"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, January 13, 2009

Jom Cerita Pasal Proton - malaysiakini

Reactions: 
Yang aku tayang dekat bawah ni ialah komen-komen yang berfakta dan yang sepatutnya korang terutama sahabat-sahabat BPN ambik tau. tengok pada komen korang, aku dapat sahkan yang hangpa semua (geng-geng BPN) masih cetek pengetahuan berkenaan industri automotif di Malaysia.

Anonymous said...

Assalammualaikum

Bukan nak belah mana2... Cuma nak memberi penjelasan. Proton sebenarnya tak pernah keluarkan enjin sendiri dengan erti kata sebenarnya.

Enjin CamPro yang di war-warkan adalah sebenarnya merupakan enjin Mitsubishi Lancer yang di beri sedikit nafas baru oleh Lotus. CamPro adalah abrv. utk "Cam Profiling" dimana sepatutnya mempunyai ciri-ciri Variable Valve Timing.

Tetapi apa yang terjadi Proton tidak dapat/tidak sempat (tak pasti yang mana lebih tepat) untuk mengubahsuai enjin Mitsubishi Lancer lama tu kepada enjin yang menmuyai ciri Cam Profiling yang sebenar tu.

Hasilnya, batch awal Gen2 yang menggunakan enjin CamPro tersebut suffer from underpower. Sedikit lagi adjustment dibuat untuk menyelesaikan masalah tersebut dan batch kedua Gen2 ini kemudiannya di pasang pada Proton Waja.

Btw,.. sya bekerja di bahagian teknikal Proton.

January 12, 2009 8:00 PM

TP: Tambahan - Berkenaan dengan CamPro, kalau tak silap aku versi yang dilengkapi dengan Variable Valve Timming dah ada dipasaran dan dinamakan CamPro CPS seperti yang digunakan oleh pihak PDRM (unit siasatan jenayah). untuk pengetahuan korang jugak, individu yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan R&D bagi Cam tersebut ialah Charlie@MatSpeed. betulkan aku kalau silap.

Anonymous said...

proton perdana...adalah kereta proton rebadge engineered yg diambil dari mitsubishi Eterna generasi ke-7.

proton perdana menggunakan enjin dari mitsubishi drpd awal diperkenalkan proton perdana (1995)sehinggalah sekarang.

enjin2 dari mitsubishi utk perdana....2.0 L 4G6314 (1995-2000)...dan 2.0 L 6A12 V6 (1999-hingga kini)

selepas proton "kicked out" mitsubishi (habis contract)...sekitar tahun 90an....maka mitsubishi tidak lagi menyumbangkan "quality control" kpd proton....maka bermulalah era kemerosotan kualiti produk2 kerata proton.

kalau proton tiada...penyokong2 PAS yg hidup susah dah boleh drive honda jazz, toyota vios, honda city, toyota altis...tak perlu bawak2 moto....tak percaya???...then tanye kerajaan (ameno) kenapa still tak mahu kuatkuasakan AFTA secara "jujur, ikhlas & menyeluruh"???....foreign cars takkan kene taxes yg melampau dlm AFTA...tidak seperti yg dilakukan skang demi survival proton....harga kereta akan murah...harga kereta proton pun akan jauh lebih murah berbanding skang sbb proton perlu compete dlm penjualan kereta....so ketika nie point paling penting dlm membeli sesebuah kenderaan hanyalah soal KUALITIiiii.

kalau kualiti baik pasti akan ada yg membeli....kalau kualiti hampeh cam skang...hhmmmm...faham2 sendirilah ye.

pekerja2 proton???...kalau proton tiada (demi populariti che det sebagai orang politik, maka dimanjakan proton)....pekerja2 proton skang sudah pasti sedang bekerja dgn honda, toyota, merc, BMW....malangnnya.... kerajaan thailand merampas peluang yg ada dari malaysia....seperti mana thailand merampas sektor pertanian, begitulah jugak mereka dgn bijak merampas dari malaysia sektor automotive & urusniaga export kenderaan.

January 12, 2009 10:39 PM

TP: tambahan - enjin code 6A12 (V6) ada dalam beberapa model iaitu 1.6 (cyber mirage), 2.0(Galant), 2.0MIVEC (Lancer & MIVEC), 2.0 Twin Turbo ( Eterna), 2.4 (Galant) dan jugak 3.0 Twin Turbo (GTO). betulkan aku kalau silap.

Kesimpulannya apa yang korang bangga-banggakan selama ni bukanlah kereta tempatan, sebaliknya kereta jepun. bila aku kondem Proton, bukan sebab aku kondem buatan Malaysia sebab pada hakikatnya Malaysia masih belum ada apa yang nak dibanggakan dalam bidang automotif.

Proton Saga asalnya ialah Mitsubishi mirage. jurutera Proton masa tu cuma ambik model asal, ubah lampu depan, dashboard, bumber depan & belakang, sikit interior dalaman lepas tu letak lambang proton. enjin pulak masa tu cuma pakai (4G13 & 4G15) 8valve, lepas tu cyclone (cyclone ada lagi 8 valve kecik extra), lepas tu baru keluar model 12valve.

Mula dari proton saga, proton modified sikit jadik proton night, iswara dan seterusnya. kalau dekat jepun masa tu dah kuar versi injection tapi malaysia masih gunakan teknologi carburator sebagai nadi sampai model terakhir iswara kereta kebal. punyala jauh ketinggalan.

Proton wira pulak ambik dari model Mitsubishi lancer. kalau model asal lancer mula dari enjin 4G13, 4G15, 4G91, 4g92, 4G93 & jugak 4G93T (GSR).

Apa lagi?... proton tiara pulak diambik dari model Citreon. kalau model asal citreon depa ada versi turbo.

Proton Perdana? dah cerita dekat atas... kalau tak paham jugak, memang hangpa bukan takat bangang... tapi tahap keras hati... kalau tak percaya, aku cabr Proton bawak keluarkan Blue Print yang mengesahkan bahawa semua dekat atas tu keluaran asli proton dan bukannya "copy, modified & paste" dari Mitsubishi.

Kenyataan yang korang kena terima ialah, proton tak pernah keluarkan jentera sendiri. setakat hari ni, yang proton ada cuma rangka iaitu waja, juara, gen2 dan jugak neo.... yang lain semua bantai produk jepun lepaih tu lekat lambang Proton.

Sape yang dok pertahankan Perdana V6 sebenarnya tak patriotik... awat hangpa dok pertahankan sangat kereta jepun tu? berapa jepun tu bayaq dekat hangpa yang dok jadik balaci depa?

Lagi satu nak tanya hangpa... kalau hangpa pegi kedai sparepart, mintak sparepart original, awat kedai selalu bagi yang ada cop "Mitsubishi"???

Mitsubishi tu anak syarikat proton ka?

17 comments:

Anonymous said...

betul tu!!!!!.....kalau korang nak laju kete...gi lah tukar injin jepun...beli kat kedai potong??...rasa2nya?? dr maner datangnya injin laju tu...bolih masuk lak dlm kete kita..maka terucaplah....semua tu klon dr jenama jepun...cuma cop je proton dan pasang kat malaysia....

Anonymous said...

Penting !!!!! TKO telah di ceroboh
Pengumuman kepada semua pengunjung setia laman web http://www.tranungkite.net , ahli forum, kelab TKO dan sesiapa sahaja yang mengikuti perkembangan laman web ini
Dukacita dimaklumkan bawaha lawan web tersebut telah pun di ceroboh. Buat masa ini , kami tidak mempunyai akses ke lawan web tersebut kerana penceroboh tersebut telah menukarkan password team admin dari memasuki laman web tersebut.
Untuk tindakan susulan, pihak TKO telah membuat satu laman web sementara yang beralamat di http://tranungkite.freehostia.com
dan email team admin yang di gunakan sekarang ialah tranung2009@gmail.com
Di harap pengguna semua bersabar dengan dugaan ini. Semoga sama sama kita berjaya melalui minggu-minggu yang mencabar ini

-WebMaster- TranungKite.net

Anonymous said...

Lihat sejarah pembikinan kereta Jepun. Berapa lama mereka ambil untuk menjadi macam sekarang berbanding dengan Proton. Jadi tak perlulah nak kondem kereta Proton? Proton adalah pengeluar kereta yang paling muda, jadi banyak lagi yang perlu diperbaiki. Kalau rakyat sendiri tak bagi sokongan siapa lagi?? Fikirkanlah sendiri..

"Made in Japan" used to mean "cheap imitation" and second-rate quality to most Americans until the '50s -- the Korean war, to be specific, where photographers first noticed that Japanese lenses were as good or better than German and about half the price. Now "made in Japan" means high tech and high quality. About one in four cars sold in the United States are made in Japan or assembled in the United States plants owned by Japanese firms.

The Japanese Mazda is the only car in the world to be successfully marketed with a Wankel rotary-piston engine. The Germans, famed for their engineering, tried it and failed. In fact, Felix Wankel himself tried to perfect the engine for NSU, but troublesome problems remained.

General Motors, no slouch at engineering, spent $50 million on development of the rotary engine, but gave up on it before ever getting close to the marketplace.

Another Japanese car maker, Honda, was the first in the world to market a car with a stratified-charge engine.

Isuzu has been working on a ceramic engine. It has succeeded in the industrial use of a ceramic engine, lighter that the conventional metal one and more fuel efficient. The new engine will have piston rings and valves and other combustion parts made entirely of ceramics, the company said.

In sheer numbers, the Japanese industry challenged and surpassed the U.S. in production in the 1980s. This was impressive progress for an industry that did not take shape until after World War II.

Japanese firms were building cars early in the century, but its industry could not be compared with the European or American. The first car built in Japan was put together in 1902, but most of the Japanese makers began producing cars in the '50s and '60s.

The exceptions are the two biggest, Toyota and Nissan.

In 1912, Kwaishinsha Motor Car Works began work on an experimental car, which was put into production in 1914. It was called the DAT, derived from the initials of the partners, Den, Aoyama and Takeuchi.

In 1926, Kwaishinsha merged with another company to form Dat Automobile Manufacturing Co. With a name like Dat, oddly enough, it quit building the Dat and began making a car called the Lila. Then it got out of the car business entirely and built only trucks until 1930. Dat returned to car assembly in 1931 with the Son-of-Dat, or Datson. This was changed in a burst of nationalism in 1932 to Datsun, to tie in with the Rising Sun.

The company became Nissan Motor Co. in 1933. The Datsuns of the '30s were built in a full range of body styles and were based closely on the British Austin Seven.

Most Japanese cars of this era were copies of American or European models. After World War II, the '48 Datsun looked like an American Crosley and a British-looking sports car was added in 1952.

Toyota Automatic Loom Works began experimenting with cars in 1935. Its first cars looked remarkably like the Chrysler Airflow. During World War II, Toyota built a car that was a dead ringer for the last pre-war Plymouth.

The Toyota company was owned by the Toyoda family. The slight change in name was made because the family thought Toyoda was more difficult to pronounce. Americans, of course, pronounce both the same.

Toyota and Nissan began exporting cars to the United States in 1958, when sales of Datsun totaled 1,003 and Toyota's Toyopet 919. Both nameplates drifted without making much of a dent in the U.S. market. In fact, the cars were not right for the U.S. market and the Japanese pulled back to study the situation and retrench.

They studied American marketing techniques, built up sales and service networks, designed cars to appeal to U.S. buyers and began to move up in the sales charts in the late '60s.

Isuzu made its appearance in the U.S. market in 1966, but faded within a couple of years. Isuzu returned in 1976 in the guise of GM's Opel. GM had halted import of its German-built Opel and in 1976 began marketing a smaller Isuzu under the Opel name through its Buick dealers. Isuzu now markets its own cars in the United States.

In 1969, the Subaru made its U.S. debut. Built by Fuji Heavy Industries, it was introduced by Malcolm Bricklin, who would later import Fiat models under the names Bertone and Pininfarina, then the Yugo by Zastava of Yugoslavia.

In late 1970, two more Japanese nameplates appeared in the United States, Honda and Mazda.

The Mazda is manufactured by Toyo Kogyo, an unlikely firm to beat the automotive giants in development of the rotary piston Wankel engine, but it did. It was originally involved in manufacture of cork products and did not produce cars until 1960.

One of the first commercially manufactured cars in Japan was the Mitsubishi Model A, built from 1917 to 1921 and modeled after a Fiat of that period. It did not build cars again until 1959. Mitsubishi entered the U.S. market in 1971 -- not as Mitsubishi but as the Dodge Colt. Chrysler Corp. has been withdrawing from sale of Mitsubishi cars in the United States as it developed its own small cars, but Mitsubishi offers a variety of cars now through its own dealer organization.

Honda became the first Japanese maker to assemble cars in the United States in 1982. Its facility in Marysville, Ohio, has been so successful that it now builds almost all the cars Honda sells in America and even exports some to other countries, including Japan. In 1984, Toyota joined with General Motors in New United Motor Manufacturing Co. in Fremont, Calif., producing Toyota Corolla and Geo Prizm cars and Toyota Tacoma pickup trucks. Since then, Toyota (Georgetown, Ky.), Mazda (Flat Rock, Mich.), Nissan (Smyrna, Tenn.), Mitsubishi (Normal, Ill.) and Subaru-Isuzu (Lafayette, Ind.), have become American car builders. In addition, German makers Mercedes-Benz (Tuscaloosa, Ala.) and BMW (Spartanburg, S.C.) are preparing to launch production in the United States. In 1995, foreign car makers sold more U.S.-made automobiles in the United States and they imported. Car imports into the United States in 1995 fell to 1.7 million, compared with assembly of 1.9 million cars in foreign-car plants in the United States.

It is expected that sale of U.S.-built foreign cars in the United States will total 2.4 million and that 200,000 of these U.S.-made cars will be exported. The percentage of U.S. sales accounted for by Japanese imports has dropped from over 25 percent a few years ago to about 13 percent, the smallest market share in 20 years. In 1996, these foreign-owned plants employed about 40,000 Americans and will build more cars than Ford Motor Co. or Chrysler Corp.

kulup sakah said...

xpenah lak kita tgk kt tv wajah jurutera2 melayu yg terlibat merangka dan membangunkan kereta nasional yg sepatutnya jauh lebih murah seperti kereta pelanduk indonesia yg dibuat utk memudahkan rkyt memilikinya..cerita proton ni samalah mcm kisah dr.muzafar yg terpilih menumpang ke ISS lalu kita gelarkan dia angkasawan negara walhal malaysia takde teknologi spaceship pun..dia cuma mengikut rombongan je...

Anonymous said...

ooo..baru teman faham. Tapi yg susuahnya puah2 UMNO ni tak faham2.Almaklum le, banyak makan makan duit haram. Hati dah hitam karat. Aku nasihatkan puak2 UMNO ni bayakkan sembahayang sunat. Bila dah sembahyng sunat, wajib mestile tak tinggal. Pastu tiap2 malam jumaat, amalkan baca surah yassin. InsyaAllah, hati kalian akan semula menjadi bersih dan tenang. Bila hati dah tenang, mudah untuk otak kita berfikir. Tak gitu...?

kayemsee said...

puak2 umno nie hati dah hitam legam bak bontot kuali..susah dah nak di sental walau pakai mr muscle...diorg dah tak bleh nak bezakan dah yg baik dan buruk...kira pemimpin umno tu semua maksum pd depa....
mereka tak sedar yg diri dah ditindas & diperbodohkan lebih setengah abad...kalau kita tengok negara2 jiran seperti S'pura & Thailand rakyat mereka mudah membeli kereta2 yg berkualiti dgn harga yg sama dgn kereta nasional kita yg cukup 'koman'...tapi kita, disebabkan cuba nak hasilkan produk kereta sendiri (walaupun hakikatnya ciplak jepun cuma tukar body saja), hasilnya duty import kereta luar melonjak berkali2 ganda drp harga sebenar. Sebabnya utk membolehkan rakyat tak mampu memiliki kereta import yg berkualiti tetapi hanya mampu beli kereta ciplak nasional itu....kesian rakyat malaysia...pikir2kan...

Fendy2177 said...

Proton bermasalah bukan kerana syarikat induk. Tetapi kerana vendor-vendor yang lahap dan kebuloq. Siapa vendor-vendor ni? Syarikat Induk pula tak boleh suka-suka tukar vendor, sebab PROTON ADALAH PROJEK POLITIK. Nawaitu TDM mgkn baik, cuma perlaksanaan sistem vendor tersebut membuatkan keseluruhan Proton mendapat nama. Hujung-hujung, balik la soal RASUAH dan KRONI, sebab tu ISLAM HARAMKAN RASUAH. Inilah natijah kepada perlanggaran Hukum Agama. Fikir dan Renungkanlah.

AkunA said...

hantar gi angkasa = angkasawan

naik proton = boleh kena sawan

naik mercedih laaa...baru leh meroyan...apa barang beli camry, beli mercedih jer...tu baru nama jaga kebajikan rakyat....errrr....rakyat terbela atau exco terbela ni....camry aku pun mampu beli, mercedih tak mampu laaaaa....

Sameon said...

Bukan mudah untuk mereka enjin sendiri. Ia memerlukan kos yang tinggi. Nanti kalau kos R&D untuk enjin saja mencecah berbilion RM, korang kata pulak penyelewengan sedangkan perkara ini sebenarnya bukan mudah. Lebih-lebih lagi bagi Proton yang baru bermula pada tahun 1984/85. Sedangkan pada masa itu, syarikat kereta yang lain sudah mempunyai enjin sendiri yang jauh lebih canggih. Jadi, janganlah bandingkan Proton dengan kereta-kereta lain.

myvee said...

tolong la sameon..
sudah2 la tu jadi balaci.. jgn bandingkan proton dgn jenama lain sbb proton baru bertatih? pikir la dulu, hyundai dan kia muncul selepas proton.. mereka dah jadi independent company tapi apa dah jadi ngan proton? siap boleh dapat car of the year lagi.. proton? shit of the year boleh la.. patut la umno bole perintah lagi malaysia ni sebab ada org bodoh macam saudara ni..

MINANGKOBAU said...

MANO POIE BEBUDAK PPC DAN BPN...
LAMO ESE TUNGGU EI... SONYAP YO..! EKAU DAH TOSODAK KO DENGAU FAKTA-FAKTA MANTUL YANG DIPILIH DEK TP TU.... EH, JAWAP LA.. JAWAP LA.. TOKOJUT BORUKK KO..., TOSODAK BIJI NANGKO KO.... KOSIAN DEN....

Topengperak_Xinwugi® said...

Sehari dh den tunggu... sampai la ni tak muncul2 lagi... kih kih kih kih kih... tongah operate apo tak tau la...

Anonymous said...

aku heran dgn org yg patriotik tak berakal.. di jakarta vios tu buat teksi je.. sebab harganya tak semahal waja.. aku sekarang kerja di labuan.. aku beli civic harganya baru 74k je.. di semenanjung 113k.. berapa tax yg ko org kena bayar.. cuba tanya bapak menteri, kereta proton di rumah dia org tu, duduk rangking no berapa.. pikir la sendiri

Anonymous said...

kpd anonymous January 13, 2009 9:31 AM...rasanya ko dah confuse dgn fakta sejarah.

sejarah pengeluaran kereta jepun hanya mempunyai satu falsafah atau objektif....iaitu bagi MEMBANTU rakyat jepun yg susah supaya mampu memiliki kenderaan...bukan sahaja di jepun, malah di soviet union (skang dah berpecah, tinggal russia yg paling power) dan jerman juga mengamalkan falsafah & objektif yg sama....iaitu MEMBANTU orang russia (kini) dan jerman memiliki kenderaan.

soal kualiti kereta2 jepun pada awal2 tahun pengeluaran tidak sepatutnya berbangkit...sbbnya...you get for what you paid....dan kereta jepun (toyota, honda, nissan, suzuki & etc), soviet union (lada) dan jerman (volkswagen) waktu awal2 pengeluaran adalah sangat murah...sbbnya bagi MEMBERI PELUANG rakyat yg hidup susah memiliki kenderaan.

situasi nie sangat berbeza di malaysia....di malaysia rakyat malaysia "DIJERUT, DIPAKSA" supaya membeli kereta proton yg kononnya paling murah (sbb kereta2 lain dikenakan taxes)....walhal...kalau kereta2 lain tak dikenakan taxes... sudah pasti kereta2 lain jauh lebih murah super duper berbanding skang.

so...skali lagi dinasihatkan...lain kali kaji fakta sejarah betul2.....jgn nak cuba samakan semuanya dgn proton....rakyat malaysia DIPAKSA, DIKERAH beli proton...satu kerana demi merialisasikan impian che det menjadi ahli politik yg paling macho & bergaya walaupun merugikan rakyat malaysia....dua kerana demi mengkayakan kroni2 yg ada kaitan dgn proton......sedangkan rakyat jepun, rakyat soviet union dan rakyat jerman yg hidup susah DIBERI PELUANG MEMILIKI KENDERAAN YG MURAH.

Anonymous said...

ulang cerita///aku heran dgn org yg patriotik tak berakal.. di jakarta vios tu buat teksi je.. sebab harganya tak semahal waja.. aku sekarang kerja di labuan.. aku beli civic harganya baru 74k je.. di semenanjung 113k.. berapa tax yg ko org kena bayar.. cuba tanya bapak menteri, kereta proton di rumah dia org tu, duduk rangking no berapa.. pikir la sendiri/////
cakap saya lak>>>....setahu aku negeri itu terletak di malaysia.....kenapa lak cukai berbeza???? serupa gak dgn harga minyak dulu....korang ni mcm tak pikir lak???

Anonymous said...

TP,

ko kenal ker Charlie MatSpeed ?

Topengperak_Xinwugi® said...

Anon 11:54 - kenal sangat tu bro... masa aku main keter dulu cam 299' ngan dogbox 4:1:1 aku si charlie la bikin... keng keng keng keng keng...

moh pi lepak ngan charlie...