"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, September 11, 2009

Ronnie Liu Siar Senarai Belanjawan 3 Kawasan Bawah Seliaan

Reactions: 
  • ADUN Pandamaran, Ronnie Liu, akan menyiarkan senarai perbelanjaan peruntukan negeri bagi tiga kawasan seliaannya, sebelum menghadiri siasatan Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) tidak lama lagi.
  • Selain DUN Pandamaran, Liu yang juga exco kerajaan Selangor, turut menyelia pembelanjaan peruntukan negeri tahunan RM500,000 bagi DUN Sungai Pelek dan DUN Sungai Panjang.
  • "Saya mahu menunjukkan kepada rakyat bahawa tidak ada apa yang hendak saya sembunyikan," katanya dalam satu sidang akhbar di Shah Alam.
  • Menurutnya, dokumen-dokumen berkenaan boleh dimuat-turun dari blognya.
  • "Dengan laporan terperinci itu, rakyat dan akhbar boleh melihat sendiri bagaimana peruntukan negeri disalurkan semula kepada kepada rakyat," katanya.
  • Salinan senarai tersebut yang diedarkan kepada media, menunjukkan peruntukan RM500,000 telah habis digunakan untuk Pandamaran.
TPU - ADUN UMNO/BN bila lagi..? dari pihak Pakatan Rakyat, dah macam-macam dah dibentangkan kepengetahuan umum termasuk harta-harta peribadi ADUN-ADUN Selangor...

UMNO/BN..? lebih 50 tahun tak pernah pun buat macam ni... apahal..? kekayaan lebih dari kemampuan ke..?

47 comments:

Anonymous said...

Niat jadi wakil rakyat RM matlamat so Harta lah yang dicari..
Hanya rakyat yg celik dan bukan buta mata hati dan berlandas ilmiah saja lah yg membezakan wakil parti mana yg ikhlas perjuangannya..
Islam setiap saat ada hukumnya jadi jika minuman yg diminum walaupun mineral water jika dibeli dgn RM haram ..haram juga hukumnya x semestinya minum arak haram..
Rujuk lah pada AlQuran dan Sunnah InsyAllah selamat .tidak kira wakil rakyat atau rakyat jelata..
Islam itu cara hidup ..

Anonymous said...

BN ROMPAK RIZAB EMAS NEGARA KEPUNYAAN RAKYAT

Rizab emas Malaysia yang menjadi antara pengukur utama kekuatan ringgit kini susut dengan teruk dan menimbulkan kebimbangan di kalangan pakar ekonomi mengenai kedudukan kewangan negara.

Rizab emas itu telah merundum kepada hanya 12 tan sahaja sehingga 31 Julai 2009 berbanding 72.7 tan, menurut statistik Bank Negara Malaysia dan data antarabangsa.

Penyusutan mendadak itu dikatakan memaksa Kementerin Kewangan mengarahkan Bank Negara untuk hanya mengisthiarkan simpanan emas negara dalam bentuk nilai matawang dolar Amerika ialah AS379 juta (RM1.1.35 bilion) dan tidak lagi dalam bentuk kuantiti.

Nilai emas pada pasaran antarabangsa pada 3 September ialah USD980 atau hampir RM3,500 setiap aun.

http://www.tvantara.com/v1/newsdetails?news=2098
adess pening dpt pemimpin penyamun

Anonymous said...

satu lagi
"Rizab Emas Untuk Beli Kapal Perang"

Menurut laporan akhbar The Wall Street Journal bertarikh 9 Mei 2005, kerajaan Malaysia bercadang menggunakan rizab emas negara untuk membeli kapal perang dan peralatan tentera daripada BAE Systems PLC bernilai 1 bilion paun (guna symbol paun) atau RM6.8 bilion.

Langkah yang dianggap pelik itu melibatkan penggunaan rizab emas sebagai jaminan kepada urusniaga tersebut.

Sebelum itu Bank Negara Malaysia dikritik hebat kerana pernah mengalami kerugian besar kira-kira USD4 bilion pada awal 1990an berikutan penggunaan rizab matawang dalam perdagangan matanwang antarabangsa.

Statistik BNM menunjukkan negara mempunyai rizab emas bernilai USD66 bilion atau RM250 bilion. Laporan itu juga menyatakan sekiranya perjanjian pembelian senjata itu diteruskan Malaysia akan menyandarkan hampir 2.8 peratus daripada nilai rizab emas negara.

Urusan berkaitan kontrak tersebut dikendalikan oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan ketika itu, Najib Razak yang kini menjadi Perdana Menteri.

http://www.tvantara.com/v1/newsdetails?news=2106

sedarlah wahai rakyat yang waras..

Anonymous said...

Tahniah YB Ronnie Liu. Anda berjaya melakukan perubahan dari kebiasaan UBN. Biar khir toyol ternganga tengok ketelusan PR. Hidup PR>

Anonymous said...

Adun umno sapu duit peruntukan Dun buat beli mewah,buat rumah banglo juta2..takde hal sprm kawan dia.

Anonymous said...

Bagus..bagus..soonglah kepala bapak samseng taukeh pelacuran dan rumah urut Selangor ini..hairan aku, kenapa penyokong PR ni dah buta hati...pergi dan checklah siapa taukeh rumah urut di hotel summit dan rumah2 urut sekitar Puchong...apasal korang masih buta lagi? orrrr..sebab politik yer! bagus..nafikan pandangan aku ini!!!!

Naruto Sensei said...

pandangan main cakp takde bukti wat pe..

Macam tu kami pun boleh buat chek siapa punya rumah urut kat kuantan yang banyak pelacur siam tu..

Boleh macam tu.. cakap takde bukti dan fakta..

Nama takde tu serupa lah macam surat layang.. mana leh caya

Edyes said...

mana si zali nie...

Anonymous said...

toke rumah urut orang BN, tak caye kau pi cek. Dah bertahun dah. Dulu wanita mca buat demo (2007) kat puchong tu pasal laki diaorang selalu kesana.Kerajaan PR nak tutup tapi mereka dilindungi oleh makhmamah. So kena tukar kerajaan pusat atau tukar makhamah

Media Cyber said...

kecoh giler! tu pun nak show off ker??? ronnie mmg banggang dari azali lagi

Anonymous said...

Aku peduli sapa tokey dia ... yang penting yang urut pasti top ....

Media Cyber said...

saja nak tarik perhatian press.. nak buktikan yang dia tidak bersalah terhadap segala tindakan dia selama ini. tapi rakyat masih ingat lagi pada 'fatwa' ronnie yang mengatakan islam boleh minum beer.. wah?! inikah mufti baru Selangor? yang dilantik oleh PAS? Sudah tentu bukan dilantik oleh PAS. beliau dilantik oleh khalid... mana PAS dalam hal ini?
mendiamkan diri? membiarkan orang bukan islam menyelarrrrrr orang islam dengan sewenang2nya??? PAS aper ni? PASrani? PASberg? PASsetan? Mana satu? Mana bukti yang menunjukan PAS benar2 memperjuangkan islam????

Anonymous said...

woi media cyber bodoh...ko x baca berita anak mahathir pemegang saham company arak? apasal ko x melolong kat mahathir pasal tu? sebab dia umno idola ko kan

Anonymous said...

Ini lagi 1 Media Cyber bengap...nk citer dasar Pas perjuang islam ke x...sapa Media Cyber ni???dia ni org islam ke bukan ni???Kalu nk banding ngan UMngok...Islam SEKULAR...apa itu sekular kalu ikut kamus dewan SEKULAR bermaksud Duniawi...tu la lain kali denagr la berita 3Suku,surat khabar Berita Hari2 tipu...

Anonymous said...

pegi check cari bukti...sial aje mamat tu. sebelum pegi tangkap taukeh-taukeh belaan UBN dah dpt info dari polis malaysia. Cakap tak guna otak langsung, sungguh daif akal tapi nak komen. SIAL aje.

Anonymous said...

Zali accident sbb dah banyak sangat orang sumpah laknat dia. kekekeke.

Badd said...

Napelaaa..penyokong amno ni bebal...kalu nak menuduh PR tu..belajo2 la bwk bukti..kan parti SPRM dan parti PDRM tu kwn2 awak..pegi la buat report...gerenti menang kalu masuk court (ni lagi satu parti gabungan BN)...menyampah aku duduk kat malaysia ni.

Anonymous said...

media cyber yg bahalul...sebelum nak mengata PAS, pergi nasihat dulu kat UMNgOk tu. siapa lagi kalau bukan umngok yg gubal undang2 menghalalkan penjualan beer kat 7-11. apasal ko tak marah umngok yg dok buat bodoh je luluskan jual beer kat luar selangor macam kat johor, pahang, melaka, tganu? apa umno pon dah diperkudakan oleh mca and mic ke? jawap jawap media cyber bahalul bin bangang

Anonymous said...

Canteek....!!! Kan canteek kalau semua buat macam Ronnie....semua Ahli DUN dan Parlimen kena buat cam tu......mula dari Pakatan....BN bila lagi atau nak menghilangkan diri.....

Anonymous said...

Ala.. haiii tu hanya di atas kertas jer.. budak tadika pon leh buat... Mase die tulis penyata tu.. sebelah tangan pegang Samsu Cap Cina,masih ingatkae? Fatwa TokGuru al-Fadil Ustaz Ronnie Liar 'Orang Islam' boleh minum Beer/Bir jangan minum arak jer..

Sebab dengan terperinci Tok Mufti Selangor dari Pakatan Reject Dunia Akhirat ni kate.. kandungan alkohol Beer 5% jer arak tu lain lebih kandunganya dari 5%

Apa bezanya Beer dengan Arak.. ? bangang tolol sungguh..

Anonymous said...

Hangpa perasan x si Media Cyber kata Zali Bangang..check balik 12.24..org sendiri pun kena tembak hehehe...
(sebenarnya dia kate azali/ZALI)

Anonymous said...

Mana p si Zali nie weh?..dah balik kg ker?

Anonymous said...

To 3.35PM:

kekekeke....hujah ko dangkal lagi. kalau tak percaya pergilah tengok kawasan tu berdasarkan projek yang telah dan sedang dilaksanakan kemudian baru komen kat situ.

Itulah UBN orang buat baik dah gelabah sebab takut hilang sokongan yang semakin berkurangan. Bagi aku orang sokong UBN nie adalah orang yang dapat habuan dari UBN. ptuihh jijik aku dengan parti UMNO nie.

Media Cyber said...

TP..yang sebetulnya aku yang bangan sebab aku x abis belajar tp geng2 UMNO bagi aku diploma free..Black magic la tu..aku sekolah takat darjah 3 jer..tu yangaku anggup jadi pencacai tu..hang tau la orang berbudi kita berbahasa kan kan kan..

Media Cyber said...

Hidup UMNO!..x der UMNO x idup aku hehehe..

Media Cyber said...

Memang aku bangang sbb aku kan x sekolah...Hidup Umno! Duit weh..Ongkos nya masyukkk..Pitihnyer blana..X der UMNO mampus aku..

Potraitte `ur Image said...

Perjuangan Islam bukan pada kebendaan tapi pada ketakwaan dan keimanan. Islam boleh diperjuangkan tanpa perlu tegaknya KLCC,KL TOWER, KLIA dan macam2 lagi..Islam diperjuangkan melalui keinsafan kita dan ketulusan hati kita terhadap Keimanan yang telah digariskan oleh Rasullulah. Islam boleh berjuang untuk semua bangsa tetapi adalah sukar untuk sesuatu bangsa berjuang atas nama Islam. Kembalilah kepada ALLAH melalui RasulNYA dan semuaterkandung dalam Alquran & Sunnah. Berusaha kearah Masayarak Madani. Insyallah.

Potraitte `ur Image said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Kepada yang tak kisah halal haram itu lantak koranglah sbb balasannya adalah diakhirat kelak iaitu pasti dihukum kelak.

Yang makan rasuah akan senang didunia sahaja akhirat kelak anda pasti terseksa.

Anonymous said...

terbaru dan tahniah pd amno ..

"Mirzan Mahathir appointed director on San Miguel Corp board"

KUALA LUMPUR, Sept 10 — Mirzan Mahathir, the eldest son of Tun Dr Mahathir Mohamad was recently appointed to the board of San Miguel Corp, the biggest food and beverage conglomerate in the Philippines and the owner of San Miguel Brewery Inc.

malaysia boleh dan melayu boleh bravo..
Comments
written by Um No, September 10, 2009
A Muslim Malay being a director on the board of one of the biggest beer producers in Southeast Asia? PAS! What are you waiting for? Go get him!

written by simon, September 10, 2009
So .. if he sell beer.. how mony rotan he will get. Girls drink 1, kena rotan and fine.. Mirzan ????

written by j, September 10, 2009
Not haram meh?

written by bonny, September 10, 2009
A Muslim dealing in liquor company?? This calls for some caning, yes??

written by Trigem, September 10, 2009
Good investment, Mirzan! Now, face the cane...

written by whatsthis, September 10, 2009
Look like UMNO's Mahathir dynasty is for 'nak beer', and not 'tak beer'!!!

written by ckeong, September 10, 2009
mahathir please don't always missled the people that chinese here are rich, seems like your son all also making a big bucks. 99&#xof; chinese here in malaysia are much poorer than mahathir's son.

written by foodforthought, September 10, 2009
HASSAN ALI, any comment?!
umno-bn, any comment for your dalang?!

written by Abraham, September 10, 2009
Cheers Mirzan. Cheers Mahathir. Cheers UMNO. Long live San Miguel.

written by jtan, September 10, 2009
Will UMNO say this is haram because he is earning money from a company selling beer?

syabass utk amno ..
Malang sungguh malaysiaku>
apa nak jadi???/
http://www.themalaysianinsider.com/index.php/business/37377-mirzan-mahathir-appointed-director-on-san-miguel-corp-board

pandai said...

owner blog ni penakut..dan berfikiran sempit.. agaknya pasal kutuk orang lebih sangat la tu..

semoga dosa mu di ampunkan oleh orang yang ko pernah kutuk ..

ingat ...dalam kubur ..ko sorang sorang je

Anonymous said...

Itulah UBN.

Anonymous said...

pandai said...

baca komem dan link ..adakah itu fitnah ..

guna otak bukan lutut..

minta TP siarkan article atas tu

Topeng Perak® Unmasked said...

pandai said - owner blog ni penakut..dan berfikiran sempit.. agaknya pasal kutuk orang lebih sangat la tu..

Kalu kau berani sangat, call je aku +6017 595 9755.

Boleh kenal-kenal si 'penakut'... amacam..?

Anonymous said...

Topeng Perak® Unmasked said...

is the best ..
gua salute bro
inilah pejuang sejati..
berani kerana benar.
minta postkan article atas tu
bagi sini komem pulak

Anonymous said...

TP pantang kene kutuk....klo org kutuk pasal die bukan main siap suh call...tp klo ko kutuk org x hingattttttttttt....

Anonymous said...

Anonymous said...
September 11, 2009 5:28 PM

aik lain nada pulak ..

cuba komem ini
"Mirzan Mahathir appointed director on San Miguel Corp board"

KUALA LUMPUR, Sept 10 — Mirzan Mahathir, the eldest son of Tun Dr Mahathir Mohamad was recently appointed to the board of San Miguel Corp, the biggest food and beverage conglomerate in the Philippines and the owner of San Miguel Brewery Inc.

http://www.themalaysianinsider.com/index.php/business/37377-mirzan-mahathir-appointed-director-on-san-miguel-corp-board

awak setuju x?

NaNbN said...

Anon 5.23PM
Kalau lah benar posting/artkel nie,saya cadangkan Mirzan Mahathir undur diri dan bertaubat Nasuha.. kerana semua orang Islam tahu hukum minum & menjual arak haram! dan berdosa,namun ada sesetengah Ulama mengatakan menjual arak adalah lebih haram dan berdosa.. daripada si peminum arak,walaupun semuanya menuju ke jalan NERAKA..

Anonymous said...

Itulah UBN penipu duit rakyat. Duit orang kampung susah.

Anonymous said...

KOTA BHARU – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, hukuman sebat yang dijatuhkan kepada model sambilan Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32, perlu dilaksanakan walaupun negara berhadapan kecaman dunia luar. :

Nik Abdul Aziz berkata, Malaysia tidak perlu tunduk kepada dunia luar sebaliknya perlu patuh kepada ajaran Islam.

“Dunia luar ini dunia Yahudi. Kita mesti tunduk kepada agama bukan kepada dunia luar. Buat apa kita duk sibuk dengan dunia luar. Mereka ini kalau kita tak minum arak pun mereka kata kita tak pandai nak berkawan.

“Bagi mereka yang pandai berkawan ini minum arak, dadah. Kalau boleh bawa perempuan berseronok itu baru dunia luar seronok tapi hati perut kita sebagai hamba Allah takkan kita nak takut kepada dunia luar,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di pejabatnya di Kota Darul Naim.

Beliau berkata, kita perlu beritahu dunia luar cara yang betul dan bukan dengan cara mengikut kehendak mereka.

“Sebab itu dua tiga hari baru ini saya buat kenyataan keluar dalam Sinar Harian bermakna kita perlu cuba bebaskan diri daripada menjadi pak turut Eropah.

“Cuba ajar diri jadi pak turut Nabi Muhamad SAW. Kalau kita tanya dunia luar bukan mereka setuju, pedulikan mereka. Hak dia (barat) nak kata, biar dia kata. Tapi kewajipan orang Islam ni kena jawab.

“Kita tak boleh sekat mulut orang tapi kita jawab. Mana boleh kita nak ikut orang lain,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kecaman yang dibuat negara luar dan media asing ekoran hukuman enam sebatan dan denda RM5,000 oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan atas kesalahan minum arak di khalayak ramai.

Beliau berkata, hukuman sebat di dalam Islam bukan empat atau lima sebatan sebaliknya hukumannya 80 rotan.

“Dan rotan dalam Islam ni rotan bukan untuk suruh sakit tapi untuk malu. Hudud ni Kelantan dah buat. Kami berbincang dengan ramai tokoh termasuk Ketua Hakim sekarang.

“Kami dah buat dah draf dan lulus kerajaan negeri tetapi kerajaan pusat (dulu) kata kalau buat juga benda ini akan diambil tindakan,” katanya.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, tetapi sekiranya pembangkang (Pakatan Rakyat) menguasai tampuk pemerintahan ia akan dilaksanakan.

“Bila kita yang sekarang ini dipanggil pembangkang menguasai Kuala Lumpur pandai la kita buat. Dia (Kerajaan Pusat) nak kata apa dah.

“Usaha akan terus dilakukan sehingga kiamat. Kalau DAP tak nak terima kita akan tanya di mana tidak kena dan sekiranya dia boleh beritahu di mana saya akan terima,” katanya.

Beliau bagaimanapun berkata, apa yang menjadi masalah sekarang bukan DAP tetapi orang Islam sendiri.

Sumber dari SINAR HARIAN 11/09/2009

Anonymous said...

Bila pasal nak alih kuil Hindu puak2 UMNgok ni macam kene histeria dan hilang akal mengamuk sakan...

Tapi bile bab nak tegak hukum Allah...sunyi sepi macam tak de teloq..

Aku heran mana pegi PEKIDA...PERWARIS... apa pun yang PER la...kenapa tak tampil YB Hassan Ali untuk mencegah kemungkaran...

Aku rasa kat disko tu ramai anak2 muda yang tonggang air haram tu...sampai bila kita nak tengok bangsa kita jadi murtad??

Bila Allah timpa musibah/bala..pemimpin UMNgok akan kata..ooo tanah bergerak sebab saliran air tak bagus...bangunan runtuh sebab struktur bangunan tak betul...bila banjir berlaku...ooo sebab longkang terusmbat...bila kemarau...ooo sebab bumi dekat dengan matahari...

Tu baru beribu jauhnya matahari..tapi kalau dah sejengkal..mana korang nak lari???

Amal Makruf Nahi Mungkar!!!!

NaNbN said...

Alhamdulillah.. 'HUKUM HUDUD' akan dilaksanakan sepenuhnya apabila Pakatan Rakyat menguasai Kuala Lumpur. peminum arak,di rotan,pencuri dipotong tangan,penzina direjam,pembunuh dipancung kepala..

Pada masa tu.. saya taknak dengor Bar Counsel & SIS kate zalim,tak berperikamnusiaan,ektremelah dan tak bertamadun..

Anonymous said...

Anon 4.20PM
hang pie.. masuk guo batu takyah tngok KLCC,Menara Petronas & KLIA,harap hang jumpa.. anu disana

Anonymous said...

anoy 6.19PM
Kat Disko Hassan Ali tak berani kesana Non.. anak2 muda takkira datang dari mana UMNO ke.. PKR.. PAS.. DAP ke? tapi lebih mengerunkan YB-YB@Tok-TOKguru PR@Pakatan Reject bila terserampak ngan kuncu2 Ustaz Nge,Ng & Mufti Pakatan Al Fadil Ustaz Ronnie Liar

Anonymous said...

Zali/Tungok Langit...Sila jawab...

Anonymous said...

RASUAH itu HARAM juga.. bukan setakat arak, banyak lagi.. tapi ramainya orang ISLAM yang terlibat. pokoknya IMAN DI DALAM DADA

"KENALI ALLAH" - tak kenal ALLAH itulah sebabnya berani melanggar perintah ALLAH

Tinta Hitam said...

Rumah rumah urut tu dulu dizaman pemerintahan sapa yg luluskan? Bukan mas UMNO?