"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, December 12, 2009

Wacana Perdana: Islam Itu Adil - Asri

Dr Asri seru Kerajaan Pusat kembalikan hak rakyat Kelantan dalam isu royalti.

Wacana Perdana: PAS Sekular - Nakhaie

Agus tanya Nakhaie apa perbezaan pengalaman masa dalam PAS dan UMNO.

Jawab Nakhaie - PAS amalkan Islam sekular manakala UMNO amalkan Islam sebenar... Korang pikir la sendiri...

Wacana Perdana: Ustaz Nakhaie

Islam tidak ada masalah sebaliknya yang bermasalah ialah pemimpin yang memimpin dan dari kalangannya ialah orang Islam sendiri.

Alamak... Aku tak paham apa Nakhaie merapu da... Tiba-tiba dia naik angin... Nakhaie persoalkan antaranya kelemahan umat Islam dalam soal pembangunan Islam...

Senang cerita... Nakhaie ni terang-terang Assobiyah la... Ceh... Ni ustaz ke tukang pelaga kaum..?

1Malaysia Terkena Badi Sumpahan Minyak

Hantu-hantu Puaka Niyang Rapek UMNgOk/Beer eNd tak nak komenke kenyataan Ku Li dekat bawah ni..?

Mantan menteri kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah menyifatkan Malaysia sebagai negara 'sumpahan minyak' di mana kekayaan hasil buminya itu tidak digunakan untuk tujuan asal penubuhan Petronas, tetapi menjadi madat dan simbol kosong seperti Menara Petronas.
  • "Bila saya mengasaskan Petronas pada 1974, saya tidak menyangka bahawa suatu hari nanti, saya merasakan lebih baik kita tidak menemui kekayaan tersebut," katanya.
Beliau berkata, anugerah minyak itu yang sepatutnya digunakan untuk memacu peralihan negara kepada masyarakat yang lebih terpelajar dan berhati mulia, sebaliknya telah menjadi madat yang memberi kesenangan sementara dan simbol kosong seperti Menara Petronas.

Tengku Razaleigh - bekas naib presiden Umno yang hampir menewaskan Tun Dr Mahathir Mohamad bagi jawatan presiden 20 tahun lalu - merupakan antara pengasas penubuhan Petronas pada tahun 70-an.

Menurutnya, Malaysia kini terjebak dalam perangkap pendapatan pertengahan, "tersangkut dalam pertumbuhan mudah dari pengeluaran tambah nilai yang rendah dan pemasangan komponen dan tidak mampu membuat lonjakan kepada ekonomi berintensifkan pengetahuan.

Katanya, tujuan awal penggunaan simpanan minyak Malaysia ialah untuk membantu negara melonjak daripada ekonomi yang berasaskan komoditi dan pemasangan kos rendah, kepada ekonomi yang lebih dipelbagaikan yang berasaskan kepada pekerjaan berpendapatan tinggi.
  • "Kita melihat simpanan minyak kita sebagai satu kurniaan kekayaan yang akan menghasilkan wang untuk tujuan pemodenan dan teknologi," katanya ketika berucap di sidang kemuncak ahli korporat muda Malaysia di Menara Integriti, Kuala Lumpur hari ini.
Bagaimanapun, katanya, berbilion-bilion ringgit hasil eksport minyak sejak tiga dekad yang lalu, telah dibazirkan oleh kerajaan.

Menurutnya, hasil minyak negara yang sepatutnya digunakan mengikut yang telah dirancangkan sewaktu penubuhan Petronas, telah menjadi dana yang dibelanjakan sesuka hati oleh sesiapa juga yang mentadbir negara, tanpa sebarang pertanggungjawaban.

Buku bertajuk "Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Time', yang dilancarkan baru-baru ini, menganggarkan kira-kira RM100 billion telah dibazirkan dalam skandal kewangan sewaktu 22 tahun pentadbiran Dr Mahathir.

Pengarangnya, Barry Wain yang juga bekas editor Asian Wall Street Journal, menulis bahawa sebahagian besar skandal itu, termasuk percubaan kerajaan untuk memanipulasi harta timah antarabangsa dan pembabitan Bank Negara dalam pasaran matawang global, pada tahun 1980-an.

Bagaimanapun, ada sesetengah penganalisa yang menyebutkan jumlahnya lebih tinggi daripada itu.

Malahan Time memetik Daniel Lian - seorang pakar ekonomi dari Morgan Stanly di Singapura sebagai berkata, Malaysia mungkin telah kehilangan "sehingga AS$100 bilion" (RM340 juta) sewaktu pentadbiran Dr Mahathir.

Petronas menyumbangkan 40 peratus daripada bajet negara sejak bertahun-tahun lalu tetapi penggantungan terhadap perolehan hasil minyak semakin tidak dapat dipertahankan lagi.

Kerajaan akan memperluaskan lagi asas cukai dengan memperkenalkan cukai perkhidmatan dan barangan (GST) di mana semua rakyat Malaysia dikehendaki membayar cukai tambahan di samping cukai pendapatan.

Tengku Razaleigh berkata, kekayaan minyak negara telah dibazirkan dan digunakan untuk menyelamatkan syarikat-syarikat yang gagal, membeli senjata, membina bandaraya secara besar-besaran di atas tapak ladang kelapa sawit.

Perolehan tersebut, katanya, tidak digunakan untuk membasmi kemiskinan di negeri-negeri yang miskin, tetapi disalurkan untuk tujuan politik dan golongan yang ada kaitan dengan politik.

Katanya, hasil minyak yang sepatutnya menjadi warisan kekayaan untuk semua rakyat Malaysia dan generasi akan datang, telah digunakan untuk menunjangi pemerintahan yang 'authoritarian, menghakis demokrasi berpelembagaan dan korup keseluruhan golongan elit politik dan perniagaan.

Sumber - Malaysiakini

Sepatutnya GST Hanya Untuk Pengundi Dan Penyokong UMNO/Barisan Nasional Sahaja

Setelah puas merompak duit Petronas, nampaknya masa untuk merompak duit rakyat pula. Kali ini rompakan dilakukan terus dari poket rakyat sendiri.

Tahun 2009 adalah tahun yang amat sedih bagi kerajaan BN dari segi pendapatan. Ini kerana :
  1. Pungutan cukai korporat merudum kerana keadaaan ekonomi dunia yang merudum. Dicampur dengan kadar ekspot yang menurun akibat kejatuhan ekonomi Amerika dan sekaligus ekonomi dunia.
  2. Pendapatan Petronas juga merudum kerana kejatuhan harga minyak yang pada satu waktu dahulu mencecah USD140 satu barrel. Kadar terbaru hari artikel ini ditulis adalah pada USD 69.87 ( untuk jenis Texas Sweet Crude).
  3. Kadar pelaburan asing juga hampir-hampir ke tahap berhenti sama sekali ke Malaysia. Ertinya penjanaan ekonomi yang diharapkan dari pelaburan asing juga tidak boleh diharapkan langsung.
Pada waktu yang sama, perbelanjaan kerajaan BN tidak nampak kadar pengurangannya. Tiada usaha serius memerangi rasuah dan pembaziran. Amalan “tender terbuka” tidak dipraktikan dengan serius dalam pentadbiran kerajaan Pusat. Sedangkan tender terbuka akan menyelamatkan wang rakyat dengan begitu banyak serta menjamin orang-orang yang layak dalam menerima kontrak mendapat kontrak tersebut.

Perbelanjaan kerajaan BN masih terdedah dengan korupsi dan pembaziran mengagalkan usaha kerajaan untuk menjana ekonomi hasil dari perbelanjaan kerajaan Malaysia. Sepatutnya ekonomi menjadi lebih baik dan terjana akibat dari perbelanjaan kerajaan. Namun, apabila duit tersebut hanya masuk dalam kantong kroni dan UMNOPUTRA, maka ianya hanya menjadi kepunyaan beberapa orang sahaja dan rakyat jelata menderita.

Satu lagi trend yang menghairankan adalah pengekakalan “budak-budak tingkat 4” oleh Najib. Boleh dikatakan kesemua “Budak-Budak Tingkat 4” dikitar semula dan diletak di beberapa tempat yang strategik.Ertinya tindakan-tindakan mereka dahulu tidak pernah dipandang sebagai tindakan-tindakan serong oleh pentadbiran yang ada sekarang ini.

Sehinggakan ada ura-ura untuk memberi jawatan Timbalan Menteri kepada menantu mantan PM. Saya tak nampak ekonomi yang berasaskan “Kronisma, Nepotisma dan Korupsi” yang dipacu UMNO ini akan berubah. Walaupun, pemimpin negara berubah, tapi amalan masih sama.

SPRM cuma berguna untuk mensabotaj dan membunuh pembangkang semata-mata. Tidak digunakan untuk membentra rasuah dan salah guna kuasa terutama yang melibatkan UMNO dan Barisan Nasional.

Pilihanraya Umum Akan Dipercepatkan, Sebelum GST Diperkenalkan


Maka, GST telah diperkenalkan. Setelah segala hasil mashul negara telah dirompak, maka tibalah masanya kerajaan merampok wang yang ada dalam poket-poket rakyat jelata.

Perkara ni kita dapat belajar dari “Orde Baru Suharto”. Suharto mampu bertahan sebagai dictator Indonesia selama 32 tahun. Selama pemerintahan Suharto, tiada pembangkang yang wujud. Semua yang membangkang akan dihapuskan.

Tetapi, apabila perampokan selama 30 tahun itu telah menyebabkan Pertamina bangkrupsi, maka barulah bermula kelemahan rejim Suharto. 3 tahun sebelum Reformasi berjaya menjatuhkan Suharto, wang minyak Indonesia telah kering. PERTAMINA sudah hampir bangkrap pada masa itu, sama seperti Petronas sekarang ini.

Dan, apabila berlaku kemelesetan ekonomi yang begitu teruk, maka jatuhlah regim Suharto. Soalan kepada rakyat Malaysia, adakah kita akan biar Malaysia menjadi bangkrap baru kita hendak menukar kerajaan korup dan rasuah Barisan Nasional ini?

Saya sokong GST dikenakan hanya kepada pengundi serta penyokong UMNO dan Barisan Nasional sahaja.

Waktu saya bekerja dahulu, saya pernah memberi nombor akaun saya kepada salah seorang penyokong kuat Barisan Nasional dalam ofis saya itu. Saya minta dia membayar kos told an cukai saya kerana tol dan cukai ini adalah produk Barisan Nasional. Dia adalah antara yang telah mengundi UMNO dan BN. Mengapa saya harus membayar apa yang saya tidak sokong.

Sekarang ini saya mendapat maklumat, orang itu telah bertukar parti dan menyokong Pakatan Rakyat.

Saya sarankan keseluruhan pengundi dan penyokong Pakatan Rakyat untuk berbuat demikian. Tak payah nak bertekak atau berdebat dengan orang-orang UMNO ini. Berikan nombor akaun bank kita dan suruh mereka masukkan duit tiap2 bulan untuk “cover” kos GST, tol, cukai itu dan ini dsbnya. Tak payah nak susah-susah bertekak dan berdebat. Orang putih kata “Money Talks”.

Yang lebih hina adalah pemimpin-pemimpin PAS yang menyokong perompak-perompak ini. Agaknya, pemimpin-pemimpin PAS ni pun bercadang untuk jadi perompak juga.
Satu untuk kau, satu untuk aku. Hahahahaha

Tulang Besi