"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, December 29, 2008

Harussani, Dr Wahbah tokoh Maal Hijrah 1430

Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria dan tokoh ulama dari Syria, Prof. Dr. Wahbah Al-Zuhayli hari ini diumumkan sebagai tokoh Maal Hijrah 1430 Hijrah Peringkat Kebangsaan.

Pengiktirafan itu diumumkan pada sambutan Maal Hijrah peringkat Kebangsaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, yang dirasmikan oleh Timbalan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Turut hadir pada majlis sambutan Ma'al Hijrah yang bertema "Menjana Ummah Gemilang" itu ialah Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan isteri Datin Seri Jeanne Abdullah dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Kedatangan Ma'al Hijrah pada tahun ini disambut penuh tawaduk dalam kesederhaaan di seluruh negara ketika rakyat masih berdukacita dengan kemangkatan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Almarhum Tuanku Ja'afar Tuanku Abdul Rahman Sabtu lepas dan kematian rakyat Palestin yang tidak berdosa ekoran serangan udara Israel di Selatan Gaza.

Berikutan kemangkatan baginda, Sambutan Ma'al Hijrah dan semua majlis rasmi kerajaan di Negeri Sembilan ditangguhkan dalam tempoh tujuh hari.

Sementara itu, di KOTA KINABALU, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman berkata pelaburan dalam pendidikan keagamaan dan usaha pemantapan kerohanian adalah signifikan untuk menjana kemajuan dan kegemilangan ummah pada masa akan datang.

Beliau berkata, melalui bajet negeri 2009, sejumlah RM20.8 juta diperuntukkan untuk pengurusan sekolahsekolah agama Islam termasuk rumah anak-anak yatim.

"Dalam masa yang sama, sebanyak RM21.93 juta disediakan untuk penyenggaraan dan pembangunan masjid, surau, dan sekolahsekolah agama di bawah kelolaan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (Jheains)," katanya pada majlis sambutan Maal Hijrah peringkat negeri di Dewan Saadah, Wisma MUIS, di sini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh timbalannya Datuk Seri Yahya Hussin.

Bagaimanapun, Musa menekankan bahawa keadaan masyarakat khususnya umat Islam tidak akan berubah jika hanya bergantung kepada usaha kerajaan dan penyaluran peruntukan yang besar semata-mata.

"Sebaliknya kejayaan dan kegemilangan umat Islam memerlukan penghijrahan sikap yang lebih positif dan proaktif, sepertimana yang dituntut oleh Islam, terutama dalam menjayakan pelbagai program dan dasar pembangunan kerajaan," katanya.

Di KUANTAN, Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah melahirkan rasa bimbang dengan masalah keruntuhan pegangan akidah di kalangan umat Islam di negara ini.

Baginda bertitah, walaupun negara ini tidak berhadapan dengan ancaman musuh secara langsung namun keruntuhan pegangan akidah, keruntuhan budaya dan sistem nilai masyarakat sangat membimbangkan.

Banyak budaya yang tidak selari dengan Islam telah menjalar dan berakar umbi di kalangan umat Islam pada masa kini terutama masalah remaja seperti mat rempit, pengkid, murtad, isu serangan pemikiran seperti liberalisme, pluralisme, feminisme yang belum ada penyelesaiannya, titah baginda.

"Ketibaan tahun baru hijrah menuntut umat Islam memperkasakan persiapan diri dan ummah bagi mendepani cabaran global, cabaran keruntuhan pegangan akidah, keruntuhan budaya dan sistem nilai masyarakat," titah baginda pada majlis sambutan Maal Hijrah peringkat negeri di Dewan Jubli Perak di sini.

Teks ucapan baginda dibaca oleh Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob.

Sultan Ahmad Shah menyeru seluruh umat Islam supaya kembali mengukuhkan saf ummah untuk menghadapi ancaman berkenaan selain meletakkan keyakinan dan tawakal kepada Allah s.w.t.

Pada majlis itu, Ketua Pengarah Jabatan Hal EhwaL Khas (JASA) Datuk Mohamed Amin Salih, 62, dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah Negeri Pahang.

Di PERLIS, Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail mahu rakyat menghindari sebarang bentuk penulisan yang berunsurkan penipuan yang dapat memesongkan dan memecahbelahkan umat serta mendorong ke arah kerosakan akidah dan syariah.

Baginda memberikan contoh blog yang cuba menghina Rasulullah s.a.w yang diwujukan barubaru ini.

Tuanku Syed Faizuddin yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bertitah demikian semasa merasmikan sambutan Maal Hijrah peringkat negeri hari ini. Turut hadir Menteri Besar Perlis Datuk Seri Dr Md Isa Sabu.

Pada majlis itu, bekas Pengarah Pelajaran Selangor Abdul Aziz Abbas dan pendakwah bebas Hassan Ismail Batu Bara dipilih sebagai tokoh Maal Hijrah Negeri Perlis.

Di PERAK, sambutan ketibaan tahun 1430 Hijrah diraikan dalam suasana sederhana mulai petang semalam di Masjid AnNur Batu 8, Ulu Kinta di sini yang dipenuhi dengan slot ceramah Maal Hijrah, bacaan Yasin dan AlQuran serta terjemahannya.

Program itu turut diisi dengan solat berjemaah, bacaan doa awal dan akhir tahun serta Forum Perdana Maal Hijrah manakala sambutan kemuncak hari ini yang berlangsung di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan diteruskan dengan ceramah Perdana bertajuk 'Aman Palestin'.

Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah berkenan berangkat bersamasama Raja Puan Besar Perak Tuanku Zara serta Raja Puan Muda Perak Raja Normahani Raja Shahar Shah ke majlis itu dengan diiringi Menteri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan isteri Datin Seri Fatimah Taat.

Raja Dr Nazrin turut berkenaan menyampaikan Anugerah Tokoh Maal Hijrah kepada Muhammad Rivai Batubara atas jasa dan sumbangan cemerlang beliau dalam pembangunan ilmu Islam dan khidmat bakti yang dicurahkan sebagai pendakwah yang disegani.

Sementara itu, Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Tan Sri Dr Wan Mohd Zahid Mohd Nordin pula menerima Anugerah Khas sempena sambutan kali ini yang turut diraikan kira-kira 1,500 hadirin.

Di JOHOR BAHRU, Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman meminta seluruh umat Islam mengukuhkan perpaduan bagi menghadapi pelbagai ancaman yang boleh menggugat kedudukan Islam.

"Islam sering disalah anggap oleh pelbagai pihak. Islam dianggap oleh mereka sebagai penghalang kepada proses pembangunan, malah dituduh kononnya mengkucar-kacirkan kehidupan harian mereka.

"Lantas, mereka cuba mempertikaikan kredibiliti Islam itu sendiri dengan membawa contohcontoh untuk menyokong pendapat mereka seperti isu murtad, liberalisasi Islam, sekularisme, penukaran agama, pertikaian fatwa dan sebagainya," katanya pada majlis sambutan Maal Hijrah peringkat negeri di Kompleks Islam Johor di sini.

Teks ucapan beliau dibacakan Pengerusi Jawatankuasa Agama Johor Datuk Zainal Abidin Osman.

Pada majlis itu, pasangan suami isteri Md Noh Ma'ruf dan Fatimah Emran dipilih menerima anugerah Ibu Bapa Mithali Johor, Anugerah Khas Orang Asli diberikan kepada Senator Osman Bungsu manakala Mohd Shaiful Bahari Chu Abdullah, Mohd Azmi Nanak Abdullah dan Noraini Surah Soanga Abdullah pula menerima Anugerah Khas Saudara Kita.Tiada anugerah Tokoh Maal Hijrah Johor diberikan pada tahun ini.

Di SELANGOR, bekas Ketua Hakim Syarie Selangor Datuk Abu Naim Ikhsan dianugerah Tokoh Maal Hijrah 1430 peringkat negeri kerana pengalamannya yang luas dalam bidang perundangan Islam.

Anugerah itu disampaikan oleh Tengku Panglima Diraja Selangor, Tengku Sulaiman Shah yang mewakili kekandanya Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah pada majlis sambutan Maal Hijrah peringkat negeri yang berlangsung di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIs) di sini.

Abu Naim, 71, yang berasal dari Kampung Tebuk Pulai, Sabak Bernam, telah berkecimpung dalam bidang kehakiman selama 36 tahun dan merupakan antara individu yang terlibat secara langsung dalam pelaksanaan pemisahan pentadbiran antara Mahkamah Syariah dan Jabatan Agama Islam.

Abu Naim menerima wang tunai RM10,000, pakej mengerjakan umrah, medal, sijil dan sepersalinan pakaian.

DiMELAKA, sambutan Maal Hijrah peringkat negeri dimulakan malam tadi dengan bacaan Yassin dan tahlil.

Majlis sambutan yang berlangsung di Masjid AlAzim itu dirasmikan oleh Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob. Turut hadir Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Di KUALA TERENGGANU, sambutan Ma'al Hijrah diraikan dalam suasana sederhana mulai petang semalam di seluruh negeri, dengan dipenuhi dengan program ceramah Maal Hijrah, bacaan AlQuran dan solat hajat.

Di Taman Tamadun Islam (TTI) Pulau Wan Man, di sini, Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said bersamasama kira-kira 1,000 umat Islam mengadakan majlis tahlil dan juga dan doa selamat memohon kesejahteraan rakyat dan negara.

Sementara orang ramai pula mengadakan jamuan dan majlis tahlil di masjid dan surau seluruh negeri.

Di PULAU PINANG, sambutan Maal Hijrah peringkat negeri diadakan di Dewan Milenium di sini hari ini.

Bekas pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Wan Salim Wan Mohd Noor, 64, dipilih sebagai tokoh Maal Hijrah 1430 Pulau Pinang.

Anugerah disampaikan oleh Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas.

Warga emas, Khatijah Aziz dipilih menerima anugerah Ibu Mithali, guru agama Haroon Shafiee, 70, menerima anugerah Bapa Mithali manakala Nazirah Nantha Kumari, 39, menerima anugerah Saudara Kita dan Pengetua Sekolah Agama Al Madrasah Ijtimiah, Ha'mzah Jaafar pula menerima anugerah Pendakwah Negeri.

Martabatkan kedudukan Islam ke tahap lebih gemilang

Timbalan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah menyeru umat Islam di negara ini supaya melakukan perubahan demi memartabatkan dan memperkasakan kedudukan Islam ke tahap lebih gemilang.

Baginda bertitah sehubungan itu umat Islam perlu memahami dan menzahirkan wawasan yang diamanahkan oleh Allah s.w.t melalui kitab suci Al-Quran dan Al-Hadis di mana Islam dan umatnya perlu memberi sinar "rahmatan lil a'lamin" (pembawa rahmat bagi seluruh alam).

Wawasan itu juga perlu dijadikan tunggak ke arah memupuk semangat perpaduan sesama Islam dan bukan Islam agar rangkaian kehidupan sosial yang mantap dapat diwujudkan , titah baginda pada majlis sambutan Ma'al Hijrah Peringkat Kebangsaan 1430H/2OO8M di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

"Sikap tidak menghormati para ulama, suka mengambil jalan mudah dengan mengenepikan ajaran agama, malas berfikir dan berusaha, bermusuhan sesama umat Islam dan mengutamakan kepentingan peribadi tanpa mempedulikan hukum halal dan haram perlu ditinggalkan oleh semua umat Islam kerana unsur-unsur inilah yang telah menjadi kekangan bagi membangunkan ummah yang gemilang," titah baginda.

Turut hadir pada majlis sambutan Ma'al Hijrah yang bertema "Menjana Ummah Gemilang" ialah Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan isteri Datin Seri Jeanne Abdullah dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Baginda bertitah sempena kedatangan tahun 1430H amat wajar bagi umat Islam di negara ini bermuhasabah, melihat perkembangan dan perubahan hidup yang telah dilalui sepanjang tempoh tersebut.

"Beta percaya, melalui muhasabah diri, kekuatan dan kelemahan yang ada boleh dinilai dengan sebaiknya dan akhirnya umat Islam mampu bergerak ke tahap yang lebih gemilang seperti yang diharapkan," titah baginda.

Baginda menyeru seluruh umat Islam supaya menyorot kembali kelemahan dan kesilapan diri yang telah dilakukan selama ini sebagai ikhtibar dalam mencorak masa depan yang bakal dihadapi dan juga menilai kembali segala kekuatan yang telah dikurniakan tuhan.

"Beta yakin tema yang sama dipilih bagi sambutan Ma'al Hijrah pada tahun ini mampu mendorong umat Islam untuk berfikir dan menyusun perjalanan masa depan yang lebih teratur sehinga berupaya meletakkan diri dalam persaingan global yang begitu mencabar pada hari ini," titah baginda.

Baginda menggesa seluruh umat Islam agar sama-sama berusaha dan mempertingkatkan lagi keupayaan serta melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna dan penuh keikhlasan kerana untuk mencapai sebuah kegemilangan, ia memerlukan pengorbanan dan kegigihan.

Terdahulu, Ahmad Zahid dalam ucapannya berkata umat Islam perlu sentiasa mengutamakan dan memperkukuhkan perpaduan sesama sendiri yang amat penting untuk menjadi benteng yang mantap bagi umat Islam menghadapi tentangan terbuka daripada pihak-pihak yang makin berani mempertikai kewibawaan Islam.

"Tanpa perpaduan dan semangat ukhuwah yang kental, kukuh dan mantap di kalangan umat Islam sudah pasti kita akan mudah dipermainkan oleh musuh-musuh Islam yang sentiasa mengatur strategi bagi melemahkan kekuatan, kesatuan dan kehebatan umat Islam. Kita tidak boleh membiarkan fenomena ini berterusan," katanya.

Beliau berkata perbezaan pendapat yang berlaku kerana isu yang remeh perlu diketepikan dan perlu sentiasa bersatu atas isu pokok, antaranya mengenai isu survival umat Islam di masa hadapan.

"Sebab itulah tema Menjana Ummah Gemilang masih relevan untuk dijadikan asas bagi merangsang umat Islam untuk bekerja keras ke arah membangun agama, bangsa dan negara."

Katanya kerajaan amat peka dengan setiap perkembangan yang berlaku dalam masyarakat dan pelbagai isu semasa akan sentiasa dinilai dan diberikan pandangan sebagai panduan kepada umat Islam khususnya dalam mengawal akidah dan keimanan.

"Sebarang anasir yang boleh merosakkan akidah atau keimanan akan dibanteras. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sentiasa mengadakan penyelidikan bagi mengkaji, menghalusi dan membuat cadangan bagi menjaga akidah umat," katanya.

Lebih ramai ahli Umno PJS ikut Zahar?

Seorang pemimpin Umno Petaling Jaya Selatan (PJS) menyuarakan kebimbangannya mengenai kemungkinan lebih ramai ahli mengikut jejak langkah bekas ketua bahagian tersebut, Datuk Zahar Hashim keluar dari parti.

"Setakat hari ini Alhamdulillah. Tetapi, anak sungai lagi berubah, inikan pula hati manusia," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Beliau bagaimanapun enggan menjelaskan lebih lanjut mengenainya, tetapi sekadar berkata: "Satu dua hari ini OK".

Zahar - yang mendedahkan isu pembelian helikopter Eurocopter - secara rasmi menyertai PAS Rabu lalu.

Beliau telah menyerahkan borang keahliannya kepada Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa di satu majlis yang diadakan di sebuah hotel di Ampang.

Zahar digantung jawatan ketua Umno bahagian berkenaan awal bulan ini kerana mengkritik pemimpin utama Umno, termasuk mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalannya Datuk Seri Najib Razak menyalahgunakan kuasa dalam satu pertemuan dengan ketua-ketua bahagian di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Serah borang

Dalam ucapannya di majlis tersebut, Zahar berkata, seramai 28 ketua cawangan, dan 13 ahli jawatankuasa bahagian berkenaan juga akan mengikut jejak langkahnya menyertai PAS.

Ketika ditanya kesahihan dakwaan Zahar itu, pemimpin berkenaan berkata: "Mungkin ya. Kalau tidak kenapa beliau cakap macam itu."

Ekoran itu, tambahnya, kepimpinan bahagian yang kini dipangku timbalannya Datuk Raja Hapipudin Raja Nong Chik telah beberapa kali mengadakan pertemuan bagi mengukuhkan Umno bahagian itu.

Sementara itu, Ketua Penerangan PAS Selangor, Roslan Shahir Mohd Sharir ketika dihubungi, mengesahkan penyertaan 28 pemimpin bahagian itu ke dalam PAS Rabu lalu.

Katanya, borang permohonan telah diserahkan Zahar bersama-sama borang permohonan beliau, kepada setiausaha perhubungan negeri Ahmad Yusof Ludin, pada hari yang sama.

"Secara tidak rasminya, (sudah) diterima (sebagai ahli PAS)," katanya.

Diumum kelak

Menurut Roslan, 28 orang itu turut merangkumi 13 ahli jawatankuasa bahagian yang diumumkan Zahar.

Lazimnya, menurut beliau, seperti juga parti-parti lain, ketua cawangan turut menjadi ahli jawatankuasa bahagian.

Senarai pemimpin itu, kata Roslan, akan diumumkan kelak.

Sementara itu, bekas ketua bahagian bahagian itu, Aris Ripen pula mendakwa sebaliknya.

Katanya, daripada lebih 100 cawangan di Petaling Jaya Selatan, hanya dua atau tiga bahagian sahaja yang menuruti jejak langkah Zahar.

Begitu juga dengan ahli jawatankuasa bahagian, tambahnya yang juga ketua cawangan Medan Jati.

Isu MP Kapar: Hari Rabu signifikan buat PKR - malaysiakini

Hari terakhir tahun 2008 - Rabu ini - dilihat sebagai hari yang signifikan bagi Parti Keadilan Rakyat (PKR) sejak ia menyaksikan prestasi luar dugaan dalam pilihan raya umum Mac lalu.

Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam yang sehingga semalam tidak berganjak daripada pendiriannya - mahu keluar PKR - dijadual mengumumkan keputusannya secara rasmi pada hari tersebut.

Walaupun ada usaha dan nasihat termasuk daripada Timbalan Presiden PKR, Dr. Syed Husin Ali dan rakan-rakannya yang mahu Manikavasagam, 43, mengkaji semula pendiriannya, beliau tetap dengan keputusan keras yang bakal diumumkan minggu ini.

Malah, semalam wakil rakyat penggal pertama itu berkata, beliau kecewa dengan kenyataan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang juga Pengerusi PKR Negeri dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Kenyataan Khalid dan Hadi (semalam) menunjukkan mereka bukan pemimpin politik yang sanggup menyelesaikan masalah yang wujud.

"Saya kecewa dengan kenyataan mereka...mereka tidak sepatutnya keluarkan kenyataan seperti itu semalam," kata Timbalan Pengerusi PKR Selangor ini sambil menambah, Khalid masih bertindak seperti "orang korporat, bukannya orang politik."

Kata Manikavasagam, Khalid masih bertindak seolah-oleh sebagai pemimpin korporat di mana apabila ada kakitangan mahu berhenti kerja ataupun sebaliknya, dengan segera menerimanya tanpa melihat masalah sebenar yang wujud.

"Ini politik, bukan korporat," kata Manikavasagam yang juga anggota Majlis Kepimpinan Tertinggi PKR ketika dihubungi semalam.

Dalam komennya semalam, Khalid berkata, beliau menyerahkan kepada Manikavasagam untuk membuat keputusan sama ada mahu kekal ataupun keluar dari PKR dengan menganggap beliau sudah matang untuk mengambil sebarang keputusan.

Dalam pada itu, Hadi pula berkata, Manikavasagam juga patut melepaskan jawatan sebagai Ahli Parlimen Kapar jika keluar PKR.

Kata Manikavasagam, beliau dan penyokong kecewa kerana Hadi tidak memperlihatkan semangat sebagai seorang pemimpin politik yang kanan untuk menyelesaikan masalah yang wujud.

Dalam kenyataan dikeluarkan semalam, Syed Husin berkata, PKR akan membincangkan isu pendirian Manikavasagam Rabu ini.

Katanya, mesyuarat Biro Politik iaitu badan tertinggi penentu dasar politik parti itu akan membincangkan semua perkara yang berkaitan dan mencari penyelesaian.

Ia akan dipengerusikan oleh Syed Husin sendiri memandangkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di luar negara sehingga 6 Januari ini.

Dalam kenyataan itu, Syed Husin yang juga Pengerusi Lembaga Disiplin mengingatkan pemimpin-pemimpin PKR dan Pakatan Rakyat supaya tidak membuat reaksi terbuka mengenai perbezaan pendapat dan perbalahan melalui media terutama yang dikuasai parti pemerintah.

"Saya menggesa dan merayu kepada semua pemimpin Pakatan agar berhenti mengemukakan perbezaan serta pertentangan mereka melalui media, terutama yang dikuasai parti pemerintah BN," kata beliau.

PKR adalah anggota komponen Pakatan Rakyat yang memerintah lima negeri iaitu Selangor, Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan.

Sambutan Maal Hijrah wajar 'lebih besar' dari Tahun Baru - malaysiakini

Kumpulan nasyid UNIC berharap sambutan Maal Hijrah 1430 lebih besar dan konsisten daripada perayaan tahun baru Masihi 2009 yang bakal disambut pada malam 31 Disember ini.

Ketuanya, Mohd Fitri Mohd Haris berkata, sepatutnya sambutan Maal Hijrah bagi umat Islam merupakan titik permulaan melakukan yang terbaik dan sewajarnya diadun dengan khasiat iman dan taqwa yang tinggi.

Tanpa melibatkan iman dan taqwa seseorang muslim itu tidak mampu mengharungi kemelut dunia yang makin mencabar apatah lagi Islam di asak dari pelbagai sudut oleh musuhnya yang senantiasa menanti saat-saat kelalaian.

"Kami puji langkah yang diambil oleh Masjid Taqwa, Taman Bertam Indah kerana menyedari fenomena tersebut. Hiburan sememangnya dibolehkan dalam Islam tetapi biarlah ia beradap, "katanya ketika menghadiri program 'Bicara Remaja dan Malam Kesenian Islam' yang dianjurkan oleh Masjid Taqwa, Taman Bertam Indah semalam.

Beliau berharap para remaja Islam khususnya di Pulau Pinang, isikan program sepanjang tahun baru ini dengan berbagai perkara yang berfaedah dan usah lagi terlibat dengan gejaja yang boleh memesongkan akidah serta menjatuhkan martabat sebagai remaja melayu.

Katanya orang melayu dilihat menjuarai segala permasalahan seperti paling ramai di penjara, Pusat Serenti atau terlibat dengan keruntuhan moral maka untuk mengatasinya organisasi masyarakat serta politik atau Badan Bukan Kerajaan (NGO) mesti merancang aktiviti yang berfaedah mengikut apa yang diminati golongan ini.

"Lazimnya di tahun Hijrah orang akan adakan doa akhir dan awal tahun lepas tu habis. Remaja tidak juga diajari dengan kaedah bagaimana untuk mendekati surau, masjid atau mencari aktiviti yang boleh meningkatkan jati diri dan sebagainya, " ujar Fitri selanjutnya.

Sementara itu penyelaras program berkenaan, Ustaz Hafiz Mohd Aris.Beliau ketika ditemui Harakahdaily menyifatkan, golongan remaja agak sukar untuk diajak jika program yang diatur tidak diselitkan hiburan alternatif di samping menyemai semangat motovasi yang tinggi.

Jelasnya lagi, kesan daripada penganjuran kali pertama dulu bersama kumpulan nasyid yang sama terdapat peningkatan kefahaman remaja di Qariah Masjid Taqwa tentang beberapa keperluan seperti berjemaah, mendekati masjid sebagai medan perbincangan serta menyertai program yang dilaksanakan di sini."

"Penganjuran kali ke dua ini pastinya menarik lebih ramai remaja untuk mendekati masjid selain dapat menyuburkan semangat setiakawan yang telah terjalin. Ibubapa kena juga main peranan menasihati anak-anak remaja mereka supaya bersama membantu mengimarahkan masjid kerana tanpa kta sendiri mengimarahkan siapa lagi yang akan berbuar demikian, " tegas Hafiz yang juga juara rancangan realiti Cari Menantu terbitan TV9.

"Mengawal anak bukan bermakna mengongkong mereka sebaliknya bersikap waspada dengan ancaman global. Jika tidak, pasti anak remaja yang bakal memimpin negara tidak mampu menanggung amanah yang ditinggalkan oleh generasi masa kini," katanya lagi yang juga salah seorang imam di masjid berkenaan.

Polis beri permit lancar kempen anti-ISA malam ini

Majlis pelancaran kempen mansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang gagal disempurnakan bulan lalu, akan dilancarkan semula malam ini.

Kali ini, pihak penganjurnya telah mendapatkan permit polis untuk mengadakan majlis pelancaran tersebut di Stadium Bandar Baru Bangi.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzaman Mohamad ketika dihubungi hari ini.

Katanya, polis memberi permit tersebut dengan syarat perhimpunan itu diadakan di dalam stadium tersebut.

Kamaruzaman yang juga penyelaras lokasi untuk program itu berkata, pada mulanya, permohonan penganjur mengadakan program berkenaan tidak diluluskan.

Namun, tambah beliau, setelah rayuan dibuat, polis memberikan kebenaran minggu lalu.

Wakil keluarga tahanan berucap

Pelancaran itu akan dilakukan bersama oleh ketiga-tiga pemimpin utama Pakatan Rakyat pada jam 9 malam ini.

Mereka terdiri daripada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR), Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan seorang wakil DAP.

Wakil keluarga tahanan ISA, Norlaila Othman dan wakil mahasiswa adalah antara pemimpin lain yang dijadual turut berucap di majlis tersebut.

Kamaruzaman berkata, stadium tersebut boleh memuatkan 15,000 penonton, termasuk di bahagian padang.

Beliau menambah, perhimpunan itu pada mulanya dijadualkan di Stadium Selayang tetapi ditukar ke Stadium Bandar Baru Bangi ekoran kerja-kerja pengubahsuaian yang sedang dijalankan di Stadium berkenaan.

Seramai 250 Unit Amal PAS daripada Wilayah Persekutuan dan Selangor dikerahkan malam ini bagi mengawal keadaan dan lalu-lintas, katanya.

Syed Ibrahim di Mekah

Sebelum ini, majlis pelancaran kempen itu hendak diadakan di Dataran Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Pandan Indah pada malam 23 November lalu.

Bagaimanapun, pihak polis telah bertindak menyuraikan orang ramai yang berhimpun di situ kerana ia tidak mendapat permit polis.

Polis turut menahan sembilan orang termasuk Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub dan Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Kempen tersebut adalah anjuran bersama Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) serta parti-parti gabungan Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun, Pengerusi GMI, Syed Ibrahim Syed Noh tidak dapat menghadai majlis malam ini kerana masih berada di tanah suci.

Acara kemuncaknya adalah perhimpunan besar-besaran di Kuala Lumpur Mac tahun depan.

-malaysiakini

ISA Kekal Walau Dikecam Hebat - malaysiakini

Desakan supaya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dimansuhkan paling hebat disuarakan tahun ini tetapi tiada petanda ia bakal dimansuhkan atau diganti dengan undang-undang baru.

Penahanan beberapa individu yang dianggap mengancam keselamatan negara mencetuskan semula perbahasan mengenai undang-undang itu yang didakwa sesetengah pihak sebagai menyekat kebebasan yang dilindungi Perlembagaan Persekutuan, dengan tuduhan ia disalahgunakan untuk kepentingan politik.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia turut tampil dengan cadangan baru supaya ISA digantikan dengan undang-undang antikeganasan yang, selain menjadikan penahanan sebagai langkah pencegahan tindakan keganasan, akan turut memberi penekanan kepada perlindungan hak tahanan seperti pelantikan peguam dan hak kepada semakan penghakiman.

Desakan supaya ISA dimansuhkan mula kedengaran setelah beberapa anggota pertubuhan haram dikenali Hindraf, termasuk lima pemimpinnya iaitu peguam M. Manoharan, P. Uthayakumar, V.Ganabatirau, R. Kenghadharan dan K. Vasantha Kumar, ditahan pada 13 Dis tahun lepas kerana didakwa terlibat dalam demonstrasi di Kuala Lumpur pada 25 Nov dan mengeluarkan kenyataan memfitnah kerajaan.

Usaha mereka untuk dibebaskan dari Kem Tahanan Kamunting, Taiping, Perak masih buntu setelah permohonan habeas corpus mereka ditolak sebanyak tiga kali oleh Mahkamah Tinggi Ipoh dan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, dan kini masing-masing menunggu rayuan keputusan itu didengar di Mahkamah Persekutuan.

Keadaan menjadi lebih hangat setelah editor laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, anggota Parlimen Seputeh, Teresa Kok, dan wartawan wanita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng ditahan pada 12 Sept lepas.

Raja Petra ditahan berikutan siasatan polis terhadap artikelnya yang didakwa mengandungi unsur menghina Islam, menghasut dan boleh membangkitkan kemarahan serta menjejaskan ketenteraman dan keamanan negara. Beliau dibebaskan kemudiannya.

Kok pula diberkas kerana didakwa mencetuskan isu perkauman dan persengketaan agama apabila dikatakan terbabit dalam kontroversi isu azan di masjid. Dia bagaimanapun dibebaskan seminggu kemudian.

Tan ditahan di rumahnya dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang untuk siasatan setelah laporannya mengenai Ketua Umno bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail, yang didakwa membuat kenyataan bahawa "orang Cina adalah penumpang" disiarkan di akhbar. Tan juga dibebaskan seminggu selepas penahanannya.

Penahanan Tan khusus dikecam hebat pelbagai pihak setelah Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar memberi alasan ia dilakukan bagi "melindungi Tan daripada ancaman bunuh".

Majlis Peguam telah mengadakan mesyuarat agung luar biasa dan meluluskan enam resolusi meminta kerajaan segera memansuhkan ISA dan undang-undang lain yang membolehkan seseorang ditahan tanpa dibicarakan.

Antara peruntukan ISA yang didakwa mencabuli hak asasi individu ialah seksyen 73 yang memberikan polis kuasa yang luas untuk membuat penangkapan dan melakukan siasatan selama 60 hari berturut-turut terhadap individu yang dipercayai boleh atau telah memudaratkan keselamatan negara.

Seksyen 8 pula membolehkan Menteri Dalam Negeri mengeluarkan perintah tahanan selama dua tahun, tanpa melalui proses perbicaraan, terhadap mana-mana individu bagi tujuan mencegahnya daripada melakukan sebarang tindakan yang boleh mengancam dan memudaratkan keselamatan negara.

Pada 15 Sept, Parti Keadilan Rakyat dan PAS mengadakan Persidangan Parti-parti Politik Membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri Yang Zalim, untuk turut meminta agar ISA dimansuhkan.

Sehari sebelum itu di Kota Baharu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Zaid Ibrahim, berkata kerajaan tidak sewajarnya menggunakan ISA untuk menahan tiga individu tersebut kerana terdapat undang-undang lain, termasuk Akta Hasutan dan Kanun Keseksaan, yang boleh digunakan untuk mengadili atau menghukum individu yang didakwa menimbulkan ketegangan kaum.

Beliau berpendapat ISA masih boleh digunakan tetapi ia perlu kembali kepada tujuan asalnya iaitu untuk menahan pengganas yang menggunakan senjata untuk mengambil alih kerajaan. Zaid meletak jawatan kemudiannya.

Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) Datuk M. Kayveas turut mengambil pendirian drastik bahawa parti itu akan keluar daripada Barisan Nasional jika kerajaan tidak meminda ISA sebelum pilihan raya umum ke-13.

Walaupun terdapat persepsi ISA bersifat "kuku besi" tetapi tahanan ISA sebenarnya masih mempunyai ruang dan peluang untuk membebaskan diri dengan mencabar penahanan mereka di mahkamah melalui writ habeas corpus.

Meskipun jumlah kes di mana tahanan berjaya dalam permohonan mereka untuk membebaskan diri dari ISA adalah kecil tetapi ia tetap menunjukkan peranan mahkamah untuk memberikan keadilan sewajarnya terhadap penahanan seseorang individu di bawah akta itu.

Contohnya, pada 7 Nov, Mahkamah Tinggi Shah Alam memerintahkan Raja Petra dibebaskan daripada tahanan ISA setelah mendapati alasan penahanan yang dibuat oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar itu tidak termasuk dalam skop Seksyen 8 ISA.

Pada 6 Sept 2002, Mahkamah Persekutuan turut membebaskan lima pemimpin pembangkang dan aktivis iaitu Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (ketika itu) Mohamad Ezam Mohamed Nor, naib presidennya Chua Tian Chang (Tian Chua), aktivis reformasi Hishammudin Rais selaku Raja Petra selaku pengarah "Kempen Bebaskan Anwar", dan presiden Jemaah Islamiah Malaysia Saari Sungib setelah mendapati penahanan dan penangkapan mereka pada 10 dan 11 April 2001 mengikut Seksyen 73 (1) ISA adalah menyalahi undang-undang.

Bekas Ketua Hakim Negara Tun Mohamed Dzaiddin Abdullah juga pernah berkata (dalam seminar mengenai perlembagaan dan hak asasi manusia di Kuala Lumpur pada 30 Sept 2003) bahawa walaupun mahkamah tidak mempunyai kuasa untuk menyemak semula kuasa Menteri Dalam Negeri untuk menahan mengikut seksyen 8 ISA tetapi ia boleh mengkaji semula kuasa polis untuk menangkap dan menahan mengikut seksyen 73 akta yang sama.

Malah, mahkamah turut melangkah lebih jauh apabila buat pertama kalinya, seorang bekas tahanan ISA diberi ganti rugi RM2.5 juta tahun lepas dalam saman yang difailkan terhadap polis dan kerajaan bagi penahanan dan penderaan terhadap dirinya pada 1998.

Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus berkata Abdul Malek Hussin berhak kepada ganti rugi itu kerana penahanannya pada 10 malam 25 Sept 1998 dan selama 57 hari mengikut ISA adalah menyalahi undang-undang dan dilakukan secara mala fide (niat jahat) apabila soal siasat yang dijalankan terhadap Abdul Malek di Bukit Aman bagi risikan mengumpulkan maklumat bagi tujuan politik dan tiada kena mengena dengan kebimbangan terhadap keselamatan negara.

Mengulas kontroversi ISA, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata kerajaan tidak bercadang untuk menyemak semula ISA buat masa ini dan menganggap akta itu masih relevan dalam konteks hari ini, malah beberapa negara seperti Amerika Syarikat dan England kini turut telah menguatkuasakan undang-undang serupa bagi tujuan menjamin keselamatan.

Syed Hamid pula menyangkal dakwaan bahawa ISA digunakan dengan sewenang-wenangnya, sebaliknya menegaskan kerajaan sentiasa memastikan akta itu digunakan dengan berhemah, adil dan saksama.

Buktinya, 10 Dis lalu beliau mengumumkan enam tahanan ISA termasuk dua anggota kumpulan militan Jemaah Islamiyah (JI), telah dibebaskan baru-baru ini kerana didapati tidak lagi menjadi ancaman kepada keselamatan negara.

Jumlah tahanan ISA kini sudah menurun daripada 75 orang kepada kepada 46 dan daripada jumlah itu, 16 adalah daripada JI, 13 orang daripada kumpulan Darul Islam, 10 orang kerana terlibat dalam pemalsuan dokumen kad pengenalan dan pasport, lima anggota kumpulan Hindraf dan dua individu yang bekerja dengan agensi perisikan asing.

Pemasyhuran Yang Dipertuan Besar baru petang ini

Pemasyhuran Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan yang baru akan diadakan di Balairong Seri, Istana Besar Seri Menanti pada jam 2.30 petang ini.

Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan Datuk Norzam Mohd Nor berkata pemasyhuran itu akan dibuat oleh Undang Luak Sungai Ujong Datuk Klana Petra Datuk Mubarak Dohak, lapor Bernama.

Selepas itu dan dengan perkenan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, jenazah Almarhum Tuanku Ja'afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman akan disemadikan. Istiadat pemakaman jenazah Almarhum baginda akan dijalankan selepas solat Asar hari ini.

Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Jaafar Tuanku Abdul Rahman mangkat di Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ) pada kira-kira jam 11.45 pagi Sabtu lalu. Baginda berusia 86 tahun.

Pemilihan bakal Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan diputuskan oleh Undang Yang Empat iaitu Undang Luak Sungai Ujong, Undang Luak Johol, Undang Luak Jelebu dan Undang Luak Rembau.

Katanya pemilihan itu adalah mengikut garis panduan dan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri.

Sementara itu, rakyat jelata diperuntukkan untuk memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum Tuanku Ja'afar mulai jam 11 pagi hingga 12 tengah hari esok manakala kerabat diraja, orang kenamaan dan perwakilan asing mulai pukul 12 tengah hari hingga 2 petang.

-malaysiakini

Pengajaran di sebalik Hijrah Rasulullah s.a.w - malaysiakini

"Orang yang berhijrah ialah orang yang meninggalkan apa-apa yang dilarang oleh Allah."

Tanggal 1 Muharram merupakan detik yang bersejarah buat umat Islam keseluruhannya. Tarikh tersebut merupakan hari pertama dalam perkiraan tahun hijrah buat umat Islam. Menyingkap kembali sejarah peristiwa hijrah Rasul dan para sahabat, terkandung di dalamnya pengajaran dan hikmah buat perkembangan Islam itu sendiri. Peristiwa ini juga telah menyaksikan pengorbanan para sahabat yang cinta mereka tidak berbelah bahagi terhadap Rasulullah SAW.

Antaranya keberanian Saidina Ali r.a yang sanggup menggantikan Rasullullah SAW di tempat tidur baginda walaupun pada ketika itu orang-orang kafir Quraisy sedang berkawal di luar rumah bagi menangkap Rasullah SAW. Kesanggupan Saidina Ali menempa maut di tangan orang kafir Quraisy dengan menggantikan Rasullullah di tempat tidur baginda bagi menjayakan perancangan hijrah Rasulullah SAW menjadi bukti kecintaan beliau yang tidak berbelah bahagi kepada Rasulullah.

Peristiwa pengorbanan Saidina Ali ini merupakan secebis daripada peristiwa pengorbanan para sahabat. Banyak lagi kisah pengorbananan yang telah dilakukan oleh para sahabat demi Rasulullah yang tercinta. Begitulah para sahabat nabi yang cinta mereka bukan sekadar bermain di bibir bahkan dibuktikan melalui perbuatan dan tindakan mereka.

Berbicara tentang Hijrah Rasul, sebenarnya kita sedang membicarakan tentang sejarah. Apabila berbicara tentang sejarah, kita harus sedar bahawa sejarah sebenarnya merupakan bicara Allah kepada hamba-hambanya yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar tetapi mampu disedari melalui mata hati. Dengan erti kata lain peristiwa hijrah ini mengandungi hikmah yang harus diterokai sebagai pedoman buat generasi seterusnya. Sesungguhnya Allah tidak akan menjadikan sesuatu perkara secara sia-sia.

Persoalannya, adakah kita generasi kini menyedari hikamah dan pengajaran yang tersurat dan tersirat yang terkandung di dalam hijrah Nabi sebagai pedoman dalam kehidupan kita? Saban tahun kita meraikan sambutan 'Maal Hijrah', namun apakah ianya merupakan sambutan semata-mata? Apakah yang kita fahami tentang hijrah? Adakah hijrah sekadar perpindahan yang berbentuk fizikal semata-mata?

Persoalan ini harus kita rungkaikan supaya hikmah dan pengajaran di sebalik peristiwa hijrah Rasulullah SAW ke Madinah dapat difahami dan dihayati. Dari sudut bahasa, hijrah bermaksud berpindah dari satu tempat ke satu tempat atau berubah dari satu keadaan kepada satu keadaan lain. Dari sudut istilah pula, hijrah adalah meninggalkan sesuatu yang dilarang. Ini berdasarkan hadis daripada Abdullah bin Habsyi, bahawa Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: �Orang yang berhijrah ialah orang yang meninggalkan apa-apa yang dilarang oleh Allah.� (Hadis riwayat Abu Dawud)

Hijrah bermaksud meninggalkan larangan Allah

Daripada kenyataan ini dapatlah kita fahami bahawa hijrah bukan sekadar berpindah dari satu tempat ke tempat yang lain semata-mata tetapi hijrah juga ialah perpindahan dari suatu keadaan tidak baik kepada keadaan yang lebih baik. Contohnya, meninggalkan ajaran bertentangan dengan Islam dan kembali kepada ajaran Islam sebenar.

Hijrah Rasulullah S.A.W memberi iktibar kepada kita mengenai fungsi dan peranan kita sebagai umat Islam tidak terhenti setakat ibadat khusus semata-mata. Lebih luas daripada itu peranan kita adalah sebagai khalifah Allah di muka bumi. Di antara tugas-tugas sebagai khalifah adalah seperti yang dijelaskan oleh Al-Mawardi dalam kitabnya Al-Ahkam As-Sultaniah iaitu menjaga agama dan mentadbir dunia.

Dua perkara ini tidak mampu direalisasikan tanpa semangat jihad dalam diri kita. Jihad merupakan pengorabanan dari pelbagai aspek demi memastikan tertegaknya Islam di muka bumi ini. Melawan nafsu juga merupakan suatu jihad. Namun dalam konteks hari ini, semangat jihad sudah kian hilang di hati umat Islam. Umat Islam hari ini lebih mementingkan nafsu daripada kecintaan kepada Allah dan Rasul-Nya.

Umat Islam sesama sendiri berkelahi kerana pangkat, harta dan wanita. Adakalanya umat Islam sendiri sanggup berkomplot dengan golongan kuffar demi kepentingan tertentu. Sekiranya inilah perangai kita, apakah kita layak digelar sebagai khalifah Allah.?

Marilah kita mencontohi para sahabat yang sanggup berkorban demi kepentingan Islam. Sesungguhnya Hirah tidak akan berjaya dilaksanakan tanpa jihad, perpaduan dan kecintaan terhadap Allah. Apa maknanya kita menyambut sambutan Maal Hijrah jika kita semakin jauh dengan Islam? Apakah ertinya kita menghayati sambutan Maal Hijrah. jika jihad masih disalah anggap dan menjadi satu istilah yang amat menakutkan. Apalah gunanya sambutan Maal Hijrah yang kita sambut jika perubahan yang ada hanyalah menunjukkan umat Islam bertambah lemah dan menjadi mangsa penindasan barat malah terus dihina dan dicerca dengan tuduhan sebagai pengganas dan pemecah-belah.

Seharusnya peristiwa hijrah telah mengajar kita bahawa perpaduan amat penting dalam kita membangunkan sesebuah negara. Cuba kita renungkan kembali bagaimana perpaduan yang telah terjalin anatara kaum Muhajirin dan Ansar di bawah bumbung Islam telah berjaya mambentuk khilafah Islamiyah. Dalam konteks kehidupan masyarakat majmuk di Malaysia yang menyaksikan bangsa, kaum dan etnik, maka amat wajar umat Islam di Malaysia mempamerkan semangat toleransi dan kasih sayang selari dengan ajaran Islam yang amat menitik beratkan soal kedamaian sejagat dan kesejahteraan ummah.

Peristiwa hijrah juga memperlihatkan kepada kita komitmen Rasulullah sebagai seorang pemimpin dalam memastikan tertegaknya ummah yang beriman, bertaqwa, bersatu padu dan hormat menghormati, baik sesama mereka mahu pun orang bukan muslim. Inilah sikap yang perlu ada dalam diri seorang pemimpin.

Seorang pemimpin tidak sekadar membangunkan masyarakatnya dari sudut fizikal dan material semata-mata bahkan turut membangunkan jiwa masyarakatnya dengan mendekatkan mereka kepad Allah SWT. Sejarah telah mengajarkan kepada kita bagaimana pemimpin-pemimpin terdahulu di saat kegemilangan tamadun Islam adalah pemimpin yang menghormati golongan ulama dan sentiasa meminta nasihat daripada mereka sama ada urusan negara mahupun peribadi. Hal ini kerana golongan ulama merupakan golongan yang arif berkenaan soal agama, justeru demi memastikan pimpinan mereka tidak terkeluar dari landasan Islam, pemimpin-pemimpin tersebut sentiasa memastikan golongan ulama sentiasa di sisi mereka.

Sesungguhnya di sebalik peristiwa hijrah terkandung pelbagai lagi iktibar dan pengajaran yang dapat kita perolehi. Soalnya lagi sejauh mana kita benar-benar menghayati sambutan maal hijrah dalam memberikan kesan yang positif terhadap diri kita? Hijrah menuntut perubahan dari segala aspek ke arah kebaikan. Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa orang yang beruntung adalah mereka yang hari ini lebih baik dari semalam. Marilah sama-sama kita menjadi mereka yang beruntung.- azm

( Penulis adalah pelajar Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Univesiti Sains Islam Malaysia (USIM) )

-HarakahDaily

Agency working with police to track culprits behind blog said to have insulted Prophet Muhammad - malaysiakini

The Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) is working with the police to trace the people behind a blog said to have insulted Prophet Muhammad.

MCMC chairman Datuk Dr Halim Shafie said investigations were under way to identify the culprits."The commission and the police will get to the bottom of the matter," he said.

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi had asked the Home Ministry and police to act fast.

He said the matter had to be nipped in the bud or it could lead to problems in the country.
Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek had said the woman, whose photograph and identity had been used in the blog, had denied owning the Internet domain.

The woman, in her 20s, was said to have met him two weeks ago to ask the ministry to help clear her name over the matter.

Bernama reports that police had recorded a statement from the woman.

Deputy Inspector-General of Police Tan Sri Ismail Omar said yesterday the woman was picked up at her house in Kota Damansara at 6pm on Saturday to assist in the investigation and was later released on police bail.

Meanwhile, the Islamic Development Department (Jakim) said it would take stern action against bloggers, including non-Muslims, who insulted Islam.

"Right now, the police and the Malaysian Communications and Multimedia Commission are trying to trace the blogger said to have insulted Prophet Muhammad," said director-general Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz.

"We will come in once the culprit is traced."

He added that Jakim had formed a unit within its media and research division to monitor bloggers, news portals as well as the electronic and print media.

Co-operation with the police had been stepped up with the exchange of information between the two on inflammatory and irresponsible articles.

Pakatan Rakyat Row Hots Up: Fauzi denies Pahang PKR in shambles after takeover

Newly-appointed Pahang Parti Keadilan Rakyat (PKR) chief Datuk Fauzi Abdul Rahman yesterday rebutted rumours that the party was in a shambles after he took over the post from Zakaria Abdul Hamid recently.

"It's not true and only the media are playing up the issue to show we are divided."
Fauzi said he met the PKR state and divisional leaders on Saturday and all of them supported his appointment which was decided during a supreme council meeting recently.

Asked to comment on the opposition from the PKR Youth wing, Angkatan Muda Keadilan (AMK), Fauzi said this was normal in a democratic organisation.

Indera Mahkota member of parliament Azan Ismail of PKR said there was opposition from a few members of AMK initially, but all of them finally agreed to support Fauzi.
"We must accept the decision made by the party leadership," said Azan who was retained as the state deputy liaison chief.

Fauzi, the former deputy information minister and ex-Kuantan member of parliament, left Umno to join PKR in July.

HIV testing should be done more than once

Couples should be tested for HIV at least twice and not just once in the six months before they get married, Malaysian Red Crescent Society vice-chairman Datuk Dr Bahari Abu Mansor said.

Dr Bahari, who is also chairman of the MRCS blood programme, HIV-AIDS and Health Community Care committee, said there was no guarantee that a person would remain HIV-free just after undergoing one test.

He said that this was because of the three to six months’ window for the virus to be detected through blood tests.

“Technically, there should be two tests carried out in between the six months before couples tie the knot,” he said after opening an HIV/AIDS seminar and exhibition organised by the Perak MRCS on Sunday.

Dr Bahari also said that unless couples remained monogamous, there were no guarantees that they would be free from contracting HIV in the future.

“Couples should still go for regular blood tests unless you know that your spouse is completely faithful,” said the general practitioner.

Dr Bahari added that the MRCS did not have an official stand with regards to the Government’s move to make it compulsory next year for all Muslim couples intending to get married to undergo HIV testing.

“It is a very controversial area but being auxiliary to the Government, we would have to support its move in promoting health safety.

“However, we also have to be aware of our affiliation to the Malaysian AIDS Council and International Federation of the Red Cross and Red Crescent Societies, which are in support of human rights,” he said.

MRCS, he noted, came under the purview of the Women, Family and Community Development Ministry.

Baca La Post Pendek Ni Woi...!!! - malaysiakini

Aku nak komen sikit je post paling bangang yang pernah aku baca dalam sejarah Malaysia...

Quot dari blog Mohd Saiful Bukhari Azlan - "Hari ini, 28 Disember 2008 genaplah sudah 6 Bulan dari hari saya membuat laporan polis di wad OSCC Hospital Kuala Lumpur. Terus terang, inilah 6 bulan yang paling mencabar dalam hidup saya. Pelbagai tohmahan, fitnah, maki hamun dan pelbagai lagi oleh jutaan manusia dilempar kerana tidak mempercayai saya. Namun, Alhamdullilah saya bersyukur kerana dengan kuasa Allah s.w.t, saya dan keluarga telah diberi kekuatan, pertolongan dan semangat bagi mengharungi dugaan ini dengan penuh tenang dan sabar."

Aku komen yang aku boldkan tu...

- 6 bulan paling mencabar ialah dari tarikh laporan polis dibuat iaitu 28hb.Jun,2008 sampai 28hb.Disember,2008...

- Maknanya sebelum tarikh 28hb.Jun,2008 kehidupan Saiful langsung tak mencabar...

- Maknanya "kena liwat" langsung tak mencabar kehidupan...

- Maknanya... MU PIKIR LA SENDIRI...!!!

Khak Ptuih...!!!®