"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Sunday, December 27, 2009

The 'Results' Of Corruption

Reactions: 
More than hundreds of thousands Malaysians including private and public university/college students rely on express buses to travel. This number increases rampantly especially during festive seasons and semester breaks. It’s a fact that express buses are not that safe to travel nowadays since there are a lot of crashes reported by media frequently.

Human life should not be taken lightly. The government must enforce the law immediately to curb further fatalities from the bus crashes. I just wonder how the accidents happen although inspections are carried out by JPJ thoroughly! Are there corruptions involved between the express bus companies, drivers, Malaysian Road Transport Department (JPJ) officers and police officers? I think you know the answer.

SEVERAL ACCIDENTS INVOLVING EXPRESS BUSES IN THE PAST 13 YEARS :

DECEMBER 26, 2009
10 killed in Malaysia bus crash: police

MAY 19, 2009
Two die, seven hurt in bus and trailer crash

APRIL 16, 2009
Express bus rams into car, killing mom and children

APRIL 13, 2009
6 die, 5 injured in express bus crash (Update)

DECEMBER 7, 2008
Ten die, 19 injured in bus crash near Tangkak (Update)

JUNE 4, 2008
Two killed in Karak crash, 17 including driver, hurt

APRIL 17, 2008
Thai girl dies in bus crash

JANUARY 30, 2008
20 dead in Malaysian bus crash

July 31, 2006
Twelve pilgrims on the way to St Anne’s Feast were killed when a chartered bus crashed at the 160th kilometre of the North-South Expressway near Nibong Tebal. Thirty-five others were injured.

Dec 1, 2003
Fourteen passengers were killed in an early morning collision involving two buses – a school bus which was converted for commercial use and an express bus – at the 63rd kilometre of the Kuala Lipis-Merapoh trunk road. Twenty-three others were injured.

April 21, 2001
Twelve women and a boy were killed when a bus skidded and crashed into a ditch off the Pengkalan Hulu-Baling road near Baling.

Jan 15, 2001
Nine people were killed and five seriously injured when an express bus and a trailer lorry collided head-on at the 24th kilometre of the Sarikei-Sibu road during heavy rain.

Dec 22, 1999
A Mutiara express bus caught fire after plunging into a ravine at Kampung Bayu in Paloh, near Gua Musang killing three passengers and injuring eight.

July 16, 1996
A bus, ferrying a group of factory workers and their families on a holiday excursion, plunged into a 120m-deep ravine near the Genting Highlands Resort, killing 17 of them. Six were children.

MALAYSIA BUS ACCIDENTS GALLERIES :
Do your part by signing here - Bus Crash No More petition

I did my part -

CLICK ON THE PICTURE TO ENLARGE :
:BANGSA MALAYSIA

35 comments:

cucu mamak kutty, said...

benarkan pemandu2 bas ni menghisap rokok ketika memandu,ruang pemandu boleh di tutup supaya asap rokok tidak menganggu ruang penumpang,sediakan penyedut asap keluar di ruang pemandu...memandu ni cukup membuatkan pemandu2 yg kaki perokok tu mengantuk,nyawa penumpang amat berharga......perokok pun mati dan yg tak perokok pun mati

Sansenit said...

Dari beri drebar bas ekpres isap rokok baik beri isap dadah kalo nak... Yang pentingnya syarikat bas ekspres tu kena pantau lebih terhadap kecergasan pemandu-pemandu depa. Bukan hanya dok teruja kira duit untung saja.

Ada tak sapa-sapa berani tampal gambar-gambar bas eksiden ni kat kaunter-kaunter jual tiket bas ekspres..?

cucu mamak kutty, said...

masa nak mula memandu memang le cergas,bila dah mila memandu,nak pulak perjalanan yg terlalu jauh,seperti dari jb ke padang besar....mak datuk berapa punya jauh dah....klu kaki perokok bila kena rokok ....fuhyoo baru le segar biji mata tu....klu beri hisap dadah kat dreber tu....kau aje le jadi penumpang bas tu nanti....baru le kau tahu termasuk ke tidak kotek kau nanti.....

Anonymous said...

selagi umno setan ni dok berkuasa, selagi tulah nyawa rakyat malaysia ni melayang. Lesen LPKP pemimpin BN yang agihkan sesama mereka. Peduli apa dengan rakyat, janji aku masuk duit sudah. Kalu ada bas 4 tingkat pun penyamun2 ni lagi suka. Boleh bawa banyak orang lagi untung.
Kalu tak caya pegi check sapa yang jadi tauke Sani Express tu. Mesti kepala penyamun umno yang punya. Di malaysia ni dah jadi teruk macam Zimbabwe Afrika gara2 pemimpin BN ni.

JEBAT MENGKUDA said...

Pergi kebun mencari buluh
Buluh berisi tebuan kerawai
Tiap tahun tanah runtuh
Riuh menteri dengan pegawai

Pergi kebun menanam kucai
Ayam serama di atas dahan
Tiap tahun bas berkecai
Hilang nyawa rakyat bawahan

Menteri bodoh tak makan saman
Pegawai pecacai asyik mendera
Tanah runtuh jadi idaman
Bas berkecai rakyat sengsara

Anonymous said...

kah kah kah . . . kah kah kah . . .

kah kah kah . . . kah kah kah . . .

kepala bana apa UMNO ddesperate sangat nih, dah gila bayang ka apa?
kepana salahuddin yang terpaksa ke depan? mana pergi ketua penerangan yang maha lembab? apa? pesuruhjaya pas selangor yang memegang kad keahlian seumur hidup UMNO? tak, tak perlu, dia sudah lari


kah kah kah . . . kah kah kah . . .

kah kah kah . . . kah kah kah . . .


kesian PAS , dikata terlalu bodoh nanti marah, penyokong anwar, tidak wala', hasang ai hasang ali


kah kah kah . . . kah kah kah . . .

kah kah kah . . . kah kah kah . . .

matkambing said...

tambang bas ekspress dimalaysia adalah antara yang tertinggi diasia, tetapi tahap keselamatan penumpang adalah yang terendah!

BOND 0134331159 said...

pasai ni la aku LEBIH SUKA naik AIR ASIA walaupun PI KL

mahal sikit jer tapi dah kompom

CEPAT
SELAMAT

KALAU KAPAL TERBANG CRASH PUN

DAH TENTU MAMPUS!!!!!!

insurance dan takaful MAK BAPAK AKU SAPU sebab aku boh penama depa

insurance aku ada la dekat dekat 200,000 SAPA SAPA NAK ??? kawin dengan aku...TERBUKA UNTUK POMPUAN SAHAJA.....sebab aku LELAKI

Anonymous said...

Bila dah berkuasa lama2 nilai2 asas yang diperjuangkan semakin pudar.Sesiapa pun mudah terjebak dengan rasuah, tak kira Part mana bila saja ada kuasa. Cuma ada yang cepat dan ada yang lambat berubah.


BN boleh hidup tanpa PAS.
tetapi Pakatan Rakyat akan musnah tanpa PAS.

PAS jika mahu bersama Pakatan, pastikan PAS diberi peranan utama dalam Pakatan seprti UMNo ketua kepada BN. PAS mestilah mengetuai Pakatan. Kalau tidak tinggalkan Pakatan Rakyat.Nanti sokongan orang Melayu pun PAS tak dapat.

Tak perlu bersama BN dan tak perlu bersama Pakatan.

Anonymous said...

Anuon...8.40 pm. Apasal la togok sangat mu ni... bas accident.. pemandu terlelap salahkan umno.. ramai mati di jalan raya salahkan umno.. tanah runtuh.., banjir di kelantan salahkan umno.. apa lagi semua UMNO kena tanggung esok mu mati pucuk pun salahkan umno.. mu ni politik sempit sangat.. pi sekolah lah dulu.. nampak sangat mentahnya mentaliti mu ni,

tulang ikan said...

anon 8:40 adalah manusia paling jahil n bodoh dalam dunia.....

Anonymous said...

LPKP patut dikuburkan. kononya sediakan talian Hotline lah, SMS hotline lah. piirahh....
dah lama dah talian ngan SMS hotline LPKP xleh pakai, xkan tu pun menteri xtau...
xkan pegawai2 ko xbgtau.
ape nk jadila ngan msia nih.
semua nk kena jadi tukang bodek. sibuk nk naik pangkat n giler kuasa..

Anonymous said...

Semua salah UMNO. PAS bersih suci .
Hanya DAP layak mendampingi PAS.

Anonymous said...

nti bini dia lari pun salahkan umno,..hehehe

Anonymous said...

Ada penyelesaian mudah masalah kemalangan ni,..

Suruh je Nik Ajis berdoa supaya Allah hapuskan kemalangan bas

Anonymous said...

setuju dgn anom 2.26

doa najis kan palis mustajab ats muka bumi ni...

agak2 anom 8.40 tu kalu dri sndri minum arak,bunuh org hatta liwat kambing pun salahkan UMNO jgk..

jenis kepala otak tepu dgn ARAKah

Anonymous said...

He he...lucu lucu..semua angkara pasal Umno Setan pasal tak bagi drebar hisap rokok semasa memandu!!

Kena pil kuda lagi tahan lasak....tak yah idoq 2-3 hari...!!!

Anonymous said...

syabas TP. makin ramai orang UMNO baca posting anda. harap satu hari nnti mereka dapat melihat kerosakan di atas muka bumi ini. kat Trg dah macam2 runtuh. mula2 stadium. latest terminal bas. yang aku risau KLCC. silap2 aribulan runtuh...

Anonymous said...

bila eksiden, driver bus jgk yang salah. kalu driver bus tu xkeje, sape yg nk bawak bas. tapi yg aku tau, ramai driver bus xsolat. kaluu xcaya observe sendiri masa subuh. berapa ramai driver bus brenti solat subuh? tapi orang melayu pun ramai xsolat hari ini. ape nak jadila ngan bangsa aku nih. makin lama makin jauh dari Islam. bagi aku korang semua yang komen kat sini patut pegi belajar tasauf dulu. kenal diri yang kerdil itu. Allah sering melihat kita. Sekiranya kita menyokong kejahatan tentu akan mendapat balasannya.

Anonymous said...

TB tu belaci umno tau.. perang saraf umno la ni. ko tak perasan.. bagi panas orang-orang pas, lepas tu masing-masing tembak. Orang umno dok jadi batu api.. yang ni pun tak boleh pikir ka..napak ada jugak orang pas yang tepuk tangan, bodo punya ahli pas.. TGNA dah nampak semua tu.. tu la dia dok atur strategi naik pulih moral orang-orang pas.. biar panas telinga lani jangan panas ketadusan kuasa islam di tanah air ini.

Anonymous said...

aku ada gud idea. najib sepatutnya imamkan solat hajat untuk kurangkan jumlah eksiden yang msia nih. buat kat stadium. sepertimana katanya "rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan". tapi aku takut nnti kakitangan kerajaan ngan budak skolah jer yg diwajibkan hadir. kihkihkih...

Anonymous said...

anon 4.32 pm, ni sorang lagi.. biar la orang umngok yang dok permainkan agama.. orang pas tidak.. hang ingat sebahyang hajat macam main bola ke.. hang buat main-main pulak dengan agama

Anonymous said...

najis mu la buat main2 dgn agama...kecek ikut sedap mulut..

zali said...

nik ajis patut sarankan pada
semua ahli pas agar beli,bela dan
naik unta...

sure selamat...minyak pun tak
guna...parking free...road tax
tak payah...raya korban buleh
sembelih lagi...

kelantan pasti meriah dgn unta
dan keldai...

Anonymous said...

Ni pun salah umno jugak lagi.. lepas mari kita salahkan umno

umno salah
umno salah
umno salah

semua salah umno
PAS untuk ahli syurga

Anonymous said...

pada tulang ikan jangan kata orang lain bodoh kalau tak ada fakta. Itulah orang melayu mahzab umno ni, tuduh tanpa bukti, kamu tu yang bodoh. Kalau kamu kata orang lain bodoh, sepuluh jari lain akan mengatakan kamu yang bodoh.
Kau pergi periksa sapa yang punya tauke Sani Express. tak lain tak bukan orang umno dari kelantan yang punya. Kamu tu yang yang jahil sebab spesis manusia umno ni tau benda duit saja. Kamu tu otak busuk jahil macam orang yang dah mati, tak boleh berfikir.

Anonymous said...

TB tu orang umno ke ? aku tak paham le..biasala pas akan menyalahkan umno apa juga malapetaka di malaysia ni. sebar ke anak beranak biar anak beranak marah kat umno. samapi anak beranok tak boleh pikir lagi. tak dosa ka macam tu. Tanya lah ulamak pas . macam dah tak cayo takdir Allah.
Satu lagi perang saraf pas..

tulang ikan said...

wei anon 2:22

xkisah la owner syarikat bas org pas or org umno. Dlm hal ni kecuaian atas pemandunye..yg ko nk merepek nk salahkan org umno apahal pulak...bukan owner yg drive bus tu tp driver tu yg cuai..

adoyai susah nk bercakap dengan org gilo mcm ko ni terlalu extreme berpolitik..

Anonymous said...

Anon 5.52.. aku saluted mu.. power

Anonymous said...

Pada tulang ikan,kau nak komen komenlah tapi jangan pertikai fakta orang kalau kau cetek ilmu. Itulah kau tak faham. Kalu driver tu salah sebab tauke dia asyik nak untung. Perangai umum pemimpin umno. Mengapa driver yang sama ulang alik berkali2 dalam sehari? Sebab tauke dia ingat untung saja, jadi hamba duit. Peraturan keselamatan tidak di peduli, maknanya dia tak layak dapat lesen tu. tapi apa boleh buat kerajaan Malaysia pimpinan umno semua rasuah dan kroni. Dia peduli apa rakyat nak mampus, mampuslah janji aku untung.

Kau jangan kata orang lain gila sebab yang gila tu sebab kau tak faham.

Anonymous said...

Anu n 22.07 am.. aku rasa hang yang tak faham dengan apa yang berlaku..bercakap tanpa guna akal ni penuh dengan emosi amarah (setan tu) kalu nik ajis sekali pun tokey bas tu kalu dah nak accident jadi jugak.. jangan kita takbur dan bongkak dengan takdir Allah.. mana la pulak kita tahu drebar bas kot-kot orang pas jugak..

tulang ikan said...

anon 12:07

Persoalannya kenapa menyalahkan umno dalam hal ini?????syarikat bus tu hak milik kekal individu yg mungkin ahli umno dan juga mungkin ahli pas...so tidak perlu nk libatkan soal parti samada umno atau pas.

ak rase ko lagi gile sebab terlalu extreme berpolitik sehingga melihat sesuatu melalui sudut politik saja...

Anonymous said...

itu yang peliknya.. yang kelantan 4 kali banjir tahun ni salah sapa.. salah umno jugak ke.. berapa bantuan kerajaan negeri bagi.. akhirnya JPP jugak yang bagi... pandai cakap je meka ni.. tapi hamPAS

tulang ikan said...

anon 2:42 ak setuju!!!

Anonymous said...

mmg kelantan banjir sebab UMNO. bodoh punyer orang UMNO. JPP mmg kena bg sebab rompak royalti minyak neg kelantan. itu pun xboleh pk ker. apasal orang UMNO bodoh sgt. pakailah otak sikit. satu lagi aku nk tanya, sapa yg paling byk kutip cukai, federal ker state? byk cukai Federal yg kutip. Kalu federal xbagi duit kat State, cam ner nk buat keje UMNO bodoh.