"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, January 09, 2010

Jangan Biarkan Husam Kosongkan Kerusi DUN Salor

Sewaktu awal kemelut politik Kelantan setelah saya ditamatkan kontrak, khabar-khabar angin mula kencang tentang YB. Dato’ Haji Husam Musa akan mengosongkan jawatan exco yang disandangnya. Ia bermula setelah pertemuan Husam dengan Tuan Guru MB yang berakhir dengan kedua-dua mereka menangis dan Husam mengambil cuti beberapa hari.

Antara mesej yang Husam sampaikan kepada saya waktu awal-awal kemelut itu ialah, “langit belum runtuh, kalau runtuh, ambo pun tertimpa sama tak sempat angkat bendera putih.”

Jawapan saya pada Husam, “Dato’ yakin matlamat boleh menghalalkan cara, tetapi bagi saya yang haram tetap haram, kalau nak buat, buatlah tetapi jangan cakap ia tak haram.”

Di situlah tergendalanya persahabatan kami yang dibina untuk dunia dan akhirat sehinggalah ke detik ini. Bertemu kami tidak tidak lagi selain berkali-kali di dalam mimpi saya sahaja.

Beberapa hari yang lalu, saya bertemu seorang exco yang saya sanjung tinggi dan dia berkata pada saya, “Sheih, pergilah jumpa Husam, dia menangis tiap kali orang sebut nama Sheih depan dia…”

“Saya pun menangis sama Dato’….” kata saya.

Benar, sehingga hari ini bila melintas dihadapan restoran Jepun, air mata saya akan menitis dengan sendiri. Saya elakkan ke Surya KLCC dan ke Bangsar. Belum masanya saya menjadi Kassim Selamat dalam Ibu Mertuaku.

Saya masih ingat ketika kami melangkah keluar dari pejabatnya satu petang sebulan selepas saya bekerja dengannya, Husam bertanya tentang keadaan ibu saya setelah saya pulang bekerja di Kelantan, kata saya, “Kalau dia jumpa Dato’, mesti dia peluk cium Dato’ sebagai tanda terima kasih.”

Benar, urusan Husam dan saya bukan sekadar urusan dunia, ia urusan akhirat juga.

Sepanjang tempoh perkhidmatan, saya berjaya lepasi segala cabaran kewangan kerana bekerja dengan Husam bukan untuk dunia tetapi untuk akhirat.

Pada awal-awal dulu, banyak pihak menawarkan saya pelbagai ganjaran termasuk imbuhan RM5,000 sebulan dan saya jawab pada mereka, “Tanya Husam, kalau Husam benarkan saya ambil, baru saya akan ambil.” Mereka tidak pernah lagi kembali kepada saya dengan isu yang sama.

Satu malam saya gempur Husam dirumahnya, “Dato’…” kata saya sambil letakkan sepucuh surat permohonan balak yang seorang anggota parti bawa ke rumah saya dengan alasan minta Husam minitkan dan menjanjikan saya lebih RM100, 000.

“Kalau ini cara Dato’ mahu menguji saya, tak perlu… kalau Dato’ nak berikan saya wang, saya akan akan ambil dari Dato’ sendiri. Saya tidak akan ambil yang bukan hak saya…”

“Orang ini bawak surat ni ke rumah saya, dia kata Dato’ dah setuju dan suruh datang jumpa saya. Dia tanya saya nak berapa duit? Saya tak suka cara macam ni Dato’. Dato’ boleh jawab dan boleh tidak jawab pada saya…” ujar saya lagi.

Husam tepis surat itu tanpa menelitinya langsung dan berkata, “Serah balik pada tuannya…”

Saya dapati amat mudah menghormati Husam. Saya merasakan amat bertuah dapat berkhidmat dengannya. Dan sehingga hari ini, saya masih merasa amat mudah membasahi pipi saya dengan airmata bila mengenangnya.

Pada 22 November 2009, Husam menafikan bercadang meletakan jawatan exco dan menulis di blognya,
  • Mana perjuangan saya? Mana parti dan kerajaan yang saya membantu menjayakannya sekian lama? Di hujung jalan kami akan berpisah? Membuka ruang pada lawan menerobos masuk dalam detik yang kritikal ini?
Tetapi desas-desus itu tidak berakhir sehinggalah Husam akhirnya mengutus surat saman kepada pihak media.

Namun setelah tragedi yang menimpa Tuan Haji Anual Bakhri, bekas Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Husam buat pertama kalinya dalam sejarah politiknya telah mempertikaikan secara terbuka pendirian Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan dan Mursyidul Am PAS.

Di dalam posting bertajuk Malaysia atau Diri yang dikarang jam tiga pagi, penghujung Disember 2009, Husam meluahkan persoalan yang menjadi kemelut menghantui dirinya,
  • “Konsep berkerajaan yang baik ialah pengasingan antara family matters dan state matters. Bukan sahaja legally, tetapi juga morally.”
Husam telah melanggar segala prinsip perjuangannya di dalam mempertahankan Tuan Guru Nik Aziz. Mungkin yang tinggal hanyalah kasih sayang dan rasa kasihan kepada seorang tua, ayah politiknya.

Husam menghantar beberapa mesej kepada mereka yang terdekat dengannya dalam arena politik Kelantan. Mesej itu berlegar-legar dan satu darinya masuk ke peti mesej Blogger Penarik Beca.

Penarik Beca kemudiannya mengeluh dan meluahkan bahawa Husam akan mengosongkan Kerusi Dewan Undangan Negeri Salor yang bererti akan terlucut juga segala jawatannya di dalam kerajaan.

Husam tidak menghantar surat saman kepada Penarik Beca tetapi Tok Guru mengecap Penarik Beca sebagai celaka.

“Celako semua sekali ni, blog celako, blog celaka!”, Itulah ayat manis yang keluar dari mulut orang tua itu.

Mengkaji reaksi Penarik Beca setelah posting celakonya, Penarik Beca telah kembalikan semula ungkapan itu dengan sinis kepada Tok Guru Nik Aziz. Celako, Celako dan Celako tulis Penarik Beca.

Di dalam kenyataan di sidang medianya Husam antara lain berkata bahawa beliau tidak berhasrat melepaskan jawatannya kerana masih fokus menyelesaikan isu tuntutan royalti minyak Negeri Kelantan.

“Lainlah kalau dah dapat royalti besok tuan-tuan buat rumous macam tu,”, Husam dipetik oleh beberapa akhbar yang kali ini amat hati-hati memainkan isu ini.

Februari adalah antara tarikh yang disebut oleh sesetengah sahabat Husam.

10 Januari adalah antara tarikh yang dijolok kepada sahabat-sahabat dalam politik.

Husam sendiri terus senyap dan fokus dengan misinya.

Husam memberi perhatian penuh kepada urusan tuntutan royalti minyak dan semalam rombongannya telah menemui Presiden dan CEO Petronas, Tan Sri Hassan Merican.

Husam amat gembira dengan pertemuan itu. Kerja keras Husam untuk Negeri Kelantan dan keadilan mendapatkan hak bagi yang berhak semakin sampai ke penghujung.

Pengiktirafan adalah penting. Dan walaupun isu ini tidak akan berakhir di dalam penggal Parlimen ini yang pasti berakhir dalam tempoh 18 ke 24 bulan lagi, tetapi Husam telah mendapat pengiktirafan bahawa perjuangannya di landasan yang betul.

Husam boleh meletakkan segala jawatan dan tinggalkan arena politik Malaysia untuk selamanya. Nama Husam akan terus dikenang oleh mereka yang pernah mengenalinya dan pernah membaca tentang perjuangannya akan terus mengkaguminya.

Tetapi kata orang, Husam akan selamanya jadi ‘putera yang tidak pernah menjadi raja’.

Ramai sahabat terdekat yang berada diluar arena politik mendesak Husam tinggalkan sahaja politik PAS Kelantan. Ia semakin cemar. Husam semakin tercemar oleh mereka yang cemar-cemar belaka. Apatah lagi, yang cemar itu datangya dari keluarga Tok Guru Nik Aziz sendiri.

Musykilnya, sedarkah Tok Guru segala masalah antara Husam dan Tok Guru bermula kerana Husam menghalang beberapa kerat di dalam keluarga Tok Guru dari melakukan kerja-kerja yang akan memburukkan nama baik Tok Guru sendiri.

Hari ini kemelut Ariffahmi telah mencemar teruk nama baik Tok Guru.

Ramai tidak tahu bagaimana bermulanya kemelut perbalahan Nik Abduh dengan Husam. Plotnya tidak jauh berbeza dengan kemelut hari ini. Segalanya bermula dengan keberanian Husam menghalang ketamakan dipihak sana. Husam masih menyimpan segala dokumen-dokumen itu yang dikumpul semula pada Mei 2009 yang lalu.

Pada ketika itu, demi membersihkan nama baik anak-anaknya, adik beradiknya, isterinya dan dirinya sendiri, Husam pernah bercadang menulis sebuah buku kecil dan menceritakan segalanya berlandaskan fakta ditangannya. Tetapi niat itu terpadam oleh rasa sayang pada Tuan Guru Nik Aziz.

Jikalau Husam membela dirinya dengan membuktikan Nik Abduh memang ada dendam kesumat terhadap Husam, yang buruk namanya kelak ialah Nik Aziz kerana berdasarkan fakta pada Husam, orang boleh berkata, “Nik Aziz sebagai pemimpin telah gagal memimpin anak jantannya sendiri!”

Bagaimana kita hendak harapkan Nik Aziz memimpin ‘anak jantan’ dan ‘anak betina’ kita?

Nasib baik kita yang jahil ini hidup dalam sebuah kerajaan yang ‘Membangun Bersama Islam’ kerana di dalam Al Quran dan di dalam kisah para Rasul dan Nabi kita telah diajar betapa kisah anak, isteri dan saudara mara para pesuruh Allah sendiri tidak patuh kepada suruhan yang dibawa oleh ayahanda mereka. Jadi bagi kita tiada apa yang peliknya.

Kita tidak perlu mengajar Nik Abduh dan Nik Amalina kisah keluarga Nabi Nuh dan Nabi Lut, bukankah mereka ini dari keluarga yang mulia seperti dibanggakan oleh Nik Amalina.

Bukankan juga Iblis itu adalah makhluk yang mulia? Benar, Iblis seperti Nik Amalina juga begitu berbangga dengan kemuliaannya sehinggalah bongkak dan takabur memberinya visa penghuni tetap neraka jahaman.
Husam masih sayangkan Nik Aziz. Nik Aziz tidak perlu sayangkan Husam tetapi Nik Aziz perlu buktikan sayangnya pada rakyat Kelantan yang sudah 20 tahun berada dibawah naungannya.

Segala kemewahan yang dirasai oleh beberapa kerat anggota keluarga Nik Aziz adalah kerana sudah 5 pilihanraya rakyat Kelantan mengundi PAS.

Sanggupkah Nik Aziz matikan karier politik Husam yang disanjung oleh sahabat dan lawan itu sebagai balasan kepada rakyat Kelantan.

Ada baiknya bukan DUN Salor yang dikosongkan, tetapi DUN Chempaka yang patut dikosongkan. Bolehlah Nik Abduh, Nik Amalina atau Ariffahmi diletak sebagai calon disitu. Bolehlah kita dapat Menteri Besar baru dari kalangan keluarga yang mulia.

Husam, demi para sahabatmu di dalam parti, demi inspirasi yang kau berikan kepada mereka yang menyanjungmu dan demi sebuah wadah perjuangan tanpa hipokrisimu, kamu tidak boleh kosongkan DUN Salor.

Dan yang patut berundur bukan kamu.

Di dalam rakyat Kelantan mula berdoa Nik Aziz berundur atau berehat, rakyat Kelantan harus pertahankan Husam. Inilah pilihan terbaik yang kita ada.

Sumber - Kickdefella

Apa Khabar Para Pak Tani..?

Harga padi akan diturunkan semula ke RM750/tan metrik (75 sen sekilo) pada 11hb. Januari, 2010 iaitu pada hari Isnin. 75sen sekilo adalah harga minima yang ditetapkan oleh pihak Kawal Selia Padi dan Beras Negara.

Jika Benar PAS Kelantan Sayangkan TGNA, Bertindaklah..!

Salam.

Sesiapa pun apabila sesuatu isu atau musibah yang menimpa ahli keluarga terdekat atau cuba dihina atau diburukkan, akan tersentuh hatinya, akan terluka hatinya. Dan, reaksi spontan dan lebih kepada tindakan bawah sedar, akan mempertahan integriti ahli keluarganya.

Saya berasakan Tok Guru Aziz kini tertekan dan dilema, apatah lagi ahli keluarga beliau yang terdekat masih tegar mempersalahkan orang lain. Ahli keluarganya adalah liabiliti kepada beliau.

Satu cara yang ampuh ialah PAS Kelantan harus bertindak segera. Ambillah apa pun langkah hatta yang menampakkan melukakan hati To Guru Nik Aziz. Pada saya sekarang yang terlebih penting ialah menyelamatkan PAS Kelantan, dan dengan itu menyelamatkan Tok Guru Nik Aziz serta TGNA dibantu dalam membuat keputusan yang betul.

Hakikatnya ialah PAS Kelantan amat bersalah dalam hal ini kerana membiarkan TGNA melantik menantunya sebagai CEO PBMK. Sewajibnya kehendak Tok Guru ini ditentang habis-habisan. Apa yang berlaku ialah mereka tidak bertindak atau kalau pun bertindak tetapi tak cukup kuat.

Jadi sudah tiba masanya PAS Kelantan bertindak sekarang untuk menebus balik kesilapan mereka. Kemarahan atau kecil hati Tok Guru, pada saya, hanya sementara, dan akhirnya apabila kemarahannya reda, kebenaran akan terserlah jua.

Marilah kita berdoa dan bersolat hajat agar Tok Guru diberi kekauatan dan petunjuk. Beliau sebenarnya sedang diuji denga ujian maha hebat. Tok Guru wajib dibantu.

Biar berkelahi sekarang daripada rugi selama-lamanya.

Sumber - Pencak Dimensi

Krisis Istana Kelantan Selesai

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kemelut yang melanda Istana Kelantan selesai dan berharap isu yang timbul tidak menjejaskan rasa hormat rakyat terhadap sistem beraja di negeri ini.

“Saya berterima kasih kepada Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad yang mengeluarkan kenyataan istana semalam. Saya sendiri tidak boleh buat kenyataan-kenyataan begitu, tentu jadi masalah lain,” katanya kepada wartawan ketika ditemui di kediamannya di Pulau Melaka, semalam.

Beliau berkata, kemelut istana itu dapat diselesaikan jika tiada pihak yang cuba mendahului pemerintah yang telah dilantik.

Katanya, beliau tidak boleh campur tangan dalam kemelut dalaman itu kerana perlu diselesaikan oleh pihak istana sendiri.

“Dalam sebuah rumah tangga kena ada seorang ketua. Begitu juga dalam sebuah negeri kena ada seorang raja. Dalam sebuah negara kena ada seorang agong. Begitu juga dalam dunia langit dan bumi, kena ada satu tuhan.

“Tak boleh dua orang suami di dalam sebuah rumah, dua orang raja dalam sebuah negeri, dalam sebuah negara tidak boleh ada dua agong. Begitu juga dalam dunia, tidak boleh ada dua atau tiga tuhan,” katanya.:

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Sultan Kelantan semalam menyatakan Tengku Temenggong, Tengku Muhammad Fakhry Petra tidak mempunyai kuasa untuk bertindak bagi pihak Sultan, Tuanku Ismail Petra berdasarkan Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Negeri Kelantan.:

Abdul Halim dilaporkan berkata, mengikut perlembagaan tersebut, adalah jelas Tengku Mohammad Faris berkelayakan untuk menguruskan negeri semasa ketiadaan baginda sultan akibat kegeringan mengikut Klausa 1 (b) dan klausa (3) artikel 22A Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Negeri Kelantan dan Tengku Fakhry tidak mempunyai kuasa dalam undang-undang untuk bertindak.

Kemelut dalaman istana Kelantan bermula apabila Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra yang menghidap serangan jantung berangkat menerima rawatan susulan di Singapura sejak Mei tahun lalu dan putera sulung baginda, Tengku Muhammad Faris Petra dilantik sebagai pemangku raja.

Sementara itu, Nik Abdul Aziz berkata, beliau berterima kasih dan bersetuju dengan tindakan Abdul Halim yang dilihat dapat menjelaskan keadaan berhubung kemelut dalaman istana.

Katanya, semua pihak harus bersyukur kerana di rantau ini hanya Malaysia sahaja masih mempunyai sistem beraja manakala negara lain seperti Indonesia, Filipina dan Singapura telah terhapus sistem beraja mereka.

“Kita sahaja sekarang ini (miliki sistem beraja). Di Indonesia, sultan sudah tiada. Di Singapura pun begitu. Di Filipina, pun habis dah,” katanya.

Ku Li Setuju Hadiri Program Ceramah Royalti Rakyat 28hb. Januari, 2010..!

8 Januari 2010 (Jumaat). Satu delegasi Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (GEGAR) telah mengadakan satu pertemuan dengan YBM Tengku Razaleigh Hamzah, Ahli Parlimen Gua Musang dan merupakan pengasas Petronas di Kelab Golf Diraja Selangor.

Delegasi itu diketuai oleh Setiausaha GEGAR dan disertai oleh 3 orang AJK Pusat GEGAR yang lain. Pertemuan selama 3 jam itu bagi membicangkan tentang Akta Kemajuan Petronas 1974, Perjanjian Kerajaan Negeri Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak dengan Petronas, Persempadanan laut, JDA, CAA dll.

Pada pertemuan tersebut YBM Tengku bersetuju untuk hadir ke program (confirm) Ceramah Royalti Petroleum yang akan diadakan pada 28 Januari 2010 (Khamis) bertempat di Dewan Besar, Kelantan Trade Centre (KTC), Kota Bharu bermula jam 7 malam dimulakan dengan program solat Maghrib, Solat Hajat dan Solat Isya berjemaah dan ceramah umum yang akan disampaikan sendiri oleh YBM Tengku.

Semua rakyat Kelantan adalah dijemput hadir beramai-ramai, tanpa mengira fahaman politik, agama dan kaum.

Terima kasih kepada YBM kerana sudi menerima kunjungan daripada wakil GEGAR ke rumah beliau dan sudi meluangkan masa bagi membincangkan hal0-hal berkaitan Royalti Petroleum.

Sumber - Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (GEGAR)

PM Najib: Ngooooookkk...!!!

Datuk Seri Najib Tun Razak memberi amaran kepada portal berita propembangkang, Malaysian Insider supaya tidak membuat tuduhan melulu menyalahkan parti politik tertentu dalam menyemarakkan sentimen berkaitan sensitiviti agama kebelakangan ini.

Dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan satu mesyuarat pagi ini, Perdana Menteri dilemparkan dengan soalan provokasi daripada seorang wartawan portal itu yang mengaitkan penglibatan UMNO dalam mempolitikkan isu kalimah Allah.

"Jangan... jangan, jangan tuding jari kepada UMNO, kita (UMNO) amat bertanggungjawab, jangan kata ini dicetuskan oleh UMNO, itu kenyataan melulu yang anda (wartawan terbabit) buat.

"(Tuduhan) anda itu menjurus kepada UMNO, tolong hentikan," kata beliau selepas Mesyuarat Keempat Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) di Bangunan Putra Perdana di sini.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menolak tuduhan pembangkang bahawa UMNO telah mempolitikkan isu penggunaan kalimah Allah sebaliknya pembangkang sebenarnya memulakan isu itu.

TPU - Kah kah kah kah kah...!!! another "spin" by our Prime Minister... erm... pembangkang..?

Kelantan.
Kerajaan - Pakatan Rakyat
Pembangkang - Barisan Nasional

Pulau Pinang.
Kerajaan - Pakatan Rakyat
Pembangkang - Barisan Nasional

Kedah.
Kerajaan - Pakatan Rakyat
Pembangkang - Barisan Nasional

Selangor.
Kerajaan - Pakatan Rakyat
Pembangkang - Barisan Nasional

Erm... sape ek..? hehehe

Malang AbgTuah (awww awww awww awww awww) Yang "Lemah"...

Semalam...

AbgTuah has left a new comment on your post "Kalau UMNO Benar2 Berjuang Islam, Perjuangkan Tudu...":

ANAK BUJANG SI PALAT BALIK MENAGIS-NANGIS DENGAN MONTOTNYA KOYAK DAN BERDARAH.

DIA MENGADU KEPADA PALAT BAHAWA DIA KENA SUNTUT OLEH SI KOMENG DI DALAM BILEK DI RUMAH BANGALOW DI HADAPAN TAMAN.

SI PALAT MEMBAWA ANAK NYA JUMPA PENGHULU LEBAI KULUP UNTUK MENGADU HAL DAN MEMINTA KEADILAN.

SI KOMEN DURJANA PUN DI PANGGIL SEKALI..

SI LEBAI KULUP MEMINTA SI PALAT MENGEMUKA SAKSI..

SI PALAT KATA TAK ADA SAKSI YANG MELIHAT YANG DAPAT DIBAWA KEHADAPAN KERANA KEJADIAN BERLAKU DI DALM BILEK..

SI PALAT KEMUDIAN DI HERDIK OLEH PENGHULU LEBAI KULUP..

'KAU DAN ANAK KAU NAK KENA KAZAF KE !!'

SI KOMENG DAH READY UNTUK MEMFAILKAN TUNTUTAN KAZAFNYA

SI PALAT SANGAT KECEWA KERANA TAK DAPAT MENGEMUKA SAKSI YANG MELIHAT KEJADIAN.

MANAKALA SI KOMENG TERSENYUM PUAS..

MAKA SI PALAT TERUS MEMBAWA ANAKNYA KE HOSPITAL UNTUK PEMERIKSAAN PERUBATAN DAN SELEPAS ITU KE BALAI POLIS UNTUK MEMBUAT LAPORAN.

SEMASA PEMERIKSAAN DOKTOR..DIDAPATI ADA KESAN AIR MANI SI KOMENG DALAM MUNTUT ANAKNYA.

WAHHH..ADA DNA SI KOMENG DALAM MUNTUT ANAK KU..KATA PALAT

KAH KAH KAH SI PALAT AKHIRNYA MEMBAWA ANAKNYA KE BALAI POLIS DAN MENGAMBIL KEPUTUSAN UNTUK MEMBAWA KES ANAK NYA DI SUNTUT KE MAHKAMAH.

YANG HERANNYA SI PALAT PADA MULANYA TAK PERCAYA AKAN BUKTI DAN KETEPATRAN DNA MENGAMBIL KEPUTUSAN UNTUK MENGUNAKAN DNA SEBAGAI PEMBUKTIAN KEONARAN SI KOMENG.

AKU NAK TAHU JUGA PENDAPAT SI PERISIK RAKYAT JIKA DIA ADALAH PALAT.

Jadi aku pun jawab...

Topeng Perak® Unmasked has left a new comment on your post "Kalau UMNO Benar2 Berjuang Islam, Perjuangkan Tudu... ":

Abg Tuah...

Kah kah kah kah kah...!!!

Soklan paling BUDUH..!

jawapan aku senang je...

Kalau aku jadi Anak Bujang Si Palat, dah lama dah Si Komeng cedera parah tak pun terus koma kene belasah dekat aku sebab yang jelasnya (kalau ikut cerita kau dekat atas) masa Si Komeng nak suntut aku, x de orang lain kecuali aku dengan Si Komeng.

Pantang anak jantan di cemar maruah..!

Tak tau la pulak kalau Abg Tuah jadi Anak Si Palat, Abg Tuah tahan je JUBUR tu dengan rela..?

Abg Tuah ni PONDAN ke..? mana telur kau Tuah..?

AbgTuah (awww) jawab balik...

AbgTuah has left a new comment on your post "Kalau UMNO Benar2 Berjuang Islam, Perjuangkan Tudu...":

YELAH..

AKU BUKAN APA..

BUKAN SEGAJA NAK MENCETUSKAN KEMARAHAN PUAK JUAK PAS..

TAPI AKU JUGA TERINGIN NAK TANYA PENDAPAT DAN PENDIRIAN PERISIK RAKYAT JIKA DIA MENJADI SI PALAT..BAPA KEPADA ANAK BUJANG YANG KENA SUNTUT.(JANAGN SALAH FAHAM..AKU MADSUDKAN BUKAN ZINA ATAU ROGOL..TAPI DISUNTUT IAITU DI LIWATI SECARA PAKSA..ATAU BAHASA PASARNYA DI HENJUT SECARA PAKSA DARI BELAKANG. TU SEBAB AKU TULIS MUNTUT ANAK BUJANG SI PALAT KOYAK DAN BERDARAH )

AKU TERPAKSA DAN TERPANGGIL UNTUK BERTANYA KERANA DARI APA YANG AKU LIHAT..DARI PENGAMATAN AKU..DARI FIRASAT AKU..PERISIK RAKYAT AMAT TEBAL LAGI KEJAB IMANNYA ORANG NYA NI..

KERANA AKU FAHAM SEMEMANGNYA..FAHAM TERAMAT SANGAT FAHAM..BAHAWA BELUM BERIMAN SESAORANG TU JIKA BELUM TERUJI IMAN NYA..(KEBANYAKAN ORANG HANYA BESAR CAKAPNYA TAPI CIPUT IMAN NYA)

JADI JAWAPAN DARI PERISIK RAKYAT PERLU BERHATI-HATI KERANA DIA WAJIB MEMPERTAHAN PENDIRIANNYA BILA AKU DOAKAN AGAR DIA DIUJI MENJADI SI PALAT

WELL..PERSIK RAKYAT..DAH HABIS FIKIR MACAM MANA NAK JAWAB..

AKU TAK TANYA SI TOPENG PERAK PUN..TAK TAHULAH ORANG YANG SAMA..OH YE..TOPENG PERAK..ANAK BUJANG SI PALAT TU UMURNYA KIRA-KIRA 12 TAHUN, JADI MACAM MANA NAK LAWAN..

OKLAH JUAK PUAK PAS..KAU ORANG FIKIRLAH JAWAPAN YANG ILMIAH..LAGI SAINTIFIK..BERMATHEMATIK UNTUK DI JADIKAN JAWAPAN SETERUSNYA..

KAH KAH KAH..!! (TIRU STYLE GELAK BRO TT KAU ORANG)

Aku jawab lagi...

Topeng Perak® Unmasked has left a new comment on your post "Kalau UMNO Benar2 Berjuang Islam, Perjuangkan Tudu...":

Tuah Si Pondan - Perisik Rakyat tu nama website aku, Topeng Perak Unmasked tu nama samaran aku.

Nampaknya kau dah mula berbelit-belit.

Soklan kau tu berpandukan pada apa yang berlaku pada Saiful, umurnya, situasinya dan keadaannya.

Jadi tak payah lah nak ubah pulak umo anak si palat tu.

Apa kata kau pulak cuba jawab soklan aku...

Kenapa Saiful tak melawan masa DSAI meliwat dia sedangkan kalau dikira dari segi umur dan fizikal, Saiful bukan sorang lelaki yang lemah..?

AbgTuah (awww awww awww) jawab lagi...

AbgTuah has left a new comment on your post "Kalau UMNO Benar2 Berjuang Islam, Perjuangkan Tudu...":

HEHEHE..KAU RUPANYA TOPENG PERAK..

HANDSOME JUGA ORANGNYA..

OKLAH AWAK TAK MAHU JAWAB SEKIRANYA SITUASI TU MENIMPA AWAK..MUNGKIN AWAK TAK TAKUT ..TAPI MUNGKIN JUGA ADA GERUN SIKIT..HEHEHE..

BUKAN APA ..AKU AJUKAN SOALAN TERSEBUT KERANA MEMANDANGKAN AYAH SI ANAK TU SEPENGETAHUAN AKU ORANG PKR = PR = PAS..HEHEHE

DIA SEKARANG SEDANG DI UJI IMAN NYA...SIAPA TAHU MUNGKIN PERNAH TELEPAS CAKAP..

KAU SEPATUTNYA SYORKAN AGAR BAPA SI ANAK TU JANGAN KE MAHKAMAH SIVIL SEBALIKNYA KEMAHKAMAH SYARIAH.

SO NOW KITA UBAH KE TOPIK 'MR S' PULA..

BANYAK SEBAB KENAPA DIA TAK MELAWAN..

INI HANYA PENDAPAT AKU..BUKAN MEWAKILI SESIAPA ATAU UNTUK SESIAPA OK..

PHYSICAL ATAU SAIZ SESAORANG ITU BUKAN PENENTU SESAORANG ITU GAGAH..

GAGAH DAN KUAT SEBENAR TERLETAK DI HATI..HATI YANG KERAS, KERING DAN BERANI ITU LAH KEKUATAN SEBENARNYA.

BIAR BESAR MANA ORANG ITU JIKA HATINYA KECIL MAKA MEREKA TAK LAH BOLEH DIPANGGIL GAGAH..

MACAM JUGA KAU TOPENG PERAK..KAU KENIT AJE..MUKA PUN HANDSOME..BOLEH KE AKU PANGGIL LEMAH LONGLAI ?..SILAP2 KAU SEPAK GIGI AKU HINGGA PATAH BUKAN..

JADI KEKUATAN KAU TERLETAK DI MANA..DI PHYZIKAL DAN SAIZ KE ATAU DI HATI..

KAU PERNAH LIHAT WRESTLING..ORANG BESAR PUN PERNAH DI TUMBANGKAN OLEH AHLI GUSTI BERSAIZ KECIL SEPERTI SHAWN MICHEL DAN SI MEXICAN YANG KERDIL TU..

JADI SEKARANG APAKAH SAIZ DAN KEKUATAN YANG MENJADI FAKTOR UTAMA PENGUKUR KEGAGAHAN..?

HAHAHA..TENTU TIDAK BUKAN..JADI IANYA TERLETAK PADA KEKUATAN HATI MASING-MASING BUKAN..!!

JADI SI 'MR S' TU MUDA BELIA..21 TAHUN SEMASA KEJADIAN (KALAU TAK SILAP)..BARU DUA TAHUN MELEPASI ALAM BELASAN..MUNGKIN HATI BELUM CUKUP KUAT BELUM CUKUP KERAS UNTUK MERONTA MELEPASKAN DIRI APA LAGI MELAWAN PENCEROBOHAN MEMERANJATKAN YANG TIDAK DISANGKA..

JADI BERBAGAI KEMUNGKINAN BOLEH DI AGAKKAN BERLAKU..

SEBAGAIMANA JUGA KAU DAN PUAK JUAK MENGAGAK SEBALIKNYA..

1.WHO KNOWS MUNGKIN DI PUKAU..

2. WHO KNOWS MUNGKIN DI KHAYALKAN DULU..

3. WHO KNOWS MUNGKIN HATI TAK TERDAYA MENIDAKAN KEHENDAK BOSS NYA..

4. WHO KNOWS MUNGKIN 'MR A' TERLALU GAGAH UNTUK DILAWAN..

5. WHO KNOWS MUNGKIN HATI TIDAK BERANI MENYANGGAH KEMAHUAN ANUAR SEBAGAI ORANG BESAR YG BERPENGARUH..

SEBENARNYA DALAM KES NI..SAMA ADA SUKA SAMA SUKE KE..ROGOL KE..PAKSA KE..APA KE..

YANG PENTING KEJADIAN TU AMAT MENJIJIKKAN..

AKU TIDAK PERNAH MENUDUH 'MR A' TAPI JIKA BENAR 'MR A' MELAKUKAN IA ADALAH PERLAKUAN YANG AMAT TERKUTUK..

JADI BE FAIR PADA SEMUA PIHAK DAN RENUNG-RENUGNKAN JUGA..

BIAR KITA SERAHKAN PERKARA INI PADA MAHKAMAH..

SEBAGAI MANA JUGA AWAK MENYERAHKAN KEPADA PIHAK POLIS DAN MAHKAMAH JIKA BASIKAL AWAK HILANG..

KAH KAH KAH ...(SERONOK JUGA IKUT STYLE TT..)

Maka aku jawab macam ni la pulak...

Topeng Perak® Unmasked has left a new comment on your post "Kalau UMNO Benar2 Berjuang Islam, Perjuangkan Tudu...":

Tuah yang "Lemah" (akal fikiran)...

Alasan kau - 1.WHO KNOWS MUNGKIN DI PUKAU..

2. WHO KNOWS MUNGKIN DI KHAYALKAN DULU..

3. WHO KNOWS MUNGKIN HATI TAK TERDAYA MENIDAKAN KEHENDAK BOSS NYA..

4. WHO KNOWS MUNGKIN 'MR A' TERLALU GAGAH UNTUK DILAWAN..

5. WHO KNOWS MUNGKIN HATI TIDAK BERANI MENYANGGAH KEMAHUAN ANUAR SEBAGAI ORANG BESAR YG BERPENGARUH..

Soklan seterusnya - kemungkinan 1-5 bolehlah diterima akal (bagi yang lemah akal macam kau... sayang nama kau hebat, tapi akal kau lemah)... tapi kalau lebih dari sekali kejadian berlaku...

Kenapa tak jauhkan diri padahal ada banyak peluang..?

Musykil...

Pendapat kau..?

AbgTuah (awww awww awww awww) jawab macam ni la pulak...

AbgTuah has left a new comment on your post "Kalau UMNO Benar2 Berjuang Islam, Perjuangkan Tudu...":

JADI PADA PENDAPAT KAU KEJADIAN TU MUNGKIN SUKE SAMA SUKELAH..

APA PERBEZAAN KATEGORI HINANYA LIWAT DENGAN PERLAKUAN SUKE SAMA SUKE DAN PAKSA..

APAKAH SUKE SAMA SUKE MELIWAT BUKAN SATU PERBUATAN TERKUTUK..

APAKAH KAU BOLEH MENERIMA 'MR A' SEBAGAI SEORANG PEMIMPIN DENGAN PELAKUAN SEBEEGITU RUPA..??

JIKA KAU SANGGUP MENERIMA DAN MELAKUKAN APA SAHAJA UNTUK MEMBELA 'MR A' KERANA PERLAKUAN TERSEBUT SUKE SAMA SUKE MAKA KAU JUGA SEAKAN MENGAKU BAHAWA BERLAKUNYA PELAKUAN TERKUTUK ITU PADA TAHUN 1998..

APAKAH NIAT DAN MATLAMAT PERJUANGAN KAU SEKARANG..AGAMA..ATAU SERONOK KERANA PARTAI PILIHAN KAU MEMILIH UNTUK BERSAMA 'MR A'

KAH KAH KAH..(TT YANG AJARKAN AKU GELAK BEGINI)

Seterusnya aku jawab dekat bawah ni...

Pada pendapat aku, apa yang sebenarnya berlaku tak mungkin suka sama suka, suka sama tak suka, tak suka sama suka ataupun suka-suka.

Lojiknya - "Pemuda" seperti Saiful tak mungkin "lemah" orangnya tatkala berhadapan dengan situasi seperti itu. nak buat kerja tu yang pertama sekali kenalah bogelkan dulu "mangsa" dan dalam hal ni, "mangsa" bukan budak kecik berumur 12 tahun (macam yang kau "ter"lupa nak cakap...).

Eh... kalau aku terangkan panjang lebar, AbgTuah (awww awww awww awww awww...) paham ke..?

Ah... buang masa lah layan "pondan" ni... nama je "Tuah" ("kunun" bawak "semangat" Hang Tuah), tapi lembik... kena pukau la, khayal la, tak terdaya la, terlalu gagah untuk dilawan la... ish... banyak betul alasan...

AbgTuah ni dah berumahtangga ke..? kalau dah... malang la anak bini AbgTuah sebab AbgTuah ni jenis lembik, mudah kena pukau, cepat khayal, tak berdaya dan pondan depan musuh... ish... macam mana nak pertahan keluarga kalau macam ni..?

Kalau AbgTuah belum berumahtangga... erm... no wonder la... ade ke pempuan nak berlakikan si "Tuah yang Lemah"..? hehehe...

Kisah Hadi & Abduh Dengan Malaikat.

Oleh : AdukaTaruna

Satu hari di alam akhirat, Hadi dan Nik Abduh berpimpinan tangan dengan gembira nak masuk syurga.

"Yang tulus... yang mulus. Yang mulus yang kudus.." Nyanyi mereka bersama2.

Ketika Hadi dan Abduh mahu melangkah masuk syurga, dia ditahan oleh satu suara.

"Weh.. malaikat syurga. Lu stop si gemok n si kurus tu sat."

"Awatnya malaikat neraka?"

"Nih. Gua ada surat penangguhan mamat tuh masuk syurga."

"La... apa kes plak? 2 hamba Allah ini hamba yang soleh."

"Nih... ada bukti baru. Dia kena hukum dulu sebulan neraka."

"Kes hape?"

"Muhammad saw rejek diorang as pengikut. Kena hukum dulu."

"Reason?"

"Muhammad saw kata 2 ekor ni hafal hadis dia. Siap round satu dunia ajar manusia lain. Tapi dia tak amal. Hipokrit jer lebih."

Hadi dan Abduh dah cuak. Masing2 pandang muka masing2.

"Orang tak beramal kerana tak tahu 1 jer salah. Orang tak beramal tapi tahu, 2 salah. Kalau orang yang tahu, dan sibuk memberitahu sini-sana, namun tak beramal, berganda2 salahnya. Sembang kencang, tembak tak kena."

"Apa ilmu yang mereka ini tidak amalkan tu?"

"Nabi pernah cakap dulu. Siapa yang labuh2kan jubah atau kain dengan niat nak menunjuk, masuk neraka."

"Dah tu?"

"Kalau labuh kain pun masuk neraka, ni beli no plat mahal2, kalau bukan nak menunjuk, untuk apa plak? Untuk menakutkan musuh Allah? Fakap punya ulama. Siap la lu orang dalam neraka."

"Tengok bukti tu sat."

"Nah."
"Ni atas dasar apa beli no plat ni kalau tidak bermegah-megah?"

"Err... no plat begitu penting untuk ciri-ciri keselamatan sesuatu kenderaan." Jawab Abduh.

"Siapa cakap?" Soal malaikat syurga.

"Penasihat saya." Abduh jawab dengan yakin.

"Kepala otak lu!" Tengking malaikat neraka.

"Err... peace no war. Salam Kamunting." Abduh sengeh sambil siku Hadi.

"Err... betul. Dari Abu Hurairah ra..... " Hadi cuba menyampuk dengan hujah Islami.

"Dah... dah...! Berambus lu. Barua punya ulama." Marah malaikat syurga sambil menempeleng Hadi dan Nik Abduh sorang sedas secara bergilir-gilir.

Hari Ini Dalam Sejarah: Setahun Yang Lalu