"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, July 08, 2009

Manek Urai: Gambar Sekitar Ceramah Di Cucuh Puteri...

Semalam, satu program ceramah yang melibatkan DS Anwar Ibrahim, Dato' Husam Musa dan juga TG Nik Abdul Aziz berlangsung di Cucuh Puteri, Manek Urai. agak memberangsangkan apabila lokasi ceramah yang jauh di pedalaman lebih kurang 15km dari jalan utama berjaya mengumpulkan sejumlah hampir 3000 pengunjung untuk mendengar ceramah dari penceramah jemputan.

Aku sampai agak lewat lebih kurang jam 10:30 malam sebab terpaksa ke Lapangan Terbang Pengkalan Chepa menunggu ketibaan DSAI, kemudian bergegas ke Pulai Chondong untuk solat isyak, kemudian ke Manek Urai pula untuk program ceramah ini.

Masa aku sampai, Dato' Husam tengah berceramah. cukup berapi... audience dijamu dengan beberapa siri penerangan tentang pencabulan yang telah dilakukan oleh KERAjaan Pusat terhadap negeri Kelantan.

Isu royalti minyak Kelantan juga dijelaskan oleh Dato' Husam dan selepas itu disambung dan dijelaskan lagi oleh DSAI kemudiannya.

Majlis ceramah diakhiri oleh TGNA dengan ucapan dan penerangan TGNA terhadap beberapa isu yang dimainkan oleh media UMNgOk/Barisan Nasiyonal lebih-lebih lagi tentang pelaksanaan ajaran Islam. perbezaan-perbezaan antara perjuangan PAS dan UMNgOk juga dijelaskan oleh TGNA.

Jelas TGNA, perjuangan UMNgOk berpaksi kepada perjuangan "KEBANGSAAN", manakala PAS pula membawa perjuangan "AGAMA".

Akhir kata, TGNA menyeru supaya bakal-bakal pengundi N-41 memilih PAS sebagai wadah perjuangan demi keadilan dan juga kesinambungan agama Islam di Malaysia.

Gambar...

Tiba di Lapangan Terbang Pengkalan Chepa lebih kurang jam 7:50 malam.
Menunggu Kenderan yang akan membawa dan mengiringi DS Anwar Ibrahim ke lokasi program ceramah di Cucuh Puteri, Manek Urai.
Sempat singgah untuk solat Isyak dan juga solat hajat di Masjid Al-Amin, Mukim Kerawang, Pulai Chondong.
Solat Isyak dan solat Hajat bersama para jemaah Mukim Kerawang, Pulai Chondong.
Makan-makan.

Siapa kata tiada Minyak di Kelantan?

Malaysia-Thailand Joint Development Area (JDA)

Malaysia-Thailand Joint Development Area merupakan salah satu kawasan yang sangat aktif dalam carigali dan pengeluaran Gas Asli, terletak dibahagian bawah teluk Thailand (Siam).

Kawasan telah dibahagikan kepada 3 block:

- Block A-18

- Block B-17

- Block C-19

Diuruskan secara bersama oleh Malaysia-Thailand Joint Authority (MTJA), dengan setiap Negara menguasai 50% dari sumber hydrocarbon yang ditemui di JDA , sumber Gas Asli dikawasan tersebut dianggarkan 9.5 Tcf (Trillion cubic feet).

Spekulasi dari para penganalisa mengatakan kemungkinan besar simpanan Gas Asli dikawasan tersebut mungkin mencecah hingga 24 Tcf.

Block A-18 dikendalikan oleh The Carigali-Triton Operating Company (CTOC) iaitu sebuah syarikat kerjasama antara Petronas Carigali dan Hess.

Manakala bagi Block B-17 dan C-18 dikendalikan oleh Carigali-PTTEP Operating Company (CPOC), satu syarikat kejasama antara Pengeluar Minyak Nasional dari kedua-dua Negara yang terlibat dalam kerja-kerja pencarian dan pengeluaran dikawasan tersebut.

Dalam bulan Mac 2005 Carigali-Triton Operating Company (CTOC), usahasama antara Petronas Carigali dan Hess telah memulakan pengeluaran dari JDA di Block A-18 yang dianngarkan mempunyai simpanan sebanyak 2.8 Tcf, jumlah pengeluaran bagi sehari adalah disekitar 390 MMcf (Million cubic feet) dan pengeluaran dijangka meningkat sehingga 590 MMcf sehari pada April 2007.

Terjemahan dari Energy Information Administration

APA YANG KERAJAAN SEMBUNYIKAN DARI RAKYAT KELANTAN

Petronas mengesahkan bahawa operasi GAS ASLI di BLOK A 18 sudah bermula menerusi Syarikat Carigali HESS.

- Petronas memegang 50% saham di dalam syarikat tersebut menerusi Petronas Carigali Sdn Bhd dan 50% lagi dipegang oleh Aremada Hess Inc.

- Sekarang ini, operasinya mengeluarkan 6,000 tong GAS ASLI sehari.

- Jarak Blok A18 adalah lebih dekat ke Kota Bharu daripada di hantar ke Kerteh dan Songkla.

- Kerajaan BN bagaimanapun memilih pendaratan GAS ASLI itu dibuat di Songkla walaupun kosnya lebih tinggi akibat jarak yang jauh itu.

Menerusi penerokaan GAS ASLI di Blok A 18, setiap hari, Petronas sepatutnya membayar rakyat Kelantan royalti yang bernilai RM512,000.00 (RM512 ribu) sehari dan ini bererti Kerajaan Kelantan seharusnya mendapat pendapatan tambahan dari royalti GAS ASLI yang bernilai RM186,880,000 (RM186 juta) setahun.

PERANCANGAN OPERASI TELAGA-TELAGA GAS ASLI LAIN DI PERAIRAN KELANTAN

- Blok A 18 Fasa 2 pada tahun 2010

- Blok B 17 dan C 19 – Operasi bermula suku ke tiga 2009.

- Blok PM301 dan PM302 – Operasi bermula 2011 dan 2012

- Blok PM3 – Operasi bermula suku ke tiga 2008

BERAPA BANYAK ROYALTI GAS ASLI YANG MENJADI HAK RAKYAT KELANTAN

Apabila semua telaga-telaga GAS ASLI ini beroperasi Royalti GAS ASLI yang akan diterima rakyat Kelantan ialah bernilai RM1,000,000, 000 (RM1 Billion).Sebab itulah BN mahu perampas Kelantan sebelum telaga-telaga GAS ASLI ini mula beroperasi sepenuhnya.

ROYALTI GAS ASLI ADALAH HAK RAKYAT KELANTAN

- PAS komited dan akan memperjuangkan habis-habisan bersama rakyat Kelantan untuk mendapatkan royalti GAS ASLI ini.

- Jika BN merampas Kelantan, royalti GAS ASLI tidak akan menjadi milik rakyat Kelantan dan rakyat Kelantan akan menerima nasib yang sama seperti Terengganu.

- Terengganu, walaupun menikmati royalti minyak dan GAS ASLI sebanyak RM1.2 billion setahun di dalam bentuk wang ehsan.

- Wang Ehsan tidak diberi kepada kerajaan Terengganu tetapi disalurkan kepada orang tertentu seperti Patrick Lim untuk digunakan untuk bagi membangunkan projek-projek yang tidak mendatangkan menafaat kepada rakyat Terengganu sendiri.

- Walaupun menerima RM1.2 billion setahun, rakyat Terengganu lebih miskin dari rakyat Kelantan.

- Hutang tertunggak Terengganu, lebih RM300 juta sedangkan hutang tertunggak Kelantan semenjak pemerintahan PAS hanya tinggal kurang RM12 juta.

Petikan dari Blog KELUARGA AMBUYAT EL-BINANGKIT.

Ini adalah sebahagian gambar-gambar dari blog seorang blogger yang pernah melawat sebuah pelantar minyak yang terletak diantara sempadan Malaysia dan Thailand iaitu diperairan Kelantan atas urusan kerja.
Pelantar Minyak Cakerawala - gambar dari udara.
Pelantar Minyak Cakerawala - gambar dari laut.

Jadi.. Siapa kata tiada minyak di Kelantan???

Terima kasih buat semua para sahabat di TranungKite.Net atas info..

Sumber - Malaysia Waves

Tiada Minyak Di Kelantan: Pusat Bohong Atau Saifuddin Tipu..?

UMNgOk?Barisan Nasiyonal cakap di perairan Kelantan tak ada Minyak dan Gas. katanya kenyataan Saifuddin Nasution tu salah.

Cuba korang pergi ke Lapangan Terbang Pengkalan Chepa lepas tu korang cari apa yang ada dalam gambar dekat bawah ni... lokasi - berhampiran pintu ketibaan.
Lepas tu korang cari yang dekat bawah ni pulak... tak jauh dari lokasi dekat atas tu...
Kalau dah jumpa, korang masuk dekat dalam pejabat tu, korang tanya dalam seminggu, berapa Trip Helikopter bawak kru pelantar minyak...

Lepas tu tanya lagi, pelantar minyak tu dekat mana...

Lepas tu tanya lagi, semua sekali ada berapa pelantar minyak dalam perairan Kelantan...

Lepas tu tanya lagi Kontraktor Carigali dari Kemaman & Kerteh selalu tak datang naik Helikopter untuk ke pelantar minyak di perairan Kelantan & sempadan Malaysia - Thailand...

Kalau rasa segan nak masuk dan tanya semua tu, korang fikir la sendiri, buat apa Syarikat Oil & Gas nak kena bukak pejabat di Lapangan Terbang Pengkalan Chepa kalau tak de pelantar di perairan Kelantan..?

Orang Siam naik Heli dekat Kelantan ke kalau nak pergi Pelantar Minyak di Siam? Siam tak de Helikopter ke?

Sikit info TALISMAN di [sini]...