"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, January 11, 2010

Eye On Malaysia Disita - Berjuta-Juta Duit Rakyat Lebur Begitu Sahaja

Reactions: 
Eye On Malaysia yang menjadi tarikan pelancong sejak setahun lalu telah disita semalam. Tindakan ini menyebabkan kerajaan negeri menanggung kerugian dan duit rakyat lebur begitu sahaja.

"Diberitakan pula syarikat Belgium, Fitraco NV nak ambik balik buaiannya kerana ada pihak pengurusan yang terdiri daripada MSt Ad & Kumpulan Melaka Berhad tak bayar RM 17 juta. Sebelum ini, indah sungguh perkhabaran, kos 24 juta ditanggung swasta, tidak melibatkan wang rakyat. Seolah-olah ada syarikat swasta yang ada duit lebih. Nak tolong tanggung kos buaian itu," jelas Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka, Sofi Wahab.

Bagi Sofi, Kerajaan Negeri lemah dan lembap dalam membuat perancangan semula bagi memulakan sesuatu program dan dan projek.

"Di saat Melaka dikatakan Maju 2010, Eye On Malaysia pula kena sita, siapa yang malu dan siapa sebenarnya yang bersalah dalam hal ini. Sejak dari awal lagi saya sudah menjangkakan ini adalah projek membazir. Duit rakyat hangus begitu sahaja," jelas Sofi lagi.

Eye On Malaysia di muara Sungai Melaka yang menjadi antara tarikan utama pelancongan sejak lebih setahun lalu, disita jam 9.30 pagi semalam, sekali gus terpaksa memberhentikan operasinya.

Tindakan menyita kawasan berkenaan dilakukan susulan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 26 November lalu, membenarkan permohonan pemilik asal roda gergasi berkenaan dari Belgium, Fitraco NV untuk mengambilnya balik dari Eye On Malaysia Sdn Bhd (Eom), pemilik roda itu di sini.

Arahan bagi memaklumkan mengenai tindakan menyita tempat itu disampaikan oleh seorang peguam yang mewakili Fitraco NV kepada Ketua Pegawai Kewangan (CFO) Eom, Mahadzir Yunus di tapak roda gergasi terbabit, kira-kira jam 9.30 pagi semalam.

Sumber - EraPakatan.com

7 comments:

Anonymous said...

Elok la kena sita..kami sokong bukan bawak makna apa pn.ada pn kami xminat nk p....KITA RUGI LAGI.....

BOND 0134331159 said...

pening aku
merry go round pun depa tak leh nak maintain
MACAM MANA LA MALAYSIA TAK HARU BIRU LA NI
aku dengaq cerita TOLL NAK TURUN tapi MINYAK NAK NAIK

AKU DAH NAIK HERAN

BERAPA KERAT SANGAT LA YANG PAKAI TOLL?????

Anonymous said...

Satu Lagi Projek Oleh Kerajaan Najib Magnolia.

Anonymous said...

bro..cantik gambar ni
aku dah buat wall paper

i'm no king

Fisabilillah said...

ceh..juta2 tuh sewa. Awat tak beli jer satu taruk kat situ. Kan jimat sket. Leh pakai sampai reput. Adoi benda camni pun tak leh pikir ke?

bukan nama sebenar said...

ha'ah...saye pun da amik wat wallpaper. haha...

cantik plak tengok...

Anonymous said...

It's a pity to have such incompetence people running a business.