"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, February 25, 2009

2 Perkara Yang Ditakuti UMNO/BN - malaysiakini

Reactions: 
Makin hari aku tengok makin teruk UMNO/BN dilanyak keadaan semasa. makin hari makin perkara yang UMNO/BN takut terpaksa jugak depa tempuh nak tak nak.

Tapi kalau hangpa tanya puaka-puaka UMNO/BN, mampuih simpang malaikat 44 depa tak ngaku yang depa sekarang cukup takut dengan 2 perkara ni.

Siapa antara korang dapat jamin bahawa UMNO/BN "berani" menyatakan pendirian depa pasai pelaksanaan hukum hudud di Malaysia?

Kalau hangpa bangkitkan soalan ni dekat depa, aku yakin depa akan jawab soalan hangpa dengan soalan "kenapa PAS Kelantan dan Terengganu tak laksanakan hukum hudud di Kelantan dan Terengganu?". tak pun depa swing balik soalan dan depa akan persoal "kenapa draf hukum hudud Kelantan dan Terengganu tak sama?"

Banyak kali dah aku tanya balik depa "kalau dah tahu draf hukum hudud Kelantan tak sama dengan Terengganu, awat hangpa tak perbetul supaya boleh dilaksanakan?". bila kena soalan ni depa nganga tak tau nak jawab apa... geng-geng cyber pulak bila kena soalan ni teruih hilang konon line tak clear. internet down..! ada jugak bagi alasan "aku kena strok... nak pi hospital sat... pastu terus hilang... dasar baghal...

Perkara kedua ialah pilihanraya. baik pilihanraya kecil DUN, Parlimen atau Pilihanraya Umum. kalau boleh depa nak convert tahun 2009 ni jadik sampai 79 bulan. banyak sikit masa untuk depa nak pikir macam mana nak tarik balik sokongan rakyat dekat depa.

Sebelum Pilihanraya Kecil Permatang Pauh dulu depa cukup konfiden. lepas dapat result kalah besar depa gegar sikit. depa bagi alasan DSAI terlalu kuat sebagai lawan depa dan depa pun tak target untuk menang (kunun).

Habis Pilihanraya Kecil Permatang Pauh, datang pulak Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu. dekat sini tahap konfiden depa boleh katakan 1000%. tau-tau dapat result je, kantoi... mambang makan tuan. duit habis tak balik modal. bukan takat tak balik modal, modal kena tambah lagi sebab over budget masa tempoh kempen (ingat menang besar).

Habis Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu, depa sekali lagi gegar. yang ni depa tak tau nak bagi alasan apa. yang depa tau, depa kalah teruk. moral kalah, semua pun kalah.

Sebab tu bila nak ambik alih kuasa pemerintahan dekat Perak depa tak berani nak bubar DUN. depa main shortcut. jalan pintas depa cukup mudah. Bik Mama jadik hantu kopek. culik ADUN, sorok, lepaih tu tiba-tiba muncul bagi sokongan dekat UMNO/BN. finalnya depa nyorok dalam cawat Sultan.

Seboleh-boleh depa tak mau bubar DUN sebab depa tau depa akan bungkuih... (bab bubar DUN ni aku ada cerita best... nanti aku cerita dalam artikel seterusnya... tungguuu...)

Atas kesilapan teknikal sebab study tak habis, depa kantoi lagi. kantoi sebab depa lupa bidang kuasa Speaker DUN. mahkamah Malaysia tak dak harapan nak tolong depa, depa pi terbang sampai ke London mintak tolong Queen Council. apa punya paliaq.

Dulu bukan main dok bantai DSAI bila ada masalah dok refer negara luar, last sekali depa pun sama jugak. lagi parah sebab depa bawak masalah "negeri" mintak tolong orang luar setel. nampak sangat mahkamah negara Malaysia tak leh tolong depa. aku nak tanya hangpa... awat masa kes Pulau Batu Putih dulu depa tak pi refer dekat QC? aku jawab balik, sebab depa ni memang baghal.

Tu baru masalah "negeri", kalau masalah negara hangpa agak dekat Planet mana depa nak rujuk? mungkin Dr.Muzafar ada idea yang bernas...

Satu nak tanya puaka-puaka yang dok defend depa-depa ni (UMNO/BN), selalu hangpa dok kondem Pakatan Rakyat bila Pakatan Rakyat persoal ketelusan mahkamah Malaysia, hangpa habaq Mahkamah Malaysia telus dan adil. sekarang awat hangpa tak tunggu je keputusan mahkamah dalam hal ni?

Hangpa pun dah mula tak caya dekat mahkamah Malaysia ka? ngata dulang paku serpih, ngata orang UMNO/BN yang lebih... baghal sungguh...

Berapa duit hangpa bawak pi London nak sogok QC? berapa beg hangpa bawak RM untuk "beli" QC?

Kalau dulu, depa cukup hero dalam dua-dua hal ni. kununnya depa la juara dalam 2 hal ni. tapi sekarang kalau hangpa tak caya, cuba hangpa tanya depa. aku jamin 2 je jawapan depa boleh bagi. jawapan untuk soalan nombor satu ialah ... (dot dot dot - dot dot dot bersamaan dengan buih-buih disiring bibir...) dan jawapan untuk soalan nombor 2 ialah nak elak pembaziran wang rakyat...

Sejak bila hangpa prihatin ngan duit rakyat ni? bukan selama ni hangpa dok habaq tu duit KERAjaan ka?

Satu hal je yang aku tengok UMNO/BN tak takut... depa tak takut Allah... hukum Allah depa buat main-main...

UMNO/BN memang BANGANG...

17 comments:

Anonymous said...

memang tepat tu bro..
juak-juak ymno nie memang gitu lah gayanya ...cakap berlegar-legar tapi habuk pun takde...baik pemimpin atasan mahupun macai-macai bawahan umno..semua duk nganga jer tunggu tempolok di jolok dengan duit..itu lah umno sebenarnya..hampeh...
mereka mana nak takut hukum ALLAH..pasai mereka DUK PULUN hasil negara serta wang rakyat..mereka juak umno ini jenis peduli apa...janji aku dapat harta bergunung-gunung serta aku dapat pangkat..(tak kira secara HARAM atau HALAL)..itulah umno sebenarnya..
berbalik kepada perak..memang gelak besar semua yang membaca paper..3..4 hari nie...masalah negeri nak dibawa samapi jauh nun je london..kahh..kahhh..kahhhh
dasar orang umno nie BERUK..

ANWAR IBRAHIM said...

Salam

Nak mintak tolong sikit boleh tak saudara jangan buat cerita karut marut lagu ni? Kita sedang dalam keadaan kritikal. Saya menjelajah banyak blog pemuda Pakatan tapi intipati kandungan penulisan hanya mengundang rebah diri sendiri. Saya tidak perlukan provokasi sedemikian rupa. Harap maklum.

ANWAR IBRAHIM

Topengperak_Xinwugi® said...

ANWAR IBRAHIM - kritikal?

aku tak peduli kau sapa... amik ni adiah dari aku...

Khak Ptuih...!!!

aku bukan pemuda Pakatan..!

Eli said...

Blog owner

Do respect our leader please! Just follow his advise.

Eli

Topengperak_Xinwugi® said...

Eli - this is for you "Eli"...

Khak Ptuih...!!!

2-2 nama org yg samanak menyamar... memula gila nak jadi Anwar, pas tu gila nak jadik Eli... macam la IP address kau tak keluar tiap kali kau komen... buduh nye puaka UMNO..!

sepat_ronggeng said...

Alamak... TP...

Ni aku baca td.. bukan la nak mengata... cuma nak bertanya... boleh ke hukum hudud di jalankan kepada org bukan islam..

Aaaa... tu lah soalan aku.. minta untuk di respons umpama macam Jedi dengan Jedi..ahaksss...

Topengperak_Xinwugi® said...

sepat_ronggeng - yang tu aku tak pasti & aku tak berani nak kata apa-apa. baik heng refer dekat orang lebih arif dalam hal ni.

tapi mustahil tak de jalan penyelesaian. Allah Maha Besar.

betoi x?

sebab tu aku habaq "kalau dah tahu draf hukum hudud Kelantan tak sama dengan Terengganu, awat hangpa tak perbetul supaya boleh dilaksanakan?"

sepat_ronggeng said...

Aaaa... Emkoy aaa...

Nanti aku nak pi tanya kat org yang lebih ariff...

ada dua kemungkinan yg aku fikirkan...

1. PAS- Masih lg tidak dapat menjalankan hukum hudud di negeri yang telah di tadbirnya.. kerana tiada peruntukan yang membolehkan kerajaan negeri utk menggubal undang2 bagi kerajaan negeri itu sendiri.. atau kerana.. kekurangan ulama yang bijak pandai dalam menentukan sama ada hukum hudud boleh atau tidak di jalankan keatas org bukan islam... atau kerana takut hilang nya sokongan daripada parti sekutu yang lain terutama DAP bila hudud di laksanakan...

2. UMNO-Masih lagi tidak menyokong PAS yang ahli majoritinya adalah kaum yang sebangsa dan seagamanya.. kerana UMNO telah mengetahui bahawa hukum hudud tidak sesuai diguna pakai di negara Malaysia atas faktor masyarakat majmuk yg terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama... atau kerana UMNO mmg menentang perjuangan PAS (lawan) yang mmg tidak sehaluan dengan ideologinya..atau kerana UMNO sendiri tidak selesa jika hukum hudud dilaksanakan kerana kebanyakan ahlinya juga suka mengamalkan gaya hidup yang sosial dan penuh skandal...

Haaaa... ahaksss... tetiba je Jedi Worrior dah tukar jadi pengkritik AF... Ahaksss...

Brader TP.. boleh ke aku buat statement mcm tu.. ishhh.. jadi Yoda lg best...

Topengperak_Xinwugi® said...

sepat_ronggeng - sukati kau la nak buat apa-apa statement pun... dekat sini kerajaan bebas. pandai-pandai la korang.

statement ko tu dipanggil "playsafe" statement.

no komen.

sepat_ronggeng said...

Okay... thank you very much Brother TP...

Zasss.... your respons also sound `playsafe'....

Anyway thanks again...

TP celaka sial said...

Knp tp celaka sial ni suka memutar belit fuckta,..

Sebelum kerbau celaka sial sekor terbelit lgi,..bior aku jelaskan,...

1. Hudud,..?? babi celaka sial ni pun x faham,.xberani jawab soalan,.. tapi dia punya statement mcm dialah yg pakar,.. mcm gampang

2. P/raya,..?? awat anak haram jadah nie moron semacam??? PRU akan tiba setiap 5 thun. Suka x suka kena tempoh. Klu hangpa menang hangpa perintah la msia. Mcmana UMNO/BN serah kedah,perak, sngor,.mcm tu lah Msia diserahkan,.JIKA hangpa menang,., awat confident sgt ka bleh mng kerbau?

3. DUN Perk,.. awat sisial ni celaka secelaka-celakanya,..
Takkan xfaham2 kot babi hutan,.. UMNO/BN dah menang di Perak,.apa ke jadahnya nak bubar DUN jahanam,...
Ibarat perlawanan bola,.. ref & fifa dh sahkan kemenangan,wat peronjang apa perlawanan ulangan,..?? Mampus pi la penonton,..depa buka faham undang2,.. klu perlawanan ulangan diadakan tentu team menang yg rugi. Klu nk balas dendam pun tggu la season baru faham laknat,..

Harap penjelasan nie wpun kasar dpt masuk dlm kepala hotak celaka2 dan kerbau2 PR sekelian,..

Anonymous said...

memang sial tp ni.....gampanh lagi anak gampang...
1. hudud memang ameno ni alergik pasal hudud....ramai ahli ameno kang kudung tangan atau disebat dikhalayak ramai 100x itu tak masuk yang kena rejam sampai mati dan kena sula.Perintah 50 tahun kat sekolah ugama apasal tak masuk pelajaran hukum islam ( hudud ) ni sebok nak buang SAR pas tu PSMI bia melayu lingkup....ketuan melayu la kunun....pegi mampos get looossst.
2.Tengook la 2 bukit ni sok punya PRK saper bungkus nasib tak baik serentak dengan DUN Perak punya PRK.Sapa orang ameno yang ada maruah sekarang tunjuk...Pak lah zzzz Najib...kes c4 ngan rasuah belambak..MOhiden...KJ..Hishamudin..asah la kerih bogel dia tuh...sapa cakap sorang jer malaun BN yang betul clear.....
3.Pasal Perak tak yah citer la kalau dah merompak hak orang lanun pun lagi baik.Sekarang ape jadik....kena gantung hahahahahahahahah speaker derhaka la.Speaker kereta aku nak...JBL tu
bodoh punya karat AMENO ada KERAjaan tapi tak de rakyat....jadi KERA sumbang perabig mati beragan....hehehehe

sepat_ronggeng said...

rilek semua...

Aku bagi statement bukan nak ajak gaduh... nak berbincang alaa cendawan...

ni nak mencarut semua ni apahal...korang ingat Brother TP sakit ati ke bila korang carut kat dia.. ahakssssss lagi dia gelak ada la...

Debat carut2 ni zaman batuboleh la... cuba la berbudaya melayu skit.. kata melayu... tp bahasa x de pun mcm melayu...

Ahaksss.. jgn sampai Master Yoda menghunus saber sword.. ahaksss..

Man..man.. pelan2 kayuh..

Betul dak Brother TP...

Dulu BN kini PR said...

Setelah melihat komen2 disini,didapati masih ada lagi rakyat Malaysia yg tidak memahami situasi sebenar yg berlaku dinegara.Syabas diucapkan kepada TP kerana meneruskan memberikan informasi yg benar dan telus.Kepada yg kurang mendapat maklumat sebenar ,anda dialu-alukan untuk terus melihat blog ini untuk mendapatkan informasi yg sebenarnya..

shamil said...

Salam !! aku suka artikel ni Bro !! hahaha... Umno terus snyap !! erm...aku pinjam artikel ni ye.... nak sent kat member2 umno..hehehehe

kafe kenyalang said...

xdeer ke saper2 yg lebih bodoh dr org2 ameno nih???

Sameon said...

Dahlah TP. Hang kona tang mana pun, rakyat bukan bodoh. Depa tau nilai apa yang benar, apa yang salah... Yang hang tu, cakap saja pandai tapi salah dan dosa sendiri tak nampak...