"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, April 06, 2010

Brunei Lebih Takutkan Laknat Dari Allah

Bandar Seri Begawan (Brunei) - Menteri Hal Ehwal Agama Brunei, Zain Serudin menolak usul ahli Parlimen, Goh King Chin supaya zon khas jual beli arak diwujudkan untuk pelancong bukan Islam.

Zain menegaskan, andai ia diwujudkan, Brunei yang mengharamkan penjualan arak pasti dilaknat Tuhan.

"Yang paling kami takuti ialah laknat Allah. Laknatnya bukan pada mereka yang melakukannya sahaja tapi semua yang berada di negara ini.

"Pelancong yang ingin minum arak boleh minum di negara mereka, malah mereka boleh mandi arak.

"Hari ini mereka mahu zon arak, lepas ini mungkin zon pelacuran, kasino. Kami perlu tolak semuanya dan kekalkan kemakmuran," tegasnya. - AP

Sumber - myMetro

Hairan, pelik dan ajaib... kenapa Negara Malaysia yang Pimpinan Tertingginya dari Parti UMNO/BN tidak berani mangambil tindakan yang sedemikian?

Soo Nee Cabar Zulkifli Nordin

EXCO Kerajaan Negeri Kedah, Lim Soo Nee menyifatkan Ahli Parlimen Kulim :Bandar Baharu, Zulkifli Noordin seorang yang gemar memutar belit fakta.

Katanya, Zulkifli sanggup melakukan apa sahaja untuk kepentingan dirinya, walaupun terpaksa mempergunakan nama pihak ketiga.

“Saya dedahkan perkara ini kerana tidak sanggup lagi melihat rakyat ditipu dengan mudah oleh Zulkifli. Dengan penampilan dirinya itu saya yakin ramai yang sudah terpedaya,” katanya, ketika ditemui, di sini.

Soo Nee, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kulim berkata, beliau terpanggil untuk mendedahkan rahsia Zulkifli kerana tidak sanggup lagi bersubahat dengan Ahli Parlimen bebas itu, terutama apabila Zulkifli mendakwa beliau ditawarkan ganjaran besar untuk memfitnah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor untuk mengaitkan mereka dengan kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

“Jika benar beliau ikhlas dan profesional, sepatutnya ketika menerima tawaran itu beliau membuat laporan polis atau mendedahkannya kepada umum. Tetapi kenapa baru sekarang, setelah hampir empat tahun berlalu?” katanya.

Soo Nee berkata, ketika sama-sama berkempen pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12), Zulkifli pernah mengaku menyimpan bukti kes pembunuhan itu, ketika mewakili tertuduh dalam kes terbabit, Cif Inspektor Azilah Hadri, tetapi menarik diri kerana didakwa terdapat campur tangan pihak ketiga dalam persediaannya membuat pembelaan.

Mengulas mengenai insiden yang dianggapnya menganiayai rakan separti, Soo Nee berkata, Zulkifli pernah menghantar dua khidmat pesanan ringkas (SMS) kepadanya pada PRU-12, untuk meminta wang bagi digunakan ketika berkempen dengan menggunakan nama pihak ketiga.

“Mengikut rekod SMS itu, katanya, jentera Pas meminta RM21,000 untuk berkempen dan jika tidak dipenuhi, jentera Pas akan memboikot kempen itu. Katanya, saya hanya perlu tanggung sebahagian kos, iaitu RM7,000,” katanya.

Soo Nee berkata, memandangkan beliau tidak memberi maklum balas kepada SMS itu dengan segera, Zulkifli menghantar SMS kedua, memaklumkan kemarahan pihak terbabit dan meminta beliau memberi sejumlah yang mampu.

“Setelah Pakatan Rakyat (PR) menang dalam pilihan raya itu, kebetulan saya terjumpa Yang Dipertua Pas Kulim Bandar Baharu ketika itu, Yaakub Husin dan bertanya mengenai hal itu, tetapi beliau menafikan meminta wang untuk berkempen. Sejak itu, saya tertanya-tanya bagi tujuan apa duit itu diambil oleh Zulkifli?” katanya.:

Dengan pendedahannya itu, Soo Nee mencabar Zulkifli membuat kenyataan balas terhadap semua tindakannya, atau setidak-tidaknya meletakkan jawatan untuk menegakkan kebenaran.

“Eloklah buat pilihan raya kecil (PRK). Selepas itu kita lihat sama ada penduduk Kulim Bandar Baharu masih menyokong beliau atau sebaliknya,” katanya.

Soo Nee berkata, beliau berani membuat tuduhan ini kerana sehingga kini beliau masih menyimpan bukti, termasuk SMS yang dihantar Zulkifli dua tahun lalu, bertarikh 5 Mac dan 6 Mac.

Lagi Maklumat Berkenaan Pergaduhan UMNO Singapore

Walaupun negara dah berubah, perangai UMNO tu tak boleh hilang. Seperti pepatah orang tua-tua:

”TELAGA YANG KERUH ITU TIDAK MUNGKIN MENGALIR AIR YANG JERNIH DARINYA?”

UMNO Singapura berasal dari UMNO Malaysia. UMNO dari awal penubuhan mereka sudah menipu orang Melayu. Mereka bukan mahu membantu orang Melayu, mereka hanya membantu UMNOPUTRA. Sampailah orang Melayu mengamuk di Kampung Baru dalam peristiwa May 13, barulah terhegeh2 nak bantu orang Melayu.

Kalau benar UMNO ikhlas, mengapa Dasar Ekonomi Baru tidak dilaksanakan pada 31 Ogos 1957?

Maka, dari telaga UMNO lah tumpahnya “air keruh” yang dikenali sebagai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Singapura(PKMS).

Sedih seribu kali sedih. Kalau dahulu, UMNO masih dapat menguasai dua kerusi Parlimen di Singapura, namun apa sudah jadi sekarang ini? Satu kerusi pun UMNO tidak dapat kuasai sedangkan orang Melayu ada dalam sekitar 13.4%di Singapura.

Seharusnya UMNO ada 3-4 kerusi Parlimen di Singapura dan mampu memperjuangkan Artikel 152 Perlembagaan Singapura yang berbunyi:
“Minorities and special position of Malays
152. —(1) It shall be the responsibility of the Government constantly to care for the interests of the racial and religious minorities in Singapore.
(2) The Government shall exercise its functions in such manner as to recognise the special position of the Malays, who are the indigenous people of Singapore, and accordingly it shall be the responsibility of the Government to protect, safeguard, support, foster and promote their political, educational, religious, economic, social and cultural interests and the Malay language.”
Artikel 152 Perlembagaan Singapura mengiktiraf dengan jelas, “Hak istimewa Orang-Orang Melayu” seperti di Malaysia. Tiada salah bagi PKMS memperjuangkannya secara terbuka. Ia tidak bertentangan dengan undang-undang mahupun peraturan di Singapura.

Busuk-busuk pun, PKMS boleh menganjurkan aktiviti mendaftar pemilih supaya dapat menaikkan bilangan pengundi Melayu di Singapura. Tiada salah dalam hal ini. Dengan 13.4% penduduk Melayu, takkanlah satu kerusi Melayu pun tak boleh ada?

Adakah PKMS mahu berharap kepada MP2 Melayu dari PAP untuk memperjuangkan Hak Istimewa Melayu yang termaktub dalam Artikel 152 Perlembagaan Singapura?

Namun, mereka lebih suka berperang sesama sendiri kerana merebut kekayaan yang secebis i.e. Bangunan PKMS di Jalan Changi yang berjumlah SD10juta.

Sehingga PKMS berpecah dua kem dan bergaduh secara fizikal sehingga menumpah darah di tengah-tengah bulan puasa. Ia disaksikan oleh ramai pihak yang sedang lalu lalang. Baca artikel-artikel di bawah untuk mendapat maklumat jelas.

Pokoknya, perjuangan Melayu adalah perjuangan yang sia-sia. Perjuangan Melayu ertinya memperjuangkan isi perut dan tembolok masing-masing pada waktu yang sama membiarkan Melayu lain merempat. Itu yang sampai sanggup bergaduh dan “bertumpah darah” di tengah-tengah bulan puasa sesama sendiri.

Nak buat macamana? Kemana hendak tumpahnya kuah kalau tidak ke nasik. Bapak borek anak rintik. Kalau bapak, UMNO Malaysia, pun bergaduh berebut wang dan pangkat, apakan pula anak, PKMS, di Singapura.

Tiada langsung terfikir untuk memperjuangkan nasib dan hak orang Melayu Singapura seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Singapura, Artikel 152. Yang mereka kesah adalah bangunan dan berebut kekayaan secebis sesama mereka.

Inikah PERPADUAN MELAYU yang dilaungkan oleh PERKASA dan UMNO?

Di Malaysia, apabila UMNO berkokok berkenaan PERPADUAN, ia bererti “JANGAN MEMPERSOALKAN AMALAN KORUPSI DAN SALAH GUNA KUASA PEMIMPIN2 UMNO”. Maka, kokokkan PERPADUAN sudah tidak berkesan lagi. Majoriti orang Melayu dan tahu “trick” UMNO ini.

Maka ditajalah pertubuhan NGO seperti PERKASA untuk menjaja idea yang sudah lapok dan bobrok ini. PERKASA pun maju terus dengan perjuangan “menggaul taik dengan mentega” mereka.

Bagi saya, perjuangan yang sebenarnya adalah kebenaran. Kita kena buang korupsi, salah guna kuasa dan meletakkan pemimpin-pemimpin yang layak memimpin serta tidak meletakkan kepentingan diri sendiri untuk memimpin orang Melayu/Islam.

Kesah UMNO Singapura mendedahkan kepada kita betapa LEMAHNYA perjuangan UMNO. Apabila mereka tiada kuasa dan jentera kerajaan, mereka seperti kayu yang terapung di laut. Boleh dibantai ombak sesuka hati. Tidak mampu berdikari. TIDAK MAMPU MEMPERJUANGKAN HAK SENDIRI.

Wallahualam.

Tulang Besi
Siti Sawiah Osman, 42, admitted to hurting Ramli Mohamad

SINGAPORE: A woman - the head of information at the beleaguered Singapore Malay National Organisation (PKMS) party - was jailed for six weeks on Friday for hitting a former party colleague on the head with a vase.

Siti Sawiah Osman, 42, admitted to hurting Ramli Mohamad, now the secretary-general of an opposing faction in PKMS, at the party headquarters in Changi Road on 28 March 2007.

Mr Ramli had left a room following a heated meeting and sat next to Siti on a bench in the lobby.

While looking through some documents, Mr Ramli turned and glared at Siti, who responded by telling him in Malay that she resented his behaviour.

The stall holder then took a porcelain vase and hit him on the head with it. Mr Ramli, 49, was hospitalised and his wound had to be stitched up.

Siti could have been jailed up to a year and fined up to S$1,000, or both.

PKMS has a history of infighting. Last month, rival factions of the party armed with weapons clashed in a street fight in full view of lunchtime traffic, resulting in bloodshed and 21 arrests.

PKMS Two Banks accounts

The latest chapter in the so-called PKMS saga unfolded last week, when the 'breakaway faction' unsuccessfully tried to get two banks to release the party's finances.

PKMS, or the Singapore Malay National Organisation, has kept a low profile in recent decades.

But it hit the headlines earlier this month when the breakaway group tried, without success, to take over the four-storey PKMS building.

Posted by Dr Anthony Ng Chiew Kiat

Excessive media publicity on PKMS fracas
September 13, 2009

From our Correspondent

It has been 2 weeks already and the Straits Times is still following up keenly on the PKMS fracas which saw two factions of the beleaguered opposition party broke out openly in a street-fight.

PKMS, which was little known previously to Singaporeans, suddenly found itself at the center of public attention unfortunately for all the wrong reasons.

This week, the Straits Times journalists gave extensive interviews to the leaders of PKMS giving them the opportunity to “wash their dirty linen” in public while their voices were never heard in the past. (since when did ST approach PKMS to solicit their opinions on matters pertaining to the Malay community?)

Yesterday, the Straits Times published a full-page editorial on how the PKMS fracas may tarnish the image of the Singapore Democratic Alliance of which it is a component party and its leader Potong Pasir MP Mr Chiam See Tong.

The writer even sounded genuinely concerned about the situation by repeatedly exhorting Mr Chiam to “keep his own house in order”.

Today, there were another two headlines dedicated to PKMS – “Is this $10 million site the reason behind the PKMS fracas” and “Party once had part in helping Malays” – Is the article implying that PKMS is not helping Malays now?

With due respect to PKMS, it is a small political party which hardly warrant such an inordinate amount of attention from the press. Very few Singaporeans have heard of its existence and they are not bothered with its internal politicking either.

The Straits Times’ coverage of the fracas is completely one-sided, biased and unfair. Its real agenda is to smear the opposition by protraying them as a divided group of squabbling, self-serving politicians who cannot resolve their differences peacefully among themselves.

Put the news on the PKMS together with the puicity blitz on the SPH’s book on the PAP – “Men in white” and the message cannot be clearer: the PAP is the only political party which is fit to govern Singapore and not the opposition which cannot be trusted.

The Straits Times’ selective reporting has brought Singapore journalism to a new low.

Events organized by opposition parties were almost never reported. The only time they hit headlines is when there is some scandals to report to bring down their standing among the people.

No wonder Workers’ Party Chief Mr Low Thia Kiang prefers to keep a low profile and avoids the SPH journalists like a plague – “no news” is actually “good news” in Singapore.

There are many happenings in the opposition which the Straits Times can report – SDP just visited a nursing home last month as part of its plan to venture into community service. The Reform Party will be hosting its first year anniversary on 25 September. These are not reported in the media.

Acting Minister for Communications, Information and Arts Mr Lui Tuck Yew praised the Singapore media lately:

“As long as the mainstream media reflects the reality on the ground more accurately than any other sources, you ought to be able to retain a sizeable segment of your population.”

Is this disproportionate, unbalanced and one-sided reporting of local politics an “accurate” reflection of the “reality on the ground”?

Mr Lui should stop acting and have his version of “reality” checked. Perhaps in his world view, only news which protray the PAP in a positive light are “accurate”.

Anything less is “adversarial” and “one-sided” like some socio-political blogs.


Party once had part in helping Malays

As a political party and organisation, PKMS might be considered a spent force today.

But back in its heyday, it played a part in helping the Malay community here.

It started off as a branch of Malaysia's Umno party in Singapore in 1951.

Posted by Dr Anthony Ng Chiew Kiat

Is this $10m site the reason behind the PKMS fracas?
By Nur Dianah Suhaimi

The Singapore Malay National Organisation (PKMS) building in Changi Road is a nondescript four-storey structure which is almost half a century old.

In the day, retirees from a nearby mosque frequent the coffee shop on the ground floor. Every once in a while, patrons of the travel agency, bridal boutique and other small businesses operating in the building walk in to get a bite.MM rebuts NMP
Constitution requires Government to give Malays special position, he says in House debate
By Clarissa Oon


MM Lee rebutted as 'false and flawed' the arguments by Nominated Member of Parliament Viswa Sadasivan calling for equal treatment for all races.

IN A rare intervention in Parliament, Minister Mentor Lee Kuan Yew rose yesterday to 'bring the House back to earth' on the issue of racial equality in Singapore.

Spelling out the Government's approach to the treatment of different races, he pointed out that the Constitution of Singapore itself enjoins the Government to give Malays a 'special position', rather than to 'treat everybody as equal'.

He rebutted as 'false and flawed' the arguments by Nominated Member of Parliament Viswa Sadasivan calling for equal treatment for all races.

On Tuesday, Mr Viswa had tabled a motion for the House to reaffirm its commitment to principles in the National Pledge when debating national policies.

A total of 14 MPs spoke on the motion over the past two days. The wide-ranging and vigorous debate ended with Parliament accepting an amended version of Mr Viswa's motion proposed by People's Action Party MP Zainudin Nordin, and modified slightly by MM Lee.

Mr Zainudin's amendment was to acknowledge the progress Singapore has made in nation building, while Mr Lee's was to highlight the principles in the Pledge as aspirations.

While present at almost every Parliament sitting, the last time Mr Lee rose to speak was in April 2007 during a furore over ministerial pay increases.

He told the House yesterday that he had not planned to weigh in on the debate over the Pledge, but was moved to do so by Mr Viswa's remarks on the hot-button issue of race.

In a lengthy speech on Tuesday, the NMP had expressed pride in Singapore's inter-racial harmony and principle of equal opportunity for all races.

However, he questioned if the Government was sending out mixed signals by emphasising racial categories, for example, through ethnic self-help groups.

MM Lee declared that the assumption of equal treatment for all races is 'false and flawed', and 'completely untrue'.

To 'remind everybody what our starting point is', he pointed to the racially tense period of the 1960s, the circumstances in which the Pledge had been written.

Singapore had just been thrown out of Malaysia. The Malays in Singapore were feeling particularly vulnerable, unsure if the Chinese majority here would treat them the way the Malay majority in Malaysia had treated the Chinese minority there.

Because of such a backdrop, the Pledge crafted by then Culture Minister S.Rajaratnam took pains to emphasise principles that would be 'regardless of race, language and religion'.

Mr Lee also drew the House's attention to Article 152 of the Constitution, which makes it the Government's responsibility to 'constantly care for the interests of the racial and religious minorities in Singapore'.

In particular, it states that the Government must recognise the special position of the Malays, 'the indigenous people of Singapore', and safeguard their political, economic and educational interests.

Mr Lee contrasted Singapore's approach with that of the United States, where despite a 1776 declaration that 'all men are created equal', blacks did not get the right to vote until a century later, and racial segregation continued well into the 20th century.

For Singapore to reach a point where all races could be treated equally 'is going to take decades, if not centuries', he said bluntly.

For this reason, he sees the Pledge not as an 'ideology', as Mr Viswa put it, but as an 'aspiration'.

Mr Viswa had also wondered if Singapore had got the balance right between prosperity and the happiness of its citizens, and if it had done enough to strengthen its democratic fundamentals.

Education Minister Ng Eng Hen, who spoke after MM Lee, provided a detailed response, spelling out how the Government's record over the past 50 years had been entirely in the spirit of the Pledge.

'Far from compromising these ideals in the pursuit of economic gro-wth, we have been defenders of these ideals in building a nation,' he said.

Policies are debated openly in Parliament, and the Government is accountable to the people at every election, he said.

He noted that Mr Viswa's model of a multi-party democracy, more opinionated media and politically active universities was drawn from other democratic models in the West.

In Asia, the Philippines, Taiwan and Thailand have elements of these models too.
But he questioned if those places had done better than Singapore, and said it was not self-evident that their models would work here.

More important than high-flown rhetoric in pledges and anthems was the reality on the ground, in the lives that citizens led, he maintained.

He agreed with the NMP that Singapore must move with the times.

However, Dr Ng said: 'We must not do so unthinkingly, but consider carefully each step forward, carving our own path towards a better society and a more vigorous economy.'

LAGI GENG PRO UMNO DILINDUNGI OLEH KEPIMPINAN PAS PUSAT?

NOTA EDITOR: Saya menerima satu surat dari seorang ahli PAS yang satu negeri dengan Suwardi Yaakob, yakni Perlis Indera Kayangan.

Surat ini adalah pendedahan tindakan tidak sopan dan tidak amanah beberapa kepimpinan PAS Negeri Perlis di dalam berkawan dengan rakan dalam Barisan Alternatif.

Saya nasihatkan saudara supaya membuat laporan rasmi kepada SU Agung seperti yang saya telah lakukan kerana ada kemungkinan SU Agung yang baru ni pun tidak sedar akan memorandum ini.

Yang penting adalah kebenaran dan keadilan mesti ditegakkan. Sikap menikam kawan sendiri adalah sikap yang jijik dan tidak melambangkan akhlak Islam. Pembahagian kerusi adalah keputusan yang diambil di Peringkat PAS Pusat.

Apa pun alasannya, Keria Senawi tetap calon PKR yang menjadi komponen Barisan Alternatif. PAS patut menghormati keputusan parti kawan kita sepertimana mereka menghormati PAS apabila tidak meletak calon di tempat kita bertanding.

Kalau dicampur undi Bebas dan PKR, BN cuma menang dgn majoriti 948. Kalau ada satu calon Barisan Alternatif, kemungkinan ada harapan BA untuk merampas kerusi ini.

Tindakan seperti ini jelas menunjukkan betapa tidak wala’ kepimpinan PAS Perlis terhadap PAS Pusat.

Saya dah kata sebelum ini. Wala' hanya untuk ahli-ahli biasa dan picisan macam saya. Untuk orang atas, kalau langgar keputusan parti secara terbuka pun, masih boleh dilantik sebagai Timbalan Mursyidul Am PAS Pusat.

Yang saya pelik juga, PJ Perlis juga terus dikekalkan sebagai Ahli Majlis Syura walaupun sudah ada aduan rasmi berkaitan perkara ini terhadap beliau?

Wala' dan akhlak jemaah HANYA UNTUK ORANG KECIL.

Sekian
Assalamualaikum W.B.T

Untuk makluman, PAS Perlis yang dipimpin oleh Ustaz Hashim Jasin salah seorang geng perpaduang telah secara terbuka menyokong Pengarah MTD Titi Tinggi Mohd Radzi Mustafa sebagai calon bebas menentang calon dari PKR dalam pilihanraya umum yang lepas.

Kami telah menghantar memorandum bantahan kepada Setiausaha Agong PAS sejak tahun 2008 tetapi sehingga ke hari ini kami tidak pernah dipanggil untuk siasatan oleh SU Agong dan Mohd Radzi masih bergiat dalam PAS dan masih memegang jawatan AJK PAS kawasan Padang Besar (lihat gambar yang dilampirkan; gambar terbaru pada Mesyuarat Agong PAS Kawasan). Setahu kami, mengikut perlembagaan PAS, ahli PAS tidak boleh bertanding sebagai calon bebas. Ini tambahan pula menentang calon parti rakan daripada PKR.

Ustaz Zolkarnain Abidin yang pada PRU lepas bertanding sebagai calon bagi kerusi Parlimen Padang Besar (Titi Tinggi dalam Parlimen ini) boleh mengesahkan bahawa beliau telah berkempen bersama-sama calon bebas ini dan calon bebas menggunakan Markaz PAS serta poster dan wang deposit calon bebas ini telah disediakan oleh Perhubungan PAS Perlis.

Di manakah keadilan dalam PAS kerana memorandum yang kami hantar telah diperam dua tahun oleh SU Agong parti?

Harap Sdr Abdul Rahman dapat dedahkan dalam blog saudara.

Salam perjuangan,

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Ahli PAS Perlis Indera Kayangan
*gambar Mohd Radzi Mustafa di barisan kedua, lima dari kanan (baju melayu berwarna hijau)

Laporan Perkembangan Tabung Guaman Aduan Salahlaku Pemimpin PAS Pusat

BAKI WANG TABUNG

Berdasarkan jumlah diatas, wang di dalam Tabung Guaman ini adalah dalam RM10,428.45

Terima kasih atas derma-derma yang diberi. Semoga Allah SWT memberi rahmat dan hidayat kepada para penderma

PERKEMBANGAN KES
1.0 Peguam telah pun dilantik dan telah pun berlaku satu pertemuan bersama peguam tersebut.

2.0 Syukur beliau bersetuju menerima kes ini. Cumanya, saya tidak dapat hitam putih lagi.

3.0 Saya akan mendedahkan identiti peguam tersebut setelah saya mendapat hitam putih dari beliau dan wang tabung ini dipindah ke akaun peguam.
Setakat ini, saya masih menunggu jawapan dari SU Agung berkenaan dengan aduan saya.

Tulang Besi

PRK Hulu Selangor: Calon Terbaik Pakatan Rakyat

17hb. April ni SPR dah tetapkan sebagai hari penamaan calon bagi Pilihanraya Kecil Parlimen Hulu Selangor. terlebih dahulu, elok sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah Dr. Zainal - bekas Ahli Parlimen Hulu Selangor yang telah kembali ke rahmatullah.

Al-Fatihah......

Point - Calon.

Aku tak nampak calon lain yang lebih layak selain daripada Dato' Zaid Ibrahim. tak payah nak buang masa cerita balik siapa Dato' Zaid Ibrahim. orang Barisan Nasional tahu, orang Pakatan Rakyat pun tahu siapa Dato' Zaid.

Aku tak tau lagi aku sendiri dapat berkampung dekat Hulu Selangor atau tak, tengok pada bajet dulu, buat masa ni, aku masih dok tunggu "Wang Ehsan" yang UMNO janji nak bagi dekat rakyat Kelantan. mungkin turn aku lambat sikit, ataupun mungkin tak dapat langsung.

Minggu lepas Muhyiddin ada datang bagi "Wang Ehsan" dekat mana aku tak tau, dapat la RM150 hengget sorang budak-budak sekolah. berapa ramai yang dapat..? 70 orang beb..! 70 orang..!

RM150 x 70 = RM10,500 hengget. kos Muhyiddin datang Kota Bharu, makan, minum, tiket flight pergi - balik, upah kerahan tenaga pelajar supaya hadir (sape datang dapat claim gaji, kira macam kerja la haritu), sewa bas, upah itu-ini bla bla bla RM10,500 hengget tu celah gigi je la...

Janjinya nak bagi RM20 juta. yang tu janji baru... jangan lupa janji nak buat jambatan 2 lorong dekat Manek Urai masa Pilihanraya Kecil Manek Urai dulu, kos untuk jambatan 2 lorong Muhyiddin cakap masa tu ada le dekat-dekat RM9 juta.

Yang RM9 juta pun tak nampak lagi bila nak mula, apa lagi janji RM20 juta..? tau-tau sumbang pulak dekat Litar Sepang (SIC) RM20 juta. kononnya "Sumbangan Daripada KERAjaan Pusat" demi masa depan Sukan Bermotor Malaysia.

Hoi..! Pengerusi SIC tu ada dalam listing 10 manusia terkaya di Malaysia, yang tu on the spot dapat peruntukan..? Jelas, kalau korang nak bantuan, stakat koman-koman pakai moto EX5 ke, EGO ke, Kapcai ke, rumah kayu tiang pakai sendal dengan batang kelapa - jangan harap la nak dapat bantuan segera.

Kalau nak bantuan segera jugak, ada baiknya korang pergi bunuh ADUN atau Ahli Parlimen dekat kawasan korang, kompom bantuan segera sampai. silap haribulan, penuh rumah korang dengan barang keperluan mengalahkan rumah orang bandar.

Tak caya tanya orang-orang Felda sekitar Bagan Pinang.

Yang tu konsep 1Malaysia. "Rakyat DidaHULUkan, Orang Kaya DiUtamakan". fakap la...

Konsep, semua orang boleh cerita konsep bla bla bla bla bla... orang kampung sah ternganga dengar... paham..? memang la semua jawab paham... tapi sambil berkerut kening.

Lepas ni UMNO/BN akan sembang balik Agenda Pembangunan di Hulu Selangor. sah-sah akan timbul balik soalan - "sejak PKR pegang kerusi Parlimen Hulu Selangor, apa pembangunan yang PKR bawak disini..? skrip macam ni aku dah hafal dari dulu.

Tahun 1957 sampai 2008 UMNO/BN pegang Kerusi Parlimen Hulu Selangor agaknya Hulu Selangor cukup-cukup membangun. mungkin jugak PKR mundurkan balik Hulu Selangor dalam masa 2 tahun ni. bangunan pencakar langit semua dimusnahkan oleh PKR.

Agaknya la... yang tu kena tanya UMNO/BN.

Secara lojik la... kalau UMNO/BN pegang kerusi Parlimen selama tu, tak de pembangunan yang UMNO/BN bawak, tak payah la nak harap apa-apa dekat PKR yang baru 2 tahun dekat situ. yang tu ikut lojik la... lain la kalau korang nak pakai sifir Khir Toyo. "Pembangunan Harta benda Sendiri Membuktikan Kewibawaaan Dalam Peeennntadbiraaannn".

Khir Toyo kalau turun dekat Hulu Selangor, memang cari penyakit. elok kalau Pakatan Rakyat siapkan topi Mickey Mouse banyak-banyak kalau nak sambut Khir Toyo. nampak sikit "Tema"nya...

Balik pada calon.

Dato' Zaid Ibrahim bukan anak tempatan Hulu Selangor, Dato' Zaid can speak Kelate mace ambo jugok. jangan lupa Arwah Dato' Zainal (Al-Fatihah) dulu pun bukan anak tempatan jugak, tapi still boleh menang dengan jumlah majoriti yang tipis.

Aku tak nak kira majoriti yang tipis tu. kalau kira yang tu, baik tak yah bertanding. semtiman pengundi masa PRU-12 dulu yang memihak pada Pakatan Rakyat atas faktor Pak Lah dulu pun aku tak nak ambik kira jugak. sebab sentimen ni dia tak tetap.

Kita tengok pada apa yang bekas Ahli Parlimen Hulu Selangor dah sumbangkan pada para pengundi Hulu Selangor.

Setakat yang aku tau, Dato' Zainal cukup disenangi dan banyak jasanya pada orang tempatan selama dia berada di Parlimen Hulu Selangor. Dato' Zaid cuma perlu sambung tugasan Arwah Dato' Zainal (Al-Fatihah). Parlimen Hulu Selangor tak banyak demand untuk isu-isu tempatan. orang Hulu Selangor setakat yang aku tau, tak pernah berangan nak KLCC dekat sana. apa yang ada dah cukup, cuma perlu maintain dan tambah mana-mana yang perlu.

Paling penting, Dato' Zaid perlu ke Parlimen semula untuk melantangkan lagi suara Pakatan Rakyat dalam Parlimen. pada aku, Pakatan Rakyat memang memerlukan Dato' Zaid di Parlimen untuk keseimbangan, tapi yang lebih penting, Rakyat Malaysia LEBIH MEMERLUKAN orang seperti Dato' Zaid Ibrahim dalam Parlimen.

Rekod terbaik Dato' Zaid bagi aku ialah - melepaskan Jawatan Menteri yang disandangnya semata-mata kerana mempertahankan "Pendirian"nya yang menongkah arus dengan Parti asalnya tetapi selari dengan kehendak "Majoriti" rakyat.

Aku tak pandang orang politik yang "Pendirian"nya selari dengan "Perlembagaan" parti, tapi aku lagi suka orang politik yang "Pendirian"nya selari dengan kehendak "Majoriti" rakyat Marhaen".

Beb... orang Politik kalau nak kuat kena dengan Undi Majoriti Rakyat, bukan Perlembagaan Parti atau "Ahli-Ahli Parti Yang WALA'".

Untuk Parlimen Hulu Selangor, aku lagi suka kalau Dato' Zaid Ibrahim dicalonkan. kalah belum pasti, menang belum tentu. macam manapun, baik PKR, baik PAS, baik DAP dan juga pendokong-pendokong Pakatan Rakyat WAJIB kerja kuat untuk kemenangan.

Selamat Berjaya.