"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, May 07, 2010

Malaysian Government failed to deliver Press Freedom

Reactions: 


THE PREVIOUS YEARS RESULT:

The press freedom index immediately drew criticism from Malaysian groups, which called on the government to free the press and bloggers. The repeated violations of the free flow of press and the bullies on bloggers are the main reasons for giving a low rating to countries like Malaysia.

The violations included arrests of bloggers and closure or difficulty in accessing news websites in our country. The increase in cases of online censorship is because the government has realized that the Internet can play a key role in the fight for democracy and they are establishing newmethods of censoring it. The government of repressive countries is now targeting bloggers and online journalists as forcefully as journalists in the traditional media.

The fall should be accepted as a wake-up call for the nation and the government. Th result shows how low the country has sunk after half a century in the press freedom. The harassment of web activists and cyber-dissidents - Raja Petra Kamarudin (malaysiaToday), Sheih (Kickdefella), Aduka Taruna, Namewee and several others also lead Malaysia to the worst performance.

Undeniably, the recently released new ranking of press freedom index of Malaysia worst than most of the African nations and South East Asia nations. In fact, more freedom of press and information will make this government to become more competitive, but poor Malaysian government failed to admit the fact and continuously put pressures on the presses and Medias.

:BANGSA MALAYSIA

14 comments:

merbok said...

malaysia boleh! hahaha

matkambing said...

malu ler aku, orang luar pun tahu negara kita tertinggal dalam kebebasan akhbar! radio dan tv pun sekali ler tu!

Awang Dogol said...

Cisssss....kau orang memalukan si Najib aja.
Kalau ini macam lah jadinya, maka kontrak APCO terpaksa di tambah kepada 3 tahun lagi.

Cisssss... TENDER TERBUKA kunun

Cissss...akan bertambah rakus lah lagi lanun2 UMNO untuk menggasak dan mencuri lagi duit rakyat bagi memulihkan image mereka.

Anonymous said...

PAS BOLEH,UMNO BOLEH PKR PUN BOLEH.

Anonymous said...

Kalau tak ada press freedom takkanlah sipencacai PR boleh berkokok siang dan malam dgn macam2 fitnah dan pembohongan. Mcm mana RPK boleh terus menerus memfitnah wlaupun dah lari dan blognya masih dibiarkan bebas. Harakah@Haramkah macamana pula, Suara Keadilan pun sama, Sinar Harian pun
2x5, blog-blog pun berlambak yg memfitnah spt. blog ni, Perisik@Perasit Rakyat yg diterajui oleh Poji Ganja dan Tulang Babi, Malaysiakini, AdukaTaruna, dll blog terutama yg dimiliki oleh ahli2 parlimen dan DUN pembangkang. Yang ini dia orang saja butakan mata buang hakikat..adeke kegiatan hangpa disekat dari terus memfitnah menipu, memutar belit, memaki hamun dsbgnya...ade ke, ade ke, ade ke, ade ke hahhhh?????

kuda tua said...

depa lupa hidup ada peraturan.mati pun ada peraturan.yang tak ada peraturan ini binatang sahaja.depa suka hidup zaman rimba belantara dulu kala.kepala hotak gila-gila jangan ambil peduli sangat.jenis pakai cermin mata gelap tak kira siang malam.dia nampak hitam serpanjang masa.orang lain tak betoi belaka.

tamingsari said...

Kalau Harakah,Rocket dan Suara Keadilan pindah ke Iceland atau Finland,isi kandungan akhbar mereka begitu juga,tetap bebas.Sekatan kerajaan cuma dari segi mengawal pembohongan dan fitnah. Kerajaan tak suka lihat akhbar2 ini sibuk mintak maaf lepas fitnah. Akhbar pembangkang tak takut pada kerajaan. Diaorang takut saman mahkamah.

Nak bebas macamana lagi? Sampai macam buat gambar superimpose PM dan istihar sebagai sah? Kepala otak punya bebas.

Anonymous said...

Maksud kebebasan akhbar tu adalah kebebasan laporan akhbar arus perdana yang umum dan bukan milik parti politik..Kalau akhbar milik parti politik tu tak yah cakaplah...mmg cerita pasal parti tu je lah yang banyak..Contoh akhbar umum di Malaysia yang laporannya tak bebas akibat tekanan kerajaan Pusat atau di Malaysia ni kerajaan BN adalah Utusan Malaysia, Berita Harian, KOSMO, The Star, NST dll....dan ni xde kaitan dengan blog atau website...tapi sebab apa kerajaan x ambil tindakan terhadap penulis blog atau website berkaitan ialah kebanyakan cerita mereka adalah benar dan berfakta...kalau tipu atau bohong, mustahil x kena...lagipun kan beberapa orang dah kena tangkap pun...!!!

Anonymous said...

Yang bagi penarafan tu orang luar.... takde kena mengena dengan parti pembangkang pun...susah pencacai @ barua UMNOAPCO...x faham2...

storm62 said...

Tak malu ke wei, putar belit champion melayu ApNo....ka ka ka....bodoh sombong tu lah yg berjaya menipu Rakyat Malaysia sampai hari ini.

Demi masa depan anak2 dan cucu kami, Apno perlu diHAPUSKAN.

Anonymous said...

Cubalah upgrade pembangkang punya akhbar sampai jadi 'arus perdana'. Jangan iri hati dengan kejayaan orang lain. kalau akhbar tak menarik minat nak salahkan siapa. Parti lawan parti,akhbar lawan akhbar. Saya cadangkan Rocket,harakah dan suara keadilan bergabung dan guna nama baru 'AKHBAR ARUS PERDANA'. Cari RM.4juta minta Kickdefella buat promosi psywar.

doktor haiwan said...

nak suruh sorat habak orang betoi.surat habak depa pun kelentong dan pembohong bagi tiga.bebaslah tu kalau pakat boleh bohong antara satu sama lain.lagi pula surat habak tu bukan dapat percuma kena beli walaupun ada berita dan cerita bohong.kita bebas nak beli yang mana mana kita suka tiada sekatan.aku iongat otak depa belum lagi bebas cuma kebas sikit-sikit macam kebas lutut dan kaki.

Anonymous said...

Sebab tu lah Malaysia diberi ranking yang teruk sampaikan no 142 sama taraf dgn negara pecahan perang dan negara mundur dan di kalangan Asia Tenggara pun kita lebih teruk dari Cambodia,antara negara paling mundur di Asia Tenggara.. kalau nak bagi ranking kita naik semula senang je...pastikan laporan akhbar tu bebas dan betul maknanya kenyataan dari pemimpin BN dah PR dua2 dibenarkan dilaporkan dalam akhbar arus perdana secara seimbang dan adil ....tapi yelah kalau Kerajaan Pusat benarkan macam tu, PRU 13 ni alamat lingkuplah BN...ada berani ke...jangan harap sampai kiamat!!!..lagi satu aku tak nampak pun kehebatan Kickdefella hingga perlu bayar dia walaupun satu sen untuk bantu PR buat perang saraf...kalau dia tutup blog dia sekarang pun, aku rasa xde bezanya...dia je yang terlebih perasan...

Anonymous said...

Kelakar benor aku baca ulasan pencacai2 UMNOAPCO ni...yang bagi ranking tu pihak luar...jadi kau beritau lah kat pemimpin parti munafik korg tu supaya beri kebebasan akhbar kat M'sia ni...jadi pihak luar akan naikkan semula ranking kita ni...tp yg korg marah dan tuduh2 akhbar PR ni penipu dan pembohong apahal...otak korg sama je dgn pemimpin2 parti munafik korg tu...bebal dan bangang!!!