"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, March 10, 2009

Sultan Selangor mahu pandangan rakyat diutamakan

Prinsip yang paling penting untuk mencapai sebuah negara yang maju ialah prinsip demokrasi dengan pandangan rakyat perlu diutamakan dalam menentukan hala tuju sesebuah negara.

"Pandangan rakyat merupakan satu petanda yang terbaik sama ada berjaya atau tidak pentadbiran sesebuah negeri.

"Sudah semestinya prinsip ini dilengkapkan dengan perlembagaan persekutuan dan undang-undang tubuh kerajaan negeri yang semua seharusnya sedia maklum," titahnya.

Baginda bertitah demikian dalam Majlis Perasmian Mesyuarat Pertama (Pembukaan) Persidangan Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri Selangor ke-12 di Bangunan Dewan Undangan Negeri Selangor, dekat sini pagi tadi.

Menurut baginda, pandangan rakyat harus diambil kira dan mempersoalkan tindakan kerajaan negeri yang melaksanakan 'Merakyatkan Ekonomi Selangor' (MES) sekiranya menolak pandangan rakyat.

Oleh itu titahnya, proses perbincangan awam seharusnya diperbanyakkan untuk setiap keputusan dan kerangka utama pembangunan kerajaan negeri.

"Masyarakat madani di negara maju menyumbang secara aktif kepada pembangunan negara dan ini sewajarnya menjadi kebiasaan di Selangor," titah baginda.

"Kerajaan negeri beta mesti cuba menggunakan kepakaran yang ada pada pihak-pihak ini dalam tujuan untuk memajukan negeri Selangor.

"Meskipun ada kelemahan yang mesti diatasi, namun negeri beta ini telah meneruskan usaha mencapai matlamat negara yang maju dengan prinsip-prinsip pentadbiran yang terbaik dengan prinsip yang paling penting iaitu demokrasi," titah baginda.

Dalam pada itu, Sultan Selangor juga menegaskan bahawa keamanan, keharmonian serta perpaduan kaum di negara ini akan terjejas dengan berlaku beberapa insiden yang melibatkan perbalahan yang dicetuskan oleh sekelompok masyarakat.

"Justeru, beta ingin menyeru kepada semua pihak agar memberhentikan segala tindak-tanduk yang boleh menjejaskan imej negara ini dan menumpukan perhatian ke arah memupuk perpaduan yang erat di kalangan semua kaum." titahnya.

Baginda juga menyeru supaya sikap hormat-menghormati diantara kaum perlu diamalkan setiap waktu agar keharmonian yang berkekalan.

"Sikap hormat-menghormati diantara kaum di negara ini perlulah sentiasa diamalkan bersama bagi menjamin perpaduan di kalangan masyarakat Malaysia," titah baginda.

-HarakahDaily.Net