"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, February 08, 2011

Pemuda menyokong muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan dan Al-Mursyidul AM PAS

KENYATAAN DEWAN PEMUDA PAS PUSAT
8 Februari 2011
"Pemuda menyokong muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan dan Al-Mursyidul AM PAS"

Bagi menjernihan kekusutan dan menyelesaikan perselisihan yang berlaku, Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) menyokong dan menggesa agar muzakarah diantara Majlis Fatwa Kebangsaan dengan Parti Islam Se-Malaysia dengan diketuai oleh Tuan Guru Datuk Nik Abd Aziz Nik Mat segera diadakan. Ini kerana DPPP yakin segala pertelingkahan, pertikaian, perselisihan faham mesti diselesaikan secara muzakarah dengan menjadikan AL-Quran dan As-Sunnah sebagai asas penyelesaian.

Ini sangat penting supaya kebenaran dapat ditegakkan dan memastikan sebarang kekeliruan, tohmahan serta fitnah dapat dipadamkan. Malah DPPP ingin menegaskan bahawa bukan sahaja satu atau dua isu yang berkait dengan Al-Mursyidul Am PAS tetapi masih banyak perkara-perkara lain yang menyentuh aqidah ummah perlu dimuzakarahkan.

DPPP juga turut mengalu-alukan penyertaan ulamak-ulamak UMNO justeru mereka adalah pendokong kerajaan yang dipimpin oleh UMNO bagi menyelesaikan isu-isu agama.

DPPP melihat, sekian lama UMNO dan Barisan Nasional menguasai agen penyebaran massa utama seperti televisyen, radio dan akhbar arus perdana di dalam negara sudah terlalu banyak fitnah dan tohmahan telah dilemparkan terhadap Al-Mursyidul Am PAS khususnya dan Parti Islam Se-Malaysia amnya. Inilah peluang dan platform terbaik bagi rakyat menilai apa yang ditohmah oleh media arus perdana ini benar ataupun salah.

Justeru itu, muzakarah antara kedua-dua pihak ini suatu peluang dan platform yang sangat baik sekiranya Majlis Fatwa Kebangsaan atau mufti-mufti bersama ulamak-ulamak UMNO menganggap apa yang pernah disebut atau di praktikkan oleh Al-Mursyidul Am dan kami Parti Islam Se-Malaysia bercanggah dengan Islam.

Nasrudin Hj Hasan At-Tantawi
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat