"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, July 17, 2008

Peliknya kes Raja Petra berbanding Anwar

Posted on Thursday, July 17 @ 23:10:35 MYT by reformis

Oleh Ketua Perusuh

Malaysia adalah sebuah negara yang boleh dikatakan kelakar dari segi pentadbiran perundangan dan keselamatan. Kita boleh lihat bahawasanya undang-undang di Malaysia biasanya dikendalikan mengikut persepsi sebelah pihak sahaja (biasanya milik kepada pihak berkuasa sahaja).

Mari kita kaji dua situasi perundangan yang berbeza ini.

Pertama, bagi kes pertuduhan “liwat” Anwar Ibrahim (defendan) dengan Saiful Bukhari Azlan (plaintif) anda akan dapat lihat bahawa Anwar Ibrahim (defendan) telah diminta keterangannya dan kemudiannya ditahan @ direman oleh pihak Polis. Ini adalah situasi biasa dimana defendan biasanya akan ditahan reman bagi memenuhi kehendak siasatan. Situasi ini tidaklah pelik dan ianya selari dengan keperluan undang-undang.

Kedua, bagi kes pertuduhan “persekongkolan untuk membunuh” melibatkan tiga (3) defendan iaitu, Rosmah Mansor, Aziz Buyong dan Norhayati Hassan dengan Raja Petra Kamarudin (plaintif) anda akan dapat lihat bahawa Raja Petra Kamarudin (plaintif) pula yang diambil keterangan malah seterusnya ditahan reman oleh pihak Polis.
Ini adalah satu situasi yang pelik kerana sepatutnya para defendanlah yang sewajarnya ditahan reman dan disiasat oleh pihak Polis. Tindakan pihak polis ini nampaknya tidak selari dengan keperluan undang-undang Malaysia.

Ini semua menunjukkan bahawa terdapat kuasa-kuasa (tangan ajaib) yang mungkin terlibat dalam mencaturkan urusan perundangan dan keselamatan negara. Apa yang pastinya, kita boleh lihat bahawa akan terdapat penahanan dan pendakwaan terpilih dilakukan oleh pihak Polis.

Sewajarnya pihak PDRM mengendalikan kedua-dua kes ini dengan profesional namun dari pengalaman yang lampau kita boleh lihat bahawa ianya tidak akan berlaku.
Pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR) wajar membuat satu siasatan terbuka untuk memastikan tiada unsur-unsur rasuah dalam kedua-dua kes yang dinyatakan diatas.

Yang pasti, sistem perundangan, siasatan dan kehakiman Malaysia sedang dan telah mengalami kemerosotan yang melampau sehinggakan menjadi satu bahan lelucon diperingkat tempatan dan antarabangsa. Selagi mana perkara ini berlaku di Malaysia, saya pasti para pelabur asing akan menjauhkan diri mereka dari melabur di Malaysia kerana pastinya mereka tidak akan mendapat pembelaan yang sewajarnya daripada sistem perundangan dan kehakiman Malaysia.

Kini anda dan saya boleh lihat betapa banyak pelabur asing telahpun memindahkan operasi mereka ke negara lain terutamanya Thailand, Vietnam, China dan Taiwan.

-Detikdaily

DNA: Anwar beri jika ada perintah mahkamah...

Andrew Ong | Jul 17, 08 7:48pm
Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan membenarkan polis mengambil sampel DNA darinya jika mahkamah memerintah demikian, kata peguamnya, Sankara Nair hari ini.

Bercakap kepada pemberita di kediaman Anwar di Bukit Segambut, Kuala Lumpur, Sankara berkata, polis boleh memohon kepada mahkamah jika mereka mahu sampel DNA tersebut.

Semalam, sewaktu ditahan, Anwar enggan memberi contoh DNA darinya kepada pihak polis bila mereka membawanya ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Bagaimanapun, Sankara berkata, usaha polis itu mungkin dikecewakan seperti dalam kes-kes duluan sebelum ini.

"Terdapat satu kes yang didengar oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk KC Vohrah yang tidak membenarkan polis memaksa sesiapa memberi contoh darah atau contoh dari badan," katanya.


Menurut Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, pihak polis akan menggunakan ruang undang-undang yang ada untuk
mendapatkan contoh DNA Anwar.

Pada 28 Jun lalu, seorang bekas pembantu Saiful Bukhary Azlan membuat laporan polis mendakwa dia telah diliwat oleh mantan timbalan perdana menteri itu.

Manipulasi laporan polis

Dalam perkara berkaitan, Sankara berkata, beliau telah mencuba sebanyak lim akali - secara lisan dan bertulis - untuk mendapatkan laporan polis Saiful.

Katanya, pada 3 Julai lalu, polis Brickfields telah bersetuju memberi salinan laporan tersebut tetapi enggan berbuat demikian pada hari berikutnya.

"Laporan polis adalah dokumen awam dan tertuduh patut diberikan satu salinan," katanya.

Peguam dan ahli Majlis Kepimpinan Tertinggi PKR, Latheefa Koya menjelaskan, kebiasaannya, polis akan merahsiakan laporan untuk melindungi identiti pengadu, tetapi dalam kes ini, identiti Saifaul sudah diketahui umum.

"Apa yang kami bimbangkan ialah laporan polis tersebut dimanipulasikan selepas polis mengambil kenyataan Anwar," katanya.

Sebelum itu, Sankara berkata Anwar juga enggan menyerahkan pasportnya seperti yang diminta oleh pegawai penyiasat kerana beliau belum lagi didakwa di mahkamah.

Katanya, pergerakan Anwar tidak boleh disekat dan menegaskan ketua umum PKR itu akan melaporkan diri di ibupejabat polis (IPK) Kuala Lumpur pada 18 Ogos seperti yang diminta.

"Ketika itu, mereka boleh memilih untuk melanjutkan tempoh ikatjamin, memutuskan tidak perlu lagi siasatan lanjut atau mendakwa beliau," tambahnya.

Anwar ditangkap semalam untuk membantu siasatan polis terhadap laporan Saiful itu. Beliau dibebaskan dengan ikatjamin polis pada jam 9.45 pagi tadi. Berita asal

Anwar dibogelkan, periksa alat sulit

Jimadie Shah Othman | Jul 17, 08 3:14pm

kemaskini 5:56pm Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau telah ditelanjangkan sewaktu menjalani pemeriksaan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) malam tadi.

Menurutnya, seluruh badan beliau diperiksa, termasuk bahagian sulitnya.

Secara berseloroh, beliau berkata, mereka juga "ukur apa yang perlu" dan beliau "ikut semuanya (arahan doktor)".

"Saya buat pemeriksaan seluruh badan saya, kemaluan saya termasuk mengukur apa yang perlu dan saya ikut semua," kata Anwar di sidang media di kediamannya di Bukit Segambut petang ini.

Katanya, beliau juga enggan membenarkan gambar fizikalnya diambil kerana bimbang ia dibocorkan kepada umum, termasuk di internet.

"Sudah tentu saya menolak diambil gambar kerana ia akan ada dalam (laman perkongsian video) YouTube. Kamu fikir saya boleh percaya sistem sedia ada," katanya.

anwar ibrahim freed from police ipk detention pc 170708 11Menurut mantan timbalan perdana menteri itu lagi, beliau juga enggan sampel darahnya diambil untuk ujian DNA sewaktu menjalani pemeriksaan kesihatan tersebut.

Anwar berkata beliau enggan membenarkan sampel itu diambil atas nasihat peguam dan doktor.

"Saya berikan beberapa alasan atas nasihat peguam dan pakar-pakar DNA dalam dan luar negara. Pertama, simpanan DNA memang ada dalam tangan polis. Kedua, yang dituduh dalam simpanan polis. Apa saja mungkin berlaku. Apa perlu DNA daripada saya?" katanya.

Lagi pula, tambahnya, simpanan DNA beliau - yang beliau dakwa diambil secara paksa pada 1999 - masih ada dalam simpanan polis.

Sampel darahnya 10 tahun lalu diambil dari HKL atas arahan ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan, waktu itu seorang pegawai penyiasat kesnya.

"Tilamnya dibawa (dalam perbicaraan kes pertama), percikan darah dan sebagainya disebut. Ada percubaan membuat penipuan besar. Apabila kita bongkar, ditarik balik tuduhan yang berkaitan," kata Anwar.

"Apa perlu saya bagi, apa saja boleh jadi," katanya sambil menambah, ini kerana DNA Mohd Saiful pun ada dalam simpanan polis.

Sebelum dibawa ke HKL, tambahnya, pegawai-pegawai polis berpangkat ACP dan SAC II memberi jaminan beliau boleh dibebaskan malam tadi selepas menjalani pemeriksaan tersebut.

Namun, sekembalinya daripada HKL, pengawai penyiasat kesnya DSP Jude Pereira mengatakan bahawa beliau perlu memberi keterangan lanjut pada pagi ini.

anwar ibrahim freed from police ipk detention pc 170708 07Semalam, Anwar ditahan ketika dalam perjalanan pulang selepas memberi keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) di Putrajaya dan dibawa ke ibu pejabat polis kontinjen (IPK) Kuala Lumpur.

Polis menahannya semalam untuk merakam percakapannya dan dibebaskan menjelang 10 pagi tadi.

Tokoh utama pembangkang itu disoal siasat berhubung laporan polis oleh bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat olehnya.

Tambah Anwar, beliau terpaksa tidur di atas simen dalam lokap di tingkat tujuh bangunan IPK itu.

"Saudara tahu lokap apa? Lokap penjenayah besar di Malaysia. Betul, pegawai (polis) layan dengan cukup baik, menyentuh saya pun tidak. Tetapi saya diletakkan berbaring di atas simen sepanjang malam dengan kedudukan (sakit) pinggang saya diketahui," jelas Anwar.

Jelasnya lagi, hanya pada kira-kira 1 tengah malam, isterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail datang membawa tuala sebagai alas tidur.

Kesan daripada tidur atas simen tersebut, kata Anwar, beliau mengalami sakit pinggang dan terpaksa mengambil suntikan penahan sakit.

Selepas berbaring sekejap, tambahnya, barulah keadaan kembali baik.

Bagaimanapun, Anwar berkata, sepanjang di sana, pihak polis melayannya dengan baik.

"Saya tidak pertikaikan layanan (baik) pegawai polis di semua peringkat (jawatan) semasa saya di IPK Kuala Lumpur. Memang saya ucapkan terima kasih kepada mereka. Pertama, sebab saya tidak dipukul dan sewaktu memberikan keterangan, saya memberikan kerjasama penuh," katanya.

anwar ibrahim freed from police ipk detention pc 170708 08Beliau juga mempersoalkan tindakan polis enggan memberi salinan laporan Mohd Saiful terhadapnya.

Katanya, beliau bertanya perkara itu dan polis hanya menjawab "diarahkan tidak boleh bagi laporan (kepada Anwar)".

"Siapa yang arah? Timbalan perdana menteri atau isterinya atau ketua polis negara?" katanya di sidang media itu, disambut ketawa pemberita.

Sehubungan itu, Anwar menyuarakan kebimbangannya mengenai kemungkinan laporan pengadu kes tersebut dipinda selepas polis mengambil kenyataannya malam tadi.

"Kalau laporan (Mohd Saiful) itu diberikan pada saya tengah hari ini, siapa tahu bahawa itu adalah laporan yang asli? Dipinda, dipinda, dipinda," katanya.

Mengulas kaedah penangkapannya semalam, Anwar berkata: "Saya kesal kerana polis bertindak begitu. Terutama kenyataan (pengarah Jabatan Siasatan Jenayah) Datuk Bakri (Mohd Zinin) yang mengingatkan saya gaya dan lagak ketua polis negara pada 1998, Tan Sri Rahim Noor.

"(Beliau) cakap dengan angkuh dan tidak benar, umpamanya mengatakan saya enggan untuk ke balai polis."

Anwar turut berterima kasih kepada perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kerana bersedia menjamin keselamatannya sepanjang dalam jagaan polis.

Bagaimanapun, beliau menolak tanggapan bahawa beliau dibebaskan atas pertolongan perdana menteri.

"Saya tidak fikir begitu. Saya tidak harus masuk (lokap) kalau pelaksanaanya profesional," kata Anwar.

Selain kehadiran lebih kurang 50 wartawan dan jurugambar, kira-kira 200 penyokong turut berkumpul di perkarangan rumahnya.

Beberapa tokoh pembangkang yang hadir di situ termasuklah setiausaha agung PAS Datuk Kamaruddin Jaafar, timbalan ketua menteri Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin; ahli parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud dan ahli jawatankuasa pusat PAS Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi.

-malaysiakini

Nora bebas...Siapa Sponsor Bloggers???

Assalamu'alaikum...

Semalam Nora Reformist kena tangkap masa buat demo dekat IPK...

Alah bisa, tegal biasa kata orang.Nora Reformis dengan lock up memang tak dapat dipisahkan bagi para reformist yang mengenali Nora...Gua tau lu kuat sis!

Baru kejap tadi ada member SMS katanya Nora dah dibebaskan & semalaman dilokap diiringi acara soal-siasat atau soal-siat siat aku tak tau la, tapi confirm la kene soal...

Soalan Pak Polis ialah...Siapa sponsor semua blogger???


Sponsor???

Kah kah kah kah kah...aku gelak sorang...

blogger-blogger sumer jawab la bagi pihak masing-masing...

Ni jawapan aku...

Makan aku cukup-cukup dengan gaji aku kat tempat kerja ni...pakaian aku dah 5 tahun tak terbeli yang baru...sponsor? Rakan-rakan seperjuangan ramai yang sponsor aku dalam bentuk...

SEMANGAT...

thanx for all...

PAS sokong Anwar enggan beri DNA

Jul 17, 08 4:23pm
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyokong keputusan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim yang enggan membenarkan Hospital Kuala Lumpur (HKL) mengambil sampel DNA kerana dikhuatiri akan dimanipulasi pihak berkuasa.

nasharuddin mat isa 03Dalam kenyataan yang dibacakan oleh Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa (kiri), yang juga ahli Parlimen Bachok di Parlimen hari ini, beliau berkata parti ini mengambil pendirian menolak sebarang tuduhan yang berbentuk andaian dan spekulasi.

"Begitu juga dengan penggunaan DNA yang pada bila-bila masa boleh di manipulasi, diada-adakan dan ditokok tambah bagi menafikan keadilan yang sebenar.

"Saya menyeru kepada semua agar berpegang teguh kepada prinsip Islam dan undang-undang bahawa seseorang itu tidak bersalah selagi tidak terbukti kesalahannya di mahkamah yang diadili.

"Asas ini harus dipegang dalam menilai tuduhan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim," katanya.

Di samping itu, Bernama melaporkan beliau juga mengalu-alukan pembebasan Anwar namun memandang berat cara penangkapan yang dibuat terhadapnya.

"Kami memandang berat cara penangkapan Anwar yang dibuat polis semalam yang tergesa-gesa dan kasar walaupun beliau bersedia melaporkan diri dan memberi
kerjasama.

Ditahan semalam

Semalam, Anwar ditahan ketika dalam perjalanan pulang selepas memberi keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) dan dibawa ke ibu pejabat polis kontinjen (IPK) Kuala Lumpur.

Beliau ditahan semalam untuk dirakamkan kenyataannya dan dibebaskan pagi tadi.

Beliau disoal siasat berhubung laporan polis oleh bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat oleh Anwar bulan lalu.

Dalam satu sidang akhbar petang tadi, Anwar menjelaskan bahawa beliau enggan membenarkan sampel DNA diambil atas nasihat peguam dan doktor.

Lagi pula, katanya, simpanan DNA-nya ada dalam tangan polis yang diambil secara paksa pada 1999.

"Apa perlu saya bagi, apa saja boleh jadi," katanya sambil menambah, ini kerana DNA Mohd Saiful pun ada dalam simpanan polis.

-malaysiakini

Suara Rakyat: Anwar ada pegang rahsia kerajaan?

Rahsia peralihan kuasa itu dipegang rapat oleh Anwar. Hanya Anwar saja yang tahu siapa-siapakah diantara MP BN yang akan melompat. Dan hanya Anwar saja yang masih mempunyai begitu ramai rakan-rakan yang masih memberikan kepercayaan kepadanya dikalangan MP-MP BN itu.

Suhaimi Said: Anwar tidak perlu ditahan kerana beliau mematuhi arahan untuk melapur diri jam 2.00 petang. Semasa kenderaannya dipintas polis beliau
mempunyai masa melebihi satu jam lagi ke pukul 2.00 petang.

Kalau disorot kenyataan Anwar sendiri, beliau terpaksa memendekkan tempoh penyiasatan oleh BPR untuk melapur diri ke IPK membuktikan bahawa Anwar mematuhi arahan polis untuk hadir ke IPK jam 2.00 petang.

Saya sangat bimbang dengan penahanan Anwar ini kerana terbukti didalam episod 1998 banyak perkara yang telah dilakukan terhadap Anwar dan hanya "berpantang maut sebelum ajal" sahaja yang memanjangkan nyawa Anwar. Hidup-Mati adalah ditangan Tuhan.

Anwar pada waktu itu dipukul dengan pukulan maut, beliau tidak dibawa menemui doktor dan pegawai-pegawai atasan polis berkospirasi untuk menidakkan Anwar telah menerima pukulan maut.

Saya sangat bimbang episod yang sama boleh berulang kembali memandangkan bahawa pada kali ini Anwar membawa agenda perubahan Kerajaan dari BN ke Pakatan Rakyat.

Mungkinkah pertukaran kerajaan itu menjadi kenyataan, bukan pada 16hb September tetapi lebih awal dari itu?

Ada orang yang percaya dan ada yang tidak percaya. Namun, orang yang tidak percaya pun menaruh bimbang kemungkinan peralihan kuasa itu akan benar-benar berlaku.

Rahsia peralihan kuasa itu dipegang rapat oleh Anwar. Hanya Anwar saja yang tahu siapa-siapakah diantara MP BN yang akan melompat. Dan hanya Anwar saja yang masih mempunyai begitu ramai rakan-rakan yang masih memberikan kepercayaan kepadanya dikalangan MP-MP BN itu.

Kerajaan BN memang takut dengan peralihan kuasa ini. Banyak perkara yang akan dikorek dan ramai pemimpin mereka yang akan dibawa kepada pengadilan apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih kuasa.

Puluhan kes rasuah yang berprofil tinggi, yang kini disapu di bawah karpet, akan dinaikkan. Kes-kes jenayah berprofil tinggi yang kini tidak disiasat sepenuhnya akan menjalani penyiasatan baru.

Maka apalah sangat kes liwat yang didatangkan kepada Anwar itu kepada pemimpin-pemimpin Kerajaan. Kes melibatkan Anwar boleh diwujudkan bukti-bukti atau pemalsuan bukti-bukti. DNA boleh dipalsukan. Semua perkara boleh dipalsukan asalkan Anwar boleh didapati bersalah, dan dengan itu hilanglah satu episod peralihan kuasa.

Kehadiran Anwar tidak dapat dipisahkan dengan peralihan kuasa; dan ketiadaan Anwar juga akan membawa padah kepada peralihan kuasa sebelum 16 September.

Saya sangat bimbang jika Anwar ditahan berlanjutan. Kes yang sengaja diada-adakan terhadap Anwar akan menjadi perkara nyaa melalui pemalsuan bukti.

Secara kebetulan saya pernah membaca sebuah buku karangan W.Smith dengan tajuk: I was aIA Agent in India. Didalam buku itu telah diceritakan bahawa mereka yang menyusahkan CIA akan berhadapan dengan pelbagai kesusahan, kesemua bukti boleh diada-adakan, dan fitnah yang tertinggi ialah melibatkan orang itu dibunuh.

Anwar telah membuat lapuran polis terhadap orang nombor satu angkatan polis, beliau telah mebuat lapuran keatas orang nombor satu dari jabatan pendakwaan, Anwar telah mendedah tape Lingam dan oleh itu berhadapan dengan orang-orang yang sangat berpengaruh di Malaysia, dan Anwar mahu isytiharkan Kerajaan Baru.

Kerjabuat Anwar adalah kerjabuat besar dan tidak semudah itu Anwar akan dilepaskan oleh penguasa-penguasa tersebut.

->>>republikKATA<<<

Press Statement by DSAI

ciplak dari : Nurul Izzah Anwar

KUALA LUMPUR, MALAYSIA; JULY 17, 2008

On Saturday, 12-07-2008, the police came to my house to serve a Section 111 Criminal Procedure Code notice, harassing my family and demanding my presence at the IPK Kuala Lumpur (Federal Territories Police headquarters) at 2pm on Monday, 14-07-2008 despite an earlier agreement with my lawyers for me to come to the IPK on Monday 14-07-2008. On the next day, Sunday, the police also served an ex-parte court order, prohibiting me from physically being within 5 km from the Parliament on Monday 14-07-2008. As you can see, my house and the IPK KL are within 5 km radius from the parliament building. The court order effectively put me under house arrest on Monday and at the same time prevented me from going to the IPK.

On Monday, 14-07-2008, the presence of police personnel outside the compound of my house strengthened our suspicions that they would be prepared to arrest me as soon as I left the compound of my residence, on the pretext of me violating the court order. The issue here, is which order should I comply with, the ex-parte court order or the Section 111 notice from the police?

On the same day, the police through the Investigating Officer, one DSP Jude Pereira wrote and faxed to my lawyer at about 1.06pm, informing that I was required to be present at the IPK KL on Wednesday, 16-07-2008 at 2.00 pm to assist with the investigation. I conveyed my agreement to the appointment and it was communicated to the police through my solicitor, Messrs S.N Nair and Partners via telephone and letter on the same day.

On Wednesday, 16-07-2008, I was at the Anti Corruption Agency (BPR) head office to record my statement pursuant to the police report lodged by me at IPK Shah Alam on 01-07-2008, against the Attorney General Gani Patail and the Inspector General of Police Musa Hassan for their involvement in the fabrication of evidence way back in 1998. To ensure that we will be able to attend the appointment with the police at 2pm, we cut short our statement at the BPR’s office, and this fact was clearly conveyed to the BPR officers present.

At about 12.45 pm, the IO, DSP Jude Pereira called Mr Nair to confirm about our attendance and Mr. Nair confirmed that we would attend that 2pm appointment. We were about to have a quick lunch at my house before proceeding to the IPK. 5 minutes later, we were ambushed by a team of masked and heavily armed police personnel near my house.

I was arrested and brought to the IPK. I cooperated fully with the police by giving my cautioned statement from 2.30 pm to about 7.30 pm. At this particular point, the IO and the other officers handling this case were doing their job professionally. I was then given assurances by Assistant Commissioner of Police Razali and later Senior Assistant Commissioner II Khor (through my lawyer) that I would be released on police bail on the same day.

However, later on, upon my return from Kuala Lumpur General Hospotal (HKL), the IO, DSP Jude Pereira informed me and my lawyers that I will be detained and put in the police lock-up overnight for the purpose of recording a further statement in the morning.

I and my lawyers protested, giving our undertaking that we will be back anytime required by the police to continue with the recording of the statement, and there was no need for me to be detained overnight, and that I should be released on police bail. The police, through the IO were adamant that I should be detained and put in the police lock-up overnight, despite them knowing about my physical condition. I had to spend the night sleeping on a cold cement floor, which aggravated my back injury which was due to the beating I received from the then IGP, Tan Sri Rahim Nor on 20th September, 1998.

This morning, after a short statement that was recorded for about 30 minutes, I was released on police bail. I was in pain and had to immediately receive some medical treatment upon my return home.

I now wish to deal with the statement of the Criminal Investigation Department (CID) Director, Dato Mohd Bakri Mohd Zinin as appeared in Utusan Malaysia today, inter alia

“Pasukan khas bertopeng polis terpaksa memintas kenderaan DSAI di Bukit Segambut di sini dan menahan Anwar ekoran tindakan Penasihat PKR itu mengubah haluan kenderaannya pada saat-saat tempoh yang diberi kepadanya untuk menyerah diri kepada polis pada pukul 2 petang ini hampir berakhir”

This is a blatant lie from the CID director to cover up their shameful act of abuse of police powers. I have given the assurances and had just informed the IO 5 minutes before the disgraceful ambush by the police through my lawyer who was with me in the same car.

In addition to the above, the Deputy Home Minister, Wan Farid said, as reported in Star Online that, I “went voluntarily to the police car without any incident.” Again, this is also a blatant lie by the government.

I take to task the IGP for this abuse of police power against me through the events I’ve narrated above. It appears that the events of the last few days, the nature of my unwarranted arrest, my overnight incarceration which was actually absolutely unnecessary, were an act of personal vengeance against me in retaliation to the reports I lodged earlier against him, which are now being investigated by the ACA.

DNA

I have reasonable grounds for having no confidence in the system. In the course of the trial of the false allegations of sodomy in 1998, DNA evidence was fabricated and used against me. The persons responsible for the fabrication then were the IGP, SAC Rodwan and the AG, are new key players in this investigation.

Until now, I have been denied access to the police report made by the accuser against me.

My accuser is still under police protection and as such, any fabrication is possible if they take my DNA. My decision to refuse a DNA test is taken through advice of my lawyers and DNA experts, both local and overseas.

ANWAR IBRAHIM

TERKINI: Raja Petra dibebaskan, hakim setuju pertuduhan tidak lengkap

Khamis, 17 Julai 2008 • Kategori: Berita Semasa, Berita Utama, Nasional

KUALA LUMPUR, 17, Julai (SK)-Hakim Mahkamah Majestrit hari ini bersetuju untuk mengatakan bahawa pertuduhan keatas Raja Petra Kamarudin adalah tidak lengkap.

Beliau akan dibebakan sehingga Peguam Negara meminda dan membuat satu lagi pertuduhan baru keatas beliau.

Sebelum ini, Raja Petra enggan berkata apa-apa berhubung akuan berkanunnya di Mahkamah yang mengaitkan isteri timbalan perdana menteri dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Beliau pagi tiba di IPK KL kira-kira jam 10 pagi tadi dan seterusnya dibawa ke Mahkamah Jalan Duta.

Menurut laporan berita Malaysiakini, beliau dijangka didakwa mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan berhubung
akuannya 18 Jun lalu yang mengaitkan Rosmah Mansor dengan pembunuhan
wanita Mongolia itu.

Mei lalu, Raja Petra telah ditahan dan didakwa dengan tuduhan hasutan kerana penyiaran artikel bertajuk ‘Let’s send the Altantuya murderres to hell’ dalam lamanwebnya Malaysia Today.

-Suara KeADILan

Hadi: PAS setia bersama Pakatan

Jul 17, 08 2:20pm Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan parti itu akan terus bersama Pakatan Rakyat bagi mewujudkan sebuah kerajaan yang amanah, bersih dan adil.

Dalam suasana politik negara yang penuh dengan fitnah dan kegawatan sosial dan ekonomi, PAS akan terus bersama Pakatan Rakyat, katanya.

"Amat perlu dijelaskan di sini, bahawa isu ini jangan sesekali diseret bagi digunakan Umno demi menutup dan mengalih perhatian rakyat tentang pergolakan yang sedang parah berlaku dalam parti tersebut," katanya dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu dibacakan timbalannya Nasharudin Mat Isa, yang juga ahli parlimen Bachok, dalam sidang media di bangunan Parlimen hari ini.

Turut serta setiausaha agung Datuk Kamarudin Jaffar, bendahari Dr Hatta Ramli, ahli jawatankuasa pusat Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dan ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Kamarudin dan Dr Hatta masing-masing ahli parlimen Tumpat dan Kuala Krai.

Menurut laporan Harakahdaily.net, PAS menyifatkan BN gagal menangani isu-isu rakyat seperti isu kenaikan kos sara hidup yang mendadak dan ketidakstabilan ekonomi serta masalah jenayah yang meruncing.

"Kepada seluruh penyokong PAS saya menyeru agar kita terus mempertahankan dasar perjuangan PAS yang suci dan mulia serta memanjatkan doa bermunajat kepada Allah agar keadilan dapat ditegakkan di bumi Malaysia," kata Abdul Hadi, juga ahli parlimen Marang.

Abdul Hadi, yang mengalami masalah kesihatan, tidak hadir. Beliau baru-baru ini dimasukkan ke Institut Jantung Negara.

Kenyataan ini dipercayai mengulas ura-ura rundingan parti itu dengan Umno dan dakwaan keretakan dalam Pakatan - termasuk ulasannya dalam satu wawancara minggu lepas - seperti dilaporkan media.

-malaysiakini

Isu liwat halang Anwar kuasai k'jaan

Jul 17, 08 2:07pm
Pemuda PAS menyifatkan siasatan dakwaan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai percubaan untuk menghalang penasihat PKR daripada mengambil alih kerajaan persekutuan, kata ketuanya Salahuddin Ayub.

"Dewan Pemuda PAS melihat bahawa kerajaan BN sengaja memanipulasikan isu liwat ini untuk menyekat Anwar daripada meneruskan usahanya mengambil alih kerajaan daripada BN," katanya hari ini.

"BN kini benar-benar tergugat kerana Anwar telah mengumumkan beberapa lagi wakil rakyat BN akan melompat dan beliau sendiri akan bertanding dalam pilihanraya dalam masa terdekat ini."

Selain menuduh polis telah diperalatkan untuk berbuat demikian sewaktu menangkapnya "secara keras" dan "di luar batas kemanusiaan", ahli parlimen Kubang Kerian juga berkata siasatan itu satu helah BN menghalang Anwar bertanding dalam satu pilihanraya kecil.

"BN hanya mencari helah supaya Anwar tidak dapat bertanding dan menggunakan isu liwat ini untuk menahan Anwar, sekali gus menyekat gerakan pembaharuan politiknya. Ini adalah satu pendekatan yang kotor dan tidak bermaruah, bahkan sama sekali menyalahi semangat demokrasi," katanya dalam satu kenyataan.

-malaysiakini

Saiful Bukhari Azlan tinggal di kondominium mewah RM2.2 juta?

Dilulus terbit pada Thursday, July 17 @ 12:00:00 MYT oleh SongkokPutih

Mungkin ramai yang ingin mengenali siapa susuk watak Saiful Bukhari Azlan yang telah 'menggegarkan' negara dan antarabangsa tentang aduan dan dakwaan liwatnya oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Walaupun kes ini belum pun diputuskan kesahihannya malah masih dalam siasatan mengikut lunas undang-undang, namun segala tindakan individu selama ini masih menimbulkan tanda-tanya yang sehingga kini belum lagi muncul daripada 'tempat persembunyiannya' walaupun setelah membuat aduan dan laporan polis di pondok polis Hospital Kuala Lumpur pada 28 Jun lalu.

Satu laporan menyiarkan Saiful disifatkan sebagai seorang yang aktif berpersatuan sejak menuntut di Universiti Tenaga Nasional (Uniten) di Bangi dan pernah bertanding dalam MPP (Majlis Perwakilan Pelajar), sesi 2006/07 dan beliau didakwa satu-satunya calon MPP yang pro-Aspirasi yang dilihat berpihak kepada kerajaan.

Bekas pelajar jurusan kejuruteraan elektrik, yang tidak menamatkan pengajiannya tahun lalu, dalam pilihanraya umum Mac, mempamerkan sokongan kepada perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan BN di laman sosialnya di Friendster.

"Walaupun dia mengiringi Anwar untuk kempennya, tetapi di laman maya, dia berkempen untuk BN," kata sumber yang dipetik daripada Malaysiakini dan beliau juga didakwa merupakan sukarelawan kempen KeADILan sewaktu pilihan raya umum yang lalu.

Dalam pada itu perkara yang agak menghairankan banyak pihak ialah kemampuan Saiful menyewa Unit 1151 of Kondominium Desa Damansara di Kuala Lumpur jika dilihat dari sudut latar belakang pekerjaannya.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris melaporkan sebuah unit kondo mewah itu berharga sekitar RM 2.2 juta manakala sewa bulanannya adalah diantara RM7,500 sehingga RM15,000 yang mana terdapat kemudahan seperti sauna, kolam renang, gelanggang squash dan tennis serta 'fitness centre'.

Sementara itu Timbalan Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak yang dipetik sebagai berkata mengakui gambar yang tersiar diambil ketika Saiful datang ke pejabatnya pada 12 Februari lalu bersama seorang rakan untuk berjumpa dengan pegawainya bagi mendapatkan sokongan untuk mendapatkan biasiswa dari kerajaan melanjutkan pelajaran.

"Dia (pembantu Anwar) seorang pemimpin di kalangan pelajar. Dia pun ambil gambar dengan pemimpin lain. Soalnya bukanlah peranan sesiapa tetapi sama ada perkara itu berlaku atau tidak. Saya bukan orang di sebalik perkara ini. Itu terserah pada polis untuk tentukan," katanya.
Najib berkata pembantu Anwar itu merupakan bekas pemimpin pelajar di Universiti Tenaga Nasional (Uniten) manakala pegawainya di dalam gambar itu bertanggungjawab antara lain, bagi perkara berkaitan dengan pendidikan tinggi.

"Adalah menjadi lumrah tetamu, terutamanya para pelajar yang datang ke pejabat TPM (Timbalan Perdana Menteri), untuk mengambil gambar dengan pegawai-pegawai sebagai kenangan lawatan mereka," katanya. _

Mesej Kepada Ahli UMNO & Penyokong BN

email dari : zainal abidin abu bakar

Assalamu'alaikum kepada para REFORMIST dan warga PerisikRakyat....

Tidak cukupkah peristiwa 1998 dan perbicaraan DSAI yg didakwa atas kes liwat telah membuktikan bahawa beliau ternyata dianiaya. Dakwaan tersebut terbukti fitnah untuk membunuh karier politiknya dan menjahamkan keperibadian beliau di mata masyarakat.

DSAI dijatuhi hukuman penjara 6 tahun BUKAN atas kesalahan meliwat tetapi atas kesalahan rasuah (menyalahgunakan kuasa).

Pada zaman pemerintahan TDM dulu, hanya DSAI shj yg berani menyuarakan bangkangan terhadap TDM samada dlm mesyuarat kabinet mahupun dalam mesyuarat majlis tertinggi ameno (sesiapa di sini yg mempunyai akses, sila semak rekod ameno be end).

Pada pandangan saya, kes liwat terbaru ini yg didakwa melibatkan si SiFool Sodom (pembantu peribadi DSAI di ibupejabat PKR) juga semata-mata suatu tindakan kotor politik ameno be end untuk menghentikan perancangan dan perlaksanaan rencana Pakatan Rakyat dengan melencongkan tumpuan umum daripada terus memberi perhatian dan sokongan kepada gagasan Pakatan Rakyat yg diterajui DSAI.

Cuba kita perhatikan sejenak beberapa isu lain seperti:- PAS dikatakan bersetuju bergabung dgn ameno untuk kepentingan dan perpaduan melayu, TKM 1 PP dikatakan meletakkan jwtan krn tidak dpt bekerjasam dgn KM PP - Saudara Lim Guan Eng, memperlekehkan MB Perak dari PAS yg dituduh ada perjanjian sulit dgn DAP hanya untuk mendapatkan kerusi MB tersebut....

Berbalik kepada isu tuduhan liwat yg dikenakan ke atas DSAI ini, saya ingin bertanya kepada ahli0ahli ameno, penyokong-penyokong be end di sini. Tidakkah kalian tidak dapat melihat dan menilai susur galur perjalanan perbicaraan kes yg terdahulu? Tidakkah ada sekelumit rasa kasihan atau simpati ke atas seorang TPM yg diperlakukan sebegitu rupa? Tidak pernahkah terfikir difikiran waras saudara/saudari/tuan/puan/dato'/datin sekalian bhw jika seorang TPM boleh diFITNAH, dipecat, bekalan elektrik air diputuskan serta merta, ditangkap umpama seorang penjenayah kejam atau mafia dan dibicarakan di mahkamah secara songsang dan tidak adil, dinafikan segala bahan bukti pembela...apakah tidak mungkin perkara itu terjadi kepada diri kita!

Ini bukan hanya perjuangan untuk batang tubuh DSAI semata-mata tetapi natijahnya amat bahaya kepada negara Malaysia tercinta ini jika kita berterusan menerima FITNAH sebegini sebagai kaedah untuk menjatuhkan atau menjahanmkan hidup seseorang. Tatacara penangkapan DSAI pd tengahari smlm shj sudah menunjukkan betapa PDRM memungkiri pernyataannya sendiri dan DSAI. Kejadian di Parlimen juga menjelaskan lg betapa MP ameno be end menjerit melolong mahukan DNA TEST segera dijalankan ke atas DSAI. Mereka berdegar-degar bercakap ttg sikap berkecuali dan professional yg tinggi PDRM dalam melaksanakan siasatan. Ya! Professionalisme PDRM hanya untuk ameno be end shj! Bukan untuk bersama-sama menjaga keselmatan dan keharmonian rakyat!

Kes rogol menjadi-menjadi! Kanak-kanak hilang tidak selesai lagi makin bertambah! Kes rompakan semakin kerap berlaku terutamanya beberapa minggu selepas kenaikan harga minyak! Penyeludupan diesel dan khazanah negara terus berlaku tanpa ada rasa ragu!

Perhatikan dengan mata hati dan minda terbuka.... isu kenaikan minyak ini ialah isu berangkai.... Mungkin ahli-ahli amneo be end dan penyokong-penyokongnya terlalu kaya raya atau mempunyai stok simpanan minyak yg banyak atau mendapat bekalan makanan percuma sehingga tidak merasakan keperitan rakyat terbanyak. Oleh itu, PDRM wajib memainkan peranan lebih efisien meredakan tekanan rakyat dengan memantau, menangkap seterusnya mendakwa penjenayah-penjenayah sebenar bukannya menjadi pak turut kepada ameno be end mengadakan sekatan-sekatan jalanraya mencari dan menangkap penyokong-penyokong Pakatan Rakyat!

Saya ada soalan kepada ahli-ahli ameno dan penyokong-penyokong be end yg bekerja dengan jabatan-jabatan kerajaan terutamanya PDRM, TENTERA, KASTAM, IMEGRESEN, BPR di sini:- Menurut pengalaman dan pengetahuan saya, seseorang kakitangan atau anggota kerajaan tidak kira apa jawatan yg disandangnya itu, hendaklah digantung perkhidmatannya dan tugas-tugas rasminya buat sementara waktu (atau mengambil cuti rehat) pada jangka masa tertentu sekiranya seseorang kakitangan atau anggota tersebut berada dalam siasatan melibatkan masalah displin atau siasatan yg melibatkan perundangan. Ini adalah perlu agar seseorang itu diyakini tidak mengganggu perjalanan / proses siasatan itu berlangsung serta diyakini dapat memberikan kerjasama kepada pegawai penyiasat berkenaan. Jika benar, mengapa Najib, Musa Hassan dan Gani Patail masih bebas ke sana ke mari menjalankan tugas-tugas rasmi sebagai penyandang jawatan sekarang? Adakah mereka ini ada keistimewaan dan kekebalan tersendiri di segi undang-undang Malaysia?

Amaran Kepada Anwar?: Lif Dinaiki DSWA & Anak Meletup, Berasap & Hampir Terjatuh

Khamis, 17 Julai 2008 •

Pejabat Anwar Ibrahim mengarahkan keselamatan rapi 24 jam menjaga keselamatan Presiden KeADILan Dr Wan Azizah Wan Ismail dan seisi keluarga selepas terjadinya insiden menakutkan sedang mereka melawat Anwar Ibrahim di Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur.

Lif yang dinaiki Dr Wan Azizah berserta dua anaknya, Nurul Nuha dan Nurul Iman tiba-tiba meletup, menyebabkan salah satu dari tali kabelnya terputus. Lif itu kemudiannya menjadi senget sebelum ia ditenggelami asap.

Kejadian itu berlaku sekitar jam 11.30 malam ketika Dr Wan Azizah dan dua anaknya itu mahu menghantar persalinan dan kegunaan mandi kepada Anwar Ibrahim yang ditahan semalaman di IPK Kuala Lumpur.

Anwar Ibrahim ditahan sekembalinya beliau dari Hospital Kuala Lumpur untuk pemeriksaan kesihatan.

Bomba dipanggil ke tempat kejadian dan mengambil masa hampir satu jam untuk membuka dan menyelamatkan keluarga Anwar Ibrahim.

Peguam Sivarasa Rasiah dalam satu sidang media di luar IPK berkata kejadian itu "mungkin disebabkan penyelenggaraan lif yang tidak baik".

Polis meminta maaf diatas kejadian tersebut, dan membenarkan Dr Wan Azizah membawa naik semua anaknya menemui Anwar Ibrahim. Sebelum itu, polis hanya membenarkan Dr Wan Azizah ditemani dua anaknya.

Anwar enggan beri DNA bimbang dimanipulasi pihak berkuasa, kata peguam

17/07/2008 11:40am

KUALA LUMPUR 17 Julai — Penasihat Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak membenarkan Hospital Kuala Lumpur mengambil sampel DNA beliau kerana khuatir ia akan dimanipulasi oleh pihak berkuasa, kata peguamnya, Sankara N.Nair.

Katanya, mereka bimbang DNA akan dimanipulasi kerana pasukan penyiasat dalam kes liwat membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri itu pada 1998 juga terlibat dalam siasatan kali ini. “Lagipun DNA (Anwar) telah diambil masa kes dahulu (1998), kenapa perlu ambil lagi,” kata Nair.

Anwar, yang ditahan oleh sepasukan polis berhampiran rumahnya di Bukit Segambut di sini pada 1 tengah hari semalam, dibebaskan dengan jaminan polis pagi ini.

Semalam, Anwar menolak permohonan polis untuk mendapatkan sampel DNA secara sukarela. Polis juga gagal mendapatkan kebenaran beliau untuk mengadakan pemeriksaan perubatan penuh terhadapnya semasa berada di HKL.

Bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, 23, membuat laporan polis pada 28 Jun lepas mendakwa dirinya diliwat oleh Anwar pada 26 Jun lepas.

Anwar telah memfailkan saman dengan mendakwa Mohd. Saiful membuat laporan palsu. - Bernama

Siasatlah DSAI dengan penuh adil, telus dan penuh profesional

Saya kira ramai yang menjangkakan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim akan ditangkap semalam, ekoran laporan polis yang dibuat oleh bekas pembantunya Saiful yang mendakwa diliwat oleh Penasihat PKR itu. Sebelum ini ada yang menjangkakan DSAI akan ditahan sebelum debat beliau dan Shabeery di DBP, ada yang menjangka sebaik selesai debat, apa pun kini beliau telah pun ditangkap lantas menamatkan pelbagai spekulasi dan bacaan ahli-ahli nujum politik profesional dan amatur.

Saya dan saya yakin ramai yang lain bersimpati di atas nasib yang menimpa DSAI dan keluarga. Penangkapan ini megembalikan ingatan kita kepada peristiwa malang tahun 1998 dahulu.

Justeru itu kita menggesa pihak polis dan kerajaan agar memastikan segala profesionalisma dan ketelusan digunakan kali ini bagi menjamin yang kerajaan ini benar-benar telus dan tidak sewaenang-wenang menzalimi orang yang tidak bersalah. Kita tidak mahu episod hitam yang berlaku diera Tun Dr M berulang lagi.

Menurut laporan akhbar-akhbar tempatan, DSAI semalam enggan melalui pemeriksaan penuh di hospital termasuklah mengambil DNA nya. Kita boleh memahami alasan DSAI setelah melalui pengalaman ngeri dan pahit pada tahun 1998 lampau. Oleh itu saya merasakan tidak keterlaluan kali ini jika perlu benar pemeriksaan penuh dilakukan dan sampel DNA beliau diambil demi membantu proses penyiasatan, pihak polis dan kerajaan hendaklah membenarkan pihak ketiga yang bebas jika perlu dari luar Malaysia untuk melakukannya.

Bukan kita meragui atau tidak mempercayai pakar tempatan, tetapi demi keadilan dengan mengambil kira pengalaman yang lepas, saya percaya inilah jalan penyelesaian sebaik-baiknya.

Kalau kerajaan BN ini benar tidak mahu mengulangi kesilapan era Tun Dr M, dan tidak mahu dituduh zalim dan berkonspirasi terhadap DSAI, bertindaklah sewajarnya. Jika tidak selama-lamanya mereka akan dikritik oleh rakyat dan dunia luar.

ciplak dari : Roslan SMS corner

Anwar freed on police bail

Jul 17, 08 9:09am
BREAKING NEWS!
updated 12.02pm
PKR de facto leader Anwar Ibrahim, who was arrested yesterday, was freed on police bail at 9.45am.

 • To hold a press conference at 2pm
 • Not charged, report back on Aug 18

AJK MCA keluar, ura-ura sertai PKR

Jul 17, 08 12:00pm
Ahli jawatankuasa pusat MCA Dr Tan Yee Kew meninggalkan MCA dan bakal mencetuskan kegemparan baru apabila bekas setiuasaha parlimen ini diura-urakan akan menyertai PKR.

Dalam sidang media mengumumkan keputusannya keluar parti hari ini, Dr Tan berkata "PKR satu pilihan yang baik" apabila diminta mengulas ura-ura itu.

Bagaimanapun beliau akan mengumumkan parti baru yang bakal disertainya tidak lama lagi.

Dr Tan, bekas timbalan ketua Wanita MCA, diura-urakan akan dilantik pengerusi Majlis Perbandaran Klang.

-malaysiakini

Petra diseret ke mahkamah

Jul 17, 08 11:26am

Penulis blog terkenal Raja Petra Kamarudin ditahan dan dibawa ke Mahkamah Jalan Duta untuk didakwa berhubung akuan berkanunnya yang mengaitkan isteri timbalan perdana menteri dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Beliau dijangka didakwa mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan berhubung akuannya 18 Jun lalu yang mengaitkan Rosmah Mansor dengan pembunuhan wanita Mongolia itu.

Raja Petra dan peguamnya tiba di ibu pejabat polis kontinjen (IPK) Kuala Lumpur pada jam 10 pagi.

Isterinya Marina Lee Abdullah bimbang Raja Petra sekali lagi enggan diikat jamin dan berada tahanan seperti sebelum ini.

"Ini adalah kesalahan yang boleh diikat jamin. Saya harap dia tidak akan mengejutkan saya lagi dan enggan diikat jamin," katanya.

Dua bulan lalu, apabila Raja Petra didakwa dengan tuduhan hasutan kerana menyiarkan artikel bertajuk 'Let's send the Altantuya murderres to hell' dalam lamanwebnya Malaysia Today, dia enggan diikat jamin.

Dia bagaimanapun bersetuju diikat jamin tiga hari kemudiannya setelah bermalam di Penjara Sungai Buloh.

-malaysiakini

Anwar bebas jaminan polis pagi ini, kembali ke IPK 18 Ogos

17-07-2008 11:39:52 AM
Oleh G. MANIMARAN, ARIFFUDDIN ISHAK, NURUL ALIN dan LEE YAN XIU


Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika dibawa polis ke Hospital Kuala Lumpur semalam.
- foto SIN CHEW

(Mutakhir) KUALA LUMPUR: Selepas ditahan polis lebih 18 jam Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim telah dibebaskan atas jaminan polis, kata peguamnya Sankara Nair sebentar tadi.

Beliau dibebaskan kira-kira 9.40 pagi tadi.

Tiada sebarang pertuduhan akan dikenakan terhadap Anwar.

Pada 18 Ogos ini, Anwar akan kembali memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur kira-kira pukul 9 pagi.

Beliau dilihat keluar dari IPK Kuala Lumpur melalui pintu belakang dan meninggalkan premis itu dengan kereta yang dinaiki isterinya, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail menuju ke rumahnya di Bukit Segambut.

Anwar dilihat meninggalkan perkarangan IPK KL pada 9.45 pagi melalui pintu pagar belakang yang menghala ke Jalan Hang Tuah dengan menaiki kereta pacuan empat roda warna hitam.

Beliau dilihat melambai tangan dari dalam keretanya ke arah petugas media yang cuba mengejar kenderaan beliau.

Seorang lagi peguam Anwar, R.Sivarasa, berkata Anwar ditahan sepanjang malam di dalam lokap kecuali ketika keterangannya diambil.

Sehingga dibebaskan, pihak polis masih terus mengambil keterangan daripada Anwar pagi ini bagi membantu siasatan dalam kes itu, katanya.

Anwar ditahan pada 1 tengah hari semalam oleh sepasukan anggota polis yang menaiki tiga kenderaan, 50 meter dari rumahnya di Segambut.

Bekas pembantunya Mohamad Saiful Bukhari Azlan, 23, membuat laporan polis pada 28 Jun lepas mendakwa dirinya diliwat oleh bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Anwar telah memfailkan saman terhadap Mohamad Saiful kerana membuat laporan palsu berkenaan kejadian liwat itu yang dikatakan berlaku pada 26 Jun lalu.

Turut serta mengiringi Anwar adalah kereta yang dinaiki oleh Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Kira-kira 35 minit kemudian, beliau tiba di rumahnya sambil ditemani oleh anak-anak dan isterinya.

Menurut peguamnya, Sankara, Anwar mengadu sakit belakang disebabkan tidur di atas lantai ketika ditahan reman sepanjang malam tadi.

Oleh itu, beliau akan menerima rawatan doktor di rumahnya.

Anwar dijangka akan membuat sidang media pada pukul 2 petang ini di rumahnya.

Difahamkan sebelum Anwar dibebaskan beliau telah diambil keterangan, susulan proses semalam.

Kira-kira 45 minit kemudian, peguamnya, Sivarasa Rasiah tiba di IPK.

Sementara Sankara pula tiba pada pukul 8.50 pagi.

Katanya, salah seorang pegawai penyiasat polis menelefon beliau untuk memaklumkan bahawa Anwar akan dibebaskan atas jaminan polis hari ini sejurus selesai memberikan keterangan kepada polis

Pasukan peguam Anwar telah mencuba untuk membolehkan bekas Timbalan Perdana Menteri itu dibebaskan atas jaminan polis sehingga tengah malam tadi.


Menurut Sankara, pegawai penyiasat itu juga berjanji kepada beliau di mana tahanan reman terhadap Anwar tidak akan dilanjutkan.

Turut serta adalah peguamnya yang ketiga iaitu Saiful Izham.

Pada pukul 9.30 pagi, isteri Anwar, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail tiba di IPKKL bersama tiga orang anaknya termasuk Nurul Izzah dengan menaiki kereta jenis Honda berwarna hitam.

-mSTAR Online

Anwar bebas dengan ikat jamin

Jul 17, 08 9:30am

Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim telah dibebaskan dengan ikatjamin pagi ini.

Beliau dilihat keluar bersama anggota keluarga dan peguamnya dengan kereta pada jam 9.45 pagi.

Beliau balik ke rumahnya di Bukit Segambut, Kuala Lumpur dan dijangka mengadakan sidang akhbar pada jam 2 petang.

Anwar tidak menghadapi sebarang dakwaan tetapi diminta datang semula ke balai polis pada 18 Ogos depan.

Awal pagi ini, peguam Sankara Nair memberitahu pemberita di luar ibupejabat polis Kuala Lumpur, tempat Anwar ditahan semalaman, bahawa mantan timbalan perdana menteri itu akan dibebaskan jam 1 petang.

Menurutnya, Anwar mengadu sakit belakang selepas tidur di atas lantai simen malam tadi.

Pada jam 9.30 pagi isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tiba bersama anak-anaknya dan masuk ke dalam bangunan IPK Kuala Lumpur.

Anwar sedang berihat di rumahnya manakala para petugas media, termasuk media asing, sedang menunggu di luar.

Pada kira-kira jam 10.45 pagi, Wan Azizah dan anak sulungnya, Nurul Izzah keluar dari rumah tersebut.

"Suami saya dalam kesakitan," kata presiden PKR itu sebelum beredar keluar.

-malaysiakini

A ploy to thwart Opposition takeover, says Syed Husin

Posted by kasee Thursday, 17 July 2008

PETALING JAYA: The arrest of PKR leader Datuk Seri Anwar Ibrahim is to thwart the Opposition’s takeover of the country, party deputy president Dr Syed Husin Ali said.

He said the arrest came less than 15 hours after “an overwhelming majority of Malaysians expressed their support” for Anwar following his live appearance on television on Tuesday night.

In the debate with Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek, Anwar expressed his intention to stand for election and to lower the petrol price by 50 sen per litre once the Pakatan Rakyat formed the new government.

He also believed the police had arrested Anwar to “force” evidence out of him.

Dr Syed Husin said party president Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail was providing strong leadership and was assisted by a group of capable leaders.

He also warned supporters of possible agent provocateurs capitalising on Anwar’s arrest not to create public unrest and pin the blame on the party.

DAP secretary-general Lim Guan Eng said the party strongly criticised the police move.

Is there any need for such action when Anwar had complied fully with the law and shown willingness to co-operate fully with the investigation?” he said in a statement yesterday.

PAS secretary-general Datuk Kamaruddin Jaafar said the arrest was unexpected. He appealed for the public to remain calm.

A group of Anwar’s supporters gathered for a vigil outside the Kuala Lumpur police headquarters around 8pm and lit candles.

Several PKR leaders turned up to speak to the supporters periodically and told them to remain calm. One woman was detained after failing to comply with police orders.

At midnight, police ordered the group to disperse and were prepared to make more arrests.

Federal Reserve Unit personnel were bought on standby with two water-cannon vehicles.

At 12.20am, PKR Youth chief Shamsul Iskandar Mohd Akin urged the crowd to disperse. No further arrests were made.

Meanwhile, it is learnt that Wan Azizah and her daughter Nurul Hana were stuck in a lift at the police headquarters when going to visit and deliver some personal items to Anwar.

The incident happened at 11.50pm when Wan Azizah pressed the button to go to the floor where her husband Anwar was kept.

Crew from the nearby Hang Tuah fire station rushed to the scene at 12.08am after receiving a call, and managed to get the duo out at 12.25am

-Malaysia Today

Only minimal medical test done on Anwar, says lawyer

Sankara: Datuk is fine

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim, who was arrested by the police, refused to give a sample for a DNA test when he was brought to Hospital Kuala Lumpur.

His lawyer R. Sivarasa said that police requested for a full medical examination at the hospital but only a minimal one was done.

“I can confirm no DNA was taken. At this stage, we are not prepared to agree to that,” Sivarasa told reporters.

Anwar was brought to the hospital after his statement was taken yesterday afternoon.

He was arrested at 1pm just outside his house in Segambut Dalam.

His lawyer Sankara Nair said Anwar, who had finished his appointment with the Anti-Corruption Agency in Putrajaya in the morning, was heading home to refresh himself and say goodbye to his family before going to the police headquarters.

“But as we neared Anwar’s house, we were stopped by policemen and members of

the Special Ops Units (UTK) wearing balaclavas,” he told a press conference in the afternoon.

“At 11.20am, we told the ACA we had to stop. The officer was reluctant and wanted to finish everything off but we said we had to meet the police,” he added.

Sankara said Anwar had no intention of skipping his meeting with the police.

“We promised the ACA we would return on Monday,” he said.

Sankara said that at around 12.45pm, he received a call from the police asking if Anwar would be present at the station later, to which Sankara said yes.

“But a few minutes later, he was arrested,” he said.

Anwar, together with his driver, were in the car with Sankara and his other counsel R. Sivarasa at the time. Sankara said one Supt Taufek, who was in uniform, made the arrest under Section 377C of the Penal Code, although no warrant was produced.

The section is for the offence of carnal intercourse against the order of nature without consent.

The lawyer confirmed that the police did not use weapons or handcuff Anwar during the arrest.

Sankara said he was disappointed with the police for arresting Anwar when they had given him a 2pm deadline.

Sankara, who left the police station at 6pm. said Sivarasa stayed on to advise Anwar, as police allowed only one counsel to be present.

He said there was nothing much the lawyers could do for Anwar at this point in time.

“Police can detain him for 24 hours before requesting a remand order from the magistrate for a maximum period of 14 days.

“All we can do at this stage is to argue our case with the magistrate on why the remand should not be granted,” he said.

About 11.15pm yesterday, PKR supreme council member Badrul Hisham Shaharin addressed the crowd which had gathered outside the police headquarters and told them that Anwar would be held overnight.

He also urged the crowd, which held a candlelight vigil, to remain calm.

-the star online

Polis pintas bila haluan kereta diubah – Mohd. Bakri

KUALA LUMPUR 16 Julai –

Pasukan khas bertopeng polis terpaksa memintas kenderaan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Bukit Segambut di sini dan menahan Anwar ekoran tindakan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mengubah haluan kenderaannya pada saat-saat tempoh yang diberi kepadanya untuk menyerah diri kepada polis pada pukul 2 petang ini hampir berakhir.

Pemimpin PKR itu yang kini menjadi suspek kes liwat seorang pembantunya sepatutnya terus ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur di sini selepas selesai memberi keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) di Putrajaya tengah hari ini.

Selepas meninggalkan ibu pejabat BPR di Putrajaya untuk ke ibu negara pada pukul 12.25 tengah hari, kenderaan MPV Mazda yang membawa Anwar tidak terus ke IPK sebaliknya mengubah haluan ke arah rumahnya di Bukit Segambut.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Mohd. Bakri Mohd. Zinin memberitahu, polis terpaksa membuat keputusan menahan Anwar di Bukit Segambut pada pukul 1 petang kerana polis mempunyai alasan kukuh bahawa beliau mahu mengingkari arahan hadir ke IPK sebelum pukul 2 petang ini.

“Kita hendak tekankan bahawa Anwar pernah berjanji hadir ke IPK Kuala Lumpur pada Isnin lalu tetapi beliau gagal datang.

“Apabila beliau tidak terus ke IPK tengah hari ini dari ibu pejabat BPR di Putrajaya, sebaliknya mengubah haluan kenderaan ke arah rumahnya, kami fikir memang beliau tidak mahu datang ke IPK,” kata Mohd. Bakri ketika dihubungi.

Anwar diarahkan hadir ke IPK Kuala Lumpur pada Isnin lalu, tetapi beliau enggan datang. Semalam, polis mengeluarkan waran tangkap ke atasnya dan memberi tempoh sehingga pukul 2 petang ini untuk beliau memberi keterangan membantu siasatan kes liwat melibatkan pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

Dalam sidang akhbarnya di Bukit Aman pula, Mohd. Bakri memberitahu, segala tindakan pihaknya termasuk penggunaan pasukan dari Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Khas Bukit Aman mengambil kira keselamatan pegawai dan anggota polis terbabit serta individu yang diambil tindakan.

Beliau yang mengesahkan penahanan Anwar pada pukul 1 petang di sekitar Segambut berkata:

“Keselamatan adalah perkara paling utama dalam sesuatu operasi yang dijalankan. Polis Diraja Malaysia (PDRM) mempunyai peraturan dalam melaksanakan tugas dan tindakan (hari) ini selari dengan garis panduan sedia ada.

“Dalam melaksanakan tangkapan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim, ia dibuat secara profesional berdasarkan keperluan itu. Tangkapan oleh Jabatan Siasatan Jenayah Khas Bukit Aman tidak melanggar garis panduan yang ditetapkan.”

Mohd. Bakri menjelaskan, polis tidak mahu membuat tangkapan di dalam rumah Anwar kerana tindakan itu boleh menimbulkan kekecohan.

“Waran tangkap telah disempurnakan ke atas beliau. Ketika ini beliau sedang membantu dalam siasatan satu kes liwat yang telah dilaporkan kepada polis oleh seorang pembantu beliau.

“Beliau telah dibenarkan berjumpa peguam yang dipilihnya sendiri dan peguam beliau berada bersamanya pada waktu ini. Ahli keluarga beliau juga telah dibenarkan untuk berjumpanya,” ujar Mohd. Bakri.

Mohd. Bakri memberi jaminan bahawa Anwar ketika ini “selamat berada dalam tahanan pihak polis.”

-Utusan Online

TP - roadtax kene bayar, jalan tak boleh ikut sukati kita...ini macam kalau nak pergi mana-mana, kene mintak kebenaran dengan polis dulu...pak polis...saya nak balik kampung ni...jalan mana perlu saya ikut??? cara tangkap pun ala-ala gestapo...sah polis Malaysia & rejim Yahudi sama je...adik beradik...mampuih la kome...mati esok...main la api puas2...

Anwar Enggan Beri Sampel DNA

KUALA LUMPUR, 17 Julai (Bernama)
-- Datuk Seri Anwar Ibrahim enggan bekerjasama dalam siasatan tuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan apabila menolak permohonan polis untuk mendapatkan sampel DNA secara sukarela.

Peguam Anwar, Sivarasa Rasiah berkata polis juga gagal mendapatkan kebenaran Penasihat Parti Keadilan rakyat itu untuk mengadakan pemeriksaan perubatan penuh terhadapnya semasa berada di Hospital Kuala Lumpur (HKL) Rabu malam.

"Datuk Seri Anwar menolak kedua-dua permohonan itu. Tiada sampel DNA diambil malam ini," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur selepas mengiringi Anwar dari HKL.

Berikutan itu, Anwar, 61, diiringi semula ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL) pada pukul 10.34 malam selepas berada selama dua jam di hospital itu.

Sivarasa berkata Anwar hanya menjalani ujian perubatan asas semasa di HKL.

Sivarasa berkata polis juga menolak permohonan keluarga Anwar untuk membebaskannya dan ekoran itu Anwar dijangka terus ditahan dan bermalam di IPKKL.

Beliau berkata Anwar sehingga ini telah memberikan keterangan kepada polis selama lima jam.

Katanya polis akan menyambung mengambil keterangan daripada Anwar bermula pukul 7.30 pagi hari Khamis sehingga pukul 1 petang.

Bernama difahamkan, sekiranya perlu Anwar akan dibawa ke Mahkamah Majistret Kuala Lumpur hari Khamis untuk mendapatkan perintah tahanan reman bagi membolehkan polis meneruskan siasatan dan mendapatkan keterangan beliau berhubung kes liwat itu.

Sementara itu, kira-kira 500 penyokong Anwar masih berkumpul berhampiran IPKKL dengan harapan untuk mendapatkan maklumat terkini berhubung penahanannya.

Polis yang mengawal ketat kawasan itu masih menutup laluan Jalan Hang Tuah kepada semua kenderaan sebagai langkah keselamatan.

Di PETALING JAYA, Timbalan Presiden PKR Dr Syed Hussein Ali menyeru semua anggota parti supaya bertenang berikutan dengan penahanan Anwar.

"Saya mahu penyokong dan anggota PKR bertenang dan tidak melakukan perbuatan yang membawa kepada ketidak stabilan politik ," katanya pada persidangan di Ibu pejabat PKR di sini.

-- BERNAMA

Wan Azizah Terperangkap Dalam Lif IPKKL

KUALA LUMPUR, 17 Julai (Bernama)
-- Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail terperangkap di dalam lif di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL) Rabu malam ketika beliau melawat dan menghantar barang untuk suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini sedang ditahan di IPKKL bagi siasatan tuduhan kes liwat.

Semasa kejadian pada pukul 11.50 malam, lif dipercayai tersekat ketika Dr Wan Azizah yang ditemani anaknya Nurul Hana, menekan butang lif.

Sementara itu, Balai Bomba Hang Tuah mengesahkan menerima panggilan pada 12.02 pagi mengenai kejadian tersebut dan satu jentera bomba dikejarkan dan sampai ke tempat kejadian pada pukul 12.08 pagi.

Dr Wan Azizah dan anaknya berjaya dikeluarkan pada pukul 12.25 pagi.

-- BERNAMA

Kronologi pergerakan Anwar di BPR, IPK KL

10:05 pagi : Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di Ibu Pejabat Badan Pencegah Rasuah Putrajaya untuk memberi keterangan berhubung laporannya terhadap Peguam Negara dan Ketua Polis Negara 1 Julai lalu.

12:10 tengah hari : Anwar selesai memberi keterangan kepada BPR.

1:00 tengah hari : Anwar ditahan polis berdekatan dengan rumahnya di Bukit Segambut.

1:15 tengah hari : Anwar tiba di Ibu Pejabat Polis Kontigen Kuala Lumpur (IPKKL).

1:30 tengah hari : Isteri Anwar, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail bersama ananknya, Nurul Nuha tiba di IPKKL.

2.30 petang : Anwar mula memberi kenyataan kepada polis berhubung kes liwatnya dengan pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

3:15 petang : Dr. Wan Azizah dan peguam Anwar, Sankara Nair memberi kenyataan kepada pihak media yang menunggu di luar IPKKL.

8.35 malam : Anwar dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk menjalani ujian DNA.

8.45 malam : Anwar tiba bersama kenderaan polis di Hospital Kuala Lumpur.

9.00 malam : Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ditemui Azmin Ali, Naib Presiden PKR di bangunan Parlimen.

10.20 malam : Anwar selesai menjalani ujian DNA dan bergerak pulang bersama kenderaan polis ke IPKKL.

10.30 malam : Peguam Anwar berkata, Anwar menjalani pemeriksaan biasa di HKL dan ujian DNA tidak dijalankan hari ini. Anwar tidak membenarkan sampel DNA diambil.

11.30 malam : Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan anaknya, Nurul Izzah tiba di IPK KL dengan beg, dipercayai pakaian untuk Anwar.

11:45 malam : Anggota MT PKR, Badrul Hisham Syahzani mengisytiharkan gerakan reformasi bermula malam ini.

12.10 tengah malam: Peguam Anwar, Sankara Nair mengesahkan anak guamnya akan ditahan malam ini.

12.24 tengah malam: Ketua Angkatan Muda PKR, Shamsul Iskandar Mohd. Akin menenangkan penyokongnya di kawasan IPK KL dengan meminta mereka supaya tidak bertindak ganas.

12.35 tengah malam: Sivarasa memaklumkan polis akan menyambung mengambil keterangan daripada Anwar pukul 7.30 pagi (Khamis) dan akan memutuskan pada pukul 1 tengah hari sama ada dihadapkan di mahkamah ataupun sebaliknya.

-mSTAR Online

Apa yang sebenarnya berlaku ?

Pada awalnya, menjawab soalan wartawan mengapa polis komando bertopeng yang diarah menangkap Anwar, Musa berkata:“Mana ada.. polis takkan tangkap orang pakai topeng.”Tetapi apabila diberitahu bahawa seorang jurugambar sempat merakamkan peristiwa penahanan Anwar oleh sepasukan komando bertopeng itu, Musa menjelaskan:“Saya baru sampai (dari Brunei), saya tak tahu menahu, saya tak ada komen,” katanya.

Gambar ini memberi jawapan sebenar.

Operasi Lalang 2 Bermula?

25hb.April,2008 - dalam blog Malaysia Today, RPK mengejutkan seluruh negara melalui beberapa pendedahan berhubung kes pembunuhan gadis Mongolia Atlantuya Shariibuu didalam artikelnya yang bertajuk Let’s send the Altantuya murderers to hell dimana didalam artikel tersebut beliau mengaitkan antaranya Rosmah isteri TPM didalam kes pembunuhan berprofile tinggi tersebut.

18hb.Jun,2008 - sekali lagi RPK mengejutkan negara Malaysia dengan akuan bersumpahnya berhubung penglibatan Rosmah isteri TPM didalam kes pembunuhan Atlantuya.

28hb.Jun,2008 - pembantu khas Parti KeADILan Rakyat Shaiful Bukhari membuat satu laporan polis dipondok polis Travers HKL mendakwa dirinya diliwat DS Anwar Ibrahim.mengikut laporannya kejadian berkenaan berlaku beberapa kali di sebuah Kondominium & kali terakhir dia mendakwa diliwat DS Anwar Ibrahim ialah pada 26hb.Jun,2008.

3hb.Julai,2008 - penyiasat persendirian kepada penganalisis politik Abdul Razak Abdullah Baginda iaitu P Balasubramaniam dalam 1 sidang media di Ibupejabat Parti KeADILan Rakyat bersama DS Anwar Ibrahim mendedahkan penglibatan TPM Najib didalam kes pembunuhan Atlantuya dan maklumat tersebut terkandung didalam akuan bersumpahnya setebal 16 halaman.

4hb.Julai,2008 - P Balasundram yang sebelum ini mengejutkan rakyat Malaysia melalui akuan bersumpahnya menghilangkan diri & sehingga hari ini masih tidak menampilkan diri atas alasan keselamatan.beliau dikatakan sedang bersembunyi disebuah negara jiran selepas merasakan keselamatan dia & keluarganya terancam selepas pendedahan akuan bersumpahnya yang pertama.

16hb.Julai,2008 - DS Anwar Ibrahim ditahan polis di pertengahan jalan ketika pulang dari ibupejabat BPR selepas memberi keterangan berhubung laporannya sebelum ini yang mendakwa KPN & AG memalsukan bukti kes mata lebamnya 10 tahun lalu.

16hb.Julai,2008 - Polis mengeluarkan waran tangkap terhadap penulis blog terkenal Raja Petra Kamarudin berhubung siasatan akaun berkanunnya yang mengaitkan isteri timbalan perdana menteri dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu. Raja Petra dikehendaki hadir di ibu pejabat polis kontinjen (IPK) Kuala Lumpur jam 10 pagi esok.Dalam akuan berkanunnya bertarikh 18 Jun lalu, Raja Petra menuduh Rosmah antara tiga individu yang berada di tempat kejadian ketika wanita Mongolia itu dibunuh pada 19 Oktober 2006.

Raja Petra Kamarudin, Shaiful Bukhari, P Balasubramaniam & DS Anwar Ibrahim...4 individu yang sebelum ini silih berganti mewarna dunia politik negara Malaysia dengan berbagai kontroversi masing-masing & kesemuanya mempunyai kes yang "unik".aku katakan "unik" mengikut pandangan aku bilamana pihak PDRM mengambil langkah yang berbeza & "unik" dalam kes-kes berprofile tinggi yang melibatkan 4 nama diatas...
 • Raja Petra Kamarudin dalam akuan bersumpahnya menuduh Rosmah antara tiga individu yang berada di tempat kejadian ketika wanita Mongolia itu dibunuh pada 19 Oktober 2006.
 • Katanya, beliau mendapat maklumat yang boleh dipercayai bahawa antara kira-kira jam 10 malam 19 Oktober 2006 dan awal pagi berikutnya, malam mangsa dibunuh, terdapat dua orang lagi di tempat kejadian.
 • Beliau menamakan dua individu itu sebagai seorang kolonel, yang menurutnya pakar bom 'C4' dan isterinya yang dikatakan pengawal peribadi Rosmah.
"Unik"nya dalam kes ini ialah bilamana RPK sebagai pengadu, bakal ditahan oleh PDRM manakala Rosmah yang dituduh tidak dikenakan apa-apa tindakan setakat ini malah yang paling "unik" ialah pihak PDRM tidak memanggil Rosmah untuk diambil keterangan sebaliknya pihak PDRM berkunjung kerumah Rosmah untuk mengambil keterangannya sambil menikmati fresh oren yang dibeli di oversea oleh Rosmah tempohari.
 • Shaiful Bukhari melaporkan bahawa dia telah menjadi mangsa liwat majikannya iaitu ketua umum PKR DS Anwar Ibrahim.
 • Dalam laporannya, Shaiful mendakwa kali terakhir dia diliwat DS Anwar Ibrahim ialah pada 26hb.Jun,2008 disebuah kondominium sewanya.
Kes yang serupa dengan Azizan & Nallakarupan tetapi pendekatan yang berbeza diambil oleh PDRM.kalau dulu, Azizan & Nalla ditahan kerana membiarkan diri mereka di"liwat" tetapi Shaiful pula "dilindungi" oleh pihak polis malah yang lebih "unik" ialah pihak PDRM menerima laporannya yang tidak lengkap tanpa dijelaskan waktu beliau di"liwat" padahal tarikh dia diliwat dengan laporan dibuat hanya berbeza 3 hari sahaja.mustahil dia boleh lupa akan tarikh "bersejarah" dalam hidupnya?
 • P Balasubramaniam tampil bergaya & meyakinkan ketika mendedahkan akuan bersumpahnya yang pertama tetapi keesokan harinya beliau dengan gaya yang paling selekeh menjinjit beg plastik hitam membuat pengumuman menarik balik akuan sumpah yang pertama & menggantikannya dengan akuan bersumpah ke 2 di mana kenyataan-kenyataan yang berkaitan dengan Najib TPM telah di "liquide paper" kan tanpa kesan-kesan degil.
 • Selepas berjaya meng"magik"kan akuan bersumpahnya, Bala telah meng"chipsmore"kan dirinya beserta isteri & 3 orang anaknya juga tanpa kesan degil.
Sehingga kehari ini Bala masih meng"chipsmore"kan dirinya tetapi pihak PDRM yang amat cekap telah mengesahkan bahawa Bala selamat & berada disebuah negara jiran.ini lagi 1 kes "unik"...Bala sebagai pengadu juga dipanggil untuk diambil keterangan manakala orang yang dituduh bersenang lenang menikmati kebebasan hidup tanpa perlu risau apa-apa sebab pihak PDRM tidak menyiasat yang kena tuduh.

Bagi kes DS Anwar Ibrahim pula aku masih kabur...waktu dia ditahan 1 jam lebih awal dari tarikh akhir dia diminta hadir kebalai polis untuk memberi keterangan malah pihak BPR sendiri mengesahkan bahawa DS Anwar mohon disambung kesatu tarikh lagi untuk dia memberi kenyataan kepada BPR kerana dia perlu hadir ke IPK untuk memberi keterangan dalam kes tuduhan liwatnya.ini membuktikan bahawa DS Anwar sememangnya komited untuk memberi kerjasama kepada pihak PDRM dalam kes tersebut.

Ketika sessi soaljawab pula jurucakap bagi pihak DS Anwar menjelaskan bahawa DS Anwar enggan memberi sebarang keterangan atau kenyataan selagi belum mendapat salinan laporan yang dibuat oleh Shaiful terhadapnya.

Kenapa macam ada masalah pula dipihak PDRM untuk memberi salinan laporan tu?kalau betul ada bukti-bukti kukuh bahawa Shaiful diliwat, kenapa nak sembunyikan laporan tu? saja nak sembunyikan atau laporan tu "belum siap sepenuhnya" sebab skrip tak habis???

Agaknya pihak polis nak tunggu kenyataan dari DS Anwar dulu kot baru boleh nak siapkan laporan Shaiful tu...ada konspirasi ke??? kalau ikut maklumat yang aku dapat dari kakitangan Hospital Tawakal, Shaiful ni ada buat pemeriksaan kat sana tapi hasil pemeriksaan membuktikan yang "lubang belakang" Shaiful tak pernah "ditusuk sebarang objek"...

dah gagal kat Hospital Tawakal Shaiful ni pergi pula ke HKL ye? pas tu dengar khabar dari kakitangan HKL pulak keputusan pemeriksaan "lubang belakang" Shaiful ni sama je...masih "dara" & masalah sekarang ialah tak de Doktor yang sudi nak bersubahat mengeluarkan keputusan palsu...betul ke?...Shaiful...hang nak rasa ke kena "tarah" lubang belakang hang tu? Insya-Allah...tuhan itu Maha mendengar...mungkin doa engkau tu akan dimakbulkan Allah nanti...

Cuba kita perhatikan pulak apa hubung kaitnya ke 4-4 nama kat atas tu...
 • RPK tuduh Rosmah terlibat kes Atlantuya.
 • Shaiful Bukhari tuduh DS Anwar liwat belakang dia & Shaiful juga ada hubungan langsung dengan Najib TPM.
 • P Balasubramaniam tuduh Najib TPM kenal Atlantuya.
Kenapa 4 nama tu ada kaitan dengan TPM Najib & Rosmah? ni kebetulan ke memang ada 1 konspirasi?
Kenapa antara 4 nama tu, 3 daripadanya yang buat tuduhan keatas TPM Najib & Rosmah ada yang ditahan, akan ditahan & jugak hilang?
Kenapa yang tak buat tuduhan, sebaliknya ada hubungan langsung tak kene tahan padahal kalau ikut kes tahun 1998 yang kene liwat pun akan ditahan & dipenjarakan...bila pulak undang-undang depa pinda?

Atau mungkinkah operasi lalang 2 baru saja bermula???