"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, March 01, 2010

Le Tour De Langkawi: Kisah Disebalik Kisah

Reactions: 
Malaysiakini lapor begini:
Seorang anggota EXCO Kerajaan Kelantan melahirkan rasa kecewanya dengan Penganjur perlumbaan berbasikal Le Tour de Langkawi kerana membelakangkan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada upacara melepaskan peserta hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO Negeri, Abdul Fatah Mahmood berkata apa yang berlaku di majlis pelepasan itu di hadapan Istana Balai Besar pagi tadi adalah sesuatu memalukan.

"Ia tidak menghormati tok guru selaku menteri besar dan tuan rumah yang sepatutnya melakukan pelepasan itu," katanya kepada pemberita di Kota Bharu hari ini.

Majlis pelepasan disempurnakan oleh Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin.
Kisah sebelumnya yang tak ramai orang tahu:
Pada 28hb. Februari, 2010 (Ahad) ada Majlis Pelancaran TMPoint TM Authorized Dealer (TAD) Kubang Kerian. Dealer bagi cawangan TAD Kubang Kerian ini adalah Azmi Ali, adik kepada Ibrahim Ali.

Azmi Ali sendiri telah menjemput YB Senator Datuk Dr. Awang Adek untuk merasmikan majlis ini. Azmi Ali ni memang rapat dengan Awang Adek, siap boleh call hp Awang Adek bila-bila masa dia nak (jangan terperanjat kalau lepas ni Ibrahim Ali isytihar masuk UMNO).

CEO TM, Dato' Zamzairani tidak dapat hadir ke majlis perasmian TAD tersebut dan telah menghantar surat memohon maaf kepada Awang Adek kerana tidak dapat hadir. Ini perkara biasa, kerana sebagai Timbalan Menteri Kewangan, secara logiknya, Awang Adek adalah orang yang bertanggungjawab menandatangi penyambungan kontrak perkhidmatan CEO TM ini dan juga pemberian peruntukan kepada TM dan sebagainya.
Jadi tidak hairanlah kalau Tuan Guru MB Dato' Nik Abdul Aziz diketepikan sewenang-wenangnya untuk memberi penghormatan kepada Awang Adek.

Ini tidak lain tidak bukan hanya untuk memastikan kedudukan CEO TM, Dato' Zamzairani dan TM sendiri terjamin di bawah YB Senator ini, sebab itulah mungkin segala permintaan Awang Adek dipenuhi, ataupun selagi ada peluang nak bodek YB Senator ini, peluang itu akan digunakan sepenuhnya hatta membelakangkan Tuan Guru MB Kelantan Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat.

15 comments:

Anonymous said...

Community split over presence of 'surau'
Having a proper place of worship for Muslims is not a new issue for Muslims living in Taman Kajang Prima (TKP), located next to the last toll booth of the Silk highway if you are heading towards Semenyih, a 'taman' located just next to Taman Jasmin, three kilometres away from Kajang Town. The issue of a 'surau' had even become a strategic issue for election campaigns in the last general election.

A few banners with indirect meanings like 'Kami sayang Umno, Kami Hormat Pak Lah, Tapi 8 tahun kami menunggu surau' were placed in several strategic places around Kajang, few days before polling day.

The 'surau/masjid' has become an unresolved issue to the Muslim community in TKP when the developer sold a parcel of land meant for a mosque to the Silk highway concessionaire which subsequently became the place where the toll booth is now located.

Muslims were then left with no place to perform their prayers in a congregation. Few plots of land were suggested but this was outrightly rejected by the non-Muslim community who are the majority in TKP.

The management of SK Taman Jasmin 2 which is located at the entrance of TKP later agreed to allow the Muslim community in TKP to use the school's 'surau' but the Muslim residents responded mildly to the offer due to the many restrictions imposed on the usage.

In mid-January this year, a vacant unit of single-storey corner lot house in Jalan KP 2/7, TKP which was previously tenanted by a kindergarten was rented out to a Muslim group which called themselves 'Jawatankuasa Penaja Surau'. It was then converted into a temporary 'surau'. The monthly rent is currently being paid by Silk.


sambungan dibawah....

Anonymous said...

sambungan dari atas Malaysiakini Feb22, 2010
....
This has now become a new 'time-bomb' ready to explode. Non-Muslims living around the 'surau' have begun collecting signatures protesting the presence of the 'surau' citing reasons such as blocked traffic flow, sound pollution, etc, reasons which the Muslim community refers to as 'signs of them being individualist and not respecting the federal constitution with regards to the position of Islam'.

A few meetings with Kajang municipal councilors have taken place and surveys forms had even been distributed by the Kajang Municipal Council (MPKj) to non-Muslims residents living around the 'surau'. Face-to-face meetings between Muslims and non-Muslims are also scheduled to take place soon. Few unwarranted incidents have also started to happen which reflect the desperation and frustration of the protesting groups.

The issue is rather simple. Non-Muslims claim that the call for prayer especially during 'fajar' (subuh) is a nuisance labelled as 'pencemaran suara' the term used in one of the protest letters sent to MPKj.

The Muslims responded by arguing that a group of non-Muslims had already been jogging around the track located just in front of the 'surau' at the time when the 'fajar azan' is called. They come to the track as early as 5.45 in the morning. Additionally, the sound of school buses and cars using the main road in front of the 'surau' could clearly be heard as early as 6am.

'Why they never complained then?' argued one resident. Moreover, the sound of an 'azan' from the nearby Taman Bukit Mewah 'surau', located adjacent to TKP but on the other side of the Silk highway is even louder. So strange that they never complained about that.

The non-Muslims went even further by arguing that residents should never use houses as a places of worship. One complainant stated in her letter that the reason why she bought her current single-storey unit located just few doors away from the 'surau' is that a 'surau' was never mentioned in the layout development plan to be anywhere near her house.

Muslims then took photograph of a small non-Muslim temple illegally built along Jalan KP 3/1 just next to the SMK Taman Jasmin 2 bus stop, counterclaiming that they never complained about the presence of such an illegal 'non-Muslim surau'.

This temple is located very near to a few Muslim residences. But Muslims pay no attention to the illegal structure citing tolerance. Rumours have been circulating that the non-Muslim community in TKP are now planning to build amother temple in response to the presence of the 'surau' but the Muslims are welcoming the move. 'Who cares?' says one Muslim resident.

When the issue of traffic flow was brought up, Muslims in TKP counterargued by saying that there are a lot of other cars parked indiscriminately along the many 'jalan' all over TKP and they never complained. Why is it that when we park our car in a proper manner near the 'surau' they start making noise?

Even the non-Muslims living near the 'surau' frequently park their cars outside the house, sometimes at the T-junction near where the 'surau' is located. 'We never considered that as obstructing the traffic flow and neither will it be one. it will never become one,' says one Muslim resident.

It is interesting to see how Pakatan Rakyat will handle this delicate issue and how Umno will politicise or manipulate this issue. Hopefully there will be no 'cow head-type' of residents in TKP. Let's pray for that

Awang Dogol said...

Weiiii...bangang kat atas

Woooooo....kalau kat PR hang boleh kata lembut no "macamana nak handle"...tapi kat kami hang boleh kata kasaq nohhhhh.."macamana nak memanipulate atau mempolitikkannya"

BAnyak cantik muka hang cakap cam tu......

Hoiiii...bangang,
Kalau nak suruh kami settlekan tolong sikit cakap baik2 hah...jangan nak sangka buruk saja pada orang. Awat.....PR tak mempolotikkannya ka? Depa tak memanipulate ka issu tu?

Muka tengok cermin dulu hahhhhh ...kalau nak cakap tu.

Hang cakap....apa yang kita orang tak boleh settle hah? Bukan macam PR....sengkek habih......sekali petik jari aja, kita orang dah settle la..

+Bangang...+Bangang

Anonymous said...

settle apa? wei awang anjing lama?

aku dah tunggu berapa tahun dah, aku panggil ko orang anjing2 tua umno sue sama itu The Liberation Front kerana kenyataan mereka yg pm ko terlibat dgn pembunuhan si Mongol tu?

cakap tak serupa bikin...hangpa nie menyalak kat sini boleh, tapi kat orang luaq negeri, semua diam.

takut orang Perancis ke? terpaksa kena beli kapal tak selam dgn depa ka? kata ko bodoh ko marah!

Awang Dogol said...

Weiii...bangang,

Hang jangan la nak jadi bangang macam depa2 yang dah bangang tu.

Yang hang pecaya kat Orang putih tu pasai apa? Depa tu bukan tau cerita yang sebenaqnya. Hang tok sah dok caya lah.

Satu lagi aku nak bagi tau kat hang tu....kalau hang termakan la cakap depa orang putih tu....awat hang tak berani bawak kat mahkamah dan dakwa DS Najib tu hah? Hang ni belagak pandai menulis aja...tapi...suruh bawak kat mahkamah teloq hang habih masuk kedalam.....tak berani langsung?

So, kalau pasai benda yang hampa yakin pun hampa tak berani nak tegakkan....inikan pulak nak suruh settlekan masalah yang hang sebutkan tu? Lagi bertimbun problem yang datang aja ......

Alaaaaaa....sbb benda sikit tak boleh tenggelam tupun hampa nak buat modai.....heiiiiii come on la brother benda kecik ja tu. Hampa ni dah tak dak modai ka nak buat cerita hah? Technical matters.....sekejap aja settle tu. Hampa tok sah kalut2 la nak burukkan pemimpim kami tu. Depa tu lebih tau dpd hampa.

Bukan macam hampa...tau bawak mulut aja....mulut busuk pulak tu.....ha..ha..ha..

+Bangang....+Bangang

Anonymous said...

alaaa ape lah pas nie basikal pong nak diheboh2kan dipolitik..dh kehabisan model ker? dah nyanyuk!..

amik jer basikal cabuk dorime pas tu bagi tunggang nik ajis kapal sing an'war/warwar..suru mahfuz@mampus lepaskan diorang hahaha

Anonymous said...

1.dah dicop sebagai pengkhainat!!
2.Baik jadi pengkhainat terus la!!
3.Tu la!jangan la bergaduh sesama islam!!

Anonymous said...

awang dogoi, hang suruh la najib masuk mahkamah..masa bicara pasal altantuya ari tu, tak berani nak jadi saksi.. ni masa bicara kes liwat ni pun tak berani jugak..maklum la..semua dia kontrol.. mahkamah, hakim, AG, IGP.. sapa yang kecut teloq skrg? Anwar sendiri ckp kata mahathir lagi berani sbb dia berani berdepan..mcm najib yang jadi idola hang tu, dia pandai menyorok kat belakang2 balaci2 dia la... bodo punya awang dogoi, akai letak kat buntut..kena suntut baru nak ada akai kot... hahahahahaha...

matkambing said...

duit dan jawatan punya hal, perlumbaan ltdl pn jadi mainan politik. wahai peneraju glc beramanahlah dalam menjalankan tugas, ingatlah anda bukan hanya hidup didunia ini!

Anonymous said...

Si Nik ajis tu asik sgt berpolitik, tu la pasal..nanti LTDL ni pun dia nak politikkan..membazir la ape la..

ape2hal pun, bg aku, kedudukan Nik Aziz sbg Menteri Besar Kelantan tidak boleh dibelakangkan, sungguhpun beliau sering digambarkan lebih PAS dari Kelantan..dgn kata lain, lebih politk dari pentadbiran negeri..beliau sepatutnya melepaskan peserta berbasikal kerana ia dimulakan di negeri tadbirnya..

anti-firaun..

Anonymous said...

awang adek tu pun... kalah lagi sekali bertanding parlimen... takde hapa la tuh...

umno kera. said...

aku cme nk ckp, chelaka penganjur LTDL kerna kebodohan dan kebebalan mrk dikelantan. atas kapasiti ape kura-kura adek husen diberi hak melepaskn peserta? bodoh...negeri under pentadbiran TGNA...dia tuan rumah..sndiri pikir laa..bodoh sengal babi chelaka hanjing.

aku panas!!!benci umno!!pegi mampus ngan umno!!

Anonymous said...

kalau aku jadi nik ajis aku cakap pegi mampus..la.. setakat kibar bendera jer tue pun nak jadi kecoh ker... Banyak lagi isu rakyat nak kena selesaikan... baik buat something yang kelantan dapat benefit dari LTDL nie... macam budak2 tak dapat kibar bendera lepaskan orang naik besikal pun nak merajuk...

Anonymous said...

SI BAWANG ADEK 2 KEMPUNAN NK JD MENTERI BESAQ KLANTAN..X KESAMPAIAN..HAHAHAH

+PANDAI....+PANDAI

Anonymous said...

awang adek dengki ngan nik aziz
lepaskan ltdl pon bleh rebut lagi dari tgna tanpa segan silu
berangan lagi kot k jadik mb kelantan