuhkan pada 1909 oleh Ahmad Aujan yang berasal dari Bahrain (masa tu Bahrain dgn Saudi ni satu).

Minuman ini dijual di seluruh Saudi Arabia hatta di Mekah dan sekitar Masjidil Haram. Kalau kita beli sebotol, kita boleh bawak minuman Barbican sampai depan Kaabah. Takkan ada orang akan marah dan melarang. Kalau nak tahu lebih lanjut, sila baca kat sini. Tapi tak taulah mamat ni boleh paham sebab laman web Aujan ni takda dalam bahasa Tranung. Yang ada dalam bahasa omputih sama Arab.

Ni nak kata orang bodoh sombong. Dah bodoh, tak boleh diajar. Bahlol dan baghal. Dia kata dia penembak babi, baik dia tembak dia sendiri sebab otak lagi rendah dari babi.

Mamat ni sengaja guna nama “Puak Barbican” sebab nak bagi kiasan kononnya blogger-blogger anti UG ni rapat dengan arak. Ni semua permainan bodoh Penembak Babi yang perangai macam babi.

Dan semua blogger2 Pro UG pun sambut guna perkataan ini. Padanlah dengan mereka menyambut benda ni sebab IQ mereka pun rendah. Mereka tak sedar, BARBICAN ini adalah produk syarikat milik orang Islam yang bermula semenjak 1905.

Ni contoh orang jahil berlagak alim. Last-last diri sendiri yang malu

Tulang Besi

21 comments:

nasir said...

wah marah benar hampa no . mentelagah air mahai makan pun hebat mau sorang 30-40 ringgit tu . Baguih sungguh geng anti UG nie . lepas kutuk sana sini berjoli sakan .. pastu tak cukup duit jual baju kutip derma ... bila lagi nak saman yang dok kutip duit tak berenti2 TB oiii

Nizam said...

Salam nasir,

Kalau dah bodoh, tolong diam-diam. Harga dia cuma RM3 je sebotol hampir sama harga dengan satu tin coca cola.

Kalau kau orang datang dari kampung hulu kat tranung tu dan tak tau kisah hidup di bandar, duduk diam saja. Jangan tunjukkan kebodohan kamu. Buat malu PAS je. Jangan terus menerus jadi puak ortodoks yang tak boleh terima perubahan.

Kalau nak terus jadi puak ortodoks, bela janggut panjang & pakai topi hitam tinggi macam puak yahudi ordodoks tu.

Aku biasa makan makanan macam tu cuma nasi dengan ayam RM7.90, barbican RM3. Jumlah semua RM10.90. Aku rasa makan di mc donald lagi mahal.

BODOH tak nak BELAJAR, lepas tu tak boleh DIAJAR, kemudian nak KURANG AJAR.

Duduk je di tranung tu jadi bodoh tak mau campur masyarakat. Pasal tu puak-puak kat sana bila ambil alih PAS bodoh melantun-lantun termasuk tuan presideng yang cultur shock.

matkambing said...

puak pencacai ubn sememangnya baghal! elaun pencacai yang dijanjikan telah disapu habis oleh pak mok. kesian......

Anonymous said...

alooo... mana nak cari air ni ha macam best je.. kat penang kat mana ada jual hah?

BatuApi @ FireStone said...

Baca di sini barulah adil. Jangan ikut sedap apa TB cakap aje!!

http://batuapi-firestone.blogspot.com/2010/03/beer-halal-atau-arak-tanpa-alkohol.html

Anonymous said...

Apesal TB nak membela sgt barbican tuh. Aku tau bende ni mmg xder alkohol pun tp dier mempunyai kandungan asas beer iaitu malt. Sbb tu rupe dier mcm beer ajer.

Mmg xharam nak minum barbican, tp bg aku, aku takkan minum barbican nih!. Barbican ni same jer mcm Malta kluaran guiness tuh. Free alcohol tkpun mmg sikit percent alcohol dier. Minuman ni pun menyerupai beer, so bg aku demi nak menyelamatkan akidah islam kita baik takpayah minum minuman yg menyerupai alkohol nih. Tak semestinya kalo ORG ARAB boleh minum kite pun nak minum jgk.. Knape nak ikut2kan kan sgt bende yg tak elok tuh? Kalo org Arab makan babi sembelih korg puak2 PAS reform ni nak ikut skali ker?

Aku xderla nak membenci org yg minum barbican nih. Tp kalo ianya dan rupenya da mcm beer tak payahla korg nak mendekati bende2 mcm nih. Baik kite jage akidah kite tertuamanya memberi contoh terbaik untuk anak2 kite sbb dorg mudah terpengaruh dan ukar memamahami halal dan haram nih. Toksah banggela minum barbican tuh. Takde kebaikan pun..

Anonymous said...

Kalau benda halal janganlah pulak nak diharamkan, minuman yang diharamkan islam ialah arak iaitu minuman yang memabukkan. Alkohol tu adalah bahan kimia dan boleh digunakan untuk perubatan. Jangan samakan alkohol dengan arak. Arak tetap haram walau bagaimana rupa atau kuantiti tapi alkohol bukan boleh diminum pun. Hanya yang tak faham je panggil arak tu alkohol pada hal kedua-duanya adalah berbeza. Kalau tak tahu kena belajar jangan dengar cakap orang je walau pun nampak orang tu macam pandai.

john said...

ikut korang le..anti-ug ke..pro-ug ke..pas recon ke pas reform ke..yg penting musuh utama korang jangan lupa..harap korang ni ribut dalam cawan kopi je..undi tetap BULAN no..

Anonymous said...

sedih dengan pas sekarang, rugi je bertamrin-tamrin ni.

pasal cabang pun nak heboh macam batang & akar.

rileks bro, bende kecik, apekejadahnye nak heboh. bende lain lagi besar.

pasal minum pun bleh kait dengan PAS. pehal.boleh pulak kait dengan UG dan Pro Pakatan.hahahahaha

pas ada ijmak. mana pegi.takkan jadi jimak plak.

ikut je la keputusan ijmak @ jimak tu.ape yang boooo sgt dua2 geng ni.

berenti la bincang bende bodoh, orang bijak bincang bende bijak. orang bodoh korang faham la.

generasi bundle

Anonymous said...

kepada yg tak tahu menatang ape alkohol, aku nak kkabo ke mung. Alkohol ni sejenih bahang kimia, formula belakang ade -OH. Ddalang gule ade alkohol gok, mung jangang makang gule. Nanti mabuk. Mung dok makang pil wala' banyok sangak dekpong. Tu ya dok kena mane se alkohol , mane natang aghok.
Bodoh macang tiang bola.

Anonymous said...

nampak sangat geng ni berbanggalah konon2nya tengah minum beer la tu.. macam orang putih aka zionis.. huhu sapa yg tak minum beer ni akan dianggap macam orthodok..tu dia,,,,

mankeldai said...

apesai pencacai yang guna komputer pejabat tak buat komen?

Anonymous said...

mcm PASrlsberg aje..hahahahaa

Take Beer! Take Beer!

anti-firaun

p/s: itu "light" beer baru tuh..lepas ni tak tahu plak..tp aku "admire" betul mamat yg pakai t-shirt gambar nik ajis tu..terserlah ketaksuban dia..T-Shirt gambar nicky ajis takde ke?

Anonymous said...

eh silap, maksud aku t-shirt gambar hj hadi..bukan ke dia tu presiden PAS, bukan nicky ajis..so tak adil la kalu baju nicky ajis je puak anti-UG pakai.

anti-firaun

Anonymous said...

Bro TB, aduka teruna bakal di penjara lagi..ape lagi, gegas adakan kutipan2 derma besar2an utk cost guaman aduka teruna ini..tanpa Aduka, maka PAS Reform akan terkubur..PAS perlu ber"JIHAD" kerana kawan baik PAS Reform akan dizalimi sekali lagi..

http://gerakan-anti-pkr.blogspot.com/2010/04/bloger-pas-makin-kurang-ajar-bangsat-lu.html

anti-firaun: Ingat dulu fukwa nicky ajis? ALLAH itu mencarut..sudah lupe? ok ni tang aduka plak cakap ALLAH maha Ego..aku cabar ko pencacai2 PR kuarkan artikel menyokong kenyataan Aduka ini sbg tanda setia korg kat nicky ajis yg pernah buat kenyataan berbentuk serupa..

matkambing said...

hait, pencacai ubn dah promote blog depa kat ini! blog ubn dah tak ramai yang masuk ke?

Anonymous said...

hahahaha

aku taknak la join komen pasal minuman tu...

cuma...tabik kat korang la...minuman sama...makanan dan lauk pun sama.... betul2 setiakwan la...sehati sejiwa....

bagus la...asalkan jgn sehati sejiwa dgn umno...

Abd Razak said...

bodoh punya geng2 ug...termasuk le batu api yg kita tau sampai skrg xmampu nk berhujah ngan TB...air barbican pn xtau...dh le bodoh...pastu pandai2 buat fitnah lak kata tu arak...kpd geng2 ug yg dh terlebih mkn pil wala' ni(wlaupun dh terang2 org yg dia wala' tu dh tipu PAS) lain kali belajar dulu abis2 b4 nk wt fitnah ye...xpn korang join je umno...kt situ lg bgs utk belajar psl fitnah ni...termasuk le si batu api mana blog beliau xlaku langsung...

Anonymous said...

alah,,benda tu bukan arak...aku kenal la dgn zainul tu...apa da korang ni..

Anonymous said...

Tu kat restoren Org melayu yg buat masakan ala-ala arab pun ada jual. Buat malu je kata arak.. haha. Agak2 botol cuka dgn kicap pon dia kata arak.. Hahaha..

cikgujep said...

Ustaz Mohd Amri Bin Abdullah,Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Bahagian Hab Halal Jakim yang keluar TV9 tadi ada cakap pasal BABRICAN ni, katanya haram... aku komen ni takde kaitan dengan politik apa ke bagai...tapi ni untuk kesejahteraan umat islam.