"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, September 04, 2008

Pemberian Bunga HKL: BPR Soal Siasat YB Zuraida.

Masih ingat lagikah terhadap pemberian bunga yang di beri Puan Zuraida kepada Hospital Kuala Lumpur ?

Sebentar tadi Puan Zuraida telah tampil ke Badan Pencegah Rasuah Wilayah Persekutan di atas tuduhan memberi rasuah kepada pihak hospital pada 4 Ogos 2008 berikutan bunga yang di beri.

Bunga yang di beri atas niat untuk menjadi perangsang di dalam melakukan tugas di kakatakn rasuah semata-mata.

Pada jam 2.oo petang Puan Zuraida telah hadir untuk lapor diri dan memberi sedikit keterangan dan soal siasat telah dijalankan terhadap beliau.

Soal siasat selama 2 jam itu tidak habis mengupas pemberian bunga ini membabitkan Anwar Ibrahim.

Kenapa perlu di kaitkan Dato Seri dalam setiap pekara.

Namun saya yakin pihak hospital mendapat arahan dari pihak tertentu untuk mendakwa saya.

Mereka masih mencari pelbagai langkah bagi menjatuhkan Pakatan Rakyat.

Difahamkan B.P.R menerima laporan dari pihak hospital di mana Puan Zuraida cuba untuk merasuah dengan pemberian bunga tersebut dan cuba untuk mendapatkan laporan perubatan Saiful Bukhari Azlan.

Turut kelihatan bunga yang di beri pada 4 Ogos di simpan B.P.R bagi tujuan siasatan lanjut.

Selama ini diberi bunga tidak menjadi isu sebesar ini namun dengar sahaja PR bunga yang ikhlas juga dikatakan rasuah, kenapa harus di fikir sampai tahap sebegini ? Sentiasa berfikiran buruk sangka.

Tidak logik baginya pemberian bunga di katakan rasuah. Walaubagaimanapun beliau turut tampil untuk bekerjasama didalam siasatan tersebut. Menurutnya lagi tiada apa yang perlu di gusarkan kerana yakin perbuatan tersebut tidak menyalahi undang-undang.

Yang penting Nawaitu kita. Jika kita di pihak yang benar insyaAllah Allah S.W.T akan membantu kita. Mudah-mudahan kebenar itu muncul.

-P-99

TP - Kah kah kah kah kah... BPR dah kene sawan babi... sikit-sikit siasat, sikit-sikit siasat... bagi bunga pun x leh... rasuah maaa...

Jangan gatal-gatal nak bagi buah tangan dah skarang nih... kang tak pasal-pasal kene siasat kang... Kemisen x pe... x dak hal..! Baruah punya BPR..!

Kununnya Reputasi Tengku Adnan Terjejas...

KUALA LUMPUR, 4 Sept (Bernama) -- Hasil siasatan Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai klip video V.K.Lingam tidak dapat diragukan telah memberi kesan terhadap Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan menjejaskan reputasinya, Mahkamah Tinggi di sini diberitahu hari ini

Peguambela Tengku Adnan, Datuk Bastian Pius Vendargon berkata berikutan hasil siasatan suruhanjaya itu, Tengku Adnan juga terdedah kepada kemungkinan prosiding jenayah.

Vendargon berkata dengan keadaan itu, Tengku Adnan berhak memohon bagi mendapatkan semakan penghakiman berhubung hasil siasatan suruhanjaya kerana Perintah 53 Peraturan 2(4) Peraturan-peraturan Mahkamah Tinggi 1980 menetapkan pemohon mesti membuktikan yang mereka terjejas teruk dengan sebarang keputusan pihak berkuasa awam sehingga semakan terhadap keputusan itu perlu didengar.

"Dalam kes ini, siasatan laporan itu telah menjejaskan reputasi pemohon (Tengku Adnan). Oleh itu dia (Tengku Adnan) berhak membuat permohonan itu (mendapatkan semakan penghakiman)," katanya.

Vendargon berkata oleh kerana Tengku Adnan tidak mempunyai hak untuk membuat rayuan terhadap hasil siasatan suruhanjaya, pilihan yang ada buat Tengku Adnan ialah memohon semakan penghakiman.

Vendargon sedang menjawab bantahan awal yang dibangkitkan Peguam Kanan Persekutuan Azizah Nawawi pada 16 Julai untuk menolak permohonan lima individu bagi mendapatkan semakan penghakiman berhubung hasil siasatan suruhanjaya itu.

Pemohon berkenaan ialah peguam Datuk V.K. Lingam, hartawan Tan Sri Vincent Tan, Tengku Adnan dan dua bekas ketua hakim negara Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim dan Tun Mohd Eusoff Chin.

Mereka mahu bahagian tertentu dalam laporan suruhanjaya itu yang mengaitkan mereka supaya dipadamkan.

Suruhanjaya itu dianggotai pengerusi Tan Sri Haidar Mohd Noor, bekas ketua hakim Sabah dan Sarawak Tan Sri Amar Steve Shim Lip Kiong, hakim mahkamah rayuan yang bersara Datuk Mahadev Shankar, bekas peguam negara Puan Sri Zaitun Zawiyah Puteh dan Professor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim.

Anggota panel dalam inkuiri 17 hari itu adalah berhubung klip video 14 minit itu yang dikeluarkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim, memaparkan Lingam berbual di telefon, kononnya dengan Ahmad Fairuz, didakwa mengaturkan urusan pelantikan hakim.

Suruhanjaya itu dalam laporannya yang dikeluarkan kepada awam mendapati video klip itu adalah tulen dan mencadangkan supaya tindakan diambil terhadap Lingam, Vincent, Tengku Adnan, mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Ahmad Fairuz dan Mohd Eusoff atas salah laku.

Suruhanjaya itu mendapati terdapat alasan kukuh untuk menyiasat enam lelaki itu berhubung kesalahan mengikut Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi, Kanun Keseksaan dan Akta Profesion Guaman 1976.

Dr Mahathir tidak membuat permohonan untuk semakan penghakiman.

Pada perbicaraan hari ini, Vendargon juga mengemukakan hujah bahawa laporan suruhanjaya itu jelas tertakluk untuk semakan penghakiman.

Vendargon berkata pemohon bagi permohonan semakan penghakiman itu tidak menuntut sebarang gantirugi atau perintah mahkamah tetapi hanya ingin mendapatkan perisytiharan terhadap laporan siasatan suruhanjaya.

Terdahulu, Hakim Datuk Abdul Kadir Musa membenarkan permohonan Vendargon untuk memadamkan nama lima pesuruhjaya seperti yang disebut di dalam permohonan semakan penghakiman dan digantikan dengan permohonan yang sama oleh Lingam dan Vincent.

Dalam permohonannya, Lingam dan Vincent memberikan nama responden itu sebagai Ahli Suruhanjaya Siasatan mengenai Rakaman klip video yang mengandungi imej seorang yang dikatakan sebagai peguambela dan peguamcara berbual melalui telefon mengenai urusan pelantikan hakim-hakim".

Hakim Abdul Kadir kemudian memerintahkan keputusan itu juga terpakai kepada permohonan Ahmad Fairuz dan Mohd Eusoff.

Vendargon akan meneruskan penghujahan pada 9 Sept.

Al Fatihah: Samad Ismail meninggal dunia

KUALA LUMPUR: Tokoh kewartawanan dan pejuang kemerdekaan Tan Sri Abdul Samad Ismail meninggal dunia di Pusat Perubatan Pantai di sini pada 5.58 petang ini kerana jangkitan paru-paru.

Abdul Samad, 84, yang lebih dikenali sebagai Pak Samad, dimasukkan ke hospital itu sejak 24 Ogos lepas setelah mengalami kesukaran bernafas.

Anak kelahiran Singapura itu meninggalkan seorang balu Puan Sri Habibah Hamid dan 10 orang anak termasuk blogger dan bekas wartawan Nuraina dan Maria.

Isteri pertamanya Hamidah Hassan meninggal dunia pada 2 Jun 1990.

Jenazah Abdul Samad akan dibawa ke rumahnya di No. 2, Lorong 16/7C, Petaling Jaya di sini dan akan dikebumikan selepas sembahyang Jumaat esok, menurut menantunya Azmi Anshar kepada Bernama di sini hari ini.

Nuraina dalam blognya "Nuraina A Samad's 3540 Jalan Sudin" hari ini berkata, dialisis kedua bapanya pada pukul 5.30 petang ini gagal, malah tekanan darahnya semakin menurun.

Pak Samad telah menjalani dialisis sejak semalam apabila keadaan buah pinggangnya semakin lemah.
Bagaimanapun keadaan jantungnya baik.

Abdul Samad yang memulakan kariernya sebagai pemberita Utusan Melayu pada tahun 1940, begitu sinonim dengan sejarah persuratkhabaran negara serta sejarah Malaysia itu sendiri.

Pemergiannya hari ini bersempena dengan sambutan ulang tahun kemerdekaan negara ke-51 yang baru sahaja berlalu begitu menyentuh kerana Abdul Samad adalah antara anggota rombongan delegasi negara ke London pada 1956 untuk rundingan kemerdekaan.

Malah penglibatannya dalam sejarah negara tidak dapat diperkecilkan walaupun peranannya banyak di belakang tadbir, begitu juga dengan kemerdekaan Indonesia serta dalam merapatkan semula hubungan antara Malaysia dan Indonesia semasa konfrantasi.

Abdul Samad yang banyak terlibat dengan aktiviti anti penjajah pada zaman penjajahan British dan Jepun, pernah keluar masuk penjara kerana fahaman politiknya itu.

-mSTAR Online

Sumpah Bukan Aku!!!

KUALA LUMPUR: Pegawai Khas kepada Timbalan Perdana Menteri Prof Madya Khairil Annas Jusoh hari ini menafikan bahawa beliau mengenali Ramlang Porigi, imam Masjid Wilayah Persekutuan ataupun memintanya mengatur dan menguruskan majlis mengangkat sumpah Mohd Saiful Bukhari Azlan di masjid itu pada 15 Ogos lepas.

Khairil Annas berkata kenyataan yang dibuat oleh Ramlang dalam artikel "Najib dalang sumpah Imam Ramlang Porigi" yang diterbitkan oleh Suara Keadilan Bil 145 (27.8.20083.9.2008), rakaman video temuramah beliau dengan Suara Keadilan Online yang dimuatkan pada 25 Ogos dan artikel "Siapa malu besar di Permatang Pauh" terbitan akhbar Siasah Bil 0113 (31.8.20086.9.2008) adalah tidak benar.

Beliau menuntut Ramlang membersihkan namanya, dan kedua-dua penerbitan itu pula membuat permohonan maaf secara terbuka serta menarik balik dan memperbetulkan semula kenyataan yang salah dan mengelirukan itu.

"Saya turut menuntut agar kenyataan akhbar itu diterbitkan di halaman utama kedua-dua penerbitan itu. Peguam-peguam saya sedang meneliti untuk mengambil tindakan berasaskan undang-undang dan saya merizabkan semua hak saya terhadap Ramlang Porigi dan kedua-dua akhbar tersebut," katanya menerusi kenyataan akhbar yang dikeluarkan di sini hari ini.

"Kenyataan Ramlang Porigi melalui temuramah dan artikel yang disiarkan adalah amat tidak bertanggungjawab. Dakwaan beliau yang tidak benar itu telah menganiaya saya dan mencemarkan nama baik saya sebagai penjawat awam," katanya.

Beliau berkata keduadua penerbitan itu tidak pernah sama sekali berusaha mendapatkan komen daripadanya mengenai dakwaan Ramlang itu sebelum menerbitkan artikel temuramah mereka dengan Ramlang.

"Perkara yang tidak benar ini nyatanya telah mengelirukan masyarakat dan memberikan kesan negatif ke atas reputasi saya," kata Khairil Annas.

Pegawai khas Datuk Seri Najib Tun Razak itu turut menegaskan yang beliau tidak pernah mengenali Ramlang, dan "tidak pernah pada bilabila masa pun menghubungi, bertemu, berinteraksi atau bercakap dengan beliau."

"Oleh itu, tuduhan Ramlang Porigi yang mendakwa bertemu saya di Masjid Wilayah Persekutuan dan bahawa sayalah yang mengatur dan menguruskan majlis sumpah Saiful adalah satu pendustaan," katanya.

Khairil Annas berkata pada masa dan ketika Ramlang mendakwa bertemu dengannya di Kuala Lumpur, beliau sebenarnya berada di Pulau Pinang bersama anggota keluarga dan sahabat handai.

Ramlang merupakan saksi pada majlis mengangkat sumpah Mohd Saiful Bukhari yang mengikut syariat Islam di Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta di sini pada 15 Ogos lepas bahawa beliau bercakap benar atas dakwaannya diliwat oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ramlang bagaimanapun pada 24 Ogos lepas telah turun berkempen untuk Anwar pada pilihan raya kecil Permatang Pauh dengan mendakwa beliau telah diarah untuk menjadi saksi pada majlis itu, dan turut mendakwa sumpah yang dibuat oleh Mohd Saiful Bukhari itu tidak sah.

Bagaimanapun keesokannya, Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh berkata kenyataan Ramlang tidak boleh diterima pakai kerana imam itu tidak mempunyai latar belakang dalam bidang fekah, selain hanya berjawatan pegawai rendah.

Sementara itu, Ramlang dalam temuramah dengan Suara Keadilan dan Siasah mendakwa pegawai khas Najib mengarahkannya menjadi saksi kepada sumpah Mohd Saiful Bukhari itu.

-mSTAR Online

Gua Tak Salah... Apahal Nak Mintak Mahap..?

(Mutakhir) PETALING JAYA:“Saya tidak pernah buat apa-apa salah pun. Kenapa saya perlu minta maaf.”

Demikian reaksi pertama Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail yang menjadi personaliti kontroversi berhubung kenyataannya bahawa masyarakat Cina merupakan pendatang.

Ahmad menegaskan, beliau tidak perlu meminta maaf atas kesalahannya yang tidak dibuatnya.

Ditanya sama ada akan menerangkan mengenai perkara tersebut kepada Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, beliau berkata:

“Saya akan terangkan perkara yang sebenar kepada Presiden parti pada Mesyuarat Perhubungan Umno Negeri Sabtu ini,” katanya kepada mStar Online hari ini.

Tambahnya, "mengikut budaya Melayu jika kita tidak membuat sebarang kesalahan kita tidak perlu memohon maaf."

Dalam satu ceramah di Permatang Pauh pada 25 Ogos lepas, Ahmad didakwa mengeluarkan kenyataan bahawa mereka hanyalah penduduk sementara di negara ini dan oleh itu adalah mustahil untuk mendapat hak yang sama di negara ini.

Terdahulu, pelbagai parti politik termasuk MCA, Gerakan mahu Ahmad dikenakan tindakan dan disiasat di bawah Akta Hasutan kerana mengeluarkan kenyataan bersifat hasutan terhadap masyarat Cina di negara ini.

Terdahulu di Putrajaya, Abdullah berkata, kaum bukan Melayu tidak harus menganggap kenyataan Ahmad bahawa orang Cina adalah pendatang dan tidak layak mendapat hak sama seperti Melayu sebagai dasar Umno kerana itu adalah pandangan peribadi.

"Dalam keluarga Umno yang begitu ramai akan adalah ahli-ahli Umno yang akan menyuarakan pandangan seperti itu," kata beliau kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Kewangan Negara di Kementerian Kewangan.

Dipetik Bernama, Abdullah yang juga Presiden Umno berkata, kenyataan itu bukanlah satu yang disengajakan.

"Ia mengenai kedatangan orang bukan Melayu pada masa dulu, macam mana kedudukannya dan berubah pula setelah sama-sama bermuafakat dan menuntut kemerdekaan, setelah diadakan kontrak sosial," katanya ketika diminta mengulas mengenai desakan supaya Ahmad memohon maaf kerana membuat kenyataan yang telah menyinggung perasaan masyarakat Cina negara ini.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah pun memohon maaf secara terbuka bagi pihak Umno dan berharap supaya orang bukan Melayu tidak terganggu dengan kenyataan Ahmad yang berbentuk peribadi itu.

Mengulas lanjut Abdullah berkata, Umno sangat berpegang kepada pemuafakatan dan kerjasama erat sesama parti komponen yang lain, justeru walaupun mungkin timbul sedikit kesilapan, persoalan pokok yang harus diambil kira ialah kesungguhan pemimpin-pemimpin parti komponen yang sentiasa memainkan peranan mereka dengan baik.

"Jika ada yang pasang kamera tersembunyi (di bilik mesyuarat Kabinet), mereka akan terkejut dan rasa lega dengan kesungguhan kita membincangkan sesuatu perkara termasuk isu ini dalam Kabinet," katanya.

Beliau berkata permohonan maaf Najib adalah tindakan yang wajar namun masyarakat masih memerlukan permohonan maaf daripada Ahmad sendiri untuk menjernihkan semula keadaan.

"Jadi saya cuba hubungi dia tetapi tak dapat lagi dan pemberita pun cuba, saya tahu.

"Dia akan kata itu bukan niatnya tapi kata orang, apa yang cakap dah tercakap, itu masalahnya. Pepatah Melayu berkata terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya," kata Perdana Menteri.

Abdullah berkata, beliau pasti Ahmad akan tampil untuk memberi kenyataan kerana "tiada tempat untuk beliau bersembunyi."

"Mana dia nak pi.? Sekurang-kurangnya apabila saya ke Pulau Pinang, pasti saya akan berjumpa dia juga," katanya.

-mSTAR Online

SELAMAT BERBUKA PUASA

Kuala Lumpur hari ini hujan tak henti-henti.
Jam macam nak gila.
Peniaga warong kecewa.

Raya lagi 26 hari.

Kalau tak ada duit nak beli baju dan seluar baru
Pergi kedai BUNDLE – jamin memuaskan.

Sapa tak tahu apa itu kedai BUNDLE – dia tak cool.

Kalau tak tahu apa cool – masuk Sintok.

-Tukar Tiub

Perbelanjaan UMNO ketika PRK P-44

Klik gambar untuk paparan jelas.

UMNO/BN Mendung...

SEPT 4 — This is the season of despair for Malaysia’s once proud Barisan Nasional — of uncertainty, indecision, broken promises and a credibility deficit.

Just listen to the once strong and commanding voices of Tun Dr Mahathir Mohamad and Tun Dr Lim Keng Yaik. They now have the timbre of beaten men; of politicians who despite their rich experience are at a loss to point the way forward for their supporters and countrymen.

Just listen to Cabinet ministers and senior politicians in their private moments. They are in unfamiliar territory; not knowing how to regain the trust of their constituents; wondering why their announcements are greeted with cynicism; troubled that the arch enemy Datuk Seri Anwar Ibrahim is Mr Teflon — nothing sticks on him.

Dr Mahathir, Dr Lim, the ministers and politicians know that if the mood of despair does not lift, this could be the last time the BN governs Malaysia, the end of one of the world’s longest ruling regimes.

This is what the former prime minister said on his blog yesterday: “The BN is in a sorry state… I hate to say it but the Permatang Pauh victory by PKR probably sounded the death knell of all the BN parties and the BN.”

To be sure, the despair began long before the night of March 8 when news filtered through that the alliance of DAP-PKR-Pas had not only denied the BN its two-thirds majority in Parliament but also surrendered control of Kedah, Penang, Selangor and Perak.

For non-Malays, it started in 2005, when it became clear that Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi was reneging on his promise of being the leader of all Malaysians. He stood and watched as his party members flaunted their political muscle and questioned the status of Chinese and Indians. He was a bystander as Hindus and Christians faced challenges in practising their religions. He tolerated the unlawful behaviour of Umno warlords like the late Zakaria Deros in the name of political expediency.

All these omissions and actions only deepened the sense of despair about the country among Chinese and Indians, and hammered home the message that the interests of minorities will not be protected under the Umno-led BN.

For many Malays, the umbilical cord with Umno and the BN was cut 10 years ago, when Dr Mahathir dumped Anwar unceremoniously from government and when for the first time, many in the community wondered whether the New Economic Policy really benefited them. Along the way, they reached the conclusion that the politicians entrusted to look after their interest have grown fat and rich on government largesse. In the back of beyond, Umno is still strong. But in urban centres, many Malays no longer call Umno their party of choice.

Can Umno stop the rot? Can Umno galvanise a listless BN? Can Umno reconnect with the ground? Gerakan’s Dr Lim, a politician who has worked with the likes of Tun Abdul Razak, Tun Dr Ismail, Tun Hussein Onn, Dr Mahathir, did not think so.

He did not believe that any current or future Umno leader has the vision or the will to shake the ruling party out of its stupor and make the necessary reforms which Malaysians want done. In an interview with Off the Edge, he sounded defeated, fed-up with the arrogance and money culture in Umno.

Not once did he blame Abdullah directly but reading in between the lines, it is clear that he assigns much of the BN’s problems to the weak leadership of Umno. Does he have a silver bullet for the BN? Dr Lim offers a fountain of rhetoric but little else.

It seems even the man with all the answers is giving up. Dr Mahathir noted that some readers on his blog had asked him to do something about the country.

His response was short: he had done everything. He had openly criticised Abdullah; asked him to step down as prime minister and Umno president; accused him of corruption; resigned from Umno; spoken about corruption and the fate awaiting Malays and started a blog.

“Privately many said they support me and they want Abdullah to step down. But they are not prepared to say it openly. That was why I started my blog. About six million had visited my blog site and tens of thousands have commented and supported me.

“But most appear to be worried and would not give their names. They are usually anonymous. So the support is not effective.

“I cannot do everything all by myself. I need support. I cannot just go to Dato Seri Abdullah, catch him by the scruff of his neck and throw him out,”' he said.

Getting rid of Abdullah may not be enough to lift the cloud of despair hanging over the BN and Malaysia. A recent survey commissioned by a government agency showed that many Malaysians seemed dissatisfied in the manner the BN operates.

More than 60 per cent of Chinese and Indians polled wanted the BN to become one single multiracial political party. Surprisingly, 71 per cent of Malays, Indians and Chinese polled said that BN race-based affirmative action policy is obsolete and must be replaced with a merit-based system.

Taken individually, 63 per cent of Malays support this change in policy, 83 per cent Chinese and 85 per cent Indians and 63 per cent non-Muslim Bumiputeras.

These findings make nonsense of some of the assumptions Umno politicians have relied on even after Election 2008.

-TMI

Ceh..! Depa Belakon Ka..?

JOHOR BAHARU, 4 Sept (Bernama) -- Badan Pencegah Rasuah (BPR) hari ini memberi amaran akan mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang membuat laporan atau memberikan bukti-bukti palsu berkaitan jenayah rasuah melibatkan penjawat awam.

Ketua Pengarah BPR Datuk Seri Ahmad Said Hamdan berkata tindakan itu bukan sahaja membuang masa pihaknya melakukan siasatan malah dianggap fitnah dan menganiaya mereka yang tidak melakukan jenayah rasuah.

"Kita tidak teragak-agak mengambil tindakan terhadap mereka mengikut (Seksyen 182) Kanun Keseksaan," katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) Jawatan Bersama Mencegah Rasuah antara Majlis Bandaraya Johor Baharu (MBJB) dan BPR.

Ahmad Said berkata demikian sebagai mengulas keputusan Mahkamah Majistret Kajang Isnin lepas yang menjatuhkan hukuman denda RM2,000 terhadap Ketua Pemuda Umno Cawangan Lengkok Golf, Kelana Jaya, Mohd Rusihan Abu Aziz yang mengaku salah membuat laporan palsu mengenai rasuah politik 30 Julai lalu.

Mengenai gejala rasuah di Puspakom Sdn Bhd (Puspakom), beliau berkata belum ada tangkapan lanjut berkaitan rasuah membabitkan kelulusan kereta.

Ahmad Said berkata BPR masih memantau kes itu dan menjangka beberapa tangkapan akan dibuat pada masa akan datang.

Mengenai MoU itu, katanya ia bertujuan meningkatkan sistem penyampaian dan keyakinan pembayar cukai terhadap perkhidmatan yang diberikan oleh MBJB.

Jawatankuasa dengan keanggotaan minimum seramai 15 orang itu dipengerusikan bersama oleh Datuk Bandar Johor Baharu Datuk Naim Nasir dan Pengarah BPR Johor Simi Abdul Ghani.

Ia akan melihat dan menutup sebarang lompang yang memberi peluang berlakunya jenayah rasuah dalam MBJB.

MBJB merupakan kerajaan tempatan pertama di kalangan 147 kerajaan tempatan di negara ini yang mempunyai jawatankuasa seumpama, bagi mewujudkan sistem penyampaian yang memuaskan hati rakyat.

TP - Ceh... aku macam dapat baca je apa bakal jadik lepas ni... pagi tadi Mazlan buat laporan ke-2 Pak Lah rasuah... tup tup petang ni BPR kasik warning dekat pembuat laporan palsu... aku agak la kan... 3-4 hari lagi Mazlan kene tahan sebab "buat laporan palsu"... korang agak macam mana? Meh kita main teka-teka...

Pusrawi's Dr Osman appears in public

BREAKING NEWS! updated 3.35pm - Dr Mohd Osman Abdul Hamid, the Puswari Hospital doctor who examined Mohd Saiful Bukhari Azlan, appeared in public today to stand by his claim that he found no evidence of sodomy on the alleged victim.
MCPX

saiful bukhari azlan sodomy allegation anwar ibrahim medical report 300708Osman took leave from his hospital more than one month ago after his medical report on Saiful was mysteriously leaked on July 28.

The doctor, who was accompanied by his lawyers - M Puravelan and Yusri Kamarudin - called a press conference at the Bar Council auditorium at 12 noon today.

He confirmed that the statutory declaration, which was published in the Malaysia Today website was indeed signed by him.

"I am not involved in politics. I will always tell the truth," said the soft-spoken bespectacled doctor who sounded slightly nervous.

He also expressed anger over the leaking of the medical report which landed him in the spotlight.

In the statutory declaration, Osman stood by the leak medical report where he did not find any sign of sodomy after examining Saiful's anus.

dr mohamed osman abdul hamid pusrawi hospital saiful bukhari azlan anwar ibrahim sodomy 2 pc 040908 01Saiful has claimed that he was sodomised by his ex-boss, Opposition Leader Anwar Ibrahim on June 26.

Anwar was subsequently charged with the offence a few weeks later.

Osman said that he was calling the press conference "to clear his name.

Reading from a prepared statement, Osman said he went on leave as he came under pressure following a police investigation into his medical check-up on Saiful.

He also said that he did not know how his medical report on Saiful became public.

To a question if he was still in employment with Pusrawi, Osman said he would be returning to work as soon as possible.

He also dismissed claims that he was worried for his safety.

Below is Dr Osman's press statement that he read out this morning:

dr mohamed osman abdul hamid pusrawi hospital saiful bukhari azlan anwar ibrahim sodomy 2 interview 040908 08"I am the doctor who affirmed the statutory declaration dated Aug 1, 2008.

I have had the chance to read the statutory declaration that has been put up on the website of Malaysia Today. I confirm that it is a true copy of my statutory declaration. I will now confirm that the contents of the statutory declaration is correct.

I had gone on leave. There was a lot of pressure on me. I am now back in Malaysia. There has been a lot of media statements in Malaysia made by various individuals.

Some of these statements have put me in a bad light both professionally and as a person. Please be assured that I had merely done my job as a doctor. I am not involved in politics. I will always tell the truth.

I have never at any time breached my professional ethics. I have always practised doctor-patient confidentiality."

Below is the transcript from the question-and-answer session during the 15-minute press conference:

Where were you during this period (that you went 'missing')?

I was away, I was on holiday.

Did you go back to Burma?

(All) I can say (is) I was away.

You said you respect doctor-patient confidentiality. Why then did you make the statutory declaration and release the medical report?

There were a lot of statements in the Malaysian papers, I just want to clarify these things, I wanted to clear my name, that’s why I produced the statutory declaration.

dr mohamed osman abdul hamid pusrawi hospital saiful bukhari azlan anwar ibrahim sodomy 2 interview 040908 03Why did you reveal the medical report in the first place?

No, I was not responsible (for the leaking of the) medical report.

Are you still with Pusrawi Hospital?

Yes I think so, I am still on leave.

Did you receive any threats which forced you to leave the country?

There is no threat but (due to) my experience after seeing the patient (Saiful), I myself felt very depressed and shaken that’s why I wanted to take leave. My hospital (then) advised me to take leave for a while (and now) I am back here.

When are you going back to the hospital?


As soon as possible.

Do you know how Malaysia Today got hold of your statutory declaration?

I don’t know.

Do you know how the medical report was leaked?

No I don’t, I have no idea.

Do you have anything extra to add apart from your press statement?


I am sad because my patient’s (medical record) was leaked from somewhere.

Are you angry?

Yes, I am very angry but this is out of my hand, I am not holding the patient’s folder all the time. If I am working as a doctor in my own clinic, this (record) will be under my hand.

You went on leave on your own accord?

They advised me to take leave because of my ‘experience’ (feeling afraid).

Do you still stand by the contents of the statutory declaration?

Yes, I confirm.

You maintain that the content is correct?


Yes.

Were you and your family in danger at anytime?


Not in danger.

Were you harassed by the police?

No, they never detained me.

Will you participate in any police investigation?

dr mohamed osman abdul hamid pusrawi hospital saiful bukhari azlan anwar ibrahim sodomy 2 pc 040908 02Puravalen: Our instruction is that he will cooperate with the police in the investigation. Yusri has also been interviewed by the police in respect of his professional relationship with Dr Osman.

When did you come back to Malaysia?


Recently, few days ago.

Which police took your statement?

From Bukit Aman (federal police headquarters).

You said you were depressed and shaken, why?

I wasn’t shaken. I was depressed after the police investigation, three times (of questioning), because I am not familiar and used to (dealing with) the police. I am a doctor, I have no experience in that kind of things. I didn’t even know that the patient (was Saiful), I didn’t know the name.

Do you have any idea whether you would be subpoenaed as a witness in Anwar's trial?

Puravalen: Going on general circumstances, he would be a critical component for the chain of evidence, so it would be nothing unexpected if he gives evidence in court.

Are you still staying at the same place or have you moved somewhere else?

I am staying in Kuala Lumpur.

Pak Lah Had Hari Rasuah???

KUALA LUMPUR: Bekas Exco Pemuda Umno, Datuk Mazlan Harun membuat laporan kedua hari ini dengan mengemukakan bukti kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyalahguna kuasa untuk mempertahankan kedudukannya sebagai Presiden parti.

Mazlan tiba kira-kira pukul 9.30 pagi di BPR Wilayah Persekutuan dan diikuti ahli Umno cawangan dari Bahagian Muar, Datuk Kadar Shah 10 minit kemudian bagi mengiringi beliau.

Mazlan ketika ditemui wartawan selepas keluar dari pejabat BPR kira-kira satu setengah jam kemudian berkata, beliau hanya boleh mengesahkan telah menyerahkan bukti kepada BPR namun enggan mendedahkan bentuk bukti yang dikemukakan.

“Laporan dibuat hanya terhadap Abdullah. Ketua Eksekutif mesti bertanggungjawab salah guna kuasa dan macam-macam lagi.

“Mereka (BPR) mesti mengambil serius perkara ini. Saya tidak akan menyembunyikannya,” katanya.

Laporan kali kedua ini dipercayai mengulangi apa yang dilaporkan kali pertama 5 Ogos lalu iaitu “ketua-ketua cawangan dari beberapa negeri diundang khas, disediakan hotel dan diberi buah tangan berupa sejadah atau kain pelikat serta duit belanja melalui jentera dan sumber kewangan kerajaan.”

Sementara itu, Kadar Ninam Shah berkata, laporan kedua dibuat kerana pihaknya tidak mendapat maklum balas secara vokal atau surat daripada BPR selepas sebulan laporan pertama dibuat.

“Menurut pegawai yang bertugas, mereka telah membuat laporan dan diarahkan menghantarnya ke pejabat atas... kemungkinan ibu pejabat (BPR).

“Kata mereka dah bagi tetapi saya tidak tahu siasatan sudah dijalankan atau belum,” katanya.

Beliau berkata, laporan pertama dibuat oleh Mazlan adalah berdasarkan surat aduan yang dibuat Ketua Umno Bahagian Petaling Jaya Selatan, Kapten (B) Datuk Zahar Hashim bertarikh 11 Julai lalu yang dihantar kepada kepada Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

“Bagi laporan pertama, tidak ada apa yang dilakukan. Yang kedua ini, kita tunjukkan bukti yang beliau (Abdullah) terlibat," katanya.

Beliau berkata, antara bukti yang dikemukakan adalah 20 hingga 30 keping gambar yang menunjukkan Abdullah bersama-sama dengan ketua-ketua bahagian dan ahli-ahli Umno yang diundang khas dan dipercayai untuk tujuan berkempen bagi menyatakan peralihan kuasa dan ingin mengekalkan jawatannya.

Beliau berkata, Abdullah telah melakukan perjumpaan tertutup di ibu negara dengan ahli-ahli Umno Pulau Pinang pada 3 Mei, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan pada 9 Jun, Johor (22 Jun), Terengganu (28 Jun), Perlis (29 Jun), Pahang (8 Jun), Selangor (19 Mei), Perak (7 Jun) dan Kedah (10 Mei).

“Kita ada video (menunjukkan Abdullah bersama Ketua Umno). Kesemua perjumpaan itu ditanggung oleh Kementerian Penerangan melalui Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA),” katanya.

Kadar berkata, beliau diberitahu, ada ahli Umno yang mendapat wang tunai sehingga RM200, kain batik dan juga sejadah.

"Ini sememangnya bertentangan dengan etika dalam Umno yang tidak membenarkan mana-mana ahlinya berkempen dan melakukan perjumpaan tertutup.

“Kedatangan mereka ke sini, hotel yang diberi...itu sudah jelas daripada apa yang mereka dapat,” katanya.

Ketika ditanya sama ada pihaknya turut membuat aduan kepada Lembaga Disiplin Umno, Kadar Shah berkata, aduan hanya dibuat kepada BPR.

“Laporan pertama yang dibuat oleh Kapten Zahar, Umno tidak buat siasatan, jadi kita buat kepada BPR.Kalau Umno tidak boleh buatm biar BPR yang buat.

"Kalau selepas ini masih tiada maklum balas, kita akan tengok sama ada kita akan buat laporan sekali lagi, membawanya ke mahkamah atau mengemukakan afidavit," katanya.

-mSTAR Online

Benar Tekaan Kami..! REKAAN..

rakan blogger di PerakExpress mengingatkan agar tidak teruja dengan isu perkauman. web beliau memaparkan surat yang kononnya telah dihantar oleh sepasang suami isteri India kepada pihak tertentu yang memperlekehkan orang melayu. Surat tersebut sebenarnya telah diada-adakan demi memporak-perandakan negara Malaysia yang kita cintai ini. Berikut adalah e-emel yang saya perolehi dari pihak yang dituduh menafikan penglibatan mereka:

From: geetha ramachanderan [mailto:sde_prop@yahoo.com]
Sent: Monday, August 11, 2008 2:31 PM
To: XXXXXX XXXXXX
Cc: sde_prop@yahoo.com
Subject: penafian_surat layang

Kepada semua yang menghantar e-mail kepada saya dan suami saya tentang surat layang

yang dihantar ke Pejabat tanah/daerah Hulu Langat. Pertama sekali saya ingin meminta maaf

ke atas perkara ini. Sebenarnya surat ini bukanlah ditulis oleh kami berdua dan ini adalah satu fitnah terhadap kami.

Ini mungkin ditulis oleh orang yang betul-betul cemburukan kami dan untuk menjatuhkan imej syarikat kami.

Lagipun surat ini bukan hanya dihantar ke Pejabat Tanah Hulu Langat sahaja, tetapi juga ke semua Pejabat tanah &

Daerah di negeri Selangor.

Kami telah membuat laporan polis tentang perkara ini dan polis sedang menyiasat kes ini. Orang yang tulis surat ini

tak gunakan letterhead dan tiada tandatangan kami di surat dan ejaan nama saya juga salah di surat tersebut.

Lagipun kami bukanlah hidup mewah seperti yang dikatakan di surat tersebut. Kami hanyalah golongan sederhana

yang bercita-cita untuk maju dalam perniagaan kami. Kami juga tidak berniat langsung untuk komplain mana-mana

pegawai, sedangkan merekalah yang memberi kami peluang pendapatan. Kenapa perlu kami membuang pasir

pada periuk nasi kami sendiri? Kita sudah hidup aman di negara kita, buat apa kami nak kutuk agama Islam atau

orang melayu dan juga pemimpin kita? Sekarang hidup kami sudah tak tenteram kerana menerima banyak gangguan

daripada orang awam. tolonglah kami sebarkan message ini kepada semua orang yang maklum akan perkara ini dan

selamatkanlah kami berdua yang tak berdosa dan tak bersalah ini.

sekian terima kasih.
-------------------------end e-mail-------------------------
Semoga kita tidak mudah terpengaruh dengan tipu daya pihak tertentu yang mahu menjahanamkan negara demi mengekalkan kekayaan mereka.

-UmmiAnni

BN: Talian Hayat Diperlukan

KUALA LUMPUR, 4 Sept (Hrkh) - Ketua KeADILan Sarawak, Dominique Ng berkata Pakatan Rakyat akan membentuk kerajaan baru 16 September nanti dengan penyertaan lebih 40 ahli parlimen.

"Bila tiba 16 September nanti, akan terbukti siapa yang bermimpi dan bercakap besar," kata beliau dalam satu sidang media di Kuching baru-baru ini.

Kenyataan beliau itu dikeluarkan ketika terdapat laporan mengatakan pemimpin tertinggi KeADILan bertemu dengan pemimpin sebuah parti komponen Barisan Nasional (BN) di Kota Kinabalu pagi semalam yang berikrar untuk menyertai Pakatan Rakyat.

Ng menjangka bilangan wakil rakyat BN yang mencukupi akan menyertai Pakatan untuk memboleh pembangkang mendapatkan jumlah yang mencukupi untuk menumbangkan kerajaan pada tarikh 16 September ini.

Beliau juga mengumumkan bahawa KeADILan Sarawak akan mengadakan jamuan makan malam di Kuching pada 15 September dan di Miri esoknya sebagai meraikan Hari Malaysia.

Selain itu, beliau berkata cuti umum pada 16 September akan diumumkan di Malaysia Timur bila Pakatan Rakyat membentuk kerajaan.

Liow tanding naib presiden

Menteri Kesihatan Datuk Liow Tiong Lai menjadi pemimpin kanan ketiga MCA yang menawarkan diri bertanding jawatan naib presiden dalam pemilihan MCA 18 Oktober depan.

Menurutnya, keputusan itu dibuat berdasarkan maklum balas dari ahli akar umbi dan perwakilan itu di seluruh negara.

liow tiong lai"Saya berterima kasih kepada ahli parti yang memberi kepercayaan kepada saya," katanya kepada pemberita di ibunegara malam tadi. Sebelum itu Liow menghadiri jamuan makan malam dengan MCA Wilayah Persekutuan.

Dua lagi pemimpin MCA yang telahpun menawar diri untuk bertanding jawatan naib presiden ialah Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Chor Chee Hueng dan Pengerusi MCA Wilayah Persekutuan Datuk Tan Chai Ho. Tan juga merupakan bekas timbalan menteri dalam negeri.

MCA mempunyai empat jawatan naib presiden yang akan dipertandingkan dalam pemilihan parti itu bulan depan.

Penyandang jawatan tersebut, Datuk Ong Tee Keat yang juga menteri pengangkutan telahpun menawarkan diri bertanding jawatan presiden.

Setakat ini, Timbalan Menteri Pelajaran Wee Ka Siong, yang juga setiausaha agung Pemuda
MCA, serta Timbalan Ketua Wanita MCA Datin Paduka Chew Mei Fun masing-masing telah mengumumkan akan bertanding jawatan Ketua Pemuda dan Wanita.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Kong Cho Ha yang juga ahli jawatankuasa pusat MCA dijangka mengumumkan keputusan untuk bertanding jawatan naib presiden esok.

-malaysiakini

Politik Pengaruhi Pasaran Saham

KUALA LUMPUR, Sept 4 (Hemscott) - Malaysian stocks are likely to edge lower on Thursday, amid a lack of corporate news and growing political uncertainty ahead of the deadline set by opposition leader Anwar Ibrahim to topple the government.

'Investors still have the Sept. 16 date in their minds, and they will probably wait for that to pass before taking any aggressive positions,' said a local brokerage house dealer.

Former deputy prime minister and now opposition leader Anwar says his party can form the next government with effect from Sept. 16.

'We are hoping that this deadline doesn't change now, whether Anwar is successful in achieving his goal or not, so that the market can move forward,' said the dealer. In a report on Wednesday, Credit Suisse flagged the continuing political instability in Malaysia, saying it remained 'underweight' on the country.

'Sentiment indices show a very sharp fall. Sentiment is far more bearish than the economic reality, a fact that can really only be explained by politics,' it said.

UMNO/BN: No Entry

GEORGE TOWN: Barisan Nasional may be reaching a “point of no return” if instances of racist remarks and anti-social behaviour continue to tarnish the image of Umno and Barisan Nasional.

Gerakan acting president Tan Sri Dr Koh Tsu Koon likened these incidents to drops of blue dye spoiling pots of milk.

“Barisan may have many ‘pots of milk’ because of the good work and goodwill we have achieved and accumulated over 50 years of nation-building,” he said in a statement.

“However, if too many drops of ‘blue dye’ continue to be sprayed, all of Barisan’s pots of milk will eventually be spoilt and we may be reaching a critical point of no return now.”

He renewed his call for a code of conduct for all Barisan parties with provisions for stern disciplinary action.

“Barisan and all component parties have to be very firm and fast in dealing with irresponsible and insensitive remarks and behaviour. Provisions for disciplinary action in the Code of Conduct should be applied automatically and immediately, before any racist remark triggers off an adverse chain reaction.

“If the remark or behaviour is serious enough, appropriate action under the Sedition Act and other relevant laws must be taken at the same time,” he said.

Dr Koh also welcomed Deputy Prime Minister and Umno deputy president Datuk Seri Najib Tun Razak’s apology on behalf of Umno.

“Najib’s sincerity has helped to ease somewhat the anger and tension arising out of (Umno Bukit Bendera division chairman) Datuk Ahmad Ismail’s insulting racist remark,” he said.

However, he added that the incident had jeopardised the image of Umno and Barisan.

-The Star Online

UMNO: Jangan Tinggal Daku...

KUALA LUMPUR, Sept 4 — Umno information chief Tan Sri Muhammad Muhammad Taib has urged Gerakan members to be patient in facing tough times and not to be fooled by promises made by the opposition coalition Pakatan Rakyat.

“Like the Malay saying Dengar guruh di langit curah air di tempayan (emptying water out of its tank at the sound of thunder.),” he told The Malaysian Insider.

He added that the crisis faced by Umno and the Barisan Nasional should be resolved through discussion and dialogue among the component parties.

"The view is being made when the BN is at its weakest point. I think it is better for all of us to sit down and discuss the problems and how to win back the people's support," said the Rural Development Minister.

"It is easy for anyone to make such statement when the BN is weak," he added.

In an interview with monthly magazine Off the Edge, Gerakan advisor Tun Dr Lim Keng Yaik said if given a chance to vote, the majority of the party members would choose to leave the BN.

Dr Lim blamed arrogance, racism and corruption in Umno as the reason behind the BN’s disastrous March 8 general election, where the ruling coalition lost its two-thirds majority and failed to form government in five states.

"Then you had the Umno assembly and everyone saw how racist its members can become. All these things put us as a component party in a very difficult situation. And then Hindraf came into the picture. So we knew before going into March 8 that it was very bad," said Dr Lim.

However, he said he was still willing to give Umno another chance.

"We are willing to work with and talk to our Umno partners to change and follow what people want in terms of less racial politics, more transparency. Don't just say you want to go against corruption; you must really go against corruption, starting with your own party — with your own party leadership — instead of just going for the civil servants," he reportedly said.

In the March 8 general election, Gerakan managed to retain only two out of 10 parliamentary seats and lost control of Penang.

Its deputy secretary general, Datuk Lee Kah Choon, left the party last April after accepting the offer of the DAP-led Penang government to be a director of the Penang Development Corporation and executive committee chairman of InvestPenang.

Last month, veteran leader Datuk Dr Toh Kin Woon resigned from the party and publicly endorsed PKR leader Datuk Seri Anwar Ibrahim's campaign for the Permatang Pauh by-election.

-TMI

Gerakan Lempang UMNO, UMNO Terkebil-kebil...

KUALA LUMPUR, Sept 4 — Tun Dr Lim Keng Yaik’s interview in Off The Edge seems to be the latest marker in a widening schism in Gerakan.

The party’s influential adviser and former president’s assessment of the membership’s desire to quit the Barisan Nasional is agreed to by grassroots leaders and observers alike, but they are divided on his suggestion that they give the Umno-led coalition one last chance despite his scepticism over their ability to reform.

Political analyst Khoo Kay Peng, whose book on the party was recently published, says that the difference in opinions goes all the way up to the top leadership.

"The interview shows us Lim is being a bit more sincere now. The other party leaders will simply strike aside the idea of leaving the BN immediately.

"There is a split in the party's direction now between Lim and acting president Tan Sri Dr Koh Tsu Koon whose central working committee is loyal to him," he explains, pointing out that the rift was already obvious since the choice of Penang chief minister was being argued prior to the party's March 8 annihilation.

There is one camp, who like Kuala Lumpur Youth chief Ma Woei Chyi, is worried about their political survival: "Are we ready to hop? In terms of organisation and finances, we need time to get ready. Once we leave the BN, will our multiracial philosophy be unique? DAP and PKR offer the same thing."

"It's a dilemma facing the leadership," muses Cheras division chairman Dr Hsu Dar Ren, widely regarded as an influential grassroots leader in the party who favours leaving the governing coalition.

"Whenever the idea of leaving the BN is raised, they say you can either join Pakatan Rakyat and become a mosquito party or become an independent third bloc where you will lose in every three-cornered fight during the elections.

"But so what if we don't have elected representatives? If our ideals are being achieved by other organisations, then it doesn't matter if Gerakan as a party exists or not. It is immaterial whether our fight for a multiracial society is achieved by Parti Gerakan or otherwise," he adds.

There is no question however, that there is a strong sense of frustration with Umno's continued trumpeting of Ketuanan Melayu. Hsu says "Umno is beyond redemption" as it has too much "baggage".

Khoo believes that Gerakan must go back to its roots and reject communal politics by standing up against the Malay protectionist New Economic Policy.

"Leaving the BN will give the party a starting point to recovery. Its association with Umno is indefensible.

"After March 8, the leadership said voters were punishing Umno, and Gerakan was hurt because of that but after the Permatang Pauh by-election, there is a clear indication from the grassroots that young Gerakan members want to pull out and leave communal politics," he says of the party's attempt to win back its network of urban voters.

While Ma agrees that the urban working class has been suffering and, hence, was captured by the opposition in the March 8 elections, he believes the way to regain them is by representing their interest as part of government and performing instead of jumping ship.

"Yes, we can conclude that some are thinking of leaving the BN but where do we go? The thought of partnering Pas, an Islamist party, seems to be like jumping out of the frying pan and into the fire," he adds.

Ma prefers Lim's option of giving Umno another chance. Echoing his "we are not deserters" statement, Ma says "we have been friends for 34 years and now when our partners are facing problems, is it morally correct to abandon the sinking ship? We ought to stay and assist them to regain the confidence of the people".

With noises of discontent with the status quo coming from the party's Perak, Penang, Kedah and KL outposts, the situation appears to be building up for a explosive national delegates conference next month.

-TMI

Awas Provokasi Rasist BN!

Ni pulak aku cilok dari Mat Saman Kati... cerita yang sama...

Perang mulut mengenai ucapan Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera semakin panas. Dipanaskan lagi dengan penyertaan MCA. Tapi jangan lupa, tentang apa yang berlaku pada tahun 1987 diantara Najib dan Lee Kim Sai.


Kedua-duanya berperang dengan menggunakan hujah-hujah rasis yang menaikkan kemarahan Melayu dan Cina. Dan akhirnya, ketegangan kaum ini digunakan sebagai asas untuk melancarkan Ops Lallang. Najib lari ke Jakarta dan Lee Kim Sai lari ke Australia, manakala tokoh-tokoh pembangkang ditangkap dan dihumban kedalam Kem Tahanan Kamunting.


Drama yang sama cuba dilakonkan semula dan selepas isu Melayu-Cina, sekarang ditimbulkan pula isu India. Satu surat telah disebarkan untuk menaikkan kemarahan orang-orang Melayu terhadap orang-orang India. Surat yang menghina orang-orang Melayu ini dikatakan datang dari orang India, dengan harapan orang-orang Melayu akan marah.


Pandang kehadapan. Kita hanya mempunyai beberapa hari lagi untuk merealisasikan Harapan Baru Bagi Malaysia. Jangan kita sendiri termakan dengan propaganda rasis Umno dan Barisan Nasional, yang bertujuan untuk menggagalkan Rancangan 16 September ini.

Artikel penuh klik [sini].

Ada Kaitan Tak Dengan 1st. Artikel Hari ni?

Artikel ni aku cilok kat [sini]. macam ada sinambungan dengan artikel aku dekat [sini] & [sini].korang baca & tengok ada persamaan tak sikit-sikit?

Star online reports that Penang MCA deputy chairman Lau Chiek Tuan finds it quite unacceptable that Najib apologised for the remark by Bukit Bendera Umno division head Datuk Ahmad Ismail that the Chinese community are just immigrants in the country and therefore not entitled to equal rights in Malaysia.

“How can Najib apologise when he did not say such things?”, Lau is reported to have asked.

Sure, he did not say what Ahmad said.

Najib only threatened to spill the blood of the Chinese!

And I don’t recall any apology from him for that!

And why is he pretending remorse now?

That same Star online report has it that Ahmad made those remarks in the presence of Najib.

Why no rebuke for Ahmad the moment the remark was made? Why no spontaneous apology to those in the audience?

And did he truly apologise?

What did Najib say that is now said to be UMNO’s apology?

Star online reports that Najib hopes that ‘non-Malays will not be too disturbed’ with Ahmad’s remark

However, IF non-Malays are offended by the statement, on behalf of UMNO, then Najib apologises.

Therefore if non-Malays are not offended, no apology.

He only regrets the statement if non-Malays are offended.

What, does he imagine that Malays will not take offence?

A qualified apology only to non-Malays?

More divide and rule?

Reminiscent of the Najib-Lee Kim Sai wayang kulit of 1987, isn’t it?

Swirling rumours as Sept 16 looms - Pak Lah Megren...

KUALA LUMPUR, Sept 3 — An anonymous text message purporting to highlight key dates leading up to the plans by the Pakatan Rakyat (PR) alliance to take power by Sept 16, has begun making the rounds, but opposition leaders have denied being responsible for the message.

Ending with the words "from pkr", the message claims that some Barisan Nasional (BN) component parties from Sabah and Sarawak will begin an exodus from the ruling coalition by Friday.

And by Saturday, BN parties from peninsular Malaysia, with the exception of MCA and MIC, will also signal their exit from the coalition, the message alleges.

The text message goes on to state that 10 unnamed BN MPs will then join PR parties by Sept 7.

By Sept 10, which is next Wednesday, Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi will have resigned, paving the way for Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim to fulfill his pledge to take over the federal government by Sept 16.

PKR vice-president R. Sivarasa disclaimed responsibility for the message, pointing out that "anonymous SMSes shouldn't be taken seriously", and that the details and the sort of ideas listed in the message did not give it any credibility.

"People have been enthusiastic about Sept 16, so maybe this is born out of someone's exuberance, but I wouldn't treat it with any credence. It's not like there's been an avalanche of such messages," he added.

Influential Sabah Umno MP Datuk Anifah Aman, who has been continuously mentioned in crossover speculation, called the text message "fictitious" and said that "anybody can have a dream but they are dreaming too far".

He said that among East Malaysian MPs, "nobody really cares about Sept 16 because we are busy visiting our respective constituencies during the fasting month and preparing our debates for the budget".

Anifah also poured scorn on the takeover plans.

"They are always crying out for democracy, transparency and justice, but is this the way? What will people think of them going through the backdoor? That's not democratic anymore."

Anwar, PKR's presumptive candidate for prime minister, has continuously asserted his plans to form the federal government by Sept 16 and there has been recent talk of entire BN component parties crossing over.

There has also been speculation that Anwar is seeking an audience with the King, although he has responded to this by saying "not yet".

"It is a good guideline for us. We will try to follow," quipped PKR information chief Tian Chua, who also denied the message was from the party.

"Obviously, we cannot reveal our plans," he told The Malaysian Insider.

Umno's Jerlun MP, Datuk Mukhriz Mahathir, described the message as humourous.

"It is typical Anwar Ibrahim delusions of grandeur," said the Umno youth exco member, adding that he too had received the message.

"I don't see it happening. I have been very vocal against the government, but I personally have no plans to defect," said the son of former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad.

Gerakan information chief Chua Chong An said he does not take the message seriously.

"I have been receiving a lot of messages regarding 916, but I don't take them seriously," he told The Malaysian Insider.

On whether Gerakan will leave BN on Sept 6, he said: "No such thing. Just ignore the rumours."

With Sept 16 looming, there has also been intense speculation about who would be members of an Anwar Ibrahim Cabinet.

DAP secretary-general Lim Guan Eng touched off a round of speculation this week when he said in an interview with a Chinese-language newspaper that his father, Kit Siang, would get a senior appointment.

This resulted in speculation that Kit Siang would be appointed deputy prime minister in an Anwar Cabinet.

-TMI

Kerajaan Sabah Tetap Kukuh, Kata Ketua Menteri

KOTA KINABALU, 3 Sept (Bernama) -- Kerajaan Sabah yang dipilih menerusi mandat rakyat tetap kukuh dan tidak akan terjejas dengan keputusan pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh baru-baru ini, kata Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Katanya, masa berpolitik dan berkempen telah berakhir dan masa sekarang sepatutnya untuk bekerja bagi kepentingan rakyat.

"Tidak perlulah kita asyik berpolitik, apatah lagi membuang masa dengan isu melompat, isu kerajaan baru pada 16 Sept, atau isu remeh-temeh politik yang digembar-gemburkan oleh pihak tertentu, terutamanya Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Terlalu banyak dakyah dan isu politik yang hanya akan melalaikan kita, di samping kita membuang masa yang sepatutnya kita manfaatkan untuk merancang dan melaksanakan program pembangunan negeri dan negara untuk kepentingan rakyat.

"Masa untuk berpolitik dan berkempen telah berakhir. Sekarang masa untuk kita terus bekerja, bersatu padu dan menunaikan janji bagi memenuhi mandat ke arah memajukan negeri dan negara demi kesejahteraan rakyat," katanya ketika berucap pada Majlis Berbuka Puasa Bersama Perdana Menteri di sini.

Majlis dianjurkan Pejabat Setiausaha Persekutuan Sabah.

Musa berkata mandat besar Sabah kepada kerajaan Barisan Nasional pada pilihan raya umum lalu merupakan amanah yang wajib dipikul dengan jujur, ikhlas dan bertanggungjawab.

"Dalam hal ini, kerjasama padu di semua peringkat, khususnya antara pemimpin dengan para penjawat awam, iaitu antara golongan penggubal dengan pelaksana dasar-dasar kerajaan, akan terus diperkukuhkan.

"Ini bagi memastikan kejayaan terhadap pelaksanaan program-program pembangunan seperti Rancangan Malaysia Kesembilan dan Koridor Pembangunan Sabah," katanya.

Musa juga mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang juga Menteri Kewangan, atas pembentangan Bajet 2009 yang mengutamakan kesejahteraan rakyat, terutamanya di Sabah, dan memastikan pembangunan negara berterusan.

"Sesungguhnya, semua ini jelas membuktikan keikhlasan, keprihatinan dan komitmen tinggi kerajaan pusat, khususnya Yang Amat Berhormat Perdana Menteri, terhadap kepentingan dan kebajikan rakyat Malaysia di Sabah.

"Ia juga sekaligus menggambarkan bahawa kerajaan pusat sememangnya sentiasa memberikan perhatian yang serius untuk kemajuan negeri dan kesejahteraan rakyat Malaysia di Sabah, sejak dulu, kini dan selamanya," tambahnya.

Sertai Pakatan: PKR Sarawak dakwa 40 MP tunjuk kesediaan - Pak Lah Demam Kura

(Dikemas kini) PETALING JAYA: Pengerusi Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak, Dominique Ng Kim Ho yakin peralihan kuasa kerajaan persekutuan 16 September ini akan menjadi kenyataan tetapi enggan mengulas spekulasi Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin antara mereka yang bakal sertai Pakatan Rakyat.

"PKR Sarawak sangat yakin sasaran 16 September (bentuk kerajaan) akan berjaya dilaksanakan seperti yang dirancang," katanya kepada mStar Online.

Beliau menyatakan demikian sehari selepas Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan menemui beberapa Ahli Parlimen dari Sabah, Sarawak dan Semenanjung di ibu negara semalam.

Malah pada Khamis lalu, seramai enam wakil rakyat dari Sarawak sudah menemui Anwar iaitu pada petang selepa bekas Timbalan Perdana Menteri mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Rakyat.

Menurut beliau, sehingga hari ini hampir 30 orang Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dari Sarawak dan Sabah telah menyatakan kesediaan mereka untuk menyertai Pakatan Rakyat.

"Keseluruhan dari kedua-dua negeri ialah hampir 30 orang. Dari Sarawak saja kita ada lebih 10 orang yang akan lompat menyertai kita membentuk kerajaan baru pada 16 September nanti," kata beliau.

Ketika ditanya sejauh mana benarnya desas-desus bahawa Muhyiddin yang juga Menteri Perdagangan Industri dan Antarabangsa akan menyertai Pakatan, beliau berkata: "Maaf jangan tanya saya mengenai hal itu. Tiada komen."

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padungan memberitahu telah menemui kesemua Ahli Parlimen yang dimaksudkannya bagi mengadakan perbincangan mengenai hasrat menyertai Pakatan Rakyat.

"Sudah pastilah saya sudah menemui mereka, tapi siapakah mereka itu tak bolehlah saya dedahkan sekarang. Anda mesti tunggu 16 September ini jika ingin mengetahuinya," katanya.

Ditanya apakah faktor yang mendorong Ahli Parlimen BN untuk menyertai Pakatan Rakyat, beliau berkata, perkara itu adalah berdasarkan prinsip yang didokong pakatan itu.

"Mereka sudah sedar bahawa hanya Pakatan Rakyat sahaja yang boleh membela nasib rakyat terutamanya soal memberi perhatian yang lebih baik kepada rakyat di Sarawak dan Sabah yang lebih 10 tahun ketinggalan di belakang," katanya.

Dominique juga menjelaskan bahawa Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah menjanjikan pembelaan yang sewajarnya kepada mereka.

"Datuk Seri Anwar berjanji akan memberikan layanan yang sama rata kepada kami. Tidak seperti apa yang diamalkan oleh kerajaan BN sekarang," katanya.

Selain itu, beliau juga yakin setelah kerajaan Persekutuan berjaya diambil alih oleh kerajaan Pakatan Rakyat, kerajaan negeri Sarawak akan mengikut jejak langkah yang sama.

"Jangan risau, setelah peringkat pusat kita berjaya kuasai, perkara yang sama juga akan berlaku pada pentadbiran kerajaan negeri Sarawak," katanya.

Beliau juga memberitahu Anwar akan mengadakan lawatan ke Sarawak pada bulan ini, namun tarikhnya masih belum ditentukan.

-mSTAR Online

Awas..! Jangan Layan Provokasi (2)

Sambung balik surat kontroversi.

Perenggan ke-2 dalam surat menyebut - Tuan,ingin saya beritahu tuan bahawa selama 7 tahun saya buat lelongan ini tiada apa-apa masalah timbul.Kami telahpun menjalankan dengan jayanya sehinggakan kehidupan kami serba mewah.Kami berdua keturunan hindu dan berbangsa India.

Nah..! Provokasi bermula dekat sini (perenggan ke-2).pertama aku nak ulas penggunaan bahasa individu yang berpelajaran tinggi & berkaliber.kita pergi pada lojik.bagi seorang yang berpendidikan tinggi, lebih-lebih lagi yang berbangsa India (aku ada ramai member India) penggunaan bahasa didalam urusan surat menyurat KEBIASAANNYA dilakukan dalam bahasa Inggeris - itu fakta sebab depa lebih mudah & terror bahasa inggeris.

Lagi 1, apa pulak rasionalnya mendedahkan keturunan (ada ke keturunan "Hindu"?) dan bangsa pengirim surat? erm...tang "keturunan Hindu" tu aku dah bantai gelak dah dengan Pak aku... apa la yang reka surat ni bangang sangat pengetahuan Amnya... keturunan dengan agama pun tak reti nak beza... kalau ye pun nak provoke orang... biar la lojik sikit...

Ulasan aku - Kencing, surat rekaan.

Opening surat ada sikit cantik la, masuk perenggan ke-2 dah start mengarut. nampak macam tak sabar-sabar nak provoke. saje ditimbulkan sentimen keagamaan & bangsa supaya yang membaca tapi tak fikir, naik darah... bila darah naik atas kepala, mula la isap rokok sambung puting. silap sikit, jom bertumbuk... confirm tengok orang keliling nampak keciiiiik je... lebih-lebih lagi "keturunan" yang disebut kat atas tadi... itu motifnya...

Awal-awal dah cucuk jarum sentimen perkauman & keagamaan.

Sebab paling kukuh untuk aku katakan bahawa surat ni rekaan & cubaan memprovoke ialah penggunaan bahasa yang paling rendah standardnya berbeza dengan "pendidikan" penghantar (aku tak pasti 2 nama tu wujud atau tak sebab aku try search dalam enjen carian V6... resultnya "0"...ada 1 info je tapi lekeh gila.rujuk kat [sini] kira info cap ayam la...

Yang lain-lain aku malas nak ulas... aku dah ajar sikit-sikit tu, hangpa pikiaq pulak sendiri...

Ni aku tambah sikit lagi... korang perati cara surat tu ditaip & penggunaan bahasanya ada ala-ala "rock" sikit-sikit... aku suka penggunaan ayat "selamba" tu... nampak sangat surat ni direka oleh "kutu jalanan" & bukannya oleh seorang yang berpendidikan tinggi & berkaliber disamping berjaya dalam perniagaan & berpengalaman lebih 7 tahun...

Perati betul-betul dekat penghabisan surat tu... semua pemimpin melayu dia hantam cukup-cukup... yang aku herannya, orang UMNO/BN dia tak hantam macam dia hantam pemimpin Pakatan Rakyat... ni skill baling batu sembunyi tangan... jangan tertipu beb... yang lain-lain korang pikir pulak... tolong pikir sekali kenapa mamat yang bisnesnya dah jalan lebih dari 7 tahun tak de company stamp.

Last call - korang agak kenapa surat ni ditaip dalam bahasa Malaysia & bahasa yang dipakai pun kira low class punya bahasa@bahasa pasar?

Jawapannya - sebab surat ni memang direka untuk memprovokasi orang-orang melayu lebih-lebih lagi pakcik-pakcik & makcik-makcik yang semangat "melayunya" kuat dalam diri.jugak golongan-golongan sasaran depa ialah golongan-golongan berpelajaran sederhana/sekolah tak tinggi. sebab golongan ni paling sensitif & paking mudah diprovoke...

C'mone geng... kalau betul surat ni bukan rekaan, mesti dia buat dalam bahasa Inggeris bro... orang terpelajar kalau marah, jarang cakap melayu betoi x? udahla Mat Ezam... aku tau la keje jahat ngko nih... pas ni korang tengok la sesumpah tu mesti bersumpah tak tau apa-apa...

Aku rasa yang akan timbul lepas ni & ulas isu surat ni ialah geng-geng ayahanda, kekanda, angah, acik & jugak ucu... komplot jangan tak komplot...

Klik gambar untuk paparan jelas.

Awas..! Jangan Layan Provokasi (1)

Rupa-rupanya perancangan untuk timbulkan suasana ketidak stabilan sesama kaum di Malaysia dah bermula seawal bulan julai lagi.aku pun tak sedar sampai aku dapat 1 email yang mengepilkan sekali salinan surat yang aku percaya dibuat untuk memprovokasi orang-orang "Melayu Islam" di Malaysia.

Sekali baca surat tu memang darah naik membuak-buak atas kepala otak yang pendek akal. sebabkan aku dapat sikit info awal pasal rancangan berkaitan & agenda yang sama, jadi aku perhati & cuba kaji betul tak betul surat tu.

Muqaddimah - Saya dan isteri saya adalah pemunya kepada firma Sri Dataran Auctioneers di Pucong. Saya bernama Mularitharan A/L N.Ramasamy dan isteri saya bernama Geetha A/P Ramachandran. Kami berdua berpendidikan tinggi dan berkaliber dalam menjalankan lelongan. Kami telahpun menjalankannya lebih 7 tahun.

Itu muqaddimahnya.

Sekarang kita perati pulak pada letterhead.

Nama Syarikat - Sri Dataran Auctioneers

Alamat - Pucong *ni surat rasmi ke surat cinta? biasanya surat rasmi disertakan sekali dengan alamat permis perniagaan.tak kan dah 7 tahun jadi ejen lelongan yang berpendidikan tinggi & berkaliber masih tak de pejabat atau sekurang-kurangnya letterhead syarikat sendiri?

Ulasan aku - Kencing, surat rekaan.

Perati pulak dekat penerima.

Penerima - Tuan Pentadbir Tanah Hulu Langat *pun sama... dah 7 tahun berniaga & katanya berpendidikan tinggi & berkaliber, tapi tang surat rasmi macam ni... erm... mengalahkan budak skolah sluar biru dacing... tak kan "Tuan Pentadbir Tanah Hulu Langat" tak de nama???

Pada pendapat aku, bukan penerima tak de nama atau yang menghantar surat tak tau nama penerima, tapi surat ni cuma rekaan. kalau letak nama penerima, senang la yang membaca nak dapat pengesahan betul atau tak. ni letak jawatan je... kita nak trace untuk pengesahan pun sure makan masa.sementara masa terbuang untuk pengesahan, yang mana kurang akal dah mula bertindak... itu yang depa nak... tak gitu?

Alamat - Bangi *Bangi??? kat mana??? Bangi tu besar... tak kan tak tau alamat? berpendidikan tinggi & berkaliber tapi tak tau alamat? musykil... surat rasmi ke ni???

Ulasan aku - kencing, surat rekaan.
Ni aku attachkan sebahagian dari surat je... nanti aku sambung lagi ulasan aku. korang perati dulu yang ada ni. surat asal ada 2 muka surat. aku malas nak attachkan semua sekali nanti korang serabut pulak. aku cuba detailkan lagi. nanti aku sambung...

Ops... tadi aku ada contact MSK.dia dah publish dekat blog dia... korang boleh tengok surat penuh dekat blog MSK. klik kat [sini]. karang aku sambung lagi... Isap rokok jap ma...