"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, March 08, 2011

Politik Baru: Media ke-3

Reactions: 
9hb. Mac, 2009 aku mula aktif blogging, masa tu cuma bergantung pada Blogger.com, dekat 100 kali blog aku kena "spam" dekat puaka-puaka UMNgOk/Beer eNd yang masa tu & sampai sekarang tak pandai-pandai nak gunakan kelebihan media alternatif untuk berkempen & mempengaruhi majoriti rakyat Malaysia padahal teknologi ni semua dibawa oleh rejim UMNgOk/Beer eNd.

Bagi aku benda ni biasa la... semua Diktator & orang-orang bodoh pasti ada nasfu serakah "aku nak jadi yang terawal" dalam apa sahaja teknologi terbaru tapi kebiasaannnya "yang terawal" tu lah yang paling bodoh tak pandai nak explore teknologi.

Gah cuma pada label "terawal" tapi praktikal exploration memang fail gila babi.

Zaman politik baru, Facebook, Twitter dah jadi media alternatif yang terlaju dalam menyampaikan maklumat & berhubung tapi masih jugak rejim UMNgOk/Beer eNd jadi yang "terawal' tapi masih gagal untuk explore ke 2-2 media ini.

Biasa la beb... kalau umur pun dah lebih 53 tahun, macam-macam penyakit "tua" melekat.

Hari ni Pakatan Rakyat ada banyak saluran media alternatife tapi dari segi kebebasan media sebenarnya tak pernah wujud sama seperti apa yang berlaku didalam UMNgOk/Beer eNd.

Media UMNgOk/Beer eNd lebih cenderung menyebarkan berita-berita "kebaikan" pimpinan UMNgOk/Beer eNd, manakala media Pakatan Rakyat juga berada dalam situasi yang sama, boleh dikatakan 100% menyebarkan berita-berita "kebaikan" pimpinan Pakatan Rakyat.

Kebebasan bersuara hanya jadi amalan pengamal media yang benar-benar bebas & tidak terikat dengan mana-mana parti politik. pengamal media yang bebas yang benar-benar bebas kebanykannya bukan "orang atas pagar" macam aku, tapi lebih cenderung juga pada parti politik tapi dalam perjuangan yang berbeza iaitu perjuangan rakyat.

Untuk pasca PRU-13, aku namakan media ini sebagai Media ke-3 atau dalam bahasa "mi no spik inglish"nya ialah - 3rd Voice.

Media-media yang dipengaruhi parti-parti politik pada masa ini mengalami penurunan hits, jualan akhbar seperti Harakah & Suara KeADILan menurun dengan agak drastik, media yang lebih bebas seperti Sinar Harian yang lebih bersifat terbuka menjadi bahan bacaan semua peringkat umur.

Ramai yang tak perasan akan hal ni sebab mungkin ramai yang "perasan" atau "syok sendiri".

Untuk hari ni aku tak nak ulas panjang-panjang. kita layan dulu 1 lagi media baru, Radio DurianFM.com... klik pada gambar dekat atas... nanti aku sambung yang seterusnya...

7 comments:

Addin said...

blog aku bru kene 'spam'..mujur xmasuk longkang..sial punya Umnongok..

malaysiandotcom said...

mohon link blog aku jie

Anonymous said...

Tanpa Nama berkata...
9 Mac 2011 7:40 AM
Kalau pas kalah di galas kerana faktor Ku Li, kalah di bukit pinang kerana isa samad , kalah di Tenang kerana banjir, kalah di kerdau dan merlimau kerana 'bertanding dipadang tidak rata'.....inilah alasan demi alasan yg keluar dari mulut pemimpin pemimpin pas yg sangat beriman dan iman mereka yg sgt tinggi dan melebehi iman dari mana mana individu individu mana mana muslm dimalaysia....tiada satu pun kekalahan pas disebabkan oleh kelemahan pas sendiri malah kemenangan BN itu tidak diredhai dan dihalalkan oleh pemimpin pas ... Inilah pas hari ini....pas yg sempurna dan maasum....pas yg lebih islam dari mana mana org islam yg lain dimsia....dan tidak akan masuk syurga seseorang muslim itu kiranya idak menyokong dan menjadi ahli parti islam ...Sesemalaysia....fikir fikirkan lah.....kalau nak taubat dterima mcm bob lokman...jom masuk pas....nak cuci dosa ...jom masuk pas...senangkan....bila kalah pilihanraya.....allah dan aturkan segalanya tapi mereka tetap tolak ketentuan takdir qada dan qadarnya....mereka terus mencipta excuses tanpa mereka muhasabah diri dan melihat kelemahan sendiri.....itulah pas bila fikir diri mereka sempurna....oh jelik dan jumudnya pas...bersyukur msia menolak pas ...pas oh pas....BERUBaHLAH

Anonymous said...

sifat 20 tak di bawa mati dan sifat 20 jua tak aka berkurang atau lebih..

dulu pas kate umno bersama dengan mca/mic kafir! ..tapi hari nie.. pas bersengkongkol dengan dap berpeluk mesra.. camna ??? hahahahaha binawe!...

kafir!.. memperlekeh firman Allah swt dari kitab suci al-Quran dalam ucapan2 politik ..pas kate nak mengislamkan karpal lim ngee ngoo konon... pergi mana perjuangan pas 15 tahun lepas ???

kerana nikyajis gila kuasa kafir! kafirlah! karpal lim yang penting dapat duduk kat putrajaya.. poooorah!....

Anonymous said...

Cakap tidak serupa bikin!
pakatan haram asyik mmperkatakn ttg kebebasan media...
tapi cuba tengok tv selangor yg dikuasai pakatan haram... adakah berita yg disiarkn seimbang dan bebas sepenuhnya spt yg mrk minta dan loongkan? TIDAK. tv selangor tiada kebebasan.hnya myiarkn kebaikan dan penipuan2 pakatan haram shj. sedangkan tv selangor bukan milik pakatan haram. tapi milik rakyat selangor!!!
rakyat selangor ada yg mmihak bn dan ada mmihak pakatan haram.
mrk mminta agar kjaan bersikap bebas tidak terkawal ikut taksiran mrk, tapi HAKIKATNYA mrk sendiri tidak dan tiada keiingan pun memberikn kebebasan media apabila mrk menguasainya...
itulah pakatan haram.

CAKAP TIDAK SERUPA BIKIN!

-wau

Anonymous said...

tau menipu dan memutarbelit sahaja.
tau bjanji, tapi dlm hati tiada hajat nak tunaikan.

Anonymous said...

wow .. baru tau selangor x adil dlm kebebasan berakhbar .. selama ini 53 tahun dah dok lagu tu ... adil ke ? baru setahun dah bising