"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Sunday, July 20, 2008

Komen Pembaca : Muzakarah: Selesaikan masalah umat Islam dan Melayu

FIKIR2 LAH "KAUM MELAYU PAS" SEBELUM TERLAMBAT.

Kita ni banyak yang bercakap macam bagus, nampak macam bagus, nampak macam alim, nampak macam berani SEBELUM DI UJI. Tapi apabila di uji baru le nampak KEBENARAN NYA.

"PAS" ni parti Islam (universal) ke atau parti nasionalis Melayu Islam? Kalau ia nya parti Islam universal maka soal Melayu tidak akan menjadi issue lagi..... TAPI APA YANG SAYA NAMPAK SEMENJAK SEMINGGU 2 INI "PAS" SEOLAH - OLAH PARTI YANG MEMPERJUANGKAN MELAYU LEBIH DARIPADA ISLAM? Kenapa SEKARANG pula (terutama nya selepas PRU 12) tiba2 je "PAS" risau tentang nasib "IMAN" orang2 Melayu....dari pihak UMNO pulak tu. Atau pun sebenarnya "PAS" lebih berminat dengan "AGENDA MELAYU KE KAMPONGAN NYA" LEBIH MENGATASI "AGENDA ISLAM UNIVERSAL" ???!!!!.

Kalau lah niat "PAS" itu lebih kepada ISLAM UNIVERSAL, maka ini lah waktu nya yang paling sesuai SEBENARNYA untuk BERDAKWAH pada kaum NON MUSLIM yang rata2nya meyokong penuh parti2 Melayu (PKR & PAS) yang mengUTAMA KAN KEADILAN, KEBENARAN, KEIKHLASAN, BERANI BERKATA BENAR, ISTIQUOMAH (CONSISTENT), TRANSPARENT-JELAS, BERMORAL, ADA ARAH MASA DEPAN (NOBEL DIRECTION & VISION), YANG LAYAK MENJALANKAN URUSAN (YANG ARIF / MERIT / QUALIFIED) AND ABOVE ALL BEEN SUPPORTED BY THE MAJORITY MALAYSIAN CITIZEN.

Tapi malang nya "PAS" LEBIH MENGUTAMAKAN "MELAYU" LEBIH DARIPADA ISLAM. "PAS" ni sedarkah yang umat SAW itu kena berdakwah kepada umat manusia di seluruh dunia, mengatasi bangsa dan sempadan "Konsep khalifah" bukan untuk bangsa melayu saja. Kenapa tiba-tiba 'PAS" tak boleh nak tidor mengenangkan nasib syurga neraka umat melayu baka Umno ini...jelas2 darah, daging, tulang, makan minum, hata haji dan umrah mereka pun bersubahat dan bercampur aduk dengan rasuah.

Mereka (UMNO) mempercayai yang memberi rezeki kepada mereka ada lah makhluk bernama "PRESIDENT UMNO" bukan ALLAH. Sekurang-kurang nya kaum non Muslim lebih hampir kepada kebenaran...iaitu mereka mempercayai akal, tulang 4 kerat, rajin, bersatu (berpersatuan), merit dan kebolehan(skill) seseorang untuk mendapat rezeki daripada bergoyang kaki (malas) tapi dapat BILLION BILLION duit rakayat dengan jalan Politic haram (rasuah dan rompak duit rakyat).

MALANG SUNGGUH BANGSA MELAYU INI YANG MENGHEBOHKAN KONON MEREKA LAH BANGSA UMAT ISLAM YANG TERBAIK DI DUNIA. Tapi, kita tak boleh nak tipu dunia dan ALLAH.....Berita tersebar luas keseluruh dunia bahkan keseluruh alam bertapa buruk nya perangai dan akhlak munafik bangsa Melayu ini..yang suka makan daging nya sendiri (back step)...lebih buruk lagi daripada Bangsa Yahudi yang tidak sekali-kali memakan daging kaum mereka sendiri. TGNA SENDIRI MENGAKU YANG BANGSA MELAYU ITU LEBIH YAHUDI DARIPADA YAHUDI ITU SENDIRI.

FIKIR2 LAH "KAUM MELAYU PAS" SEBELUM TERLAMBAT.

------------------------------------
ANTARA ORANG ISLAM DENGAN ORANG ISLAM TIDAK DI PANGGIL "DAKWAH", IA DI PANGGIL KAN 'NASIHAT". Untuk non muslim baru ia di panggil kan "DAKWAH"

-senihalus

Pendedahan Dalang2 Yang Hendak Membawa PAS Masuk Barisan Nasional

This is an exposition by one of my internal PAS sources. I feel readers will need to know the real picture of the going-ons in PAS. I feel the readers should know that such story of PAS joining with UMNO has it's merits but it is the effort of a small portion of PAS leaders who are already on their way out. And they need to cut this deal to resurrect their dying career.

This is a letter from my source name Ahli PAS Dalaman and i feel it should be shared with everyone. However, the accuracy of this report is solely the responsibility of the writer, and not this blog. TQ

Artikel ini mengandungi pendedahan kepada dalang-dalang yang sekarang ini berusaha bersungguh-sungguh untuk membawa PAS keluar dari Pakatan Rakyat dan masuk ke dalam Barisan Nasional.

Kemuncak dari usaha ini adalah perjumpaan antara Najib Tun Razak bersama Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasaruddin Mat Isa dan Cikgu Mustafa Ali di London. Najib Tun Razak telah menyatakan tawaran mereka kepada PAS.

Tawaran tersebut adalah:

a. Jawatan Menteri Besar kepada PAS di Selangor, Perak, Kedah dan Kelantan.
b. Jawatan exco kepada PAS di Terengganu, Pahang, Perlis dan Johor.
c. PAS akan mendapat kesemua kerusi yang dimenangi oleh PKR dan DAP untuk ditandingi dalam PRU ke 12 kelak.
d. PAS akan mendapat jawatan Timbalan Perdana Menteri ke 2
e. PAS akan diberikan 5 jawatan Menteri Kabinet penuh
f. Sejumlah jawatan Timbalan Menteri, Setiausaha Parlimen
g. Sejumlah jawatan Senator dan Ahli Majlis dalam GLC
h. Dan berbagai2 lagi tawaran yang dibuat.

Usaha untuk membawa PAS masuk Barisan Nasional adalah didalangi oleh dua jenis pimpinan dalam PAS:

a. Mereka yang sudah menghampiri zaman akhir hayat politik mereka dalam PAS
b. Mereka yang terlampau kepingin jawatan dalam PAS

Mereka yang sudah hamper jangkahayat politik mereka adalah:

1. Cikgu Mustafa Ali: Beliau adalah dalang no wahid dalam usaha ini. Oleh kerena jangkahayat politiknya sudah menghampiri noktah akhir, maka beliau perlu untuk melakukan sesuatu yang drastik
a. Beliau telah dijanjikan jawatan Senator seterusnya duduk semula dalam Kabinet sekiranya PAS bersetuju untuk masuk Barisan Nasional
b. Beliaulah yang menjadi “contact point” utama antara UMNO dan PAS dan beliau bertanggungjawab.
c. Malahan, Mustafa Ali adalah orang yang memulakan usaha berjumpa dengan UMNO bagi membincangkan kerjasama UMNO-PAS dan kemasukan PAS ke BN.
d. Segala temujanji dan perjumpaan termasuk perjumpaan di London adalah atas usaha Mustafa Ali
e. Beliau sekarang ini mengasak Presiden parti, Tuan Guru Haji Abdul Hadi bagi membolehkan Presiden parti menggerakkan PAS menyertai BN
f. Lihatlah betapa sukanya UMNO kepada Mustafa Ali sehingga UMNO sedia memberikan hak penerbitan Harakah dua kali seminggu hanya kerana Mustafa Ali dilihat sebagai “kawan” kepada UMNO
g. Hanya Mustafa Ali sahaja yang telah membawa Perhubungan Negeri pimpinan beliau berjumpa dengan Menteri Besar UMNO. Sedangkan Menteri Besar UMNO di Terengganu lebih zalim kepada PAS berbanding dengan DAP dan PKR. Jelas betapa rendahnya taraf Mustafa Ali sanggup menjual maruah beliau demi kepentingan politik pribadi beliau.

2. Ustaz Abdul Halim Abdul Rahman: Beliau juga sudah menghampiri zaman gelap beliau dan memerlukan satu kejutan usaha yang begitu kuat bagi menyelamatkan karier politik beliau.
a. Beliau sudah tidak ada apa2 lagi dalam PAS Kelantan dan dalam kerajaan Kelantan
b. Jawatan Ahli Parlimen ini hanya sekadar jawatan terakhir sebelum beliau bersara secara terus dari politik
c. Ini adalah peluang beliau untuk membuat “comeback” dlm politik kerana ada jawatan tertentu yang dijanjikan kepada beliau

3. Ustaz Harun Taib: Semenjak kekalahan beliau di dalam merebut jawatan Timbalan Presiden, beliau sudah semakin dilupakan. Khabarnya, beliau dijanjikan jawatan exco sekiranya PAS masuk semula ke dalam BN. Oleh kerana itulah beliau adalah antara ang begitu kuat berusaha di dalam membawa PAS ke dalam Barisan Nasional.
a. Beliau berjaya mempengaruhi Dewan Ulama PAS Pusat bagi menyokong usaha kerjasama ini.
b. Beliau juga berjaya mempengaruhi Dewan Muslimat PAS Pusat melalui isteri beliau yang menjadi Ketua Dewan Muslimat Terengganu.

Dan, antara mereka yang terlibat kerana kepingin jawatan adalah:

1. Dato Dr. Hasan Ali: Beliau sememangnya terlampau kepingin jawatan Menteri Besar Selangor.
a. Malahan semenjak malam pengisytiharan keputusan PRU ke 11 lagi, beliau sudahpun menghubungi Khir Toyo bagi tujuan untuk membina sebuah kerajaan campuran PAS-UMNO di peringkat Selangor.
b. Malangnya, usaha beliau gagal kerana Tuan Guru Presiden tidak bersetuju sama sekali
c. Selepas usaha pertama gagal, beliau secara berterusan meracuni pemikiran Presiden dengan membawa khabar-khabar yang tidak benar berkenaan kerajaan negeri Selangor.
d. Beliau cuba memberi gambaran kepada Tuan Guru Presiden kononnya kerajaan Negeri Selangor sedang dalam usaha untuk mengkhianati Melayu dan Islam. Sedangkan cerita2 beliau tidak lebih dari penipuan dan separuh benar.
e. Dato’ Hasan Ali masih menaruh harapan untuk menjadi Menteri Besar dan beliau tidak kesah kalau kerajaan Pakatan Rakyat jatuh.
f. Sedangkan kebanyakan polisi kerajaan Selangor ini adalah mirip kepada polisi kerajaan Kelantan dan polisi PAS.
g. Tuan Guru Presiden baru sahaja memberi temuramah dengan majalah Siasah yang mana Tuan Guru telah mengkritik kerajaan Selangor dengan begitu hebat berdasarkan maklumat salah yang diberikan oleh Dato Hasan Ali kepada beliau.

2. Ustaz Nasaruddin Mat Isa: Beliau semenjak dahulu senang diperngaruhi oleh Mustafa Ali. Kali ini, bukan sahaja Mustafa Ali mempengaruhi beliau, tetapi beliau juga telah dijanjikan jawatan Timbalan Perdana Menteri ke Dua.
a. Beliau adalah antara yang terlibat berjumpa dengan Najib Tun Razak di London padahal beliau telah dinasihatkan jangan berbuat demikian.
b. Ustaz Nasaruddin juga dilihat sentiasa bersama-sama dengan Ahli Parlimen UMNO semasa di Parlimen berbanding menghabiskan masa beliau bersama MP PAS atau PR.
c. Sewaktu Anwar dituduh meliwat dan ditangkap pun beliau masih diliat begitu mesra bersama-sama MP UMNO/BN berbanding dengan MP PR.
d. Ustaz Nasaruddin seharusnya faham bahawa beliau sedang dipergunakan oleh Mustafa Ali yang mana Mustafa Ali tidak pernah menghormati beliau sebagai pemimpin.

Nasib baiklah pimpinan Ikhwan telah menyatakan rasa tidak senang hati mereka terhadap cadangan puak2 ini untuk menyertai UMNO dan Barisan Nasional. Juga, antara yang menentang cadangan ini adalah Mursyidul Am sendiri, Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Tok Guru amat tidak bersetuju dengan usaha ini kerana:

a. UMNO akan belot kepada PAS seperti yang mereka pernah lakukan dahulu. PAS adalah saingan kepada UMNO. Sekiranya UMNO sudah kembali gagah dan perkasa, apa perlu lagi UMNO kepada PAS. Dan, PAS kelak terpaksa dibersihkan oleh UMNO kerana PAS adalah saingan semula jadi UMNO
b. PAS juga akan mungkir janji kepada mereka yang memberi mandat kepada PAS, terutamanya orang bukan Islam yang telah mula berjinak dengan PAS. Sifat mungkir janji bukan sifat yang diajar oleh Islam

Saya amat yakin majoriti ahli PAS tidak bersetuju dengan tindakan drastik ini. Tindakan ini adalah satu tindakan yang tidak matang, begitu bersifat khianat dan juga bersifat mungkir janji kepada mereka yang mengundi kita.

Juga, UMNO itu sendiri tidak boleh dipercayai dan kekalahan mereka baru-baru ini adalah disebabkan sifat korup dan zalim mereka. Tiada apa yang PAS dapat capai sekiranya PAS mengikut kehendak UMNO selain dari mengekalkan sebuah rejim yang korup dan tidak berguna seperti UMNO.

PAS juga akan kehilangan kepercayaan orang bukan Islam buat selamanya sekiranya PAS mengkhianati kepercaayan mereka. Dan apabila PAS dikhianati oleh UMNO nanti, dimanakah PAS akan bergantung harap?

Hujjah Ustaz Nik Aziz itu amat benar. PAS telah pun dikhianati sekali, tiada jaminan yang PAS tidak akan dikhianati sekali lagi.

Marilah kita semua ahli PAS mengambil tindakan yang drastik bagi memastikan pimpinan kita tidak mengkhianati kepercayaan yang kelak akan merugikan PAS di masa hadapan.

PAS harus disedarkan bahawa PAS adalah sebuah parti yang berpegang teguh dengan janji dan PAS tidak seharusnya memungkiri janji mereka.

Ahli PAS Dalaman
18/07/2008

Presiden: 32 cawangan calon Ku Li

Jul 20, 08 6:19pm
Sebanyak 32 cawangan Umno dalam bahagian Gua Musang yang mengadakan mesyuarat tahunan semalam, sebulat suara meluluskan usul mencalonkan Ahli Parlimen dan Ketua Umno bahagian itu, Tengku Razaleigh Hamzah, bertanding jawatan presiden Umno Disember ini.

Ia terdiri daripada 17 cawangan dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri, sembilan cawangan dalam DUN Paloh dan enam cawangan dalam DUN Galas. Umno Bahagian Gua Musang mempunyai 116 cawangan.

Bagaimanapun, semua cawangan terbabit tidak mengusulkan sebarang nama bagi jawatan timbalan presiden Umno dan lain-lain jawatan kerana perkara itu terserah ahli ahli Umno di cawangan lain di seluruh negara.

Kesemua cawangan berkenaan juga mencalonkan supaya jawatan Ketua Umno bahagian dan Timbalan dikekalkan yang kini diterajui Tengku Razaleigh dan Mohamad Saufi Deraman manakala jawatan Naib Ketua dicalonkan, Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nenggiri, Mohd Yusof Ab Ghani.

Sebelum ini, menurut laporan Bernama, jawatan naib ketua disandang oleh Pegawai Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar), Mohamad Hamzah dan Ketua Penerangan Umno Bahagian itu juga kekal diterajui, ADUN Paloh, Datuk Nozula Mat Diah.

Sementara itu, semasa berucap merasmikan Persidangan Tahunan Umno Cawangan Kijang Bahagia, di Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) KESEDAR Paloh Satu, semalam, Nozula mahu setiap anggota Umno menyokong usul untuk Tengku Razaleigh bertanding jawatan Presiden Umno.

"Ini kerana kita mahu pemimpin dari Kelantan pula mengambil alih kepimpinan negara berikutan rakyat sudah hilang keyakinan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

"Saya juga yakin, Ku Li yang menawarkan diri bertanding untuk merebut jawatan itu sudah mendapat restu ahli Umno peringkat akar umbi dan akan menempah sejarah kemenangannya nanti," katanya.

Beliau juga mahu anggota Umno bertanding secara sihat bagi jawatan tertentu yang mungkin dipertandingkan dalam bahagian Gua Musang bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.

"Kita kena ada etika supaya dapat mematuhi semula garis panduan pertandingan itu dan selepas pada itu perlu bersatu kembali demi kekuatan parti untuk orang Melayu," katanya.

Umno minta balik Tapah

Sementara itu di Tapah pula, Ketua Umno bahagian Tapah, Datuk Samsudin Abu Hassan bimbang kerusi Parlimen Tapah - yang merupakan kubu kuat Barisan Nasional (BN) - mungkin terlepas ke tangan pembangkang dalam pilihanraya umum akan datang, jika ia tidak dikembalikan kepada calon Umno.

Katanya, Umno telah menyerahkan kerusi berkenaan selama lima penggal kepada parti komponen sejak 1981 dan kini wujud desakan yang kuat dari akar umbi supaya ia dikembalikan kepada Umno.

"Ini bukan ugutan atau amaran tetapi saya cuma menzahirkan hasrat dan kehendak ahli-ahli parti," katanya kepada pemberita selepas merasmikan serentak mesyuarat cawangan Umno, Wanita, Pemuda dan Puteri bahagian berkenaan hari ini.

Samsudin berkata demikian semasa diminta mengulas mengenai usul mendesak BN menyerahkan kerusi Parlimen Tapah kepada calon UMNO pada pilihan raya umum ke-13 yang sebulat suara dipersetujui 83 cawangan UMNO untuk dikemukakan kepada mesyuarat bahagian Oktober depan.

Ahli Dewan Undangan Negeri Ayer Kuning itu berkata desakan itu lahir atas kekecewaan anggota UMNO yang telah dijanjikan kerusi berkenaan pada pilihan raya umum ke-12.

"Pada pilihan raya umum ke-12 tidak selesai juga isu penyerahan balik kerusi kepada UMNO...kita khuatir pada pilihan raya akan datang kawasan ini tidak lagi menjadi kubu BN," katanya.

Pada pilihan raya lepas, calon BN dari MIC Datuk M. Saravanan yang juga Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan memenangi kerusi Parlimen Tapah dengan majoriti 3,020 undi menewaskan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tan Seng Toh.

Samsudin berkata, kawasan Parlimen Tapah yang mempunyai kira-kira 40,000 pengundi adalah kawasan majoriti pengundi Melayu, sebanyak 51 peratus.

Selain DUN Ayer Kuning, satu lagi kerusi negeri iaitu Chenderiang diwakili oleh calon BN daripada MCA.

"Pengalaman dalam pilihanraya umum lalu amat berguna kepada kami, nasib baik Umno Bahagian Tapah sentiasa bersatu dan setia kepada BN, kalau tidak calon-calon kita mungkin kalah seperti di bahagian lain," katanya merujuk kepada prestasi buruk BN apabila terlepas Perak kepada Pakatan Rakyat pada pilihanraya umum.

Kluang: Md Jais tawar diri


Sementara itu, di Kluang pula, Ketua Pemuda Umno Bahagian Kluang, Md Jais Sarday menawarkan diri untuk jawatan ketua Umno bahagian, selepas jawatan itu dikosongkan oleh penyandangnya, Datuk Gapar Gurrohu.

Md Jais, 41, yang juga Exco Penerangan, Belia dan Sukan negeri dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Mahkota, berkata pengalamannya bertugas di peringkat negeri serta pusat adalah aset yang penting kepada Umno bahagian.

Beliau adalah Exco Pergerakan Pemuda Umno dan bekas pegawai khas kepada Datuk Mohamed Khaled Nordin, ketika menjadi Menteri Pembangunan Usahawan.

"Dengan pengalaman yang diperoleh di peringkat pusat dan negeri, saya berkeyakinan jika dipilih (sebagai Ketua Umno Bahagian), maka sumbangan kepada Umno Bahagian Kluang dan orang Melayu khususnya akan menjadi lebih berkesan," katanya hari ini.

Beliau berpendapat jika jawatan Ketua Umno Bahagian dan Adun dipegang oleh individu yang sama, ia akan memudahkan lagi kesinambungan urusan untuk membangunkan daerah dan taraf ekonomi orang Melayu.

Md Jais merupakan ketua pemuda Umno bahagian selama dua penggal. Umno Bahagian Kluang mempunyai 67 buah cawangan.

-malaysiakini

PM sudah jumpa pemimpin tertinggi PAS

Jul 20, 08 5:58pm
Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengakui hari ini bahawa beliau telah mengadakan pertemuan dengan pemimpin peringkat tertinggi PAS untuk membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan keagamaan.

Beliau yang juga presiden Umno, juga mendedahkan bahawa sebenarnya pertemuan dengan PAS telah diadakan sebanyak tiga kali.

Bagaimanapun, kata beliau, pertemuan dengan pemimpin peringkat tinggi itu tidak disertai Mursyidul Am parti itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, demikian menurut laporan Bernama.

"Saya dah ada pertemuan sebenarnya, dan pertemuan ini pada peringkat awal. Tak perlulah saya bagi maklumat yang lain, nanti saudara buat spekulasi yang bukan-bukan.

"Nik Aziz tak ada, itu saya boleh katalah, yang lain tak boleh tanya....(pertemuan) pada peringkat orang yang boleh membuat keputusan," katanya, seakan memberi gambaran bahawa antara yang terlibat dalam muzakarah itu ialah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Abdullah menyatakan demikian ketika diminta mengulas mengenai muzakarah dengan PAS seperti yang dicadangkan oleh Abdul Hadi menerusi satu wawancara bersama Harakah, lidah rasmi parti itu, minggu lalu.

Abdul Hadi menerusi wawancara itu menyatakan bahawa PAS berhak mengadakan rundingan bersama UMNO tanpa perlu merujuk dengan mana-mana parti dalam pakatan pembangkang untuk menyampaikan mesej Islam.

Tiada syarat

Mengulas lanjut pertemuan berkenaan, Perdana Menteri berkata antara perkara yang menjadi topik perbincangan ialah kewujudan masalah yang pasti akan timbul sekiranya isu mengenai agama dipolitikkan.

"Kalau hal agama jadi isu politik, ia akan membawa kepada masalah di kalangan orang Islam, itu satu daripada tajuk-tajuknya, ada lagi tajuk yang lain, tak payahlah saya huraikan," katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri merasmikan sambutan Hari Koperasi Negara 2008.

Menjawab soalan sama ada Umno bakal mengenakan syarat-syarat tertentu untuk muzakarah berkenaan dan memikirkan kemungkinan untuk melantik pihak ketiga sebagai pengerusi seperti yang disyorkan oleh Nik Aziz, Abdullah berkata sebarang syarat hanya akan menyusahkan.

"Buat apa kita nak letak syarat, menyusahkan sahaja. Kita bincang dengan ikhlas. Apa juga pandangan-pandangan yang kita fikir wajar, kita bincang, kita bincanglah.

"Biarlah kita pada peringkat ini cakap pada peringkat kita sahaja, belum lagi memikirkan sama ada orang ketiga itu perlu atau tidak," katanya.

Abdullah juga berkata, pertemuan itu berjaya melahirkan pemuafakatan dan persefahaman yang baik antara kedua-dua pihak.

-BERNAMA

TP - terus terang cakap...bengkek, bengkek, bengkek & bengkek...tunggu artikel aku seterusnya.pandangan aku.TGHH...ur nothing...never learn & never listen.

Muzakarah UMNO Pas sudah bermula?

PUTRAJAYA 20 Julai - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, muzakarah di antara UMNO dan Pas telah bermula dengan pentemuan di peringkat jawatankuasa yang dianggotai oleh pemimpin-pemimpin tertinggi daripada kedua-dua parti itu.

Tanpa menyebut bila pertemuan itu diadakan, Perdana Menteri memberitahu sehingga kini sebanyak tiga pertemuan telah diadakan oleh jawatankuasa itu.

`Ia membabitkan pemimpin tertinggi iaitu melibatkan mereka yang boleh membuat keputusan,'' katanya kepada pemberita selepas merasmikan perisytiharaan Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan sambutan Hari Koperasi Negara 2008 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini hari ini.- Utusan.

TP - Kalau muzakarah dengan UMNO untuk masa depan Islam di Malaysia, yes aku setuju ( walaupun dalam hati aku 100% tak setuju ).tapi kalau muzakarah dengan UMNO untuk masa depan "Bangsa Melayu"...100% aku TAK SETUJU.siapa yang tak kenal UMNO?

Binatang "Anjing" kalau dah tersepit lolongannya bisa menghibakan pendengaran pendengar...tapi sekali engkau lepaskan "Anjing" tu dari "kesepitan"nya...kaki engkau yang no wahid akan jadi mangsa taring binatang "Anjing" ni!!!

安華:從2001年到2004年‧醫院有我的8 DNA樣本 ( Anwar: From 2001 to 2004 ‧ hospitals have my 8 DNA samples )

  • 安華召開新聞發佈會,吸引大批媒體採訪。(圖:星洲日報)

(雪蘭莪‧八打靈再也)公正黨顧問拿督斯里安華說,吉隆坡中央醫院在他坐牢期間,已經收集了他約8種脫氧核糖核酸(DNA)檢驗樣本。

他說,這些脫氧核糖核酸樣本都是從他身上獲取,包括他的腎脫氧核糖核酸樣本,有關當局是在他過去6年監禁期間取得這些樣本。

“在2001年、2002年甚至2004年,吉隆坡中央醫院擁有我完整的脫氧核糖核酸樣本......這些證據都是可以拿上法庭,是不能被挑戰的。”

安華週六(7月19日)在公正黨總部向支持者發表演講時表示,政府醫院的醫生以“會還他清白為由”,要求他的血液樣本,從中進行脫氧核糖核酸檢驗,但是卻遭到他拒絕。

不過,他說,有關當局以脫氧核糖核酸殘舊為由,要求他重新給樣本的理由無法令他接受,因為脫氧核糖核酸不管過了多少年都是一樣的。

點名針對醫院負責人

他說,他不會指責普通醫生及警員,因為他們都是奉命行事,而且他們也很友善的對待他,他所要針對的人是有關當局的負責人。

他表示,他在接受身體檢驗,脫完身上所有衣物只剩下底褲,但是有關當局也要求他脫掉,以檢查他的私處。

他說,有關當局還要拍照,但是他拒絕,因為他們要的照片在10年前已經有了,根本不需重新再拍照,而且他也擔心他們可能將他的裸照上載至youtube。

“如果我都受到這樣的對待,平民百姓又怎樣?”

另外,他表示,妻子拿督斯里旺阿茲莎勸告他日後聘請助理時不要選擇太年輕或太英俊的,這導致他只能選擇80歲的老頭成為他的助理。

他也呼吁所有支持者不要輕易被警方挑釁。

星洲日報‧2008.07.20

translation

(Selangor ‧ Petaling Jaya) just party consultant, said that the Central Hospital in Kuala Lumpur during his imprisonment, he has collected about eight kinds of deoxyribonucleic acid (DNA) samples tested.

He said that these DNA samples were obtained from him, including his kidney DNA samples from the relevant authorities in the past six years in prison he achieved during these samples.

"In 2001, 2002 or even 2004, Kuala Lumpur Central Hospital, I have complete DNA samples ...... such evidence can be with the court, can not be challenging."

Anwar Saturday (July 19) at the party headquarters just delivered a speech to supporters that the doctors "will also citing his innocence" and asked him to the blood samples, from which a DNA test, But he was refused.

However, he said, the authorities concerned to DNA dilapidated grounds, asking him to re-sample of the reasons he can not accept, because the DNA regardless of the number of years is the same.

To a hospital for head

He said that he will not be accused of doctors and ordinary police officers, who are Fengmingxingshi, and they are very friendly treatment of him, he is to address the person in charge of the relevant authorities.

He said that he undergo medical examination, from all the clothing on the end only Diku, but the authorities also asked him to take off to check his private part.

He said that the authorities concerned to take pictures, but he refused, because they have to in the photo has been 10 years ago, is not re-photographed, but he also worried that they may be his photos uploaded to youtube.

"If I have been so treated, and how civilians» "

In addition, he said, his wife Wan Azizah Datuk Seri advised him not to the future employment of assistants when the choice is too young or too handsome, and this can only lead to his 80-year-old man chosen to become his assistant.

He also called on all supporters will not easily provoked by the police.

Sin Chew Daily ‧ 2008.07.20

MUZAKARAH DITAYANGKAN DALAM TV

Mengikut tradisi PAS, sejak dahulu hingga kini sentiasa berbincang dan bermuzakarah dengan sesiapa sahaja dalam menentukan keuntungan Islam di Malaysia.

Pada zaman Ustaz Fadzil Nor dulu pun, sering kedengaran PAS mengajak UMNO bermuzakarah bagi membincangkan beberapa isu, terutama berkaitan dengan Islam dan bangsa melayu.

Pandangan peribadiku, muzakarah ini adalah satu tindakan yang baik, tetapi kadangkala dengan UMNO, bermuzakarah ini perlu diambil sikap berhati-hati.

Jika merujuk kepada sejarah, UMNO akan “mengkambing hitamkan” sesiapa sahaja yang tidak sehaluan fahaman politik mereka. maklumlah, kedegilan mereka seperti kedegilan Bani Israel yang telah dihadapi oleh Musa A.S.

Jika dikala PAS berkuasa di dua buah negeri, iaitu kelantan dan Terengganu, PAS ada menyeru UMNO bermuzakarah, tetapi ditolak oleh UMNO, kerana mereka merasakan bahawa mereka masih lagi kuat, lantaran masih wujud lagi orang-orang MCA dan MIC dalam pakatan mereka.

Di tahun 2004, bertambah jelas lagi kesombongan UMNO dalam berinteraksi dengan parti-parti lawan mereka, disebabkan kemenangan mereka ketika itu boleh disifatkan sebagai “sapu bersih”.

Di tahun 2008, terbukti UMNO telah jatuh menjunam. Jatuh mereka bukan disebabkan gugurnya calon-calon UMNO, tetapi ramainya gugur calon-calon cina dan India dari Parti MCA dan MIC.

Memandangkan UMNO ini dikuasai oleh bangsa cina dan India secara froxy, menyebabkan kejatuhan MCA dan MIC memberi kesan besar terhadap UMNO itu sendiri.

Dengan kekalahan mereka di lima buah negeri, menyebabkan mereka seakan-akan mentikus. ”kereta” mereka sudah rosak teruk, dan kini mulalah mereka memandangkan kereta-kereta pembangkang yang kelihatan gagah, dan mula bertindak seperti “perasit”.

Ah.. itu mungkin sangka jahatku terhadap UMNO, tetapi kalau difikirkan dalam-dalam, tidak ada sangka baik terhadap UMNO, sebab bersangka jahat terhadap orang yang hina Islam adalah satu kemestian.

DALAM TV

Tuan guru Nik Abdul Aziz yang merupakan orang no 1 dalam PAS telah menyatakan kebimbangan beliau terhadap UMNO dalam muzakarah yang akan dilaksanakan.

Tengku Razaliegh juga keluarkan kenyataan, mencadangkan UMNO dan PAS bersatu selepas muzakarah diadakan. Mungkin dia ingat, PAS ni macam Semangat 46 dulu kot. Kalau PAS nak jahanam macam semangat 46, ikutlah pandangan tokoh politik bangang tu…

Padaku, kalau nak terselamat dari sebarang penipuan disebalik muzakarah yang akan diadakan, dicadangkan agar muzakarah ini ditayangkan di semua saluran TV media perdana Malaysia. Dengan ini, baru semua rakyat akan dapat melihat, siapakah yang sebenar-benarnya ikhlas dalam memperjuangkan agama dan bangsa di negara ini.

Kalau diadakan muzakarah ini secara tertutup, ianya akan melahirkan perbincangan dikalangan rakyat, yang dengan itu, kemungkinan besar akan timbullah berbagai-bagai cakap-cakap yang membawa kepada fitnah.

PENUTUP

Muzakarah dengan UMNO memang bagus, tetapi alangkah cantiknya kalau diadakan dulu muzakarah dengan PKR dan DAP. Muzakarah yang membincangkan untuk mencari titik pertemuan dalam berusaha mengharungi bahtera Pakatan Rakyat dalam memerintah Malaysia.

Wallahu ‘Alam

Sekian

Al-Bakistani
http://al-bakistani.blogspot.com/
abu_abdillah_azzam@yahoo.com

Komplot jatuhkan Anwar, Pak Lah sekali gus!

oleh Mustafa Ali

(Isu tangkapan Datuk Seri Anwar Ibrahim oleh pihak polis baru-baru ini - penyunting)

Bagi saya, tindakan ini dibuat tanpa bukti yang kukuh dan satu tindakan yang tidak wajar sama sekali.

Saya rasa, ada semacam satu komplot dalam Umno dan kerajaan sendiri yang cuba untuk mengambil kesempatan daripada suasana yang ada sekarang. Komplot ini bagi saya memang anti Anwar dan juga anti kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Berdasarkan maklumat yang saya ada, selepas pertemuan antara isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail dengan Abdullah baru-baru ini, ia menunjukkan Abdullah tidak terlibat dalam apa-apa tindakan terhadap Anwar.

Komplot yang ada nampaknya bertujuan untuk mematikan kedua-duanya sekali. Matikan karier politik Anwar dan matikan juga karier politik Abdullah. Menggunakan seketul batu untuk membunuh dua ekor burong serentak.

Lojiknya adalah, apabila tindakan dibuat terhadap Anwar, jari akan dituding kepada Abdullah selaku Perdana Menteri yang mengetuai kerajaan.

Mengikut bacaan saya, tindakan ini berjaya diambil kerana kegagalan Abdullah sendiri untuk menguasai seluruh jentera kerajaan. Oleh kerana itulah, komplot ini boleh berjalan sedemikian rupa.

Tindakan ini sebenarnya satu tindakan yang sangat bahaya kepada negara dari sudut keselamatan dan juga keharmonian negara.

Oleh kerana implikasinya besar, satu mekanisma perlu dibuat oleh Abdullah selaku Perdana Menteri supaya ia dapat meredakan suasana yang ada sekarang.

Apa yang boleh dibuat oleh Abdullah adalah dengan menubuhkan satu suruhanjaya bebas untuk membuat siasatan terhadap tuduhan yang dibuat ke atas Anwar supaya rakyat yakin tuduhan itu bukan bermotifkan politik tetapi mencari keadilan untuk semua pihak.

Tanpa suruhanjaya sebegini, rakyat tidak akan yakin dengan sebarang tindakan kerajaan.

-DetikDaily

Anwar tetap dakwa ditelanjang

Jul 20, 08 12:05pm
Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tetap mempertahankan bahawa beliau telah ditelanjang dan diaibkan ketika menjalani pemeriksaan perubatan di Hospital Kuala Lumpur Rabu lalu.

"Hospital (Kuala Lumpur) kata saya tak ditelanjang, (tapi) dia suruh buka baju, buka seluar, kemudian suruh buka seluar dalam, itu bukan namanya telanjang atau ada nama lain, bogel bukan telanjang," katanya.

Mantan timbalan perdana menteri itu menegaskan demikian dalam ceramahnya di kampung Razali, dekat Kuantan, malam tadi, demikian menurut laporan Bernama.

Anwar, 61, dibawa ke HKL pada hari beliau ditahan pada 16 Julai lalu untuk menjalani ujian DNA berhubung aduan liwat oleh bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan, 23.

Ketua Umum PKR itu kemudiannya dibawa balik ke Ibu pejabat polis Kuala Lumpur pada jam 10.34 malam selepas menjalani pemeriksaan perubatan tersebut.

Anwar berkata beliau hairan bagaimana pihak Hospital Kuala Lumpur (HKL) mengeluarkan kenyataan bahawa beliau tidak pernah ditelanjangkan ketika menjalani pemeriksaaan perubatan itu.

Pengarah HKL nafi

"Ini kita nak percaya macam mana, saya tak buat salah tapi saya ditelanjangkan, sebab saya menjadi jurucakap rakyat, dan inilah hukumannya, diaibkan, difitnah, ditelanjangkan," kata Anwar.

Semalam, Pengarah HKL Datuk Dr Zaininah Mohd Zain berkata sebelum pemeriksaan itu, dua pakar menerangkan secara terperinci mengenai prosedur pemeriksaan itu kepada Anwar dengan kehadiran peguam beliau.

Anwar kemudian diperiksa oleh dua orang pakar itu mengikut prosedur klinikal tertentu semasa keseluruhan pemeriksaan berkenaan dijalankan. Tidak pernah sama sekali kesopanan dan ketertiban beliau dinafikan sepanjang tempoh pemeriksaan itu, kata Dr Zaininah dalam kenyataan kelmarin.

Berucap di hadapan lebih 5,000 orang itu, Anwar berkata beliau enggan untuk membenarkan sampel darahnya diambil pihak HKL kerana beliau tidak percaya dalam sistem itu kerana bukti DNA yang diambil polis dalam kes liwatnya 10 tahun lalu didakwa telah dimanipulasi pihak polis.

"DNA tidak berubah, darah saya (telah) diambil (dulu), mereka usung tilam (kes 1998), ambil darah saya percik atas tilam, jadi janganlah ulang tayang cerita ini," dakwa Anwar.

-malaysiakini

TP - aku nak pi makan panadol jap...ngan 100 plus...pening...

Anwar patut beri kerjasama, kata Ibrahim Ali

Jul 20, 08 12:16pm
Kepercayaan rakyat akan terhakis terhadap Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim jika beliau masih berdolak-dalik berhubung tuduhan kes liwat terhadapnya, kata ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali.

ibrahim aliBeliau berkata, Anwar sepatutnya memberikan kerjasama kepada pihak polis supaya siasatan mereka berjalan lancar sehingga kes itu dapat dibicarakan di mahkamah.

Di samping itu, kata Ibrahim, pihak polis juga telah memberikan jaminan tiada perkara buruk akan berlaku kepada Anwar seperti pernah berlaku ke atas dirinya pada 1998 ketika beliau ditangkap atas tuduhan yang sama.

"Berani kerana benar takut kerana salah," katanya ketika berucap dalam ceramah perdana di Pasir Mas malam tadi, demikian menurut laporan Bernama.

Anwar ditahan Rabu lalu sebelum dibebaskan bagi membantu siasatan terhadap aduan yang dibuat oleh bekas pembantu khasnya, Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat oleh ketua umum PKR itu..

Ibrahim berkata, jika Anwar tidak memberikan kerjasama, rakyat akan membuat pelbagai andaian kononnya dakwaan itu adalah konspirasi kerajaan atau Anwar memang melakukan perkara itu.

Lantik pendakwaraya mahir


Sehubungan itu, beliau yakin Anwar sebagai mantan timbalan perdana menteri akan mengambil langkah untuk bekerjasama bagi membuktikan kebenaran di dalam kes itu.

Beliau meminta agar pihak kerajaan melantik pendakwaraya daripada mereka yang bebas dan mahir di dalam perundangan ketika pendakwaan dibuat terhadap Anwar bagi mencerminkan ketelusan perbicaraan kes itu.

"Pendakwaraya tidak boleh daripada kakitangan kerajaan atau daripada Jabatan Peguam Negara. Ini boleh dilakukan berdasarkan undang-undang yang ada di dalam negara ini," katanya.

Beliau juga meminta doktor peribadi Anwar sendiri melihat proses pengesahan DNA dijalankan bagi memastikan tiada pemalsuan berlaku semasa ujian DNA dijalankan untuk mengesahkan kesahihan keputusan DNA tersebut.

Beliau yakin dengan langkah itu kebenaran akan pasti terserlah kerana tiada siapa di dalam negara ini berada di atas undang-undang.

-malaysiakini

TP - bang brahim, bang brahim......lupeke bang brahim tahun 1999 dulu pun polis bagi jaminan jugak...ketua polis pun bagi jaminan jugak...PM pun bagi jaminan jugak..."SAVE & SOUND"...tengok-tengok...lebam...bang brahim, bang brahim...sekali orang dah menipu bang brahim...sampai bila-bila akan dikenang bang brahim...baik bang brahim duk diam-diam dalam "frame" tu tunggu ani...

Siri Jelajah DSAI “Menuju Harapan Baru” Negeri Johor

Tarikh: 20hb. Julai 2008 (Ahad)
Program Lawatan DSAI ke Negeri Johor

3.00pm
DSAI dijangka sampai di Tol Sekudai

3.15pm ~ 3.45pm
Jamuan Minum petang bersama AJK Perhubungan Negeri Johor
(Hotel Selesa, Jalan Dato’ Abdullah Tahir, Tingkat 9, Dewan Perdana 1)

3.45pm ~ 4.45pm
Perjumpaan tertutup dengan AJK Perhubungan Negeri Johor

4.45pm ~ 7.00pm
Majlis Dailog bersama Rakyat

7.00pm ~ 8.00pm
Rehat

8.00pm ~ 9.15pm
Bertolak Ke Parit Raja Batu Pahat
(Tempat Ceramah : KM18, Kg. Parit Hj. Salleh Ros,
Jalan Kluang Batu Pahat)

9.15pm ~ 10.00pm
Makan malam

10.00pm ~ 11.30pm
Ceramah

Sebarang Pertanyaan Boleh Hubungi:

En.Anuar Bin Ali
Setiausaha Perhubungan Negeri
PKR Johor
Tel: 019-7221424

Usaha memalukan Anwar dah lama di rancang

aku cilok dari no2umnoTertarik dengan artikel di Tranungkite yang mendedahkan bahawa usaha memalukan DS Anwar Ibrahim memang sudah lama di rancang. Rujuk artikel berkenaan Tranungkite

Artikel tersebut juga memaut satu lagi artikel yang telah di keluarkan oleh Marhaen pada 19.03.2008, 11 hari selepas pilihanraya. Tulisan berbentuk amaran itu telah di keluarkan oleh Pinochet Robert.

Sila rujuk berita tersebut ......

Tengku Adnan Ada Misi Khas
Tengku Adnan tidak tersenarai sebagai ahli kabinet sebab dia ada tugas besar yang perlu dilaksanakan sebagai Setiausaha Agung UMNO.

Dolah Badawi telah menetapkan satu misi khas untuk mengembalikan UMNO ke persada politik perdana setelah UMNO/BN tewas teruk PRU12. Datuk Seri Anwar Ibrahim kena berhati-hati dengan segala tipu muslihat yang akan dilaksanakan oleh Ku Nan dengan kerjasama Datuk Shabery Cheek Menteri Penerangan. Jika tersilap langkah DSAI akan diaibkan sekali lagi seperti apa yang berlaku dalam tahun 1999. Begitu juga dengan pemimpin Barisan Rakyat yang lain. Anda semua sedang diperhatikan. Setiap langkah dan kata-kata akan dirakam dan diputarbelit sebaik mungkin untuk mengkucar-kacirkan gabungan Barisan Rakyat.

Dalam beberapa pertemuan tertutup dengan pemimpin UMNO Putrajaya, Ku Nan mengaku bahawa beliau telah menerima satu misi khas daripada Dr. Mahathir untuk merobah landskap politik UMNO khasnya dan negara amnya. Ia bermula dari tahun 1998 hinggalah Datuk Seri Anwar Ibrahim tersungkur pada tahun 1999 dengan fitnah licik yang diatur oleh Ku Nan dengan konco-konconya.

Pinochet Robert
Jika kenyataan di atas ada hubungkaitnya, bermulanya serangan kepada DS Anwar berlaku selepas 3 bulan selepas pilihanraya berlalu. Yakni pada tarikh lapuran polis dibuat oleh Shaiful Bukhari pada 28hb Jun 2008. Sebelum itu, Najib sendiri telah akui bahawa Shaiful berkunjung ke pejabat dan rumah kediaman TPM dengan alasan yang tidak masuk akal, melapurkan kejadian liwat kepada Timbalan Perdana Menteri secara terus. Jika serangan di buat pada tarikh yang disebut, tidak mustahil perancangannya dibuat lebih awal lagi, sekurang kurangnya pada awal tahun 2008 atau sebelum itu lagi.

Jika melihat kepada sikap Saiful Bukhari yang di dedahkan oleh beberapa kenalan beliau, Saiful Bukhari adalah seorang yang cukup mudah untuk di pergunakan sebagai senjata menjatuhkan DS Anwar kerana sikap giler glamour beliau. Rujuk berikut yang di petik dari Carigold Forum,
Salam,

Kalau ikut anak ana yang sama tahun dengan SBA, ada beberapa case sebenar nya SBA di UNITEN

1. Case RM20,000.00 duit Rakan Muda yang belum selesai
2. Tak attend kelas hingga di buang dari UNITEN
3. Rahsia bekerja dengan Tim PM
4. Hidup mewah, keluarga berpisah, ibu meninggal semasa tahun kedua (2005).....business keluarga jatuh, bercita-cita tinggi dalam politik
5. Baru bertunang dengan pembaca berita NTV 7 pada 17.05.08
6. Seorang pandai berkata-kata dan menunjuk watak baik dan kalau DSAI boleh terpengaruh apa lagi orang lain.

Itu lah sedikit maklum dari ana.

Wassalam
Pak Aman
Untuk lebih menonjolkan sikap gila popularnya, banyak terdapat gambar beliau diserata ceruk internet bersama para pemimpin UMNO. Biar pun ia menjadi koleksi peribadi, tapi tabiat sebegini, bukanlah suatu yang biasa di lakukan oleh pemuda yang sebaya dengannya. Kecuali mentaliti Shaiful memangnya bermasalah.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana dan bila beliau mula membabitkan diri di dalam PKR, sila rujuk artikel terdahulu yang telah di keluarkan lebih awal, sebelum kes ini meledak.
Musang Berbulu Ayam (Part 1)
Musang Berbulu Ayam (Part 2)

Jika merujuk kepada semua berita di dalam internet, terlalu ramai yang bersekongkol di dalam usaha ini. Cuma masa untuk mendedahkannya.

Dan aku, sehingga sekarang, perkara yang cukup pelik adalah bagaimana seorang mangsa liwat boleh TERSENYUM sambil melambaikan tangan untuk di rakam oleh jurugambar media. Rujuk [SINI]

Shahrir mahu Anwar kemuka cadangan jelas turun harga minyak

JOHOR BAHARU: Mereka yang masih menunggu pembentukan kerajaan baru di bawah Pakatan Rakyat harus merasa bimbang kerana pemimpinnya iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim masih belum mempunyai satu dasar ekonomi yang konsisten untuk diketengahkan kepada rakyat, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad.

Beliau berkata, apa yang diperkatakan oleh Anwar yang juga Penasihat Umum Parti Keadilan Rakyat menerusi Agenda Ekonomi Baru (AEB) yang diperkenalkannya, janji kempen pilihan raya umum lepas hingga kepada hujah semasa debatnya bersama Menteri Penerangan Datuk Shabery Cheek Selasa lalu, sering berubah-ubah.

"Kaedah pengurangan caj kapasiti oleh penjana kuasa bebas (IPP) seperti yang dicadangkan oleh Anwar semasa debatnya dengan Shabery, amat bertentangan dengan AEB yang dibentangkannya di hadapan tokoh-tokoh perniagaan antarabangsa di Singapura tidak lama dulu.

"Ia bukan cadangan yang baik tetapi membahayakan ekonomi negara kerana ia akan mengambil keuntungan IPP secara rakus sedangkan janjinya adalah untuk berlaku adil, probisnes dan menghormati undang-undang," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat cawangan-cawangan Umno dalam Bahgian Johor Baharu, di sini hari ini.

Dalam debat itu Anwar mencadangkan penurunan caj kapasiti yang dibayar oleh IPP kepada Tenaga Nasional Berhad bagi memperoleh penjimatan sebanyak RM2 bilion.

"Saya tak faham bagaimana ia dapat memberikan pulangan tunai kepada kerajaan," kata Shahrir yang menyifatkan cadangan itu sebagai melanggar perjanjian IPP-TNB dan akan menimbulkan kesan negatif terhadap negara terutamanya kepada pelabur asing.

Katanya, kaedah tersebut hanya dapat digunakan secara "one off" atau sekali sahaja bagi menyelesaikan masalah harga minyak.

Shahrir berkata, jika itu dilakukan, pada tahun berikutnya Pakatan Rakyat (sekiranya berjaya memerintah) akan terpaksa menggunakan alternatif lain untuk menyelesaikan kenaikan harga minyak atau menggunakan lagi kaedah penurunan caj kapasiti itu, yang mana penggunaannya secara berterusan akan memufliskan IPP.

Bagi kerajaan Barisan Nasional pula, pemberian subsidi bagi mengurangkan harga minyak dibuat setiap tahun sebagai penyelesaian jangka panjang yang menguntungkan rakyat di semua peringkat, katanya.

Shahrir juga berkata, Anwar telah menyokong kenaikan harga minyak sebanyak 28 sen daripada RM1.92 seliter berbanding kenaikan sehingga RM2.70 seliter yang dibuat kerajaan, namun beliau tidak mencadangkan pemberian rebat sebagaimana yang diberikan kerajaan kepada rakyat.

Menurut Shahrir, idea Anwar juga tidak dapat membantu mengurangkan kesan inflasi dan juga golongan berpendapatan rendah kerana ia hanya memfokus kepada pengurangan harga petrol dan tidak termasuk harga diesel.

"Tumpuannya hanyalah kepada menurunkan harga petrol sebanyak 50 sen daripada RM2.70. Kalau kita menurunkan harga petrol, kita hanya akan menguntungkan mereka yang menggunakan kenderaan persendirian.

"Sepatutnya cadangan itu bukan untuk petrol tapi diesel juga yang lebih mempunyai hubungan langsung dengan golongan berpendapatan rendah dan kenaikan harga barangbarang," katanya.

Kata beliau, pengurangan harga diesel akan menjamin kos yang rendah bagi pengangkutan awam yang digunakan golongan berpendapatan rendah dan pengangkutan barangbarang bagi menjamin harga barangbarang tidak melambung naik.

"Diesel bersubsidi pada harga RM1.43 akan terus diberikan kerajaan melalui fleet card kepada pengangkutan awam, bas sekolah, bas ekspres dan sektor yang berkaitan.

"Daripada 10 bilion liter diesel yang bakal digunakan setiap tahun, antara 6 dan 7 bilion liter bersubsidi akan disampaikan kepada sektor pengangkutan awam dan barangan," katanya.

Beliau mahu Anwar membentangkan cadangan yang lebih jelas bagi mengurangkan harga minyak kerana menurutnya cadangan yang samar-samar hanya menunjukkan Anwar tidak tahu apa yang hendak beliau lakukan. BERNAMA

-mSTAR Online

TP - kalau ku panggil menteri ni BINATANG LEMBU kang ada yang marah...oi Shahrir LEMBU...engkau ingat rakyat bagi engkau jadik menteri nak suruh engkau berniaga ke? Shahrir quot "Saya tak faham bagaimana ia dapat memberikan pulangan tunai kepada kerajaan," kata Shahrir yang menyifatkan cadangan itu sebagai melanggar perjanjian IPP-TNB dan akan menimbulkan kesan negatif terhadap negara terutamanya kepada pelabur asing."...pulangan tunai? engkau ingat kerajaan tu kedai runcit ke??? semua engkau nak buat bisnes?...kalau kau lapar sangat dengan duit...engkau pi jumpa Najib...engkau gadai pungkoq engkau kat Najib...

Apa pulak perancangan menteri rambut putih ni untuk kurangkan beban rakyat??? banyakkan bercakap? lagi la terbeban rakyat dengan cakap "0" rambut putih ni...

Lagi 1...kenapa mintak Anwar pulak kemuka cadangan? engkau dah putus akal ke? kalau dah rasa kepala hotak tu dah buntu...letak jawatan la...pi jadik LEMBU nu!!!

Khak Ptuih!...amik kau DNA aku!


Pemimpin

MANILA, Philippines—Last year the poll group Social Weather Stations (SWS) released results of a survey that asked Filipinos who they thought was the worst president we had had. Maybe, in the future, we need research that looks at the other side of the coin: which of the presidents we consider to be the best, and why.

It’s important for us to look at Filipino concepts of leadership, especially as applied to our political leaders. I suspect we’ll find a strong element of “mabait,” expressed in a feudal benevolence, one hand giving out doles, never mind if the other is dipping into the national coffers. If I can continue with this metaphor of the hands, I suspect we’ll also find admiration for the iron fist, a strong leader equated almost with authoritarianism, for as long as the other wears a velvet glove offering some consolation to the bereaved, or even the victims.

While we wait for SWS and other research institutions to give us a better picture of leadership expectations, we might want to learn from other countries. Right now I can think of two political dramas which offer rich lessons in leadership.

One case is close to home, in Malaysia. Not too long ago, the television news channel ANC featured broadcast journalist Maria Ressa interviewing two protagonists: former Prime Minister Mahathir Mohammad and, separately of course, his arch-enemy Anwar Ibrahim.

Here’s a quick recap of the saga of these two men. Mahathir was Malaysia’s autocratic prime minister from 1981 to 2003, often using a draconian Internal Security Act (ISA) to control anyone who disagreed with him. Anwar was Mahathir’s protégé and had become deputy prime minister and was poised to become the next prime minister. Anwar was not your typical politician: he is a deep thinker and articulate writer, as comfortable with the West as with Asia (he admired Rizal). Alas, he fell from Mahathir’s favor and was arrested in 1998, charged with sodomy and abuse of power. The sodomy charges were eventually dismissed but he was convicted on the other charge and went to jail for six years. My Malaysian friends, many of whom are Anwar supporters, tell me the “abuse of power” charges were also trumped up.

Abdullah Ahmad Badawi became prime minister after Mahathir, and had a good start, releasing Anwar, and continuing to lead Malaysia in its economic development. But in the last two years, Badawi has come under fire, amid allegations of widespread corruption and his country now faces inflation, crime, racial tensions. There have been calls for him to resign, and Mahathir himself has spoken against him.

Maria Ressa’s show with Mahathir and Anwar was appropriately entitled “Reversal of Fortunes” because Anwar has been able to rebuild his following and is believed to have a good chance at returning to government, maybe even becoming the next prime minister. Last March, Malaysia had general elections with Anwar’s People’s Alliance increasing its seats in Parliament from 19 to 82. The current leadership is in deep crisis and new elections will be held soon, a chance for Anwar to return to power.

But fortunes can be fickle. Early this week, Malaysian police arrested Anwar again on revived sodomy charges.

It’s too early to tell what will happen to Anwar, but the new arrest will definitely work against Mahathir. It’s a real shame because Mahathir did lead Malaysia to become one of the most developed countries in the region. He was famous for his diatribes against Western models of development, often refusing to follow prescriptions of the International Monetary Fund (IMF). Sadly, his inability to let go of power is eroding his place in history. I am shocked at times listening to my Malaysian friends, who have few kind words for the former prime minister.

Mugabe and Mandela

Let’s hop over to the other side of the world and look at Africa. There has been extensive coverage of Zimbabwe’s Robert Mugabe, who led his country (formerly named Rhodesia) in the fight against British colonial rule. He was Zimbabwe’s prime minister until 1988, then president until the present. Zimbabwe was one of the showcases of development for Africa from the 1980s into the 1990s. Today, it is in shambles. Name the problem and they have it, from hyper-inflation to a runaway HIV/AIDS epidemic. Much of the blame has been put on Mugabe, who refuses to give up power, holding one rigged election after another.

Zimbabwe’s neighbor, South Africa, offers a different case study for leadership with Nelson Mandela, who led his country’s struggle against a ruthless apartheid regime from prison. In 1964, he was sentenced to life imprisonment on terrorism charges. He served 27 years, but even in jail, he was able to exercise leadership, and gain global admiration. When he was released in 1990, it was clear he would become South Africa’s next leader. In 1993, he shared the Nobel Peace Prize with South Africa’s last white president, Frederik de Klerk.

Mandela was president from 1994 to 1999 and rather than unleashing a campaign of retaliation against former oppressors, he chose reconciliation. Also, instead of hanging on to power, which he could easily have done, he went into retirement after one term, only to find himself still in great demand as an adviser and advocate for all kinds of causes. He remains active with many causes, and with his 90th birthday today, expect a global birthday bash. (Catch a replay of a documentary, “Nelson at 90” on CNN, Saturday, 2 p.m. and 10 p.m., Sunday at 2 p.m.)

South Africa’s brutal past continues to haunt it, with continuing class and racial inequality, but it is way ahead of Zimbabwe in economic and social development. (Next time you do your groceries, be on the lookout for products from South Africa; you’d be surprised at how much they’re exporting to us.)

Mahathir and Mugabe are examples of leaders who could have assured themselves a place in history, leading their countries into economic prosperity and stability, but who now will have to go through future historians’ scrutiny. And because the work of historians is a bit like cleaning out old closets, the retrospective could bring out all kinds of skeletons. (Just look at Ambeth Ocampo’s revealing stories about our heroes. Which reminds me, try to catch his lecture at Ayala Museum this Saturday on the painter Juan Luna. You can choose the 11 a.m. or 2 p.m. session.)

Malaysia’s neighbor, Singapore, also had an autocratic ruler, Lee Kuan Yew, for decades. He too led Singapore to prosperity, and then wisely chose to step down. Lee Kuan Yew is generally revered and he is known to have been very clean, with no hint of corruption.

Authoritarian leaders are not strong leaders; far from it, their need to cling on to power by force only shows how terribly weak and insecure they are. Like other true leaders, Mandela shows how, by relinquishing the trappings of power, one actually ends up becoming even more powerful, as a moral exemplar.

-opinian.inquirer.net

Malaysia, Indonesia sign science-tech MoUs

JAKARTA: Malaysia and Indonesia on Saturday signed six memorandums of understanding (MoUs) in the field of science and technology, a move which leaders of both countries said would further strengthen the existing relations.

Science, Technology and Innovation Minister Datuk Dr Maximus Ongkili said the MoUs involved agencies under the ministry and Indonesia's Research and Technology Ministry as well as three leading institutions of higher learning in the republic.

"I'm proud that Malaysia and Indonesia not only enjoy close and cordial relations but also cooperating well in various fields," he said at the MoU signing here.

Ongkili and Research and Technology Deputy Minister Teguh Rahardjo witnessed the ceremony which was also attended by Malaysian ambassador to Indonesia Datuk Zainal Abidin Mohamed Zain.

At the ceremony, Mimos Bhd signed MoUs with three parties namely the Bandung Institute of Technology, Sepuluh Nopember Surabaya Institute of Technology, and Universitas Indonesia to carry our research in the field of microelectronics and optoelectronics for data security.

Meanwhile Atomic Energy Licensing Board (AELB) Malaysia signed an MoU with Indonesia's National Nuclear Energy Agency where both institutions agreed to exchange experts to enhance human resources competency and bolster nuclear safety in the region.

Another MoU was between the Malaysian Industry Government Group for High Technology (MIGHT) and Surfactant and Bioenergy Research Centre to develop and commercialise fuel from the jatropha fruit and other sources of renewable energy.

MIGHT will also cooperate with Biomac Corporation to set up the business model and the development of jatropha curcas nursery as well as in the processing and marketing of the biodiesel product.

Ongkili said the cooperation would not only benefit both countries but also the region.

He said Malaysia and Indonesia had also formed an "Eminent Persons Group" recently, a brainchild of Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and Indonesian President Susilo Bambang Yudhoyono to identify problems and recommend strategies to overcome them.

Teguh said the cooperation would enrich the knowledge heritage of both countries through a strategic partnership.

"We hope the MoUs will result in a framework for cooperation and a clear action plan, including solutions as well as alternatives to the current problem facing both countries like the high fuel price and food crisis," he said.

Meanwhile Sepuluh Nopember Institute of Technology president Prof Priyo Suprobo told Bernama both countries had been cooperating well in the field of science and technology.

"I believe this will bring about tremendous benefit to Malaysia and Indonesia," he said. - Bernama

-thestaronline

Govt interfering in sodomy probe: Anwar Ibrahim

Malaysia's opposition leader Anwar Ibrahim has charged Home Minister Syed Hamid Albar with interference in the probe into the sodomy charge against Ibrahim levelled by an aide. He alleged it was at the behest of Deputy Prime Minister Najib Abdul Razak.

Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi on Friday denied that anyone in his government was hatching any conspiracy against Ibrahim.

The probe would be allowed to be conducted unhindered, media reports Saturday quoted him as saying.

''It is to smear the credibility and reputation of our client. Syed Hamid should know better than to attempt to exert his influence on this matter, especially as he is a senior minister,'' Ibrahim's lawyer and political colleague R. Sivarasa said in a statement he issued at Ibrahim's house Friday.

On the other hand, the prime minister Friday challenged Ibrahim to immediately disprove the sodomy allegation against him by submitting to DNA tests.

Badawi said if Anwar had not committed the alleged crime, he should be willing to provide the sample without delay.

''If indeed he is not involved, give the sample now. He said he did not do anything. So he must give a fresh sample to prove that he did not do it. I want to see the results.''

Abdullah said the case could be concluded quickly. ''We want this to be resolved fast but (until Saturday) it still cannot be done,'' the New Straits Times said.

It's d j vu in Malaysia as L'affaire Anwar Ibrahim enters the second month with charges flying around just the way they did ten years ago.

Then deputy prime minister Ibrahim was slapped with a sodomy charge, combined with corruption. He was sacked by then prime minister Mahathir Mohamad.

He was prosecuted and suffered a long jail term. A court acquitted him in 2002.

The sodomy charge came back to haunt Ibrahim last month when Mohammed Saiful Bukhari Azlan, 23, a political aide he employed during the March elections, charged him with having sodomised him more than once in a posh Kuala Lumpur house.

Ibrahim has vehemently denied this, saying that all this was meant to prevent his return to parliament in a by-election.

He has emerged politically strong since the March election when an opposition alliance he leads won an unprecedented 62 seats in parliament and now controls five of the 13 states.

His wife Wan Azizah Wan Ismail is now leader of the opposition in parliament.

A ban on contesting elections imposed by a court on Ibrahim ended in April. Armed with the renewed political support, he had planning to get one of his supporters to vacate a parliamentary seat and contest a by-election.

He says his entry into parliament was sought to be stopped by the sodomy charge.

Last month witnessed high drama with Ibrahim taking refuge in the Turkish embassy, saying he feared for his life.

The diplomatic spat between Malaysia and Turkey, ignited by Ibrahim's refuge in Turkish embassy, was overtaken when the US state department cautioned Kuala Lumpur against a ''politically motivated probe'' on Ibrahim.

The Badawi government took strong exception, calling it an ''interference''. Besides the government and the ruling coalition lawmakers, the media went to town asking the US ''not to throw stones from a glass house''.

The US's own record in Guantanamo Bay against suspected Al Qaeda fighters and in Iraq was sordid, the New Straits Times said in an editorial.

The crisis was not abetting since Ibrahim was arrested, his statement recorded on the sodomy charge and released on bail earlier this week.

He says the same officials - Attorney General Gani Patail and police chief Musa Hasan - were the ones who fabricated charges against him ten years ago and are now holding key positions.

In order to placate public opinion at home and to ward off international criticism - the US had spoken up for Ibrahim ten years ago as well - the government ordered a probe against the two officials now holding top positions.

-NDTV

Data DNA Lama Masih Boleh Diguna, Kata Anwar

PETALING JAYA, 19 Julai (Bernama) -- Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan pendiriannya untuk tidak menjalani semula ujian deoksiribonukleik asid (DNA) kerana DNA beliau yang diambil dahulu, termasuk yang terakhir pada 2004, masih boleh digunapakai.

Anwar berkata tiada alasan kukuh mengapa beliau perlu menjalani ujian itu sekali lagi memandangkan data DNA tidak akan berubah walau tersimpan beribu tahun.

"Sepanjang enam tahun saya dipenjarakan berkaitan kes terdahulu, lima, enam kali darah saya diambil dan kali terakhir saya juga ada menjalani ujian DNA pada 2004.

"Sebenarnya sampel DNA yang baru tidak diperlukan tetapi data DNA yang diperlukan. Data tidak akan berubah walau 2000 tahun sekalipun. Jadi kalau sudah ada, saya tidak nampak apa sebabnya untuk saya serahkan sekali lagi," katanya ketika berucap di ibu pejabat PKR di sini, Sabtu.

Anwar berkata beliau turut mengikut nasihat peguam dan juga pakar dalam dan luar negara memandangkan bukan sahaja sampel DNA malah darah, kuku dan juga rambutnya turut pernah diambil.

Katanya beliau juga tidak mahu gambar tubuh badannya diambil ketika beliau diperiksa di Hospital Kuala Lumpur tiga hari lepas kerana ia hanya akan menjatuhkan maruah dan mengaibkan dirinya.

"Sudah dua minggu tetapi saya tidak tengok lagi laporan yang dibuat Saiful Azlan Bukhari (individu yang mendakwa diliwat oleh Anwar), jadi secara teknikalnya saya tidak tahu apa kandungan pertuduhan dan dituduh di bawah apa," katanya.

Anwar berkata kerana beliau yakin tidak bersalah, beliau menerima dirinya dibogelkan dan diperiksa seluruh badan.

"Cuma saya tidak mahu gambar saya dirakamkan. Pada tahun 1998 mereka sudah mengambil gambar saya dalam keadaan sebegitu yang mengaibkan maruah saya," katanya.

Hari ini, Hospital Kuala Lumpur (HKL) mempertahankan kenyataan asalnya bahawa bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak pernah ditelanjangkan apabila beliau menjalani pemeriksaaan perubatan Rabu lepas.

Sementara itu, Anwar berkata meskipun beliau kini melalui suatu keadaan yang 'kritikal' namun agenda untuk bertanding dalam pilihan raya kecil akan ditetapkan dalam sedikit masa lagi.

-- BERNAMA

TP - Polis bangang, PM bangang, DR.HKL bangang, BN bangang, penyokong BN bangang, yang pangkah BN masa PRU12 lagi la bangang sebab sokong orang-orang bangang...kalau dah yang bangang kene bangangkan dekat yang bangang, jawab dia bangangang!......mampuih la kome semua...

Bagaimana Singapura Pastikan Rakyatnya Hidup Harmoni?

SINGAPURA, 19 Julai (Bernama) -- Bagaimana Singapura mampu mempastikan rakyatnya yang berbilang kaum dan agama hidup bersatu padu dan dalam harmoni?

Menurut bekas perdana menteri Goh Chok Tong, sebab utama ialah Singapura mempunyai sebuah kerajaan yang adil dan saksama.

Beliau berkata kerajaan melayani semua agama dengan penuh hormat, dan ia tidak membiarkan majoriti meminggirkan minoriti dan ia menentukan tidak ada orang yang didiskriminasi atau keciciran kerana berdasarkan kaum, bahasa atau agamanya.

Goh, seorang Menteri Kanan, berkata demikian di upacara menanam pokok bersempena Bulan Harmoni Kaum di Singapura di Stamford Green, Fort Canning Park di sini hari ini.

Beliau berkata keadaan negara yang aman di Singapura tidak wujud secara kebetulan.

"Ia adalah hasil dari usaha berterusan, bersepadu dan konstruktif oleh semua untuk melahirkan sebuah masyarakat harmoni," katanya.

Singapura mempunyai penduduk kira-kira 4.5 juta, hampir sejuta daripadanya adalah bukan pemastautin.

Daripada populasi pemastautin, majoriti adalah Cina, diikuti oleh Melayu (15 peratus) dan India (kurang dari 10 peratus).

-- BERNAMA

若基層支持願當首位女黨魁‧黃燕燕要攻總會長

  • 黃燕燕:只要獲得基層的大力支持,我樂意競選黨內的任何職位,包括副總會長、署理總會長或甚至總會長職。(圖:星洲日報)

(吉隆坡)在馬華副總會長拿督翁詩傑週五(7月18日)晚上宣佈,他將在10月間舉行的黨選角逐總會長職後,婦女組主席拿督黃燕燕今日(週六,19日)也強調,如果基層願意給予支持,她準備更上一層樓,競選包括總會長的黨職。

她說,基層黨員是她的最大支持力量,若有機會,她“樂意”擔任馬華有史以來的首名女總會長。

“只要獲得基層的大力支持,我樂意競選黨內的任何職位,包括副總會長、署理總會長或甚至總會長職。”

黃燕燕是針對翁詩傑成為第一位表態將競選總會長職的馬華領袖的報導,接受《星洲日報》訪問。

不過,她不願明確地說明自己在來屆黨選的動向,只表示,一切有待區部改選結束後才作最後決定。

她也指出,馬華是一個民主的政黨,任何中央代表都有資格競選總會長職,現在表態是否支持翁詩傑,尚言之過早。

至於何時對外作出宣布的問題,黃燕燕表示她非常珍惜中央代表權,因此,一切都必須更加謹慎行事。

周美芬料填補婦女組主席

根據馬華黨章規定,黨領袖的任期最多是3屆,但是黃燕燕的婦女組主席任期從何時算起卻出現爭議。假如從2002年算起,她最多只能擔任婦女組主席至2011年。

此外,黨內局勢改變,也是她決定更上一層樓的因素。

一旦黃燕燕宣布競選高職,她留下的婦女組主席空缺,最熱門的填補人選是署理主席拿汀巴杜卡周美芬。

星洲日報‧2008.07.19

Translation :-

(Kuala Lumpur) in the MCA deputy president Datuk Ong Tee Keat Friday (July 18) night announced that he would be held in October, the party chairman election the post, the President Datuk Huangyan Yan Fu Nvzu today (Saturday, 19 ) Also stressed that if the grassroots are willing to support, she prepared to scale new heights, including the election of the president of the party.

She said that her grassroots party members is the greatest support force, if it has the opportunity, she "happy" the MCA's first-ever woman president.

"As long as access to the grass-roots support, I am happy to campaign for any party posts, including vice president, the acting president or even president level."

Huang Yanyan against Ong Tee Keat position will become the first election of the president of the MCA leaders of the reports, accept the "Sin Chew Daily" visit.

However, she clearly stated to his party in the coming session of the movements of the election, only said that all areas of the elections to be concluded before making a final decision.

She also pointed out that MCA is a democratic party, are eligible to any representative of the president of the general election, now attitude whether or not to support Ong Tee Keat, is still too early to say.

As for when to declare the external problems, Huangyan Yan said she is very representative of the treasure, so everything must be more cautious.

Zhou Meifen expected to fill the Chairman Fu Nvzu

According to MCA constitution, the party leader is the maximum term of three sessions, but the Huangyan Yan Fu Nvzu presidency have emerged from the date when the dispute.If the date from 2002, she can only serve as the Chairman Fu Nvzu to 2011.

In addition, the change in the situation in the party as well as her decision to a higher level of factors.

Once that election Vocational Huang Yanyan, she left the Fu Nvzu Chairman of vacancies, the most popular candidate is filled with Tingbaduka Acting Chairman Zhou Meifen.

Sin Chew Daily ‧ 2008.07.19

IMBAS KEMBALI : Pengakuan Rosmah tidak cukup, kes bunuh bukan isu kecil - Mahfuz

KUALA LUMPUR, 2 Julai (Hrkh) - Pengakuan Isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor bahawa beliau tidak bersalah dalam dakwaan yang dikaitkan dengan kes bunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu tidak mencukupi untuk membersihkan nama baik dan imejnya termasuk suami beliau yang sudah tercemar. Malah anggapan bahawa beliau tidak menyaman Raja Petra Kamaruddin kerana membuat fitnah itu, kerana tidak mahu menumpukan pada isu-isu yang tidak perlu, diselar dan kritik hebat hari ini oleh Ketua Penerangan PAS Haji Mahfuz Omar. "Sejak bila kes bunuh ini adalah isu kecil atau tidak perlu ditumpukan malah tuduhan terhadapnya adalah serius dan mesti dibersihkan mengikut lunas undang-undang. "Raja Petra sendiri sanggup berhadapan dengan tindakan undang-undang untuk dedahkan bukti dan bersedia disaman dan ke mahkamah," kata Mahfuz yang berada di Parlimen ketika dihubungi Harakahdaily sebentar tadi.

Katanya kesan kepada pengakuan Rosmah dengan tidak melakukan sebarang tindak balas menyebabkan orang ramai tertanya-tanya sama ada maklumat yang didedahkan oleh Raja Petra dalam Surat Akuan Berkanun itu adalah benar. Ini katanya memberi impak tidak baik kepada negara dari segi politik dan ekonomi apabila isteri Timbalan Perdana Menteri dikaitkan dengan kes pembunuhan dan menghilangkan kepercayaan rakyat termasuk masyarakat antarabangsa terhadap negara ini Kata Mahfuz lagi, jika 'kaedah' Rosmah ini digunakan oleh Penasihat Dato Seri Anwar Ibrahim dalam menghadapi tuduhan liwat pemuda tempoh hari , sudah pasti beliau tidak perlu di siasat atau kes tersebut diabaikan begitu sahaja. Adakah dengan pengakuan Anwar bermakna kes ini ditutup sama seperti tuduhan terhadap Rosmah? Sudah pasti polis dan mahkamah mahukan bukti kukuh atas dakwaan dan pembelaan Anwar," katanya

"Dan Anwar sendiri bertindak menyaman pemuda itu demi membersihkan nama baiknya. Rosmah perlu menyaman Raja Petra, demi mendedahkan bukti yang sebenarnya. "Jika tidak rakyat beranggapan bahawa isteri TPM menyembunyikan sesuatu daripada pengetahuan umum" katanya. Rosmah dipetik sebagai berkata bahawa beliau bukan seorang ahli politik malah tidak bertanding untuk merebut jawatan dalam parti, oleh itu tiada ada yang perlu dirisaukannya. Berdasarkan Surat Akuan Bersumpah blogger Raja Petra pada 18 Jun lalu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, mendakwa bahawa Rosmah Mansor berada di tempat kejadian sewaktu mendiang Altantuya dibunuh.

Dalam kejadian malam pembunuhan itu tiga orang telah disyaki berada ditempat kejadian iaitu Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Timbalan Perdana Menteri, Pemangku Kolonel Aziz Buyong (kini Leftenan Kolonel) seoarang pakar C4 dan isteri Aziz iaitu Norhayati yang merupakan ADC bagi Datin Rosmah, kata Raja Petra dalam surat akuannya itu Menurut Raja Petra lagi bahawa ketiga-tiga mereka ini sehingga kini masih belum disabitkan dalam kes ini ataupun di panggil sebagai saksi lagi dan berharap pihak polis akan menjalankan siasatan atas dakwaannya itu. Lebih mengejutkan, Raja Pertra mendakwa menurut sumbernya bahawa Aziz telah menempatkan bahan letupan C4 itu di beberapa anggota badan Altantuya sambil disaksikan sendiri oleh Rosmah dan Norhayati.

Surat Akuan bersumpah ini turut disiarkan melalui laman web yang dikendalikan Raja Petra iaitu Malaysian Today dan beberapa blog yang lain.

Pinochet Robert: Tengku Adnan ada misi khas

" Saya teringatkan satu artikel di arkib Laman Marhaen bertarikh 19 Mac 2008. Walau bagaimana pun artikel itu tiada maklumat mungkin sudah lama. Saya sudah menghubungi webmasternya untuk tujuan didedahkan supaya tuan tuan juga boleh kesana. Rupa rupanya penulis Pinochet Robert sudah pun memaklumkan kepada kita semua, tentang konspirasi Liwat II ini. Apa yang tuan tuan baca nanti adalah dari copy/paste saya kedalam format MS Word. Walau bagaimana pun cuba cubalah ke link yg saya berikan utk membaca dalam format asal. Tarikh artikel Rabu 19.03.08

http://www.marhaendaily.net/v1/arkib_mar08.html

Pinochet Robert: Tengku Adnan ada misi khas.


Tengku Adnan tidak tersenarai sebagai ahli kabinet sebab dia ada tugas besar yang perlu dilaksanakan sebagai Setiausaha Agung UMNO.

Dolah Badawi telah menetapkan satu misi khas untuk mengembalikan UMNO ke persada politik perdana setelah UMNO/BN tewas teruk PRU12. Datuk Seri Anwar Ibrahim kena berhati-hati dengan segala tipu muslihat yang akan dilaksanakan oleh Ku Nan dengan kerjasama Datuk Shabery Cheek Menteri Penerangan. Jika tersilap langkah DSAI akan diaibkan sekali lagi seperti apa yang berlaku dalam tahun 1999. Begitu juga dengan pemimpin Barisan Rakyat yang lain. Anda semua sedang diperhatikan. Setiap langkah dan kata-kata akan dirakam dan diputarbelit sebaik mungkin untuk mengkucar-kacirkan gabungan Barisan Rakyat.

Dalam beberapa pertemuan tertutup dengan pemimpin UMNO Putrajaya, Ku Nan mengaku bahawa beliau telah menerima satu misi khas daripada Dr. Mahathir untuk merobah landskap politik UMNO khasnya dan negara amnya. Ia bermula dari tahun 1998 hinggalah Datuk Seri Anwar Ibrahim tersungkur pada tahun 1999 dengan fitnah licik yang diatur oleh Ku Nan dengan konco-konconya.

Pinochet Robert

18.03.2008


-tranungkite

Hep !!! ... Pak Lah, jangan menyampuk

Kalau masa kecil aku dulu, selalu gak kena marah dek emak bapak kerana menyampuk kata orang tua. Tapi nak kerana jaga air muka aku, orang tua akan cubit@getit peha aku. Sakit beb, sampai menyeringai gigi. Tapi kalau orang tua pulak yang menyampok, patutnya di hempok. Contohnya seperti ini,

Perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata DNA Datuk Seri Anwar Ibrahim diperlukan kerana DNA yang ada, sudah lama.

"Jadi kita kena minta yang baru," katanya ketika ditemui pemberita di Putrajaya petang tadi selepas melancarkan teksi hidrofuel. - Selanjutnya
Bila cerita tentang tempoh DNA, kita perlu tahu, untuk apa ia perlu. Kalau setakat hentam keromo, kenyataan itu akan memalukan kita semula. Bayangkan kalau dunia membaca komen Pak lah. Aduiii... letih. Mana nak letak muka. Ada PM yang macam nih? Kita jugak yang malu ... korang check sumber berikut,
Question
Can DNA samples taken 10 years ago be used again today?
The crime is something about sexual intercourse. I just want to know whether DNA samples taken 10 years ago can be used again today to nail the perpetrator.

Answer
if the DNA is stored properly, it can certainly last 10 years. it would need to be in solution with an elution buffer of about pH 8 (water is not best, but can be used for long term storage-but must be stored at -80C) and deeply frozen (at least -20C but -80C is best). it would need to be purified of contaminants before hand, as certain contaminants can affect the integrity of the DNA. DNA can also be stored dry and in that case should also preferably be stored in a freezer, but it is very hard to resuspend for use after it has been dried for a very long time. - i work with DNA in a research lab
Kita bukan cerita tentang sumber DNA, tetapi kita kena fikirkan tentang BUTIRAN ANALISA DNA. DNA mungkin tidak setahan mana kalau tiada kemudahan menyimpan, tapi Keputusannya analisa DNA boleh disimpan di dalam bentuk Soft copy atau sebaliknya. Kalau sebut nama Rosmah dan ICnya, butiran pun keluar. Tak payah nak cungkil cungkil kuku, potong rambut, colet air liur dan sebagainya. Gua petik sikit keratan ini
Who can guarantee that the DNA samples held in the police databases and laboratories will not one day be analysed by nosy people working for, say, life insurance companies to find out if someone is likely to develop this or that disease? Germany, Austria, Finland, Sweden, Denmark and the Netherlands have all removed this risk by ordering the destruction of the samples once the ID has been established. Other countries allow police and labs to keep them–forever in Britain, for 40 years in France's planned database and for various periods in different U.S. states. The excuse is usually that the sample might need to be examined again in the future - unesco.org
DNA mungkin tak kekal lama, itu anggapan saja. Tapi aku pelik juga bagaimana DNA Dynasour yang tertimbus beratus tahun dahulu masih boleh di perolehi datanya. Cuba korang check SINI. Kerana itu apa juga alasan kerajaan dan polis dalam kes DS Anwar, aku tak ghairah nak caya. Alasan kerajaan selalunya tak boleh pakai. Setakat bagi alasan, semua orang boleh buat. Kalau bodoh, terus terima. Kalau bijak, kena buat penyelidikan dan buat kesimpulan. Betul atau tidak, betul atau bohong. Nak caya lagi, baca berita berikut,
Majlis Peguam meminta polis menggunakan sampel asid deoksiribonukleik (DNA) Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diambil pada 1998 bagi membantu siasatan mereka berhubung tuduhan liwat yang didakwa dilakukan terhadap bekas pembantu khas penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Naib Presidennya, Ragunath Kesavan, berkata tidak menjadi keperluan bagi polis untuk mengambil DNA yang baru daripada Anwar bagi menentukan sama ada beliau melakukan kesalahan itu atau tidak.

"Sampel DNA seseorang itu adalah sama dan ia sudah diambil pada 1998, jadi mengapa perlu sampel yang baru diambil sekali lagi," katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini, semalam. - Bharian
Benda mudah ni semua orang boleh fikir kecuali puak puak UMNO yang otak dah tumpul bagai dah kena weng nya daun ketum. Yang polis pulak, mengada ngada apesal?

-no2umno