"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, March 25, 2009

Update Dari Sebelah Pencawang - malaysiakini

Reactions: 
Aku baru sampai rumah yeols. dari Dabong tadi naik keretapi jam 3:30 petang terus ke Kuala Krai. yeols tunggu aku di Kuala Krai lepas tu terus bawak aku ke Pasir Mas. lepak umah dia kejap untuk update blog. kebetulan TMNet tengah buat kerja penyelenggaraan. jadi tak dak streamyx.

Nasib baik broadband ada sebagai penyelamat dan yang bagusnya, rumah yeols betul-betul sebelah pencawang Celcom. nasib baik dapat connect fullbar, walaupun kurang speednya (sebelah pencawang pun selor walaupun dengan package RM98/mth).

Kalau sebelah ni pun tak dapat connect, memang aku tebang je pencawang dekat sebelah rumah yeols. aku senang hati, orang kampung pun senang hati dapat duit lebih jual besi buruk.

Buat masa ni tak de apa-apa berita nak diceritakan dekat sini.

Jadi malam ni kalau ikut jadual, ada program di Stadium Mini Pasir Mas. penceramah jemputan aku tak tau sape tapi kalau tak silap, aku ada terbaca Sivakumar ialah salah seorang dari jemputan.

Geng-geng dekat sini pun baru dapat info petang tadi lepas tu kelam kabut naikkan banner. memang dari awal program ni dirahsiakan.

Kalau awal-awal diwar-warkan, kesian pulak dekat FRU di Perak & Kedah nak turun Kelantan pulak. kang tak pasal-pasal pulak keluar post terak ef ar yu terbalik versi ke-2 kang. naya beb...

Aku dengar dekat Stadium Mini ada wifi... kalau betul, bagus sangat tu... boleh la aku update dari stadium. harap-harap ada la power supply dekat sana. kang tak pasal-pasal tengah taip kang, black out laptop sebab masalah bateri.

Ok geng... aku nak mandi... lepas isyak gerak terus ke Stadium... jumpa dekat sana beb.

5 comments:

Anonymous said...

woi pasir mas kg aku la...ada apa sana tu..

Anonymous said...

caj bateri penuh2 bro..klu ada bateri spare lagi baguih..

Anonymous said...

pakai inverter DC->AC yg 500w keatas buat charge@pakai komp dlm kereta.....

tok iskandar said...

Perhimpunan Pekembar ke 59 telah bermula.Hari ini sayap-sayap Pekembar mula bersidang dan perayu-perayu undi sedang sibuk berkempen untuk kemenangan bos mereka.

Pertembungan dua menteri pencen,Rafidah dan Shahrizat tidak kurang sengitnya.Pewaris keris panca warisan yang menjolok mata rakan-rakan kongsi dalam BN akan diketahui malam ni.KJ,Khir Toyo atau Mukhriz mengisi slot drama samarinda yang penuh suspen dan undian sms dikatakan menjadi faktor kemenangan mereka.Tok tengok berita NTV7 tadi kata Hishamudin nak jadikan keris panca warisan sebagai hak milik kekalnya.
Nampaknya,bakal ketua sayap muda terpaksa cari keris baru dan berikan nama baru untuk kerisnya.Panca Delima dan Panca Sitara tak boleh pasal dah pattern.Kalau pakai nama Pancasila bakal mengudang kemarahan negara jiran.Biarlah polemik ini menjadi perdebatan mereka asalkan Pakatan Rakyat menang di Bukit Gantang,Bukit Selambau dan Batang Ai.

Tok nak ulas sikit tentang kempen PRK......calon memang ada kredibiliti cuma kempen kita terencat sikit dengan pengharaman akhbar Harakah dan Suara Keadilan dan kekangan FRU apabila melibatkan perhimpunan atau ceramah tanpa permit.

Jentera pilihanraya Pakatan Rakyat perlu bersedia menghadapi segala macam kemungkinan yang berlaku.Selain laman sesawang yang pro Pakatan Rakyat,kita boleh berkempen menggunakan sms atau paling tradisional sembang di kedai kopi.Risalah-risalah atau ceramah kelompok boleh diadakan dari masa ke semasa.

Tentangan pasti sengit kerana Pekembar dalam proses merawat kecederaannya sedang sayap mudanya bertindak menjadi gembala kambing dan mula mengkambinghitamkan Anwar sebagai petaka kepada bangsa Melayu.Setahu toklah umur Pekembar dah cecah 62 tahun.dah tua tu dan cubalah bersikap intelek sikit setaraf dengan umur yang dah pencen.Asal kalah je salahkan pembangkang.Asal pembangkang menang je mula tak keruan.

Setahu tok,Anwar tak buatpun keputusan keluarkan Singapura dari Malaysia.Anwar juga tak buat keputusamn sambung kontrak air dengan Singapura pada 1999.

Matanglah sikit brother sayap muda Pekembar.Patutlah orang muda tak nak join Pekembar kerana setiap tindakan yang dilakukan pemimpinnya menampakkan wajah hodohnya Pekembar sehingga rakyat marhain jadi muak dan benci kepadanya.

Pengharaman akhbar Harakah dan Suara Keadilan tetap dianggap bermotifkan politik walaupun kerajaan BN berulangkali menafikannya.dah sah dua-dua suratkhabar tu suratkhabar siasah politik.Lainlah kalau URTV atau Mangga yang diharamkan,barulah khalayak ramai menganggapnya bermotifkan hiburan.

Mantan Memanda Menteri, Dr Mahathir juga dijemput menghadiri Perhimpunan Pekembar sebagai status pemerhati.Tok tak pasti pulak,Pekembar ada jemput Berahim Ali atau tidak.Itu kena tanya Ku Nan.

Kekalahan Mukhriz dijangka akan membantutkan semula kemasukan mantan memanda menteri ini ke dalam Pekembar.Puak-puak dan juak-juak Ali,Mat Taib,Shahrizat,Rafidah,Khaled Nordin,KJ,Norza,Razali dan Azalina pula telah bercadang mengajar keangkuhan memanda menteri yang dah pencen ni dengan tidak mengundi Mukhriz,Hisham,Muhyiddin dan Zahid.Nama Ismail Sabri dan Saifuddinpun masuk senarai calon reject.

Motifnya tentulah politik brother.Jika hulubalang kanan Najib tumbang,jentera kerajaannya tentulah lemah dan Najib ketika ini dahlah tak popular dan tidak disukai dalam dan luar Pekembar.Hayat politiknya tidak lama dan jika jadi PM,diramalkan tak menjangkaui tempoh Pak lah jadi PM.Senang citer,PM paling sekejap di Malaysia.Itupun kalau Pak Lah serah kuasa.Tok tengok banyak idea Pak Lah tak sempat dilaksanakan.Pak Lah pernah kata setelah perlaksanaan SPRM,Surahanjaya Perlantikan Hakim dan SIAP,barulah dia bercadang letak jawatan.Sekarang SIAPpun belum siap lagi.Konvensyen BNpun ditangguhkan.Semalam cara Pak Lah jawab pertanyaan wartawan macam dia tak nak letak jawatan lagi.
Kita sama-sama tunggu dan lihat.

Sepupu Najib,Hisham jadi sasaran kebencian ahli-ahli Pekembar.Ada yang cakap peluangnya jadi Naib Presiden berkubur.Kira nasi dah jadi bubur.bubur pulak dah basi.Isu bahasa Melayu jadi senjata makan tuan.Sayap wanita UMNO hari ni pulak luluskan usul tolak PPSMI tanpa bahas.Tak tahulah mana nak letak muka Hisham ni.

Terkini,shahrizat menang besar kalahkan opah Pidah untuk merebut jawatan wanita UMNO apabila mengutip 507 undi berbanding penyandangnya Rafidah Aziz yang meraih 280 undi.laporan tok peroleh dari malaysiakini.

Pergelutan sayap muda kian sengit.keputusan masih belum diperolehi dan kiraan semula terpaksa dilakukan.tok tak tahulah ada masalah undi pos atau pengundi hantu.

Biaq pilah depa.Apa yang penting kita kena fokus dan tok yakin geng-geng kalah tentu dah patah semangat turun berkempen dan kita anggap semua yang berlaku sebagai bonus untuk kita.

Ketika ini penyokong Pakatan Rakyat kena menyusun gerakan dan bersatu agar kita menang dalam PRK di Bukit Gantang,Bukit Selambau dan Batang Ai.

Tok hampir lupa,ada ura-ura PDRM nak tubuhkan lagi dua jawatan Timbalan KPN.Tak tak tahulah jawatan ini untuk Sabah dan Sarawak atau untuk bos FRU dan yang jaga DNA.Tugas dan bidangkuasa MP Pakatan Rakyat untuk bahaskannya di parlimen.Pada rakyat,tak perlu dan membazir.Kena pulak ekonomi meleset dan merudum.

Anonymous said...

Pro-UMNO MCA Is Anti Buddhist !
Contributed by Anak Mami

Ven. Phra Piya Thammo,
Rumah Pangsa
Blk A-7-9- Jln Padang Tembak,
11400 Pulau Pinang,
Malaysia

Dear Devotees,

Before I commence of my letter-writing toward. All of you, I would like to inform all of you that I am not satisfy with the lawyer, Dato YIP KUM FOOK (MCA chairman Gombak) due to his bad inspirit impressions because he sent an inspector to come to our SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia to arrest me without any good reason, moreover, the lawyer, YIP KUM FOOK is not satisfy with Chief monk.

When the Chief monk had me to go to his Temple already and he went away and left me alone to take care until Chief monk come back to the Temple first and he also told me not to leave the Temple if any committees or the chairman want to chase me out, you don’t leave the Temple at all understand? Then I said, alright? To the chief monk! On the second Day, YIP KUM FOOK(MCA Man) came to our Temple and talk to me. He tired to make some inquiry from me and he asked me, where I come from? I told him that I came from Penang.

Then, I told to the lawyer (YIP KUM FOOK, MCA Man) that the chief monk came to Penang and fetch me and invited me to accompany him to go to his temple in K.L. I am not aware that YIP KUM FOOK(MCA chairman Gombak) is not in a good terms with the chief monk, chief monk already in this way, YIP KUM FOOK try to create trouble with me unnecessary. That is why, the lawyer want to chase me out of the Temple. Then I asked the lawyer, why you want to chase me out of the temple? Moreover, the Temple is not belonging to you, UNDERSATAND? Then, I asked him, who are you? I don’t know you at all, you have no right to chase me or control me at all, UNDERSTAND? You are just like a layman only. Do you know the regulations that any the chairman or committee cannot control the monks and the Nuns at all, also UNDERSTAND?

I scolded him like that. Then the lawyer (YIP KUM FOOK, MCA Man) is not satisfy with me and he told me that he will called the police to come to the Temple and arrest me. I told him to go ahead and called the police to come and arrest me. I won’t run away, I said to him like that. I have done nothing wrong toward you, why you want to arrest me? He said, he doesn’t like me to stay here. I asked him, why? Again. After this he got very angry with me, then he phoned up to the police and the police came to the Temple and told me to leave the Temple.

I told to the inspector of the again, I am sorry, I won’t leave the Temple because the chief monk had instructed me not to leave the Temple without his consent, UNDERSTAND? Then the inspector told me to leave, again. I told him I cannot leave the Temple because the Chief Monk hasn’t come back yet. This time, the inspector got very angry with me and he took out his handcuff and try to threaten me, then I immediately show off my hands for him to lock me up but he scare, then again, the inspector told me leave the Temple again but I still don’t want to leave the Temple.

Then I phoned up to the chief monk again and I told him that the inspector insisted want to arrest me, you better come back to settle the case for me. After this incident, Chief Monk came back to the Temple and take me to go to another temple and stay their. That’s all about this incidents! Last of all, I would like to inform all of you, that no committees or the chairman can control all the monks and Nuns at all also UNDERSTAND? “They are higher than the King,” also! So how can the laymen, the committees and the chairman to control them: – EVEN THE KING ALSO RESPECTED THE MONKS AND NUNS. Why the chairman doesn’t respect the monks and nuns? They will carry the sins later on, UNDERSTAND?

Yours in Dhamma

Ven. Phra Piya Thammo
Penang, Malaysia