"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, December 15, 2008

Polis benar 28 pengayuh Jerit teruskan perjalanan

Polis Kajang memutuskan untuk membenarkan 28 penunggang basikal yang berusia di bawah 18 tahun, untuk meneruskan kayuhan kempen "Rakyat Pengayuh Perubahan".

Pada awalnya, pihak polis mengarahkan mereka - yang memulakan kayuhan di Johor - supaya melaporkan diri di balai polis Bangi.

Menurut penganjurnya - Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) - pihak polis mahu menyemak butiran diri mereka dan memastikan sekiranya penyertaan mereka dibenarkan oleh ibu bapa masing-masing.

Sebahagian pengayuh terbabit berusia antara 16 hingga 17 tahun.

Kumpulan kedua seramai 63 penunggang basikal dari Utara, ditahan di satu sekatan jalanraya di pekan Rawang pada kira-kira jam 5 petang, tetapi tiada sebarang tindakan diambil terhadap mereka.

Sebaliknya, empat penganjur dan tujuh penunggang basikal yang menaiki bas yang mengiringi mereka, dibawa ke balai polis untuk disoalsiasat, kata seorang penyelaras Jerit.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Rawang, Gan Pei Nie berada di balai polis berkenaan untuk memberi sebarang bantuan yang diperlukan.

Kumpulan tersebut telah sampai ke peringkat terakhir kayuhan mereka selama 16 hari ke seluruh negara.

Sepanjang tempoh tersebut, mereka berdepan dengan berbagai cabaran dan halangan termasuk ditahan serta beberapa basikal mereka telah dibakar.

Suaram pula berkata, kumpulan dari arah Selatan, telah memulakan pengayuhan mereka dari estet Denudin menuju ke estet Bangi Lama pada kira-kira jam 9.30 pagi.

Dalam perjalanan, mereka disekat oleh pihak polis di estet Bangi Lama pada kira-kira jam 11.30 pagi.

Suaram mengutuk tindakan polis itu dan menuntut supaya kumpulan itu dibenar meneruskan perjalanan mereka.

Ahli sekretariat Jerit, K Bawani, ketika dihubungi berkata, pihak polis menunggu di pintu masuk estet tersebut, kerana mereka tidak boleh masuk ke kawasan persendirian.

Katanya, sebuah van polis mengekori penunggang basikal berkenaan sepanjang jalan dari Johor, manakala 14 kenderaan polis "mengiringi" mereka apabila mereka tiba di Semenyih semalam.

"Mereka (polis) mengekori kami sepanjang jalan tetapi mereka tidak membuat sebarang tangkapan hingga sekarang... kami sedang berunding dengan pihak polis dan telah meminta mereka supaya membenarkan penunggang basikal makan tengahari sebelum pergi ke balai polis," katanya pada kira-kira jam 1 tengahari.

Jerit telah menghantar beberapa peguam ke estet Bangi Lama.

Pada jam 3 petang, Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam, Edmund Bon memberitahu Malaysiakini bahawa beliau mengesyaki pihak berkuasa merancang untuk mendakwa mereka yang terbabit dalam kempen "Rakyat Pengayuh Perubahan" di bawah Akta Kanak-kanak, kerana membabitkan mereka yang berusia di bawah 18 tahun.

Bon juga berkata, pihak polis bertegas bahawa mereka tidak menahan penunggang basikal tersebut.

"Polis berkata, mereka mahu membawa kanak-kanak ke balai polis untuk siasatan sama ada mereka telah mendapat kebenaran ibu bapa masing-masing untuk menyertai kempen tersebut dan mengapa mereka menyertai ekspedisi itu," katanya.

"Pertama mereka berkata, ianya satu tangkapan, selepas itu pula berkata, ia bukan satu tangkapan dan mereka hanya mahu mengambil butiran mereka dan menyemak sama ada mereka mendapat kebenaran... tetapi jika ianya bukan satu tangkapan, maka penunggang basikal itu tidak wajib pergi ke balai polis."

Dua kumpulan penunggang basikal itu memulakan pengayuhan serentah dari Kedah dan Johor pada 3 Disember lalu untuk meningkatkan kesedaran rakyat mengenai isu-isu seperti kekurangan makanan, masalah alam sekitar, mengenai undang-undang yang kejam dan krisis ekonomi yang bakal dihadapi.

Mereka dijadual tiba di Kuala Lumpur pada hari Khamis untuk mengemukakan memorandum kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Bangunan Parlimen.

Jerit pula menuduh pihak polis mengganggu mereka dan mengemukakan memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berhubung perkara itu.

-malaysiakini

Calon BN Diumum..! - malaysiakini

Ini adalah calon yang terbaik bagi mewakili Barisan Nasional dalam Pilihanraya kecil Parlimen 036 yang bakal berlangsung pertengahan Januari, 2009.

Aku rasa Ramlan adalah individu yang paling layak jikat dilihat pada "komitmennya" dalam memperjuangkan hak-hak rakyat yang tertindas.

Ramlan juga menepati ciri-ciri yang telah ditetapkan oleh Setiausaha Umno bahagian Kuala Terengganu, lbrahim Omar.

Antara ciri-ciri yang perlu ada pada calon yang bakal mewakili Barisan Nasional ialah Tidak pernah bertanding sebelum ini.

Ramlan tidak pernah bertanding dalam mana-mana pilihanraya sebelum ini dan itu sudah cukup untuk meletakkan Ramlan sebagai pilihan yang tepat.

Kelebihan yang ada pada Ramlan yang TIADA LANGSUNG pada individu-individu dalam UMNO atau mana-mana parti politik sebelum ini ialah beliau sanggup berbogel didalam membela nasib rakyat yang tertindas misalnya rakyat yang gagal mendapat projek dari kerajaan.

Aku rasa kalau Ramlan terpilih, nasib rakyat Kuala Terengganu akan lebih terbela sebab MP nya rajin berbogel demi untuk membela rakyat.

Amacam??? mau ka???

Ramlan, calon bebas bertanding atas tiket Barisan Nasional menentang calon PAS. boleh geng dengan Ibrahim Ali lepas ni..!

Harga petrol, diesel turun 10 sen lagi

Harga minyak petrol dan diesel masing-masing turun 10 sen seliter berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Berikutan itu, harga petrol RON97 dikurangkan dari RM1.90 seliter kepada RM1.80 seliter dan harga petrol RON92 pula dikurangkan dari RM1.80 seliter kepada RM1.70 seliter.

Manakala diesel dikurangkan daripada RM1.80 seliter kepada RM1.70 seliter.

Penurunan harga minyak bagi kali ketujuh sejak Ogos lalu itu, diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini.

Dalam satu kenyataan, Abdullah berkata, penurunan harga runcit petrol dan diesel sebanyak 10 sen seliter itu adalah sejajar dengan penurunan harga minyak mentah di pasaran.

Berkuatkuasa tarikh yang sama juga, tambahnya, harga petrol dan diesel bersubsidi bagi nelayan diturunkan 13 sen seliter - dari RM1.43 seliter kepada RM1.30 seliter - sepertimana yang telah diumumkan sebelum ini.

-malaysiakini

Exco dedah tembelang Presiden Reformis

Gara-gara gagal mendapat projek perniagaan, Presiden Gerakan Reformis Rakyat Malaysia (Reformis) menjadikan persatuan itu sebagai landasan membalas dendam peribadi kepada kerajaan Selangor.

Ini didedahkan sendiri oleh aktivis-aktivis reformasi yang datang sendiri ke pejabat Suara Keadilan.

Raymond @ Suppiah mendedahkan betapa Ramlan Abu Bakar pernah meminta beberapa projek dari kerajaan Selangor melalui syarikat beliau. Walaubagaimanapun katanya, Ramlan gagal mendapatkan projek berkenaan.

Kegagalan itu seperti membuahkan dendam Ramlan dan muncullah ugutan seperti demo bogel.

“Sebelum ini beliau pernah mempertahankan Menteri Besar Selangor apabila diserang oleh orang parti,namun setelah gagal untuk mendapat projek Ramlan bertindak agresif dengan mengugut MB dengan cara demo bogel. Beliau pernah berkata untuk menekan MB. Ini dendam peribadi, bukan agenda perjuangan,”kata Raymond.

Timbalan Presiden Reformis, Badrul Hisham Mohd Hanafiah pula mendedahkan dalang disebalik pergerakan Ramlan itu ialah orang yang mempunyai kaitan dengan bekas Ketua AMK Ezam Mohd Nor.

“Bekas Exco AMK di bawah kepimpinan Ezam, Sanusi Abdullah telah dilantik oleh Ramlan untuk menjadi penaung dan dia diantara orang penting bagi mengantur pergerakan. Dibelakang beliau ialah Sanusi,” kata Badrul.

Seorang lagi Exco Reformis, Azizi Anas mendakwa Ramlan sebagai sengaja membuat kecoh untuk menarik perhatian umum serta media yang diperalatkan Barisan Nasional. Katanya, tindakan itu memburukkan nama baik perjuangan aktivis yang sejak dulu memperjuangkan reformasi untuk negara ini.

“Siapakah beliau untuk menilai dan memburukkan orang lain? Beliau harus siapa beliau dalam gerakan reformasi,” kata Azizi.

Mereka adalah antara exco persatuan itu yang mengambil tindakan memberi surat tunjuk sebab kepada Ramlan. Walau bagaimana pun Ramlan dikatakan bertindak balas ‘memecat’ mereka. Bagaimana pun menurut Setiausaha Reformis, Norzairi Jantan, pemecatan itu tidak sah dari segi undang-undang.

Norzairi menegaskan Ramlan tidak mempunyai hak untuk memecat jawatankuasa penaja. Tambahnya, dalam akta pertubuhan, pertubuhan peringkat penaja tidak mempunyai hak untuk memecat anggotanya, sebaliknya, jawatankuasa boleh memecat presiden.

“Kami telah meneliti dibawah akta 7(2) serta fasal 9(4), presiden tidak mempunyai hak untuk memecat mana-mana ahli jawatankuasa atau exco kecuali dengan majoriti dua pertiga dari jawatankuasa menyokong tindakan berkenaan,” ujar Norzairi.

Tambahnya lagi, kumpulan berkenaan kini sudah mempunyai calon presiden yang baru, walau bagaiaman beliau enggan mendedahkan siapakah individu berkenaan. “Kami sudah mempunyai pengganti yang berkelayakan dan akan tampilkanya tidak lama lagi,” kata beliau.

Seorang lagi exco, Mohamed Hafifudin Nordin mendedahkan bahawa Ramlan sebenarnya tidak mempunyai penyokong dan sebaliknya hanya menggunakan para pekerjanya dan mengaku sebagai reformis.

“Setiap kali sidang media yang dianjurkan Ramlan akan membawa orang-orang beliau yang dikatakan menyokong, namun sebenarnya beliau hanya membawa pekerja-pekerja beliau sendiri,” katanya.

Mohamed berkata, Ramlan adalah seorang pengusaha tempat letak kereta di Sentul, dan hanya pekerja beliau sahaja yang sentiasa menjadi orang belakang beliau.

“Para pekerja beliau tidak bersalah, hentikanlah mengheret para pekerja hanya untuk melakukan serangan peribadi. Sekiranya beliau mempunyai sokongan, kami hanya meminta beliau satu perkara, anjurkan demonstrasi tidak payah bogel, kita boleh lihat berapa ramai yang sokong beliau,” katanya sinis.

-Suara KeADILan Online

Kes Raja Petra Fitnah Isteri TPM Disebut Semula 6 Feb

KUALA LUMPUR, 15 Dis (Bernama) -- Mahkamah Sesyen di sini hari ini menetapkan 6 Feb tahun depan bagi sebutan semula kes penulis blog, Raja Petra Raja Kamaruddin, yang dituduh memfitnah Datin Seri Rosmah Mansor dan dua orang lagi dalam satu akuan berkanun.

Hakim Mohamad Sekeri Mamat menetapkan tarikh itu selepas membenarkan permohonan pihak pendakwaan, yang diwakili Timbalan Pendakwa Raya Anselm Charles Fernandis, supaya kes itu disebut semula selepas Mahkamah Tinggi membuat keputusan terhadap permohonan Raja Petra supaya perbicaraan kes fitnah terhadapnya dikembalikan ke Mahkamah Majistret.

Mahkamah Tinggi menetapkan 20 Jan tahun depan untuk mendengar permohonan tersebut.

Mohamad Sekeri juga membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk meminda pertuduhan kedua dan ketiga dengan menambah perkataan "Leftenan" pada baris ketiga dan keenam dalam kedua-dua pertuduhan itu.

Dengan pindaan itu, pertuduhan kedua adalah "Leftenan Kolonel Abdul Aziz Buyong" manakala pertuduhan ketiga adalah "Leftenan Kolonel Norhayati Hassan".

Raja Petra dihadapkan ke mahkamah pada 17 Julai lepas dan didakwa melakukan tiga kesalahan di Kompleks Mahkamah Jalan Duta pada 10.25 pagi 18 Jun, iaitu selain tuduhan memfitnah isteri Timbalan Perdana Menteri itu, dia juga didakwa memfitnah Leftenan Kolonel Abdul Aziz Buyong dan isteri Aziz, Leftenan Kolonel Norhayati Hassan.

Bagaimanapun, Raja Petra, 58, meminta dibicarakan terhadap ketiga-tiga pertuduhan itu. Jika sabit kesalahan dia boleh dipenjara sehingga dua tahun atau didenda, atau kedua-duanya.

Mahkamah Sesyen telah menetapkan 24 Nov lepas untuk perbicaraan kes tersebut, tetapi perbicaraan itu tidak dapat diteruskan sementara menunggu keputusan notis usul yang difailkan Raja Petra di Mahkamah Tinggi pada 25 Nov lepas bagi memohon satu perintah untuk mengembalikan kes itu ke Mahkamah Majistret atau merujuknya kepada Mahkamah Persekutuan mengenai isu perlembagaan.

Pada 28 Nov, Mohamad Sekeri memutuskan untuk menyerahkan kepada Mahkamah Tinggi sama ada untuk mengembalikan kes fitnah itu ke Mahkamah Majistret untuk dibicarakan.

Beliau membuat keputusan itu terhadap bantahan awal oleh Raja Petra bagi mendapatkan perintah Mahkamah Sesyen supaya perbicaraan kes itu didengar semula di Mahkamah Majistret atas alasan perintah Majistret adalah tidak sah, batal dan bertentangan dengan peruntukan dalam Seksyen 177 Kanun Prosedur Jenayah (CPC).

Pada 15 Ogos lalu, Majistret Nazran Mohd Sham membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk memindahkan kes Raja Petra ke Mahkamah Sesyen atas alasan kes itu membabitkan kepentingan awam.

Tembelang Ramlan Pecah...!!! - malaysiakini

*Edit 3:18pm Quot dari Malaysiakini - Krisis Dalaman Reformis Makin Tegang - Ditanya tentang tindakan Ramlan mensasarkan "perang bogel" baru kepada Anwar, Zairi berkata:

"Saya tidak faham kenapa dia menyerang Anwar pula. Ini urusan kerajaan negeri. Mungkin Anwar sudah nasihatkan Abdul Khalid. Kita tidak tahu."

Zairi mendakwa, tindakan Ramlan itu - pengusaha tempat letak kenderaan di Sentul - disyaki bersifat peribadi kerana dituduh permohonan projeknya dengan kerajaan Selangor tidak mendapat balasan.

Wakhakhakhakhakhakha...!!!

B**i kau Ramlan..! kau nak Pakatan Rakyat balas jasa kau ke?

Oi b***k..!

Projek tak dapat? tak dapat projek lu bogel???

Ada sape-sape lagi yang tak dapat projek?

Oi b***k..! lu tak dapat projek, lu bikin projek baru ka?

Oi semua rakyat Malaysia..! Ramlan Reformis sudah buka satu tender projek baru..!

-PROJEK BOGEL RESAKSE...!!!

Sape-sape yang tak dapat projek dari Kerajaan Negeri boleh cuba masuk tender projek bogel resakse..!

B***k kau Ramlan..!

Reformis Dah Start Bogel Woi...!!! - malaysiakini

Sial sungguh la... aku dah cakap dekat Ramlan, kalau nak buat acara bogel, contact la aku, boleh aku buat proper sikit... cilake sungguh..!

Depa dah start dah tapi tak habaq. promosi tak dak apa pun tak dak... sambutan kurang beb... mana boleh buat macam ni... sebagai Reformis, Ramlan sepatutnya lebih profesional..!Woi Ramlan..! contact aku cepaaaaaattt...!!!

SEPULUH PEMBAZIRAN DITAKTOR/FIRAUN DALAM DUNIA – Times On Line - malaysiakini

1 – Naypidaw, Burma – ibu kota Burman dipindah kah ke Naypidawe pada tahun 2005. Harga 3 bilion pound sterling.

2 - Fatehpur Sikri, India. Akhbar membuat satu bandar baru ini pada tahun 1571 untuk memberi penghormatan pada bomohnya.

3 - Medina Azahara, Spain. Abd ar-Rahman Kalipah Cardoba mendirikan kota ini pada tahun 936. Kota ini adalah nama gundeknya- Zahra. Dia membina istana dimana gundek lelaki dan wanita di simpan. Pada tahun 1010 kota ini musnah apabila berlaku perang saudara.

4 - Akhetaten, Egypt – dibuat olef Firauan Akhenaten pada tahun 1343 sebelum Masehi untuk mengingati ayahandanya.

5- Istana Parlimen, Bucharest, Romania – dibuat oleh Ceausescu pada tahun 1983. Hingga ke hari ini masih belum selesai.

6 - Neutrality Arch, Ashgabat, Turkmenistan – struktur yang paling tinggi di Turkmenistan di buat pada tahun 1990 atas arahan presiden Saparmurat Niyazov.

7 - Rungnado May Day Stadium, Pyongyang, North Korea – atas arahan Kim Il-Sung apabila Korea menjadi tuan rumah olympik pada tahun 1988.

8 - Babylon (buat baru ), Iraq – dibuat pada tahun 1985 atas arahan Saddam Husein untuk menngharumkan nama Iraq dimata dunia.


9- Putrajaya, Malaysia

The then prime minister Mahathir Mohamad founded a new administrative capital for Malaysia in 1995. The Putrajaya megaproject, widely branded a white elephant, is estimated to have cost upwards of $5 billion, with $50 million-plus going on the premier's domed mansion. Upkeep of the latter 16-hectare complex costs a further $2.5 million a year.

10 – Istana Hamiltin , Brighton, England – dibuat oleh tuan tanah Nicholas van Hoogstraten.

kah kah kah.... AKHIRNYA MALAYSIA TERKENAL KE SELURUH DUNIA ... kah kah kah

Sumber - Tukar Tiub

Amaran empangan pecah - malaysiakini

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) memberi amaran tiga empangan air utama di Lembah Klang mungkin pecah dalam jangka masa panjang jika kerja-kerja pembangunan di sekelilingnya tidak dihentikan segera.

Pengerusi Eksekutifnya, Tan Sri Rozali Ismail berkata, tiga empangan yang terlibat ialah Empangan Langat, Empangan Semenyih dan Empangan Klang Gates.

Syabas mengesan beberapa kes pencerobohan di kawasan ‘sensitif’ di sekitar empangan tersebut.

Kalau kerja-kerja pembukaan tanah atau penerokaan hutan dibiarkan berlaku di kawasan tadahan air yang terletak berhampiran dengan empangan, kemungkinan ia pecah akan wujud.

Kawasan tadahan air itu sepatutnya diberikan perhatian oleh pihak berkenaan dan dibaik pulih sejak dari dulu lagi.

Kemungkinan tiga empangan tersebut pecah adalah tidak mustahil seperti insiden tanah runtuh di Bukit Antarabangsa yang berlaku tanpa diduga.

Empangan turut dicemari

Tiga empangan utama itu turut dicemari oleh sisa-sisa toksik industri dan kesan pembangunan kawasan yang tidak terkawal sehingga menjejaskan kualiti airnya.

Perkembangan itu membimbangkan kerana tiga empangan tersebut merupakan pembekal air utama bagi Lembah Kelang.

Jika langkah-langkah pengawalan tidak dibuat, Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya bakal menghadapi krisis kekurangan air bersih dan berkualiti pada penghujung tahun depan.

Penduduk setuju kenyataan Mohd. Zin

Jawatankuasa Bertindak Bukit Antarabangsa bersetuju dengan pandangan Menteri Kerja Raya, Datuk Ir. Mohd. Zin Mohamed yang mengatakan kejadian tanah runtuh di penempatan itu pada 6 Disember lalu adalah disebabkan oleh kecuaian manusia.

Pengerusinya, Datuk N. Muneandy berkata, Mohd. Zin merupakan individu yang paling tepat untuk mengeluarkan kenyataan sedemikian berdasarkan portfolionya pada masa ini.

''Akhirnya, ada pihak yang menyokong pendirian kami bahawa runtuhan tanah di Bukit Antarabangsa bukan disebabkan oleh bencana alam," katanya kepada pemberita dekat sini hari ini.

Semalam, Mohd. Zin melahirkan rasa terkejutnya apabila mendapati terdapat air hujan yang bertakung di Taman Bukit Mewah yang dipercayainya menjadi punca pada kejadian tanah runtuh di situ 6 Disember lalu.

''Saya percaya kejadian ini berpunca daripada perbuatan manusia dan bukannya kejadian alam semula jadi," katanya.

Kerajaan digesa pecah monopoli

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa kerajaan terlibat dalam pengedaran ikan di seluruh negara bagi memecahkan monopoli harganya yang kini dikuasai pemborong swasta.

Pengarah Projek PPIM, Noor Nirwandy Mat Noordin (gambar) berkata, ia boleh dilakukan jika agensi-agensi kerajaan sedia ada seperti Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Jabatan Perikanan terlibat dengan aktiviti pemborongan ikan secara langsung.

Beliau yakin harga ikan tidak akan diturunkan meskipun harga diesel diturun ke paras RM1.30 sen seliter kerana pemborong akan menggunakan pelbagai helah untuk tidak menurunkan harga ikan.

‘‘Penglibatan agensi kerajaan itu bertujuan untuk memastikan golongan ‘orang tengah’ tidak sewenang-wenangnya menaikkan harga ikan,’’ katanya ketika dihubungi wartawan di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai penurunan harga bahan api untuk nelayan seperti diumumkan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed kelmarin.

Fatwa haramkan rokok selepas diwarta

Fatwa pengharaman merokok yang diputuskan oleh Majlis Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada 1997 hanya boleh dikuatkuasakan apabila ia diterima dan diwartakan oleh semua negeri.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata, pewartaan itu pula hanya dilakukan apabila Jawatankuasa Fatwa peringkat negeri meluluskannya serta mendapat perkenan Sultan atau Raja negeri berkenaan.

Beliau yang juga Setiausaha Majlis Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan berkata, selepas diperkenankan Sultan, barulah hukum mengharamkan merokok boleh diwartakan menjadi fatwa di negeri tersebut.

''Proses pewartaan bergantung pada keperluan, kesediaan dan kepentingan isu itu di peringkat negeri. Apa yang penting, isu itu boleh diselaraskan di peringkat kebangsaan.

''Soal pelaksanaan untuk dijadikan satu fatwa rasmi bergantung pada budi bicara pihak kerajaan negeri," katanya pada sesi dialog Majlis Fatwa Kebangsaan bersama media di sini malam ini.

Hanya Gambar - malaysiakini

Perlis, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan, Pahang, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Sabah & Sarawak :-

Coming Soon In Perak :-

But Don't Forget This One:-

Only In Terengganu...!!!

So... what's the big deal??? Jelous hah? Orang UMNO/BN tak payah bising-bising la... Kat Terengganu nu jangan dok wat-wat lupa...!!!

Goblog...!!!

Pulau Pinang Pun Tak Mahu Proton - malaysiakini

Kedah

Mohammad Nizar ketika bercakap kepada pemberita selepas membuat kunjungan hormat di Pejabat Menteri Besar Kedah, berkata keputusan membeli kenderaan tersebut dibuat selepas kerajaan negeri membuat kajian lebih empat tahun mengenai penggunaan serta kos membaiki kereta proton Perdana terdahulu.

Katanya dalam tempoh itu, kos untuk membaiki kereta Perdana telah mencecah lebih RM1 juta.

"Jadi apa guna kita ikut balik sejarah lama, kita kena buat perubahan untuk menjimatkan wang rakyat," kata beliau.

Perak

Exco Kanan Perak, Datuk Ngeh Koo Ham hari ini menyalahkan kerajaan pusat sebagai penyebab kerajaan negeri Perak terpaksa membayar harga tinggi bagi pembelian 16 kereta Toyota Camry 2.4 untuk anggota exco kerajaan negeri dan pegawai kanannya.

Beliau berkata, keengganan kerajaan pusat memberikan pelepasan cukai menyebabkan kerajaan negeri terpaksa membayar harga RM167,000 untuk sebuah Toyota Camry berbanding harga sebenar hanya RM97,000 bagi menggantikan Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi.

Sambil menegaskan peruntukan untuk membeli kereta baru itu telah diluluskan oleh kerajaan negeri Barisan Nasional yang lepas, Ngeh berkata, keputusan pembelian itu adalah untuk mengelakkan wang rakyat dibazirkan bagi membayar kos penyelenggaraan tinggi kereta rasmi sedia ada.

"Adalah lebih menjimatkan menyenggara kereta-kereta Toyota Camry daripada kumpulan Proton Perdana V6. Kami mahu menjimatkan wang dengan membeli kereta baru oleh kerana kos senggara tidak begitu tinggi," katanya kepada pemberita selepas konvensyen DAP Perak di sini.

Pada Jumaat, Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata kerajaan negeri akan mengeluarkan RM2.7 juta bagi membeli kereta baru itu, dan menyatakan menyenggara Perdana melibatkan kos tinggi.

Pengumuman Menteri Besar itu mengundang reaksi pelbagai pihak termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri Pangkor, Datuk Dr Zambry Abd Kadir yang menyifatkan kerajaan negeri tidak menepati janji untuk berbelanja secara berhemah.

Pulau Pinang

"Yang pasti kami tidak akan membeli Proton (Perdana)."

Demikian reaksi Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng apabila ditanya mengenai pendirian kerajaan negeri itu ekoran keputusan Perak menggantikan Proton Perdana V6 dengan Toyota Camry.

Bagaimanapun pihaknya akan menukar kereta sedia ada apabila tiba masa untuk berbuat demikian.

Ketua Menteri berkata, pihaknya ingin memastikan kerajaan negeri memperoleh nilai sebenar bagi setiap pembelian dibuat.

"Toyota Camry adalah pilihan tetapi apabila tiba masa untuk menukar kereta, kami akan mendapatkan kereta yang paling ekonomikal dan syarikat mana yang boleh memberi pilihan terbaik," kata beliau sambil menyifatkan kereta nasional sebagai teruk.

Selain perkhidmatan yang tidak memuaskan, kos penyelenggaraan sebuah Perdana V6 mencecah kos RM30,000 setahun, kata beliau.

Syabas Water Tank In Bukit Damansara Feared Could Burst Due To Soil Movements

Residents around Jalan Setia Bistari in Bukit Damansara are advised to take precautionary measures due to soil movements on a hillslope there this evening following heavy rain.

It is also feared that a water tank belonging to Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) could topple and burst as it is located only five metres away from where the soil movements are taking place.

Officer-in-charge at the Sri Hartamas fire and rescue station, Johari Lazim, said the station received a call at 5.05pm today about the soil movements and would be monitoing the situation.

A resident, K. Jayasekara, 31, said he only realised the incident on hearing the fire-engine siren and was now worried about the safety of the area.

"Soil movements happened six years ago near the same road," said Jayasekara, who has been living in the area for almost 20 years.

Bus plunges into river, two hurt

An express bus plunged into a river after the bus driver accidentally entered a dead end while on his way to Kota Baru from Malacca.

Fortunately, only two out of 14 aboard the bus were injured in the incident at Kampung Balik Bukit at 6am Sunday.

The injured were the 53-year-old driver Ruslan Abdul Patah who fractured his left leg, while passenger Mohamad Hafiz Mohd, 14, sustained minor injuries.

District traffic chief C/Insp Hazmi Husin said the driver is believed to have become confused when the bus reached a junction which was under construction.

He said the driver then took a wrong turn and lost control of the vehicle when he reached the dead end; he attempted to swerve the bus but instead plunged it into the river.