"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, January 16, 2009

Negara akan huru-hara sekiranya undang-undang Islam dilaksanakan-najib altantuya - malaysiakini

Reactions: 
Dalam berita bertajuk "Hudud: Umno perlu nyatakan pendirian" di muka surat N3 akhbar Sinar Harian hari ini, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dipetik sebagai berkata:
Apa erti hanya solat sahaja, tetapi mempersoal dan mempertikaikan hukum Allah. Dalam Pakatan Rakyat (PR) semua suara boleh mengeluarkan pendapat masing-masing dan tugas kita adalah berbincang bersama-sama.

Apa yang penting, kita perlu hormat pendirian PAS yang akan menjalankan hukum hudud sekiranya menjadi kerajaan pusat.
Saya salin kenyataan tersebut sebagai rujukan di masa hadapan. Tuan Guru Presiden PAS pula dipetik oleh akhbar yang sama sebagai berkata:
Saya ingin jelaskan di sini bahawa hukum hudud dan qisas hanya mempunyai kaitan dengan orang Islam dan ia tidak ada kena mengena dengan orang bukan Islam, khususnya DAP.
Beliau juga berkata, isu hudud sepetutnya dijawab oleh Umno yang menjadi sebuah parti Melayu Islam.

Presiden PAS kelihatan mahu para pemimpin Umno mengulangi penegasan mereka mengenai hukum hudud seperti yang dinyatakan sebelum ini.

Pada 20hb April 1983, Datuk Seri Najib Tun Razak yang akan menjadi Presiden Umno dan Perdana Menteri Mac ini memberitahu para wartawan bahawa;
Negara akan huru-hara sekiranya undang-undang Islam dilaksanakan.
Pada 20 April 1992 beliau sebagai pemimpin kanan Umno sekali lagi mempertegaskan pendiriannya kepada para wartawan dan menyatakan bahawa;
Kerajaan Kelantan harus dipertanggungjawabkan jika berlaku huru-hara, ketidakstabilan politik, perpecahan di kalangan umat Islam dan kegelisahan rakyat apabila hukum hudud dilaksanakan di negeri itu.

Rakyat harus menyoal perlaksanaan hukum itu menguntungkan atau menyebabkan perpecahan, pertentangan dan ketidakstabilan politik.

Tidak semua negara Islam mengamalkan hukum hudud bahkan ada negara Islam lebih makmur tanpa hukum itu.
Dalam soal hudud, berlaku mutafaqun 'alaih antara Umno, DAP dan MCA yang menyifatkan perjuangan PAS tidak waras melalui lidah Presidennya, Datuk Seri Ong Tee Keat.

Walaupun dah 3,558 kali aku ulang. saya nak ulang lagi pendirian saya seperti yang saya tulis dalam posting bertajuk "DAP tolak dasar PAS? Biasa la..." Kalau malas nak klik, saya copy and paste di sini:
Banyak yang menggelejat bila Malaysiakini semalam melaporkan "A firm DAP 'No' to theocratic state". Apa yang nak dihairankan kalau DAP menolak negara yang berteraskan sistem Islam? Yang hairan bin ajaibnya kalau dia terima. Boleh terkejut babun aku. Siap melengung lagi macam kucing basah terkena hujan.

Apa yang nak merah menyala muka bertempik sakan kalau DAP bersuara begitu? Itu hak demokratik dia. Suka hati dia la nak guna hak demokratik dia.

Saya menyokong sepenuhnya tujuan atau matlamat perjuangan PAS memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup lslam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah serta mempertahankan kesucian lslam, juga kemerdekaan dan kedaulatan negara serta Islam menjadi dasar yang diperjuangkan dengan Allahu Akbar menjadi seruannya.

Apa yang terkandung dalam Fasal 5 Perlembagaan PAS itu diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan. Bila telah diluluskan mengikut undang-undang negara, saya juga berhak dari segi demokrasi untuk menyokong tujuan dan matlamat perjuangan PAS itu. It is my absolute democratic right. Suka hati aku la nak guna hak demokratik aku.

Bila masing-masing menggunakan democratic right masing-masing, apa fasal awak banyak sakit?!
Saya juga tak kacau hak demokratik MCA dan DAP untuk makan babi dan bela babi. Awat? Bela babi tak ada legal and constitutional implication seperti hudud? Boleh jadi tak ada. Tetapi bukankah bela babi mempunyai implikasi dari segi sensitiviti orang yang tak makan babi dan implikasi dari segi kebersihan alam sekitar? Tetapi, tetap saya tak kacau hak demokratik orang lain.

So, if any MCA or DAP thinks hudud is an issue, i have more than just a few issues. Do i sound racist these few days? Come on la! Please dont start burning my nerves! I want to die as your honest friend.

~penarik beca

1 comment:

mountdweller said...

Salam sdr.

Betul kata pak bakaq tu, kalau sikafir yang menentangnya.. biasalah! Mereka tidak kenal Allah dan Muhammad pun.

Tapi yang pelik, heran bin ajaibnya manusia yang telah bersyahadah dan bersembahyang walau pun mungkin yang tidak sepenuhnya juga menyanggah dan membantah untuk meletakkan Hak Allah di atas dari undang-undang ciptaan manusia yang ada kini. Pencipta undang-undang itu pulak bukannya Islam bahkan sikafir laknatullah. Maknanya yang Allah punya kita tendang, yang sikafir punya kita junjung. Jadi berimankah mereka?