"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, March 03, 2010

Royalti Minyak Kelantan: Khazanah Petroleum Kelantan (bhg ii)

Sambungan dari bahagian 1.

Sebagaimana dengan isu di JDA, aspek Perundangan dan Perlembagaan Persekutuan adalah amat jelas dan mengikut pemahaman Pakar-Pakar Perundangan, tuntutan adalah menyebelahi Kerajaan Kelantan.

Ini adalah kerana jarak pengeluaran tidak menjadi faktor penentu kepada pembayaran Royalti kerana pada ketika ini, Kerajaan Negeri Terengganu (sebelum tahun 1999), Sabah dan Sarawak terus menerima pembayaran Royalti walaupun jarak kawasan pengeluarannya lebih jauh dari kawasan Tuntutan Kerajaan Negeri Kelantan.

Kawasan Operasi Gas Asli di kawasan PM303, iaitu di Lawit dan Jerneh berkemungkinan berada didalam Perairan Negreri Kelantan tetapi Royalti dari hasil pengeluarannya dibayar kepada Kerajaan Negeri Terengganu.

Penjualan hasil Gas Asli dari Jerneh iaitu kawsan pengeluaran terbesar di Malay Basin bermula pada tahun 1992 manakala pengeluaran di Lawit pula telah bermula pada tahun 1997 dan ia berupaya menghasilkan pengeluaran sebanyak 450 juta kaki padu gas dalam masa sehari.

Ke 2-2 kawasan ini dikendalikan oleh ESSO Production Malaysia Inc.

Kawasan Perairan disekitar JDA dituntut oleh erajaan Malaysia berdasarkan kepada Sempadan Wilayah dibawah naungan Negeri Kelantan sementara Perlembagaan Persekutuan sendiri menjamin Wilayah milik Kelantan adalah Hak Milik Kerajaan Negeri Kelantan.

Kerajaan Kelantan telah menyerahkan Hak Meneroka Perairan kepada Petronas dengan persetujuan pulangan dalam bentuk tunai sepertimana yang dimeterai dalam Perjanjian pada 9hb. Mei, 1975 diantara Menteri Besar Kelantan (pada masa itu) Dato' Haji Mohamed bin Nasir dengan Petroleum Nasional Berhad (Petronas) yang diwakili oleh Penegrusinya (pada masa itu) YBM Tengku Razaleigh Hamzah.

Perjanjian tersebut adalah bersesuaian dengan penggubalan Akta 144 Kemajuan Petroleum 1974 yang memberi Hak Ekslusif - mencari, mengeksploitasi, mendapatkan dan memperolehi petroleum di pantai (on-shore) atau di luar pantai (off-shore) Malaysia kepada Petronas.

Salah 1 butiran dalam Perjanjian itu seperti yang tercatat dalam Seksyen 1 (rujuk Perjanjian 1974/1975).
(1) - Petronas hendaklah membayar wang tunai kepada Kerajaan secara bayaran tahunan sebanyak yang setara dengan 5% dari nilai petroleum yang didapati di Kelantan.

"Dalam Perjanjian tersebut, kita tidak panggil "Wang Royalti", yang sebenarnya wang tersebut dipanggil "Bayaran Tunai" (cash payment) sementara "Wang Ehsan" pula tiada dalam Perjanjian yang saya buat dulu. saya yang buat Akta Petroleum Negara 1974, tidak terlintas untuk menyebut mengenai "Wang Ehsan" kerana "Wang Ehsan" hanya diberi kepada orang yang minta sedekah (Tengku Razaleigh Hamzah - Sinar Harian, 1hb. Disember, 2010)
Keengganan Kerajaan Pusat memberi Royalti kepada Kerajaan Kelantan bukan sahaja melanggar Akta Pembangunan Petroleum 1974, malah lebih bear dari itu dan ianya memberi kesan permasalahan melampaui Negeri Kelantan.

Dengan menidakkan Perjanjian antara Kerajaan Kelantan dengan Petronas, bermakna Kerajaan Pusat juga menidakkan Perjanjian sama yang ditandatangani oleh Negeri-Negeri lain sekaligus menafikan Hak Negeri-Negeri lain keatas perkara tersebut.

Selain itu, Kerajaan Pusat akan dipersoalkan kerana dilihat sebagai cuba untuk menafikan kewajipan Petronas untuk membayar sebanyak 5% dari hasil galian kepada mana-mana Negeri Pengeluar Minyak seperti yang termaktub dalam kontrak Perjanjian.

Petronas pada hakikatnya terikat dengan kontrak tersebut dan wajib membayar sejumlah 5% dari jumlah hasil galian secara terus kepada Negeri-Negeri yang terbabit. tindakan menyekat kewajipan Petronas oleh Kerajaan Pusat menimbulkan persoalan dan boleh memberi implikasi yang lebih besar kepada Negeri-Negeri Pengeluar Minyak dan Gas khususnya Sabah dan Sarawak.

Keadaan Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak adalah serupa kerana Negeri-Negeri ini telah menandatangani Perjanjian yang sama dengan Petronas. jika Kelantan tidak diberi Hak Royalti, adakah ke 2-2 Negeri di Borneo itu juga bakal menerima nasib yang sama?

Jangan juga kita lupa bahawa Negeri Terengganu telahpun mengalami nasib malang ditarik balik Hak yang selama ini dinikmati hanya kerana Kerajaan Negeri Terengganu bertukar pada tahun 1999!

Tengku Razaleigh Hamzah turut menyelar sikap Kerajaan Persekutuan yang dilihat cuba campurtangan terhadap Perjanjian yang telah dibuat antara Negeri-Negeri Pengeluar Minyak dan Gas dengan Petronas. tindakan campurtangan hanya akan menyebabkan rakyat meragui intergriti dan keikhlasan Kerajaan dalam menghormati kesucian kontrak dan Undang-Undang.
"Saya harus menegaskan bahawa Petronas terikat oleh mereka dan bahawa Kerajaan Persekutuan tidak boleh campurtangan dalam pemenuhan mereka. jangan bercakap tentang pelaburan untuk memacu ekonomi kita ke tahap yang lebih tinggi jika kita gagal untuk memahami pentingnya mematuhi kewajipan kontrak".
[bersambung bahagian iii]

Pembelian Wakil Rakyat: Masanya Untuk Qunut Nazilah

Masanya telah tiba untuk kesemua penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat untuk mengamalkan Qunut Nazilah. Aksi pembelian wakil-wakil rakyat ini sudah tahap melampau. Alasan-alasan yang diberikan oleh mereka yang melompat adalah alasan yang tidak logic untuk mereka melompat keluar.

Baik Tan Tee Beng, baik Zaharain, baik ADUN Port Kelang, ADUN Lunas dsbnya tiada seorang pun yang mampu memberi alasan kukuh untuk mereka keluar dari PKR.

Maklumat yang saya dapat adalah mereka yang melompat adalah mereka yang selama ini dikiritik kerana tidak menjalankan kerja mereka sebagai wakil-wakil rakyat. Zaharain sudah masyhur kebencian ahli-ahli dan penyokong-penyokong PKR terhadap beliau.

AHLI-AHLI TIDAK MENGIKUT PUAK-PUAK INI

Satu petanda jelas mereka dibeli adalah mereka tidak diikuti oleh ahli-ahli dan penyokong. Tan Tee Beng cuma ditemani oleh Salehuddin Hashim sahaja dalam siding akhbar beliau. Begitu juga Jamaluddin dan Kapten Alias di Perak dahulu.

Zahrain dilaporkan cuma mampu membawa 2 orang ahli dari Bayan Baru mengikuti beliau. Dan sekarang Zahrain dilaporkan menyebarkan fitnah kononnya Malik Kassim adalah hamba seks kepada Anwar Ibrahim. Zahrain bukan setakat menyebut fitnah ini, tetapi sekali dengan menceritakan aksi-aksi bagaimana Anwar meliwat Malik Kassim. Maklumat ini saya dapat dari mereka yang mendengar sendiri Zahrain berkata demikian.

Begitu juga ADUN Port Kelang sewaktu beliau isytihar jadi ADUN Bebas, yang menemani beliau keluar PKR adalah ahli2 UMNO. Tiada ahli PKR kelang mengikut beliau pun sampai hari ini. Isteri beliau pun sudah memfailkan "fasakh" ke atas beliau.

DALANG MEMBELI RUPANYA DATO SALEHUDDIN

Dari maklumat yang saya dapat dari dalaman PKR, dalang utama membeli wakil rakyat ini adalah Dato’ Salehuddin Hashim sendiri.

Perletakan jawatan beliau sebagai SU Agung adalah lantaran salah seorang yang beliau cuba beli telah menolak lantas melaporkan perkara itu pada DSAI.


Untuk melarikan diri, beliau telah mengisytiharkan perletakan jawatan beliau. Beliau terpaksa lari sebab lobang beliau sudah pecah.

Tak hairanlah anak Hashim Gera ni perangai macam munafik sebab beliau marah tak dapat jawatan dalam Kumpulan Perangsang. Beliau sewaktu SU Agung lagi telah memfitnah kerajaan Negeri Selangor dengan menuduh pembelian hutang Talam Corp sebagai satu aksi korupsi.

Bapa beliau kena tendang dari PAS. Anak pun buat perangai macam bapak jugak.

PAS JUGA DALAM BAHAYA

Walaupun PAS ada baiaah taklik, tapi jangan lupa, UMNO boleh mengadakan ulama-ulama suk mereka yang akan mengatakan Baiaah tersebut tidak sah sebab tidak “Syariee”.

Itulah perancangan mereka satu masa dahulu sewaktu mereka menaikkan isu ini. Mereka mengharapkan isu ini akan disambut oleh ulama-ulama dan ulama mereka akan seterusnya mengisytiharkan “Baiaah Taklik” tidak sah.

Namun, mereka nampak isu ini telah menyebabkan penyokong mereka dalam PAS jadi tidak popular sebab penyokong merekalah yang telah mendedahkannya pada umum.

Jadi, jangan ingat PAS berada dalam keadaan selamat. Masih ada peluang bagi UMNO untuk membeli wakil-wakil rakyat PAS.

Jangan pula PAS merasa selesa. Lebih baik beringat dari terkena.

MASANYA UNTUK QUNUT NAZILAH

Saya menyeru kepada pimpinan-pimpinan parti untuk mengadakan solat-solat hajat dan Qunut Nazilah di setiap solat demi untuk mengagalkan perancangan UMNO yang jahat ini. Masanya kita turun dan adakan solat hajat untuk memastikan perancangan jahat dan jijik UMNO ini digagalkan oleh Allah SWT yang Maha Esa.

UMNO bukan tuhan dan Allah SWT lebih berkuasa dari UMNO. Allah SWT akan mengagalkan usaha UMNO ini, inshaalah.

Tulang Besi

p/s - Berikut adalah link artikel dari Raja Petra berkenaan dengan pembelian wakil2 rakyat PKR ini:
Why the two-thirds is crucial (UPDATED with Chinese Translation)

ANALISIS BEBERAPA FITNAH YANG SEDANG DIHAMBUR PADA TULANG BESI

Beberapa hari lepas ada seorang blogger (Blogger X) memberitahu saya beliau mendapat satu email dari seorang kenalan. Kenalan Blogger X itu memberi amaran kepada Blogger X supaya jangan mempercayai Tulang Besi.

Hujjah-hujjah juga diberikan oleh kenalan Blogger X itu. Kebanyakan diambil dari web site picisan milik orang yang tidak dikenali. Ironinya adalah fitnah-fitnah ini dicipta oleh puak-puak yang mengaku menyokong dan mendapat tarbiyyah ulama. Maka, saudara lihatlah sendiri puak-puak yang mendapat tarbiyyah ulama PAS menebar fitnah macam mereka ini tiada agama. Orang kapir pun tak buat fitnah macam mereka ni buat. Persoalannya sekarang, apakah jenis tarbiyyah puak2 ni dapat dulu?

Artikel ini ditulis untuk menunjukkan akhlak dan perangai sebenar puak-puak yang mengaku memperjuangkan kepimpinan ulama dan wala’ kepada jemaah.

JAWAPAN PADA FITNAH FITNAH

Izinkan saya melanggar fitnah-fitnah ini:

1.0 - Tulang Besi ahli PAS Cawangan Taman Melewar.

Jawapan: Taman Melewar tu saya tak pernah duduk pun. Kecuali Markas Tarbiyyah, saya tak kenal pun penduduk Taman Melewar tu.

Kepada pemfitnah, sila bawa bukti dengan membawa nombor ahli dan borang permohonan ahli saya. Demi Allah, saya tak pernah isi borang UMNO. Koyak poster UMNO pernah la.

Saya memohon Allah SWT menurunkan bala kaum Nabi Nuh dan kaum Nabi Lut ke atas orang yang mencipta dan menyebarkan fitnah jahat ini. AMIINNN.

2.0 - Tulang Besi marah Hasan Ali sebab tak dapat jawatan CEO.

Jawapan: Tulang Besi pun dedah pasal kepimpinan yang lain i.e. Suwardi Yaakob, Roslan SMS, Ustaz Nasa dan banyak lagi. Apa kena mengena diorang dengan permohonan Tulang Besi?

Permohonan Tulang Besi masih “pending” dan belum ditolak. Kenapa Tulang Besi nak marah? Sehingga hari ini tiada surat mengesahkan permohonan Tulang Besi ditolak. Standard la kena tunggu bertahun-tahun dalam permohonan begini.

Lagi pula, TB menawarkan diri. Bukan TB nak pun jawatan tu. Tak dapat lagi TB suka sebab bukan tinggi mana gaji pun.

Masa TB hantar permohonan tu, TB dah dapat kerja lain yang LAAAGGGIIII menarik tawarannya. Suwardi,Suwardi. Apasal murah sangat taraf kau ni. Tak puas kau tipu MAIS ke, nak tipu semua orang pulak?

3.0 - Datuk Tulang Besi adalah Sosialis. Pakcik TB pun Sosialis.

Jawapan: Allahyarham Rustam A. Sani, beliau adalah pakcik pada Tulang Besi kerana telah berkahwin dengan makcik Tulang Besi. Bapa pada Allahyarham Rustam A. Sani adalah Allahyarham Ahmad Boestamam.

Bukan ke Rustam A Sani penulis kolumnis Harakah selama bertahun-tahun. Malahan, Harakah pernah memberi anugerah Penulis Terhormat pada Sambutan 20 Tahun Harakah di Hotel Grand Seasons?

Harakah pun kita kena panggil Sosialis juga la? Ni semua fitnah budak-budak mentah. Kena balik muka dia.

Ahmad Boestamam adalah rakan seperjuangan kepada Allahyarham Burhanuddin Al Helmi:
"Pada Februari 1946, ketika semangat menuntut kemerdekaan sedang meluap-luap, Ahmad bersama dengan Dr Burhanuddin Al Helmi juga menubuhkan Angkatan Pemuda Insaf (API), sebuah pergerakan kiri yang radikal di Malaya dan memimpinnya sehingga pertubuhan itu diharamkan oleh pihak British".
Kalau nak marah kepada Ahmad Boestamam dan Rustam Sani kerana mereka Sosialis, kenalah juga marah kepada Dr Burhanuddin al Helmi sebab beliau pun pernah menjadi Pengerusi Parti Sosialis Rakyat Malaysia.

Orang yang buat fitnah ni desperate dan tak pernah belajar sejarah. Hubungan Ahmad Boestamam dengan pemimpin-pemimpin PAS amat rapat dan intim. Arwah Ahmad Boestamam menjalin persahabatan dengan pemimpin-pemimpin PAS seperti Prof Dzulkifli Muhammad, Dr Burhanuddin Al Helmy, Ustaz Hasan Adli, Dato Asri Haji Muda.

4.0 - TB ikut usrah tak sampai dua tahun di kampus di USA. TB tak pegang jawatan di USA, kecuali ikut usrah.

Jawapan: Lagi kelakar tuduhan ni. TB mula ikut usrah PAS waktu umur TB 12 tahun di bawah PAS Negeri Sembilan dan di USA, TB jadi Naib Presiden MISNA. Nampak sangat amatur dalam membuat fitnah. Kan dah malu.

Rasanya, ni semua kerja geng cybertrooper UMNO tajaan Suwardi Yaakob.

5.0 - TB menjadi kontroversi lebih 5 tahun sehingga hari ini. TB menyerang ulamak dan kepimpinan PAS.

Jawapan: PEMBETULAN. TB menyerang FRAKSI UMNO dalam PAS. Yakni mereka yang berselingkuh dan berbohong kepada ahli PAS.

Mereka yang marah dgn TB ni sebab TB mendedahkan pekung mereka. Siap ada rakaman audio lagi. Jadi, dihantarlah geng Suwardi ni untuk fitnah TB dan buat kesah dongeng yang amat jijik ini.

Juga, tukang buat fitnah ni konfirm yang fraksi UMNO dalam PAS adalah kumpulan ulamak?

6.0 - Tapi sebelum tu dia ambil kesempatan mendekati YB Dato’ Dr. Hassan Ali sehingga dia berjaya menjadi Pegawai YB Hassan Ali sebab dia ada kepentingan peribadi. Apabila permintaan untuk menjadi CEO satu anak syarikat Selangor gagal, maka dia serang peribadi YB Dato Dr. Hassan Ali.

Jawapan: Fitnah ni saya “pick up” dari salah satu blog picisan yang takda maruah.
Saya jadi Pegawai Khas kepada PJ Selangor sebelum PRU 2004 lagi. Apa kaitan saya dgn permohonan CEO yang gaji jauh lebih rendah dari apa yang saya dapat sekarang ini?

Pembuat fitnah ni iri hati sebab beliau tidak akan sama sekali diambil kerja oleh mana-mana pihak sebagai CEO. Nak fitnah orang pun, biarlah berfakta. Jangan lah sampai orang nampak kita bodoh

6.0 - Menurut seorang rakan TB yang sama-sama belajar di Missouri USA di awal tahun 90an, sebelum TB kenal orang itu, dia pernah ambil kesempatan di USA dengan mendekati orang-orang yang dekat dengan TGHH, TGNA, MA, ABC, Ust Hassan Shukri, Ustaz Nasa, TG Harun Taib dll.

Jawapan: Aikk bukan TB kenal pimpinan2 PAS Pusat ni masa kat Malaysia lagi ke? Di Fort Wayne, Indiana Cikgu Pa yang kenal TB bukan TB kenal Cikgu Pa. Sebab Cikgu Pa kawan pada arwah bapa Tulang Besi. Tuan Haji Subky Latiff kenal TB masa TB kecik-kecik lagi. Datuk Hishamuddin Yahya kenal TB masa TB di bangku persekolahan lagi.

Kan dah malu. Buat fitnah tapi kena muka sendiri.

7.0 - Aku dok baca tulisan hang sana sini, memang hang tak pernah serang DSAI dan pimpinan MT PKR. tapi dengan PAS, hang hantam buta semua. Presiden PAS, pimpinan kanan, ulamak..habeh hang ludah dan hina. Macam hang hantam buta UMNO.

Jawapan: Bukan ke TB hentam Salehuddin Hashim dan Wee Chee Keong? Karpal pun TB pernah tegur.

Kalau orang tak salah, kita nak serang macam mana? Boleh bagi idea sikit?

8.0 - TB marah sebab Dato’ Mustafa Ali (MA) kata “16 Sept hanya gimik politik”.
TB hanyalah manusia “simbolik” yang wujud sebagai alat dan peluru satu kumpulan taksub yang mahu melumpuhkan kepimpinan ulamak, pendukung ulamak dan penyokong gagasan ulamak dalam PAS.

Jawapan: Bukan Tok Guru Nik Aziz pun marah sama ke? Cuba klik di sini. Kalau betul wujud kumpulan tersebut, maka kumpulan tersebut adalah PAS tulin sebab TB adalah PAS tulin.

TB sudah ikut tarbiyyah PAS waktu pembuat fitnah ini masih terkencing dan terberak dalam seluar.

Tapi, rasanya pembuat fitnah ni adalah cybertrooper UMNO yang diupah Suwardi Yaakob.

8.0 - Jangan lupa yang manhaj PAS adalah manhaj hizbiah. Kalau hizbi ringan-ringan tak pe. Tapi TB ni adalah contoh seburuk-buruk orang yang taksub dengan akidah hizbiah. Lebih teruk dengan PAS sendiri pun dia hentam semata-mata PAS tidak menurut kehendaknya. Lebih malang dia tak pernah nak beralah dan berlapang dada.

Jawapan: Nak berlapang dada dengan perselingkuhan, pengkhianatan dan pembohongan? Itu bukan lapang dada, itu bodoh namanya. Islam tak ajar macam tu.

9.0 - Abdullah bin Saba’ adalah org yg memeluk islam tetapi mempunyai agenda yahudi, ataupon dgn kata lain MUNAFIQ. dia menyalakan fitnah dan memecahbelahkan umat islam pada zaman Uthman bin Affan. dialah yg menyebabkan umat islam yg berpecah kpd 4.

ini berlaku kerana dia tidak wala’ pada pemimpin, slalu menghasut dan menjatuhkan akhlak pemimpin.

Jawapan: Baca Tafseer Ibnu Katseer dalam bab kepimpinan. Biar saya naqal:
"He said, `Collect some wood,' and then he started a fire with the wood, saying, `I command you to enter the fire.' The people almost entered the fire, but a young man among them said, `You only ran away from the Fire to Allah's Messenger. Therefore, do not rush until you go back to Allah's Messenger, and if he commands you to enter it, then enter it.' When they went back to Allah's Messenger , they told him what had happened, and the Messenger said,

«لَوْ دَخَلْتُمُوهَا مَا خَرَجْتُمْ مِنْهَا أَبَدًا، إِنَّمَا الطَّاعَةُ فِي الْمَعْرُوف»

(Had you entered it, you would never have departed from it. Obedience is only in righteousness.)'' This Hadith is recorded in the Two Sahihs
.
Dari hadeeth di atas, jelas Islam tak ajar wala’ membabi buta. Tulang Besi difitnah sebab Tulang Besi nak amalkan hadeeth di atas. Sedihnya….

PENUTUP: Cukup sampai di sini sahaja. Yang lain tu tak payah layan. Biasanya TB tak layan benda-benda fitnah ni, tapi sengaja TB nak tunjuk betapa desperate dan tiada maruah puak-puak ni.

Konon mengaku memperjuangkan kepimpinan ulama dan Islam tapi buat benda haram. Itu point sebenar TB. Puak-puak ini merasakan mereka tidak tertakluk pada hukum Allah dan Sunnah nabi SAW semata-mata kerana mereka rasa mereka memperjuangkan ulama.

Saya memohon Allah SWT menurunkan bala kaum Nabi Nuh dan kaum Nabi Lut ke atas orang yang mencipta dan menyebarkan fitnah-fitnah jahat ini. AMIINNN.

Tulang Besi