"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, April 09, 2010

PRK Hulu Selangor: UMNO vs UMNO... gaduh gaduh gaduh gaduh gaduh... APCO..! Help..!

Oleh: Pria Malaya

Ternyata bangkai gajah tidak dapat ditutup hanya dengan timbunan daun kering..kebusukannya pasti juga teserlah..Umno dan Najib kini berhadapan dengan keadaan yg cukup genting..hakikat ini tentunya tidak dirasai oleh Umno luar Hulu Selangor, tetap bahang dan kepanasannya dirasai oleh kepimpinan dan ahli/penyokong Umno Hulu Selangor sendiri...

Mereka menuntut supaya calon melayu dari Umno untuk bertanding..mereka sanggup menghantar memorandum kepada Najib demi mempertaruhkan seorang calon berbangsa Melayu sebagai ayam sabung mereka menentang calon Melayu dari parti PR..bahkan lebih dari itu, mereka mengugut akan memboikot PRK kali ini jika tuntutan mereka tidak diendahkan..

Persoalan kini, apakah Najib lebih mengutamakan pandangan dari penduduk Hulu Selangor sendiri, atau hanya mengambilkira pandangan dan suara dari pihak luar Hulu Selangor..sama2 kita saksikan babak seterusnya...

Ikuti pengakuan khas mengenai kemelut dalaman Umno/BN ini oleh seorang blogger Umno (csimelayu.blogspot.com) yang melaporkan langsung dari Felda Sungai Tengi, Hulu Selangor, yang kemudiannya disahkan oleh seorang blogger fanatik Umno, House PK...

baca seterusnya di sini...

Logo Baru UMNO/APCO

Jasa-Jasa UMNO/BN Kepada Rakyat Malaysia

Stadium Runtuh Jambatan Bengkok Barang Naik Roboh Masjid ADUN Lompat Syirik Depan Tugu Negara Penyiasat Bala hilang Di Mana Sharlinie Trajedi Kg Memali ISA Wilayah Pembangunan Iskandar Israel Royalti Minyak Kelantan dan Trengganu Penghapusan Imuniti Raja-Raja Melayu Budak Tingkat Empat Mata Lebam Anwar Ibrahim Setinggan Kg Plentong Islam Hadhari PKFZ Sidang Bawah Pokok Kapal Selam tak boleh menyelam Minyak Naik Gaji Pekerja Estet RM350 Seleweng Duit PPRT Jual Saham BERNAS kepada tauke Hong Kong MAS Rugi Rizab Negara Merudum Makmal Komputer Runtuh PPSMI VK Lingam Correct Corect Correct Rampasan Kuasa Di Perak Jual Tanah Rizab Melayu Lina Joy Ahli Parlimen Lompat Akta Gaji Minimum Khir Toyo Hadiah Penyapu Pos Malaysia Rugi Ekuiti Bumiputra Masih 19% Kalimah Allah “Kami Mahu Idris,Natang” Tol Naik Tenaga Nasional Rugi Seleweng Subsidi Nelayan Enjin Jet Hilang Setinggan Kg Berembang APCO Rumah Khir Toyo RM27j DR M: UMNO Busuk Sampai ke Usus Speaker Haram Perak Trajedi Lubuk Merbau GST Tutup Sekolah Agama Rakyat SCOMI: Ular Lidi Telan Naga Jual Air Ke Singapura 3sen/1000 liter Altantuya Penyelewengan Dalam Felda Perisik Israel Dalam PDRM Arak Kepala Lembu Bakar Gereja RM52bilion Saham Melayu Hilang

Idea “Kerajaang Perpaduang” Dari APCO?

Saya tiada bukti, tapi perasaan saya mengarah ke situ. Ini kerana APCO diperkenalkan ke Malaysia melalui rakan mereka, Ethos Consulting. Ethos pula adalah konsultan diraja kepada bebudak tingkat empat sewaktu pemerintahan Pak Lah.

Jadi, ada kemungkinan, sewaktu perjumpaan2 dalam gelap, idea “Kerajaang Perpaduang” ini telah dilemparkan oleh puak2 UMNO kepada pimpinan2 PAS yang terlibat. Idea itu mungkin datang dari Ethos yang mendapatkannya dari APCO.

Maka, tidak mustahillah Presiden PAS sendiri menjadi negara Israel sebagai salah satu contoh “Kerajaang Perpaduang” di dalam temuramah beliau dengan HARAKAH satu masa dahulu:
"HARAKAH: Boleh Dato' Seri kemukakan contoh-contoh apa yang dikatakan "Unity Government" yang dipakai di mana-mana?

PRESIDEN PAS: Konsepnya mesti berubah dan bukan apa yang ada pada hari ini. Sebagai contoh, di Indonesia yang saya sebut tadi. 'Unity Government' di Indonesia berlaku pemisahan kuasa dengan 'SPR' atau Pemilu di Indonesia dengan badan politik. Pemisahan kuasa dengan badan kehakiman, sehingga badan kehakiman di Indonesia boleh menyeret Suharto ke mahkamah, boleh menyeret Perdana Menteri dan Menteri-menteri ke Mahkamah jika melakukan kesalahan. Ini kita (PAS) hendak bersihkan negara.

Di Israel sebagai contoh, Perdana Menteri Israel pun boleh dibawa ke mahkamah dan disiasat. Ini 'Unity Government' dan pilihan raya di Indonesia adalah pilihan raya yang berubah. Di mana Barisan Nasional tidak ada hak memonopoli TV termasuklah semua parti boleh menggunakan TV."
Bagi saya, apa sahaja cadangan dari UMNO kita wajib TOLAK dahulu. Kemudian setelah menolak baru kita nilai.

Ini kerana UMNO adalah sebuah entity penipu dan telah menipu sejak sekian lama. Menipu telah menjadi darah daging UMNO.

Mengapa kita nak berkawan dengan orang-orang sebegini?

Syukurnya gagasan kerajaang perpaduang tidak jadi. Hakikatnya ianya adalah satu front untuk menbuhkan kerajaan UMNO-PAS. Itu sahaja.

Kasihan Presiden PAS kena main dengan penasihat dan orang keliling kelalang nya.

Tulang Besi

Songkok Putih Dedah Nasa berjumpa Najib Dalam Gelap

Sewaktu berbalas email ini, saya berada di luar negeri. Jadi saya berkomunikasi dengan Songkok Putih untuk "cross check" beberapa maklumat saya dapat berkenaan dengan perkembangan politik dalaman PAS.

Antara maklumat yang saya dapat adalah perjumpaan dalam gelap antara pimpinan PAS dengan pimpinan UMNO.

Songkok Putih telah memberi respon seperti yang dibawah:
----- Original Message ----
From: "Ali @ Kamarudin" (tranung2006@yahoo.com)
To: Abdul Rahman Abdul Talib (cabearth4@yahoo.ca)
Sent: Tuesday, July 22, 2008 9:30:28 AM
Subject: Re: Permitaan Atas Islam

Terima kasih.
1. Isnya-Allah perbincangan antara peribadi enta dengan ana adalah rashia peribadi. Jika ana tak setuju dengan enta ana akan menulis secara umum melihat dan menggunakan nama yang enta menulis.

2. Maklumat enta dengan ana masih tak sama. Apa yang ana tahu tak ada perjumpaan di London.

Ini cerita versi ana:

Selepas pilihan raya wujud perjumpaan antara ustaz Nasa dengan Najib di Malaysia tanpa kebenaran pimpinan. Saya difahamkan Ustaz Harun Marah dan dia orang memberikan maklumat bahawa tak sempat panggil.

Akibat itu maka Mesyuarat Tergempar Dewan Harian PAS diadakan dan dalam mesyuarat itu, PAS telah hantar wakil seperti yang disebut oleh Kenyataan Tuan Guru (Tak kira siapa yang buat - sama juga cikgu Pa mouse tak tahu pegang tetapi boleh jadi blogger).

Perjumpaan ke tiga ialah seperti yang di sebut oleh dalam kenyataan Tuan Guru Presiden.

Saya setuju jika saudara sebut Ust Nasa, Ust Hassan Ali dan Cikgu Pa tetapi bila enta masukkan Ust harun enta tersilap besar. Cikgu Pa dengan Ustaz Harun memang macam kucing dengan anjing.
Ini bererti perjumpaan-perjumpaan dalam gelap dengan UMNO sudah berlaku dan diketahui dan dihalang oleh kepimpinan Pusat pada masa itu.

Namun, mengapa dinafikan serta berbohong kepada umum berkenaan dengan perjumpaan2 dalam gelap tersebut?

Songkok Putih telah mengesahkan berlakunya perjumpaan2 tersbeut TANPA PENGETAHUAN JK Harian serta Majlis Syura.

Ini adalah keterangan Songkok Putih SEBELUM ucapan Ustaz Nasa merasmikan Muktamar Pemuda di Ipoh pada 2008.

Untuk membaca email tersebut dalam bentuk yang original, sila rujuk di bawah:


Satu yang menjatuhkan respek saya pada Songkok Putih adalah apabila saya kerap bertanya beliau samada beliau setuju PAS bekerjasama dengan UMNO. Soalan ini BELIAU TIDAK JAWAB SAMPAI HARI INI.

Dalam dia cuba untuk menerangkan keadaan, dia tidak pernah menafikan yang dia tidak setuju PAS bekerjasama dengan UMNO.

Tulang Besi

Pilihanraya Kecil Sibu: Isu Royalti Akan Ke Sarawak

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Robert Lau yang juga anggota parlimen bandar Sibu meninggal dunia di Hospital Selayang, hari ini akibat barah.

Lau, 68, dari SUPP memenangi kerusi tersebut dengan majoriti 3,235 undi. Beliau menewaskan calon DAP Wong Ho Leng dan calon PKR Lim Chin Chuang.

Kematiannya akan membawa kepada satu lagi pilihan raya kecil - yang kesebelas selepas pilihan raya umum 2008.

Ia juga merupakan pilihan raya kecil kedua di Sarawak selepas DUN Batang Ai.

Pilihan raya kecil tersebut perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas tarikh berlaku kekosongan.
Mat Saleh cakap "Right time at the right moment". jadi bersempena dengan Pilihanraya Kecil Parlimen Sibu, aku rasa ini adalah masa yang terbaik bagi Pakatan Rakyat menaikkan isu Royalti Minyak melangkau ke seberang Semenanjung Malaysia pulak.

Bermula dengan Sarawak.

Setelah hampir 30 tahun hasil bumi Sarawak ditarah oleh KERAjaan Pusat, Sarawak masih berada dalam carta 5 Negeri TERMISKIN di Malaysia. kemana perginya hasil Bayaran Tunai sebanyak 5%..?

Kepada Rakyat Negeri Sarawakkah..? atau ke kantung-kantung Pimpinan Barisan Nasional Sarawak..?

Rakyat perlu tahu..!

HAMAS Berjaya Mentadbir Gaza Walaupun Dikepung

Syukur Alhamdulillah. Walaupun Gaza dikepung dari selatan, utara, timur dan barat, kerajaan HAMAS berjaya mentadbir Gaza dengan baik. Malahan, setengah-setengah penganalisa menyatakan Gaza ditabir lebih baik dari Tebing Barat (yang dibawah pentadbiran kerajaan munafik Fatah dan Mahmoud Abbas).

Segala keperluan Gaza berjaya dibawa masuk dan keluar melalui ribuan terowong bawah tanah yang dibina oleh ahli-ahli Gaza dengan bantuan Hamas.

The Economist melaporkan:
Yet some economists say the strip is growing faster than the West Bank run by Hamas’s rival Palestinian Authority (PA), albeit from a far lower base. The petrol pumped into Gaza by underground pipes and hoses from Egypt costs a third of what it does in Ramallah, the Palestinians’ West Bank capital, where Israel supplies it. Free health care is more widely available in Gaza. Imports travel faster through the tunnels than via Israel’s thickets of bureaucracy. The web of Israeli checkpoints that still impedes Palestinian movements and commerce on the West Bank is absent in Gaza.
(Terjemahan: Sesetengah pakar ekonomi mengatakan Gaza sedang membangun dengan lebih pesat berbanding Tebing Barat yang ditadbir Palestinian Authority, walaupun dari dasar yang lebih bawah. Petrol di Gaza yand bersumber dari paip dan getah paip dari Mesir berharga 1/3 dari petrol di Ramallah. Perubatan percuma juga lebih meluas di Gaza (berbanding Tebing Barat). Import lebih cepat melalui terowong berbanding melalui birokrasi Israel. Pos-pos pemeriksaan Israel yang merata di Tebing Barat yang melambatkan pergerakan rakyat Palestin serta perniagaan tidak langsung dilihat di Gaza)

Ini menandakan bantuan Allah SWT turun mencurah-curah kepada mereka yang secara jelas menentang Yahudi Israel yang zalim serta memusuhi Allah SWT.

Malangnnya, kerajaan Malaysia dibawah Barisan Nasional dan Najib Tun Razak lebih suka menjalin hubungan dengan syarikat-syarikat pro Israel seperti APCO dari bertindak membantu Hamas dan Palestin.

Mari kita berdoa tidak berlaku apa-apa sabotaj dari dalam seperti yang dilaporkan dalam artikel ini. Semoga kerajaan Hamas di Gaza akan menjadi idaman semua rakyat Palestine.

Tulang Besi

The Gaza Strip
Hamas hangs on
Hamas has done well to survive but it is threatened by rivalry among Islamists

AFTER four gruelling years under siege, the Gazans—and the Islamist movement, Hamas, that governs them—are still managing against the odds to survive. Some even prosper. The tunnels that snake under Gaza’s border with Egypt have multiplied so fast that supply sometimes exceeds demand. So stiff is commercial competition that tunnel-diggers complain that their work is no longer profitable.

As a British parliamentary report recently noted, Israel officially allows Gaza to import only 73 of more than 4,000 items that are available in the strip. The rest is home-made—or acquired illicitly. For instance, cement, which cost 300 Israeli shekels ($80) a sack two years ago, has dropped almost tenfold in price, precipitating a spate of building for the first time since Israel’s attack a year ago reduced 4,000 houses to ruins. And eyewitnesses say that flashy 4x4 vehicles can actually drive through tunnels built from shipping containers.

Israel’s siege still causes misery. Yet some economists say the strip is growing faster than the West Bank run by Hamas’s rival Palestinian Authority (PA), albeit from a far lower base. The petrol pumped into Gaza by underground pipes and hoses from Egypt costs a third of what it does in Ramallah, the Palestinians’ West Bank capital, where Israel supplies it.

Free health care is more widely available in Gaza. Imports travel faster through the tunnels than via Israel’s thickets of bureaucracy. The web of Israeli checkpoints that still impedes Palestinian movements and commerce on the West Bank is absent in Gaza.

As well as lower prices, Gazans benefit from civil-service payrolls. Several outfits pump cash into the strip’s economy: the local Hamas government; the UN, which employs 10,000 Gazans; and Salam Fayyad’s West Bank government, which is the largest employer of all. Payments to Hamas and its connected tunnel-operators boost the economy too. A car-dealer bringing in a new Hyundai saloon through the tunnels stands to make a profit of $13,000.

Above ground things look better, too. In the 14 months since the war ended, Hamas has swept up much of the wreckage. The Islamic University, bombed by Israel’s aircraft, sparkles again. New cafés have opened across Gaza City. Power cuts dog Gazan life, but Hamas profits from the taxes it collects on the fuel that powers a noisy surfeit of generators. America recently imposed sanctions on the main Hamas-owned bank, but the informal hawala banking system that straddles the border keeps the strip solvent.

Whereas Gaza was once plugged into Western economies, the siege has forced it to find other financial moorings. So confident is Hamas that it can survive without the PA’s banking system that it has just, for the first time, sent its police to raid a bank that had obeyed a PA order preventing a Hamas-run charity from having access to deposits.

All the same, Hamas’s political isolation hurts. Egypt is frustrated by Hamas’s refusal to let Mahmoud Abbas, the Palestinian president, and his Fatah party resume control over Gaza. Egypt’s president, Hosni Mubarak, fears that the Islamist influence of Hamas may seep over the border into his own country. So he has severed ties with Hamas, barred its senior officials from travelling in or out of the territory, and hampers foreign aid from Iran and other sympathisers.

The Egyptian government has also ordered an underground barrier to be built along the border with Gaza, to block the tunnels. Mr Mubarak ignores Hamas’s protests that it has no interest in weakening Egypt’s national security and that it has avoided getting tied up with Egypt’s Islamist opposition, principally the Muslim Brotherhood, of which Hamas was originally a branch.

Meanwhile, Gaza’s other neighbour, Israel, still launches incursions to enforce a buffer-zone inside the narrow strip and to keep it locked down. And in an effort to isolate Gaza’s rulers, Mr Abbas’s PA, which is based in Ramallah, said it would attend international events, such as the recent Arab League summit in Libya, only on condition that Hamas is excluded.

Frustrated by their inability to break free of this stranglehold, Gaza’s leaders are showing signs of shedding their stoic discipline, which has generally, since the war ended in January last year, stopped Hamas people from firing home-made rockets into Israel. Hamas’s arguments against a resumption of American-brokered negotiations between Israelis and Palestinians are growing more vitriolic. The ceasefire with Israel may be fraying. A recent spate of rockets into Israel has punctured the calm, though Hamas’s Gaza strongman, Mahmoud Zahar, condemned it.

The people launching the rockets appear to be a mixture of hardliners within Hamas and assorted Islamist radicals from other movements. Both of them think the Hamas governors in Gaza have gone soft. They have been angered by an apparent campaign by Israeli agents to assassinate Hamas people abroad, most notably Mahmoud al-Mabhouh in Dubai in January. Two weeks ago a rocket from Gaza killed a Thai worker in Israel; it was unclear who fired it.

An attack on an Israeli border patrol by assailants on a motorbike is said to have borne the hallmarks of training in Afghanistan. Hamas’s military wing, the Qassam Brigades, recently boasted it had killed two Israeli soldiers in Gaza. After months of quiet, Israel’s leaders are again threatening war and shooting back. Daily UN security reports on the strip, that have had almost nothing to report for months, are now full of descriptions of Israeli incursions by tanks and excavators that churn up the fields in the buffer zone.

Meanwhile Hamas has redirected its energy inward, setting off turf wars for control of business in the strip. Whereas the Qassam Brigades once ruled the roost, Hamas’s boorish interior minister, Fathi Hamad, now wants his own forces to do so. He has also issued his own decrees to enforce Islamist customs, for instance by banning Valentine’s Day soirées and male hairdressers in female salons. Immigration officers overseen by Hamas inspect the bags of foreigners entering from Israel into Gaza; if they find whisky, a prized asset in the dry strip, they pour it into the sand.
Fratricide looms

Hamas’s Islamist rivals try to impose their own local versions of Islamist rule. Jaljalat, a group whose name means “rolling thunder”, has grabbed attention by claiming to be linked to al-Qaeda. It has also realigned itself with the Qassam Brigades in a joint struggle against Mr Hamad’s interior-ministry forces. The prime minister in Gaza, Ismail Haniyeh, a Hamas man, seems to be backing those who want to curb his unruly interior minister.

The ensuing power struggle has turned violent. Bombs have blown up the cars of senior police officers, of the mayor of Rafah, close to the border with Egypt, and of a Qassam Brigades leader, so far without their owners inside. A string of explosions have disturbed Mr Haniyeh’s home district, Beach Camp. With signs of division in Hamas, Gazan clans who had gone quiet for the past year have resumed vendettas.

Hamas’s success in keeping Gaza’s economy and administration going testifies to its resilience. But old-timers speak of a familiar cycle. When Yasser Arafat returned to Gaza in 1994 to set up the Palestinian Authority, he brought a sense of order, security and hope. But his wayward henchmen began to spar over spoils, igniting feuds between rival security forces. Israel’s counter-attack against the intifada (uprising) that broke out in 2000 pulverised the PA’s security apparatus and punctured central authority. A year after Israel’s assault on Gaza, some in the territory fear a similar cycle may soon ensue.