"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, June 11, 2009

Balik Manek Urai, Pergi Penang Balik... PRK Lagi..?

Malas nak cerita panjang-panjang...

Baca je dekat [sini]...

Kembara Bloggers Jalanan 2

Rockers adalah reformis…dan reformis berjuang bukan untuk pangkat dan jawatan. Apa yang dimahukan hanyalah kebebasan untuk berkarya..kebebasan untuk berexpressi. Demonstrasi tahun 98 adalah perjuangan rockers untuk kebebasan. Tetapi matlamat itu tidak kesampaian secara keseluruhan. Rockers yang menyokong Barisan Alternatif, dengan harapan BA akan memberikan ruang kebebasan kepada mereka tetapi apabila BA berkuasa, ruang untuk mereka disempitkan.

Semakin banyak benda-benda remeh yang diharamkan. Anak muda hanya dihidangkan dengan nasyid, nasyid, nasyid. Manakala rockers yang membantu menaikkan BA dipandang hina. Akhirnya BA lingkup apabila rockers beralih angin.

Tahun 2008, rockers memberikan peluang kedua kepada BA, dan dengan kelemahan UBN, BA menang cemerlang. Tetapi selepas menang…perangai lama kembali berulang. Konsert rock dihalang. Rockers dianggap tidak bermoral…tidak beriman. Seniman-seniman dipandang rendah dan tiada siapa yang memperdulikan mereka.

Tetapi rockers a.k.a reformis ini bukanlah golongan yang mahu menuntut jawatan atau pangkat. Mereka tidak menuntut jawatan Menteri Besar, tidak menuntut jawatan EXCO atau pun YDP MPSP. Apa yang mereka mahukan hanyalah ruang kebebasan. Apakah itu cukup sukar untuk disediakan?

Rockers/reformis ini kini sudah mempunyai satu lagi ruang untuk mengekspressi diri…Blog. Bukan disediakan oleh Pakatan Rakyat atau Barisan Nasional tetapi diperolehi melalui revolusi teknologi.

Dan rockers a.k.a reformis a.k.a bloggers ini sudah kembali merapatkan diri untuk berjuang demi kebebasan. Dan mereka tidak peduli..BN atau PR. Bagi rockers/reformis ini, perjuangan menuntut kebebasan akan diteruskan dan siapa yang menghalang atau menekan mereka…mungkin akan tersungkur.

Artikel penuh di[sini]...

Mesyuarat Pertama AJK PAS Pusat

Setiausaha Agung PAS - Datuk Mustafa Ali.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat - Datuk Husam Musa dan Mohamad Sabu (tugas-tugas khas perancangan dan strategi parti).

Ketua Penerangan PAS Pusat - Idris Ahmad.

Bendahari PAS Pusat - Dr Hatta Ramli (kekal).

Ketua Pengarah Pilihanraya PAS Pusat - Datuk Abdul Halim Abdul Rahman.

Berita lanjut bakal menyusul.

Perancangan Fraksi UMNO Seterusnya: Pecahkan Pakatan Rakyat

Hakikatnya, Fraksi UMNO telah dibeli oleh UMNO. Sewakty Muktamar di Shah Alam baru2 ini, sebuah syarikat UMNO, Puncak Niaga, telah menaikkan beberpa kain rentang sempena Muktamar PAS.

Dan Puncak Niaga yang sama yang bertanggungjawab menaikkan bil air kita di Selangor. Antara keperluan kenaikan bil air adalah untuk membayar gaji Pengerusi Puncak Niaga, Razali Ismail, sebanyak RM5.1 juta setahun.

Saya tak tau nak kata, tapi apakah mungkin sebuah syarikat UMNO boleh meraikan perhimpunan agung parti yang musuh kepada UMNO? Adakah mungkin syaitan akan meraikan perbuatan ibadah hamba2 Allah? Adakah mungkin sebuah syarikat yang zalim boleh menykong sebuah parti Islam?

Malaysiakini melaporkan bahawa tempat tinggal pimpinan2 tertinggi PAS telah dibayar oleh individu-individu yang tidak dikenali. (http://www.malaysiakini.com/news/106162)

Mengikut kenalan saya yang merupakan sebahagian dari Fraksi UMNO, antara agenda utama mereka adalah untuk persempadanan pilihanraya kelak. Fraksi UMNO telah mencadangkan kepada UMNO bahwa mereka mahu 75% dari kawasan Parlimen menjadi majoriti melayu.

Perkara ini tentulah akan menguntungkan UMNO kerana fraksi UMNO kelak melihat bahwa PAS akan bersama UMNO. Jadi, apa yang akan menguntungkan UMNO bakal menguntungkan PAS.

Permainan Sudah Bermula

Kenyataan2 berkaitan Kerajaan Perpaduan dan berunding dengan UMNO yang dilayangkan oleh puak2 Fraksi UMNO baru2 ini adalah “prelude” atau permulaan kepada usaha memecah-belahkan Pakatan Rakyat.

Kita lihat, kenyataan2 seperti ini telah pun menimbulkan rasa gelisah serta tidak senang di kalangan komponen2 parti Pakatan Rakyat. Untungnya, mereka merancang dan Allah SWT juga merancang.

Usaha mereka ini yang pada mulanya bertujuan menimbulkan kegelisahan di kalangan Pakatan Rakyat telah disambut dengan kebencian yang sangat tinggi di kalangan ahli dan penyokong PAS.

Sehingga mereka terpaksa memberhentikan polemik Kerajaan Perpaduan dan ‘Rundingan dengan UMNO” secara serta merta. Nampaknya, ahli-ahli PAS sudah mula memberontak terhadap cadangan-cadangan ini.

Taktik Seterusnya

Tapi, selepas ini, isu-isu seperti hudud dan negara islam akan dilayangkan oleh puak2 ini bagi bertujuan untuk memaksa DAP keluar dari Pakatan Rakyat. Taktik ini telah berjaya dilakukan oleh Dr. Mahathir dahulu dan biasanya DAP yang akan melompat keluar dahulu.

Seteleh Pakatan Rakyat pecah, barulah Fraksi UMNO akan mengenegahkan agenda PAS-BN ini secara terbuka kepada ahli-ahli PAS kerana di waktu itu, demi untuk menyelamatkan kerusi2 PAS, tidak ada pilihan lain kecuali menyertai kerajaan campuran PAS-BN.

Sekaligus menyelamatkan UMNO dan Barisan Nasional serta pentadbiran Najib. Pimpinan2 PAS yang terbabit akan mendapat laba yang sangat banyak dan melimpah-limpah.

Diwaktu itu, Islam adalah menjadi prioritas yang tercorot kerana mana mungkin PAS akan memperjuangkan Islam lagi apabila sudah berada satu kelambu dengan Barisan Nasional.

Ahli-ahli PAS hanya akan melopong. Bukankah ini mandat yang telah diberikan oleh ahli2 PAS kepada pimpinan-pimpinan mereka?

Apa untungnya bercakap berkenaan dengan Negara Islam sekarang ini kepada Islam di Malaysia? Yang lebih aula adalah menunjukkan akhlak dan kebolehan Islam mentadbir kepada mereka yang belum Islam di Malaysia.

Jalan Keluar?

Saya tak nampak jalan keluar. Dua tahun adalah masa yang sangat panjang. Apa-apa sahaja boleh berlaku.

Saya mencadangkan supaya Husam Musa dan keseluruhan pimpinan PAS yang tidak redha untuk duduk dalam kelambu UMNO supaya menarik diri dari kepimpinan yang ada sekarang ini.

Mereka musti ramai-ramai meletak jawatan serta membiarkan Fraksi UMNO melakukan apa yang mereka mahu. Biarkan sahaja apa sahaja kehendak Fraksi UMNO ini.

Husam Musa telah berusaha bermatian untuk menghalang perselingkuhan ini dan beliau hanya mendapat nista dan kata cemuhan dari ahli PAS.

Jadi, saya cadangkan janganlah kita membazir waktu. Hakikatnya, ahli-ahli PAS tidak mahu PAS menggantikan UMNO.

Mereka lebih rela PAS menjadi balachi kepada UMNO sementara pimpinan2 mereka gemuk dengan kekayaan yang diberi oleh korporat2 UMNO.

Kita semua mesti menyediakan persediaan mental untuk melihat kejatuhan PR dan kebangkitan semula UMNO/BN persis 2004.

Saya sendiri berpendapat ahli-ahli PAS tidak cukup matang untuk diberikan Allah SWT pemerintahan negara.

Tulang Besi

14 K/P Ditemui Bersama Kad UMNgOk..! - malaysiakini

Dewan Pemuda PAS Negeri Johor telah membuat satu laporan Polis di Balai Polis Skudai, Batu Sepuluh Johor Bahru berkaitan dengan penemuan 14 keping kad pengenalan bersama beberapa keping kad perwakilan UMNO oleh Sdr Za’aba Bin Haji Ibrahim, Ketua Pemuda PAS Kawasan Pulai pada 6 Jun 2009 lebih kurang pukul 6.15 petang di tempat pembuangan sampah berdekatan Taman Dahlia, Tampoi.

Penemuan ini merupakan satu sejarah yang cukup besar ertinya kepada politik negara kerana ia sudah pasti akan menguatkan bukti bahawa berlakunya penyelewengan terhadap sistem pengundian di dalam pilihanraya Malaysia.

DPPNJ mempersoalkan bagaimana kad pengenalan sebanyak ini boleh dijumpai dalam keadaan yang elok tanpa ada tanda-tanda ianya telah dilupuskan dan lebih mencurigakan ianya dijumpai bersama-sama kad perwakilan serta baju dan topi berlambangkan UMNO dan Barisan Nasional.

DPPNJ mendesak agar PDRM akan membuat penyiasatan segara terhadap laporan polis ini terutamanya kepada seorang Naib Ketua Wanita UMNO Cawangan Taman Baru yang mana kad perwakilannya turut sama dijumpai bersama-sama IC tersebut.

DPPNJ tidak teragak-agak untuk membawa perkara ini ke peringkat atasan termasuklah kepada ahli Parlimen PAS/PR untuk dibentangkan di dalam persidangan - khairul faizi


Sumber - Kelab Greenboc

Imbas: Mustafa Ali Perlu Disingkir Dari PAS - siri 1

Baca artikel yang pernah di keluarkan oleh Tun Telanai pada Bulan September 2008,

Dalam temu ramah dua muka surat penuh itu [MS : 10 dan 11] dengan bangga beliau membuat analisis Anwar Ibrahim yang mewakili Pakatan Rakyat akan gagal mengambilalih kerajaan persekutuan kerana beberapa faktor yang dilontarkannya itu boleh diperbahaskan. Saya tidak bercadang untuk membincangkan faktor-faktor tersebut kerana nampak benar kita tidak faham Perlembagaan negara.

Sebelum itu, Mustafa telah membuat satu kenyataan yang disiarkan oleh Utusan Malaysia [UM] pada 11 September 2008, menyebut berulang kali bahawa Anwar Ibrahim, Ketua Umum PKR [maksudnya : Pakatan Rakyat] akan gagal mengambilalih kuasa daripada tangan UMNO, faktornya sama apa yang dikutip oleh Harakah. [sini].

Fikiran saya tertanya-tanya : Apakah agenda tersembunyi yang cuba dibawa oleh Harakah [mewakili suara PAS] yang diwakilkan kepada Ketua Pengarangnya, Ahmad Lutfi Othman, Zulkifli Sulung, Mohomad Sayuti Omar dan Tarmizi Mohd.Jam. Adakah misi yang dibawa oleh Harakah itu bercadang membunuh Pakatan Rakyat khususnya politik Anwar Ibrahim atau adakah Harakah cuba memberi bantuan kecemasan membina semula kekuatan UMNO yang semakin tidak popular dan kini berada dalam situasi yang amat gawat dengan harapan untung-untung UMNO kembali pulih dan beberapa kerat para pemimpin PAS dari golongan oppotunist ini dapat habuan duniawi?

Kenyataan Mustafa Ali mendapat tentangan dan kemarahan daripada Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan. Dalam satu kenyataan yang tidak disiarkan oleh Harakah, beliau habis-habisan menentang cubaan Mustafa Ali mengalihkan pandangan rakyat yang bencikan kepada UMNO dan mengharap Pakatan Rakyat amblialih kuasa daripada UMNO [sini]. Setakat hari ini [18 Ogos 2008] kita belum lagi dengar pandangan daripada Presiden PAS. Mungkinkah beliau bersetuju dengan gelagat Mustafa Ali itu atau dalam istilah ‘lempar batu sembunyi tangan’?.

Baca selanjutnya di[sini].

PRK Manek Urai: Memujuk Calon UMNgOk - malaysiakini

Berita datang dari dalam almari file Putrajaya...

Najib dalam usaha memujuk seorang anak jati Manek Urai yang bekerja diluar negeri Kelantan dan berpangkat (Panglima kalau tak silap) dalam Angkatan Tentera Malaysia supaya meletak jawatan dan menjadi calon Barisan Nasiyonal dalam Pilihanraya Kecil Manek Urai.

Usaha memujuk sedang giat dijalankan oleh wakil Najib dengan harapan menggunung kononnya jika individu tersebut mewakili Barisan Nasiyonal, maka peluang Barisan Nasiyonal untuk menakluk DUN Manek Urai akan menjadi kenyataan.

Apa yang menariknya ialah, individu yang sedang dipancing oleh Najib ini datang dari keluarga PAS. kalau di Manek Urai, ada 2 keluarga besar pro PAS dan salah 1 dari keluarga tersebut ialah keluarga angkatan tentera ini.

Nampaknya Najib cuba untuk memecah belahkan sokongan ahli-ahli PAS dan juga mungkin sedang cuba untuk memecah belahkan keluarga besar pro PAS ini sekiranya individu tersebut menerima pelawaan Najib untuk menjadi calon Barisan Nasiyonal dalam Pilihanraya Kecil DUN Manek Urai.

Dengan strategi begini juga kita telah nampak bahawa kenyataan UMNgOk/Barisan Nasiyonal yang mengatakan mereka tidak ketandusan bakal calon adalah retorik semata-mata.

Kalau tidak ketandusan calon, masakan Barisan Nasiyonal terpaksa memancing seorang yang datang dari keluarga Hardcore PAS untuk menjadi calonnya?

Langkah awal Najib sudah menampakkan yang UMNgOk/Barisan Nasiyonal bakal menerima kekalahan yang seterusnya dalam Pilihanraya Kecil di Malaysia dan bakal meng"hatrick"kan Najib sebagai "Bapa Kekalahan" dan ianya bakal mencipta satu lagi sejarah terulung di Malaysia selepas ini.

Aku cadangkan supaya pihak parti PAS dan Pakatan Rakyat menyiapkan 1 Piala Khas untuk dianugerahkan kepada Najib sekiranya Barisan Nasiyonal kalah lagi dalam Pilihanraya Kecil yang akan datang.

Kita berarak ke Putrajaya dengan Piala "Bapa Kekalahan" untuk dianugerahkan kepada Najib di pejabat dan kediamannya sekiranya Najib gagal lagi dalam misi "kecil"nya kali ini.

Aku rasa Che'Gu Bard dan Samsul Iskandar berminat dengan cadangan ni... amacam..?

Foto Sekitar Kempen Bubar Dun Di Bagan Serai - malaysiakini

YB. Zainuddin Yusuf (ADUN Lubuk Merbau)

YB. Chan Lih Kang (ADUN Teja) yang ni pun semangat dan terus bersemangat! hantam sama UMNgOk/BN! holiaow!!

Karaoke nampak...

Unit multimedia PAS kawasan yang berjaya membawa pembaharuan dalam sebarang acara dan program dijalankan. TAHNIAH! kot ye pun ambik la kerusi... kang buasir.

Pendengar dan penyokong Muslimat antara yang hadir tetap bersemangat bersama anak kecil, buaian takde nak oi... mungkin sudah biasa situasi begini...

Antara ribuan yang hadir... dari jauh dan dekat semata-mata nak mendengar penjelasan krisis politik Perak yang tiada kesudahan selagi DUN tidak diBUBARkan!!

Dah agak dah... gerak khas bukan hari ni la...

Ni Tuan Haji Ismail (Pengerusi PKR perak)... aik! bukan setakat bawa keratan akhbar, satu naskah aji ni bawa... tolong bacakan intisari rancangan TV3suku...

Pimpinan penceramah masing-masing tengah cari ilham nak maki UMngok dan BN...

Orang kuat DS Nizar...Saudara Amran cukup bersemangat dan jelas menceritakan titik tolak krisis rampasan kuasa di Perak oleh Rejim UMNgOk!

Persediaan yang cukup...skrin besar digunakan diluar dewan bagi menampung ribuan yang hadir tak dapat masuk kedalam dewan.

YB.Tuan haji Ramli Tusin (ADUN Semanggol) memberi ucapan pembukaan sebagai YDP PAS Bagan Serai.

Saudara Munawwir selaku pengerusi majlis