"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, September 14, 2009

1Malaysia Kena Tipu Dek Proton...

Reactions: 
Kenapa Proton tak jual harga macam dekat Arab Saudi..?

Apa istimewanya orang Arab?

Kata "Rakyat didahulukan" … Kenapa orang Arab lebih diutamakan? Pemilik Proton di Malaysia semuanya dah kena tipu... Hahaha...

Harga Persona kat Saudi = SR 36,100

Harga Gen2 kat Saudi = SR 33,600

Harga Waja kat Saudi = SR 37,950

1 Saudi Riyal = RM 0.94
Maknanya harga Persona kat Saudi = RM 33,934 aje

Maknanya harga Proton Gen2 kat Saudi = RM 32,256 aje

Maknanya harga Waja kat Saudi = RM 35,673 aje…

Tu dah siap masuk tambang kapal pulak tu…

Haaaa… Ini baru harga Proton… Kalau aku tunjuk harga kereta bukan Proton, ada yang sakit jantung nanti…

"1Malaysia - Rakyat DiHULUkan, KeUNTUNGan DiuTAMAKkan..!"

126 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Satu je nak cakap ....

MASYAALLAH !!!!!!

Anonymous said...

Asaamualaikum,


Sebab apa mahaiii kereta kat Malaysia nih.

Sebab kerajaan dah siap sapu CUKAI JUALAN dan CUKAI EKSAIS. Dua-dua cukai tu pun dah menaikkan harga kereta dekat 100% dah.

Untung jadi warganegara Saudi ye (Bab beli kereta ajelah kot).

dulukini said...

aku dah lama isu harga cam nie. itulah sokong sangat parti UBN. semua rakyat Msia kena kencing.

sebab itu bila UBN salah gunakan duit rakyat aku bengkak giler sbb tax kat Msia tahap dewa punya tinggi. Kita nie ibarat hidup utk bayar tax saja.

dulukini said...

Lagi satu kita di Msia keje untuk bayar interest dan tax saja.

UMNgOk BoNgok said...

itu pasal aku tak pakai kereta proton sebab org proton sendiri perangai mcm UMNgOk.. KIA pon KIA lah... janji bukan proton.. ha ha ha ha haram jadah punya Najib <-- tak pasal2

Anonymous said...

"Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini - Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.." ( al-Qur'an,al-Hujurat ( 49 ):6 ).

Anonymous said...

APA NAK KATE SEMUA PENYOKONG PR ORANG2/SEORANG YANG FASIK,NAK BUAT CAMNE? PERSETANKAN MEREKA DOAKAN KELANGSUNGAN MEREKA BISA BERUBAH.. MENJADI ORANG2 BERIMAN ATAO DOAKAN SAJE.. MEREKA INI KELANGSUNGAN TERUS-TERUSAN JADI SEORANG YANG FASIK DAN MUNAFIK DENGAN LICIN DAN LANCARNYE MASUK NERAKA JAHANAM!...

Sape PR/BN yg nk besarkan zakar? said...

murahnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Anonymous said...

salam...alkl bro
kat middle east kereta memang murah
mana bole jual mahal...if proton jual mahal tak laku la...
saya kat doha,harga kereta sini murah sangat...lexus is 350 kat malaysia almost rm340k kat sini baru Qatar rial 136k.(RM 130k)
tapi kena ingat kat sini kereta dengan minyak je murah...minyak 1 lit QR0.76 sen.mimeral water 500 ml dah QR 1 rial.Rumah jangan la cerita apartment 2 bilik full furnish QR 9000 rial.

Anonymous said...

persoalannya kenapa kat arad saudi boleh adjust jadi murah... napa kat negara sendiri bikin tak leh adjust jadi murah...
itu maknanya penyanya rakyat sendiri... celaka betul!!!

Anonymous said...

dulu kini

kau nie asik2,kuarkan busuk mulut jer.. airliur basi tu.. cubalah berpandangan jauh kalau nak komen biarlh yang membina nie.. cakap tak adae klass.. hampeh!!!

NaNbN said...

Anony 6:19Pm
Pada tahun 1980an seorang teman dari germany,cerita kat negara mamat arab nie..kereta memang murah termasuk kereta impot ferrai & porche dll pun harga kat malaysia dah 1juta disane puluh atau ratus ribu je..yang seronok bila rosak tinggalkan saje ditepi jalan kesokannya beli lagi..

MeriamBuluh said...

Itulah pencacai UMNO berita betul macam nie anggap berita dari orang2Fasik...
Cerita bohong Khir Toyo banglo harga RM3 Juta saja boleh percaya pulak...
Memang UMNO nie keturunan kena tipu dengan Pemimpin2 mereka...

Anonymous said...

MeriamBuluh
camne nak dapat banglo,namepon meriambuluh duduk kampong katmane satelitepon xdapat kesan..

usaha itu tangga kejayaan kalu asik duk melalut habuk pon tarak.. lh bro.. kalau nak banglo usahalh jadi MB ???

dulukini said...

Masih ade yang nak berhujah walaupun bukti dah depan mata. Lagipun banyak orang yang kat sana tahu kete sana lagi murah. So ape lagi nak dinafikan. Tapi bagi pengikut UBN mereka tetap pekak sampai bila2 ke anak cicik. Itulah UBN. Mungkin dia orang tak kisah sbb cuma makan suap banayak.

Anonymous said...

dulu kini BAW MULUT!.. NAK MENGATA ORANG BASIKAL CABOK PON TAKDE...

dulukini said...

anon.. adakah ko masih nak nafikan harga kete kat Msia mahal??? Quality hampas???

sekiranya proton ikhlas buatlah baik2 baru rakyat Msia sokong. Kita jangan asyik diperbodohkan saja sbb kite dah lama telah dibodohkan oleh mereka. Ko tanya sajalah pengguna kete Msia majoriti kata banyak masalah.

Anon.. ko balik nanti kire tax bape and interest bape ko kena bayar baru ko sedar ko keje utk ape?? bayar tax. dah bayar tax
kerajaan pulak salah gunakan.

Ko terlalu taksub dengan puak2 nie sbb tu ko sanggup diperbodohkan. Aku dah sedar so tak sanggup lagi.

dulukini said...

Tak kisahlah ko nak kata ape??? sape sanggup diperbodohkan jadilah macam ko sampai bila2.

Anonymous said...

Kera di hutan di susukan, anak di rumah mati kelaparan. Celaka betul kerajaan mat monggol ni.

Anonymous said...

(KHIR TOYO SELAMAT KELUAR DARI SPRM SETELAH DISOAL SIASAT)

Hari ini Khir Toyo disoal siasat kira-kira enam jam oleh (SPRM) berhubung rumah mewah beliau di Seksyen 7, Shah Alam dan penggunaan dana Badan Kebajikan dan Amal Isteri Wakil-Wakil Rakyat Selangor (Balkis).

Dia dapati tidak cedera setelah disoal siasat oleh SPRM tak macam kes Teoh beng Hock. Ini salah satu ketidak adilan kalau kena kat PR sampai mati dibuatnya.

MeriamBuluh said...

Anony 7:23
Sebenarnya kau tu yang ketinggalan...
Satelit Israel mampu melihat objek di bumi sebesar saiz 3mm....
Tak usahlah ko nak sembunyi kat kampung mana pun...
Otak karat UMNO kau tu pun dia boleh scan...Nampak logo keris telanjang...
hahahhaaa

tok iskandar said...

sedih bila mengenangkan jasa pahlawan terbilang seperti mat kilau dipandang sepi oleh kerajaan negeri pahang.

sedang mengenangkan nasib pahlawan terbilang mat kilau,tok dihubungi seorang rakan dari pahang.

Ceritanya pasal sebuah banner di pejabat pelajaran daerah temerloh dengan ucapan selamat menyambut ramadhan dan aidil fitri.tak ada yang peliknya pada bannner itu pada mulanya.

setelah diamati ada gambar si polan pada banner itu.mula-mula rakan tok ingatkan YB kawasan dia,rupa-rupanya bukan.

Gambar Pegawai Pelajaran Daerah Temerloh.Nampak janggal pulak ada gambar pegawai pelajaran daerah temerloh.yelah....tak sesuai dan tak kena pada tempatnya.

nanti jangan sampai dituduh gila kuasa atau kemaruk nak jadi YB sudahlah,tambah rakan tok.

teringin jugak tok nak tengok banner tu,boleh tak krew PDO boleh paparkan di sini.

Rakan tok tu cakap lagi,Pegawai Pelajaran Daerah Temerloh ni kuat dan pekat UMNO.


Patutlah.......kenapa semenjak dua menjak ni pegawai kanan kakitangan awam pekat umnonya.

ada yang kata pasal ketua setiausaha negara orang Pekan...

ada yang boleh jawab kemuykilan tok tak

pemandu teksi said...

pencacai2 umno ni dapat kancil sebijik pun dah cukup bagus dah tuu...!

Anonymous said...

bodoh bahalul puak pembangkang ni...

Seluruh rakyat Malaysia tahu, harga kereta malaysia di luar murah sebab harga kita kena bersaing bersama kereta import lain.

Ko pegi tanya KDN dan Proton sendiri jika nak maklumat terperinci.

Jangan ikut hati ko je.

Dah le perisik babi..

Makin lama makin celaka ko ni.

Aku nak suggest pihak KDN sekat blog fitnah macam ni cepat.

Merosakan pemikiran rakyat.

Anonymous said...

Jual murah di luar negara menunjukkan pemimpin umno bodoh,daripada bagi murah kat kera lagi baik bagi jual murah kat anak sendiri. itu pun si bongok umno tak tau nak fikir.

kalau kualiti macam sial macam mana nak saing dengan kereta jenama lain? Lebih baik jual di malaysia saja pada harga rendah, supaya dapat volume sales.

inilah taktik berniaga orang cina, jual murah untuk dapat volume, akhirnya dapat juga untung, bukan macam umno bongok tu jual mahal sape pun tak nak beli kat malaysia ni.

Tapi jual murah lagi rugi kat luar takpe. Tiga suku betul pemimpin umno ni.

Anonymous said...

tahu harga kete di malaysia blh buat sakit jantung,

kalau tahu kos sebenar buat kete, jadi ape lak ye???

MeriamBuluh said...

Anony 8:58PM
Habis tu kereta Nasional jual mahal dalam Malaysia sebab nak bersaing dengan kereta luar la...
Kau tu lagi bahlol dan bangang...
Harga kereta luar mahal dalam Malaysia sebab Bapa Tiri kau lah yang malahap duit cukai...
Jadi apa kena mengena dengan Proton yang dikeluarkan di Malaysia.Sepatutnya rakyat dapat dengan harga yg lebih murah...
Citer sikit kau nie UMNO cawangan mana.Nanti aku minta TP siasat kau punya Adun....ini mesti pandai menipu...

Anonymous said...

Bodo punya Najib semua ni nk menguntungkan anak bini dia.dah la kete free,rumah free,bil air elektrik free,pendek kata hidup dia kt malaysia ni semua free.lagi nk naikkan harga proton.patut la kita hidup susah.kumpul duit byk2 pn xkaya-kaya.semua menguntuingkan anak isteri NAJIB and ahli-ahli UMNO lain.kita kena tipu.anak haram betul la UMNO ni

Anonymous said...

aku dah bertambah benci dgn kepimpinan UMNO sekarang ni..beli proton mcm kita ni bagi NAJIB bertambah2 kaya lagi.mcm bagi org2 UMNO duit buat modal pilihanraya..
sundal melayu UMNO ni.keris bogel!!!

TEKONG DARAT said...

umno BN berani menipu kat malaysia ni sebab ramai lagi rakyat melayu malaysia yg bodoh...
tu selamber kena tipu...
pastu esok bagi jambatan, pangkah balik laa...
malaysia...BODOH!!...
saudi ada minya, malaysia ada minyak...saudi beli keta orang, malaysia buat sendiri...
tapi pelik, malaysian beli keta ngan bapak sendiri mahal...
beruk padang pasir bapak bagi harga murah...
malaysian...dulu, kini, selamanya bodoh(yg pangkah BN)

CUPING MERAH said...

rakyat luar didahulukan keuntungan belakang kira..kah..kah..kah

Anonymous said...

xde yang nak diherankan, memang dari dulu lg... rakyat pon dah tahu,

umno memang bodoh dari dulu sampai sekarang. nasib baik aku memang x sokong umno nih...

alhamdulillah... selamat aku dari kebodohan yang nyata...

Creedence Clearwater Revival said...

umno punye pasal takpe laah... harga sampai rm100,000 pun kite rakyat boleh beli. kan DEB dah naikkan ekonomi kite??? mane ade org bergaji bawah rm3000 lagi dah. naik minyak sampai rm3 seliter pun kite mampu tanggung. bukan ke dasar DEB dah berjaya???

saaayang UMNO, saaayang UBN!!! hahah!!!

Anonymous said...

pasal blog mcm ni la ramai orang tinggalkan PAS & PR. takde yang ilmiah,bohong & penuh maki hamun

Anonymous said...

aku gaji rm8000 sebulan. naik rm8 seliter pon xde hal...

demi umno yg tersayang...

hahaha...

Anonymous said...

kita bongkar rahsia harga proton kat luar negara tu jadi MODAL kempen pilihanraya kat Nogoie sembilan nanti..... kito ni kono tipu ajo ko

Anonymous said...

kene kencing hidup2 la rakyat nih...

numero_uno said...

kekeke...mcm kecewa je anon 10.33pm?

pasai orang bangang mcm hang la UMNO dok idup lagi..hehehe

Anonymous said...

Hidup UMNO!!!

Pakatan Rakyat CELAKA....

Hahha

Creedence Clearwater Revival said...

anony 10.43, ahah, mmg cerdik sgt laa sanggup bayar rm8 pada nilai minyak hanya rm1.+ aje.. hehe...

jgnlah krn UBN, saudara sanggup meletakkan nilai intelektual saudara di bawah kaki najib.

anakpahang said...

Salam.

Dari dulu lagi proton tipu.
Paling malang adalah sesiapa yang membeli kereta proton.

Anonymous said...

Disebabkan Proton harga kereta lain kat Malaysia ni mahal.Kalau tak ada Proton tentu lebih murah dari sekarang.

Anonymous said...

Apa dia UBN tu??

UMNO bocor NANAH ke?

MC_Shaharul said...

woii anon 858 kepala hotak ko senang2 nk sekat blog org,fitnah pekejadahnye?slama aku duk ushar blog2 nie,blog nie la yg byk menyedarkn aku yg slama aku dibodoh2kn,ko tgk blog umno tue lg mcm sial fitnah org,fitnah org benda yg bangang2 lak tue,dah org x nk pcaya ngn blog2 umno bangang tue sudahl...

ko dah bgs sgt ke nk sekat2 blog org?klu ko nk suruh KDN sekat baik suh boss ko sekat tv3 suku,radio tv mangkuk RTM,berita hairan,utusan meloya yg perkauman tue bak samy vellu,pegi mampusla ngn umno2 bangang,kami x mudah diperbodoh2kn lg!!!!!jahanam umno bn!!!!!

Anonymous said...

Semua orang kena tipu, tak kira pembeli Proton ataupun jenama lain. Sebab nak protect Proton, harga kereta lain dinaikkan. PeKeMak betul.

sukaraya

Anonymous said...

Semua orang kena tipu, tak kira pembeli Proton ataupun jenama lain. Sebab nak protect Proton, harga kereta lain dinaikkan. PeKeMak betul.

sukaraya

Anonymous said...

UBN tu UMngok Barisan Najiz la...ha ha ha

Atok said...

relax anak MC Shaharul....sebenarnya pada pecacai serta blogger umno mereka merasakan Malaysia ini UMNO yang punya....dah tak boleh beza dah...kerana kesombongan serta tamak kuasa seperti ini mereka semakin di tolak rakyat....

geng pencacai upahan umno kenape dok gune nama anony......??? jangan bikin malu UBN...mai la sini berzikir....

PEMUDA PAS KEMAHANG 1 said...

Salam Ukhuwwah...

Kami memerlukan DERMA ANDA untuk mengisi “TABUNG PEMBINAAN MASJID TOK GURU MANAL 3″. Untuk keterangan lanjut, sila lawati:

http://masjidtokguru.blogspot.com/

(Sila sebarkan kepada rakan-rakan anda)

Terima kasih

Anonymous said...

creedence,

aku saje nak meng hanjing kat puak2 umno je...

kasi panas sket.

Anonymous said...

ini baru compare ngan Arab, blom compare ngan UK .. lagi teruk beb.. tu baru proton.. belum compare ngan Mercedes, BMW, Volvo dsb..g la check kat autotrader.co.uk betapa murahnya kereta kat Uk ni.. dulu masa baru sampai sini (UK) aku beli kereta iswara tahun 95 £50 je.. condition baik lg.. klau convert duit Msia pun baru RM 300.. kalau kat Msia mau RM8000 kurang2.. kat UK, cleaner pun bleh pakai Mercedes.. check la kat autotrader berapa harga kereta kat UK memang murah !!

Anonymous said...

kete UK memang murah.. yang menjadikannya mahal ialah cukai dari kastam dan AP.. AP ni masa Rafidah dulu dia bagi kroni dia je.. tu yang Mahathir kasi bocor dulu pasal Ap ni.. AP ni kerajaan bagi free je tapi diorang jual AP ni RM 20,000. tu yang harga keta import jadi mahal

paklang ca said...

ala bab rega kereta malaysia murah rega dia kat luaq negara dah lama dah jadi..ni baru nak sedaq...

AnaK BugiS said...

Ada yg murah.. kapal selam ..hehehe

triple h said...

Pembeli kereta Proton di Malaysia sebenarnya memberi subsidi kepada pembeli kereta proton di luar Malaysia.. dengan kualiti yg lebih.. Kalau kat UK kereta semua kena ada airbag dan ABS.. itu standard safety requirement.. termasuk la kereta proton dijual kat sana..kat sini ada ka??

Cuba tgk kalau keta eksiden musim raya ni berapa byk keta proton yg melibatkan kemalangan maut..?? Takda pihak berani keluarkan statistik jenis kereta yg paling byk mengalami kemalangan maut..

Dari beli keta proton baik beli kereta Cherry dari China tu lg baik.. ada byk safety features.. dual airbag,ABS,EBD... tp Kjaan menekan pengguna yg mahukan keselamatan dgn letak cukai tinggi..

Jadi .. PRU12 rakyat telah nafikan 2/3 majoriti BN...

PRU13 rakyat perlu terus menafikan sebarang majorit kepada BN...

~PakKaramu~ said...

Salam lailatul qadar untuk anda

Anonymous said...

Anonymous said...

dulu kini BAW MULUT!.. NAK MENGATA ORANG BASIKAL CABOK PON TAKDE...
September 14, 2009 8:08 PM
============

Kamu belum merantau baik main jauh2... cube tanya anak perantau kat mrk lebih tahu... ada benarnya proton ubah harga kepada yg lebih sesuai dan sesuai dgn kualitinya sekali

NaNbN said...

Saya dah pakai kereta myfirstcar PEOGUT(France) andthan my2ndcar BMW (Germany) kawan2 kata saya takde semangat kebangsaan,nak tunjukkan semangat kebangsan and support produk sendiri bila kereta Proton WIRA SE (Klon Mitsubishi) dikeluarkan sayapon amik lebih kurang 1thn dipakai kereta tu dijual,bukan sebab takde kualiti tapi dah 1thn dipakai takpon hati jatuh cinta..ade je yang tak kena.

Lepas tu..saya ganti jenis TOYOTA RAV4 masih ada sehingga hari nie..dan tambah 1buah lagi jenama MITSUBISHI PAJERO SPORT Model Code:KH4WGRPZR,bukanlah nak berbangga sangat dengan produk luar,tapi rasa berbaloi membelanjakan wang dengan harga yang berpatutan seiring dengan kualitinya paling penting hati dah jatuh cinta.

Saya sarankan kepada Kerajaan agar dapat mengkaji harga Kereta keluaran Negara..kenapa taktiru dengan negara India keluarkan kereta termurah didunia tapi kualiti sama dengan kereta negara maju.Walau bagaimanapon nak tunjuk semangat kebangsaan saya masih ada sebijik kereta produk negara keluaran Perodua..

bond0134331159 said...

ala poji,

mercedes E CLASS kereta rasmi BUSINESS aku pun kalau ikut harga betul dalam 70 RIBU RINGGIT MALAYSIA aje...

tapi BARUA BARUA tu punya pasai la aku terpaksa bayar DOUBLE....

tu depa kata nak REVISE balik NAP (NATIONAL AUTOMOTIVE POLICY) aku rasa harga kereta nak naik lagi la..

kat STATES (AMERIKA LA) dan kat KINGDOM (LONDON LA) ferari hari SERATUS RIBU duit depa....MASUK MALAYSIA ....JUTAAN RINGGIT takat MERCEDES cabuk aku BERAPA LA SANGAT

muraisenja said...

rakyat ni sentiasa dibodoh2kan sejak dulu kini dan selamanya (rakyat yg sokong BN la)... Rakyat PR kalau kena main dgn BN mmg bodo piang la hangpa..

dulukini said...

Aku dah kata juak2 UBN nie cakap pi lah apepun mereka still sokong parti rasuah tu sbb dah lama mereka makan rasuah. Nak tak nak kena sokong sbb nanti tak ade projek. Tapi yang lain semua macam kite kena tipu hidup2 sampai mati.

chot said...


itu lah benda ni dah lama sangat di debatkan...member aku masa study di uk guna S320..kat sini tak kurang dr 250k...kat sana cuma 80 ribu sahaja..

serupa ngan superbikes...kepala ayam ler suka2 nak cukai 100%-200%...kat spore kalau 50 ribu...dah bleh dpt R1 2009
kat sini tader 100k jgn mimpi ler...

ni semua geng kuda longkang punya pasal...

Edyes said...

aku dah lama dah tekan isu nie...

refer balik entri aku tahun sudah..

KERAJAAN PENJAJAH !!

Anonymous said...

tu baru keta baru, cuba tgk kete 2nd hand kat luar negara, petik jari je nak beli, beli harini, esok jual balik,

mcm cite Tranformer 1 tu, beli kete kejap je, pastu tetiba jadi kete sporty pulak , pastu leh tranform lagi..huahuahuhahuha...amnokokorup....

Anonymous said...

harga tu termasuk dengan hidden cost + kontrak ke bro? isk tak logik akal tu

mtgbertam said...

Wahai pencacai UMNgok, siannn kena tipu.

Pencacai quote `Seluruh rakyat Malaysia tahu, harga kereta malaysia di luar murah sebab harga kita kena bersaing bersama kereta import lain.' - Jawapan soalan UPSR 2009 matapelajaran tatarakyat.
Bodo laaa pencacai ni..

Australia ada keluaq kereta tak? Depa boleh bagi elaun sarahidup pada rakyat yg tak dak kerja. Anak2 yg kurang upaya SEMUAnya dijaga dengan rapi oleh kerajaan ditempat khas. Ibu2 dapat elaun khas kerana jega anak kurang upaya.
Pak Mentua hang di UMNO ada buat mcm ni?

So, buat apa nk bangga kereta kita mampu bersaing di dunia kalau rakyat sendiri di `dera'.

Sekali lagi...pencacai kena tipu.

Anonymous said...

Kes harga kereta nie cerita lama, memang dari awal PROTON ditubuhkan orang Malaysia yang beli kereta dah kena TIPU HIDUP-HIDUP oleh Tun M.

Disebabkan adanya PROTON Kejaan terpaksa wujudkan AP kononya untuk secure PROTON. Tapi dalam masa yang sama KRONI yang kembung perut dapat lesen AP. Biasa kita dengar cerita AP KING punya kaya sampai boleh ada Helikopter dan Jet peribadi, Bisnesnya? AP yang dianugerahkan oleh orang Kerajaan atau lebih tepatnya um-NGOK.

Kita beli kereta Proton, bayar pada harga yang tinggi dari sepatutnya. Kereta Pesona H Line harga 56k hampir sama dengan harga Toyota Altis di Labuan 64K, Tapi kualiti jauh berbeza.

Selagi ramai la BANGSAT-BANGSAT TOTOK um-NGOK yang tak sedar diri masih bernafas dan tak insaf-insaf selagi itulah pemimpin um-NGOK nie akan memperBODOH-BODOHKAN rakyat MALAYSIA.

-Zackry-

Anonymous said...

proton setelah 25 tahun..mmmm...bg saya kalo dinisbahkan kepada umor manusia,proton ni ibarat seorang anak muda yg sepatutnya gagah perkasa,tp malangnya masih menetek susu ibunya,anda setuju bukan? bagilah proton bersaing harga secara adil dgn keta luar,kalau x mampu maka menunjukkan proton bukanlah keta yg berkualiti...australia ade jenama keretanya sendiri,iaitu Holden,masih blom mampu masuk pasaran msia kerana bukan jenama yg gah sgt pon, tp harganya comparable to mitsubishi, honda dan toyota di australia sendiri,masih boleh hidup kerana harga holden yg realistic sebeginilah jadikan rakyat australia patriotik dan support keta keluaran mereka..

Anonymous said...

samb...
harga proton dan perodua sgtlah tidak realistic apabila dibandingkan dgn 2 perkara iaitu i)kualiti kereta mereka ii)pendapatan purata rakyat malaysia (income perkapita)..sbg cth, seorg supervisor kilang d australia bergaji AUD1000 seminggu,hanya perlu ikat perut selama 4 bln utk beli sebuah satria GTI berharga AUD16900 cash, tp di malaysia,seorg supervisor kilang dgn pendapatan RM500 seminggu perlu ikat perut setahun utk dapatkan sebuah perodua kancil yg berharga RM24000 secara tunai...jadi inikah dasar kerajaan msia,menggalakkan rakyat berhutang dgn finance utk sebiji kereta yg boleh dipertikaikan kualitinya (proton dan perdua) yg mana kereta tersebut sgt tinggi kadar susutnilainya (beli hari ini,mau jual esok mesti potong at least RM10,000 harga, kalau tidak x laku)sudah pasti ini sgt membebankan..

Anonymous said...

boikot proton,,,,ha3,,,bukan proton je tipu rakyat malaysia...ntah2 perodua pun sama,,,,model yang baru nak keluar nanti tukar lambang je.... tak silap aku model daihatsu sirion....rupa myv tu.

Anonymous said...

UMNGOK DAN PENGIKUTNYA MEMANG BONGOK DARI DULU, KINI DAN SELAMANYA

Anonymous said...

pakat2 kumpul duit, JANGAN beli kereta buatan PROTON.

Jom boikot PROTON !!

Anonymous said...

CILAKA LAH KAU WAHAI PEMERINTAH ZALIM...DAN HAKIM YANG TIDAK ADIL...

NAUZUBILLAH HIMINZALIK...

dulukini said...

Kalau dibaca dalam kenyataan dalam akhbar or pak menteri tak abis2 cakap proton masih muda baru 25tahun. Tapi sekiranya dipikir balik 25tahun tu kire dah matang sangat2.

kalau asyik dibandingkan dengan pengeluar kereta yang lain mmg takkan matanglah proton nie. Terlalu banyak alasan kita takkan berjaya.

Anonymous said...

Kalau manusia umo 25 tahun masih tak matang, maknanya dah berpenyakit Sindrom Down la tu. Sebab tu kena bagi menetek lagi.

-Zackry-

habibRMC@yahoo.com.my said...

ANA TAK BOLEH COMMENTS-LAH
PASAL ANA ORANG ARAB-LAH
MARI-MARI KITA DUDUK KAT ARAB-LAH
INI PM I MALAYSIA SUDAH BANYAK BOHONG SAMA KITALAH

Anonymous said...

kt Iraq dgn UAE(abu dhabi,dubai,sharjah,fujairah....)waja dlm RM25K...corolla dgn civic dlm RM45K....Kesian rakyat malaysia...xbyk faedah pemegang IC malaysia..sedih btl...xcite lg benda2 lain....


saddamalaya

Anonymous said...

Sedih btol sy apabila Marketing strategy pun korg da politikan. Mmg kita tahu harga Proton kat Malaysia lg mahal kat Malaysia yerlaa...plus cukai tu, Tetapi proton masih baru bertapak di Arab Saudi serta negara timur tengah yg lain.. Sy amat berbangga apabila Proton dpt menembusi pasaran di Iran. Kita semua tahu Iran menolak produk dr AS dan negara yg memboikotnya. Peluang tersebut diambil oleh Proton untuk menjual produk3nya. Hal ini sama berlaku di negara Arab lain. Sudah ramai org Arab mengenali Malaysia dan tidak kemungkinan produk kita dpt diterima di sana juga. Namun apakan daya, Kereta2 berjenama dari AS sudah lama bertapak di hati mereka, dgn itu Proton harus mengambil strategi berbeza iaitu menjual dari harga yg lebih murah utk kompetitif di pasaran sana. Perodua sudahpun lama bertapak di sana namun marketing strategi mereka masih kurang berkesan. Impian sy agar umat Islam di dunia ini dtp menggunakan produk2 yg dikeluarkan oleh org Islam sendir dan tidak bergantung kepada kapitalis2 barat.
Sekiranya terdapat perbezaan harga, sy memahaminya dan perbezaan tersebut bukan sgt besar. Yg penting produk ita harus ke luar negara..lihatlah korea selatan Hyundai, SsangYong, Kia sudah mendapat tempat di serata dunia. Kita harus menyokong Proton dan memperbaiki kelemahan yg ada padanya.
Kepada pembaca2 forum semua, please think global..Kita akan ketinggalan kelak sekira tidak memajukan negara dan produk kita. Sekian, mohon maaf..wassalam

dulukini said...

Sekiranya anda orang kaya tak kisahlah cakap macam tu. Tapi engko bercakap sbb engko bukan orang susah. Ramai rakyat msia masih susah.

Cara promosi yg cuba ko terapkan tak kena gaya.. kenalah adil dan saksama dengan quality yang disediakan.

Kalau tak sama harga maknanya macam ko susukan anak orang sana tapi anak ko kat sini tak minum susu. Mampuslah jawabnya.

dulukini said...

Jangan terlalu think global sampai tergadai sosial responsibility.

Anonymous said...

mungkin kalau terlalu think global kita boleh jadi ting tong.

Anonymous said...

2la,anon 658 tu cakap psal rakyat dihulukan,kroni diutamakan...

Anonymous said...

2la,anon 658 tu cakap psal rakyat dihulukan,kroni diutamakan...

Anonymous said...

hidup barisan.....
pangkah PAS.......
HUHUHU....& Slmt myabut lebaran yg bakal kunjung tiba

bijan buncit said...

apa benda lak marketing strategy ...kalau jual kat luar murah buat ape benda kalau tak untung... kita meniaga mesti nak untung kalau tak de untung baik tok sah jual...

harga yang depa jual kat luar walaupun murah tapi masih untung.. so apa pasal tak bleh jual murah kat rakyat sendiri... tak paham aku marketing strategy macam mana yang depa pakai..

porah ..chitt otak udang betul..

bijan buncit said...

apa benda lak marketing strategy ...kalau jual kat luar murah buat ape benda kalau tak untung... kita meniaga mesti nak untung kalau tak de untung baik tok sah jual...

harga yang depa jual kat luar walaupun murah tapi masih untung.. so apa pasal tak bleh jual murah kat rakyat sendiri... tak paham aku marketing strategy macam mana yang depa pakai..

porah ..chitt otak udang betul..

Anonymous said...

Puak2 penyokong UMNO/BN memang mcm nie...buta perut..kena tipu pon masih nak pertahankan pemimpin2 rasuah nie...mcm lembu la pulak...cucuk idung tarik kemana pon ikut....
tak kisah..janji dapat masukkk dua tiga puloh masa pilihanraya....kesian2 puak2 ni tak mahu berubah langsung..dulu kini dan selamanya kena tipu...isshhh

Anonymous said...

Info terbaru dari Astro awani. mat monggol bercita-cita nak buat kereta F1. haram jadah betul babi ni, masa gawat ni nak membazir lagi duit rakyat.

Dah rezab emas bank negara susut teruk, nilai ringgit dari 1997 sampai sekarang tak pulih ke asal RM2.50 kepada sedollar.

macam mana nak buat bisnes macam ni, pergi overseas duit malaysia macam rupiah, pukimak monggol celaka.

Pulihkan ekonomi dan pendapatan rakyat dulu, baru buat benda-benda lain. aku harap lepas PRU13 mat monggol bongok ni dihalau dari Putrajaya.

Malaysia dah nak bankrap dok nak menunjuk-nunjuk lagi. cukuplah dengan apa yang ada, cari pelaburan bukan membazir, jadah kerajaan BN.Buta tuli tak faham ekonomi langsung nak berlagak dengan kereta F1 pulak. Sial sungguh.

Anonymous said...

Pencacai2 Umno / B End ni dari lahir sampai mampos memang bodoh ta de akai. pemimpin depa rasuah, menipu rakyat,membunuh kaya raya,klentong sana klentong sini si pencacai tu percaya bulat2 je. Memang tak ada akai tak leh fikik betul ke salah. Kalau pemimpin depa suruh makan taik pun depa kata sedap.kah..kah...mentaliti 3rd class la pencacai tu

Anonymous said...

kemana duit kita semua yg Proton curik 2??
Dia buat kereta F1..
wei Najik, kalo stakat abiskan ratus juta2 nk promosi 1Malaysia, baik ko buat signboard je kt sepanjang jalan UK..
Org masuk F1 nk beat Ferrari, bukan nk promosi 1Malaysia..
Bodoh Piang Najik Umngok..

Anonymous said...

Betui la tu Marketing strategy..strategy nak tipu rakyat sendiri...beli kereta proton mahal2 tapi kualiti hampehh...harga sama ngan kereta luar yg kualiti tinggi.....usah kan sama dekat pon tidak..
Cuba bandingkan harga honda civic yang di jual di Indonesia atau Thailand...ngan harga jual kat M'sia..dan bandingkan harga proton ngan harga honda civic tersebutttt...

Anonymous said...

Puak2 ni suruh makan tahi pon depa telan...

bikir perak said...

ADUHAI MALANG RAKYAT 1 MALAYSIA DI TIPU HIDUP2 BEBENOR...

Anonymous said...

aduss..sedara seagama ku sekalian perlu ka kita..mencaci sesama sendiri....besar mana pun masalah kita hadapi..kita boleh bawak berbincang..kita berbincang dengan ilmiah..kita kaji kita selidik..yee bukti depan mata..kita kena tahu ape sebab terjadi sedemikian..kalu betol ape yang terjadi dengan bukti yang sahih...kita usulkan pada pihak tetentu...(Topik ni memang boleh panas) saya sokong kita selidik denganbukti yang ada....xpayah lah nak caci hamun...

Topeng Perak : saya tahu tujuan dan perjuangan anda..anda ade pengaruh tersendiri...tapi gunalah pengaruh tuw untuk tenteram blog ni...itu sahaja..
Sedarasegama sekalian : Setiap ujian ada jawapan..setiap kejadian ade hikmahnya....

Anonymous said...

non 1224
~1997 RM2.50 ~USD1.00 Kerja Raja Iblis A'War yang tumbangkan Ekonomi Malaysia nak sangat jadi Perdana Menteri disabotajnya Tun Dr. Mahathir janganlah penyokong2 PR keluarkan baw mulut jer.. loyar buruk jangan mimipilah PR tak memerintah Malaysia jahanam!!!!!!!!!! semua penyokong PR masuk neraka jahanam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

aku punye proton wira baru pakai lima tahun dah teruk berbunyiii woiiii aku nak pakai toyota tapi cukainya tinggiiiiiii setan punya UMNOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!

Anonymous said...

Pencacai UmNgok memang BONGOK....
BANGANG!
BAHlOL!!
Dah tau lama dah harga proton kat luar negara lebih murah daripada tempat kita sendiri. Itulah harga yang terpaksa kita bayar bila menyokong UmNGOK....dulu, kini dan selamanya kena TIPUUUUUUUUUUUUUU!!!
Dalam umNGOK ini hanya ada 2 golongan saja:
1. PENIPU
2. PENCACAI(YANG KENA TIPU)

Nak buat camna....nasib kau lah labu!!!!!

Anonymous said...

Masihkah kita ingat..Hari ini...MENGENANG SETAHUN PEMBOHONGAN ANWAR PADA RAKYAT MALAYSIA...hasrat nak jd. PM pd 16 Sept. 2008 yg. hanya tinggal mimpi!!!!!Terang lagi bersuluh..Buat apa kita nak bergelumang dengan pembohong besar negara ini...ayuh..lompatlah! Tinggalkan segala Pakatan Rosak yang hanya tahu utk. menjahanamkan rakyat!!!!!!!!!!!!

morellojr said...

Fauzi oh Fauzi....You are a good writer bro, but vengeance and anger really expose yourself as a LOSER. Why I said that? Bukan kata Proton jek... Porsche Cayenne boleh dapat dengan harga SR150,000... Mustang GT SR120,000..Camry Baru SR 80-90k, Pokok pangkalnya, sales & excise tax is very low. Minyak murah. Tapi, harga nak parking keta sangat mahal...open air, skali masuk SR10-15...Property, lagi tak tentu arah...Apartment 3 bilik, 1000sqft, dekat SR500,000... Kau nak memperbodohkan semua orang ke bro?Kepada saudara-saudara lain, janganlah biar LOSER ni memperbodohkan anda.. Loser!!!! Selamat Hari Raya in advance...kalau ada duit lebih, pegila buat umrah, berjalan-jalan sket...bukak sket otak tu...jangan nak asyik duduk bawah tempurung

morellojr said...

Fauzi oh Fauzi....You are a good writer bro, but vengeance and anger really expose yourself as a LOSER. Why I said that? Bukan kata Proton jek... Porsche Cayenne boleh dapat dengan harga SR150,000... Mustang GT SR120,000..Camry Baru SR 80-90k, Pokok pangkalnya, sales & excise tax is very low. Minyak murah. Tapi, harga nak parking keta sangat mahal...open air, skali masuk SR10-15...Property, lagi tak tentu arah...Apartment 3 bilik, 1000sqft, dekat SR500,000... Kau nak memperbodohkan semua orang ke bro?Kepada saudara-saudara lain, janganlah biar LOSER ni memperbodohkan anda.. Loser!!!! Selamat Hari Raya in advance...kalau ada duit lebih, pegila buat umrah, berjalan-jalan sket...bukak sket otak tu...jangan nak asyik duduk bawah tempurung

Anonymous said...

aduss..sedara seagama ku sekalian perlu ka kita..mencaci sesama sendiri....besar mana pun masalah kita hadapi..kita boleh bawak berbincang..kita berbincang dengan ilmiah..kita kaji kita selidik..yee bukti depan mata..kita kena tahu ape sebab terjadi sedemikian..kalu betol ape yang terjadi dengan bukti yang sahih...kita usulkan pada pihak tetentu...(Topik ni memang boleh panas) saya sokong kita selidik denganbukti yang ada....xpayah lah nak caci hamun...

Topeng Perak : saya tahu tujuan dan perjuangan anda..anda ade pengaruh tersendiri...tapi gunalah pengaruh tuw untuk tenteram blog ni...itu sahaja..
Sedarasegama sekalian : Setiap ujian ada jawapan..setiap kejadian ade hikmahnya....

Anonymous said...

aduss..sedara seagama ku sekalian perlu ka kita..mencaci sesama sendiri....besar mana pun masalah kita hadapi..kita boleh bawak berbincang..kita berbincang dengan ilmiah..kita kaji kita selidik..yee bukti depan mata..kita kena tahu ape sebab terjadi sedemikian..kalu betol ape yang terjadi dengan bukti yang sahih...kita usulkan pada pihak tetentu...(Topik ni memang boleh panas) saya sokong kita selidik denganbukti yang ada....xpayah lah nak caci hamun...

Topeng Perak : saya tahu tujuan dan perjuangan anda..anda ade pengaruh tersendiri...tapi gunalah pengaruh tuw untuk tenteram blog ni...itu sahaja..
Sedarasegama sekalian : Setiap ujian ada jawapan..setiap kejadian ade hikmahnya....

Samwan said...

Salam,

Sepatutnya kalau rakyat sendiri. kereta luar tu jual berlipat kali ganda mahal dan kereta malaysia jual murah.

Nampak gayanya memang kerajaan telah menipu rakyat. Itu dah munafik dan si munafik memang boleh diperang.

Tunngulah ketikanya, wahai pemerintah yang zalim serta tidak mengamalkan suruhan Allah yang terkandung dalam al-Quran.

Balasan baik untuk kamu ada dan balasan buruk untuk kamu pun tetap ada. Berjutta rakyat kena tipu maka bertambahlah saham buruk kamu.

Semoga kamu insaf dan kembali kepangkal jalan sebelum kamu pergi mengadap Allah yang Maha Esa.

Wassalam.

p/s: penyokong kerajaan ni semuanya tidak boleh berfikir dengan akal yang sihatkah?? Matematik mudah pun susah nak lepas.

Anonymous said...

nak bncang mcmmana ngan penzalim kt negara ni? itu GMI punye kerje buat bincang ngan penzalim dh brape thun? thun ni GMI pkt demo bru ade skit perubahan. ko ingt kerajaan zionis malaysia ni nk dgar ke klu ckp baik2?

Dari Tunku Abd. Rahman sampai ke Najib semuanye pengkhianat bngsa tau!! Tnku g london bncng nak mrdeka konon. ko pikir ler tok jnggut dan pahlwan kita yg lain dianggap pngganas dan dibunuh dgn kejam hanya sbb x skong pnjajah tp mamat tnku raman ni just g borak2 ngan diaornag tetiba dh mrdeka.agak2 ko ape yg diboraknye tu???

Anonymous said...

Nak kata apa lagi.Dah lama dah kena.Yang aku sedih sangat orang umngok yang pangkah be end nie.Depa sendiri yang bodohkan diri mereka.Katalah dan bagitau apa pun depa dok kata umngok tu baguih jugak.Mata depa tu dah kelabu pasai banyak kena asap kereta proton.Depa ni kalau beras naik sekilo rm 50 baru depa nak rasa.Tu pun tak tau la.Menteri depa suruh makan ubi kayu kot.Senang nak diperbodohkan.Aku rasa minda orang yang paling podoh di dunia ialah orang umngok.Telan apa saja tak reti nak pilih.Habis lingkup 1Malaysia.Menteri umngok ni memang dah lama dok bohong rakyat.Pasai tu sampai umngok nak mampuss pun dok nak bohong lagi.Penyakit ni susah nak tinggalkan.Payah nak cakap benar.Aku kalau umngok bagi duit aku sapu tapi kalau pangkah aku pangkah Pas le.Jangan jadi bodoh macam lembu.Duit tu bukan umngok yang punya.Rakyat yang punya.Cuba kita 1Malaysia cuti 1 bulan kita tengok apa yang jadi.Tentu gelabah ekonomi Malaysia tak jalan.Baru tau duit ni duit umngok ke duit rakyat.Oleh itu wahai kawan-kawan semua cukuplah setakat Madey memperbodohkan rakyat.Jangan bagi anak cucu kita diperbodohkan pulak.

Samwan said...

Salam,
Saya bukan geng TP ataupun saudara mara dia. Tapi saya pelik dengan orang yg tak tahu mengira ni.

Kepada morellojr.
Kalau anda tahu harga kereta dan harga parking atau harga rumah itu berlainan kos pembuatan dan pengeluaran mungkin anda sedar betapa kita kena tipu.

So siapa yang bodoh disini. Apa pun harga kereta Proton di Saudi sana tu murah dari Malaysia. Itu ceritanya dan topiknya yg ditonjolkan disini....
HARGA KERETA PROTON,
LAGI SEKALI.. HARGA KERETA PROTON,
LAGI SEKALI.. HARGA KERETA PROTON.


Kenapa kita perlu beli dengan harga yang tinggi, sedangkan kilang dan kepala otak engineer semuanya di Malaysia.

Saya pun dah berjalan satu dunia, cuma Malaysia ni saja yang mundur sikit. Mundur dari segi pemikiran.

We compare apple with apple not apple with chicken or cow. That's two different thing.

Sekarang kita berbicara pasal harga kereta yang berasal dari Malaysia dan dijual di Saudi dengan harga yang lebih murah dari Malaysia.

Gunakan akal sebaiknya. Kalau dah berjalan satu dunia tu, janganlah nak memperbodohkan rakyat Malaysia yang selama ini diperbodohkan.

Jangan ajak aku sekali jadi bodoh ya. Sia-sia saja aku belajar tinggi-tinggi kalau nak diperbodohkan oleh manusia seperti kamu ini.

Wassalam.

p/s: agaknya bagaimanalah pemahaman mereka ni ya. Yang tersurat pun tak paham, apatah lagi yang tersirat.

Anonymous said...

to morellojr..

kalo harga apartmen 3 bilik, dgn keluasan 1000sqft ialah SR500,000,kalo ade duit aku beli...sbbnya mudah,property always appreciate in value,unless kalo berlaku perang etc...motor vehicle ni,always depreciate in value..so kalo aku beli apartment tu SR500,000 today,1 yr later bile aku nak balik msia,aku boleh jual balik pd harga SR550,000,buat profit pulak lg sebanyak SR50,000...kalo keta cube ko bg calculation dia kat aku.. aku rs kalau lps setahun ko boleh jual separuh harga je,lebeh lg keta proton yg xde kualiti tu..alahai bodoh punye morellojr,ko g belajar accounting dulu

bijan buncit said...

melor berterlor..

kau jgn jadi bangang harga apartment susut nilai dia rendah bukan macam keta...kalau beli prperty sar1 million pun lepas dua tiga tahun jadi sar 2 tiga juta..kalau beli keta tinggal rangka je lepas 2 tiga tahun..

parking lak kat bukit bintang sekali masuk rm15 pun ada .. tinggi tuu bukan murah..

sebab tu sebelum tulis pikir dulu jangan tulis pakai anu.

ngok betul anu bertelur nie..

podah chit

sakariya said...

Orang LEMBUMNO tak kisah, dia orang suka pakai KERETA SORONG DAN KERETA MAYAT aje!!

Anonymous said...

non 11.30,


~1997 RM2.50 ~USD1.00 Kerja Raja Iblis A'War yang tumbangkan Ekonomi Malaysia nak sangat jadi Perdana Menteri

(dei Tambi apa yang kau merepek ni? 1997 kau masih bersekolah, kau tau kenape ekonomi merudum? ini gara-gara Mahataik menipu rakyat setelah berbelanja berbillion tanpa kawalan, maka telah di serang hendap oleh George Soros, kawan mahataik juga, mahataik yang jadi PM, bukan orang lain, orang lain mana ada kuasa lebih dari PM untuk buat keputusan, bongok).


disabotajnya Tun Dr. Mahathir janganlah penyokong2 PR keluarkan baw mulut jer.. loyar buruk

(orang Tun yang sabotaj sampai lebam mata mamat tu, kau jangan munafik, rakyat malaysia jadi sangsi angkara durjana kerajaan BN masa tu, kau pi baca sejarah balik, kerana sejarah tak menipu manusia, loyar buruk tu macam guni petai!)




jangan mimipilah PR tak memerintah Malaysia jahanam!!!!!!!!!!

(mana kau tau? kau ni ahlil nujum pak belalang ka?)

semua penyokong PR masuk neraka jahanam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(kalau penyokong PR boleh masuk neraka takkan penyokong BN yang kafir harbi boleh masuk syurga?Fikir dengan otak kamu tu, tidak lebih baik kau letupan dengan C4 mat monggol)

Anonymous said...

satu lagi projek kerajaan bagi memperbodohkan rakyat

Anonymous said...

aku pasti semua rakyat Malaysia amat bangga dengan Proton.. kalau nak compare Malaysia lah satu satunya negara majoriti org Islam yg keluarkan kereta..

Tapi yang tak dibanggakan tu polisi Kerajaan yg mencekik darah pengguna dalam negara.. kalau haritu VW nak beli saham Proton jual jer la.. untung kereta Satria Neo dah sama standard VW Golf, Waja dah sama standard Passat..

tapi depa semua ni tak guna...nak untung diri sendiri dulu.. rugi skit takmau..paling benci bila proton jual MV Agusta kesemuanya 1euro ja.. kompeni yg beli tu ... dah jual balik kat sykt lain 62 juta euro.. sikit punya cilaka ka??

ezry da' legend said...

HARAP PIHAK PROTON DAN KERAJAAN DAPAT BAGI PENJELASAN KEPADA RAKYAT. KENAPA SAMPAI BEGITU SEKALI PERBEZAAN HARGA YANG SEOLAH2 MENIPU 'HIDUP2' RAKYAT MALAYSIA!!!

Anonymous said...

Rakyat Malaysia nie..

DULU..KINI..SELAMANYA..DIBODOHKAN!!!

sad_klguy said...

Senang jeh jawapannya.Kita yang bayar interests dan servis kereta dia orang.

Kita orang Malaysia bayar RM60K untuk Proton Waja dan dek kat Saudi dio orang beli dengan harga RM37+- lah.

So,orang Malaysia bayar lebih RM23K untuk orang Saudi untuk subsidi dio orang...baik hatinya orang M'sia..

Yahoo...orang Malaysia yang baik hati dan selalu subsidi kepada orang lain.. We Love You BN...

paloi bin mulau said...

bro kita pelu asingkan harga "sebenar" kereta dgn harga yg ada cukai' kat 1malaya memang cukai kereta ni tinggi nak mampuih. bukan kat arab je. byk lagi negara di mana harga keta memg murah.

Anonymous said...

Senang mcm ni lah.. sapa2 tak puas hati, baik berambus je dari Malaysia.. dari dok maki2 tak ketahuan.. dok rasa kat luaq tu lebih baik...
Kat luar tu, banyak benda korang kene tengok gak.. Jangan dok tengok pasai satu benda saja..
Harga sesetengah barang mungkin murah, tapi cost of living? sendiri mau ingat la...

Info dr member aku.. fresh grad engineer kat US, gaji $2,000 bleh beli BMW 3 Series , bulan2 bayaq $200 saja.. tp, cost of living?? sewa apartment?? makan?? minum??
ada timbal balik la..

dok debat pasai kete saja.. baik hangpa pi mampuih..

Samwan said...

Salam,
Wahai anon September 18, 2009 5:18 AM dan geng yang seangkatan dgn nya. Sedap mulut dan ringan tangan betul anda menaip. Minta kami yang tak puas hati ni berambus dari Malaysia. Masih ada lagi rupanya penduduk atau rakyat Malaysia yang IQ nya tidak pernah berkembang. Pendidikan yang sebagaimana diajar untuk kamu ataupun kamu sememangnya malas untuk belajar untuk memajukan diri sendiri.

Tidakkah kamu yang celik dua mata dan mampu untuk berfikir sendiri, tidak sedar telah ditipu hidup-hidup. Inilah cakap orang yang kurang penelitian dan kurang akal fikirannya. Cost of living yg tinggi tu disebabkan oleh life style yang keterlaluan. Nak duduk dekat bandar memanglah mahal. Cuba buat perbezaan kos sara hidup di Alor Setar dengan di Kuala Lumpur. Jgn jadi dungu dengan permasalahan yang mudah seperti ini. Kita mahu rakyat yang proaktif, bukan rakyat yang hanya mengikut membuta tuli.

Patut pun Melayu tu mundur dan miskin. Sebab suka kena tipu atau rela membiarkan diri ditipu. Bila dah hilang semuanya, baru nak melolong histeria.

Kalaulah anda ada ilmu tentang perniagaan tentu anda tahu berkenaan dengan harga barang termasuklah harga kereta. Tentu anda tahu bahawa, mengambil untung dengan melampau itu adalah haram disisi Islam. Sekolah pun ajar dan Islam pun ajar. Adakah anda belajar utk peperiksaan atau bekalan hidup? kalau utk lulus peperiksaan, ilmu anda cuma diatas sijil saja. Tetapi untuk bekalan hidup, ilmu anda didalam diri akan terus berkembang.

Lagi sekali ditekankan, ini cerita pasal kereta bukan kos sara hidup. Mari ikut mengira dengan saya kalau anda begitu benak untuk mengira soalan matematik utk budak tahun 2 sekolah rendah.

Waja di Malaysia, katakan RM60000 ringgit. Waja dijual di Arab Saudi RM35,673. Berapa kerugian kita?

Jadi:
60000
-35673
------
25436 ringgit kita rugi.
------

Jadi kepada yang bengap tak tahu mengira, kita kerugian RM25436 sebenarnya. Kempen belilah proton untuk memajukan Proton atau merompak duit rakyat? Kamu suka kalau saya rompak duit kamu sebegitu banyak? Memang sah kamu ini pelik dan takda akal kalau kamu suka.

Yang dok kira kos sara hidup yg tinggi di luar negara tu buat apa dan apa kaitan dengan kita. Kita mendapat gaji dan berbelanja diMalaysia.

kalau kira-kira mudah macam ni pun tak reti dan dok sibuk suruh orang pi mampuih tu. Baik hang tak payah nak menjawab kat sini atau dimana-manalah sebab itu menunjukkan dan menonjolkan kebodohan diri sendiri.

Bukan niat nak mengutuk atau memperlekehkan saudara. Tetapi sedarlah dan jangan malu bertanya kalau tidak tahu. Tapi janganlah mengajak orang memperbodohkan diri sebab mereka disini ingin memajukan diri bukan mundur kebelakang.

Tak nampakkah apa yang tuan punya blog cuba sampaikan. Mesej yang utama... Kita ditipu oleh kerajaan. itu mesejnya. Bukan pasal kos of living.

Tak payah dok cerita pasal luaq negara la. Dah muak dah. Saya pun lulusan luar negara juga. Balik kerja dan nak mati di Malaysia supaya dapat bersama-sama mencelikkan rakyat yang buta hati dan dungu dek kerana terlalu taksub dan percaya dengan dakyah kerajaan menyimpang dari ajaran Islam.
Tak sedarkah anda tentang riba dimana-mana, terutama lepasan pengajian tinggi yang berhutang dgn PTPTN. Interest saja sudah brapa. Itulah namanya riba yang diharamkan oleh Islam. Belum sedar juga. Memang sah hati sudah buta. Macam mana nak celikkan hati yang buta itu. Belajar ilmu Islam, itu ilmu yg dituntut utk setiap muslim. Jadilah seorang mukallaf yg memahami tangungjawab terhadap diri dan Allah.

Wassalam.

p/s: Kebodohan sebahagian dari masyarakat kita menjurus kita kelembah yang hina seperti kemunduran kaum Melayu sekarang ini. 52 tahun merdeka, Melayu masih mundur. Pelik bin ajaib.

Demi agama, bangsa dan negara... sedarlah wahai kaum ku orang Melayu yang beragama Islam bahawa kita semakin jauh dari Islam yang sebenarnya.

Anonymous said...

bodoh bahalul puak UMNO ni...

Seluruh rakyat Malaysia tahu, harga kereta IMPORT di Malaysia mahal sebab Proton yang dah 25 tahun wujud tapi masih bermasalah dari segi kualiti dan after sales service kena bersaing bersama kereta import lain jadi terpaksa kasi cukai mahal supaya rakyat terpaksa beli Proton...

Tau tak kalau contohnya kereta Vios atau Honda atau apa2 kereta impot tak di kenakan cukai yang terlalu besar mau jimat RM200~300 sebulan...macam seluruh rakyat Malaysia naik gaji...

Proton pulak bila tengok saingan sengit baru bersungguh2 nak perbaiki kualiti...dah 25 tahun masih nak menetek lagi...

Buduh pihak UBN ni...akai sama cam orang Indon yang dok sebuk ngan ganyang Malaysia...pendek akai..


Jangan ikut hati ko je.


Tak Tau nak berfikir...

Anonymous said...

kt Arab Saudi x payah bayar income tax tak nak cakap ke...tax free bg semua barang.bodoh..abis sapa nak bg duit untuk pembangunan,kepala otak ada fikir,jangan letak bawah lutut.

snips-root said...

baghral jugak korang ni....

arab saudi tak payah tax.
duit dia dah banyak
harga dia murah sebab tadak tax.

kita nak lebih duit, tax la kereta.
lagi mahal kereta, lagi tinggi kita tax. bleh guna untuk buat jalan dan bende2 lain...

tak paham lagi ke?...

lagi satu cerite, tak reti ke meniaga, nak cakap mcm orang pandai..

"introductory price" tu apekebende?..
kena la kita kasi offer murah sikit memula ni supaya bleh kasi orang pandang sikit, dan kenal brang kita..
kat mana2 pun buat..

lepas dah banyak orang beli, kita kasi la harga biasa....

jangan jadi dajal brader....

.

farghmee said...

assalamualaikum sume!
Selamat Sejahtera sume!

1. kita org Islam jangan gaduh2.
UMNO, XUMNO kena bersatu.

org UMNO kena dgr teguran XUMNO.
org XUMNO jgn ingat lg bagus drp UMNO.

2. rege murah kt luar tu, sy rasa sbb Marketing. Promosi.
senang kn nk faham? :)

3. yg jd mahal kt mesia tu sbb ape?
kita kena tau cmne sistem cukai negara kita berfungsi.
dh faham, baru ble gebang.
xfaham, jgn duk temberang.

4. utk sapa2 yg xperasan, adanya proton, maka fardhu kifayah kita sudah terlaksana. disamping itu, mari kita bersama2 menyempurnakan fardhu kifayah ini.

5. SERIOUSLY, aku SEDIH tgk KITA skrg ni. kita org islam. xbolehkah kita bersatu? susah sgt ke? sbb kedangkalan pemikiran saudara kita, maka kita jd bermusuhan? sedih saudara, sedih.

"Islam itu tinggi (mulia), & tiada lebih tinggi (mulia) drp Islam."

6. sebagai peringatan, aku re-quote semula ayat quran di atas:

"Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini - Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.." ( al-Qur'an,al-Hujurat ( 49 ):6 ).

Allahummaghfirlana zunubana,
wa nawwir qulubana bi nuri hidayatika,
fansurna 'alal qaumil kafirin.

Anonymous said...

"Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini - Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.." ( al-Qur'an,al-Hujurat ( 49 ):6 )

Mari ramai2 kita selidik apa itu 1Malaysia.. apa itu rakyat didahulukan pencapaian diutamakan..setiap kata2 org2 kerajaan mesti kita selidik dgn betul2 agar segala temberang dorg dpt diketahui ramai.

Tentang harga proton ni, ini bukan berita fitnah. ini harga betul..jika kamu wahai org2 umno kata fitnah, itu satu tuduhan fitnah. dengan selamba dan tanpa rasa malu, kamu suka2 hati meletakkan quran pada bukan tempatnya...nampak sgt buta agama..

Soal marketing atau nak luaskan jenama bukan dgn cara melelong pada harga yg jauh lebih rendah..Lebih RM10 ribu beza dgn harga kita di Malaysia. Adakah itu otak org yg cerdik dalam berniaga?? Ini tidak lain tidak bukan wujudnya juga komplot dalam pengedaran kenderaan ke saudi..Jika ini strategi kerajaan malaysia, pasti proton tak mampu bertahan lama di saudi. percayalah.

Mahathir dan rafidah dulu pernah gaduh pasal AP. org2 ni cerdik, wat kerja dlm gelap. CELAKA PUNYA UMNO!!

Anonymous said...

aku rasa proton dapat duit masa mula bisnes dia sumbat kat pemimpin,kroni,pastu kononya rakyat??




aku mula2 belajar berniaga...
yang aku tau..bila kita jual 1 product..xkirala..contoh kereta..kita jual rm10k..ok bila xmenggalakkan rm9k costnye rm8k..ok..kalau nak jual rm8k jugak ok jangan berniaga..barangtu xlaku..ok bila kita try jual kat negeri lain contoh rm18k..bila yang 18k ni tau asal harga 10k..mereka akan rasa teranaiya...tertipu dengan marketing yang mencekik darah ngan price yang diberi..kalau yang tertipu tu kawan? kawan menipu kawan..makan duit kawan....klu rakyat? berbalik pada harga..strategi proton jual murah pastu jual mahal? pekebende? of course kos tuk barang tu murah..jual mahal2..lebih 10k pun orang dah charge kita menipu inikan lagi 20k 25k?? jual mahal bila permintaan banyak..aku rasa bila ramai nk.. jual la murah..asal kuantiti banyak baru dapat meningkatkan sale..klu nak untung sangat nampak sangat kita menipu..pengalaman aku bila kita sebutharga lain sikit dari apa yang kita janjikan memula..kita dianggap menipu dalam berniaga..klu menipu orang xkan percaya dengan kita..klu proton dah 25tahun macam aku baru 2tahun dalam perniagaan pun faham serba sedikit kelemahan yang ditampilkan proton ini..klu nak jual murah pun kat luar beragakla rakyat sendiri beli termasuk cukai..kerajaan buat proton macam nak suruh rakyat mundur..klu proton xwujud..rakyat pakai keta luar negara..negara leh hidup la..nak bangga2 sana sini kononnya negara ada kereta nasional yang murah..memang murah tapi kat luar negara!!! xpela..aku ciput punya orang gaji pun xmacam yang aku da bce kat atas tu rm8k!,rm3k rm2k sebulan bolehla pakai proton 5kali...macam aku seumur hidup dapat pakai sekali..klu bernasib baik 2kali..Dasar ekonomi baru konon! orang cam aku xrase benda2 tu..terlaksana la sangat!..bayangkan la..orang yang hidup ngan gaji lagi rendah dari aku tertipu hampir 10k yang boleh bagi anak belajar dari pinjam ptptn..aku fikiran kampung..orang kampung..fikiran cetek xluas...kena tipu mati2..harga proton yang baru aku rancang nak beli rm60k tapi harganya rm35k? mana duit keuntungan tu pegi? Genting? Kasino?... orang xda duit kena tipu...ada duit lebih sikit untung niaga..kena tax,beli ini tax,beli tuu tax,beli makanan tax,senang kira hasil seharian,sebulanan lebih 50% nya tax lah..benda yang haram jadi halal..imbangkan ekonomi..ok la..tapi betul2 la jadi pemimpin rakyat diutamakan..bagi support kat rakyat kasi maju..cukai kasi kat orang yang nak buang duit tu..

sape nak nafikan ckp aku cuba menegakkan benang yang dah basah..
guna ayat al quran tapi klu xtahu hukum hakam sama je..tahu tapi xlaksanankan..mana rakyat kampung macam aku ni kena ikut jela..klu nak bersuarapun tahap 1% je..wakil rakyat datang pun time ada undi je..pastu menghilang ..wujud pun projek2 yang xguna kontraktor buat..macamlah kitaorang xtau..disebalik tu..tutup segala projek lain..bagi duit sana sini..rakyat dihulu..memang betul dihulukan...bNngok..xyah politik2 lah.. nanti ape yang dicakap sume kata xbetul...salam bagi yang islam..maaf klu tersalah cakap kat sini..aku terbaca je sebab nak tengok kereta proton2 kat web proton...xjadi lah..klu dah macamni...sebelum membeli sesuatu kita kena tengok keburukan dulu baru tengok kebaikan..baru kita nilaikan..assalamualaikum...

Anonymous said...

harini aku da tengok berita.. 2015 dijangka AP dimansuhkan??
betul ke??

Anonymous said...

Cara berkorban untuk kerajaan. Kerajaan didahulukan, keuntungan sustainable syarikat diutamakan