"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, April 04, 2009

Status Title "Ir" Pada Nizar - malaysiakini

Reactions: 
Assalamualaikum Bro...

Setelah saya selidik kebenarannya, Ir pada title DSN memang benar. Di dalam IEM directory wujud nama beliau pada keahlian #14616. Mohammad Nizar bin Jamaluddin (14616), B.SC.(ASTON IN BIRIMINGHAM) 0012 M 1982 MIEM, P.ENG 004 4/24/1993.

Lihat pada P.ENG yang bermaksud Professional Engineer. Kata terma P.ENG digunapakai di Bangladesh dan Kanada. Setelah semakan dibuat di Wiki: In Canada, regulation and registration are accomplished through a self governing body, that is given the power to register and discipline engineers as well as regulate the field of engineering in their province, such as "Professional Engineers Ontario". Many of these associations are also responsible for regulating other related professions.The process for registration is generally as follows:
  1. Graduate with a degree from an accredited program in engineering or applied science,
  2. Complete an Engineering Intern. Training program under the direction of a P.Eng. (This is a minimum four-year program)
  3. Review of work experience by the Association,
  4. Pass a professional practice exam (essentially an engineering ethics and law exam).
Rujukan :-

1. http://www.iem.org.my/external/IEM2008/OEM/IEM%20Directory%20CDROM/Members/Directory-Members%20pg86-268.pdf (muka surat 185).

2. Wiki - http://en.wikipedia.org/wiki/Professional_Engineer.

Sijil pro beliau bukan diberikan oleh Board of Engineers, Malaysia. Mungkin sijil pro luar negara. Ini mungkin disebabkan oleh projek² yang disertainya dibuat di luar negara serta sijil itu pula diiktiraf di Malaysia, wallahualam. Minta tolong dedahkan maklumat ini, terima kasih sue ellen!

-al-banjari online 2009

8 comments:

soklan said...

BPN mmg bacul, nk buat fitnah tapi tak cari maklumat betul2..diorg ni takde isu nk cari isu yg paling BANGANG, mmg dasar BANGANG la puak ni..

Anonymous said...

BPN memang sah bangang. takde idea,pastu duk korek sejarah topeng perak.

Khaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkk.....
Ptuih!!

Anonymous said...

BPN memang tak tahu nak cari maklumat mengenai P.ENG tu.. maklumlah mereka semua tua PMR pun tak lulus. Tapi belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris. Dapat kepujian (distinction) dalam mata pelajaran fitnah dan kutuk. Apalah nak diharap kat geng macam ni, cuma boleh berperanan sebagai Pak Turut dan pengampu saje.. Nak jadi Professional Ingeneur, jauh panggang dari api.

cuping merah said...

dari awal lagi kenyataannya aku tk percaya...
cari kat web monggolia mana nk jumpa...ptuiiih..

juak2 BPN ni bukannya pandai..berlagak je lebih..

AKU TK KATA AKU NI PANDAI
TP PUN BUKANNYA PANDAI
PENYOKONG PR PUN BUKANNYA PANDAI
TAPI KENAPA KITA NAMPAK PANDAI?

KERANA
KERANA
KERANA

BPN TERLALU BODOOOOOOOOOOOOHHHHHH..
YANG TERAMAT..

KAHAK PTUIIIIIHH

Anonymous said...

geng BPN kata blajo sains dan matematik dlm english la...tp Professional Engineer pun tak reti nak cari panduannya... mangkuk hayun punye akai...

Shah said...

mcm neh punyer kualipikesyen pon geng BPN kapla dunga nk wat kecoh...geng diorg ade ker mcm DSIN?

padeli said...

puak ameno sengal ni budget diri die jer btl.....tu yg rabun mate diorg xle nk cari kebenarn......kecian geng bpn ni.....dh xd isu agknye....khakkkkkkkkkkkk ptuiiiiihhhhhh rrr!!!!

Anonymous said...

ada lagi satu blog (http://lahabau.blogspot.com/2009/03/pengundi-bukit-gantang-tolak-calon.html), tukang komennya persoalkan title Ir tu.. apa le bangangnya..dia ingat BEM je ke bleh kuarkan title tu.. IEM pun ada... - Neo