"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, August 13, 2009

Minta Doakan Dr Lo Lo Ghazali Cepat Pulih

Minta semua pembaca mendoakan Dr Lo Lo Ghazali, MP Titiwangsa supaya cepat sembuh dari pembedahan paru-paru (labectomy) yang beliau jalani semalam di IJN. Dr. yang membedah beliau adalah Dr. Azhari Yaacob, pakar kardiothoratik Asia.

Berita yang baru saya dapat adalah Dr. Lo Lo selamat menjalani pembedahan dan telah pun keluar dari ICU. Sekarang Dr Lo Lo ditempatkan di Wad Kenanga, Intitut Jantung Negara dan sedang dalam proses pemulihan.

Marilah kita berdoa semoga Dr. Lo Lo cepat sembuh dan boleh kembali kepada tugas beliau dengan kadar segera. Amin...

PRK Permatang Pasir: Siapa Calon PAS..?

Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang akan mengumumkan calon Pas yang akan bertanding pada Pilihanraya Kecil Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir esok.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 17 Ogos sebagai hari penamaan calon dan hari pengundian pula ditetapkan 25 Ogos ini.

"Satu simbol yang sangat menarik untuk Pakatan Rakyat sebab, pertama yang bertanding ialah PAS, DUN tersebut pula dibawah Parlimen Permatang Pauh dan negeri ini pula dibawah jajahan DAP. Sebab itu saya kata pilihanraya ini sangat menarik. Nama calon sudah dalam poket saya. Malam esok saya akan umumkan siapa calonnya," kata Haji Hadi.

Sementara itu, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan keadilan akan memberikan sokongan kepada wakil PAS yang akan menghadapi pilihanraya kecil kali ini.

"Pada peringkat ini kita ingin jelaskan bahawa jentera Parti Keadilan Rakyat dan kebetulan Permatang Pasir dibawah Permatang Pauh. Kita akan berikan sokongan padu dan saksama. Kita telah kehilangan seorang wakil rakyat, Allahyarham Datuk Hamdan yang merupakan seorang ADUN yang baik dan juga sahabat baik saya sekian lama," ujar Datuk Seri Anwar.

Pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir diadakan berikutan kematian penyandangnya, wakil PAS Datuk Hamdan Abdul Rahman yang mendapat serangan jantung.

Hamdan menewaskan calon BN Ahmad Sahar Shuib dengan majoriti 5,433 undi apabila meraih 11,004 undi.

Pilihanraya ini merupakan yang ke 7 untuk tahun 2009.

Dari : Anjung Info

Pengliporlari - Sementara itu Pilihan raya DUN Permatang Pasir ini juga bakal menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara PAS, BN dan seorang calon Bebas daripada Pakar Motivasi, Kamarul Ramizu Idris yang menyuarakan hasratnya untuk bertanding. Kamarul yang tewas dalam dua PRK sebelum ini menyatakan bersedia membeli borang pencalonan di pejabat SPR negeri Jumaat ini.

Dalam pada itu ketua Polis Pulau Pinang berkata pihaknya sudah menyediakan anggota yang bakal dikerahkan dan menjalankan pemantauan di pusat penamaan calon Isnin ini, di institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Bukit Mertajam.

Mari! Mari! Mari!!! Keluar BARISAN masuk BULATAN... Mari! Mari!

Tok Peti Oh Tok Peti...

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria mengingatkan kumpulan ekstremis dan pelampau bahawa tanpa institusi raja yang menjaga golongan majoriti orang Melayu, negara ini tidak mungkin aman. Tegasnya, kerana institusi rajalah, negara ini yang suatu ketika dikenali Tanah Melayu kemudian Malaya seterusnya Malaysia terus kekal stabil dan makmur didiami pelbagai kaum.

Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap kumpulan ekstremis yang cuba mewujudkan unsur perpecahan dalam negara. “Benda ini (menghormati institusi raja dan agama Islam) sudah ada dalam Perlembagaan Negara, kalau tidak suka, keluarlah dari negara ini.

“Selama 52 tahun negara kita aman makmur, tiba-tiba ada pihak cuba hancurkan semua ini, sengaja nak buat kacau. “Dulu mereka diberi kerakyatan setelah setuju mahu patuhi syarat-syarat yang diberi, kalau tak suka lagi, keluarkan mereka dan kalau ada orang Melayu sendiri tak suka, keluarkan juga mereka dengan melucutkan kerakyatannya,” katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

TPU - Aku tak reti nak cakap apa dah... kalau dah Tok Peti sendiri keluarkan kenyataan "tanpa institusi raja yang menjaga golongan majoriti orang Melayu, negara ini tidak mungkin aman"...

Tok Peti kita di letak Rukun Iman dekat mana?
 1. Beriman kepada ALLAH SWT.
 2. Beriman kepada Malaikat-malaikat.
 3. Beriman kepada Kitab-kitab.
 4. Beriman kepada Rasul-rasul.
 5. Beriman kepada Hari Kiamat.
 6. Beriman kepada Qada dan Qadar.
Lagi kenyataan Tok Peti... "Dulu mereka diberi kerakyatan setelah setuju mahu patuhi syarat-syarat yang diberi, kalau tak suka lagi, keluarkan mereka dan kalau ada orang Melayu sendiri tak suka, keluarkan juga mereka dengan melucutkan kerakyatannya"...

Erm... nak tanya Tok Peti... Allah campak kita atas muka bumi ni ade ke Allah bagitau dekat hamba-hambanya yang ingkar - "Wahai makhluk bernama manusia... kalau kau tak suka, kau boleh keluar dari bumi ini..."...

Hebat Tok Peti sekarang... Wa caya lu..! Tok Peti ni dah dapat wahyu baru ke suruh agungkan makhluk daripada melebihi Allah...?

Ish ish ish ish ish...

Tok Peti... sape pun perintah mana ceruk bumi ni, kalau Allah tak redha, tak akan aman... bukan sebab UMNO, bukan sebab makhluk... dekat negara lain pun banyak jugak yang aman damai... atas kehendak sape tu Tok Peti..?

Konspirasi Membuang YB Saari Sungip dan Yang Menentang Idea Persepakatan PAS-UMNO di Selangor

Nota: Artikel ini dikirimkan kepada saya dari seorang yang duduk dalam PAS Selangor. Beliau adalah salah seorang yang menghadiri mesyuarat JK Khas di Bangunan SUK pada 30 Julai 2009 sekitar tengahari. Maklumat ini datang dari aktivis PAS yang tidak sanggup melihat PAS Selangor ditunggang bagai haiwan demi kepentingan politik pribadi beberapa orang yang berkepentingan.

>>>Amaran kepada YB Saari Sungip dan Mereka yang Seangkatan : Kamu akan Dibersihkan

Sebuah mesyuarat telah diadakan pada 30 Julai 2009 pada tengahari di Bangunan SUK Selangor. Mesyuarat tersebut antara lain bertujuan untuk membersihkan PAS Selangor dari unsur2 yang dilihat tidak tunduk pada PJ Selangor, Dato' Hasan Ali.

Mesyuarat tersebut dihadiri oleh penyokong2 UMNO dalam PAS Selangor. Antara yang hadir adalah Hj Yusof Ludin (bekas SU Negeri, bekas SB Bukit Aman), Roslan SMS, Suwardi Yaakob (penasihat PJ serta lawyer yang telah dipecat Bar Council), Dr Osman Sabran, Ustaz Mat Zain, YB Iskandar Samad, Khairuddin Osman dsbnya. Rata2 mereka yang dijemput adalah mereka yang selama ini dilihat pro kepada usaha membawa PAS masuk BN.

Agenda utama mesyuarat tersebut adalah memastikan senarai wakil-wakil rakyat PAS pada PRU yang terkehadapan adalah mereka-mereka yang dikenal pasti tidak sealiran dengan Pesuruhjaya Negeri.. Dengan kata lain, wakil-wakil rakyat yang dilihat tidak bersetuju dengan usaha Dato Hasan Ali membawa PAS bekerja sama dengan BN akan dipastikan tidak menjadi calon dalam PRU yang terkehadapan ini.

Orang yang paling terkehadapan membawa idea ini dalam mesyuarat rahsia di SUK tersebut adalah Hj Yusof Ludin, YDP PAS PJU merangkap bekas pegawai Special Branch Bukit Aman. Dan idea beliau disokong kuat oleh Suwardi Yaakob, sekarang ini penasihat kuat kepada PJ.

Dalam mesyuarat tersebut, Hj Yusof Ludin telah menjalankan tugas beliau sebagai seoarng agen SB yang cukup hebat. Beliau mengutarakan betapa pentingnya wakil-wakil rakyat yang tidak “wala’” ini mesti dibuang dari senarai calon pada PRU depan.

Dalam mesyuarat tersebut, beberapa nama ADUN PAS yang jelas dibenci dan mahu dibunuh karier mereka telah disebut. Nama-nama tersebut adalah :
 1. YB Saari Sungib – Dia adalah “top-of-the-list”.
 2. YB Yunus Khairi dari Kuala Langat.
 3. YB Dr Rani Osman – Meru.
 4. YB Dr Halimah (pun disebut).
 5. Dr Shafiee - Bangi.
 6. an besar kemungkinan YB Qassim Lembah Jaya (tapi mereka masih 50-50)
Dan ahli-ahli Parlimen yang mahu digugurkan adalah :
 1. YB Khalid Samad – Shah Alam.
 2. YB Dr Siti Mariah – Kota Raja.
 3. YB D Dzul – Kuala Selangor.
Nama Saari Sungip adalah antara yang paling lama dibahaskan. Marah sungguh mereka ini kepada Saari Sungip. Saya rasa kerana Saari Sungip banyak mendedahkan rahsia terutamanya dari segi pemberian kontrak dan projek kepada umum.

Idea Hj Yusof Ludin ini disokong kuat oleh Roslan SMS dan Suwardi Yaakob. Hebat sungguh jarum Hj Yusof Ludin tapi tak hairan kerana background nya dilatih di Bukit Aman sebagai SB.

Bagaimana dengan Penentangan Ahli?

Pada mulanya idea “pembersihan” ini mendapat sedikit tentangan dari mereka yang menghadziri mesyuarat tersebut. Alasan utama adalah mereka takut akan tindakbalas dari ahli dan penyokong di atas keputusan yang bakal dibuat Pesuruhjaya nanti.

Tapi, Hj Yusuf Ludin memberi jaminan bahawa sejauh mana kemarahan ahli kelak, akhirnya mereka tetap akan tunduk kepada keputusan parti untuk memilih calon. Ini kerana tahap ketaatan ahli PAS ini tinggi kepada parti. Begitulah hebat Hj Yusof Ludin dari segi berhujjah kerana hujjah ini berjaya mendorong mesyuarat ke arah membuat keputusan yang seterusnya.

Natijah dari mesyuarat tersebut, ditubuhkan sebuah JK Khas yang bersifat rahsia terus dibawah Dr Hasan Ali bagi mengkaji serta menyiasat senarai calon yang baru.

Dengan kata lain, bagi senarai calon yang tidak disukai, JK Khas ini akan mengumpulkan sebanyak mana fakta dan hujjah, samada betul atau tidak, untuk digunakan bagi memastikan calon itu tidak dicalonkan. Ini termasuklah mengada-adakan cerita serta khabar2 fitnah seperti yang pernah dikenakan ke atas Dr Syed Azman sewaktu PRK Kuala Terengganu dahulu.

JK ini juga akan mengkaji orang-orang yang hendak mereka naikkan sebagai wakil rakyat yang kelak akan menjadi pengikut setia kepada Dato Hasan Ali dan agenda beliau untuk menjadi MB dan berkawan dengan UMNO itu.

Di dalam organisasi PAS, kita sudah ada Jabatan Pilihanraya Negeri yang bertanggungjawab ke atas urusan menyenaraikan calon. Biasanya senarai calon akan dipersetujui oleh Perhubungan Negeri.

Siapa dia Suwardi Yaakob?


Suwardi Yaakob ini bekas calon PAS di Perlis pada 1999. Beliau adalah seorang peguam yang telah dipecat dari Bar Council atas kesalahan disiplin. Biasanya Bar Council sukar untuk memecat ahlinya kecuali ahlinya telah melakukan penipuan terhadap anak guam mereka secara jelas dan terang.

Suwardi ini juga adalah rapat dan menjadi penasihat kepada Ustaz Nasaruddin Mat Isa dan Dr Harun Din. Tidak hairan kedua-dua tokoh ini pro kepada PAS bekerjasama dengan UMNO.

Suwardi inilah ”culprit” sebenar. Oleh kerana background beliau adalah lawyer maka beliau mampu meyakinkan beberapa pimpinan Pusat untuk mempercayai berita-berita karut berkenaan Pakatan Rakyat dan Anwar Ibrahim.

Dalaman PAS Selangor

Ayahanda Lajin, Peace Dan Pukimak...

Ini foto kenangan Ayahanda Lajin di depan SUK Perak pada 3hb. Mac, 2009...
Ini juga foto kenangan Ayahanda Lajin, juga di hadapan bangunan SUK Perak pada 3hb. Mac, 2009 tetapi dengan aksi isyarat tangan "PEACE...!!!"
Dibawah ni pula foto kenangan Ayahanda Lajin yang terbaru sekali ketika Perhimpunan menyokong kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin bahawa Anwar Ibrahim adalah Pengkhianat Bangsa, di hadapan bangunan UMNO Perak, Ipoh, 1hb. Ogos, 2009... nampak tak yang pakai songkok tinggi tu..?
Lain, Lajin... kau ni tak serik-serik lagi... kasi malu orang Me"LAYU' daaa... memang kau minat mem"PEACE" e..?