"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, February 19, 2009

Berita Hot..! Hot..! Hot..! Bermula Jam 6:30 Petang - malaysiakini

Reactions: 
Dah pukul 5:42am... tinggal aku dengan CyberBoron je yang masih setia dok ngadap laptop masing-masing. CyberBoron aku tengok ada sikit tension... sikit-sikit gosok kepala, sikit-sikit, gosok kepala... apa masalah aku tak tau... biaq pi la dia... sape suruh gatai-gatai jadik blogger..?

Mat Saman Kati, Dugong Darat ngan penat sangat kot pasai dok follow aktiviti MB hari ni...

Ni nak kongsi sikit cerita yang dok tersebar petang semalam pasai artikel yang [ni].

Hot..! Hot..! Hot..!

Mulanya alkisah tersebarnya berita tu masa kami balik dari program kedua MB semalam. on the way nak ke Sungai Betul, Rungkup, dah kecoh pasai keputusan Speaker Dewan Undangan Negeri Haramkan MB Haram dari memasuki sidang DUN selama 18 bulan sebab ketegaq ikut kepala otak dia sendiri. EXCO Haram pulak diharamkan dari memasuki sidang DUN selama 12 bulan.

Dari situ member aku dekat KL dah start dok call aku. bukan aku je, MSK pun sama naik tak menang tangan ngan mulut dok menjawab call yang masuk bersimpang-siur.

Bota Pecah Berita

Paling ralat bila kami dapat berita dari sumber tertinggi mengatakan yang Dato' Nasa dah ambik keputusan nak letak jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Bota sebab tak tahan dengan tekanan dari para pengundi Bota.

Mula-mula sms masuk, kami dok agak ni berita bangang je ni. tapi macaam ada lojik jugak. sementelah pulak berita dari Ipoh habaq ada konvoi 3 bijik kereta pi rumah Dato' Nasa. konvoi dari mana aku tak leh bagitau. kalau hangpa nak tau jugak, hangpa tanya Makcik Kiah.

Kami pun start dok berhubung dengan informer-informer nak mintak kesahihan berita ni. lo... tau-tau semua informer semua macam dah sepakat, semua tutup handphone... ni apa punya komplot ni?

Jelapang Tunggu Terompah

Dekat-dekat nak maghrib, dapat lagi info habaq YB Jelapang pun dah standby nak letak jawatan. yang ni ada cerita lawak sikit. Mat Nor yang telipon aku ni budak Jelapang, meniaga dekat Pasar area mana aku tak tau. yang aku tau rumah dia dekat dengan rumah YB Hee.

Dia habaq YB Hee ni lama dah tak balik, anak beranak dia dekat sana sekarang ni hidup segaaan mati tak mau pasai kena pulau dengan semua orang. ni bahaya penangan orang kampung dia. bukan setakat kena pulau, pi pasar nak beli lauk pun tak dak langsung hamla nak jual dekat depa. nak beli babi pun tak buleh... Mat Nor habaq, orang sana bagi syarat, nak beli babi buleh, tapi kena belli sekoq... kah kah kah kah kah...!!! nasib kau la labu...

Tu yang buat Hee tertekan sangat-sangat sampai dia nak letak jawatan... confirm tak confirm kita tak tau lagi, lagi belum jadik, jangan dok percaya... tapi kalau nak percaya jugak, tu hangpa punya pasai.

Bubar DUN Perak

Belum habis cerita Bota dengan Jelapang, dapat pulak info dari KL... ada delegasi UMNO/BN pi jumpa Raja Muda Nazrin, mintak bubar DUN Perak... pergh...

Ni yang bom habis ni... kami pun pakat-pakat publish berita khabar angin yang belum sahih ni. lepas kami publish, nah kau... telipon tak renti-renti dok bunyi, sms masuk macam sakai... bertindan-tindan. mana yang sempat, aku balas, mana yang tak sempat, aku buat bodo... mintak maaf...

Sampai la ni 3 berita tu belum sahih lagi, tapi angin dah bertiup kencang dan keluar jugak dalam malaysiakini.

KERAjaan Haram "Tenat" Dan "Penat"

Sampai la ni, aku tak reti nak kata apa-apa sebab kami masih kabur. tapi kalau fikir-fikir, KERAjaan Haram UMNO/BN Perak sekarang memang dalam keadaan yang amat-amat tenat. MB Haram sendiri diharamkan dari menghadiri sidang dewan, EXCO Haram pun diharamkan jugak dari menghadiri sidang dewan.
*berapa banyak haram daaa...

KERAjaan apa ni? macam mana nak buat kerja kalau tak buleh masuk dewan? dekat sini kita dah mula nampak dah kecelaruan yang timbul akibat dari sikap tamak, sikap gila sangat naak tunjuk kuasa, gila nak jadi gila... last sekali... amik kau...!!!

Bakal Pi EM Yang Gagal

Kalau ikut lojik, perancangan pengambil-alihan kuasa ni datang dari kepala otak sapa? aku dok nampak muka Mat Monggol sebab dia yang pegang jawatan tertinggi dalam UMNO Perak - Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Perak Darul Ridzuan.

Orang macam ni hangpa nak angkat jadik Pi Em? nak bawak parti naik atas pun terlungkup, macam mana nak handle sebuah negara? dalam parti UMNO cuma ada "melayu", dalam negara Malaysia pulak ada berbagai-bagai bangsa. hangpa harap ka orang macam ni nak tadbir negara?

Nak handle kaum sendiri pun pun awal-awal dah gagal, lepas ni alamatnya mampuih negara ni.

Kalau Jumpa Ulaq...


Ada lagi 1 cerita aku nak kongsi dengan hangpa... cerita ni datang dari MB Nizar sendiri. masa Najib nak bentuk KERAjaan Haram Perak, Najib namakan ADUN Sungai Rapat Hamidah Osman sebagai calon Menteri Besar Haram Perak. hangpa tau sape Hamidah Osman ni dan apa kehebatan dia?

Kehebatan Hamidah ni ialah SIFAT PERKAUMAN yang menebal dalam diri dia. dalam sidang DUN bulan 11 tahun lepas, Hamidah pernah berkata dalam Dewan - kalau jumpa ulaq dengan India, hang katok India dulu..! kalau hangpa tak percaya, hangpa pi tanya sendiri ADUN-ADUN DAP, PKR dengan PAS Perak.

Gabungan yang cukup baik... sekor kaki bom anak dara orang, sekor kaki assobiyah... lagi cepat negara jahanam kalau bagi dekat 2 ekoq ni.

Apapun kita tunggu perkembangan seterusnya hari ni... bagi aku, aku tak harap sangat berita-berita yang menyebelahi Pakatan Rakyat sebab sebagai warganegara Malaysia, aku cukup paham "kelebihan-kelebihan" dan "kebolehan-kebolehan" KERAjaan pusat pimpinan UMNO/BN.

Bukan hangpa tak tau... Malaysia penuh dengan kejutan, penuh dengan "magic"... kalau depa nak, 1+1 depa boleh habaq 35 dan kita kena terima samada suka atau tak suka, samada betul atau tidak... yang tu belakang kira... yang penting, slogan "MALAYSIA BOLEH" tu jarang gagal mencapai matlamat.

Tapi kalau khabar angin tak sahih tu betul-betul berlaku, DUN Perak dibubarkan... Alhamdulillah...

*gambar dekat atas tu aku ambik dekat jeti Bagan Datoh... bukan senang nak dapat view matahari terbenam dekat KL beb..!

12 comments:

Anonymous said...

Yang benar tetap benar & yang batil tak akan bertahan lama....

Anonymous said...

Nostalgia gambar kat jeti. Tq brother kenangan semasa kecil hidup kembali - 40 years ago, what a beauty and a view - ALLAH maha agung!!!

mat s said...

Rakaman dari hp kawan:

TIDAKKKK !!!! TIDAKKKK !!! Rancangan aku gagal lagi.. Bodoh punye Najib, patutnye kau beli adun PR tu dengan Speaker dewan sekali, tengok sekarang apa dah jadi..nak rampas kuasa pun tak reti strategi..pening aku di buatnye. Now amacam? nak masuk dewan pun tak leh ni..Najib, kau suruh si zam al kazam tu jumpe speaker dewan, jolok kat dia RM5 juta.. CEPAT sikit, itu pun aku nak ajar ke?? Rasuah kan dah jadi darah daging kita..Pada kekawan amno yg lain jgn panik, kita akan beli semua adun PR..Di org guna kuasa Rakyat, kita guna kuasa DUIT Rakyat..lagi hebat le..

Anonymous said...

HA!!HA!!!HHA!!HA!!!,..

Aku kesian sgt dgn puak2 apa nama?? blogger Network???

Harap sgt apa yg depa idamkan jadi kenyataan,..smpai terngigau-ngigau,..kah!!!kah!!!kah!!

Depa sndiri cipta berita angin,.depa sebarkan,..last2 cakap x pasti lagi,..

Wahai TP & juak2,.UMNO/BN dh lama master "Psy-war" nie,.korang aje baru nk upsr,..kah!!kah!!!kah!!!!

mira0579 said...

Kelakar lah yang nie..

Hamidah pernah berkata dalam Dewan - kalau jumpa ulaq dengan India, hang katok India dulu..!


heran..apsal dia tak katok MBH Zambry tu??

Kan dia tu india... hahahahahahahahahaha

sepat_ronggeng said...

Busuk punya org... semua busuk.. mampuih lg baik.. dey tambi kunji yelek..

Anonymous said...

hehe.. kalu haram tetap haram mane nak same ngan halal

solonti said...

Kalau pun nak letak jawatan adun BN friendly tu, jangan lah canang satu dunia sebelum berlaku. Nanti mereka pun akan dihilangkan lagi.

Tak reti strategi ke?

Anonymous said...

jangan kata MB baru Perak tu India kesian dia dan keluarganya sebab mereka rasa mereka tu dah melayu cuma kulit aje agak gelap

Anonymous said...

berita terkini....Rayau rayau kat seluruh pelusk perak....tabur fitnah....masa berkuasa tak da masa nak tengok keadaan rakyat...nak tipu rakyat lagiii....kita sengih aje le bila jumpa...bila perayau tu balik....kita pikirla niat sebenar perayau tabur fitnah tu nak buat.....pakat tipu rakyat...raja pun nak ditipu...

Anonymous said...

dua bulan jer akan lungkup MB haram neh aku cakap....sekarang dah 3 minggu tinggal 5 minggu....hehhehehe kita lihat sapa yang kenaaa...

Sameon said...

Wah! Korang ni....Macam dah 'confirm' je kerajaan BN Perak nak jatuh. Jangan cakap besar dan jangan berangan... Dalam politik, apa-apapun boleh jadi...