"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, January 28, 2009

Fairus hits out at PKR opponents

Reactions: 
Last week's PKR state liaison committee meeting saw a rare outburst from the mild-mannered embattled Penang deputy chief minister Mohamad Fairus Khairuddin against what he called “sabotage from within” the party.

The outburst sharply targeted his arch rival Abdul Malik Kassim, another PKR executive councillor in the Pakatan Rakyat state government, for not lending any effective assistance to the deputy chief minister in carrying out the PKR agenda in the state administration.

Indeed, Abdul Malik was said to have been tagged as more “a DAP than a PKR man” in the state government under the stewardship of Chief Minister Lim Guan Eng.

Mohamad Fairus’ emotion boiled over when Machang Bubok assemblyperson Tan Hock Leong asked the PKR state chairperson Zahrain Mohd Hashim on the follow-up results of the PKR list of names submitted to the chief minister for appointments in several state government bodies.

At this point, Mohamad Fairus interjected and told the meeting that Abdul Malik had already submitted a list of names of his own to Lim before he could do it during a recent state executive council meeting.

abdul malik penang exco memberIt seems Abdul Malik's list of PKR appointees was not approved by the party state committee while the deputy chief minister's list was the official party list, which consisted of names of state party leaders and elected representatives.

Penanti assemblyperson Mohamad Fairus has apparently told the PKR meeting that Batu Maung assemblyperson Abdul Malik had did it on his own by submitting his list of names at the expense of party interests.

The PKR list of names was for appointments in Penang Water Supply Corporation, Penang Development Corporation and InvestPenang.

The deputy chief minister had also cited several other instances, in which Abdul Malik had apparently overstepped his boundary and undermined Mohamad Fairus position as PKR's number one man in Lim's administration.

Malicious Characters Assassination

Several committee members also raised their displeasure at Abdul Malik’s seemingly “one-man show” in the state government at the expense of party interests.

They also chided the anti-Fairus bloggers for indulging in a malicious character assassination campaign against the deputy chief minister since he took office after last March general election.

Fresh evidence has already been submitted to the PKR top leadership on the identities of these bloggers, who were learnt to be PKR members linked to a party leader in Penang.

anwar ibrahimIt is learnt that PKR de facto leader Anwar Ibrahim has taken a personal interest in disciplining the Fairus detractors and resolving the spat between the party elected representatives.

Party sources said the newly-appointed state PKR deputy chairperson Mansor Othman was planning to set up a dynamic party team to assist Mohamad Fairus in his state administration.

“The team would assist Mohamad Fairus to execute his state duties efficiently,” said a source.

When contacted, Mohamad Fairus declined comment on his outburst and merely quipped that “I would rather air my views through proper party channel, unlike my anti-Fairus blogging friends”.

On the evidence submitted to Anwar, he said he would leave it to the party leadership to decide on the disciplinary action on his detractors.

“I can only advise them to stop their nonsense and non-productive way of blogging, and instead concentrate on helping the people,” said Mohamad Fairus.

14 comments:

adik jebat..penakut jugak ngko ke said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Topengperak_Xinwugi® said...

Komen adik jebat terpaksa dipadamkan dari ruangan komen sebab tak ada kene mngena dengan artikel dan juga cuba mengganggu privacy mereka-mereka yang tidak tahu hujung pangkal blog ini.

harap adik jebat lebih menggunakan akal dalam meninggalkan komen.

tak perlu nak serang peribadi orang-orang yang tiada kene mengena dengan blog ini.

jangan jadi jebat pondan.

kalau kau nak dedah. dedah je cerita pasal aku, tak payah jadi bacul dengan mendedah no telipon sahabat-sahabat aku.

adik jebat said...

apasal pulak kali ni ko tak ketawa kuat kuat..

ko faham tak.. setiap perbuatan yang ko buat ada balasannya

camtu jugak masa ko buat kat orang lain.. ada ko fikir keluarga dia punya perasaan ke maruah ke.?? ada ??

so, aku cadangkan ko tutup ke blog ko ni..

Topengperak_Xinwugi® said...

Adik Jebat - kalau kau rasa tak puas hati dengan aku, kau dedah je pasal aku.

kenapa nak jadi bacul macam pondan Taiwan?

apa kene mengena kawan-kawan sekolah aku dengan masalah kau dengan aku?

lawan hujah dengan hujah, serang peribadi musuh dibenarkan, tapi serang peribadi orang-orang yang tak tau apa-apa dalam hal ni adalah satu perbuatan yang hanya layak dilakukan oleh pondan sahaja..!

kalau kau berani, kau bukak aje 1 blog untuk serang aku.

ada masalah untuk buat blog sendiri?

ramai kawan-kawan boleh tolong.

kalau nak berlawan dengan musuh, lawanlah dengan musuh yang nyata, jangan berani selindung dengan ugutan dan jugak nama tanpa link..!

itu bacul namanya..!

sayang jebat... lahir sebagai pondan..!

pembaca menilai kau jebat.

Adik Jebat..mana si asroll ni ..dah taubah ke ? said...

1.habis tu pembaca tak menilai ko ke ?

2.habis tu yang ko selalu lepak tengok email lucah tu , tak de salah ke ?

3.aku pondan ke atau ko bapuk yang suka berselindung dan ketawa kuat kuat macam kerang busuk tu ?

4. depan kawan kawan ngko, punya bagus cerita , belakang dah kena diri sendiri tau pulak cerita pasal prinsip segala jadah ?

5. tang dedahkan masalah orang, ko champion, habis tu kalau aku nak dedahkan ko depan kawan kawan ngko, boleh pulak ngko cakap bacul la , apa lah..oit tgk cermin dulu baru nak citer..

pasni si asrol , hani dan syaomel

semua akan didedah satu satu..
supaya ko jadi berani.. kalau nak kutuk orang biar orang tau sapa korang..

hahahahahahahhahaha

selalu ko ketawa macm ni ? sekarang tak pulak aku tgk ko ketawa.. dah habis suara ke

tutup je la blog ni..
janganbuat malu kawan kawan ngko ..

nanti sapa malu..mereka dan keluarga mereka juga...

Topengperak_Xinwugi® said...

pembaca sentiasa menilai aku setiap kali depa baca artikel dalam blog ni, tapi kau bukan menilai, kau lebih kepada nak menimbulkan masalah.

tak hairanlah kalau orang cakap puaka-puaka UMNO/BN ni suka MEMECAH BELAH SESAMA MELAYU.

cara kau tu macam nak merosakkan hubungan aku dengan kawan-kawan aku.

baiklah sibacul.

kau boleh dedah apa yang kau nak dedah. aku tak peduli. yang rusak tetap UMNO/BN sebab semuanya kerja kau yang menyokong UMNO/BN.

buktikan semua dakwaan kau..!

aku cabar kau buka blog dan dedahkan semua tentang aku..!

adik jebat.. hilang pulak gelak tawa ngko said...

la ..apasal tak gelak cam biasa tu..

ko nak bukti ??

jap

ko ingat nismo dalam sabul2u?

hehehehe

ADIK JEBAT.. masih melayu islam jati.. said...

pandai pulak ko cakap pasal PECAH BELAHKAN MELAYU ye...

habis selama ni ko buat apa ?????

tengok dalam cermin.. agaknya sebelum ni ko bukan melayu kan.. lepas kena dedah baru ko ingat ko melayu erk..

ediannuar said...

topeng....

jgn layan sgt! teruskan agenda kau je!

Anonymous said...

Tuan punya blog, yang ko layan budak tak betul ni apahal. Nanti senyap le dia. Dia tuduh ko tengok sabul biarla sebab dia pun tengok jugak, kalau tak macam mana dia tahu.

adik jebat memang duk dalam sabul tu.. said...

oit..aku cakap memang la aku tgk list sabul tu...masalahnya aku tak de la cakap aku baik ke, kutuk orang jahat ke, gelakkan orang ke..

tapi mamat fauzi ni dia lain macam ,dia tak perasan apa dia dah buat..pastu cabar orang lagi..

dan next kan, sapa yang cabar orang ni memamg berani dan patut orang kenal.. tak mau la menyorok belakang topeng

tutup je la blog ni ..orang dah kantoi big time :D

adik jebat dah penat.. tutup je la blog ni.. said...

huhu...dah tido ke bang..

bang.. lain kali nak jadi perisik ni
kena online 24 jam...

baru best.. baik abang tutup je blog ni.. bukan apa ..penat bang.. orang dah kenal abang..

RESPEKS giler SABUL ,,semua tu abang percaya ke ??? :D

kan dah kantoi bang..

Anonymous said...

kah kah kah sibuk sgt duk suh org tutup blog ni..nampak sgt buadak jebat ni sakit jiwa yg teramat smpai otak pun mereng...kah kah kah ...
pasai tu smpai duk cr no ic tuan blog ni...kah kah kah

kritikal dah ni...

Adik Jebat .. Tutup la blog ni ..kantoi big time ni said...

bukan apa

1. kadang kadang orang berani dalam internet je, sebab tu menyorokkan identiti

2. dia ingat dia betul la , kuat la , orang tak leh nak buat apa , freedom la

3. dedahkan citer orang, hal orang , tak kisah pun pasal maruah orang, keluarga orang, kawan orang..kena kat batang hidung, siap cakap , bacul la , pondan la

makan dalam bang fauzi RESPEKS la ngko dan SABUL la ngko


\\