"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, July 14, 2008

Debat Anwar-Shabery: Polis pantau bangunan DBP

Oleh Bernama
Isnin, 14 Julai 2008

KL: Polis akan memantau sekitar bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di Jalan Dewan Bahasa di sini malam esok, tempat bakal berlangsungnya debat antara Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek dan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman berkata, pemantauan itu adalah bagi mengelakkan tercetusnya perkara yang tidak diingini daripada berlaku.

"Kita telah membuat persediaan bagi menghadapi sebarang kemungkinan malam esok," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Debat yang bertajuk "Hari Ini Membentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak" diadakan bertujuan untuk menerangkan kepada rakyat sebab-sebab kerajaan terpaksa menaikan harga minyak.

Mengenai sekat jalan yang diadakan hari ini, Muhammad Sabtu berkata, sekatan yang dikenali sebagai 'Ops Padam' itu akan diteruskan sehingga petang atau malam ini.


berita penuh di [ sini ]

Demi bangsa dan agama Abdullah sedia bincang dengan PAS

Oleh Bernama
Isnin, 14 Julai 2008

PJ: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menerima baik cadangan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk berbincang dengan Umno mengenai isu-isu yang berkaitan dengan orang Melayu dan Islam.

Perdana Menteri berkata Umno sedia untuk berbincang dengan PAS untuk mewujudkan persefahaman supaya perbalahan yang berkait dengan Melayu dan Islam dapat dikurangkan.

"Jika ada persefahaman, maka kuranglah satu masalah yang melibatkan orang Melayu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan mengenai golongan miskin dan berpendapatan rendah di bandar, di sini hari ini.

Namun, katanya, Abdullah apa sahaja yang perlu dilakukan untuk kebaikan orang Melayu juga perlu mengambil kira kebaikan rakyat keturunan lain.

Dalam satu temubual dengan akhbar PAS, Harakah, baru-baru ini, Hadi mengakui bahawa terdapat individu PAS mengadakan perbincangan dengan individu Umno bagi menerokai kerjasama.


artikel penuh di [ sini ]

Shabery perjelas sebab RTM tidak siar secara langsung debat dengan Anwar

14-07-2008 03:27:18 PM

KUANTAN: Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata beliau bersetuju supaya debat beliau dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim esok mengenai isu kenaikan harga minyak disiarkan secara langsung supaya tidak timbul tanggapan kononnya program itu ditokok tambah atau disunting.

Namun, katanya, siaran langsung itu tidak disiarkan oleh RTM tetapi oleh Bernama TV, Astro Awani dan TV9, kerana beliau berpegang kepada amalan tidak mahu menggunakan RTM untuk sebarang wawancara rasmi melibatkan beliau.

Bercakap kepada pemberita selepas menghadiri majlis perasmian Kompleks Penyiaran dan Auditorium RTM Pahang yang disempurnakan oleh Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah, di sini hari ini, Ahmad Shabery berkata beliau juga bersetuju dengan siaran langsung itu kerana ia mempunyai nilai berita dan bukannya untuk beliau mendapatkan populariti.

"Jangan jadikan saya orang ketiga (terpenting mendapat liputan selepas Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri)," katanya ketika diminta mengulas mengenai debat yang bertajuk "Hari Ini Membentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak" dengan penasihat Parti Keadilan Rakyat itu yang dijangka bermula pada 9 malam di Dewan Bahasa Dan Pustakan.

Anwar dilaporkan pernah berjanji untuk menurunkan harga minyak sebaik sahaja sekiranya pembangkang berkuasa, dengan berkata : "Jika Pakatan Rakyat mengambil alih memerintah Malaysia, maka harga minyak akan turun serta merta esoknya."

Ahmad Shabery berkata debat itu akan membolehkan beliau selaku Menteri Penerangan menjelaskan mengenai alasan kerajaan menaikkan harga minyak baru-baru ini ekoran kenaikan mendadak harga minyak mentah di pasaran dunia.

"Kalau Menteri Penerangan tidak boleh menerangkan dasar kerajaan, siapa lagi? Sebab itu, saya beritahu Perdana Menteri, kalau sya tidak berupaya menerangkan isu ini, saya serahkan kepada Perdana Menteri untuk mencari Menteri Penerangan yang lain," katanya.

Ahmad Shabery berkata beliau yakin rakyat akan dapat menilai secara rasional tindakan kerajaan menaikkan harga minyak.

"Rakyat boleh menilai sendiri perkara itu, dan perkara ini (debat) boleh jadi trend negara kita, kalau kita ada perbezaan pendapat, kita berdebat, ini adalah lebih baik daripada membuat demonstrasi, mengganggu ketenteraman awam, buat konsert tak senonoh," katanya. BERNAMA

Kritikan Hadi pada Anwar, DAP

"Kita bersetuju dengan kenyataan presiden PAS dan ia juga sebagai satu isyarat kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga PKR dan DAP agar tidak sekadar meraih populariti bukan Islam yang akhirnya akan merugikan orang Islam itu sendiri.

"Jangan buat sesuatu yang yang menimbulkan masalah kepada PAS (sebagai parti Pakatan Rakyat) dari luar dan dalam," kata satu sumber yang dekat dengan Dewan Pemuda.

Kata sumber, insiden-insiden yang boleh meresahkan PAS termasuklah keengganan wakil rakyat DAP memakai songkok dalam persidangan Dewan Undangan negeri Johor dan perbincangan berhubung soal kebebasan dan hak istimewa orang Melayu dan Dasar Ekonomi Baru.

klik [ sini ] untuk baca artikel penuh.

Umno setuju dialog dengan PAS

Jul 14, 08 6:06pm
Presiden Umno berkata parti itu sedia berbincang dengan PAS untuk mewujudkan persefahaman supaya perbalahan yang berkait dengan Melayu dan Islam dapat dikurangkan.

'Kuranglah satu masalah Melayu'
Kepentingan supaya Umno berubah

Baca selanjutnya di [ sini ]

Kenapa tak usik Raja Petra?

Menurut Raja Petra, Web Power didalangi oleh raja sindiket jenayah terancang bernama BK Tan. Beliaulah yang membuat presentation mengenai Web Power kepada Ketua Polis Negara. Lebih menarik lagi, salah seorang pengarah Web Power ialah Bekas Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Datuk Othman Talib (proksi?). Bertambah menarik, apabila Raja Petra menyatakan, anak Ketua Polis Negara yang bernama Khidir Musa berkerja dengan Web Power.

Bagaimana pula Web Power mendapat lubuk duit itu? Menurut Raja Petra:
Pada mulanya, PDRM menolak cadangan Web Power tetapi Ketua Polis Negara campur tangan dan beliau sendiri yang menyokong cadangan Web Power itu melalui suratnya kepada Kementerian Keselamatan Dalam Negeri dan juga Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri.
Malaysiakini semalam melaporkan Musa nak saman pulak. Patut lama dah dia saman Raja Petra. Kenapa tak saman?

Hai.. Kalau P Ramlee masih hidup, tentu di kata, banyaknya pelakon berbakat sekarang.

baca artikel penuh di [ sini ]

Ulasan Tentang Rancangan Al-Hidayah Tv3

diciplak dari : Minda Mufti

“Banyak pihak mengadu kepada saya mengenai Slot Sirah dalam Rancangan al-Hidayah TV3 yang dikendali oleh seorang ‘ustazah’. Saya tidak dapat memberi respon sebelum ini kerana tidak berkesempatan menontonnya. Pada 13hb Julai 2008 yang lepas saya berkesempatan menontonnya pada waktu pagi. Ternyata apa yang menjadi kegusaran banyak pihak itu benar. Ustazah berkenaan telah menceritakan tentang Nabi ‘Isa a.s. tanpa berdasarkan sumber-sumber yang sahih. Bahkan kisah itu dibaluti dengan kekarutan yang amat sangat. Beliau mengisbatkan bahawa Maryam ibu Nabi Isa wafat sebelum Nabi a.s. dan mengemukakan kisah yang tiada sumber yang sah daripada al-Quran dan al-Sunnah yang sahih. Bahkan bertentang juga dengan Bible. Kemungkinan besar beliau mengutip kisah ini daripada laman web Syiah sempena Perayaan “Mengingati Kewafatan Maryam” yang diraikan oleh Syiah Imamiyyah. Kecenderungan penceramah-penceramah sebegini mengambil sumber-sumber yang tidak sahih tentang agama; -termasuk hadis palsu dan riwayat Israiliyyat – boleh mengelirukan orang awam mengenai Islam yang sebenar. Oleh itu orang ramai diminta berhati-hati dalam mempercayai kisah-kisah yang dimuatkan dalam rancangan tersebut”.

Dr Asri: Program sirah TV3 'karut'

diciplak dari : malaysiakini

Jul 14, 08 5:01pm
Program sejarah nabi yang disiarkan TV3 "dibaluti kekarutan", dakwa mufti Perlis hari ini - meneruskan sikap beraninya menegur secara terbuka pihak-pihak yang dianggapnya tidak menepati ajaran Islam.

Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata beliau telah menerima beberapa aduan berhubung kandungan program Hidayah di stesen televisyen swasta itu tetapi enggan mengulas kerana tidak pernah menontonnya.

"Ternyata apa yang menjadi kegusaran banyak pihak itu benar. Ustazah berkenaan telah menceritakan tentang nabi Isa tanpa berdasarkan sumber-sumber yang sahih.

"Bahkan kisah itu dibaluti dengan kekarutan yang amat sangat," katanya, mengulas slot sirah dalam program itu yang ditontonnya semalam.

Program itu disiarkan semalam selama setengah jam mulai 6.30 pagi.

Menurut Mohd Asri di blognya hari ini, penceramah menyatakan bahawa ibu baginda rasul Maryam wafat sebelum nabi itu dan "mengemukakan kisah yang tiada sumber yang sah daripada al-Quran dan al-Sunnah yang sahih."

"Bahkan (kisah itu) bertentangan juga dengan Bible," katanya.

"Kemungkinan besar beliau mengutip kisah ini daripada laman web Syiah sempena perayaan 'mengingati kewafatan Maryam' yang diraikan oleh Syiah Imamiyyah," kata mufti muda itu, seorang lulusan dalam bidang pengajian hadis.

Update : Isu TKM 1 Pulau Pinang.

Assalamu'alaikum...

Lewat tengahari tadi ada kenalan yang terbaca berita tentang Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang bersegera menelifon geng sekampungnya untuk pengesahan & maklum balas dari individu yang dihubungi MENGESAHKAN berita tersebut...

Walau bagaimanapun dinyatakan bahawa perletakan jawatan TKM tersebut bukanlah dalam masa terdekat ini.

Dari apa yang diberitakan, Che' Wan telah memberikan tempoh 2 bulan untuk percubaan & jika tiada perubahan, maka TKM yang baru akan dilantik dari kalangan ADUN PKR juga.

Harap langkah ini akan menjadi 1 contoh yang baik & sebagai 1 contoh sebuah kerajaan yang mementingkan quality kerja & komitmen dalam memikul tanggungjawab yang diamanahkan oleh rakyat & pemilih.

Apapun kita harap rakan-rakan sejawatan yang ada dalam barisan EXCO & luar dari EXCO sentiasa memberi bantuan tunjuk ajar didalam memantapkan kualiti kerja yang memegang jawatan...kalau tiap 3-4 bulan sekali asyik bertukar pemegang jawatan pun masalah juga kan?

Independent Anti-Corruption Agency? I don't think so...

From the author of : legal-malaysia

Last few days the government announced that the Anti-Corruption Agency (ACA) is going to be independent and by all good intention, the government wants to portray the ACA will conduct their duty 'without fear and favor'.

The Attorney General's chamber is response to that allocate one senior officer at the ACA's office and reported directly to its director. really? I doubt so. why? well here is my reason...

First of all under Malaysian Constitution Article 145 read together with Section 376 and 377 of Criminal Procedure Code, only the Public Prosecutor (PP) in AG chamber has the full authority to prosecute any case, even if any particular law enacted empowering the a particular agency to initial prosecution it would be ultra virus and there are numbers of cases in court where the prosecution case fail simply because no proper sanction from PP (for example: Repco Holdings Bhd vs Public Prosecutor).

So, even if the AG puts his best most senior officer in ACA, the ACA still required to obtain sanction from AG to prosecute cases. And technically the officer is still have to report (or obtain consent) from AG.

Point to ponder: would it be funny to initiate a case against the AG itself? Who then has the authority? Perhaps the one who gave the AG the power, ie the Agong. Well I don't know, I am not a politician. But from constitutional point of view, it is the Agong who appoint the AG upon advice of our PM. If the Agong has the power to appoint AG he then still vested with the power to initiate prosecution. Don't you agree? visit my blog for other article : legal-malaysia

Ezam, Ezam, Ezam & Ezam Lagi...

email dari : norbaina alias [ baina_78@yahoo.com ]

Ezam,

Belum lagi DSAI mengeluarkan tuduhan mengaitkan anda dengan konspirasi dan dibeli oleh umno, beliau sudah memberi amaran. Begitulah jelasnya sikap keUMNOan yang sangat tulin dalam diri anda yang sangat pandai meramal dan menilik. UMNO dan bomoh berpisah tiada.


Begitu juga dengan ramalan tilikan terbaru UMNO bahawa jika DSAI memerintah, Malaysia akan jadi negara republik dan institusi Raja akan dihapuskan. Begitulah kehidupan dan pemikiran UMNO yang penuh dengan sangkaan dan bisikan(siapa ye?) sedangkan mereka jugalah yang berarak menyokong isu Pindaan Perlembagaan 1986 manakala PAS lah yang menentangnya.

Ezam,

Kita percaya liwat 2 mungkin bukan konspirasi tetapi ia dibuat dengan mengulang idea konspirasi yang lepas. Kes meniru biasanya dilakukan oleh mereka yang tidak buat 'homework' dan malas mengulangkaji pelajaran. Kerana itu liwat 2 akan gagal sekali lagi.

Jika liwat 2 bukan konspirasi, bagaimana pandangan anda tentang liwat 1 duu ? Konspirasi atau bukan ? Jika tidak tahu, bagaimana pula dengan pendedahan Raja Komando yang bersumpah dalam ceramah-ceramahnya mengatakan ia konspirasi dan tidak pernah beliau itu tidak pernah dibawa ke mahkamah menjadi saksi ?

Ezam,

Abang Anwar anda pernah duduk dalam UMNO dan pernah berusaha untuk memulihkan umno dari rasuah dan penyalahgunaan wang rakyat untuk 'bail out' sehingga beliau dibuang dengan hinanya. Dan abang anda itu telah menunjukkan bahawa beliau tetap dengan pendirian untuk berjuang demi rakyat.

Jika dunia yang dipilihnya, jika Amerika yang menjadikannya ajen, maka beliau pernah digaris akhir matlamatnya untuk menjadi PM sekarang. Beliau hanya perlu membutakan mata dan memekakkan telinga terhadap apa sahaja yang dilakukan oleh umno dan PM terdahulu. Jika semua itu matlamat perjuangannya, kerusi PM hari bukan diduduki oleh orang yang mengantuk tetapi beliau sendiri.

Sesiapapun pemimpin UMNO yang berada di kerusi TPM tidak akan sekali-kali rela untuk terpaksa melawan ketuanya dan tersingkir. Itu adalah kerusi idaman semua pemimpin UMNO. Musa Hitam tersingkir bukan kerana berlawanan pendapat dengan PM dahulu tetapi kerana dikaitkan dengan kepimpinan 2M sedangkan PM dahulu tidak boleh menerima keadaan itu. Dia hanya mahu ada 1M sahaja. Yang lain semua pekerja bagi beliau. Tun Ghafar seperti biasalah menjadi 'stand in' pelakun yang tidak datang ke set pengambaran.


Ezam,

Anda sudah bersedia ke untuk menerima nasib seumpama abang anda itu ? Sudah bersedia ke untuk dimusuhi oleh UMNO sendiri. Sudah bersedia ke untuk difitnah dan dijatuhkan oleh UMNO sendiri. Jika anda cuba menjadi hero konon untuk membongkar rasuah walau dalam umno sekalipun, anda akan menerima nasib seperti abang anda. UMNO adalah lubuk rasuah kecualilah jika anda bergimik sahaja untuk membenteras rasuah dalam UMNO tetapi lebih kepada berdiri atas platfom UMNO untuk menjadi lebih UMNO dari UMNO, bukan untuk membongkar rasuah.

Ezam,

Seperti pesan TGNA, siapa anda untuk memberi komen tentang PAS dan DSAI. Anda masih muda, hingus politik masih mengalir. Ubun-ubun masih lembik, kulit pipi masih lembut. Yang tinggal pada anda adalah suara anda yang berdegar-degar yang digunakan UMNO untuk menjadi sarkis yang dihidang kepada rakyat. Anda fikir anda dimusuhi oleh PR tetapi tidak, anda sebenarnya tidak disenangi UMNO sendiri, pemuda sendiri. Kenapa ?

Kerana sejahat-jahat orang jahat, sebaik-baik orang baik, mereka semua tidak pernah bersatu kecuali dalam satu hal sahaja :

Pembelot dan pengkhianat adalah sehina-hina makhluk di mukabumi.

Sekian wasalam.

Usul Undi Tidak Percaya Ditolak.

Assalamu'alaikum...

Macam yang dah kita jangka...Usul undi tidak percaya akhirnya ditolak untuk dibahaskan di Parlimen hari ni.

Sebagai bantahan atas penolakan usul undi tidak percaya tersebut semua MP Pakatan Rakyat bertindak meninggalkan Dewan Rakyat serta merta.*rujuk [ sini ]

Maka berjoget lambaklah para MP-MP UMNO/BN buat sementara waktu kerana apa yang ada pada 14 Julai ialah - MP UMNO/BN yang 100% berkepentingan dalam KERAjaan akan terus menjawat-jawatan masing-masing sehingga tarikh yang tidak kita tahu....

Teka-teki pertama apa ada pada 14 Julai sudah terjawab bagi pihak Pakatan Rakyat & penyokong-penyokongnya namun jangan kita lupa akan desas-desus yag mengatakan jika langkah undi tidak percaya ditolak di Parlimen hari ini maka Tsunami ke 2 akan berlaku sebagai langkah ke 2 menafikan KERAjaan BN yang dipimpin oleh Pak Lah.

Lebih tepat lagi kalau kita katakan penolakan Pak Lah sebagai PM akan terus berlaku selepas ini mengikut rancangan ke 2.

Apa rancangan ke 2 tu?

Mengikut maklumat yang kita semua tau...jika usul undi tidak percaya ditolak dalam Parlimen, para MP-MP BN yang tidak bersetuju dengan pimpinan Pak Lah yang lemah dan bongkak akan mengambil langkah lompat parti atau mengisytihar keluar dari BN seperti yang dipersetujui dalam rundingan bersama Pakatan Rakyat sebelum ini.

Jadi...peringatan buat KERAjaan BN & penyokong Pak Lah khasnya...joget lambak anda hanya iklan penyedap hati buat sementara.kita akan lihat macam mana langkah joget MP BN pro Pak Lah seandainya Tsunami seterusnya berlaku & apa agaknya akal KERAjaan BN Pak Lah nak buat untuk menangani krisis yang bakal berlaku selepas ini...

Buat Pakatan Rakyat...jangan berputus asa...yakin bahawa kita tidak bergantung pada 1 pintu sahaja untuk ke tempat tujuan.masih banyak jalan yang ada cuma kesabaran yang tinggi harus ditanam dalam diri.

Anwar enggan temui polis 2 petang

diciplak dari : malaysiakini

Jul 14, 08 11:57am
Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan hadir di ibu pejabat polis kontinjen (IPK) Kuala Lumpur untuk disoal siasat bagi dakwaan kes liwat seperti yang beliau janjikan Sabtu lalu.

Dalam satu kenyataan hari ini, peguamnya Sankara Nair berkata keputusan terbaru penasihat PKR itu diambil kerana polis "mengganggu" kakitangan dan ahli keluarganya semalam walaupun Anwar bersedia hadir secara sukarela.

"Gangguan" polis itu - setakat ini belum jelas jenis gangguan yang didakwa Anwar - sewaktu pihak berwajib cuba menyerahkan arahan hadir memberi keterangan bawah Seksyen 111 Kanun Acara Jenayah.

"Tindakan (polis) ini sama sekali tidak diperlukan memandangkan kami telah menyatakan dalam persetujuan awal bahawa anak guam kami akan hadir di IPK Kuala Lumpur jam 2 petang hari ini," kata Sankara, dalam satu kenyataan ringkas pagi ini.

"Anak guam kami membantah tindakan tidak wajar polis itu dan telah mengirim surat menyatakan bantahan itu kepada polis semalam jam 5 petang."

Anwar didakwa meliwat pembantunya Mohamad Saiful Bukhari Azlan dalam satu laporan polis yang dibuat pemuda itu pada 28 Jun.

Peeved Anwar will not go to police HQ

diciplak dari : malaysiakini

breaking news :
The opposition stalwart is upset that despite agreeing to go voluntarily, the police had 'intimidated and harassed' his staff and family in a bid to serve an order.

Jul 14, 08 11:17am
PKR de facto leader Anwar Ibrahim will not appear at the Kuala Lumpur police headquarters today for questioning over the sodomy allegation.
'Uncalled for behaviour'
Letter sent to cops

email dari sahabat : Aku Seorang CEO...& Kue Tiaw Goreng

hasil nukilan : Yusoff Abdullah [ Yusoff.Abdullah@plexus.com ]

Islam itu indah.............................

Assalamualaikum. Ingin aku ceritakan sedikit tentang kisah hidup aku.

Aku dilahirkan didalam sebuah keluarga yang sederhana. Kedua ibubapa ku ialah guru. Alhamdulillah.. aku dianugerahkan oleh Allah akal yang cerdik. Dalam usia 18 tahun aku telah mendapat biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara iaitu di negara matahari
terbit, Jepun. Aku mengambil jurusan Kejuruteraan... dalam masa beberapa tahun disana aku fasih bertutur dalam bahasa Jepun.

Selepas bertungkus-lumus hampir 5 tahun akhirnya aku berjaya mendapat segulung Ijazah. Aku tidak terus balik ke tanah air.. sebaliknya aku mengambil keputusan untuk terus menetap disini dan bekerja untuk mengambil sedikit pengalaman. Dalam usia semuda 23 tahun aku bekerja sebagai Eksekutif di sebuah firma terkemuka Jepun. Aku cepat menyerap segala ilmu yang dipelajari semasa bekerja disini. 3 tahun lebih bekerja akhirnya aku mendapat kepercayaan pihak pengurusan dan dinaikkan pangkat dari Eksekutif ke penolong pengurus dan seterusnya menjadi Pengurus termuda didalam Firma tersebut.

Hampir 6 tahun bekerja disana akhirnya aku diarahkan oleh majikan aku untuk pulang ke Malaysia. Mereka telah melakukan pelaburan di Malaysia dan telah membuka sebuah Firma baru disini dan akulah orang yang paling layak untuk mengendalikan firma mereka disini.

Alhamdulillah... aku dilantik sebagai Pengarah Urusan. Aku bekerja siang dan malam... bertungkus lumus... dunia aku hanyalah di pejabat. Dalam keadaan kelam-kabut sempat juga aku mendirikan rumahtangga.

Sekarang aku mempunyai 3 orang cahaya mata anugerah tak ternilai dari Allah SWT.

Tahun demi tahun aku semakin sibuk dengan urusan kerja. Firma yang aku kendalikan telah bertambah maju dan akhirya disenaraikan dipapan kedua bursa saham Kuala Lumpur. Tidak sampai 7 tahun beroperasi sekali lagi kami telah disenaraikan ke papan utama BSKL. Hasil
penat lelah selama ini ahkirnya berbaloi.... aku dilantik sebagai CEO tempatan pertama di firma ini dengan bergaji sebanyak RM38 ribu bersih sebulan beserta 3 buah kereta mewah... Syukur
Alhamdulillah.

Dalam usia 46 tahun sebagai CEO....aku mula terasa kehilangan sesuatu!!!!!!

Kebahagian keluarga.....Kesibukan aku menyebabkan aku serahkan segala tugas sebagai
seorang ayah kepada isteriku. Hubungan aku bersama keluarga renggang. Anak-anak aku tak terurus... yang sulung dah tak macam orang... rambut warna merah... bertindik di hidung. Apabila tiba waktu makan malam sudah tidak bersama lagi. Segalanya kucar kacir. Pelajaran mereka pun entah kemana... Aku terlalu sibuk di pejabat. Meeting sana sini. Lunch pun nak meeting.... main golf pun bincang pasal kerja.... dinner pun meeting lagi!!!!... sampai tiada masa untuk bersolat!! Setiap
pagi aku kena periksa segala lapuran-lapuran eksekutif aku... sebelah petang kena buat report pada Board of Directors. Sembahyang 5 waktu aku tunggang terbalik.... kekadang buat...kekadang terlupa... Masyaallah!!!! Setiap hari ada temujanji bersama client aku dari Jepun. Aku mungkin kaya... tetapi jiwa aku kosong... kadang kala jiwa aku tertekan!!! Bila aku pulang ke rumah lewat
malam aku bersolat.... aku menangis... aku memohon doa kepada Allah semoga diberikan ketenangan jiwa. Semoga keluarga ku bersatu kembali.

Selang seminggu aku bernekad...!!!! Aku telah meletakkan jawatan ku sebagai CEO. Aku tinggalkan gaji aku sebanyak RM38K sebulan dan aku pulangkan kesemua kereta-kereta mewahku pada syarikat.

Keluarga ku terkejut. Isteriku menangis.... tetapi bukan menangis marahkan aku meninggalkan jawatan sebagai CEO... tetapi menangis kerana gembira...mereka gembira akhirnya aku kembali kepada mereka..!!!

Aku beritahu mereka aku ingin berniaga sendiri. Buka gerai jual Kuew Tiaw Goreng..!!!! Aku diketawakan oleh mereka.... tak apa aku akan buktikan yang bekas CEO akan lebih berjaya dengan berniaga kuew tiaw goreng !!!!

Dengan sedikit pengalaman sebagai tukang masak (tukang masak tak bertauliah) semasa belajar di Jepun dan sedikit duit simpanan aku memulakan perniagaan pertama aku di sekitar Ampang...
bersebelahan dengan Citroen Showroom. Aku dibantu oleh anak sulung aku.

Hari pertama berniaga aku mendapat untung RM170.00 sehari. Berniaga dari jam 4 petang hingga 10 malam. Hari Kedua dapat RM 120.00 sehari. Hari ketiga dapat RM220.00 sehari.... Alhamdulillah. Dan hari-hari seterusnya lebih kurang RM380.00. sehari. Anggaran kasar pen! dapatan aku sebulan lebih kurang RM9,880.00 untuk satu gerai.

Perniagaan aku bertambah maju dalam 8 bulan aku membuka satu lagi gerai di Cheras... dari 2 gerai aku membuka 3.. dan seterusnya sehingga sekarang aku memiliki 6 gerai makanan. Pendapatan bersih dari 6 gerai tadi aku memperolehi rezeki dari Allah dalam RM60,000.00 SEBULAN.

Bayangkan pendapatan seorang CEO RM38K sebulan dan pendapatan dari berniaga Kuew Tiaw sebulan RM60K.

Kini aku bersenang lenang bersama-sama keluarga ku. Setiap bulan kami bercuti bersama. Kini aku telah dapat kembali keluarga ku yang 'hilang'. Anak-anak aku memang malas nak meneruskan pelajaran mereka. Jadi aku latih mereka berniaga. Merekalah sekarang yang menjalankan perniagaan tersebut. Aku cuma memantau... atau lebih kurang jadi 'chairman'.... dan anak-anak aku sebagai Directornya.

Dan sekarang baru ku sedar yang Nabi Muhammad SAW pernah bersabda....9/10 dari kekayaan itu datangnya dari berniaga!

Alhamdulillah.

TP -bagus buat renungan bagi kita-kita yang selalu mengharap padahal usaha dari kita "0"...dah la malas nak usaha...mengeluh dari celik mata sampai ke tikar sejadah...padahal Allah dah bagi cukup & kadang-kadang lebih dari yang kita perlu...

Penahanan Pengarah Imigresen dan Timbalannya

diciplak dari : m@rhaen

Oleh Reformis Melayu
-Laman M@RHAENN


Satu berita yang saya terima, penahanan semua penjawat Jawatan tertinggi jabatan Imigresen ada kaitan dengan kes Anwar yang sedang disiasat? malah ada spekulasi ada cubaan rekod keluar masuk Anwar keluar Negara bersama Saiful Bukhari akan direka oleh pihak polis dan Kementerian dalam negeri. ada orang bertanya.. andai Ketua Pengarah, timbalannya dan pegawai tinggi ditahan siapa yang kini berkuasa ketika ini? siapakah yang menguruskan hal ehwal imegresen? bukankah Menteri dalam Negeri Syed Hamid Albar? antaranya diberitakan rekod keluar masuk Anwar ibrahim cuba disamakan dengan rekod Saiful Bukhari, kita tidak risau Rekod Anwar kerana passport ada pada Anwar, tetapi rekod pada passport dan Imigresen Saiful cuba direka cipta oleh pihak polis dibawah Musa Hassan. kini mereka cuba merekacipta agar kes itu kelihatan berlaku di Manila dan Hongkong.

Tangkapan ketua pengarah, Timbalan dan pegawai tingginya agak luar biasa. tidak ada soal siasat dan siasatan awal, tiba tiba sahaja semuanya ditangkap borong. kita jangan terkejut kerana dulu timbalan Gabenor Bank Negara juga pernah ditangkap dalam tuduhan liwat 1998. alasan BPR cukup ganjil, katanya untuk mempercepatkan permohonan Visa dan Passport. takkan hanya mempercepatkan permohonan jadi kes besar, yang hairannya kes kad pengenalan palsu dan Mykad Palsu di Sabah takda siapapun ditangkap. malah yang memalsukan AP juga tidak ditangkap? ape cerita BPR ni. saya sendiri masih tidak yakin dengan barisan BPR sekarang, tambah tambah isu rasuah Yong Teck lee yang jelas ikut telunjuk Menteri.

hari ini Polis berkawal agak luar biasa di keliling Parlimen, bukan sekadar parlimen tetapi pintu masuk Kuala Lumpur. dan jangan lupa esok juga Anwar akan dipanggil dan disoal siasat Polis. apakah Polis sebenarnya membuat persediaane hanya untuk menangkap Anwar esok? permainan politik kotor Umno makin jijik dan kejam , apapun kita tunggu dan lihat..apa akan jadi esok..

"Kalau takut dengan risiko usah bicara soal perjuangan"

AYUH LAWAN AGENDA JAHAT UMNO!!
AWAN TETAP LAWAN

- Reformis Muda

Debaran hari Isnin….

Parlimen menjadi tumpuan lagi hari ini bilamana penentuan akan dibuat keatas usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang notisnya dikemukakan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail Khamis lepas.

Ramalan popular menduga usul itu tidak akan ‘ lepas’.

Ini bukan saja kerana pembangkang tidak mempunyai cukup Ahli Parlimen untuk menentang jumlah Ahli Parlimen Barisan Nasional tetapi asas untuk usul seumpama itu tidak ada.

Malah ada pemerhati politik yang mempersoalkan tentang timing usul itu dibawa serentak dengan kehangatan kes dakwaan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat itu dipanggil untuk memberi keterangan mengenai dakwaan bekas pembantunya, Saiful Bukhri Azlan, di Balai Polis Jalan Travers yang terletak tidak jauh dari bangunan Parlimen pada jam 2 petang hari ini.

Sementara itu berikutan adanya khabar yang mengatakan pembangkang nak adakan perhimpunan ‘ tunjuk sokongan’ pada usul itu polis mendapat perintah mahkamah untuk melarang orang ramai daripada menyertai perhimpunan di hadapan bangunan Parlimen, Isnin pagi.

Ketua Polis Daerah Sentul ACP Ahmad Sofian Md Yassin berkata perhimpunanitu adalah perhimpunan haram dan mengingatkan orang ramai yang menyertai, mengambil bahagian atau menganjur perhimpunan tanpa permit itu, akan dikenakan tindakan undang-undang mengikut Akta Polis 1967.

"Kita tak terima sebarang permohonan daripada individu yang ingin membuat perhimpunan ini," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini.

Beliau berkata sesiapa yang mengambil bahagian atau menyertai perhimpunan itu akan disiasat mengikut Sekyen 27 (5) Akta Polis 1967 dan boleh dikenakan hukuman tidak kurang daripada RM2,000 dan tidak lebih dari RM10,000 atau penjara tidak kurang dari satu tahun atau kedua-duanya sekali.

Beliau berkata polis telah menjalankan operasi menampal notis perintah mahkamah bagi melarang orang ramai menyertai perhimpunan di hadapan bangunan Parlimen itu.

Katanya notis itu ditampal di sekitar Kuala Lumpur sejajar dengan arahan bagi memberi amaran kepada orang ramai.

Ahmad Sofian berkata beberapa sekatan jalan yang dikenali sebagai 'Ops Padam' di sekitar Kuala Lumpur turut dilakukan bermula petang ini sehingga tengah malam esok.

Pihaknya turut menempatkan beberapa anggota di tempat-tempat strategik dan tumpuan umum.

Dalam perkembangan yang sama, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kenyataannya malam ini berkata beliau dan Pakatan Rakyat tidak terlibat untuk menganjurkan perhimpunan di Parlimen Isnin.

"Saya kesal kerana pihak polis sengaja mengaitkan nama saya dan Pakatan Rakyat dalam satu perintah mahkamah Majistret yang diperolehi secara ex parte oleh Ketua Polis Daerah Sentul bertarikh 13 Julai 2008 (hari ini)," katanya.

Beliau menganggap perintah mahkamah itu adalah satu fitnah dan menyalahguna proses undang-undang.

Katanya beliau akan mengarahkan peguam Pakatan Rakyat untuk memulakan proses undang-undang untuk mengenepikan perintah tersebut.

Ketua Pemuda PAS Salahuddin Ayub yang ditemui Agendadaily lepas satu majlis kenduri di Dewan Perdana Felda di Kuala Lumpur juga kata beliau tidak tahu menahu tentang adanya rancangan untuk mengadakan sebarang perhimpunan.

Katanya kalau ada pun PAS tidak terlibat.- 14/7/2008

diciplak dari : agendadaily

Debat Anwar VS Shabery: Khabar terbaru….Semua persiapan debat antara Penasihat Parti Keadilan Rakyat,Datuk Seri Anwar Ibrahim vs Menteri Penerangan ,Datuk Ahmad Shabery Cheek di Balai Tun Syed Nasir, Dewan Bahasa dan Pustaka,Kuala Lumpur berjalan lancar.

Jika tidak ada sebarang perkembangan last minute yang menghalang ia akan disiarkan secara langsung tepat jam 9 malam esok 15 Julai.

Cuma sikit saja perubahan iaitu ia akan disiarkan secara langsung menerusi TV9 ( jika menerusi Astro saluran 119 ) dan bukan menerusi TV3 seperti yang diumumkan sebelum ini.

TV3 pula akan membuat siaran ulangan debat itu kemudian.

Perubahan ini tidak dapat dielakan kerana TV3 terikat dengan program asal yang dijadualkan malam itu.

Selain TV9 ia juga akan disiarkan secara langsung menerusi Astro Awani ( saluran 501).

Promosi mengenai debat yang akan disiarkan menerusi TV9 sudahpun disiar menerusi TV3 dari masa ke semasa.

Pada lewat petang Ahad pihak Bernama TV ( menerusi saluran Astro 502) juga menyampaikan keputusannya nak turut menyiarkan debat itu secara langsung.

Agendadaily selaku penganjur debat ini melihat kesediaan ketiga-tiga stesyen televisyen itu serentak menyiarkannya secara langsung sesuatu yang sangat positif dalam menengahkan budaya perdebatan secara intelektual mengenai sesuatu isu besar negara.

Sementara itu kedua-dua pihak Anwar dan Ahmad Shabery telah bersetuju pada peraturan debat itu yang ditetapkan oleh Agendadaily.Hujah-hujah mereka tidak dibenar melencong.

Moderator Datuk Johan Jaafar akan kendalikan debat itu secara tegas pastikan ia tidak ‘ lari tajuk ’ iaitu terbawa pada isu-isu politik yang tidak berkaitan dengan minyak.

Beliau akan memberi peringatan awal dan kemudiannya menghentikan terus debat jika ia dilanggar.

Formatnya ialah kedua-dua Anwar dan Ahmad Shabery akan menyampaikan hujah masing-masing selama lima minit dan kemudiannya diikuti oleh soalan dari penal.

Ini akan diikuti oleh sesi dimana Anwar dan Ahmad Shabery menyoal satu sama lain sebelum mereka mengulong hujah masing-masing.

Anwar akan membawa penal sendiri (seorang saja) dan begitu juga Ahmad Shabery.

Sehingga pagi Isnin pihak Agendadaily menerima banyak permintaan dari berbagai lapisan masyarakat yang hendak menyaksikan debat di Dewan Tun Syed Nasir.

Namum ia semuanya terpaksa ditolak kerana jumlah hadirin yang akan hadir sudah cukup kuota yang ditetapkan ialah 200 orang tidak termasuk puluhan wartawan dan jurugambar media.

Pihak penganjur mengundang 100 orang manakala pihak Anwar 50 orang dan Shabery 50 orang.

Pemeriksaan keselamatan yang ketat akan dikenakan di pintu masuk Dewan Bahasa dan Pustaka serta di pintu masuk dewan.

Langkah ini adalah untuk memastikan siaran langsung itu berlangsung sempurna tanpa sebarang gangguan. - 14/7/2008


diciplak dari : agendadaily

Timbalan Ketua Menteri 1 PP Nak Letak Jawatan?

Assalamu'alaikum...

Petang tadi dapat SMS dari sorang rakan yang baru balik dari Pulau Pinang.dalam SMS nya mengatakan bahawa ada sumber rapat dengan salah seorang ADUN PKR Pulau Pinang bagitau Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang YB Tuan Mohammad Fairus bin Khairudin akan meletak jawatan dalam masa terdekat ni.

Dikhabarkan juga alasan TKM 1 Fairus ialah tak mampu nak jalankan tugas seperti yang diamanahkan & kemungkinan besar jawatan tersebut akan diserahkan kepada wakil PAS yang menang di Pulau Pinang.

Kalau betul apa yang dikhabarkan aku rasa tak de masalah bagi pihak kerajaan Pulau Pinang...rasanya kalau ada yang rasa tak mampu nak jalankan tanggungjawab seperti yang diamanahkan eloklah awal-awal tarik diri supaya dapat diminimakan masalah dikemudian hari & aku rasa sikap ni patut ada dalam semua institusi kerajaan.

Yang penting sekali ialah kenal kelemahan pada diri & sentiasa bersedia untuk mengakui kelemahan diri...barulah diri ni sentiasa dalam landasan yang betul & dijauhi dari sifat bongkak & gila kuasa macam yang berlaku dalam parti UMNO/BN sekarang.

Yang bakal mengganti kerusi kosong ni pulak janganla hendaknya main tangkap muatnya terima jawatan tu...semua orang nak kan kuasa tapi mampu ke diri tu nak jalankan amanah & tanggungjawab yang diberi?

Tepuk dada, tanya selera...

Apa Ada Pada Julai 14...

Assalamu'alaikum...

14 Julai bakal mencatat 1 sejarah baru dalam politik Malaysia pasca PRU12 & mungkinkah akan menjadi detik apa yang kita Panggil Tsunami Politik 2? entah...tak dapat aku jangka buat masa ni & sekadar aku dapat tunggu & lihat wajah terkini politik gila era Mahathir & Pak Lah.

Sikit tak aku rasa akan ada perubahan dalam politik Malaysia tapi dari pengalaman & sejarah lalu aku dapat agak tak ada apa-apa yang akan berlaku...keputusan tak kan memihak pada Pakatan Rakyat & UMNO selepas ini akan terus menjadi KERAjaan berkuasa yang paling dibenci oleh kebanyakan rakyat Malaysia & akan terus disanjung oleh mereka-mereka yang bernaung dibawah payung UMNO/BN.

Undi tak percaya?sejauh mana akan berjaya usul tu mungkin dah dapat kita agak...100% MP Pakatan Rakyat akan sebulat suara menyokong usul tersebut andai usul diluluskan Pandikar, Pak Berahim akan berkecuali kekiri tidak kekanan pun tidak, MP komponen BN akan menolak manakala SAPP sebagai salah 1 komponen BN yang sebelum ini terang-terangan akan menyokong usul undi tidak percaya akan berpusing 180' atas alasan "masanya tidak sesuai"...

Itu pandangan aku & itulah yang selalunya berlaku dalam politik Malaysia...hangat-hangat taik ayam dipihak BN, berkecuali dipihak Bebas & 100% komitmen dari pembangkang...siapa yang dapat menyangkal fakta ini?

Dipihak UMNO sedari kelmarin kita dah dapat lihat propaganda telah bermula bilamana Mat Nazri mengeluarkan kenyataan bahawa dia mendapat maklumat satu demonstrasi besar-besaran akan diadakan oleh pihak pembangkang sama ada di dalam ataupun di luar kawasan Parlimen, Isnin ini.

Entah ejen penyiasat mana yang Mat Nazri ni upah aku pun tak tau tapi yang pastinya ejen yang Mat Nazri pakai ni memang laju kepala otaknya hingga dapat memintas satu maklumat yang kita dipihak pembangkang pun tak pernah bincangkan...ataupun mungkin ejen penyiasat Mat Nazri tersalah padang dalam mencari maklumat & kemungkinan besar ejen upahan Mat Nazri berada di utara Iraq buat masa ini...dengar khabarnya di utara Iraq akan ada 1 demo besar-besaran esok...gila betul la ejen Mat Nazri ni...yang upah mamat ni lagi la bapak segala gila...

Bagi pihak polis pun aku tengok dah tumpang sama gila jugak bila dapat maklumat dari Mat Nazri ni & kemungkinan besar bapak-bapak polis pun dah naik gila babi bila banyak roadblock diwujudkan setelah dapat maklumat dari Mat Nazri...nampak sangat polis pun sama gilanya...tak kan la SB-SB polis yang bertaburan & yang dah menyusup masuk dalam kem Pakatan Rakyat selama ni tak dapa nak sah kan berita ni?

Aku yang tengok keadaan macam ni pun dah separuh senget kepala otak aku dibuatnya...kredit HP aku untuk 2 hari ni aje dah dekat RM100 dah aku habiskan untuk sahkan maklumat demo besar-besaran tu tapi dari semua cawangan yang aku hubungi baik PKR,PAS & DAP tak de 1 pun yang tau pasal demo ni...aih...gila betul la Mat Nazri & penyiasat dia tu...

Mungkin 14 julai akan mencatat 1 rekod baru buat Malaysia bila PDRM ditipu bulat-bulat oleh Mat Nazri & kebangangan PDRM pulak terserlah bila tak dapat nak sahlan kenyataan Mat Nazri tu betul atau tak...ini betul punya gila...aku cadangkan pada Musa Hassan supaya bubarkan unit SB, Penyiasat & pegawai penyiasat, unit risikan atau apa-apa yang berkaitan dengan pencarian maklumat dalam PDRM & serahkan semua tugas tersebut kepada Mat Nazri & penyiasat upahannya...mudah-mudahan engkorang akan dapat berita yang lebih tepat lagi.

Entahla...tunggu je la kesudahan 14 Julai...aku tak rasa akan ada apa-apa perubahan pun...usul undi tak percaya? 40-60 bagi aku...40 kredit untuk PR & 60 kredit untuk BN...mana la ada dalam sejarah BN MP nya sanggup buat sesuatu yang boleh menghilangkan jawatan depa??? duit beb...duit...depa lagi rela mampus atas duit dari mati atas sejadah...