"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, February 16, 2009

Di Sebalik Tabir Bilik Operasi BlogNet

Reactions: 
Hangpa dok syok-syok tido kat rumah, ada yang peluk bantal, ade yang peluk bini, ada yang peluk tubuh. bangkit pagi, masing-masing bukak PC/laptop surf internet bukak blog. carik berita terkini.

Itu hangpa punya cerita. kami dekat sini (bilik operasi) tido tak tau kemana, bantal tak tau kemana, semua tak tau kemana, siang malam dok ngadap menatang PC/laptop masing-masing carik berita nak bagi hangpa senang hati. kot tak dak berita, ramai yang heran.

Hari ni kita tengok balik tabir. antara mereka-mereka yang bertugas sebelah gelap waktu hangpa dok layan mimpi.

Mat Saman Kati
Biasa waktu siang ada 2-3 team akan keluaq untuk carik sumber berita lepas tu report dekat geng-geng yang standby dekat bilik operasi, lepaih tu depa yang standby dekat bilik operasi akan terus update dlam blog masing-masing.

Talian hotline dekat luar bilik operasi dengan dalam bilik operasi tok sah cerita la dia punya sibuk. start dari lepaih subuh sampai tengah malam memang BZ manjang, sms masuk mcm ayaq, call tak putuih-putuih dok tanya perkembangan. mana yang sempat kita jawab, kita jawab. mana sms yang tak terjawab tu hangpa jangan kecik ati. kadang tak menang tangan nak jawab sms.

Kadang credit habis, tapi ada jugak yang murah hati dok tolong top-up tiap-tiap hari. yang tu kami nak habaq terima kasih banyak-banyak. nak balas tak reti & tak berapa mampu, yang kami larat cuma carik berita untuk semua.

Al-Banjari
Dalam bilik operasi pulak masing-masing ada tugas (aku tak tau sapa bagi tugas dekat depa tapi aku dok tengok dalam ni cukup tersusun... mintak apa semua dah sedia...).

Pagi ada tukang bungkuih sarapan. tengahari kadang ada yang mai hantaq makanan, kadang kena elok sampai terlebih-lebih makanan boleh bawak sampai ke malam. yang ni pun kami nak ucap terima kasih jugak pasai ramai yang dok bagi sumbangan makanan, minuman & makanan ringan.

Cyber Boron
Setakat ni bilik operasi tak pernah sunyi, bil kumpul reramai bloggers-bloggers, banyak perangai ada. yang serius susah nak carik. semua kepala huru-hara. tau nak melawak je. hangpa tengok dalam gambaq ni macam serius tapi hangpa tak tau... aku malas nak cerita bab ni... nanti hangpa tau la...

Dugong Darat
Nak tengok hangat, tunggu time berita tv1, tv2, tv3 kecoh bagai (team ni tak leh nak boikot media perdana. kena pantau setiap masa berita-berita dari media perdana sebab kita nak jawab terus fitnah & tuduhan depa).

Kalau tv tu mak bapak depa punya tv, dah lama dah berkecai kena lanyak... nasib baik tv pinjam.

Manjung Mari
Dekat sini paling tension bila internet/berukband buat hal, kena pulak tengah dok upload gambar. kalau selalu hangpa bukak post tapi tak dak gambaq tu hangpa tok sah dok nak marah ka, kecik ati ka... bukan kami tak mau letak gambaq, tapi masalah berukband yang buat gambaq tak leh nak diupload.

Kalau waktu siang, tak payah mimpi nak ada peluang untuk upload gambaq, selalu subuh-subuh jam 3:00 pagi sampai jam 7:00 pagi baru line ok untuk upload gambaq. teruk sungguh... tapi apa nak buat. kita buat setakat yang kita mampu. tak yah kalut.

17 comments:

Najib BNBBC said...

SYABAS kepada barisan hadapan media alternatif...TAHNIAH kerana kerja kuat hampa semo dapat kami tahu serba sedikit perkembangan terkini...nak harap TV & Skhabaq! Chehh! macam sial! tahniah kepada pejuang bukit Uhud!

HangJebat said...

Teruskan kerja baik hangpa semua...jangan jemu..sebab yg menanti habuan dari penat lelah hangpa semua melawan berita arus perdana yg menipu rakyat tu...adalah keradhaanNya hendaknya...Tahniah...Wa tabik dgn U all semua...

mangchikla said...

Ok la tu bang. Ari tuh ada nombot akaun MSK, kot nak tambah, iklan sekali lagi. Rasa ramai musti tulun punyaaa...

Fazrulls said...

Salam Semua,

Teruskan usaha mencari kebenaran dan memerangi pembohongan...

Sekian,

Sniper said...

sabo le yob, udah trim ghambut, janggut dengan misai tu nampak macam Ahli Parlimen ler pulok! Insyaallah!

Anonymous said...

salam.. just nk share, klu nk mudahkan upload gambo, kecikkan guna 72dpi je.. dlm photoshop tu klik Image>Image Size. dlm Resolution tu tukar ke 72 dpi, baru la tak berat sgt file nk upload tu... apa pun tahniah sbb atas usaha tak kenal penat lelah..hangpa la blogger harapan utk kami2 ni dpt info.. - Neo

zali said...

orang tua kata...

'jangan jadi jambatan'

keras tapi di pijak dan di guna orang untuk sampai ke destinasi
mereka'

balik la main dengan bini dan
anak-anak...mereka lebih
memerlukan awak semua.

jangan disusahkan hidup
ini...santai...

CYL said...

Setuju dengan Mangchikla....suruh MSK buka akaun untuk waktu terhad ....tak kan kat sini tengok aje...sekurang-kurang boleh menyumbang tanda sokongan

Dulu UMNO sekarang Pas said...

Semoga perjuangan ini di berkati Allah..melihat Nizar yang begitu tenang ternyata bukan kuasa yang ingin dimilikinya...kebenaran...kebenaran pasti akan muncul....buat pencacai dan barua UMNO .....kalu pengorbanan macam nie mau ka.....pirah......hidup blogger perak......!

BERITA PANAS said...

yang ni tak nak comment ke? selalu berita panas cam ni korang cepat..


Aduan polis foto bogel exco S'gor
Feb 16, 09 10:09am
kemaskini 11.28pm Seorang exco kerajaan Selangor telah membuat aduan polis tengah malam tadi berhubung penyebaran foto-foto bogelnya kepada umum.

Elizabeth Wong, yang juga wakil rakyat Bukit Lanjan, membuat laporan di balai polis Damansara, Petaling Jaya kira-kira jam 11 malam.

Difahamkan foto-foto yang dirakam tanpa kebenarannya itu - kemungkinan oleh seorang bekas teman lelakinya - sewaktu beliau sedang tidur.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) wanita itu, dalam usia lewat 30-an dan masih bujang, dijangka mengeluarkan kenyataannya hari ini.

Beliau menjadi sasaran kedua berkaitan dakwaan seks selepas serangan terhadap seorang wakil rakyat PAS, yang juga exco kerajaan negeri, Dr Halimah Ali yang didakwa ditangkap basah di sebuah hotel sekitar Pelabuhan Klang.

Sambil menafikannya, beliau membuat aduan polis hujung bulan lepas terhadap sebuah laman web pro-Umno berhubung penyiaran tuduhan tersebut.

Anonymous said...

hari ne DUN Perak akan dibubarkan..perisik rakyat tolong siasat, sahih tak berita ne...

maun said...

Padan muka hangpa, sapa suruh gatai nak jadi blogger..kah..kah..kah jangan marah no..Hari makan nasi lauk apa. MSK serius semacam je..takut aku macam pejuang berani mati je

Anonymous said...

Atleast 'jambatan' tu lah yang membuatkan mereka sampai ke misi mereka satu hari nanti. Insya Allah.

Untuk para bloggers PR niatkan hanya kerana Allah, bukan kerana pemimpin semata-mata macam blogger AMENO tu.

pemandu teksi said...

zali.. depa ni semua pejuang sejati la..bukan macam hang tu yg gila burit..!berjuang untuk dapat burit..!

Anonymous said...

ehh... Zali tu = Jali tu ke...
Kalau Jali tu, famous tu...
Sebab,

Mulut dia bising giler tapi kerja tak pernah sempurna.. semua orang tak suka...

Kalau jali tu ler...

Memang orang panggil dia "Jali Burit"

Anonymous said...

zali...reporter biasa kat media perdana pun keje cam diorg ni jugak... tak kira masa..kejar berita & isu... so x yah la nk kondem2... pandai la diorg nk susun masa..

penjejak bayang bayang said...

hahahahahaha

comment aku kena buang.. sedar pun diri tu tak di hargai..