"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Saturday, May 01, 2010

Presiden PAS ke Maldives Atas Urusan Rasmi Parti, bukan Untuk Memancing

Sejurus selepas PRK Hulu Selangor, blog saya dihujani komen-komen seperti ini:
April 27, 2010 10:33 AM
Delete
Anonymous Gila punya UG said...

Kenapa takut sangat nak sebut Presiden PAS pergi memancing di Maldives waktu ahli-ahli PAS bertungkus lumus dlm prk Hulu Selangor? Dah kena beli dgn geng perpaduang ke?

Dah kecut takut ke nak sebut Umno ada duta-duta dia dalam PAS spt Hadi Awang, Harun Din, Nasharudin Md Isa, Harun Taib, Mustafa Ali, Hasan Ali? Sebab tu apa nak heran Hadi Awang pergi memancing ke Maldives masa prk Hulu Selangor? Blog ni dah kena beli dgn geng perpaduang ke? Hidup Umno! Hidup Apco! Hidup yahudi! Hidup Zionis! Hidup Israel!

April 27, 2010 11:09 AM
Ini tidak benar sebenarnya. Izinkan saya memberi penerangan

Dari maklumat yang diterima oleh TUlang Besi, lawatan ke Maldives adalah atas jemputan rasmi dari Menteri Agama Maldives kepada kepimpinan PAS. Jemputan ini telah dilakukan DUA BULAN YANG LEPAS, sebelum tarikh PRK Hulu Selangor.

Presiden PAS wajib memenuhi jemputan tersebut memandangkan ianya jemputan rasmi dari sebuah negara berdaulat. Juga, Presiden PAS sudah pun berkempen di Hulu Selangor selama 4 hari berturut-turut sebelum itu.

Jadi, saya minta jangan ada lagi membawa fitnah ini kepada Presiden PAS. Beliau tidak bersalah malahan bertindak meninggalkan kempen atas urusan rasmi yang melibatkan maruah negara Malaysia.

Adapun kehilangan Timbalan presiden masih tinggal misteri. Sebagai Pengarah Pilihanraya Hulu Selangor PAS, beliau sepatutnya ada di Hulu Selangor sehingga undi terakhir dikira.

Malahan di malam terakhir kempen pun, yang kita lihat hanya Dato Hasan Ali serta MB Kelantan sahaja yang berada di atas pentas. Sepatutnya Pengarah Pilihanraya PAS Pusat wajib ada di hari terakhir kempen.

Itu isu yang lebih besar dan penting untuk ditanya dan diperkatakan.

Tulang Besi

Sibu - Sarawak (Pengenalan)

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Sibu
ialah salah satu bandar dan bahagian di Sarawak. Ia terletak di pertemuan Sungai Rajang dengan Sungai Igan, kira-kira 60 km dari laut. Kebanyakan penduduknya berbangsa Cina Foo Chow dan Iban dari Batang Rajang. Terdapat juga penduduk Bumiputra lain seperti orang Melayu dan Melanau. Mengikut banci 2002, jumlah penduduk di bahagian Sibu adalah seramai 228,700 orang.

Daya tarikan Sibu ialah keramahan penduduk di sini. Terdapat juga sebuah bangunan yang tinggi iaitu To Pek Kong yang terletak di perairan Sibu. Penduduk Sibu semakin bertambah dan banyak kawasan perumahan baru telah dibina. Sibu boleh dikatakan ialah titik perjalinan hubungan antara bahagian-bahagian di selatan dengan bahagian-bahagian di utara Sarawak. Oleh sebab itu, Sibu merupakan salah satu pusat perdagangan yang maju di Sarawak.

Sibu mempunyai keunikan tersendiri yang mempunyai hasil tani, buahan serta sayuran tempatan yang mungkin tidak atau jarang dijumpai di Semenanjung Malaysia antaranya ialah buah Dabai dan buah Engkalak yang merupakan buahan bermusim yang menjadi kegemaran masyarakat di Sarawak terutamanya masyarakat Melayu, Melanau dan Iban.

Buah dabai dan buah engkalak ini sukar ditemui di Kuching dan kebanyakannya dibawa masuk dari Sibu, Sarikei atau Bintangor. Buah dabai dan buah engkalak ini lazimnya menjadi juadah makan tengahari atau malam bagi masyarakat di Sarawak terutamanya di Sibu, Sarikei, Kapit, Song, Bintangor, Mukah, Oya, Igan dan sebagainya.

Kedua buah tersebut memang mudah untuk disediakan iaitu dengan merendamkannya ke dalam air sederhana panas untuk beberapa minit sehingga ia menjadi lembut dan kemudian ditoskan airnya lalu dicampur dengan sedikit garam dan ia sudah sedia untuk di makan. Bagi sesetengah individu buah dabai lebih enak dimakan dengan kicap dan buah ini sering diproses untuk dijadikan jeruk dabai.

Di samping itu antara buah yang boleh dimasak sebagai juadah makan tengahari atau malam ialah buah lakum. Buah ini sering diamalkan oleh sesetengah masyarakat di Sarawak sebagai penawar kepahitan tekak dan kebiasaannya buah ini dimasak secara rebusan dengan air di mana keunikan rasanya yang masam adalah rahsia buah ini sebagai pembangkit selera makan terutamanya kepada seseorang yang sedang demam atau hilang selera makan.

TPU - Diminta para Blogger dari Sibu/Sarawak meninggalkan link Blog/Website anda di ruangan komen untuk pautan.