"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, July 21, 2008

Saya yakin ada kes - Peguam Saiful...bapa pertikai sikap dolak dalik AnwarSuasana lobi sebuah hotel di Kuala Lumpur yang selama ini tenang menjadi ‘panas’ dengan kehadiran puluhan wartawan dalam dan luar negara apabila buat pertama kalinya secara terbuka pihak keluarga Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui peguamnya mengadakan sidang media pada jam 4.30 petang.

Lebih panas apabila peguam Zamri Idrus secara terbuka menegaskan, secara peribadi setelah meneliti semua fakta, beliau yakin memang adanya kes yang melibatkan Anwar dalam isu liwat tersebut.

“Saiful adalah anak guam saya, sebagai peguamnya saya memang yakin berdasarkan keterangan Saiful kepada saya,” katanya ketika ditanya adakah beliau yakin adanya kes terhadap dakwaan yang dibuat oleh Saiful terhadap Anwar.

Katanya itu adalah pandangan peribadinya mengenai kes itu dan terserah kepada siasatan polis untuk menentukan kedudukan sebenar.

Hadir sama pada sidang akhbar itu ialah bapa saudara Saiful (baju T merah) yang hanya mahu dikenali sebagai 'Uncle Pet'.

Zamri membacakan kenyataan media yang dibuat oleh bapa Saiful,Azlan Mohd Lazim.

Sidang media tersebut yang bertukar seolah-olah menjadi sesi ‘perbicaraan’ turut menyaksikan isu sama ada laporan polis itu benar-benar wujud atau tidak ekoran kenyataan Anwar yang mempertikaikan sehingga kini beliau tidak mendapat salinan laporan polis berkenaan.

Zamri berkata, laporan polis memang telah dibuat dan beliau sendiri telah melihat salinan laporan polis tersebut.

Terdahulu semasa membaca kenyataan bapa Saiful itu mendesak supaya Anwar memberikan kerjasama kepada polis untuk menyegerakan siasatan termasuk memberikan kerjasama untuk membolehkan ujian DNA dijalankan.

Menurut Azlan, sikap berdolak dalik Anwar telah menyebabkan siasatan tersebut tidak dapat disegerakan dan mendesak pihak berkuasa agar segera menyelesaikan siasatan kes berkenaan dan membawa indvidu yang terbabit dalam kes berkenaan ke muka pengadilan.

Azlan juga dalam kenyataannya itu berkata, anaknya Saiful bersedia untuk bersumpah bersumpah menurut cara Islam yang di mana-mana masjid dengan disaksi ulama untuk menegakkan kebenaran.

Bagaimanapun katanya, sumpah berkenaan hanya boleh dibuat setelah pihak polis menyelesaikan siasatannya.

Ketika ditanya adakah Saiful seorang gay (homoseksual), Zamri menegaskan anak guamnya bukan terdiri daripada golongan tersebut.

Ditanya, adakah benar Saiful kini dalam jagaan polis, peguam itu berkata, saiful kini bukan dalam jagaan polis tetapi dalam perlindungan polis untuk menjamin keselamatannya.

Selain persoalan berkenaan, wartawan juga bertanya kenapa bapa Saiful sendiri tidak tampil untuk membuat kenyataan berkenaan, Zamri berkata, buat masa ini bapa Saiful mempunyai komitmen lain dan pihaknya diminta untuk berbuat demikian. – 21/7/2008

Mursyidul Am tidak mahu sejarah hitam berulang kembali

KOTA BHARU, 21 Julai (Hrkh) � PAS dibimbangi akan menjadi seperti kera sumbang, manakala di kiri kanan pula kena marah sekiranya meneruskan muzakarah dengan pemimpin Umno.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato� Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, apabila berlaku muzakarah penyokong kita marah kepada PAS dan orang Pakatan Rakyat juga curiga.

Oleh itu bagi mengelakkan kekecewaan penyokong, muzakarah antara PAS dan Umno dianggap tidak perlu bagi mengelak berulang sejarah hitam yang pernah berlaku sebelum ini.

�PAS akan lebih berhati-hati agar tidak terkena perangkap Umno kali kedua. Itu bukan cara parti yang memperjuangkan Islam berpolitik di mana cara berkenaan tidak ubah seperti menolong pihak lawan dan bukannya untuk menjaga kestabilan parti.

�Itu perangkap namanya,� katanya pada persidangan media di Kota Darulnaim petang ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mendedahkan muzakarah bersama PAS sudah tiga kali diadakan bagi membincangkan beberapa isu berkaitan agama dan orang Melayu.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz sebelum ini menegaskan muzakarah yang dicadangkan perlu bersyarat di mana Umno perlu meminta maaf secara terbuka kepada PAS terhadap banyak kesalahan yang dilakukan sebelum ini.

Beliau berkata, PAS tidak akan menerima nasib buruk diperangkap Umno kali kedua, cukup hanya sekali.

�Umno sekarang sudah lemas dan dia nak minta tolong PAS, sedangkan PAS sendiri bekerja keras untuk melemaskan Umno, tetapi apabila Umno lemas sekarang kita nak angkat dia balik, itu bukan kerja kita.

�Biar lemaslah dia, dah 50 tahun kita lawan Umno, bila dia lemas kita lanyak dia.. sepatutnya begitu,� ujarnya.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Kelantan meminta anggota parti menyoal diri masing-masing sama ada mereka ingin menjaga parti atau Islam.

Katanya, sekiranya hanya untuk menjaga parti, ia bukan hala tuju perjuangan parti yang sebenarnya.

�Kita nak jaga Islam, jaga Umno apa yang akan kita dapat. Umno ni sebenarnya parti yang melonggarkan iman, orang Melayu selama ini longgar kerana Umno.

�Tetapi kalau PAS nak jaga Islam, bukan caranya untuk PAS bekerja sama dengan Umno, sebab parti itu parti sekular yang hanya memperjuangkan dasar untuk dunia semata-mata,� ujarnya.

Katanya, soal bangkit dari kubur dan akhirat tidak pernah menjadi hala tuju dan perbincangan di kalangan pemimpin Umno.

Ditanya isu muzakarah sengaja diperbesarkan media, beliau berkata, ia sudah menjadi agenda media untuk melariskan jualan.

�Itu kerja orang surat khabar, dia akan berbuat sesuatu untuk melariskan akhbar masing-masing, itu jelas.

�Jadi untuk melebarkan perjuangan PAS hanya melalui ceramah dan internet. Apa yang menjadi isu di media sekarang kerana mereka mempunyai agenda sendiri, sebab semua suratkhabar harian proUmno belaka,� ujarnya.

Beliau juga turut menafikan wujud perbezaan pendapat antara beliau dengan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam isu muzakarah.

Katanya kewujudan berbezaan pandangan tidak bererti parti itu mengalami masalah kepemimpinan.

�Sehingga hari ini ia tidak menjadi masalah, sebab kita hidup tidak boleh senyap, banyak mana yang kita nak luah, kita luahkan, kemudian kita dengar balik.

�Sekarang masing-masing sudah meluahkan pandangan, jadi terpulang kepada penyokong untuk membuat penilaian,� ujarnya.

Beliau juga berkata, biar pun sudah ada pertemuan pemimpin PAS dengan Presiden Umno, ia tidak bererti sudah ada persefahaman antara kedua-dua parti tersebut.

Ditanya adakah beliau kecewa dengan tindakan pemimpin PAS mengadakan pertemuan dengan pemimpin tertinggi parti Umno beliau berkata, tidak juga.

�Benda atas dunia ni begitulah, masalah perkara biasa berlaku seperti dalam rumah tangga antara suami isteri, kesilapan dilakukan suami adakalanya tidak disedari.

�Saya setuju benar biar Umno jadi pembangkang bukan sahaja di Kelantan, tetapi di seluruh negara termasuk di peringkat pusat,�ujarnya.

Beliau juga meminta ahli parti dan penyokong Pakatan Rakyat bertenang dalam menghadapi situasi sekarang serta tidak mudah termakan taktik yang dimainkan musuh.

Mursyidul Am juga berharap perwakilan membahaskan isu tersebut di Muktamar PAS di Ipoh Ogos depan. - mj _

-HarakahDaily

Muzakarah hanya helah Umno selepas ditolak rakyat

KOTA BHARU, 21 Julai (Hrkh) - Dewan Pemuda PAS Kelantan menganggap isu muzakarah di antara pemimpin PAS dan Umno sebagai agenda politik Umno.

Ketuanya, Mohd Zaki Ibrahim berkata, Umno cuba untuk mengheret PAS menangani masalah dalaman parti tersebut setelah ditolak rakyat pada pilihan raya umum ke-12, 8 Mac lalu.

"Kenapa baru sekarang pemimpin Umno sibuk dengan isu muzakarah, sedangkan muzakarah ini telah dicadangkan oleh PAS sejak sekian lama tapi tidak pernah disambut Umno.

"Pernah PAS menghantar surat rasmi kepada Umno untuk mengadakan muzakarah tetapi tidak disambut. Kenapa semasa Umno kuat dahulu pemimpin mereka tidak sambut baik cadangan muzakarah.

"Dan kenapa sekarang dalam keadaan Umno nazak baru sibuk menghulur tangan untuk muzakarah dengan PAS," katanya ketika dihubungi di Kaherah, Mesir, hari ini.

Hari ini Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dilaporkan berkata, muzakarah bersama PAS telah diadakan sebanyak tiga kali bagi membincangkan beberapa isu berkaitan keagamaan dan orang Melayu.

Mohd Zaki yang juga Timbalan Speaker Dun Kelantan berkata, isu muzakarah merupakan satu tindakan licik politik Umno politik selepas Umno sedang tenat sekarang.

Katanya, Pemuda Kelantan mengharapkan agar pemimpin parti bersabar dan mengambil kira pandangan akar umbi parti sebelum berunding dengan Umno.

"Pimpinan juga kena ingat macam mana kelicikan politik Umno yang suatu masa dahulu melamar PAS bergabung dengan Umno untuk menyelesaikan masalah perbalahan dalam peristiwa 13 Mei 1969.

"Apabila PAS menyertai BN, Umno semakin kuat lalu mereka menendang keluar PAS dari BN. Cukup hebat tindakan licik Umno, adakah kita akan terkena tendangan kedua selepas ini,"katanya.

Sehubungan itu kata beliau Dewan Pemuda PAS Kelantan menyokong penuh pendirian Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam isu muzakarah dengan Umno dengan meletak syarat tertentu.

Sementara itu, Setiausaha Badan Perhubungan PAS Kelantan, Dato' Takiyuddin Hassan berkata, semua keputusan bermuzakarah perlu difikir bersama.

Katanya, tidak sepatutnya berlaku perselisihan dalam sesuatu isu apabila pemimpin tertinggi membuat keputusan mengenainya.

"Ahli dan penyokong parti hendaklah menerima segala keputusan dibuat kerana kita sayangkan parti bagi membangunkan negara,"katanya. - mj/mks. _

-HarakahDaily

Bapa: Anwar 'banyak alasan, dolak-dalik'

Jul 21, 08 4:57pm
Bapa pemuda, yang mendakwa diliwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, menyifatkan penasihat PKR itu memberi "banyak alasan" dan suka "berdolak-dalik" berhubung siasatan kes tersebut.

Azlan Mohd Lazim berkata anaknya Mohd Saiful Bukhari telah mengambil sikap "berani kerana benar dan beliau (anaknya) tanpa sebarang masalah telah memberikan kerjasama yang sepenuhnya bagi membantu polis membuat siasatan."

Kenyataan empat perenggan Azlan dibacakan peguam anaknya Zamri Idrus di sebuah hotel sebelah Pusat Dagangan Dunia Putra petang ini.

-malaysiakini

Muzakarah untuk PAS dapat sedikit habuan?

"Muzakarah Pas-Umno untuk bincang kepentingan Melayu-Islam. Sedap sekali bunyinya. Tuntutan NGO Melayu yang pro Umno dan Umno Johor dalam persidangan Umno berkaitan dengan memartabatkan Bahasa Melayu dalam pendidikan pun Umno tidak layan. Inikan pula muzakarah Umno-Pas.

Yang kita risau ialah kedua-dua pimpinan Umno-Pas hendak bincang masa hadapan politik induvidu tertentu sahaja dalam kedua-dua parti. Yang Umno hendak terus berkuasa. Yang Pas pula hendak menumpang sedikit kuasa.

Umno buatlah yang baik untuk bangsa dan agama. Pas wajib sokong, tanpa perlu muzakarah pun. Tak ada orang Melayu yang akan menentangnya. Tak tahulah kalau Hishamudin Rais yang akan menentangnya.

Pas buatlah islam dalam PR, Umno wajib sokong, tanpa perlu muzakarah pun. Kalau DAP dan PKR tentang, masa hadapan mereka hendak perintah Malaysia, tidak akan tercapai. Baru ada sebab Pas dan Umno boleh berkawan pada pilihanraya akan datang.

Bila Umno dah hampir hilang kuasa, baru minat muzakarah. Itu tanda TIDAK IKHLAS.
Takkan pemimpin Pas tak reti sangat hal ini kot.

Bila Pas minat muzakarah dengan Umno, takkan pemimpin Umno tak tahu bahawa pemimpin Pas pun nak sedikit habuan. Depa lagi faham hal-hal begini.

Entahlah. Orang politik jumpa orang politik, mesti kerana kepentingan kuasa. Atas nama bangsa dan agama, bagi sedap mulut aja.

www.sokongpr.blogspot.com

Rombongan PAS untuk mendengar tawaran BN, kata Khalid Samad

KUALA LUMPUR, 21 Julai: Rombongan PAS menemui Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebaik sahaja selesai pilihan raya ke 12, 8 Mac lalu bertujuan untuk mendengar apa tawaran pemimpin Barisan Nasional (BN).

Pemergian mereka juga bertujuan untuk membeli masa (buying time) agar kerajaan Pakatan Rakyat dapat dibentuk dengan selamat di Selangor ekoran masalah yang dihadapi oleh Pakatan ketika itu.

“Kerana itu, ketika kami berunding dan mendengar apa yang dikehendaki dan ditawarkan oleh Pak Lah, Tan Sri Khalid selamat mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor selepas PAS mengeluarkan surat sokongan lepada dia,” kata salah seorang delegasi PAS ke pertemuan itu iaitu anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad ketika menghubungi Siasah.

Khalid disebut oleh Presiden PAS sebagai salah seorang dari tiga anggota delegasi PAS bertemu dengan Abdullah di Kuala Lumpur selepas pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Dua lagi delegasi PAS adalah Timbalan Presiden, Nasharudin Mat Isa dan Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali.

Pada asalnya, kata Khalid, Presiden PAS yang akan mengetuai delegasi itu. Namun selepas berbincang, mesyuarat memutuskan Presiden digantikan oleh Datuk Mustafa Ali.

Khalid juga berkata, Datuk Dr Hassan Ali juga dikeluarkan dari senarai delegasi itu kerana kelihatannya perbincangan adalah mengenai Selangor dengan kehadiran Datuk Seri Khir Toyo di sebelah sana.

“Kerana itu saya dimasukkan untuk menggantikan Dr Hassan Ali untuk mengelakkan bertembung kepentingan berlaku,” jelas Khalid yang merupakan timbalan pesuruhjaya PAS Selangor.

Pada peringkat awalnya, beliau sendiri tidak bersetuju dengan pertemuan itu tetapi selepas dibincangkan atas dasar janji telah dibuat, mereka bersetuju untuk bertemu dengan pimpinan BN yang diadakan di sebuah rumah kerajaan berhampiran bangunan Parlimen itu.

“Yang pasti tidak ada langsung dalam perbincangan sesama pimpinan PAS, pergi jumpa dengan pimpinan Umno ini untuk bekerjama dengan mereka. Yang ada untuk memenuhi janji dan mendengar apa mereka nak tawarkan.

“Jadi kami dengar dan kata ya ya…tetapi kami tak boleh buat keputusan, kena bawa kepada parti dahulu,” jelas Khalid. Atas alasan itulah juga, katanya, Presiden tidak pergi ke pertemuan itu kerana tidak mahu sebarang komitment dibuat atas kuasanya sebagai presiden.

“Khir Toyo bukan main tawadhuk dalam perbincangan itu. Kepada saya saja tiga kali dia tolong tuangkan air,” kata Khalid lagi.

Ketika ditanya, apa punca jemputan itu dibuat oleh Umno, Khalid berkata, ia bermula dengan kerisauan Umno selepas DAP banyak menang di Selangor dan nasib orang Melayu selepas itu.

Namun, bagi Khalid, keikhlasan Abdullah untuk membincangkan kepentingan Melayu dan Islam hancur selepas beliau mengumumkan tentang pertemuan ini.

Bagi beliau, Abdullah cuba menimbulkan kesangsian di kalangan anggota Pakatan Rakyat terhadap PAS dengan mendedahkan perkara ini ketika berita angin tersebar kononnya PAS hendak bekerjasama dengan Umno.

Padahal, katanya, delegasi itu tidak ada mandat langsung dari parti untuk berbincang soal kerjasama dengan BN.

“Misi kami adalah fact finding (mendengar) dan engagement (berbincang) dan tidak ada langsung usaha untuk bekerjasama dengan Umno,” kata Khalid.

“Nampak sangat Abdullah berniat jahat untuk sabotaj usaha-usaha untuk membawa masuk anggota Parlimen dari Sabah dan Sarawak untuk menyertai Pakatan. Ini kerana, jika PAS tidak bersama Pakatan buat apa mereka mahu masuk Pakatan,” beritahu Khalid.

Mengulas soalan kononnya PAS dipinggirkan dalam Pakatan Rakyat, Khalid berkata, ia tidak benar sama sekali.

“Benar kita menang 83 Dun, DAP 73 dan PKR 40 kerusi lebih. Tetapi dalam masa yang sama kita dapat tiga MB, PKR ada satu dan DAP pun dapat satu sahaja. Takkan PAS nak lebih dari itu. Tak kan nak jadi MB di Selangor juga….itu tamak namanya,”kata Khalid.

-SIASAH

Muzakarah : Pimpinan PAS Dijerat UMNO

Assalamu'alaikum...

Sudah terang lagi bersuluh.apa rasionalnya diadakan muzakarah antara PAS & UMNO?terus-terang aku cakap dari awal lagi memang aku cukup-cukup tak setuju diadakan muzakarah antara PAS & UMNO.

Dalam 1 artikel yang disiarkan di TKO tentang temuramah TGHH dengan akhbar lidah rasmi PAS Harakah aku ada tinggalkan 1 komen aku tentang kemungkinan muzakarah tu...komen aku - "aku syorkan TGHH isytihar keluar PAS & masuk UMNO, kita tengok berapa ramai yang nak ikut & aku nak tengok macam mana TGHH nak PAS kan UMNO.muktamar PAS bulan depan,goodbye TGHH, TGHH pi la masuk UMNO kalau TGHH rasa perjuangan bangsa tu penting sangat kat TGHH".

Agak menyeluruh kutukan & kecaman yang aku terima lepas tu, bukan dalam komen aku je...malah dalam email aku pun penuh dengan sumpah seranah dari rakan-rakan dalam PAS atas komen pedas aku tu...tapi tak pe...aku terima semua tu tapi pendirian aku tetap tak berubah.

Lebih baik keluar dari PAS & masuk UMNO kalau dah rasa perjuangan "bangsa" mendahului agama!yang tu memang aku jelas dalam mana-mana perbincangan aku & rata-rata rakan & musuh yang kenal aku memang cuku-cukup jelas dengan pegangan aku yang tu.

Dalam artikel ni sekali lagi aku nak jelas pegangan aku & alasan-alasan yang buat aku tegas dengan kenyataan aku tak kira siapa dari dalam PAS kalau rasa nak bercakap tentang "kepentingan bangsa" DENGAN SEGALA HORMATNYA DIMINTA KELUAR BULATAN & MASUK BARISAN!walaupun aku cuma ahli biasa, bukan ulama, buka ustaz & aku jugak bukan ahli agama tapi aku fikir antara agama & bangsa aku yakin 100% agama lebih penting.APA ADA PADA BANGSA?

Aku kurang ajar pada ulama?yang ni memang aku akui dalam menegur pimpinan atasan memang aku agak kurang ajar dalam bab ni.kalau isu lain mungkin aku boleh bertolak ansur tapi bila bercakap soal agama bagi aku ini cara yang paling lembut aku boleh buat.

Untuk pimpinan atasan...kenapa perlu muzakarah dengan UMNO?

Tak nampak kah kita dah berapa lama UMNO memerintah Malaysia & dimana kedudukan agama Islam dalam UMNO & Malaysia khasnya?point aku tak banyak tapi aku nak persoalkan apa rasionalnya muzakarah dengan parti yang terang-terangan menolak Islam?

Kalau yang menolak Islam tu adalah kalangan yang bukan Islam, boleh kita maafkan kerana kurangnya pemahaman tentang Islam...ini tak...dilahirkan dalam sebuah keluarga Islam, dibesarkan oleh keluarga yang menganut agama Islam & menjalankan suruhan Islam, mendapat pendidikan Islam, beragama Islam tetapi menolak Islam.muzakarah apa lagi?kalau muzaKARAT mungkin lojik bagi aku.

Keikhlasan

Aku tak nampak walau secumit keikhlasan dari UMNO dalam soal muzakarah ni.lojik apa yang berlaku...hari ni cerita pasal muzakarah, esok fitnah DSAI, hari ni cerita pasal muzakarah, esok belit rakyat...hari ni cerita pasal muzakarah, esok burukkan sesama Islam...muzakarah atau muzaKARAT?

Nak tanya pimpinan yang terlibat dalam muzakarah...apa jadi dengan mangsa Memali? ada perkembangan tentang pembelaan mereka? apa jadi dengan mufti-mufti yang dipecat oleh UMNO dulu? ada pernah depa mintak maaf? ada pernah UMNO mintak maaf bila ada pimpinannya menghina Nabi? apa jadi dengan tahanan ISA? apa jadi dengan pelaksanaan hudud di Kelantan & Terengganu dulu? siapa yang menghalangnya?

Cukup la yang tu sebagai contoh...fikirla balik apa rasionalnya muzakarah...

Bagi pihak PAS pulak...aku tak tau apa motif diadakan muzakarah ni.kenapa disembunyikan dari awal?kalau ikut dari info yang aku dapat, kebanyakan pinpinan PAS Terengganu je yang tau pasal muzakarah ni manakala yang lain-lain tak diberitahu?apa tujuan sebenarnya? yang paling aku tak dapat terima ialah bila TGNA dibelakangkan dalam soal ni.

Apa matlamat sebenar pimpinan yang mengepalai muzakarah ni?terus terang aku cakap melalui pemerhatian aku, muzakarah ni bukan untuk masa depan parti tapi 100% kepentingan peribadi, cita-cita peribadi. tak betul cakap aku?

Kalau betul untuk kepentingan parti, kenapa nak disembunyikan hal sebesar ni? kenapa membelakangkan mursyidul am? kenapa penafian demi penafian dibuat kononnya tak berlaku siap ugut lagi...kalau ada yang buat perjumpaan akan dibuang dari parti...SEKARANG AKU MINTAK PENJELASAN DARI UST.NASA!

Sekarang apa dah jadi dengan PAS? mana pandangan ahli-ahli PAS?kenapa semuanya dipinggirkan? tak salah kalau aku cakap pimpinan PAS & UMNO sekarang LANGSUNG TAK DE BEZA DENGAN PIMPINAN UMNO.

Tengok pada situasi tu...siapa yang muzakarah siapa?siapa yang pengaruh siapa?UMNO dengan agenda "melayu"nya makin kukuh bila TGHH pun sama naik bercakap soal "kepentingan melayu"...PAS dengan agenda "Islam"nya semakin layu bila TGHH sendiri bercakap soal "kepentingan bangsa" padahal bangsa itu letaknya tidak dimana-mana pun dalam Islam.

Yang jelas sekarang TGHH dah bawa PAS masuk perangkap UMNO.UMNO dilihat sebagai jaguh sebab mampu memporak perandakan PAS melalui bukan siapa-siapa...tapi PIMPINAN TERTINGGI.

Tahniah TGHH...anda berjaya membawa perubahan dalam PAS.disaat PKR yang baru ditubuhkan tak sampai 10 tahun semakin kuat walau teruk diasak dengan macam-macam fitnah, PAS mengepalai perpecahan didalangi UMNO & pimpinan PAS sendiri.

Pemimpin komponen Pakatan sibuk menyelesaikan masalah datang pulak orang lama bawak masalah...pada siapa lagi rakyat nak harap?

TGHH jangan lupa...bangsa-bangsa lain yang mengundi Pakatan Rakyat tempohari bukan semata-mata kerana UMNO lemah...hakikatnya mereka kagum dengan mesej Islam yang PAS bawa tapi hari ini parti & pimpinan yang mereka kagumi MENGKHIANATI keikhlasan mereka-mereka yang menyokong perjuangan PAS.

Sebelum ni aku bangga mengenakan pakaian yang tertera lambang PAS bila kemana-mana, tapi hari ni aku segan nak mengenakannya...manakan tidak?semalaman aku tak henti-henti membalas sms & email dari rakan-rakan bukan Islam bertanya apa yang berlaku & aku sendiri pun tak tau nak jawab apa...

Saat ni apa yang pasti ialah, Pak Lah & puak-puak UMNO tengah berjoget-joget meraikan kejayaannya menjerat PIMPINAN TERTINGGI PAS & pimpinan PAS pulak aku yakin tak berapa berani nak buka email & balas SMS sebab "ana dah masuk jerat".

Ruginya rasa...sepatutnya sekarang ni seluruh pimpinan Pakatan Rakyat tengah sibuk mengukuhkan Pakatan & merangka agenda peralihan kuasa tapi apa yang berlaku hari ni ialah sebaliknya...terpaksa merugikan banyak masa untuk perbetulkan kerosakan yang dibuat oleh individu yang nak jadi "jaguh"...

Laporan palsu: Anwar ke BPR lagi

Jul 21, 08 11:36am Datuk Seri Anwar Ibrahim menyambung keterangan di ibu pejabat Badan Pencegah Rasuah (BPR) hari ini berhubung pemalsuan bukti kesnya 10 tahun lalu yang didakwa dilakukan oleh ketua polis negara dan peguam negara.

Berbanding keterangan minggu lalu, sejurus sebelum beliau ditahan polis bagi siasatan kes dakwaan meliwat, sesi kali ini dijangka lebih panjang, kemungkinannya sehingga selepas tengah hari.

Keterangan ini sebagai sebahagian siasatan laporan polis Anwar terhadap Tan Sri Musa Hassan dan Tan Sri Abdul Gani Patail yang didakwanya memalsukan bukti dalam laporan kesnya pada 1998.

Pada masa itu, Musa seorang pegawai penyiasat manakala Abdul Gani pula merupaka ketua pendakwaraya terhadap kes Anwar.

Apabila Anwar ditahan pada 20 September 1998, beliau dibawa ke ibu pejabat polis persekutuan di Bukit Aman apabila mantan timbalan perdana menteri itu dipukul oleh KPN ketika itu, Tan Sri Abdul Rahim Noor, menyebabkan matanya lebam dan mengalami kecederaan lain di badannya.

Anwar berkata, laporan asal perubatan yang disediakan oleh beberapa orang doktor telah diketepikan.

Dalam laporannya itu, Anwar berkata, laporan perubatan menyimpulkan bahawa kecederaan yang dialaminya adalah akibat dipukul.

Bagaimanapun, Anwar berkata, laporan tersebut tidak diterima dan mereka yang memukulnya tidak didakwa, sebaliknya peguam negara ketika itu Tan Sri Mokhtar Abdullah - yang didakwanya berpakat dengan Abdul Gani - meminta seorang doktor lain Dr Abdul Rahman Yusof mereka-reka laporan perubatan kedua.

Anwar berkata, beliau percaya, Musa dan Abdul Gani berada di Bukit Aman pada malam beliau dipukul oleh Abdul Rahim dan kedua-duanya "merahsiakan" kejadian tersebut daripada pengetahuan umum.

Sehubungan itu, Anwar mendesak supaya satu siasatan baru dijalankan terhadap dakwaan mereka bukti, yang boleh dihukum sehingga tujuh tahun penjara.

BPR menjalankan tugas menyiasat dakwaan tersebut memandangkan ia membabitkan pihak polis dan pejabat peguam negara.

Musa dan Gani telah dipanggil memberi keterangan berhubung laporan Anwar pada 11 Julai lalu.

Musa memberi keterangan lebih empat jam, manakala Gani pula memberi keterangan selama kira-kira 40 minit.

-malaysiakini

Datuk Fauzi keluar Umno masuk PKR

Desas desus bahwa Datuk Fauzi Abd Rahman keluar UMNO sudah menjadi kenyataan beberapa jam tadi. Ia diumumkan bersama program Jelajah Anwar di Kuantan dihadapan kira-kira 30 ribu rakyat yang menghadiri ceramah itu.

Bekas S/u Parlimen dan Timbalan Menteri Penerangan, Bekas AHLI MT UMNO, Ahli Parlimen Kuantan dan bekas ADUN Baserah ini terkenal dengan keberaniannya pernah mendedahkan kepincangan UMNO di zaman Tan Sri Khalil Yaakob menjadi Mentri Besar Pahang.

Dalam aduan itu, beliau mendakwa Setiausaha Agung Umno, Tan Sri Khalil Yaakob, mengagihkan kawasan balak tanpa mengikut kuota yang ditetapkan Dasar Perhutanan Negara ketika menjawat Menteri Besar Pahang antara 1986 hingga 1999.

Serentak dengan aduannya, Fauzi meletakkan jawatan sebagai ADUN Baserah dan MKT UMNO kerana tidak bersetuju dengan amalan rasuah dalam pemilihan UMNO bahagian Kuantan.

Fauzi adalah waris kepada Datuk Abd Rahman Yaakob, Bekas Menteri Pelajaran zaman Tun Razak memimpin Malaysia.

Dengan ini Fauzi dijangka akan diberikan kepercayaan untuk menerajui PKR Negeri Pahang.
by AR RISALAH
at 7/20/2008

Death threat from Saiful Bukhari Azlan !!

Assalamu'alaikum...

Nah...pagi ni aku on PC, bukak email zasss...ada satu email yang paling menarik bagi aku hari ni...ingat nak cari info & ulas pasal muzakarah UMNO-PAS, tapi rasanya dah ramai sangat yang invoice & ambik bahagian...jadi aku tinggal dulu bab tu...

Lembu liwat la topik yang paling sesuai kot hari ni....lepas baca email kawan tu aku terfikir & dapat la dibuat kesimpulan bahawa lembu liwat ni memang tak kene liwat la...tak kan boleh nak kene liwat...korang baca la kat bawah ni...

Dia nak PECAHKAN KEPALA orang wooo...!!!

Belakang kene tarah, tak melawan...maruah kene ragut...tak melawan...gambar adik dia member letak kat laman f'ster...mau kasi pecah kelapa..!

Pergh...ganas...ganas...nape tak pecahkan kepala DSAI masa kene liwat???BACUL!!!

BACA KAT BAWAH NI BESERTA ATTACHMENT :

Got this from my fellow blogger, Bongkersz..thanks to his blog hopping activity. This is a friendster conversation with Saiful. Yeah..you’re damn right..the same Saiful who got his butt banged by Anwar Ibrahim !!

This blogger happened to put Saiful’s sister pic as his profile picture and this act have raged Saiful. Just look at the screenshot below

ancamansaiful01.thumbnail Death threat from Saiful Bukhari Azlan !!

saifulreply.thumbnail Death threat from Saiful Bukhari Azlan !!

How can someone this “fierce” let a 60 years old man to bang his butt ? I don’t think so ??

Nabil cakap...a...lu pikir la sendiri..!

SPR Pamer Daftar Pemilih Suku Tahun Kedua Mulai Isnin

KUALA LUMPUR, 21 Julai (Bernama) -- Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima sejumlah 27,297 permohonan pendaftaran sebagai pemilih baru dalam tempoh urusan pendaftaran pemilih suku tahun kedua yang berlangsung dari April hingga Jun lepas.

Pada tempoh yang sama, sejumlah 6,297 permohonan daripada pemilih berdaftar sedia ada diterima untuk pertukaran alamat pusat mengundi, menurut kenyataan SPR yang dikeluarkan di sini Ahad.

Senarai baru itu, iaitu rang daftar pemilih tambahan bagi suku tahun kedua 2008, akan dipamerkan mulai Isnin hingga Ahad ini di 854 tempat pameran di seluruh negara.

Sehubungan itu, warganegara Malaysia yang baru memohon sebagai pemilih, serta pemilih berdaftar yang telah memohon pertukaran alamat pusat mengundi, dinasihatkan menyemak rang daftar pemilih tambahan suku tahun kedua 2008 yang dipamerkan itu.

Pendaftar pemilih baru yang mendapati nama mereka tidak tersenarai boleh membuat tuntutan dengan menggunakan Borang B, dan perlu diserahkan kepada pengarah pilihan raya negeri masing-masing dalam tempoh tujuh hari dari tarikh rang daftar pemilih itu dipamerkan, kata SPR.

Kenyataan itu turut menyebut pemilih berdaftar di satu-satu bahagian pilihan raya yang hendak membuat bantahan ke atas kemasukan nama mana-mana orang di dalam rang daftar itu bagi satu-satu bahagian pilihan raya, boleh membuat bantahan dengan mengisi borang C.

SPR juga akan mempamerkan nama-nama pemilih yang akan dikeluarkan daripada daftar pemilih kerana telah meninggal dunia, lucut hak warganegara, bersara daripada angkatan tentera atau polis di mana mereka hilang kelayakan sebagai pemilih pos dan sebagainya.

Bagi pemilih berdaftar yang sudah bertukar alamat tempat bermastautin, mereka digalakkan membuat permohonan pertukaran alamat pusat mengundi bagi membolehkan mereka mengundi di sesuatu pusat mengundi yang lebih dekat dengan kediaman masing-masing.

-BERNAMA

BN Is Aiming For Another Taman Medan Incident to Break Pakatan Rakyat

I call upon all Pakatan Rakyat leaders to be careful of active attempts made by UMNO/BN to break Pakatan Rakyat apart.

It has been a along standing policy of UMNO/BN that there must never be a competition to Barisan Nasional. In other words, to BN, there must never be an alternative allowed to exist along with Barisan Nasional.

My sources from inside Ministry of Home Affairs have informed me that such program has been planned and adopted by them after their loss in PRU12. Their plan now is to aim at weaknesses of Pakatan Rakyat and try to break Pakatan Rakyat apart.

I am referring to the Loh Gwo Burne incident being roughed. A good account from someone who attended the ceremony can be read here. The part that I want to highlight is the fact that the police remained quiet and passive and allowed a bunch of demonstrators commits a crime under the Sedition Act.

The biggest question of them all is why does a group of Indians wants to protest a “surau” when the “surau” is approved by both State and Local government (under the Desa Mentari second phase development plan). Furthermore, the small demonstration was conducted during the “pecah tanah” ceremony, a clear act of provocation. They purposely disturb the events by blowing whitsels and shouting slogans. They created a very unhealthy and dangerous atmosphere.

They could have easily protested using the proper channel and the issue would have been considered. Yet, until the day of the ceremony, there was not a single note of protest submitted to the government formally. But, out of no where, a group of protestors appeared on that day and disturbed a peaceful and harmonious program.

The police, on the other hand, who was present on that day, chose to remain quiet and allowed the protestors to commit a clear crime under the Sedition Act. They let the protestors do their thing without interference.

From the eye-witness report, the protestors are mainly of the Indian race. Why I highlight this issue, is because it reminded me of the Taman Medan incident. I was in Taman Medan only hours after the unfortunate incident started and I got to see ambulances coming in and out of Taman Medan.

From what has been reported, it was a small group of Indians that provoked the Taman Medan incident. But, it was other Indians that got hacked and injured. The original provocateurs were never to be seen during the entire incident. One fatality involved a father of two who stopped at the fruit stall to buy some fruits for his children. He was a good citizen and has never been involved in any acts of provocation. In fact, he just came back from his second job as a bell boy in a hotel.

From the report above, I can say it contains striking similarities with the first Taman Medan incident. Furthermore, the mode of provocation is strikingly similar. The motive is also similar as well.

Except in the first Taman Medan incident, the motive was to fire up Malay sentiment feelings because UMNO lost the Malay ground in 1999. Now, another Taman Medan will result in UMNO maintaining their Malay ground plus they will be able to punish the Indians for not voting them in the last election.

But the biggest prize will be their ability to break Pakatan Rakyat because a racial riot in a Pakatan State is the best excuse to show that Pakatan Rakyat is a failure.

Low Gwo Burne is An Imbecile

I’d also like to comment on the Kelana Jaya MP. First of all, I’d like to congratulate Nik Nazmi’s assistant for giving Low a lesson he highly deserve.

Secondly, if Low was a competent MP he would know that encouraging a protest during a ceremony like this is tantamount to sedition. It’s sensitive and can lead to racial and religious tension. But unfortunately he is an imbecile.

Third, the entire ceremony was discussed in the local Pakatan Rakyat meeting which even Hannah Yeoh was present and it was approved. Why then would Low Gwo Burne didn’t express his reservation then?

Fourth, Low was easily duped into serving the interest of Barisan Nasional and UMNO and an imbecile like him should not represent PR in the parliament. Why does Anwar Ibrahim picked him as MP for Kelana Jaya, one can only wonder.

Fifth, Low Gwo Burne is also trying to show that he repesents the residents. Then, what about the Muslim residents who pushed for this surau? Aren’t they as much of a resident as the others? How can Low be so stupid?

Sixth, Low is not even sure if the demonstrators are true residents of the area

Seventh, Low himself admits that he doesn’t know who the developer first. Maybe, if he had checked, he will notice that the “surau” is part of a complete plan for Desa Mentari Phase II Development Plan, where areas for playgrounds have been allocated as well.

Clearly, Low is an imbecile and he belongs in a zoo. Making him a candidate is one of the big mistakes Anwar Ibrahim had ever done.

UMNO/BN Is Desperate to Break Pakatan Rakyat

I call upon all Pakatan Rakyat leaders to be careful of active attempts made by UMNO/BN to break Pakatan Rakyat apart.

It has been a along standing policy of UMNO/BN that there must never be a competition to Barisan Nasional. In other words, to BN, there must never be an alternative allowed to exist along with Barisan Nasional.

My sources from inside Ministry of Home Affairs have informed me that such program has been planned and adopted by them after their loss in PRU12. Their plan now is to aim at weaknesses of Pakatan Rakyat and try to break Pakatan Rakyat apart.

They saw that in 2004, after Barisan Alternatif was broken up, they managed to win handsomely and the people will shift back to them in large numbers. This is because voters will vote for stability first, then other issues.

In fact, I dare argue that Chinese and Indian did not vote for change in PRU12. They voted as a sign of protest but their numbers were too great and it resulted in the fall of BN in so many seats.

So, Pakatan Rakyat made the right move going forward when they formed the Pakatan Rakyat after the PRU12 victory.

Now, UMNO/BN is facing a viable alternative in the form of Pakatan Rakyat. Why do I say Pakatan Rakyat is viable:

  1. Pakatan Rakyat has a viable candidate for Prime Minister in the form of Anwar Ibrahim. He is a much better candidate than Pak Lah or Najib or Hishamuddin or all of the three put together.
  2. Pakatan Rakyat parties represents all three main ethnic group.
  3. Pakatan Rakyat has a party that represents Islam, the biggest religion in the country and the religion of the constitution
  4. Pakatan Rakyat is a coalition of political parties just like Barisan Nasional
  5. Pakatan Rakyat has faces and figures that people like for example Tn Guru Nik Aziz, Lim Guan Eng. These figures are proven to be tested and committed to the cause.
  6. Pakatan Rakyat has a much better policies to them people as compared to Barisan Nasional

PLUS, in the last 4 months, UMNO, MCA, MIC, Gerakan has seens their ranks dwindle to record numbers. In States where BN lost, many of their Cawangan cannot organize meetings because not enough coroum. In other words, in the span of 4 months after elections, people are leaving them in droves.

They need to put this trend to a stop very fast. The best way to do it in such a short time is to break Pakatan Rakyat.

-Malaysia Waves

Ex-MCA leader to join PKR

PETALING JAYA: Former MCA central committee member Datin Paduka Dr Tan Yee Kew, who quit the party on Thursday, will be joining PKR soon.

Dr Tan, who was still discussing the details with PKR leaders, said she had decided to join the party.

“However, we never discussed party posts. As for me, the party positions are for those younger politicians who want to move up the ladder. I am not keen on party posts.

“I am looking for a platform to contribute to the nation. PKR is a good option for me to continue serving the people,” she said in a telephone interview here yesterday.

She said many of her supporters, including MCA members, might follow her footsteps in joining PKR.

The former Klang MP also denied that she had been offered the Klang Municipal Council president's job by the Pakatan Rakyat state government.

On Thursday, Dr Tan, who described her decision to leave the party that she had served for 20 years as painful, sent her resignation by facsimile to the MCA headquarters.

Dr Tan said she had talked to PKR leaders, including its de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim, on various national issues and Anwar had personally extended the invitation to her.

“I feel very touched. We have discussed how we can work together for the people as well as in handling sensitive issues.”

During a meeting with PKR members yesterday afternoon, vice-president Azmin Ali announced that Dr Tan and several MCA members would be crossing over to the party.

-thestar

NYAH “GILA NAK JADI MENTERI” DALAM PARTI ISLAM !!!!

Kenyataan Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang berkenaan dengan wujudnya sebilangan pemimpin tertinggi PAS berjumpa dengan UMNO telah melahirkan pelbagai polimik politik dikalangan rakyat malaysia yang sudah benci kepada UMNO.

Apakan daya, tindakan pemimpin tertinggi tersebut semuanya dalam keadaan yang terdesak, iaitu apabila salah seorang dari pimpinan PAS di peringkat negeri yang dimenangi Pakatan Rakyat yang “gila” nak jadi Menteri Besar, telah pergi berjumpa dengan “bekas Menteri Besar BN” yang kononnya menawarkan jawatan Menteri Besar kepada pemimpin PAS tersebut apabila PAS dan UMNO berjaya bergabung.

Didakwa lagi, kononnya pemimpin itu berjanji dengan “bekas Menteri Besar” itu untuk memujuk YB-YB PAS yang menang untuk sama-sama terlibat dengan BN dalam menubuhkan kerajaan.

Setelah disiasat, didapati tindakan pemimpin itu tidak merujuk kepada Parti, dan sememangnya pemimpin itu suka buat kerja ikut kepala dia sendiri….

Masa pembahagian kerusi pada pilihanraya baru-baru ini pun, keadaan yang sama juga berlaku. Ikut kepala dia jer untuk bertanding dimana. Ikut kepala dia jer nak letak calon-calon tu di mana. Bagaikan PAS itu macam “mak bapak” dia yang punya.

GILA JADI MENTERI


Apabila diselidiki, kekacauan ini berlaku, semuanya dari pemimpin-pemimpin yang mempunyai cita-cita nak jadi Pak Menteri. Dengan sebab itulah, tidak hairan, selepas pilihanraya ke 12, iaitu selepas BN mendapat kekalahan teruk, maka kedengaran suara-suara dari kalangan YB-YB PAS, sama ada di peringkat Parlimen atau diperingkat DUN yang menanam cita-cita nak jadi Menteri atau Timbalan menteri. Tidak kira baru jadi YB sepenggal, atau pun sudah pernah memegang jawatan YB di pilihanraya yang lalu.

Kegalakan ini, menyebabkan ada sebilangan mereka yang bertindak ikut kepala mereka. Berjumpa dengan pimpinan UMNO terlebih dahulu, kemudian baru maklumkan kepada Parti.

Kalau aku jadi Mursyidul Am, dah lama aku adakan mesyuarat tergempar supaya pecat sahaja pemimpin-pemimpin bangang tahap poyo ni. Masakan tidak, dengan sebab tindakannya itu, kekacauan ini merebak sehingga pemimpin PAS yang tidak bersalah juga terpaksa terlibat.

PENUTUP

Kalau hendak difikirkan sangat, hati kecil ini merasa benci dengan politik ala jahiliyyah ini. Politik yang bercita-cita memegang jawatan, tetapi dalam masa yang sama, mentadbir bumi berdasarkan agama ini tidak ditunaikan.

Akhirnya, kedengaranlah bunyi-bunyi gabungan antara PAS dengan UMNO. Sedangkan yang bertindak itu bukanlah dari pimpinan PAS yang ikhlas, tetapi dari pimpinan PAS yang bangang, mempunyai agenda peribadi.

Padaku, PAS belum menang lagi dalam pilihanraya ke 12 ini. Kalau PAS sudah menang, sudah pasti sekarang sudah ada usaha-usaha hendak menggubal beberapa dasar kerajaan di peringkat negeri agar bersesuaian dengan Islam.

Hakikatnya adalah sebaliknya, yang dengan ini, jelas kepada kita bahawa PAS belum menang, tetapi PAS hanya berjaya mendapat keluasan dalam ruang menyampaikan dakwah.

Oleh itu, tindakan PAS sekarang bukanlah “berkhayal” seperti sebilangan pemimpin PAS yang bangang, iaitu bercita-cita nak jadi Pak Menteri, tetapi perlu diperkuatkan usaha dan tenaga dalam menyampaikan mesej Islam kepada rakyat malaysia.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
http://al-bakistani.blogspot.com
abu_abdillah_azzam@yahoo.com

KES ANWAR : GERAKAN TAK SETUJU CARA PAK LAH

Biarpun Pak Lah memberi jaminan yang Ketua Polis Negara dan juga Peguam Negara tidak akan mencampuri urusan siasatan kes liwat Anwar, namun parti Gerakan mempunyai cadangan lain.

Menyedari terdapatnya konflik dalam siasatan kes tersebut dan juga terdapat persepsi yang negatif daripada rakyat mengenai ketelusan siasatan tersebut, maka Parti Gerakan mencadangkan kepada kerajaan supaya menubuhkan satu badan bebas bagi menyiasat dan mengadili kes tersebut.

Cadangan dari parti Gerakan itu seolah-olah ingin memberi peringatan kepada Pak Lah supaya menangani kes ini secara bebas dan telus. Parti Gerakan mungkin sudah dapat ‘membaca’ implikasi yang bakal dihadapi oleh Barisan Nasional sekiranya cara kes ini diadili tidak disenangi oleh rakyat dan komuniti antarabangsa.

Sila klik di sini untuk menonton cadangan yang dibuat oleh parti Gerakan itu.

Siapa yang tidak kenal dengan Dr Koh Tsu Koon? Nada suaranya sentiasa lembut. Mungkin sesetengah pihak menganggap saranan Gerakan itu satu cadangan, tapi saya fikir, ianya adalah gesaan yang perlu diambil serius oleh Pak Lah.

Hakikatnya kini, kerajaan Pak Lah tidak lagi boleh mengambil mudah cara siasatan ini dibuat kerana rakyat dan juga komuniti antarabangsa sudah mula mempersoalkan tahap integriti PDRM dan juga ketelusan siasatan kes ini. Pak Lah tidak lagi boleh berkata :

Jaminan yang dibuat oleh Pak Lah itu boleh dibaca di Malaysiakini.

Muzakarah: Abdullah dedah temui PAS 3 kali, PKR pun kata OK jika bawa manfaat

21-07-2008 12:16:44 AM
Oleh G. MANIMARAN dan ZANARIAH ABD. MUTALIB


(Dikemas kini)
PUTRAJAYA:
Perkembangan terbaru dalam isu syor muzakarah Umno-PAS!

Hari ini, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengesahkan beliau telah pun mengadakan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin PAS sebanyak tiga kali bagi membincangkan soal agama Islam dan perpaduan orang Melayu.

Beliau yang juga Presiden Umno bagaimanapun enggan menyatakan bila pertemuan itu diadakan dan pemimpin-pemimpin yang menyertai pertemuan tersebut.

Bagaimanapun jelas beliau, pertemuan dengan pemimpin peringkat tinggi itu tidak disertai oleh Mursyidul Am parti itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang juga Menteri Besar Kelantan.

"Saya dah ada pertemuan sebenarnya, dan pertemuan ini pada peringkat awal. Tak perlulah saya bagi maklumat yang lain, nanti saudara buat spekulasi yang bukan-bukan.

"Nik Aziz tak ada, itu saya boleh katalah, yang lain tak boleh tanya....(pertemuan) pada peringkat orang yang boleh membuat keputusan," kata beliau.

Terdahulu beliau merasmikan Majlis Pengisytiharan Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan Sambutan Hari Koperasi Negara 2008 di sini.

Beliau berkata, pemimpin PAS yang menghadiri perjumpaan itu adalah "orang yang boleh membuat keputusan" yang yang seakan memberi gambaran bahawa antara yang terlibat dalam muzakarah itu ialah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Isu muzakarah mula diperkatakan sejak dua bulan lalu.

Dalam temu bual dengan Harakah, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga mendedahkan bahawa usaha ke arah muzakarah kedua-dua parti sudahpun dimulakan.

Abdul Hadi menerusi wawancara itu menyatakan bahawa Pas berhak mengadakan rundingan bersama UMNO tanpa perlu merujuk dengan manamana parti dalam pakatan pembangkang untuk menyampaikan mesej Islam.

Dalam kenyataan semalam, kata Abdullah, perpaduan Melayu perlu diperkukuhkan kerana mereka menghadapi pelbagai cabaran baru.

Abdullah berkata beliau juga mahu melihat perpaduan di kalangan masyarakat Islam negara ini kerana orang Melayu tidak dapat dipisahkan.

Pada sidang media pagi ini, ketika ditanya sama beliau ada meletakkan syarat-syarat berhubung pertemuan itu, Abdullah berkata, itu semua tidak perlu dan pada peringkat ini, kedua-dua pihak hanya mahu mengadakan perbincangan antara mereka tanpa kehadiran pihak ketiga.

Kata beliau, perpaduan masyarakat Islam Malaysia menyumbang kepada imej dan perpaduan lebih baik ummah Islam dunia.

Katanya, antara isu yang dibincangkan adalah berhubung hal agama iaitu supaya tidak timbul perbalahan berhubung hal-hal yang berkaitan dengan Islam.

“Kita sudah muafakat apa yang perlu dijalankan dan jangan bergaduh atas isu agama misalnya.


“Kalau hal agama jadi isu politik, dia akan bawa masalah... Itu satu tajuk, ada tajuk lain..tak payahlah saya huraikan,” katanya.


Abdullah juga berkata, perjumpaan itu tidak membincangkan apa-apa kerjasama dengan pihak lain termasuk daripada PKR dan DAP.


Sementara itu, dalam pertemuan dengan mStar Online di Bukit Segambut, Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail telah menyifatkan muzakarah antara Umno dan PAS yang diperkatakan bukan satu masalah bagi Pakatan Rakyat yang dianggotai PKR, PAS dan DAP.

Malah, kata beliau, PKR juga bersedia untuk berbincang dengan Umno jika usaha itu boleh membawa kebaikan masyarakat Melayu dan negara.

"Sebab apa, kita dalam Malaysia, kita hendak yang terbaik untuk rakyat... macam debat (kenaikan harga minyak pada Selasa lalu), antara Keadilan dan Umno. Kita hendak berbincang boleh...," kata beliau dalam temu bual sehari selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan atas jaminan polis.


Ketua Pembangkang di Parlimen itu berkata, PKR juga bersedia berbincang dengan Umno tetapi biarlah "secara terbuka'.

"Kita hendak berbincang boleh, tapi tengoklah cara mana Menteri (Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek) bercakap, tak ada apa-apa isu, serang soal peribadi Anwar... apa kena-mengena dengan kejadian tahun 74 (demonstrasi)," katanya.

Mengenai muzakarah antara Umno-PAS, Dr. Wan Azizah memberitahu, "tidak apa-apa, kalau PAS, dan sesiapa pun (berbincang)."

"Kalau bercakap mengenai isu Melayu, Islam, apakah tidak, kita komponen parti (Pakatan Rakyat) itu menghalang?... Tidak, kita boleh bercakap tentang itu, diberitahu kepada (kami) oleh PAS, DAP mengetahui perkara ini, tidak menjadi masalah," katanya.

Dr. Wan Azizah dan Naib Presiden PKR, Mohd. Azmin Ahli pernah menemui Abdullah dua kali sejak isu dakwaan terbaru dihadapi Anwar sejak hujung bulan lalu.


Sementara itu, Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa ketika dihubungi mStar Online hari ini, turut mengakui perkara itu namun enggan mengulas lanjut.


"Saya tidak menafikan apa yang dikatakan Pak Lah (berhubung perjumpaan sebanyak tiga kali) itu betul.


"Bagaimanapun, saya tidak dapat mengulas lebih kerana PAS akan mengeluarkan kenyataan berhubung hal itu esok," katanya.


Di KOTA BAHARU, Timbalan Ketua Umno Bahagian Ketereh, Datuk Alwi Che Ahmad berkata, Umno di peringkat bawahan telah lama mewujudkan perbincangan dengan Pas mengenai isu-isu berkaitan umat Islam di negara ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kok Lanas itu berkata, beliau sendiri sentiasa mengadakan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan majlis perasmian berkelompok mesyuarat agung Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri cawangan-cawangan bahagian Ketereh semalam, Alwi berharap kedua-dua belah pihak ikhlas membincangkan masa depan umat Islam sambil mengetepikan perbezaan pandangan.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang meminta adanya pihak ketiga sebagai hakim dalam muzakarah PAS-Umno yang dicadangkan.

Pun begitu Nik Aziz juga pernah menyuarakan pendapat bahawa sekarang bukan masa sesuai untuk parti itu bermuzakarah dengan Umno yang didakwanya kini berhadapan dengan kemelut kepimpinan.

Nik Aziz bagaimanapun tidak menolak bermuzakarah jika gesaan itu datangnya daripada akar umbi, diputuskan pada Perhimpunan Agung Umno dan Umno membuktikan parti itu ingin kembali kepada pendekatan Islam sebenar.

Tiga hari lalu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, PAS tidak harus meletakkan sebarang syarat untuk bermuzakarah jika parti itu benar-benar berminat untuk mengutamakan perpaduan umat Islam di negara ini.

-mSTAR Online

Husam: PM mahu pecah belah PAS...

Jul 20, 08 9:00pm

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu menabur benih perpecahan dalam PAS apabila menyatakan beliau telahpun tiga kali bertemu pemimpin peringkat tertinggi PAS.

"Pengumuman sebelah pihak oleh Abdullah tentunya ada motif tersirat. Jujurkah Abdullah bila beliau umumkan pemimpin 'decision-makers' PAS telah tiga kali menemui beliau?

"Atau beliau sedang memainkan PAS dengan satu strategi politik dengan umpan yang enak? Sekurang-kurang, dalam keadaan terlalu terdesak, beliau boleh mencapai matlamat politik jangka pendek," katanya Husam dalam laporan yang disiarkan oleh Harakahdaily malam ini.

Abdullah hari ini mendedahkan bahawa beliau telah mengadakan pertemuan dengan pemimpin peringkat tertinggi PAS untuk membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan dengan keagamaan.

Bagaimanapun, beliau yang juga presiden Umno dilaporkan oleh Bernama sebagai berkata, pertemuan tersebut tidak disertai Mursyidul Am parti itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Nik Aziz tak ada, itu saya boleh katalah, yang lain tak boleh tanya....(pertemuan) pada peringkat orang yang boleh membuat keputusan," katanya, yang menurut Bernama seakan memberi gambaran bahawa antara yang terlibat dalam muzakarah itu ialah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

‘Mahu kukuh kedudukan'


husam musa 03Mengulas mengenainya, Husam berkata Abdullah cuba memberi gambaran positif mengenai dakwaan pertemuan tersebut, "walaupun dia tahu mana-mana pertubuhan, apatah lagi parti Islam seperti PAS, tidak dimiliki oleh mana-mana pemimpin, sebesar mana pun pemimpin itu."

"PAS sebagai jamaah Islam dikendalikan dengan kaedah dan etika harakah Islamiyyah yang tertentu, termasuk musyawarah," tegas beliau.

Selain mahu memecahbelahkan PAS, Husam berkata, niat Abdullah ialah untuk mengukuhkan kedudukannya dalam Umno di tengah pergolakan dalaman yang tidak menentu, menghilangkan keyakinan dalam Pakatan Rakyat dan menjarakkan semula PAS dari sokongan bukan Melayu.

"Mungkin Abdullah mendapat inspirasi umpan 'Negara Islam' yang dilemparkan oleh Dr Mahathir selepas melihat kemaraan pembangkang dalam pilihanraya 1999 dan umpan itu menjadi sehingga pembangkang undur semula dalam pilihanraya 2004," katanya.

Husam menegaskan bahawa perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS sudah tentu tidak akan mengkesampingkan perpaduan umat Islam dan tidak pula menjadikan perpaduan nasional agenda kedua selepas perpaduan Islam.

Perpaduan Islam, tegas beliau, dicapai dalam konteks perpaduan nasional yang semestinya diasaskan bukan di atas asas kaum semata-mata seperti dilakukan oleh Umno selama ini, tetapi di atas asas yang lebih kukuh seperti tiada diskriminasi kaum, tiada diskriminasi berdasarkan fahaman politik dan keadilan untuk semua.

Kepercayaan bukan Melayu

"Perpaduan versi Umno sudah lusuh. Umno sesama Umno pun tidak dapat disatukan. Apatah lagi formula itu hendak digunakan bagi ummat Islam dan nasional," tegas beliau.

Sehubungan itu, Husam mengingatkan bahawa utama pemimpin PAS pada waktu ini ialah memastikan parti tidak berpecah, bahkan kekal bersatu.

"PASlah satu-satunya parti yang paling stabil, kukuh dan mantap buat masa ini. Jika jangkitan kuman Umno meresap dan memecahkan PAS, perkongsian kuasa dengan Umno hanyalah ulangan percantuman sementara era Barisan Nasional dulu yang berakhir PAS ditolak ke tepi selepas Umno mencapai kekuatan mereka semula," katanya.

PAS juga, katanya, hendaklah memastikan kepercayaan dan harapan masyarakat bukan Islam terhadap PAS tidak dikhianati.

"Islam menekankan kepada kesetian terhadap janji," tegas Husam.

Komen Nik Aziz

nik azizSementara itu, Nik Aziz pula, ketika mengulas perkara itu, mengingatkan pemimpin kanan parti, yang membuat pertemuan dengan pemimpin Umno,bahawa mereka hanya boleh mengadakan pertemuan melibatkan perbincangan peribadi dan bukannya melibatkan isu politik kedua-dua parti.

Namun, Bernama melaporkan menteri besar Kelantan itu menyatakan kesediaannya untuk bertemu dengan pemimpin Umno untuk membincangkan isu agama atas kapasiti peribadi tetapi tidak atas nama parti.

Nik Abdul Aziz menyatakan pendiriannya bahawa beliau hanya boleh menerima jika pemimpin PAS bertemu dengan pemimpin Umno atas urusan peribadi seperti menyentuh isu agama yang memberi manfaat dalam membaiki sahsiah diri.

Beliau menolak sebarang tindakan bagi pihak pemimpin PAS untuk mengadakan pertemuan dengan Umno bagi membincangkan isu parti.

"Kalau nak jumpa jangan jumpa dengan parti. Bagi saya untuk mengadakan pertemuan antara individu dan individu, saya setuju," katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Pulau Melaka di Kota Bharu hari ini.

Nik Aziz berkata beliau sendiri tidak tahu mengenai pertemuan tiga kali itu, namun beliau pernah dimaklumkan sememangnya pernah wujud pertemuan antara Umno dan PAS tetapi lebih kepada isu agama dan peribadi.

Bukan atas nama parti

Beliau berkata pertemuan antara parti dengan parti atau antara Umno dan PAS tidak perlu diadakan kerana sudah terbukti dengan perjanjian yang dibuat pada tahun 70-an, ketika era Perdana Menteri Tun Abdul Razak Hussein, PAS telah ditendang daripada parti gabungan.

"Jadi bagi saya untuk mengadakan pertemuan antara individu dengan individu saya setuju, dapat menyampaikan Islam secara langsung kepada individu terbabit," katanya.

Mengenai muzakarah yang disarankan beliau, Nik Aziz berkata perlu ada orang ketiga sebagai Hakkam yang mengadilkan pertemuan itu sebagaimana perbincangan antara dua negara berjiran perlukan kepada negara ketiga.

"Kalau di peringkat dunia berbalah dan perbincangan yang hendak diadakan perlu pihak ketiga, PPB (Pertubuhan Bangsa-Bersatu)lah yang terbaik," katanya.

Beliau tidak berminat untuk mengadakan pertemuan dengan nama parti dan sedia menerima pemimpin Umno yang mahu berbincang mengenai isu agama untuk kebaikan semua.

-malaysiakini

Pemimpin Pas diingatkan pertemuan hanya untuk peribadi bukan parti: Nik Aziz

KOTA BAHARU (Ahad, 20 Julai 2008) : Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengingatkan pemimpin kanan parti, yang membuat pertemuan dengan pemimpin Umno, hanya boleh mengadakan pertemuan membabitkan perbincangan peribadi dan bukannya membabitkan isu politik kedua-dua parti.

Namun Menteri Besar Kelantan itu menyatakan kesediaannya untuk bertemu dengan pemimpin Umno untuk membincangkan isu agama atas kapasiti peribadi tetapi tidak atas nama parti.

Nik Abdul Aziz menyatakan pendiriannya bahawa beliau hanya boleh menerima jika pemimpin Pas bertemu dengan pemimpin Umno atas urusan peribadi seperti menyentuh isu agama yang memberi manfaat dalam membaiki sahsiah diri.

Beliau menolak sebarang tindakan bagi pihak pemimpin Pas untuk mengadakan pertemuan dengan Umno bagi membincangkan isu parti.

"Kalau nak jumpa jangan jumpa dengan parti. Bagi saya untuk mengadakan pertemuan antara individu dan individu, saya setuju," katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Pulau Melaka di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini bahawa pertemuan bersama Pas sebenarnya telah diadakan sebanyak tiga kali dengan membincangkan beberapa isu yang berkait rapat dengan keagamaan.

Nik Aziz berkata beliau sendiri tidak tahu mengenai pertemuan tiga kali itu namun beliau pernah dimaklumkan sememangnya pernah wujud pertemuan antara Umno dan Pas tetapi lebih kepada isu agama dan peribadi.

Beliau berkata, pertemuan antara parti dengan parti atau antara Umno dan Pas tidak perlu diadakan kerana sudah terbukti dengan perjanjian yang dibuat pada tahun 70-an, ketika era Perdana Menteri Tun Abdul Razak Hussein, Pas telah ditendang daripada parti gabungan.

"Jadi bagi saya untuk mengadakan pertemuan antara individu dengan individu saya setuju, dapat menyampaikan Islam secara langsung kepada individu terbabit," katanya.

Mengenai muzakarah yang disarankan beliau, Nik Aziz berkata perlu ada orang ketiga sebagai Hakkam yang mengadilkan pertemuan itu sebagaimana perbincangan antara dua negara berjiran perlukan kepada negara ketiga.

"Kalau di peringkat dunia berbalah dan perbincangan yang hendak diadakan perlu pihak ketiga, PPB (Pertubuhan Bangsa-Bersatu)lah yang terbaik," katanya.

Beliau tidak berminat untuk mengadakan pertemuan dengan nama parti dan sedia menerima pemimpin Umno yang mahu berbincang mengenai isu agama untuk kebaikan semua.

-Bernama (Ahad, 20 Julai 2008)