"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Sunday, July 17, 2011

Projek 118: Pembangunan Poket Kroni UMphorNO/Beer eNd

Reactions: 
Sebelum korang baca artikel penuh gua, gua harap lu orang dapat singgah dekat sini, sini, sini, sini, sini, sini, & sini sebagai bahan rujukan terpenting untuk abad ini. Mekasih...
Kerajaan Pusat tidak pernah menganaktirikan Kelantan dalam penyaluran peruntukan pembangunan walaupun negeri itu ditadbir pembangkang, kata Timbalan Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP), Yahya Mamat.

Beliau berkata, sebaliknya Kerajaan Pusat menyediakan peruntukan lebih besar untuk Kelantan daripada sesetengah negeri ditadbir Barisan Nasional (BN), contohnya Melaka dan Perlis.

"Dalam rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) yang berakhir tahun lepas, Kelantan menerima peruntukan RM5.7 bilion untuk melaksanakan lebih 1,400 projek berbanding Melaka (RM4.1 bilion) dan Perlis (RM2.6 bilion).

"Walaupun hasil kerajaan Kelantan yang dipungut dan masuk kepada pusat lebih kecil berbanding kedua-dua negeri itu,” katanya semasa merasmikan Ekspo Kepenggunaan anjuran bersama Persatuan Pelindung Pengguna Kelantan (Pelindung) dan Pasar Raya Besar Mydin, Kubang Kerian dekat sini, hari ini.
Dekat bawah ni gua senarai salah 1a Projek KERAjaan Persekutuan yang termasuk dalam Rancangan Malaysia ke-9 di Negeri Kelantan yang statusnya... Hurm.
Kementerian: Kementerian Kesihatan
Jabatan: JKN
Nama Projek: Tapak Klinik Kesihatan Penambang
Kos Projek: RM3,503,535.85
Keluasan Tanah (Hektar): 1.5428 Hektar
Lokasi/Mukim/Jajahan: Bandar Kota Bharu Sek 1/Kota Bharu
Status: Belum Dimajukan
Cakap berdegar-degar, Projek sana, Projek sini, Juta sana, Juta sini, Billion sana, Billion sini, Pembangunan sana, Pembangunan sini.

Pecah tanah sampai tanah merekah-rekah, Pecah tanah sampai nak pecah muka.

Nak bagi hebat lagi, berita keluar muka-surat depan siap ada "laporan khas" sampai 4-5 muka-surat.

Kenyataannya sembang je lebih. Peruntukan "mungkin" dah sampai. Macam mana peruntukan tu dibelanjakan tak siapa-siapa pun tau.

Masuk tahun baru, bentang pulak "Rancangan Malaysia ke-10" siap up lagi bajet kunun-kunun untuk "Pembangunan". Lepas tu buat Sidang Media. Dalam Sidang Media tu pulak kuatkan suara lepas tu sebut "KERAjaan Pusat tidak pernah menganak-tirikan Negeri-Negeri yang bukan dibawah KERAjaan UMphorNO/Beer eNd dan buktinya dalam RMK-10 KERAjaan Pusat telah memperuntukkan sejumlah Billion-Billion Ringgit Malaysia kepada bla bla bla...".

Kenyataannya...

Peruntukkan tu disalurkan pada siapa..? Kemana ianya dibelanjakan..? Kalau dibelanjakan ikut "Prosedur", kenapa Status Projek masih "Belum Dimajukan"..?

Khak... Ptuih...!!!

*ada lagi 117 Projek & kita akan dedahkan 1 projek setiap hari...

5 comments:

cicitHJHASSANu said...

salam tuan...

projek Billion disalurkan melalui umno kelantan untuk perkuat parti umno yg hampir pupus....khollas wal ghuyub le!

Anonymous said...

BULLSHIT !

Blog 1 Malaysia said...

Pembangunan poket generasi barulah

'Lubuk Emas' Terengganu dikhianati - Generasi muda dan generasi baru Terengganu adalah generasi paling bodoh dan tolol jika BN terus berkuasa..
http://Facebook-1Malaysia.blogspot.com/
Undi BN Undi HARAM- Media BN Media Porno. FUCK Pemimpin BN. Pemimpin BN mcm PUKIMAK.
http://blog1Malaysia.blogspot.com/

Joe Botak said...

ko xnk mainkn isu cincin rosmah ke poji..hahahaha...balaci2 nuar juburi dh kantoi..konon 24 juta..rupenye fitnah..sudah2 la buat ftnah tu wahai lembu2 nuar juburi..

Anonymous said...

PLEASE ALL MCA MEMBERS FAR FROM YIP KUM FOOK!
请远离马华党员 叶金福!

敬爱的马华公会中央领导層,
现在世界各先进国都盡力保存佛教的文化和保护佛教的僧侶,但马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman) 却反其道而行, 帶一般流垊到佛教埾地(SAMNAK SAMBODHI THAI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR, MALAYSIA)試圄摧毁佛教文化, 挑衅和打架, 并电招警方人員要扣留佛寺沙彌, 这种不按佛教條规, 軽视佛教精神的行动, 对世界佛教信徒实有侮辱之举, 的确令人不敢恭维.

除此之马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak)也利用杖势, 連众人朝拜的印度廟TAMAN DAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR 放火燒毁把土地佔为已有, 马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman)这种冒犯宗教的不良行为, 已引起廣大的大马人民愤怒而不满, 所以, 在耒屇的大选, 希望马华公会的中央领神, 能深明大義, 对此娄党员, 最好疏薳距离, 以免影响选票, 造成马华公会大大的败北, 遗恨江山此致, 并祝安康, 工作快乐.