"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Sunday, November 09, 2008

Raja Petra Bebas Menulis Kembali - Ahmad Shabery

Pengendali dan editor laman blog Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamarudin yang dibebaskan daripada tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kelmarin, bebas menulis kembali tetapi beliau berdepan dengan tindakan jika didapati melanggar undang-undang, kata Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Tindakan tegas akan diambil terhadap Raja Petra sekiranya didapati melanggar melanggar undang-undang melalui tulisannya pada masa depan, katanya.

"Kalau selepas ini Raja Petra rasa nak menulis lagi, dia bebas menulis. Tetapi sekiranya tulisan tersebut didapati melanggar undang-undang ataupun menimbulkan perkara bersifat fitnah sudah tentu orang yang merasakan diri mereka difitnah atau berlaku tidak adil dan sebagainya, berhak pula mengambil tindakan kepada orang berkenaan (Raja Petra)," katanya kepada pemberita di sini, Ahad.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam yang membenarkan permohonan habeas corpus Raja Petra setelah mendapati alasan perintah tahanan yang dikeluarkan oleh Menteri Dalam Negeri mengikut Seksyen 8 ISA tidak mencakupi skop yang ditetapkan di bawah akta itu.

Ahmad Shabery berkata kerajaan tidak pernah menyekat kebebasan media atau individu untuk bersuara, sebaliknya tindakan hanya diambil sekiranya mereka didapati melanggar undang-undang serta mengancam keselamatan negara.

"Perlu kita faham bahawa banyak orang tidak tahu dari segi kebebasan media dalam negara ini, (ia) adalah satu perkara yang sudah wujud.

"Penulis blog boleh menulis dalam blog kerana adanya teknologi maklumat internet yang ada sekarang, dan siapa yang membekal teknologi itu, kalau tidak kerajaan," katanya.

Sementara itu, Ahmad Shabery berkata keputusan mahkamah itu membuktikan bahawa institusi kehakiman negara ini tidak dikuasai oleh kerajaan.

Katanya, walaupun keputusan tersebut mungkin tidak disenangi pihak pendakwaan tetapi mahkamah berhak membuat keputusannya.

7 artikel Raja Petra ditulis di Kamunting dipos waktu terdekat

PETALING JAYA: Pengendali Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamarudin, yang dibebaskan kelmarin daripada tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) telah menghasilkan tujuh artikel yang menyentuh pelbagai parti dan personaliti negara ini.

Artikel-artikel berkenaan yang menyentuh perkembangan semasa dihasilkan ketika berada dalam tahanan hampir dua bulan dan akan disiarkan menerusi laman webnya dalam waktu terdekat, kata beliau yang turut dikenali dengan gelaran RPK.

"Saya juga berfikir apa yang akan saya buat sekarang... apa yang perlu saya tulis dalam blog saya.

"Semasa berada dalam di kem (tahanan) Kamunting, saya sempat menulis enam hingga tujuh artikel dan saya akan menunggu masa yang sesuai untuk menerbitkannya dalam Malaysia Today," kata beliau ketika ditemui mStar Onlinedi rumahnya di Sungai Buloh petang semalam.

Sambil menjelaskan yang beliau tidak tidur sejak dibebaskan petang kelmarin, Raja Petra berkata, beliau secara terus-menerus menerima kunjungan dan mengunjungi kawan-kawasan dan saudara-mara sejak dibebaskan 3.20 petang.

Raja Petra yang terkenal kerana tulisan-tulisannya yang kritikal dan kontroversi, yang membawa kepada penahanan di bawah ISA dan Akta Hasutan menambah:

"Bukan mudah menjadi penulis kontroversi seperti saya. Risikonya tetap ada... mungkin ditahan di bawah ISA tapi mereka tidak akan dapat merasai apa yang saya rasa semasa ditahan di Kamunting.

"Masyarakat suka melihat sedikit pertelingkahan. Saya menentang kerajaan, masyarakat suka melihatnya, cuma yang perlu difikir balik adalah sejauh mana mereka komited untuk turut serta dalam apa yang diperkatakan."

Beliau yang turut berhadapan dengan tuduhan di bawah Akta Hasutan, kes yang sedang dibicarakan mengakui bahawa tidak ramai yang berani bersuara untuk menegakkan kebenaran.

"Laman web Malaysia Today memprovokasi masyarakat... ada perkara yang menyentuh sensitiviti tertentu, anda akan ditahan... ibarat menjolok sarang tebuan, kadang-kadang kita akan disengat.

"Tapi itu adalah cara untuk mengajak masyarakat agar bersama-sama bersatu untuk membetulkan keadaaan," katanya.

Mengulas lanjut pendirian dan sikapnya dalam tulisan dihasilkan selama ini dan selepas dibebaskan, beliau berkata, "hakikatnya saya menulis untuk mengkritik agar masyarakat mempunyai kesedaran tentang isu-isu sejagat."

"Saya tidak hanya menghentam kerajaan, saya juga ada mengkritik PAS. Ini termasuklah artikel terbaru yang saya tulis semasa di Kamunting, saya ada tulis tentang Zulkifli Nordin (Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu dan pemimpin PKR) biarpun dia kawan saya, saya tidak peduli siapa pun anda.

"Saya juga ada mengkritik PAS, orang Melayu, Cina dan India... saya mengkritik semua pihak jika saya rasa apa berlaku itu tidak betul," katanya lagi.

Beliau menarik perhatian bahawa terlalu ramai yang mengkritik kerajaan tapi mereka hanya bercakap tanpa mengambil apa-apa tindakan.

"(Misalnya) bila ditanya siapa yang mereka undi, mereka kata mereka tidak mendaftar sebagai pengundi. Mereka yang mengkritik kerajaan paling banyak adalah mereka yang tidak mengundi pada pilihan raya umum yang lalu," katanya.

Dalam temu bual ini, beliau juga menyentuh pentingnya negara dipimpin oleh barisan kepimpinan muda.

Antara nama-nama disentuh beliau ialah Naib Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin; Exco Pemuda Umno, Datuk Muhkriz Tun Dr. Mahathir dan anak Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Izzah serta

"Kita perlu beri peluang yang lebih banyak kepada golongan muda untuk memerintah negara kerana mereka yang akan menjadi pemimpin masa hadapan.

"Saya suka melihat Umno sekarang, pemimpin-pemimpin muda seperti Khairy (Jamaluddin) dan Mukhriz (Mahathir), mereka perlu diberi peluang untuk ke depan.

"Pemimpin yang berusia perlu bagi peluang kepada mereka ini. Saya tahu walaupun Khairy tidak suka dengan saya tapi dia menyokong untuk menghapuskan ISA.

"Ini satu perkara yang menjadi titik persamaan kebanyakan perubahan yang dimahukan oleh rakyat.

"Saya tidak kisah jika dia tidak suka saya. Saya bukan menyokong dia cuma apa yang perlu dilihat apa yang masyarakat mahukan," katanya.

Kata Raja Petra, beliau melahirkan sokongan kerana mereka merupakan golongan muda yang mempunyai pendidikan tinggi.

"Mereka ini yang akan membawa kita lebih maju ke hadapan. Bukan hanya mereka sahaja, kita ada Puteri Reformasi, Nurul Izzah, Hanna Yeoh (ADUN Subang Jaya) mereka ini boleh jadi pemimpin yang berwibawa dengan pendidikan dan kebolehan yang mereka miliki," katanya.

Khairy, Mukhriz, Nurul dan Hanna merupakan wakil rakyat penggal pertama dengan memenangi kerusi dalam pilihan raya umum ke-12 8 Mac lalu.

Katanya, negara dan rakyat tidak boleh menoleh ke belakang kerana Malaysia bukan lagi berada di era 1969 yang menyaksikan pergolakan perkauman.

"Masyarakat hari ini sudah bijak dan berfikiran terbuka," jelas beliau.

Allahyarham Sirajuddin Kerap Solat Tahajud Kebelakangan Ini

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Bernama) -- Allahyarham Datuk Sirajuddin Mohd Rafia, 59, yang meninggal dunia malam tadi akibat sakit jantung kerap melakukan solat sunat Tahajud dan banyak membaca Al-Quran kebelakangan ini.

Balu Allahyarham, Datin Siti Zaleha Rahian Abdul Halim, berkata suaminya banyak melakukan solat-solat sunat serta kerap menziarahi sahabat handai.

"Malam tadi semasa saya dan suami menghadiri kenduri doa selamat seorang rakan di Taman Keramat, Allahyarham tiba-tiba sesak nafas lalu rebah," kata Siti Zaleha ketika ditemui selepas pengebumian jenazah suaminya di Tanah Perkuburan Islam Masjid Al-Ridhwan, Hulu Kelang, di sini.

Siti Zaleha menyifatkan Allahyarham seorang yang baik hati dan suka bertolak ansur dengan anggota keluarga dan kenalannya.

Allahyarham Sirajuddin, bekas Penolong Ketua Pengarang Kumpulan Utusan dan telah berkhidmat hampir 34 tahun selamat dikebumikan pada pukul 11 pagi Ahad.

Allahyarham meninggalkan seorang balu dan lima orang anak berusia antara sembilan dan 26 tahun.

Kaum Minoriti Mungkin Jadi PM S'pura

SINGAPURA, 9 Nov (Bernama) -- Singapura, yang majoriti penduduknya berbangsa Cina, mungkin mempunyai perdana menteri daripada kaum minoriti suatu hari nanti, kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Bagaimanapun, perkara itu tidak mungkin berlaku dalam tempoh terdekat, kata Lee pada sesi dialog bersama kira-kira 350 pemimpin peringkat akar umbi Melayu di sini semalam, yang dipetik oleh media tempatan.

Lee menyatakan perkara itu apabila diminta mengulas keputusan pilihan raya Presiden Amerika Syarikat baru-baru ini, yang menyaksikan Barrack Obama dipilih sebagai rakyat kulit hitam pertama menjadi pemimpin negara berkenaan.

"Bolehkah kita mempunyai perdana menteri bukan daripada bangsa Cina, seorang Melayu-Islam suatu hari nanti? Ini satu kemungkinan. Adakah ia akan berlaku tidak lama lagi? Saya tak fikir begitu kerana seseorang itu perlu menang dalam pengundian terlebih dulu," kata Lee.

Beliau berkata wujud sentimen seperti siapa yang mengundi siapa dan kaitan yang wujud antara pemilih dan orang yang dipilihnya, yang tidak akan luput sepenuhnya dalam tempoh terdekat ini, sekali pun mungkin ada pihak yang berharap perasaan ini tidak wujud lagi.

Lee berkata kemenangan Obama tidak bermakna soal bangsa tidak lagi menjadi isu di Amerika Syarikat kerana keputusan pilihan raya itu menunjukkan bahawa calon Republikan John McCain meraih sebahagian besar undi daripada bangsa kulit putih, manakala Obama pula menerima undi daripada pengundi berbangsa Latin, Asia dan Afrika.

Katanya, realiti yang wujud di Singapura ialah pola pengundian berasaskan kaum akan berkekalan.

Beliau berkata walaupun keadaan hari ini amat jauh berbeza daripada yang wujud dua atau tiga dekad lepas, namun masih sukar untuk melihat wujudnya sesuatu jawatan yang bebas daripada sentimen bangsa dan agama.

Bagaimanapun, katanya, pemimpin tempatan perlu lebih mengutamakan kepentingan nasional daripada kepentingan bangsa masing-masing.

Inilah sebabnya, tidak wujud amalan di mana seseorang Anggota Parlimen dipilih bagi mewakili kepentingan bangsa masing-masing, seperti di Malaysia dan New Zealand, kata Lee.

Menjawab soalan sama ada pemimpin tempatan menghadapi masalah untuk mengimbangkan kepentingan kaum masing-masing dengan kepentingan negara, Lee berkata: "Kalau dia berbangsa Cina, saya akan bertanya kepadanya adakah dia seorang rakyat Singapura yang kebetulan berketurunan Cina atau adakah dia seorang berbangsa Cina, yang kebetulan tinggal di Singapura?"

Beliau berkata Singapura tidak sama dengan Malaysia kerana republik ini tidak mempunyai "kerajaan gabungan di mana terdapat parti Cina, parti Melayu dan parti India dan kemudian kita cuba mendesak dan melihat siapa yang mampu mendesak dengan lebih hebat".

Singapura juga tidak berniat untuk menuju kepada sistem perwakilan berasaskan nisbah seperti yang diamalkan di New Zealand, di mana segelintir Anggota Parlimen yang dipilih bagi mewakili kaum Maori, boleh mengenakan harga setiap kali kerajaan ingin mendapatkan sokongan mereka, kata Lee.

"Saya rasa amalan ini tidak sesuai dengan Singapura. Di Singapura, apabila anda dipilih, anda perlu berfikir tentang kepentingan Singapura," katanya.

Mengenai kesulitan mencari orang Melayu yang memiliki bakat kepimpinan, beliau berkata perkara itu sukar ditemui dalam semua kaum.

Walaupun jumlah orang Melayu yang berbakat telah banyak bertambah berbanding sebelum ini, namun jumlah ahli profesional Melayu seperti doktor, peguam dan jurutera, masih kecil berbanding purata nasional, katanya.

Umno Seremban gaduh, perwakilan cedera Pak Lah kecewa

[DIKEMAS KINI] SEREMBAN:
Mesyuarat peringkat bahagian yang dijadual berakhir hari ini 'tercemar' apabila Persidangan Perwakilan Umno Seremban pagi ini terpaksa ditangguhkan ekoran pergaduhan sehingga menyebabkan dua perwakilan cedera ringan.

REAKSI PRESIDEN


Dalam reaksi segera di Kepala Batas, Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kecewa dengan pergaduhan yang berlaku sambil menyifatkan ia sebagai kejadian yang amat memalukan.

Kejadian itu tidak sepatutnya berlaku dan setiap perwakilan harus mematuhi peraturan dan perjalanan mesyuarat dengan baik, kata beliau.

Tegas beliau, tindakan disiplin boleh diambil terhadap mereka yang terlibat jika didapati bersalah.

Katanya, bukan sahaja politik wang yang boleh dikenakan tindakan disiplin malahan kes yang melibatkan pergaduhan juga boleh diambil tindakan sama.

Sebaik diajukan soalan itu oleh wartawan, beliau terus menghubungi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan menerusi telefon bimbit seorang pengawal peribadinya bagi mendapatkan gambaran sebenar mengenai kejadian itu.

Perdana Menteri berkata, oleh kerana kejadian itu mengakibatkan kecederaan kepada perwakilan, ia juga merupakan satu perbuatan jenayah dan boleh dikenakan tindakan menurut Kanun Keseksaan.

PUNCA KEJADIAN


Mesyuarat yang dimulakan pada pukul 10 pagi tadi menjadi gamat dengan adegan baling kerusi dan tumbukmenumbuk di dalam dewan Kelab Golf Taman Tuanku Ja'afar.

Keadaan menjadi kecoh selepas kira-kira 20 minit mesyuarat dimulakan apabila salah seorang ahli Umno cawangan bahagian itu enggan balik ke tempat duduk walaupun diarahkan oleh Timbalan Pengerusi Tetap bahagian Othman Senara.

Apabila seorang ahli jawatankuasa keselamatan cuba meminta lelaki itu duduk, beberapa orang penyokongnya bangun dan menimbulkan kekecohan yang berlarutan selama hampir setengah jam menyebabkan sebahagian daripada perwakilan yang datang melarikan diri.

Ketua Umno Bahagian Seremban Datuk Ishak Ismail kemudian mengeluarkan usul supaya mesyuarat itu ditangguh dan diserahkan perjalanannya kepada Majlis Tertinggi.

Naib Ketua Umno Bahagian Seremban Mohd Nor Awang kemudian mengadakan sidang akhbar untuk kumpulan yang menimbulkan kekecohan itu selepas melakukan demontrasi di hadapan dewan dengan membawa sepanduk mengutuk Ishak.

Katanya, kumpulan yang menimbulkan kekecohan itu cuma mahu melahirkan rasa tidak puas hati kerana cawangan-cawangan mereka belum lagi bermesyuarat.

"Ishak Ismail dengan sewenang-wenangnya menggunakan kuasa untuk mengadakan mesyuarat bahagian walaupun Majlis Tertinggi mahukan semua mesyuarat cawangan diselesaikan dahulu, baru boleh mesyuarat bahagian dibuat," katanya.

RAHIM ELAK WARTAWAN


Pengerusi Jawatankuasa Pemantau Umno Bahagian Seremban yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno, Tan Sri Rahim Thamby Chik hadir pada mesyuarat itu, tetapi beliau enggan menemui pemberita.

Kelmarin, Mohd Nor yang telah didakwa di Mahkamah Sesyen Seremban pada 2 September lepas atas dua tuduhan memberi rasuah kepada perwakilan, telah melakukan demontrasi di hadapan Wisma Umno Negeri Sembilan.

Beliau yang sepatutnya mencabar Ishak gagal bertanding jawatan Ketua Umno Bahagian Seremban selepas Majlis Tertinggi kelmarin membuat pengumuman bahawa beliau tidak layak bertanding jawatan itu kerana masih dalam pertuduhan rasuah.

Ini bukan kali pertama kekecohan disaksikan ketika persidangan perwakilan di peringkat bahagian.

Pada 17 Oktober lalu, Persidangan Perwakilan Pemuda Umno Bahagian Rantau Panjang kecoh apabila sekumpulan individu bertindak agresif dengan menjerit dan melaungkan rasa tidak puas hati bagi membantah jumlah perwakilan yang didakwa tidak sah.

ULASAN MB


Dalam pada itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, insiden pergaduhan pada persidangan perwakilan Umno Bahagian Seremban pagi ini tidak sepatutnya berlaku.

Sambil melahirkan rasa sedih dengan kejadian itu, Mohamad, yang juga Menteri Besar Negeri Sembilan, berkata beliau akan meneliti laporan penuh insiden itu daripada jawatankuasa pemantau.

"Setakat ini, saya sedang menunggu laporan jawatankuasa pemantau," katanya kepada pemberita ketika mengulas kejadian iu.

-mSTAR Online

Gov't to appeal RPK release

The government is to appeal the release of leading blogger Raja Petra Kamaruddin, who was detained under controversial internal security laws and freed last week, according to reports today.

Raja Petra was released by the High Court on Friday after it ruled that the government had acted outside its powers by ordering Raja Petra to serve two years in detention without trial.

"I am disappointed but I respect the court decision," Home Minister Syed Hamid Albar told the New Straits Times newspaper.

However, he said his ministry would direct the attorney-general to appeal against the decision, the paper reported.

"We need to find out how the court interpreted the home minister's discretionary power" as laid out under the country's tough Internal Security Act (ISA), he added.

raja petra kamaruddin habeas corpus case 071108 12Raja Petra, founder of the popular Malaysia Today website, which has outraged top leaders with its stream of critical stories, was detained in September for writing articles that allegedly insulted Islam.

Raja Petra is best known for his articles on politics, and has already been charged with sedition and defamation for linking Deputy Prime Minister Najib Abdul Razak and his wife to the sensational murder of a Mongolian woman.

There has been a rash of detentions in recent months under the ISA, which allows for renewable two-year periods of detention without trial and which critics say have been increasingly used against political opponents rather than national security threats.

Mangsa Cacat Bom Bali Lega Pengebom Ditembak Mati

JAKARTA, 9 Nov (Bernama) -- Seorang mangsa kes pengeboman Bali 2002 hari ini melahirkan rasa lega kerana akhirnya keadilan dapat dilaksanakan apabila tiga lelaki yang bertanggungjawab dalam kejadian yang meragut nyawa 164 rakyat asing dan 38 rakyat Indonesia, ditembak mati awal pagi ini.

Mangsa itu Khusnul Khotimah, berkata beliau berasa lega dengan hukuman ke atas Amrozi dan abangnya Mukhlas serta Imam Samudra yang ditembak mati di bahagian jantung, yang telah dijalankan di Lembah Nirbaya di atas pulau tahanan Nusakambangan pada pukul 12.15 pagi ini.

Ketika ditemubual sebuah stesen televisyen tempatan pagi ini, beliau, yang mengalami kecacatan kekal di beberapa bahagian badan termasuk mukanya, berasa lega kerana menurutnya keadilan akhirnya telah dilaksanakan untuk semua mangsa, baik yang mati mahupun yang cacat kekal.

"Selain itu, saya meminta pemerintah agar mempertimbangkan memberi peluang pekerjaan kepada saya kerana sehingga kini masih belum mendapat pekerjaan akibat kecacatan yang saya alami," katanya.

Sementara itu, jenazah ketiga-tiga mereka sudah diterbangkan dengan helikopter ke kampung halaman masing-masing di Lamongan, Jawa Timur bagi dua beradik Amrozi dan Mukhlas, manakala ke Serang, Banten bagi jenazah Imam Samudra.

Dalam perkembangan berkaitan, semua media massa yang menunggu sejak sembilan hari lepas di sekitar rumah kedua-dua keluarga itu dilarang membuat liputan pemakaman mereka dan keluarga mereka pula membuat bantahan kerana pihak berkuasa mengenakan kawalan ketat sehingga menyulitkan ribuan penziarah.

Stesen-stesen TV tempatan yang membuat siaran langsung ketibaan jenazah-jenazah itu di Desa Tenggulun, Lamongan, menayangkan bagaimana ribuan orang yang diistilahkan sebagai 'pendukung' Amrozi dan rakan-rakannya meneriakkan 'Allahu Akbar" sebaik jenazah dipindahkan ke dua buah ambulans.

Dalam pada itu, sebagai reaksi kepada pengumuman pelaksanaan hukuman mati itu oleh jurucakap Mahkamah Agung Indonesia, Jasman Pandjaitan awal pagi ini, agensi-agensi berita asing pula melaporkan sebahagian keluarga rakyat Australia yang mati dalam pengeboman di kelab malam di Bali pada 12 Okt 2002 itu, turut berasa lega.

Bagaimanapun, Amnesty International yang berpejabat di London dilaporkan sebagai berkata bahawa ia mengutuk keras kejadian Bom Bali tetapi tetap menganggap bahawa pelaksanaan hukuman tembak mati ke atas ketiga-tiga pesalah itu sebagai melanggar hak asasi manusia.

A more aggressive MCA emerges

Nov 9 - MCA has in recent weeks stepped up its multi-racial rhetoric and distanced itself from its senior partner Umno in the ruling Barisan Nasional (BN) coalition.The party even appears to be backing the opposition on Chinese-related issues in what appears to be part of a strategy to regain lost support.Last month's party elections saw leaders promising to be more vocal and outspoken.Last week, it voiced its support for the Penang and Selangor Pakatan Rakyat-led state governments over multi-lingual signboards in the former and the appointment of Low Siew Moi as the acting General Manager of the Selangor State Development Corporation (PKNS)."Ironically, the very people in Malaysia who cheer for Obama do not think that a Chinese lady is deemed fit to lead PKNS," president Datuk Ong Tee Keat said in a statement.Wanita MCA chief Datin Paduka Chew Mei Fun, who led the initial charge on the PKNS issue, also questioned the decision made by Selangor Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim to appoint a Bumiputera to eventually replace the Low.The MCA's Legal Bureau then demanded an apology from Umno's Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo, the former Selangor Menteri Besar, for making "sensitive, irresponsible statements calculated to sow disunity amongst Malaysians" over the appointment of Low.However, party leaders insist that they have always been addressing these issues, but behind closed doors."We might be solving problems internally before but now our approach is different," Chew said when contacted by The Malaysian Insider.While she said that the party had taken a contrary stance to its Barisan Nasional partner Umno, it was a "professional stand" but "nowadays people politicise everything."Deputy president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek conceded that the party needed to be more outspoken because it is the wishes of members and the Chinese community."What was only discussed behind closed doors, we are now stating in the open because under our previous leadership, we were perceived as doing nothing."But there is no way we can make more noise than the opposition so more than that, we must also take action and influence policy because we are in government," he explained to The Malaysian Insider.He further rejected the idea that taking an opposing stand to Umno would strain ties."Umno leaders at national level do not share the sentiments that have been voiced out by the few local leaders," the former Health Minister said.At the grassroots, Puchong division deputy chief Datuk Theng Book concurred, saying that Umno leaders "have to play to certain political sentiments too.""But anyone can see that if you appoint a capable person and PKNS profits, then Malays are the ones who will benefit out of that," he added.Political scientist Wong Chin Huat's analysis of the issue is similar to that of Dr Chua's but for different reasons."MCA has no choice but to back the opposition in these matters so as not to be seen as merely an Umno advocate. If it cannot find any relevance, it will be wiped out in the next General Elections."So ironically, by opposing Umno and fighting for its own survival, it is also fighting for Umno's survival as BN cannot survive without MCA."Wong also added that while MCA needs to force political reforms, such as abolishing the Internal Security Act, pushing for media freedom and local elections (which would give them a role again in the Chinese majority PR-held states), it has to do so from a position where it is willing to leave BN."If not, being vocal only makes them a paper tiger," he concluded.-TMI

3 pengebom Bali jalani hukuman mati ditembak

[DIKEMAS KINI] CILACAP, Indonesia: Tiga pengebom Bali, yang didapati bersalah menyebabkan kematian 202 orang dalam letupan di kawasan peranginan Bali enam tahun lalu, menjalani hukuman mati ditembak tengah malam tadi.

Ribuan menyertai upacara pengebumian ketiga-tiga militan tersebut, termasuk pemimpin agama Abu Bakar Bashir.

Hukuman itu dilaksanakan selepas lebih seminggu pihak berkuasa Indonesia memaklumkan bahawa mereka akan ditembak awal bulan ini.

Hukuman ke atas Imam Samudra, Amrozi Nurhasyim dan adiknya Ali Ghufron telah dilaksanakan tengah malam tadi, beberapa kilometer dari penjara yang dikawal ketat di pulau Nusakambangan.

Ketiga-tiga mereka merupakan anggota kumpulan Jemaah Islamiah yang ditubuhkan oleh Basir.

"Sekitar pukul 12.15 tengah malam tadi (waktu tempatan) (1.15 pagi waktu Malaysia) ketiga-tiga mereka yang didapati bersalah iaitu Imam, Amrozi dan Ali menjalani hukuman mati dengan ditembak oleh pasukan penembak," kata jurucakap Jabatan Peguam Negara, Jasman Panjaitan.

"Hasil bedah siasat menunjukkan ketiga-tiga mereka sudah meninggal dunia," katanya.

Jabatan Peguam Negara dijadual mengadakan sidang akhbar untuk memberi butiran lanjut.

Qadar Faisal, salah seorang peguam mereka berkata, jenazah ketiga-tiga mereka telah dibawa dengan helikopter ke kampung mereka untuk tujuan pengebumian hari ini.

Jenazah adik-beradik Ali dan Amrozi dibawa ke Lamongan di Jawa Timur manakala Imam pula ke Serang di Jawa Barat.

Zakiah Darajad, isteri kepada Imam, dalam surat terbuka yang dibacakan oleh seorang saudara pada sidang akhbar di Serang berkata:

"(Saya) berharap Allah akan memberikan yang terbaik kepada mereka dan yang terburuk kepada mereka yang menyebabkan layanan buruk ke atas mereka," katanya.

Dalam pada itu, laporan Bernama semalam menyebut sejak Mahkamah Agung Indonesia memutuskan hukuman mati itu akan dilaksanakan pada awal bulan dan tidak akan melepasi 15 November, media massa tempatan baik cetak mahupun elektronik dan TV tidak putus-putus melaporkan pelbagai aspek pelaksanaan hukuman tembak itu.

Berpuluh wartawan tempatan dan asing sudah menunggu sejak beberapa hari lepas di pelabuhan menuju ke pulau itu dan di kampung halaman lelaki yang mereka istilahkan sebagai 'Pengebom Bali' itu.

Semalam keluarga seorang daripada pesalah itu, Amrozi, dilaporkan telah bertolak dari kampungnya di Lamongan, Jawa Timur menuju ke penjara Nusakambangan di Cilacap Jawa Tengah.

Laporan media massa tempatan menyebut mereka yang diiringi dua pegawai pemerintah ialah kedua-dua isteri Amrozi iaitu Choiriyana dan Rochma, juga kedua-dua isteri seorang pesalah lagi, Muklas, iaitu yang dikenali hanya dengan nama Paridah yang berasal Malaysia dan Ana dari Solo, Jawa Tengah.

Seorang anaknya yang masih belajar di sekolah rendah dan dua adik beradik kandung Amrozi juga turut berangkat.

Petanda ke arah dekatnya pelaksanaan hukuman mati itu sudah cukup banyak dilaporkan termasuk persiapan tiga buah helikopter oleh pihak berkuasa untuk membawa jenazah ketigatiga mereka ke kampung halaman masing-masing dan keterangan keluarga Amrozi bahawa mereka dilarang mengkafankan semula jenazah itu.

Di kampung halaman Amrozi pula, pihak keluarganya malah mengeluarkan pas khas yang menurut TV tempatan diberi label "Kafilah Syuhahad" untuk memastikan wartawan yang akan membuat liputan benar-benar wartawan.

Panjangnya waktu yang diambil untuk melaksanakan hukuman mati itu membuat banyak pihak tertanyatanya dan terbaru ialah tokoh terkemuka dari Parti Amanat Nasional, Amien Rais.

Menurut agensi berita Antara, keraguan Amien itu berpunca daripada sikap pemerintah Indonesia yang tidak kunjung tiba memberi kepastian tentang pelaksanaan hukuman mati itu.

"Saya menilai pemerintah ragu-ragu dalam menentukan sikap eksekusi ini.

"Masakan kes yang sudah berlangsung enam tahun dan hukumannya telah jelas dijatuhkan masih juga menjadi misteri, ini dunia yang aneh," katanya, yang menambah bahawa keraguan pemerintah itu membuat masyarakat tertanya-tanya.

Beliau meragui kemampuan Amrozi dan rakan-rakannya membuat bom sebesar yang digunakan di Bali itu dan mendesak pemerintah mencari dalang yang sebenarnya.

Belum dapat dipastikan sehingga malam ini sama ada semua petanda itu menunjukkan hukuman mati ke atas mereka, yang turut menarik perhatian masyarakat antarabangsa terutama keluarga rakyat asing yang mati dalam tragedi itu, akan dilaksanakan dinihari esok.

-mSTAR Online

Pencalonan: Bahagian Najib engkar arahan MT?

Umno bahagian Pekan yang diterajui oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mencalonkan beliau untuk jawatan presiden walaupun Majlis Tertinggi (MT) telah mengarahkan supaya bahagian tersebut tidak membuat sebarang pencalonan untuk jawatan tertinggi Umno.

Selain Pekan, MT juga sebelum ini tidak membenarkan bahagian Kepala Batas yang diterajui oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi membuat pencalonan bagi jawatan tertinggi.

Arahan tersebut dibuat bertujuan untuk mengelakkan ianya mempengaruhi perwakilan yang akan membuat pemilihan pada perhimpunan agung Umno Mac depan.

Kecuali jawatan presiden, bahagian Pekan tidak membuat sebarang pencalonan bagi jawatan tinggi yang lain.

najib tun razak 040808Mengulas perkara tersebut, Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata pencalonannya sebagai presiden parti oleh bahagian Pekan semalam tidak menjejaskan proses peralihan kuasa Mac depan.

Bernama melaporkan Najib berkata, jawatan presiden parti bukan lagi rebutan memandangkan beliau telah memenangi jawatan nombor satu parti tanpa bertanding.

"Jawatan ini bukan lagi perebutan. Saya juga telah jelaskan kepada presiden (Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) dan Setiausaha Agung (Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor) mengenai pencalonan berkenaan," katanya ketika menggulung perbahasan persidangan perwakilan Umno Bahagian Pekan semalam.

Pak Lah kekal di Kepala Batas

Najib berkata, pencalonan yang diterimanya dari bahagian yang diterajuinya itu, bukanlah mengingkari arahan MT.

"Saya tidak boleh menolak hasrat dan kehendak perwakilan yang tidak mahu terlepas (peluang) untuk membuat sejarah. Sekian lama Pekan menunggu, inilah kali pertama untuk mereka calonkan anak watan sendiri untuk jawatan tertinggi... jadi tidak timbul soal mengingkari MT," katanya.

Najib, yang juga ahli Parlimen Pekan, menjelaskan tujuan MT tidak membenarkan bahagian Kepala Batas dan Pekan membuat pencalonan jawatan tertinggi adalah bagi mengelakkan ia mempengaruhi perwakilan yang akan membuat pemilihan dalam perhimpunan agung Umno Mac depan.

"Tetapi bagi jawatan Presiden, Alhamdulillah dari Perlis hingga ke Sabah sudah menyatakan pendirian yang sama iaitu hampir 100 peratus menyatakan sokongan padu kepada saya menggantikan perdana menteri," katanya.

Sementara itu, perdana menteri menang tanpa bertanding jawatan ketua Umno bahagian Kepala Batas dalam mesyuarat perwakilannya pagi ini.

Pengumuman itu dibuat oleh setiausaha Umno bahagian, Datuk Ahmad Darus ketika memberi taklimat kepada perwakilan di permulaan mesyuarat di pusat Budi Penyayang.

Abdullah yang juga presiden Umno menerima pencalonan dari kesemua 85 cawangan di bahagian itu.

sumber - malaysiakini

Jemaah Malaysia Bertolak Ke Mekah

MADINAH, 9 Nov (Bernama) -- Jemaah haji Malaysia mulai bergerak masuk ke Kota Suci Mekah dari sini dengan kumpulan pertama tiga penerbangan haji berjumlah kira-kira 1,000 orang sejak Jumaat.

Kumpulan pertama yang menaiki penerbangan KT01 dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) di Sepang pada 30 Okt lepas, bertolak ke Madinah Jumaat malam, menurut jurucakap Lembaga Tabung Haji.

Kumpulan kedua dari penerbangan KT02, yang juga berlepas dari KLIA pada 30 Okt lepas bertolak ke Madinah Sabtu petang dengan menaiki sembilan bas.

Malam ini, jemaah haji yang menaiki KT03 pada 31 Okt dari Pulau Pinang pula akan bertolak ke Mekah dengan menaiki bas.

Jemaah haji Malaysia diberi kesempatan melakukan ziarah selama sembilan hari ke sini, antara lain berkunjung ke Masjid Nabawi dan menziarahi makam Nabi Muhammad SAW.