"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, January 07, 2009

Pakatan Rakyat Sedia Sertai Perhimpunan Kutuk Israel

Reactions: 
Pakatan Rakyat sedia menyertai gerakan besar-besaran anjuran Pergerakan Pemuda Umno Kebangsaan bagi membantah keganasan rejim Zionis terhadap rakyat Palestin di Gaza.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata sebelum mengadakan perhimpunan itu, mereka yang terlibat perlu berbincang dan bersepakat mengenai pendirian yang akan diambil berhubung kekejaman itu.

"Kalau betul (Ketua Pemuda Umno Datuk Seri) Hishammuddin (Tun Hussein) nak adakan (perhimpunan), kita kena bincang dulu apa parameternya. Kalau betul nak sokong rakyat Palestin, sokong Palestin. Jangan sekat Hamas atau sekat mana-mana golongan yang mendapat sokongan rakyat.

"Jangan ikut agenda Amerika...Amerika tak mau Hamas. Soal nak buat demonstrasi, itu kita kena bincang," katanya kepada pemberita selepas pelancaran bilik gerakan utama pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu di Pejabat Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini, Rabu.

"Saya tidak ada halangan untuk sesiapa bekerjasama. Tidak kira Umno, malah Cina, India, Kristian, Hindu dan Islam kerana ini adalah soal hak asasi. Kita kutuk tindakan sebab tidak adil kerana manusia tidak bersalah menjadi korban," katanya.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berkata bagi menjayakan perhimpunan besar-besaran itu, perlu ada pendekatan yang lebih teratur serta mendengar keluhan daripada perwakilan yang sah daripada rakyat Palestin dan bukannya mengikut perkhabaran yang disampaikan oleh pihak lain seperti Amerika Syarikat.

Anwar juga tidak menolak cadangan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang menggesa Pertubuhan Bangsa-basang Bersatu (PBB) mengadakan Perhimpunan Agung Khas bagi membolehkan masyarakat dunia mengambil langkah berkesan menghentikan kekejaman Israel di Palestin.

"Pada tahap ini, kita terima baik kalau ada langkah daripada kerajaan...daripada PM, untuk bukan sekadar buat kenyataan tapi tegas betul-betul menyokong beberapa inisiatif peringkat antarabangsa yang lain," katanya.

Semalam, Abdullah berkata Wisma Putra telah diarah menggerakkan wakil tetapnya di PBB supaya bekerjasama dengan kumpulan anggota Pertubuhan Persidangan Negara Islam (OIC) dan Pergerakan Negara-negara Berkecuali (NAM) bagi membolehkan perhimpunan khas itu diadakan.

Serangan tentera Israel ke atas Gaza sejak 27 Dis lepas telah mengorbankan lebih 500 rakyat Palestin sebahagian besarnya orang awam, kanak-kanak dan wanita.

3 comments:

Mankanan said...

Memang wajar pembangkang sertai mana-mana perhimpunan kutuk israel yang dah memang terkutuk tu. Inilah masanya kerajaan dan pembangkang bekerjasama demi kepentingan umat Islam seluruh dunia... Lupakan sengketa politik dalam negara...

fauzi said...

saya agree tp PR kena hati-hati sebab puak2 puaka Umno-BN ni akan cari pasal n isu utk mengenakan PR. Depa buleh saja cetus kacau-bilau masa demo nanti dan natijahnya pemimpin PR yang akan tanggung. Dalam Umno-BN mana ada jujur n ikhlas...fikir-fikirkan...

Anonymous said...

敬爱的佛教伩徒,
有关马來西亜,吉隆坡,甲洞帝沙再也 (暹寺) 三宝寺 Samnak Sambodhi Buddhist Association No.19-21 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia. 所发生的纠纷, 经过阅读了,Venerable Phra Piya Thammo 和尚及叶金福律师 (Yip Kum Fook) 的双方书信之后, 再经实地旁听了觧,做为中间人,我要客观实事的说:

1.当一个和尚、初出道 (小学生),在修行, 若有缺点, 那是难免.他马华公会鹅唛區会主地席叶金福律师(Yip Kum Fook),却心眼看不顺,就电招警万到耒佛教之圣地要扣畄和尚耒耻唇出家人, 这是绝对不许可, 除非是殺人放火之大罪悪.

2.他身为马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook),却反其道而行, 在佛寺不依佛法而軽视佛教的精神, 以傲慢的手段,帶领一般黑社会的人耒挑衅和尚打架, 这也是不该有、更不是佛教修行者的行为.

3.佛教的圣地, 其主要的目地, 是让眾生修佛道, 不是政治争執的地方. 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook), 却利用佛教之圣地当政治活动的场所。如此果敢冒犯佛陀的教誨,更是大大的罪悪。

囯有囯章,彿有佛法,家有家规. 如果出家人有何不对之处, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook), 为何不向主持和尚投?让出家人自依和尚的條规处理、却强权一味要显示他是马华公会鹅唛区会及三宝寺理事会主席, 无法无天的应用霸道手段践踏佛教之圣地.为什么。。。。。为什么.

至今, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook),不当不歉愧,还要狡辩, 这又证明了他说一套, 做的又是另一套, 囗是心非, 所谓的两舌, 相当阴险. 身为律师, 受高深教育, 却应用如此悪毒, 横蛮无礼的作风污辱和尚, 相等于是耻辱佛教伩仰者。他叶金福律师(Yip Kum Fook)不向主持和尚投诉, 却自承英雄,电招外耒者.请问,身为將近20年的三宝寺主持和尚兼顾问,也是第一位 自筹建寺的大功臣,在大马南傳泒中,是闻名遐邇的高僧.其脸要放在那裡?同样的,要是台湾星雲大师的佛寺沙彌犯錯, 理事会没有礼貌自作主张,电招警方要扣畄其沙彌.我敢请问!星雲大师的自尊是怎样的感受?他叶金福律师(Yip Kum Fook)是后耒者,担任理会主席也不久, 竟敢应用如此,目无尊長的方式对待住持,间接的就是告大家,强迫住持和尚必远離,雀巢鸠要佔。这种用心不良, 有老千之谋, 的确令人不敢恭维。

縱观以上几项重点,我不是盲目的護持三宝, 而是要坦白的说;他叶金福律师 (Yip Kum Fook) 身受高深教育, 为律师者,本应通情达理才是,但遗憾的是, 却令人惊觉, 他厡耒就是彿书裡所讲的狡猾且残忍的此颣人。他叶金福律师 (Yip Kum Fook),利用他的专业知識, 懂得包裝自己的道德守則,以宗教为幌子手,到处募款,商业经营, 政治活动为重, 并没依循佛教宗教守则行事, 也没对人道作出任何貢献, 只不过借宗教之名捞取权和私利而己。

在此, 我奉劝, 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook), 好自为之, 免因果報应.

PLS HELP US TO REMOVE DIRTY PEOPLE IN OUR COUNTRY...SAVE MALAYSIA AND LOVE MALAYSIA...DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR MALAYSIA