"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, March 04, 2010

Lompatan Politik Terkini Atas Dasar Wang Ringgit - Latheefa Koya

Reactions: 
Kenyataan akhbar: Lompatan politik terkini atas dasar wang ringgit (4 Mac 2010)

Pengumuman terkini Ahli Parlimen (MP) Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri menuruti jejak songsang MP Bayan Baru, Zahrain Hashim dan MP Nibong Tebal, Tan Bee Beng dengan meninggalkan parti sebagai sebahagian daripada rancangan Barisan Nasional (BN) untuk menghalang hasrat rakyat dan menghancurkan PKR.

Kejadian ahli-ahli parlimen mengisytiharkan mereka hilang keyakinan kepada parti dan mahu membina "barisan indipenden" bukanlah suatu hal yang terjadi tiba-tiba. Tindakan pelompat ini didorong oleh imbuhan kewangan. Memang benar, PKR tidak mampu bersaing dengan BN apabila ditimbulkan persoalan imbuhan kewangan. Rancangan dasyat BN ini termasuklah menggunakan hartawan-hartawan tertentu bagi membantu melangsaikan beban kewangan yang ditanggung ahli-ahli parlimen opurtunis ini (krisis di Perak menjadi kes jelas manipulasi kewangan). Menjadi perkara yang diketahui umum bahawa sesetengah dari mereka telah selesai melangsaikan hutang dan menjadi bertambah kaya.

Malangnya, bekas Setiausaha Agung PKR, Sallehuddin Hashim telah mengatur pelompatan politik ini. Dia memanipulasi ahli-ahli parlimen yang lemah dan tidak teguh iman perjuangannya, untuk digoda masuk ke dalam perangkap BN. Kehadiran Sallehuddin pada beberapa sidang akhbar pelompat-pelompat politik adalah tidak mengejutkan. Selepas perletakan jawatannya sebagai Setiausaha AGung PKR, Sallehuddin aktif menjalin hubungan dengan para pemimpin BN termasuklah Perdana Menteri Najib Razak dan isterinya Rosmah. Sallehuddin sendiri mendedahkan perkara ini kepada beberapa pemimpin PKR, mengakui dia menemui Najib dan Rosmah dua hari sebelum sambutan Tahun Baru China. Cukup meragukan, aneh dan ganjil buat seseorang yang pernah memegang jawatan kanan dalam PKR tiba-tiba menyatakan bahawa dia kini yakin dengan BN dan pemimpinnya. Dia akan terus memutar belitkan cerita bahawa dia kecewa dengan parti dan menyebarkan cerita pembohongan dan separuh benar, biarpun hakikat sebenarnya hanyalah godaan rakus wang ringgit.

Meskipun BN dan Sallehuddin meneruskan kempen ganas ini, Pakatan Rakyat dan PKR akan tetap teguh dan tidak gentar dengan tindakan sebegini. Kami tahu cubaan-cubaan ini dikira-kirakan dapat merosak dan menghancurkan PKR kerana PKR menjadi ancaman sebenar BN. Semenjak pilihanraya umum dan pilihanraya kecil berikutnya, BN tewas banyak kerusi-kerusi dengan penduduk berbilang kaum kepada PKR. Parti ini yakin bahawa pelompatan politik ini akan hanya membuatkan kami lebih kuat lagi.

Kami menyeru Rakyat jelata membantu kami untuk melakukan tindakan yang betul - bergerak memerdekakan diri daripada sistem yang rasuah, tidak adil dan menindas ke arah sistem pentadbiran yang bersih dan demokratik.
__________________________________________________________
Press statement: Recent political defections due to dollar and cents (4 March 2010)

The recent announcement of Bagan Serai MP Mohsin Fadzli Samsuri joining Bayan Baru MP Zahrain Hashim and Nibong Tebal MP Tan Bee Beng in quitting the party is part of a plan by the Barisan Nasional (BN) to undermine the will of the people and destroy PKR.

It is not coincidental that all of a sudden, the stated MPs profess losing confidence with the party and wanting to build "an independent block" when the plain fact is that the defectors are driven by monetary rewards. The truth is PKR cannot compete with the BN when it comes to monetary rewards. The BN’s grand design would include using certain tycoons to help alleviate these debt-ridden and opportunistic MPs (the Perak crisis being a clear case of such manipulation). It is simple common sense when suddenly some of them have now been cleared from their debts and are enriched.

Unfortunately, former PKR Secretary General Sallehuddin Hashim has facilitated these defections and manipulated the weak-willed and fickle MPs who are pliable enough to be lured into the BN's trap. It is therefore of no surprise that Sallehuddin has been present at the last few defector’s press conference. After his resignation as PKR Secretary General, Sallehuddin has actively engaged with BN leaders including the Prime Minister Najib Razak and his wife Rosmah. Sallehuddin himself revealed to several PKR leaders that he had meetings with both of them two days before Chinese New Year. It is odd and dubious when someone who has once held a key position in PKR has suddenly found confidence in the BN and its leaders. He will continue to spin the myth that he was disappointed with the party and other assorted lies and half truths, but the truth is it all due to dollars and cents.

As the BN and Sallehuddin continue this vicious campaign, Pakatan Rakyat and PKR will remain steadfast and will not be cowed by such acts. We know these attempts are calculated to cripple or destroy PKR as it poses a real threat to the BN. After all in the last general election and most subsequent by-elections, the BN has lost many mixed seats to PKR. The party is nonetheless confident that these defections will only make us stronger.

We urge the Rakyat to help us do the right thing - to break away from the current corrupt, unjust and abusive system to one that is truly just, clean and democratic system of governance.

Latheefa Koya
Information Chief
Parti KeADILan Rakyat

17 comments:

Anonymous said...

ni artikel nak sedapkan ati from Information Chief..khas utk ahli2 PKR yg jumud..

salehuddin pancing dapat, anwar pancing dapat ape? teloq, sape la salehuddin kalu nak compare dgn anwar, but yet org lagi pecaye kat salehhuddin..

duit Soros si Yahudi bagi suh topple kerajaan nuar wat ape? import KY jelly byk2 ke?

masih tak sedar2 and jumud tak tau nape punca sbenar rakyat undi PKR mase PRU12 tu..pasal benci BN ke atau bagus sgt PKR ni? still nak cakap more katak melompat make us stronger..pi raahh..watpe nak menyalak sane sini kalu "musuh dalam selimut" da pon kuar party? bkn patut menjadi satu kelegaan ke?

nik ajis cakp lompat party democratic rakyat, korg berpaksikan ape plak? nak tunggu & pecaye "fatwa" dari khalifah lim guan eng ke?

Be frank la..PR terjejas ke tak terjejas pasal isu lompat party ni?

anti-firaun

Anonymous said...

PKR memang best, sebab tu mat monggol cemburu, sebab dia bukan hebat sangat macam Ku Li dan Bedolah Badwi. Demi untuk menunjukkan mati pucuk dalam politik, dia telah membeli pelacur2 politik untuk menguatkan tenaga batinnya. Masaalah jumud tak jumud bukan hal umno, ini rakyat yang punya hak.

PKR memang parti yang kuat dan kekuatan itu tiada pada umno. Tak caya tunggu PRU13 nanti. Umno dan BN akan terlungkup habis. Jangan ingat dengan melompat PKR akan lemah sebab tonik mati pucuk hanya ada pada PKR. Sebab tu Najibtuya gila talak pada MP PKR yang benggong macam umno tu.

Anonymous said...

umngok laa jumud makan bahana media yg tk sudah2
pkai makan jer aper yg umngok ckp
mcm ampeh

Anonymous said...

"PKR memang parti yang kuat dan kekuatan itu tiada pada umno"..

perghh ayat ni tak tahan..nak tanye sikit, brapa ramai MP Parlimen UMNO compared to MP PKR? kau leh masukkan balik si zahrain, teh beng suma yg da lompat tu masuk PKR balik, nak masukkan nik ajis pun takpe, kalu kau sekolah dulu pass matematik, jwb soalan aku..tang yg lebih ramai?..

itu yg aku maksudkan taksub and jumud wahai PR..dah la bodoh, sombong plak tu, dah jumud pastu tak reti nak ngaku plak tu..pastu wat solat hajat ber"imam"kan lim guan eng...cukup "islamik"..nik ajis tengah nak wat "fatwa" baru tu..tunggu..

ngaku je la, lemah ckp lemah, straight forward..kan senang..nak ugut2 balas dendam PRU13 akan datang, mcm ko sorg je yg kuar ngundi..

anti-firaun..

Anonymous said...

sblm terlupa, si MP bagan serai pun akan buat solat hajat, mohon perlindungan dari musuh2 munafik yg jahat berselindungkan perjuangan agama..

kite lihat sape yg kenaaaa!!!

anti-firaun..

Anonymous said...

Anuar wajib bertaubat,Kapal pun sama. Ingat lagi sumpah laknat Saiful. Anuar wajib bertaubat. Liwat membawa laknat. Jangan asyik salahkan orang lain, kalau jujur tanyalah diri sendiri.

joostspring said...

anti firaun...

lu punya ayt makan dlm r...sejak lu msk komen sini aku tgk mati akal pencacai PR nak jawab persoalan yg lu timbulkan...

Anonymous said...

jootspring n anti firaun

Itu baru MP bagan serai...belum lagi berjuta pengundi berdoa dan sembahyang hajat untuk memohon agar rakyat diselamatkan dari ditindas dari segi pembaziran oleh pemimpin umno.

mari kita tengokk...dia lompat kemana!!!

ngaku islam kalu x lompat umno

Manjung Mari said...

Aku sebenarnya dah lama mengidam kat si Lateefah Koya Kutti ni,aku syiok kat dia sebab rupa mcm Anak Mami,aku tengok mulut dia pun bukan sikit punya luas.Orang kata org pompuan kalau mulut dia luas, cipap dia pun luas jugak,tang tu la yg aku dok stim sangat2 tu. Ada siapa2 boleh tolong adjust tak aku dgn si Lateefah Koya Kutti ni? Tolong la,aku dengar nama dia pun 'adek'aku kat bawah tu dah terbangun.Kalau siapa2 boleh tolong adjust pls la tolong,kita kaotim kemudian.

Anonymous said...

Berapa ramai MP di Parlimen bukan ukuran kekuatan sesuatu parti. Kerana kekuatan parti pada rakyat dan penyokong parti berkenaan. Kalau banyak MP pun tapi katak benggong tu yang umno sudah beli, itu tak kuat.
Kekuatan ada pada manusia yang ada pendirian.

Kalau BN yang banyak MP tu pun, ia boleh jatuh kalau undi tak percaya pada PM di adakan. Kalau tak tau politik jangan tunjuk pandai, nanti penyokong umno yang jumud tak bertempat itu di ketawakan orang.

Sebab tu manusia dalam umno tak faham politik. Orang kata undi di Parlimen sudah cukup untuk menjatuhkan kerajaan. MP BN tak perlu lompat macam katak lapaq duit tu. Cuma menyebelahi dengan memberi undi pada pembangkang maka tergoleklah PM Monggol tu , itupun kalau speaker BN tu ada teloq untuk undi di adakan.

Anonymous said...

"Berapa ramai MP di Parlimen bukan ukuran kekuatan sesuatu parti. Kerana kekuatan parti pada rakyat dan penyokong parti berkenaan"

yeay! PKR kuat!..ok la aku bagi can kau sedapkan ati duka lara ko..

MP2 yg kuar baru 3, ape sgt la nak comparekan ngan penyokong2 PR yg berjuta2 tu..kuat lagi tuh..so takyah la wat solat hajat tu...pastu nak melalak sane sini..

PR masih kuat..kalu anwar masuk penjara, baru sorg je yg kecundang..tak luak pon..

p/s: Penyokong PR kuat ke or Penyokong UMNO kuat..absolutely penyokong PR kuat sbb berjaya menghuru-harakan negara, lumpuh KL aritu dibuatnya..

Anonymous said...

Manjung Mari...kalo ko nak kenal lateefah koya ko kena mintak tolong dengan jootspring n anti firaun. Kalo buat kije ala-ala balaci memang dorang suka tapi dengan syarat...ko kena bagi konek ko kena isap dengan dorang ler sebagai upah.

amacam nak aku kaotimkan untuk ko..?

KEMBARA said...

ABRAR GROUP..PROJASS ENGINEERING...oh rupanya si lawyer yg bernama Latheefa Koya ini ada share dan jadi BOD rupanya dlu..patutlah beriya2 kan..

RASUAH? Hai Pn Latheefa Koya, awak dulu lagi gila kan melobi dan menawarkan jawatan dan duit waktu nak pujuk 30 MP BN sokong Anwar yg gila nak jd PM kan....bukan tak ingat kot!!!!!

PKR?? Barah dan hanyir semakin parah. Tak percaya? Datanglah ke pejabat PKR di Tropicana, PJ. Pasang telinga dan bergaullah dgn staff kat situ..(sorry, staff lama dah ramai berhenti kini tinggal budak2 baru shj..kenapa ye????)

PIKIR2KANLAH...
lompat si katak lompat
lompatlah masuk BN
lompatlah tinggal PR parti haprak
Lompat jauh blah segera
Ada lagi 12 MP nak melompat
pasti Latheefa terlompat2
Silap haribulan dia pun melompat
melompat masuk longkang!!!

KEMBARA
Kelab Bekas Ahli PR

Anonymous said...

MP2 yg lompat party ni pun bukan menambahkan ahli2 parlimen BN, diorg ni bebas dari BN & PR..tp diorg melalak mcm MP2 ni terjun masuk UMNO plak..ape kess..

tp yg tang 3 org lompat join BN kat Perak tu, aku tak paham.. ni mmg sampah PKR nasib baik dia tak join UMNO..adun BOTA BN ni mmg penggal ni je la karier politik ko..tp da diorg tak nak sokong PR, nak sokong sape lagi? BN la..same la mase PRU12 org taknak sokong BN, terpaksa vote PR..itu yg PR "perasan hebat" until skrg ni..

anti-firaun

Anonymous said...

Mana ada istilah ahli parlimen bebas dalam erti kata sebenar. Mana nak cekau duit nak majukan kawasan parlimen memasing? Sedangkan jadi ahli parlimen pembangkang nak dapat peruntukan dari kerajaan pusat pun susah ni nak jadi bebas pulak...? Pirahh...kalo x dapat habuan masa kan nak jadi ahli parlimen bebas.Dari mana datangnya habuan tu...duit dari telur-telur pencacai umno yang dijual oleh pemimpinnya sendiri.

Bangang la anti firaun ni.

Yang Anon 9:51 pulak x dapat masyukkkk masa kije dengan PKR...tibai lateefah pulak.

lateefah seorang je ke yang jadi BOD yang lain-lain macam mana? Umno berapa ramai lak yang jadik bapak BOD dengan bapak penyamun.

Anonymous said...

kakakah..kangkang semaking terkangkang!!!!pandang buntut lah bro....buntut Latheefa Koya sedap apa..urmmmmm

Anonymous said...

Anon 4:18...meh sini aku tempeleng kepalo kau bagi betul sikit...