"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, July 04, 2008

Hanya BALA Yang Tahu...

diciplak dari : no2umno

Riak wajah mencerita kan segala gala nya .....

Imej di bawah adalah pada Hari pertama, ketika Akuan Sumpah bersama Anwar Ibrahim,


Hari ke 2, Akuan bersumpah bersama peguam, menolak akuan pertama ....


Korang nilai kan lah ..... Hanya Bala dan mereka mereka yang tertentu yang tahu apa masalah yang di hadapi ketika itu. Politik malaysia sudah di tahap kritikal.

Di dalam sessi pertama sebelum ini ....

“If you have experience in the cell, you will definitely sign the statement. I wanted to go out, I have three children.
“For no reason they put me in the lock up Why was I arrested when they can just call me in to take a statement from me,” he said.
Dan berikut adalah analisa dan komen yang terdapat di dalam blog Rockybru.....di petik oleh Matsamankati,
Francis said...

Few observations though:Since we are talking about two SD, let's examine certain points.

1. Yesterday, he was all happy and chatted with every journalist, local and foreign. Today, he refused to talk or take a single question from anyone.

2. Yesterday, his meeting was announced 24 hrs before it was scheduled. Today's meeting was in obscure hotel where few journalists were called in.

3. Yesterday, he was a happy man, very jovial and chattery.Today, BN newspaper the Star wrote that he "was visibly perturbed"

4. Yesterday, he has informed the people and the journalists who were the people who have jailed him, harassed him, omitted his evidence and maltreated him.Today, he didn't say who has forced him. Who has given instructions. Who has mistreated him. He simply refused to talk but run out of the hall visibly disturbed with deep eyes.

5. Yesterday, he didn't meet the police before he released his SD in front of world media and local as well,Today (yesterday's night) he has spent in BrickFields where he was immediately summoned after he has released his SD and was taken to the station by his former lawyer.

6. Yesterday, he has released a comprehensive SD touching on Najib, Musa Safri, Baginda, Police, Prosecution, Witnesses (etc),Today, he has released the same SD but the parts that referred to Najib removed. All other people were retained. (Ha ha! I wonder who advises these people.)

7. Yesterday, he was a well combed man, with office shirt- and well preparedToday, he was wearing a dirty T-Shirt with a cap and was carrying a plastic bag (black). As his new lawyer talked, he didn't talk, chat, look up, greet or handshake anyone unlike yesterday. ........more.
Tu sebab gua tak kutuk Bala ....Gua rasa, someting went wrong, somewhere .....

Kezaliman ISA : Antara Kamunting dan Guantanamo Bay

diciplak dari : tranungkite

Dilulus terbit pada Friday, July 04 @ 18:20:31 MYT oleh SongkokPutih

Oleh Abu Saif

 Terdiam seketika.

Sejarah memutarkan skripnya dengan lakonan kaum-kaum yang bersilih ganti. Tetapi dek kerana segalanya datang dari akal, hati dan nafsu makhluk yang sama bernama manusia, perbezaan zaman tidak membezakan kelakuan.

Hati saya terasa pedih semasa mengulas kisah Yusuf ‘alayhi al-Salam, tatkala tiba ke tafsiran ayat ke-35.

Kemudian timbullah fikiran bagi suami perempuan itu, serta orang-orangnya hendak memenjarakan Yusuf sesudah mereka nampak tanda-tanda (yang menghendaki supaya Yusuf dijauhkan) hingga ke suatu masa. [Yusuf 12: 35]

Biar pun telah nyata segala pembuktian, bahawa segala kejadian berpunca dari isteri al-’Aziz dan wanita bangsawan yang bersama, Yusuf jua yang akhirnya dihumban ke penjara. Bahkan Yusuf lebih merelakan dirinya untuk dipenjara bersama kesucian prinsip berbanding hidup bebas tetapi memikul kekotoran nafsu wanita-wanita kelas tinggi itu.

Segalanya ditunjukkan Allah… suami yang menjadi Menteri Utama, bacul dan dayus hingga tiada upaya mengawal kelakuan isteri. Nafsunya pula disokong oleh ‘datin-datin’ yang ber’makar’ untuk menundukkan Yusuf kepada kehendak mereka… segalanya adalah skrip yang sama. Kejelekan golongan bangsawan di sepanjang zaman, hingga akhirnya Yusuf dan figura seperti baginda itu jua yang menelan padah.

Bukanlah penjara itu kemuncak segala derita. Sakitnya hukuman itu ialah pada dua realiti yang ada:

  1. Yusuf tidak bersalah
  2. Pemenjaraannya tanpa had masa.

Dipenjara tanpa kesalahan adalah suatu kezaliman. Ia jadi lebih zalim apabila tiada perbicaraan sempurna yang dijalankan. Pensabitan hanya atas budi bicara manusia pemegang cemeti lagak al-’Aziz dalam kisah Yusuf. Dan segala kezaliman itu disempurnakan dengan hukuman tanpa had masa.

Tatkala Allah SWT mengungkapkan di dalam ayat itu, bahawa hukuman tahanan ke atas Yusuf adalah ‘hingga ke suatu masa’, saya tidak dapat lari dari tersungkur di hadapan segala keperitan yang ditanggung oleh tahanan ISA di negara kita. Yusuf dan mereka yang terkurung atas nama ISA, bukan dipenjara tetapi mereka ditahan. Ia bukan hukuman, tetapi suatu bentuk penyeksaan.

Masakan tidak?

Ditahan tanpa bicara.

Ditahan tanpa had masa.

Biar pun pemenjaraan berlangsung dengan ketetapan 30 tahun, sekurang-kurangnya 30 tahun itu boleh dihitung. Setiap satu hari berlalu, memendekkan tempoh 30 tahun yang telah ditentu. Tetapi tatkala penahanan berlaku tanpa had masa, ia membunuh segala harapan.

Tanpa harapan tiada kekuatan.

Tanpa kekuatan, manusia mati sebelum mati.

Al-Marhumah Aina Mardiah Shahrial [sumber: Harakahdaily]

Perasaan saya yang sungguh berkecamuk tatkala menelaah Surah Yusuf ditimpa lagi oleh rasa sedih, marah, panas dan membara tatkala menatap pemergian al-marhumah Aina Mardiah Shahrial yang kembali ke Rahmatullah semalam (3 Julai 2008). Anak gadis ini koma di Hospital Kajang selepas terjatuh di rumahnya. [BERITA PENUH DI HARAKAHDAILY]

Sungguh memilukan, Aina Mardiah sudah sejak sekian lama tidak menatap wajah ayahnya, Shahrial Sirin yang ditahan di Kem Kamunting sejak 7 tahun lalu! Beliau kembali kepada Allah dalam kerinduan. Membesar tanpa ayah, yang ditahan, bukan dipenjarakan.

Usaha Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (ISA) untuk mendapatkan pelepasan Shahrial Sirin berdepan dengan birokrasi Napoleonik yang sungguh luar biasa. Shahrial akhirnya tiba di rumah pada jam 9 malam dan hanya dibenarkan oleh pihak polis bersama jenazah anaknya serta ahli keluarga yang lain selama satu jam! [Laporan di sini]

Sesungguhnya setiap titis air mata yang mengiringi pemergian adik Aina Mardiah Shahrial, adalah minyak yang menyalakan kemurkaan Allah ‘Azza wa Jalla terhadap kezaliman yang sudah menjadi pakaian al-’Aziz dan regimnya.

Demi Allah, saya tidak dapat melihat di manakah bezanya antara regim yang mempertahankan kem Guantanamo Bay dan kem ISA Kamunting di negara kita. Jika al-’Aziz dan empayar Mesir serta sekalian yang mengikut jejak kezaliman mereka tumbang di dalam sejarah, mengapa harus kezaliman hari ini, rasa aman dan terkecuali dari hukuman-Nya?

Saya tidak berpendapat bahawa kezaliman ini terbit dari apa-apa ideologi yang menjadi pegangan kuasa yang memerintah. Sama ada kezaliman itu datang dari kelakuan seorang yang ‘muslim’ atau pun ‘kristian’, hakikatnya ia hanyalah kehendak hawa nafsu manusia durjana yang sanggup melakukan apa sahaja demi survival dan kelangsungan kuasa mereka.

Dari Abi Dzar al-Ghifari –semoga Allah meredhainya- dari Nabi saw., menyampaikan apa yang diterimanya dari Rabbnya, bersabda, “Wahai hamba-hamba-Ku, sesungguhnya Aku telah mengharamkan kezaliman ke atas diri-Ku dan Aku menjadikannya haram di antara kalian, maka janganlah kalian saling menzalimi.” (H.R. Muslim)

Semoga kematian yang menimpa adik Aina Mardiah menjadi kerehatan buat diri al-marhumah daripada kepenatan dunianya yang penuh kesedihan dan penindasan itu.

Kepada pembaca budiman yang sedia menyumbang, silakan hantar sumbangan anda kepada HARAKAHDAILY DOT COM, nombor akaun Maybank 564070000336.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
56000 Kuala Lumpur

ERTI HIDUP PADA MEMBERI. Perkongsian anda, biar pun hanya secawan kopi amat bermakna dalam usaha menampung perjalanan saifulislam.com ini. Terima kasih

Kezaliman ISA : Anak mangsa tahanan ISA selamat dikebumikan.

diciplak dari : harakahdaily

Salmiyah Harun
Fri | Jul 04, 08 | 6:25:09 pm MYT

HULU LANGAT, 4 Julai (Hrkh) - Jenazah anak sulung mangsa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Shahrial Sirin, Aina Mardiah, 17, yang meninggal dunia akibat pendarahan otak selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Sungai Serai jam 11.30 pagi tadi.

Setengah jam sebelum itu, jenazah Aina disembahyangkan hampir 200 jemaah di masjid Sungai Serai kira-kira satu kilometer dari rumahnya.

Turut serta menyembahyangkan jenazah anak kesayangan Fatma Masrum itu ialah Adun Hulu Klang, Saari Sungib yang juga bekas tahanan ISA; Adun Chempaka merangkap Exco Kerajaan Negeri, Ir. Iskandar Abdul Samad; Pengerusi GMI Syed Ibrahim Syed Noh dan lima orang bekas tahanan ISA.

Pengebumian Aina turut disaksikan berpuluh-puluh rakan sekolahnya dari Sek. Men. Keb. Dusun Nanding termasuk beberapa orang guru.

Sementara itu, sebaik keluar dari van jenazah, Shahrial yang masih mengenakan pakaian yang dipakai sewaktu tiba dari Kementa semalam bersama-sama ahli jawatankuasa khairat kematian menurunkan jenazah anaknya ke liang lahat.

Suasana bertambah pilu tatkala, Shahrial mencuri sedikit masa meriba, memeluk dan mencium kedua-dua anak perempuannya, Izzatul Zahrah, 12 dan Arfah, 9 sebaik sahaja jenazah kakak mereka dikebumikan.

Pelukan kasih sayang Syahrial untuk Almarhum Aina tidak kesampaian kerana dipisahkan oleh akta yang zalim; mungkin sebab itulah beliau tidak mahu melepaskan peluang meluahkan kasih sayang itu kepada dua anak perempuannya.

Fatma Masrum yang duduk di belakang suaminya ketika imam membacakan talkin, kelihatan sugul sambil memeluk dan mengusap suami tersayang yang terpisah sejak tujuh tahun lalu.

Sebaik sahaja jenazah selesai dikebumikan, pihak polis memberi sedikit kelonggaran kepada Shahrial untuk bertemu dan bersalaman dengan beberapa sahabat yang sekian lama tidak berjumpa.

Turut bersalaman dengan beliau, Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr Che Rosli Che Mat, dan Ketua Penerangan Pemuda PAS Selangor, Sany Hamzan.

Lima orang bekas tahanah ISA yang bersama-sama beliau ketika di Kemta turut bersalaman dan berpelukan dengan beliau, termasuklah jiran dan rakan-rakan beliau.

Ada yang memeluk sambil menepuk bahu beliau sambil memberi kata-kata perangsang agar beliau tabah dan bersabar dengan ujian Allah SWT.

Suasana menjadi hiba apabila kelihatan beberapa rakan beliau turut menitiskan air mata ketika memeluk Shahrial namun beliau tetap tenang dan masih tersenyum.

Anggota polis yang ditemui di tanah perkuburan memberitahu, Shahrial dibenarkan menemui keluarganya pada malam ketujuh dan esok.

Tujuh orang polis yang mengawal Shahrial membenarkan beliau balik ke rumahnya sebentar untuk menukar pakaian dan kira-kira jam 12.20 tengahari menaiki van berwarna putih ke lokasi yang tidak diketahui.

Sementara itu, kepada pembaca yang sudi membantu keluarga Almarhumah Aina Mardiah dan keluarga mangsa ISA yang lain, salurkan sumbangan anda kepada HARAKAHDAILY DOT COM, nombor akaun Maybank 564070000336.- tajdid _

Peguam: Akuan berkanun dibuat secara sukarela

diciplak dari : malaysiakini

Jul 4, 08 5:44pm
Peguam Americk Singh Sidhu menafikan bahawa penyiasat persendirian, P Balasubramaniam membuat akuan berkanun secara paksa.


Bercakap kepada pemberita di ibupejabat PKR di Tropicana, Petaling Jaya, Americk berkata, akuan berkanun Balasubramaniam yang difailkan pada 1 Julai lalu, dibuat secara sukarela.

Awal hari ini, Balasubramaniam telah menarik balik akuan berkanun yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Altantuya Shaariibuu.

Balasubramaniam berkata beliau membuat kenyataan tersebut secara paksa. Beliau bagaimanapun, tidak mendedahkan siapakah yang memaksanya menandatangani akuan bersumpah tersebut.

Ekoran itu, Balasubramaniam hari ini membuat akuan berkanun yang baru tanpa sebarang rujukan mengenai Najib.

Sebelum ini, Americk memberitahu Malaysiakini bahawa beliau tidak tahu mengenai tindakan Balasubramaniam menarik balik akuan bersumpah tersebut pagi tadi.

Katanya, kali terakhir beliau bertemu dengan pelanggannya itu ialah pada jam 4.45 pagi semalam selepas menghantarnya ke balai polis Brickfields.

Balasumbramaniam diwakili penguam baru pagi ini.

Dalam sidang akhbar petang ini, Americk berkata beliau bertemu dengan Balasumbramaniam dua bulan lalu.

Polis siasat kedua akuan berkanun Bala.

disiplak dari : malaysiakini

Jul 4, 08 2:56pm
Polis akan menjalankan siasatan terhadap dua akuan bersumpah yang dibuat oleh penyiasat persendirian P Balasubramaniam walaupun beliau menarik balik tuduhan yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata polis akan menyiasat akuan bersumpah yang dibuat oleh Balasubramaniam pada 1 Julai lalu dan begitu juga terhadap akuan bersumpah yang bertarikh hari ini.

"Polis akan siasat kedua-duanya. Yang semalam kita siasat dan yang ditarik (balik) hari ini juga kita siasat," katanya ketika dihubungi di sini hari ini, demikian menurut laporan Bernama.

Balasubramaniam, yang juga saksi dalam perbicaraan kes bunuh Altantuya, semalam mengedarkan akuan bersumpah bertarikh 1 Julai yang mengandungi beberapa butiran yang didakwanya menunjukkan hubungan awal antara Altantuya dan Najib.

Bagaimanapun dalam akuan bersumpahnya bertarikh hari ini, Balasubramaniam menarik balik seluruh isi kandungan dalam akuan bersumpahnya sebelum ini.

Ismail berkata polis akan tetap menyiasat akuan bersumpah pertama Balasubramaniam kerana beliau (Balasubramaniam) mungkin mempunyai niat yang terselindung.

"Mungkin ada niat untuk mengaburi mata orang ramai, jadi kita kena siasat keseluruhannya," katanya.

Najib dalam sidang akhbar semalam, sekali lagi menegaskan yang beliau tidak pernah mengenali Altantuya dan menyifatkan tuduhan mengaitkan beliau dengan wanita Mongolia yang mati dibunuh itu sebagai "pembohongan dahsyat".

Najib menegaskan cubaan terbaru itu untuk mengaitkan beliau dengan jenayah itu adalah "rekaan semata-mata, berniat jahat dan berunsur fitnah untuk mencemarkan imejnya."

Kezaliman ISA : 7 tahun dalam ISA, Shahrial sedih menatap wajah anak yang sudah tidak bernyawa.

diciplak dari : harakahdaily

Roy Rasul | Foto Nasir Sudin
Fri | Jul 04, 08 | 12:05:43 pm MYT

KUALA LUMPUR, 4 Julai (Hrkh) - Ketibaan tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) Shahrial Sirin, untuk menatap jenazah anak sulungnya, Aina Mardiah, 17, yang di tempatkan di rumah jirannya, Mohd Nawawi di Kampung Sungai Serai, Hulu Langat, Selangor disambut dengan penuh hiba dan genangan air mata kaum keluarga dan hadirin.

Shahrial yang tiba kira-kira jam 9.40 malam dibawa dengan sebuah van dengan nombor pendaftaran WQV 4491 diiringi lebih kurang sepuluh anggota polis. Setibanya di pekarangan rumah tersebut beliau terus didakap anak keduanya, Ehsan Shahrial, 16 dan beberapa sahabat handai.

Dengan genangan air mata beliau terus mendukung anak bongsunya, Arfah Sharial, 9 yang kebetulan turut menyambutnya di situ untuk memasuki dalam rumah menatap janazah anaknya.

Beliau duduk di sisi isterinya, Siti Fatma Masirun, 38, dan terus menatap wajah anaknya yang terbaring kaku di situ.

Beliau mengucup dahi anaknya itu sepuas-puasnya seolah-olah enggan menerima perpisahan akibat 7 tahun keluarga ini dipisahkan oleh tempoh kem tahanan secara zalim.

Kemudian beliau memanggil keempat-empat anaknya, Ehsan, 16, Abdullah Masul, 14, Izzatul Zahrah, 12 dan Arfah, 9 duduk bersamanya untuk menyedekah doa buat arwah anaknya.

Hening malam ketika itu yang dipenunh dengan bacaan surah yassin terhenti seketika.

Air mata pilu hadirin termasuk sanak saudara tidak dapat ditahan lagi. Malah rakan-rakan sekolah arwah yang menunggu sebelum Maghrib lagi turut tidak dapat menahan kesedihan.

Sementara itu, pihak polis yang mengawalnya hanya membenarkan Shahrial berada di sisi anaknya hanya satu jam.

Shahrial yang dibawa dari Kem Tahanan Kamunting, Taiping pada jam lima petang semalam tidak dapat menatap melihat anaknya sewaktu beliau sedang kritikal di Hospital Kajang semalam.

Ini kerana, anaknya menghembus nafas terakhir pada jam kira-kira 6.10 petang semalam. Anaknya dihantar ke hospital pada petang Rabu, 2 Jun apabila pengsan akibat terjatuh di rumahnya.

Selepas jatuh beliau terus koma dan di beri bantuan dengan mesin jangka hayat kerana mengalami darah beku dalam kepala.

Pada malam tersebut juga, keluarganya meminta kebenaran pihak berkuasa untuk membenarkan Shahrial menziarahnya.

Dengan itu sejak pukul lima petang kaum keluarga menunggu kedatangan Shahrial kerana mereka difahamkan Shahrial akan sampai di hospital antara pukul lima hingga enam petang.

Bagaimanapun penantian mereka ternyata hampa kerana anaknya meninggal sebelum Shahrial tiba.

Dalam pada itu, jenazah arwah di bawa ke rumah jirannya selepas Magrib.

Jenazah arwah diletakkan di rumah jirannya kerana rumahnya yang terletak bersebelahan terlalu uzur.

Pada hari ini pula, beliau dibenarkan melawat anaknya semasa di majlis pengkembumiannya di tanah perkuburan Islam kampung tersebut.

Di majlis tersebut juga beliau difahamkan hanya satu jam juga.

Dalam pada itu, Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Syed Ibrahim Syed Noh dan beberapa aktivis GMI turut berada di situ.

Turut sama berada di situ ialah Yang Dipertua PAS Cheras, Zulkifli Ahmad dan Ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman serta isteri beliau.

Orang ramai pada malam tadi tidak putus-putus melawat arwah bahkan beberapa guru orang sekolahnya turut menziarahnya. - mr _

Bala tarik balik akuan berkanun.

diciplak dari : malaysiakini

Jul 4, 08 11:18am
Penyiasat persendirian, P Balasubramaniam membuat kejutan lagi apabila menarik balik akuan berkanunnya yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Altantuya Shaariibuu.

p balasubramaniam private investigator altantuya murder caseDalam akuan berkanunnya itu, Balasubramaniam mendakwa Najib mempunya hubungan seksual dengan Altantuya. Najib juga didakwa memperkenalkan Altantuya kepada Abdul Razak Baginda.

Balasubramaniam berkata, beliau telah dipaksa membuat akuan berkanun tersebut. Dalam satu sidang akhbar di sebuah hotel di Kuala Lumpur pagi ini, Balasubramaniam membuat akuan berkanun yang baru.

Akuan berkanun yang baru itu tanpa rujukan Najib mempunyai hubungan seksual dengan Altantuya ataupun Najib yang memperkenalkan Abdul Razak baginda kepada wanita Mongolia tersebut.

Balasubramaniam juga mempunyai peguam yang baru. Peguam Americk Sidhu, yang bersamanya semalam, juga tidak tahu apa yang sedang berlaku. Sidang akhbar Balasubramaniam masih berjalan.

Semalam, Balasubramaniam membuat pendedahan yang menggemparkan bahawa beliau telah mendengar dari Abdul Razak mengenai hubungan Najib dengan Altantuya.

Tetapi hari ini beliau berkata, beliau mahu menarik balik akuan berkanunnya pertama, yang difailnya pada 1 Julai, dan menggantikannya dengan yang baru, yang diumumkannya hari ini.

"Saya mahu menarik balik akuan berkanun yang pertama," katanya sambil menambah, beliau dipaksa membuat akuan berkanun tersebut.

Balasubramaniam telah diupah oleh Abdul Razak untuk menguruskan Altantuya pada 2006 yang mengganggu Abdul Razak, yang juga rapat dengan Najib.

Akuan bersumpah yang baru itu menyatakan:

"Saya ingin menyatakan bahawa tidak pernah pada bila-bila masa (Abdul) Razak (Abdullah) Baginda memberitahu saya yang beliau diperkenalkan kepada Altantuya Shaaribu oleh seorang VIP dan pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya bahawa Datuk Seri Najib telah mengadakan hubungan seks dengan Altantuya Shaaribu dan beliau (Altantuya) sanggup mengadakan hubungan seks luar tabii.

"Tidak pernah pada bila-bila masa Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang beliau meminta wang sebanyak US$500,000 sebagai komisen bagi bantuannya dalam urusan pembelian kapal selam di Paris;

"Tidak pernah pada bila-bila masa pun Razak Baginda dan/atau Altantuya Shaaribu memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak berjumpa dengan Altantuya Shaaribu di Singapura;

"Tidak pernah pada bila-bila masa pun Altantuya Shaaribu ada memberitahu saya yang beliau mahu saya mengaturkan untuk beliau berjumpa dengan Datuk Seri Najib Tun Razak;

"Tidak pernah pada bila-bila masa saya ada memberitahu polis semasa penyiasatan mereka mengenai sebarang perhubungan antara Datuk Seri Najib Tun Razak dan Altantuya Shaaribu kerana perhubungan itu tidak pernah wujud, pada pengetahuan saya. Oleh yang demikian, kenyataan yang saya tandatangani di hadapan polis sudah selesai;

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang beliau telah menghantar SMS kepada Datuk Seri Najib pada malam beliau ditahan; dan

"Tidak pernah pada bila-bila masa Razak Baginda ada memberitahu saya yang Datuk Seri Najib Tun Razak telah menghantar SMS kepadanya pada hari beliau ditahan yang menyatakan beliau (Najib) akan berjumpa dengan KPN (Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan) pada hari berkenaan dan masalah itu akan diselesaikan dan meminta Razak Baginda supaya terus tenang."Sementara itu, peguam Americk Singh Sidhu, yang menemani Balasubramaniam ketika dia membuat pendedahan menggemparkan itu dalam satu sidang berakhir bersama Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam, "tidak tahu langsung" mengenai perkembangan terbaru itu.

Americk memberitahu Malaysiakini bahawa Balasubramaniamamrick sidhu menerima satu panggilan dari pihak polis, sejurus selepas sidang akhbar tersebut, memintanya hadir di balai polis Brickfields.

"Saya telah menasihatkannya, sebagai seorang rakyat yang patuh kepada undang-undang, dia harus melihat menemui mereka (polis). Saya membawanya ke balai polis Brickfields pada jam 4.45 petang semalam dan sejak itu tidak mendengar apa-apa daripadanya," katanya sambil menegaskan bahawa Balasubramaniam tidak dapat dihubungi sejak pendedahan semalam.

Akuan berkanun Balasubramanian itu diperakukan di hadapan Pesuruhjaya Sumpah Zainal Abidin Muhayat, yang mempunyai alamat firma guaman Zul Rafique & Partner- firma guaman milik Zulkifly Rafique, yang merupakan saudara lelaki Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Zulhasnan Rafique.

Sementara itu, Bernama melaporkan, dalam sidang akhbarnya pagi tadi,Balasubramaniam menerusi M Arulampalam, seorang peguam yang menemaninya dalam sidang akhbarnya pagi ini, berkata, semua tuduhan dalam akuan bersumpah itu adalah tidak tepat dan tidak benar.

"Dengan ini, saya menarik balik seluruh isi kandungan dalam akuan bersumpah saya yang bertarikh 1 Julai 2008. Saya membuat akuan bersumpah itu dalam keadaan tertekan," kata Balasubramaniam dalam akuan bersumpahnya yang baru bertarikh hari ini.

Usaha untuk menghubungi Balasubramaniam dan Arulampalam untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai akuan berkanun baru itu, tidak berhasil.

Bagaimanapun, pejabat peguam tersebut menjelaskan bahawa "Arulampalam bukan peguam Balasubramaniam, tetapi hanya menjadi wakilnya".

Manakala Anwar pula dijangka mengadakan sidang akhbar berhubung perkembangan terbaru itu.

Deal dengan Umno : Ezam Minta Jadi Menteri ? Bah.3

diciplak dari : Cerita dan Kisah Ezam

Hyatt SaujanaJawapan Anwar ini telah disampaikan oleh YB Azmin Ali dan Khalid Jaafar kepada Ezam. Inilah yang menyebabkan Ezam membatalkan hasratnya untuk meletakkan jawatan sebagai Ketua Pemuda Keadilan. Pada ketika inilah, Ezam mula mendedahkan tentang pertemuan beliau dengan Mat Taib dan Khir Toyo kepada Anwar Ibrahim dan pimpinan parti lain. Ezam juga telah meminta Anwar menamakan wakil yang Anwar pilih bagi menghadiri pertemuan dengan Tan Sri Khalil Yakob di kediaman Khir Toyo.

Malangnya, tiga wakil yang Anwar namakan untuk menyertai Ezam dalam pertemuan tersebut tidak dapat bertemu dengan Khalil kerana kebetulan Khalil tersangkut dalam kesesakan lalulintas. Pertemuan dengan Khalil yang sepatutnya berlangsung seminggu selepas itu juga akhirnya tidak berlaku hingga kini. Pada 9 Disember 2003, Ezam mengarahkan saya menempah sebuah bilik mesyuarat untuk 10 orang di Hyatt Saujana Subang.
Pada hari inilah saya telah menyaksikan bagaimana perundingan untuk memasuki Umno berlaku di depan mata saya sendiri. Umno diwakili oleh Datuk Aziz Samsuddin yang diiringi oleh seorang temannya, Hashim Lim, manakala Ezam merupakan jurucakap kepada lima orang lain yang akan menyertai Umno bersama beliau, iaitu Ruslan Kassim, Hamdan Taha, Zahid Mat Arip, Dr Wahid Suhaimi dan saya sendiri.
Di dalam pertemuan ini, Ezam telah menyuarakan kesediaan kami untuk menyertai Umno dan harapan kami untuk melihat Datuk Seri Anwar dibebaskan. Datuk Aziz menyatakan kesediaan beliau untuk menyatakan hasrat kami kepada Pak Lah dan memaklumkan bahawa kami akan bertemu semula dalam masa dua minggu dari tarikh tersebut.
Pertemuan dengan Aziz ini hanya kami berenam yang tahu kerana Ezam tidak mahu pimpinan lain termasuk Anwar tahu. Apa sebabnya sayapun tidak tahu. Dalam pertemuan ini, Hashim Lim telah merakam gambar kami bersama Aziz untuk disimpan sebagai kenang-kenangan kerana ianya mungkin akan menjadi detik bersejarah katanya.
Bila pertemuan di bilik Mutiara 1, Hyatt Saujana Subang ini telah dijelaskan sendiri oleh Ezam dengan menggunakan Master Card miliknya. Setelah dua minggu berlalu, tiada sebarang berita kami terima dari Aziz (Samsuddin). Kegagalan pertemuan ketiga ini, menurut Ezam, merupakan mesej yang jelas bahawa Pak Lah masih belum bersedia untuk membebaskan Anwar.
Ubah pendirian
Di saat inilah pendirian Ezam mula berubah. Beliau telah menghantar satu mesej kepada Aziz (Samsuddin) yang berbunyi: "Sekiranya kami bersedia menyertai Umno dengan tidak meletakkan pembebasan Anwar sebagai syarat, boleh tak Pak Aziz bantu kami dalam dua perkara. Pertama, agar kami diberikan jawatan politik dan kedua bantuan ekonomi".
Saya telah bertanya dengan Ezam: "Kenapa secara tiba-tiba you ubah syarat kemasukan kita ke dalam Umno?" Jawab Ezam: "Man, kau kena faham yang ramai orang nak jatuhkan Pak Lah. Kalau Pak Lah bebaskan Anwar sekarang, orang akan gunakan isu pembebasan Anwar itu untuk memastikan prestasi Pak Lah dalam pilihan raya akan datang ini teruk. We got to be fair to Pak Lah (Kita mesti adil kepada Pak Lah). Itu sebabnya kita kena join (masuk) Umno dulu and make sure (pastikan) Umno menang besar dalam pilihan raya akan datang, Pak Lah mesti bentuk kabinetnya sendiri dan dia mesti ditabalkan sebagai presiden Umno dulu. Bila dia dah menang election (pemilihan) Umno barulah kita push (gesa) dia untuk bebaskan Anwar. Masa tu, bila Pak Lah dah yakin yang kita betul-betul dengan dia, diapun tak takut nak bebaskan Anwar. Sebab masa tu nanti, semua orang kuat Anwar dengan dia. Kita akan convince (yakinkan) Pak Lah, jika Anwar lawan dia, kita sendiri akan lawan Anwar".
Mendengar hujah Ezam ini, sayapun bertanya sekali lagi kepada Ezam: "Kau tak takut ke orang maki kita kerana masuk Umno sedangkan Anwar terpenjara". Jawab beliau: "Biarlah orang maki kita sekarang, lepas Anwar bebas enam bulan atau setahun dari sekarang, mereka akan faham".
Bagi diri saya yang berjuang dalam Keadilan kerana Anwar, jika Anwar boleh keluar enam bulan atau setahun dari sekarang, itu sudah cukup bagus daripada merengkok enam tahun lagi.

Mesej terakhir Ezam kepada Aziz (Shamsuddin) ini juga tidak mendapat jawapan yang Ezam mahukan. Jawapan yang Ezam terima ialah Umno hanya akan menerima kami tanpa syarat dan sebagai balasan, kami juga akan diterima tanpa syarat dan tanpa sebarang sekatan untuk memegang jawatan atau bertanding dalam pilihan raya. Ini telah membawa kepada pertemuan terakhir Ezam dengan junior beliau di UIA tadi.

Sebelum dia bertemu dengan orang kuat Pak Lah itu, dia telah memberitahu saya bahawa dia terpaksa berterus-terang dengan juniornya itu bahawa dia perlukan ”role” (peranan) dalam Umno. Namun, Ezam segan untuk menyatakan perkara tersebut secara terus terang kepadanya. Maka dia memberitahu saya jika dia menyebut tentang ”role” yang dia perlukan, maka saya perlu memberitahu orang itu yang dia perlukan political role (peranan politik), jawatan menteri atau setidak-tidaknya timbalan menteri.

Bersambung ke siri 4..........

Blog Janna Syariza Satu Penipuan???

Assalamu'alaikum...

Tengahari 1hb.Julai,2008 aku terima email dari seorang rakan memaklumkan penemuan blog Janna Syariza tunangan si lembu.laju je tangan aku menekan link untuk access ke blog tuan punya badan...sekali tekan je terus keluar blog berlatar belakang kaler maroon (betul ke eja ni???) & dihiasi dengan gambar kasut tumit tinggi.

Postingnya tak banyak, cuma ada 2 posting & ke 2-2 nya dalam versi bahasa kebangsaan orang-orang kaya.aku paham sikit-sikit je tu pun lepas semak dalam kamus.ceh...

Baru kejap tadi tangan terasa gatal nak menjengah blog si Janna buat kali kedua & aku terkejut tengok hitnya mencecah 67784 kali kunjungan...pergh...sikiiit lagi kalah che' det punya hit...

Pas tu aku perati kat ruangan posting...aik???2 post je & 1st postingnya bertarikh 30hb.jun,2008!...alamak...lalainya aku...!rupanya blog tu baru diwujudkan lepas isu liwat tu timbul...kenapa macam tu?wa kene beb...!!!

Aku terfikir bahawa blog tu bukan blog tunangan si lembu & aku 100% percaya blog tu diwujudkan oleh mereka-mereka yang terlibat dalam konspirasi tak bermaruah ni...aku selidik balik beberapa perkara...kenyataan dari janna dalam blog tu dengan beberapa laporan berita samada internet maupun perdana & aku perasan 1 perkara...

Semua laporan dalam internet hanya bersumberkan pada blog tu sahaja tapi tak de 1 pun yang datang direct dari tunang si lembu.

Kenapa macam tu???selalunya pihak akhbar paling cekap mengesan benda-benda macam ni kan?tapi kenapa yang ni macam tak de langsung usaha dari mana-mana pihak untuk dapatkan kenyataan dari tunang si lembu secara personally?kenapa macam ni pulak?

Aku tambah yakin bahawa tuduhan liwat ni telah dirancang oleh beberapa individu & tujuannya memang seperti yang dikatakan oleh banyak pihak.yang tu memang aku yakin 100%.

Aku yakin rancangan ni datang dari pihak UMNO...sebabnya UMNO tau pengaruh blog masakini & kerana itulah diwujudkan kononnya blog tunang si lembu & postingnya ialah pendirian tunang si lembu dalam isu liwat ni...aku percaya ini adalah 1 strategi UMNO untuk meyakinkan orang ramai bahawa kes liwat tu memang benar-benar berlaku dengan menggunakan nama tunang si lembu & mewujudkan blog yang kononnya milik tunang si lembu.

Ini salah satu strategi UMNO & aku 100% yakin bahawa tunang si lembu ni tak kan sebodoh itu untuk membela & teguh dibelakang lembu ini.

Dah...aku malas nak taip banyak-banyak...fikir la sendiri...ini semua propaganda UMNO jahat.korang jangan tertipu...itu bukan blog Janna, aku yakin 100%!!!

Bekas timbalan menteri Umno umum sertai PAS minggu depan?

diciplak dari : KLpos

Oleh msomelayu.blogspot.com
Jumaat, 04 Julai 2008

KEDUDUKAN dan keyakinan Pas untuk muncul sebagai parti alternatif menggantikan Umno semakin teguh lagi apabila seorang tokoh Umno akan menyertai parti itu tidak lama lagi.

Tokoh berkenaan seorang bekas ahli jemaah menteri di era Mahathir Mohamad dikatakan akan membuat pengumuman rasmi pada minggu depan di hadapan Presiden Pas, Abdul Hadi Awang.

Tokoh berkenaan yang mendiamkan diri ekoran krisis pemecatan Anwar Ibrahim melanda pada tahun 1998 dikatakan memilih Pas kerana yakin dengan Pas.

Sebelum ini beliau beberapa kali dipujuk agar menyertai PKR namun tidak berhasil.

Penyertaan ke dalam Pas menunjukkan tokoh berasal dari negeri di Pantai Timur itu yakin dengan Pas dewasa ini.

Kezaliman ISA : Anak tahanan ISA akan dikebumikan esok.

diciplak dari : harakahdaily

Ahmad Tajdid | Foto Nasir Sudin
Tue | Nov 30, 99 | 12:00:00 am MYT

KUALA LUMPUR, 3 Julai (Hrkh) - Jenazah anak mangsa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Aina Mardiah Shahrial akan dibawa ke kediamannya di Lorong Serai 8, Batu 11 1/2, Hulu Langat (berhampiran Masjid Kg. Sungai Serai) selepas Isyak, setelah segala urusan berhubung kematiannya selesai.

ImageMenurut Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman, jenazah Allahyarhamah akan dikebumikan esok.

Sehingga berita ini ditulis, ayah Allahyarhamah, Shahrial Sirin masih belum tiba di hospital.

Usaha ahli keluarga Allahyarhamah untuk menghubungi pegawai Cawangan Khas bagi mendapat kepastian di mana Shahrial berada menghadapi jalan buntu.

Shahrial dilaporkan dibawa keluar dari Kem Tahanan Kemunting selepas mendapat kelepasan Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar jam 1.00 tengahari tadi.

ImageKegagalan pihak polis cawangan khas menemukan Sahrial dengan anaknya dikecam sanak saudara, sahabat handai dan para simpatisan yang hadir di Hospital Kajang.

Aina Mardhiah menghembuskan nafas terakhir di sisi ibunya, Siti Fatma dan ahli keluarga terdekat jam 6.25 petang tadi.

Anak sulung pasangan terbabit dilaporkan terjatuh di rumahnya semalam dan berada dalam keadaan koma sehingga disahkan meninggal dunia.

Shahrial ditahan di Kem Tahanan Kamunting sejak tujuh tahun lalu.

ImageUsaha Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (ISA), untuk mendapatkan pelepasan sementara Shahrial bagi menziarahi anaknya menghadapi kerenah birokrasi sehingga mangsa tahanan ISA itu tidak dapat menatap wajah anak sulungnya yang sedang koma sejak semalam.

Moga Allah mencucuri rahmat-Nya ke atas roh Allahyarhamah, mengurniakan kesabaran kepada keluarganya dan menimpakan azab balasan yang setimpal kepada mereka yang melakukan kezaliman. Alfatihah. - tajdid_

Keazaliman ISA : Anak tahanan ISA meninggal dunia ketika kelibat ayah belum kelihatan.

diciplak dari : harakahdaily

Ahmad Tajdid | Foto Nasir Sudin
Tue | Nov 30, 99 | 12:00:00 am MYT

KUALA LUMPUR, 3 Julai (Hrkh) - Anak mangsa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Aina Mardiah Shahrial menghembuskan nafas terakhir di Wad Blok A, Tingkat 3, Hospital Kajang selepas terlantar koma dan nazak sejak semalam.

ImageLebih mendukacitakan, bapa kandung Allahyarhamah, Shahrial Sirin yang dilaporkan bertolak dari Kem Tahanan Kemunting selepas mendapat kelepasan Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar jam 1.00 tengahari tadi masih belum tiba di hospital.

Aina Mardhiah menghembuskan nafas terakhir di sisi ibunya, Siti Fatma dan ahli keluarga terdekat.

Anak sulung pasangan terbabit dilaporkan terjatuh di rumahnya semalam dan berada dalam keadaan koma sehingga disahkan meninggal dunia.

Shahrial ditahan di Kem Tahanan Kamunting sejak tujuh tahun lalu.

Usaha Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (ISA), untuk mendapatkan Imagepelepasan sementara Shahrial bagi menziarahi anaknya menghadapi kerenah birokrasi yang cukup memeritkan.

"Walaupun permohonan telah dibuat awal (semalam) namun, jam 1.00 petang tadi barulah pelepasan itu dapat diberikan, inikah moral kerajaan tatkala soal nyawa anak tahanan menjadi taruhan," kata Aliza Jaffar salah seorang ahli PSK GMI yang ditemui di Hospital Kajang sebentar tadi.

Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman turut berada di hospital setelah mendapat berita pemergian Aina Mardhiah.

"Semoga Allah SWT memberi kesabaran kepada keluarga Allahyarhamah dan memberi balasan setimpal kepada mereka yang menzalimi keluarga ini," ujar Lutfi kesal.- tajdid _

Kezaliman ISA : Anak tahanan ISA nazak, suasana sayu menyelebungi wad di Hospital Kajang.

diciplak dari : harakahdaily

Wan Nordin Wan Yaacob | Foto Nasir Sudin
Thu | Jul 03, 08 | 4:33:21 pm MYT

Suasana di Wad Blok A Tingkat 3 Hospital Kajang cukup sayu dengan tangisan isteri tahanan ISA, Siti Fatma dan ahli keluarga tatkala anak perempuan kesayangannya, Aina Mardiah Shahrial terlantar koma dan nazak sejak semalam lagi.

Aina Mardiah dilaporkan terjatuh di rumahnya semalam hingga mengakibatkan beliau koma.

ImageNamun paling menyedihkan, bapa kandungnya, Shahrial Sirin yang ditahan di Kem Tahanan Kamunting (Kemta) di bawah ISA sejak tujuh tahun lalu, baru sahaja mendapat pelepasan sementara daripada Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar untuk menziarahi anaknya di Kajang.

Begitu pun menurut Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (ISA), pelepasan itu hanya dapat diberikan selepas mereka menghadapi kerenah birokrasi yang cukup memeritkan.

"Walaupun permohonan telah dibuat awal (semalam) namun, jam 1.00 petang tadi barulah pelepasan itu dapat diberikan, inikah moral kerajaan tatkala soal nyawa anak tahanan menjadi taruhan," kata Aliza Jaffar salah seorang ahli PSK GMI yang ditemui di Hospital Kajang sebentar tadi.

Menurut Aliza, sepatutnya dalam hal 'kecemasan' seperti kes ini, pihak Kemta dan KDN tidak perlu merumitkan keadaan dengan prosedur yang merumitkan.

"Tak cukupkah dengan pengesahan doktor dan dengan kedatangan Pegawai Cawangan Khas hingga kami terpaksa menunggu jam 1.00 petang tadi baru dapat tahu ia sudah mendapat kebenaran, ini hal yang serius yang melibatkan nyawa anak tahanan," katanya geram.

Sementara itu, sewaktu Harakahdaily menziarahi wad berkenaan, kelihatan kira-kira 20 pelajar sekolah terdiri daripada rakan-rakan Aina Mardiah menziarahi beliau.

Keadaan bertambah sedih apabila rakan-rakan turut menangis teresak-esak sambil memeluk Aina yang terkapar dengan alat bantuan hayat serta bergantungan 'wire' di tangan serta hidungnya.

Kesedihan yang terpancar di wajah rakan-rakan Aina membayangkan hubungan akrab mereka lebih-lebih lagi Aina seorang insan yang dinafikan hak bapanya untuk hidup bebas seperti anak-anak yang lain.

Anak yang telah lama tidak mendapat kasih sayang daripada baoanya kerana dipisahkan oleh akta zalim ISA sememangnya sentiasa mengharapkan ribaan kasiah sayang bapa yang dirindui.

Luluh jiwa penulis apabila melihat rakan-rakan saling berpelukan menangis teresak sementar si ibu yang kering sudah airmatanya hanya mampu melihat sambil sesekali memeluk dan mencium anaknya yang terkapar kaku.

Sementara dua adik lelakinya yang setia menanti di hujung penjuru katil terus menerus membacakan ayat-ayat suci Al-Quran dan Yaasin sambil menitiskan airmata.

Wajah muda dua adiknya ini begitu sayu sekali meratapi kakak yang terlantar sementara menantikan bapa tercinta tiba selepas satu 'penyiksaan' perasaan dihadapi mereka untuk mendapatkan pelepasan bapanya itu.

Namun waktu melawat yang sudah tamat menyebabkan rombongan Harakahdaily yang diketuai Ketua Pengarang, Ahmad Luthfi Othman terpaksa beredar walaupun hasrat di hati mahu melihat detik-detik bapanya bertemu dengan anak tercinta.

Shahrial dijadualkan sampai di Hospital Kajang kira-kira jam 6.00 petang ini selepas mendapat pelepasan dari KDN untuk menziarahi anaknya itu.

Hati mula sayu tatkala meninggalkan perkarangan wad tersebut dengan melihat nasib si anak yang nazak itu sementara menanti bapa tercinta yang terpenjara selama tujuh tahun di Kemta menziarahinya.

Di kesempatan itu, Ketua Pengarang Harakah telah menyampaikan sumbangan kepada Siti Fatma sejumlah RM1000 hasil kutipan wang derma yang dijalankan Harakahdaily selama ini.

Sementara sejumlah RM5000 diserahkan kepada wakil PSK-GMI, Norlaila Othman untuk mengisi dana kempen isteri-isteri tahanan ISA untuk membebaskan tahanan ISA.

Terdahulu Norlaila Osman yang memberitahu maklumat berhubung kejadian tersbeut berkata, Aina berada dalam keadaan koma disebabkan terjatuh di rumahnya semalam.

Dalam kejadian semalam, pesakit yang tinggal bersama ibunya, Siti Fatma Masrun, di Hulu Langat, terus pengsan biarpun tidak serius semasa terjatuh.

"Saya difahamkan oleh doktor yang merawatnya semalam Aina berkemungkinan mengidap darah beku dalam otak sejak kecil lagi.

"Jadi apabila dia jatuh berkemungkinan darah bekunya itu mpecah dan merebak ke seluruh otak hingga menyebabkan dia pengsan dan seluruh organnya tidak berfungsi," cerita Norlaila.

Norlaila yang melawat Aina hari ini berkata, Aina dalam kritikal dan bergantung kepada mesin jangka hayat," katanya.

"Paling menyedihkan ayahnya tidak mendapat kebenaran untuk dibawa ke hospital walaupun anaknya dalam kritikal" katanya.