"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Thursday, November 12, 2009

Baiah Dalam Politik...

Bila tidak faham apa itu ISLAM, maka ramai yang mengasingkan Islam dari kehidupan seharian. Islam itu hanya amal ibadat. Selain daripada itu urus jual beli,undang-undang, mencari rezeki sehinggalah politik ia terasing dari Islam.

Ada yang berpendapat Islam bersih, politik itu kotor. Teringat kepada Almarhum Fathi Yakan yang pernah menimbulkan kontroversi berkaitan penglibatan gerakan Islam dalam pilihanraya. Satu ketika dahulu beliau tidak bersetuju menyertai pilihanraya, kerana ia merupakan perkara yang baru dan tidak pernah berlaku di zaman baginda Rasullah SAW. Namun setelah setelah sering gagal untuk menyatakan Islam kepada pemerintah, beliau akhirnya akur pilihanraya adalah satu-satunya wadah penting yang dapat menguasai negara dengan Islam jika menang.

Begitu juga di Malaysia, suatu ketika dahulu ramai golongan agama menolak penyertaan dalam pilihanraya. Ramai ulama dan golongan agama menaruh harapan pada UMNO mudah-mudahan Islam terbela di Malaysia. Tapi selepas Sdr Anwar Ibrahim dipecat dan dipenjarakan, ramai ulama dan golongan agama bersuara. Antaranya Ust Harun Din,Ust Ismail Kamus, Almarhum Ust Ishak Baharom, Ust Taib Azamuddin dan ramai lagi.Mereka memilih PAS wadah perjuangan untuk menegakkan Islam di Malaysia.

Inilah nilai politik dalam gerakan Islam. Bukan sekadar kuasa,tetapi ada tanggungjawab yang lebih BESAR kepada Allah.

Tapi mutakhir ini timbul isu bai'ah dalam PAS. Sesiapa yang menjadi ahli PAS sepatutnya faham kenapa mereka memilih PAS. PAS adalah satu wadah perjuangan dalam Islam. Bagi menjaga AMANAH kemenangan kurniaan Allah ini tidak mustahil perlunya bai'ah. Jika tidak berani berbai'ah JANGAN JADI CALON PAS!. Walaupun TG Nik Aziz menafikan wujudnya bai'ah dalam PAS,sebenarnya bai'ah cerai bukanlah perkara baru dalam gerakan Islam.

Mujahidah yang sentiasa harum namanya di bibir pencinta gerakan Islam, Almarhumah Zainab Al-Ghazali al-Jubaili pernah melontarkan untaian mutiara kata kepada para calon suami sebelum mendirikan istana cinta. Beliau tegas menyatakan pendirian bahawa perkahwinan penting, namun ia tidak lagi sepenting itu lagi jika ia bertembung dan menyimpang dari tujuan dakwah yang menuntut janji demi sebuah perjanjian Rabbani yang abadi.

"...Mari kita berjanji, berjanji sepenuhnya antara seorang lelaki dan wanita, wanita yang pada berumur 18, memberikan keseluruhan hidupnya untuk Allah dan dakwah. Sekiranya ada pertembungan antara kontrak perkahwinan ini dan dakwah, maka perkahwinan kita akan tamat, tetapi dakwah akan sentiasa bertunjang dalam diriku..."

Inilah bai'ah Zainab Al-Ghazali. Hatta jika ada halangan dalam berdakwah pun sanggup diputuskan ikatan perkahwinan ini. Apatah lagi jika KHIANAT dalam perjuangan Islam, para muslimah isteri calon PAS sepatutnya mencontohi tauladan yang ditunjukkan oleh Zainab Al-Ghazali ini.

Tauladan inilah yang dicontohi Ketua Dewan Muslimat PAS, Nuridah Mohd. Salleh dengan mengeluarkan kenyataan -
  • "Kami sangat setuju dengan bai'ah ini, ikrar ini bukan bermakna mereka tidak sayang tetapi satu istiqamah terhadap parti, perjuangan ini satu amanah. "Bagaimana mereka kasihkan isteri, begitu juga mereka perlu kasih parti... sama kasihnya," .
Semoga Muslimat PAS mendapat keredhaan Allah dan tergolong dengan mujahidah gerakan-gerakan Islam yang sebelumnya.

Tujuan Baiaah Taalik Adalah Memerangi Politik Wang

Hari ni saya mendapat panggilan telefon dari seorang wartawan dari Malaysiakini. Saya berterima kasih terhadap panggilan tersebut. Beliau telah menulis sebuah artikel berdasarkan temu bual beliau dengan saya yang berlangsung tidak lebih dari 10 minit kerana kesibukan saya (minta maaf pada Malaysiakini). Artikel beliau boleh di baca di sini.

Saya dilaporkan berkata :
Sebenarnya panjang lagi yang saya katakan tapi mungkin tidak dimasukkan kerana tidak mahu artikel itu menjadi panjang.

Butir2 Penting Dalam Temubual Saya

Izinkan saya menyenaraikan butir-butir penting yang terkandung dalam temubual saya yang tidak dapat dimasukkan dalam artikel Malaysiakini tersebut kerana saya rasa mereka tidak mahu artikel tersebut menjadi panjang sangat :
  1. Saya menyokong penuh Baiaah Taalik ini. Kalaupun ianya bunyi seperti zalim tapi ianya KEPERLUAN memandangkan keadaan yang "Dharurat".
  2. Tujuan Baaiah Taalik ini adalah memerangi politik wang Barisan Nasional. Dengan adanya baaiah ini, maka iman para wakil2 rakyat PAS lebih terjamin dari segi kekuatan melawan godaan syaitan.
  3. Kiranya Barisan Nasional setuju berhenti dari amalan politik wang, nescaya PAS pun akan berhenti amalan ini.
  4. Setakat ini tiada seorang pun isteri kepada wakil-wakil rakyat PAS yang telah tercerai taalik hasil dari Baiaah ini.
  5. Ianya jelas senjata yang ampuh memerangi politik wang Barisan Nasional serta percubaan mereka membeli wakil2 rakyat PAS.
  6. Pemimpin PAS tidak sepatutnya malu dengan perkara ini kerana ianya diadakan atas dasar terpaksa dan ada keperluan yang serius. Bukannya Baiaah ini diadakan saja-saja atau suka-suka tetapi bertujuan memelihara amanah rakyat dan ahli pada wakil-wakil rakyat mereka.
  7. Sepatutnya yang dimarahi adalah amalan politik wang Barisan Nasional, bukan baiaah taalik PAS ini. Sumbernya adalah perangai Barisan Nasional dengan politik wang mereka.
  8. Sebenarnya BN bengang. Dengan adanya Baaiah Taalik ni, rancangan mereka untuk menjatuhkan kerajan PAS Kelantan selepas 2004 gagal segagal-gagalnya. Sekarang pun sama.
HAHAHAHAHAHAHA...!!!

Percubaan Membeli Wakil2 Rakyat PAS ni Dah Lama

Waktu saya berkempen di Pilihanraya Kecil DUN Asahan sekitar 1996, saya telah ditempatkan di sebuah rumah bersama-sama dengan ADUN Wakaf Baru pada masa itu bernama Hj Ramli.

Waktu itu heboh cerita Ku Li sedang cuba membeli ADUN PAS untuk melompat ke UMNO supaya kerajaan PAS Kelantan tumbang. Waktu itu, sebelum pilihanraya Pulai Chondong.

Nama Hj Ramli ini pada mulanya telah disebut oleh Tok Guru sebagai salah seorang yang didatangi orang untuk membeli beliau supaya melompat ke UMNO. Tapi Hj Ramli kata kalau dia terima tiga juta ni nanti seluruh keturunan dia akan dimaki dan dikeji orang dengan perkataan "Menate Tigo Juto".

Takdir Allah SWT selang beberapa hari setelah Tok Guru membuat pengisytiharan tersebut, saya bertemu sendiri dengan Hj Ramli sewaktu Pilihanraya Kecil DUN Bukit Asahan yang mana calon PAS yang awalnya telah meninggal dunia.

Hj Ramli menceritakan pada saya, orang yang dihantar itu kemungkinan orang Tengku Razaleigh dan dia datang rumah Haji Ramli pada pukul 3 pagi. Dalam dia berborak dia berkata takkah Hj Ramli merasakan dirinya berharga 2 atau 3 juta.

Tapi, Hj Ramli Wakaf Baru terus menolak tanpa ragu2 dan orang itu kelam kabut lari.

Contoh kedua adalah waktu kempen 2004. PAS Johor berjaya menangkap secara jelas 2 orang wakil UMNO yang sedang cuba membeli calon PAS supaya menarik diri.

Dan banyak lagi percubaan2 yang di buat UMNO menjadikan baiaah taalik ini satu keperluan, bukan sebab kita suka-suka nak buat.

Orang Sponsor Tok Guru Naik Haji

Saya juga ditanya berkenaan dengan tajaan haji Tok Guru Nik Aziz. Saya kata, kalau ada rasuah sila buat laporan pada SPRM. Apa nak susah.

Kalau saya ada duit pun saya akan sponsor Tok Guru ke Mekah dan Madinah. Semua ahli PAS dan penyokong PAS bersemangat begitu.

Kepada kepimpinan PAS, tak perlu nak menyorok atau nak malu. Terus terang sahaja. Kita tak paksa ahli kita jadi calon pilihanraya. Kalau mereka tak setuju dengan baiaah tersebut, maka mereka boleh pergi dan tidak menjadi calon PAS.

Kepada orang2 yang komplen pasal Baiaah Taalik ni, berhenti komplen. Kalau kau tak suka cara ini, cuba bagi satu cara lain yang mampu membanteras UMNO/BN dari membeli wakil2 rakyat PAS.

Keadilan dan DAP pun mesti lakukan baiaah taklik ini, pada pendapat saya.

Wallahualam bissawab

Tulang Besi

Rasuah: Pendedahan terbaru Ahli Parlimen PKR

Teks Ucapan Debat Bajet oleh YB Wee Choo Keong, Ahli Palimen Wangsa Maju, pada 5 hb November 2009.

Tuan Yang di-Pertua,

Saya berdiri untuk mengambil bahagian dalam debat Bajet 2010.

Saya menyokong slogan “RAKYAT DIDAHULUKAN” yang disarankan oleh PM. Akan tetapi, nampaknya ia adalah satu slogan kosong sahaja kerana campurtangan oleh “UMNOputras” dalam pentadbiran Kerajaan termasuk DBKL.

Contoh : Danau Kota Uptown Pasar Malam di Wangsa Maju

Adanya 500 penduduk di kawasan Danau Kota, Wangsa Maju telah menandatangani satu petisyen untuk menentang terhadap Pasar Malam Danau Kota Uptown di Wangsa Maju di mana ia beroperasi setiap malam dari 10 malam hingga 4 pagi berhampiran dengan kawasan perumahan. Jam operasi ini adalah tidak pernah didengar dalam masyarakat tamadun mana-mana kecuali “Boleh Land” ini. Petisyen itu telah diserahkan kepada Datuk Bandar KL pada Julai 2009. DBKL bukan setakat tidak mengambil tindakan untuk memindahkan pasar malam dari kawasan perumahan, dalam masa kini, DBKL telah meluluskan 30 gerai tambahan untuk UMNOputras. Adakah ini in line dengan slogan BN “Rakyat Didahulukan”? Saya diberitahu bahawa UMNOputras ini telah menyewakan 30 gerai-gerai tambahan ini dengan sewaan RM1,000 setiap bulan. Tukarlah slogan ini kepada “UMNOputras DiDahulukan”.

Tuan Yang di-Pertua

Pasar Malam yang beroperasi sehingga 4 pagi dalam satu kawasan perumahan adalah tidak boleh diterima kerana ia telah menyebaban pelbagai gejala sosial. Indeks jenayah juga telah meningkat di Wangsa Maju. Ia menyebabkan kesesakan lalu lintas. Kereta-kereta diletak di depan gate rumah menyebabkan masalah akses kepada penduduk. Ia juga menyebabkan pencemaran bunyi (bising – gangu kacau dan sebagainya) “noise pollution” di kawasan itu. Fakta semua ini telah menyebabkan harga rumah di kawasan Danau Kota jatuh dengan banyak.

Saya ada terima banyak aduan dengan masalah dengan penjaja meletakkan kerusi dan meja di atas jalan awam di mana ia telah menimbulkan banyak masalah di Wangfsa Maju dan juga mengacam keselamatan awam. Sudah ada satu contoh yang ketara di Selangor beberapa tahun lepas dimana orang awam di langgar dengan kereta dan mati. Saya berharap DBKL mengambil tindakan dengan segara diatas perkara ini unutk kepentiongan orang awam.

Dengan melihat kesan tak sensitif oleh DBKL terhadap penduduk-penduduk di Danau Kota, slogan “Rakyat DiDahulukan” adalah satu slogan kosong.

Tuan Yang di-Pertua,

Mungkin Datuk Bandar tidak berani untuk mengambil tindakan kerana UMNOputras adalah dalang sebaliknya. Saya tahu bahawa Datuk Shafie Abdullah, setiausaha politik PM selaku Menteri Kewangan, yang sangat aktif dengan pentadbiran seharian DBKL. Saya diberitahu bahawa dia adalah de facto Datuk Bandar KL.

KERUSI DAN MEJA DI LETAKKAN ATAS JALAN RAYA

Saya ada menerima banyak aduan mengenai dengan kerusi dan meja di letakkan atas jalan raya dan tiada tindakan diambil oleh DBKL. Kegiatan ini mesti dihentikan dengan segara kerana ia menimbulkan banyak masalah kesesakan jalan raya dan menjejaskan keselamatan orang awam. Kita sudah ada bukti di Selangor bahawa orang awam telah dilangar oleh kereta dan mati.

Walaubagaimanapun, saya berharap bahawa Menteri Wilayah Persekutuan yang baru memberi penjelasan apakah tindakan untuk kepentingan rakyat akan diambil oleh DBKL untuk memindahkan pasar malam ini ke tempat lain yang jauh daripada kawasan kediaman dan kes kerusi danmeja telah diletakan di atas jalan raya.

Tuan yang di-Pertiua,

Datuk Shafie Abdullah, Setiausaha Politik Kepada PM

Saya mesti menarik perhatian PM melalui Dewan Yang Mulia ini bahawa kelakuan Datuk Shafie Abdullah adalah bertentangan dengan kepentingan PM dengan bercampur tangan dengan pentadbiran seharian DBKL. Saya ingin menanya samada YAB PM ada memberi arahan kepada Datuk Shafie untuk mentadbir DBKL secara langsung atau tidak langsung untuk menjadikan Datuk Ahmad Fuad, Datuk Bandar KL sebagai seorang “puppet”nya.

Nampaknya Datuk Shafie ada banyak “free time” untuk memain politik di DBKL dan kawasan Wangsa Maju dan kawasan lain. Saya tahu dia memain politik “on the ground” kerana dia ada niat menjadi popular supaya dia mencapai matlamatnya untuk menjadi Menteri taka lama lagi. Dia memang amat ambitious seperti Norza, bekas Setiausaha Politik Menteri Kewangan yang telah di tuduh di Mahkamah di Pahang kerana rasuah.

Saya berharap Datuk Shafie Abdullah, seorang UMNOputra, sila mengambil perhatian kedudukan sekarang sahabat karibnya, Norza.

MR “POLITICAL TOLL”

Saya telah dapat banyak “rumours” terhadap Datuk Shafie ini. Dia amat berkuasa kerana kedudukannya sebagai setiausaha PM selaku Menteri Kewangan. “This “Mr Political Toll” has been dropping PM name every corner of Malaysia.”, dengan izin.

Dia telah dapat satu gelaran yang hebat dan sesuai iaitu “MR POLITICAL TOLL”. Saya tak faham apa maksud “MR POLITICAL TOLL”. Toll jalan, saya faham! POLITICAL TOLL, saya tak faham. Samada maksud “Toll” ini adalah kutipan Toll untuk perjalanan ke pejabat PM atau Menteri Kewangan? Kemungkinan YAB PM lebih faham atau teliti mengenai apa maksub gelaran “MR POLITICAL TOLL” yang telah dianugerahkan kepada Setiuasahanya, Datuk Shafie!.

Saya ingin memberi amaran kepada Datuk Shafie jangan bermain politik di DBKL – hand off DBKL let the officers do their work without interference. Keep your “Political Toll” to Kementerian Kewangan dan Pejabat Perdana Menteri. DBKL adalah untuk menjaga kepentingan wargakota di Wilayah Persekutuan dan bukan kepentigan politik “Mr Political Toll”, Datuk Shafie Abdullah.

Saya ingin memberi satu contoh yang amat jelas terhadap percampuran tangan dengan pentadbiran harian DBKL oleh Si Political Toll ini (Datuk Sahfie Abdullah). Pengawai tinngi telah berjanji untuk mengambil tindakan terhadap struktur haram yang dibina oleh Restoran Rashatini di Seksyen 2, Wangsa Maju. Gerai penjaja ini adalah dibina di atas tanah kerajaan tanpa kebenaran dan telah menduduki atas kaki-lima (pavement) dengan tiada ruang untuk orang awam berjalan. Gerai itu memlebihi 10 kaki x 30 kaki yang dibenarkan dibawah undang-undang kechil DBKL. Saya telah diberitahu oleh pegawi tinggi DBKL bahawa DBKL tidak boleh mengambil apa-apa tindakan sehingga DBKL dapat kebenaran daripada Mr Political Toll ini. Hebatnya kuasa Mr Political Toll ini sampai pegawai tinggi DBKL pun takut kepada dia.

Kerana campur tangan politik “poltical interference” oleh Mr Political Toll sehingga hari ini (sudah 5 bulan) tiada apa-apa tindakan diambil oleh DBKL terhadap struktur haram tersebut.

Tuan Yang Di-Pertua,

Berani saya cakap dengan terus terang bahawa “the 4th Floor Syndrome” masih wujud di Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan. Saya fikir bahawa “4th Floor syndrome ini wujud pada zaman Kerajaan “Tertidur” sahaja. Saya berharap PM mengambil perhatian terhadap “Mr Political Toll” ini dan kuncu-kuncunya.

Tuan Yang di-Pertua,

Saya bersetuju dengan PM semasa beliau menyatakan bahawa “Kerajaan meikul tanggungjawab besar untuk memastikan bahawa hasil Negara dinikmati oleh seluruh rakyat secara adil dan saksama.”

Tuan Yang di-Pertua,

Pentadbiran Suruhanjaya Sekuriti

Unico Holding Bhd (UHB) telah ditubuhkan untuk masyarakat orang Tiong Hua tetapi sarikat ini telah dipergunakan oleh pengrahnya, Tan Sri Ngan Ching Wen an kuncu-kuncunya iaitu, Teoh Hock Chai @ Tew Hock Chai, Dr Yeong Cheong Thye @ Yeong Yun Chai, Lim Guan Teik untuk kepentingan mereka sendiri. Mereka telah mengabaikan masyarikat orang Tiong Hua. Mereka mengunakan pelbagai taktik-taktik perniagaan kotor dan Unico Holding telah dijadikan sebuah syarikat persendirian Tan Sri Ngan Ching Wen dan kuncu-kuncunya.

Mereka ini adalah “corporate crooks” yang mesti di “flushed out from our corporate world” to protect members of the public from being cheated by these corporate crooks, dengan izin.

Tan Sri Ngan Ching Wen

Semenjak pertubuhan UNICO Holding Bhd, Tan Sri Ngan Ching Wen selaku pengarah dari tahun 2000 hingga 2002 selepas diiystiharkan sebagai seorang bankrupt, sehingga sekarang, telah melanggar beberapa undang-undang termasuk (i) Section 132 (1) Akta Syarikat 1965 dengan tidak melaksanakan kewajipan untuk kepentingan yang terbaik untuk Unico Holding Bhd, susidiarinya and syarikat-syarikat berkaitannya telah melanggar kewajipan fidusiarinya terhadap Unico Holding Bhd, (ii) mengambil tindakan untuk memudaratkan kepentingnan minoriti di Unico Holding Bhd (iii) memasuki beberapa transaksi-transaksi parti berkaitan yang tidak dikemukakan kepada penguatkuasa dan (iv) melanggar beberapa kesalahan-kesalahan termasuk insider trading melanggari Capital Market and Services Act 2007.

Contoh yang amat jelas :

Projek Di Xi-an Negara People Republic of China

Deposit Sungguh-sungguh (Earnest Deposit) / Pelanggaran Amanah Jenayah (Criminal Breach of Trusts)

Pada 18.9.2009, ia adalah didedahkan dalam mesyuarat umum tahunan Unico Holding Bhd bahawa Tan Sri Ngan Ching Wen telah mendapatkan satu pinjaman daripada Unico Holding Bhd, menerusi subsidiari Unico Holding Bhd iaitu Shanghai Orchid Garden Properties Development Co. Ltd berjumlah RMB10 juta dengan alasan untuk membayar deposit untuk mendapatkan satu projek pembagunan di Xi’an untuk Unico Holding Bhd.

Tan Sri Ngan telah melanggari undang-undang dengan mendapatkan satu pinjaman peribadi daripada syarikat dan seterusnya, sampai sekarang, deposit tersebut itu adalah tidak dapat dikesan dan dana itu telah disalurkan kepada satu syarikat yang dikawal oleh Tan Sri Ngan Ching Wen di Hong Kong, iaitu, Group 5 International Investment Ltd (“Group 5”). Pengarah-pengarah Group 5 adalah Tan Sri Ngan Ching Wen, Lim Guan Teik and Yeong Cheong Thye. Ini adalah satu kesalahan “criminal breach of trust”.

Saya juga difahamkan bahawa penipuan dan pelanggaran undang-undang yagn telah dilaporkan kepada Suruhanjaya Sekuriti tetapi sehingga kini tiada apa apa-apa tindakan diambil. Inikah “Rakyat DiDahulukan” oleh Kerajaan “1 Malaysia”? Saya berharap bahawa YAB PM selaku Menteri Kewangan boleh memebri penjelasan apakah tindakan akan diambil oleh Suruhanjaya Sekuriti terhadap “corporate crooks” terebut demi menjaga kepentingan pemengang saham kecil di dalam Negara.

Kami menyeru pihak pihak berkuatkuasa, termasuk polis, Securities Commission dan Surahanjaya Syarikat Malaysia untuk mengambil tindakan trhadap “corporate crooks “ tersebut dengan segara. .

Tuan Yang di-Pertua,

Bagaimana kekayaan Negara dapat dinikmati oleh rakyat dalam keadaan yang adil dan saksama semasa dana Negara adalah dipersalahgunakan dan disedut keluar oleh individu atau syarikat-syarikat menggunakan dokumen yang tidak sah?

Ministry of Science, Technologies and Innovations

TechnoFund – Venturepharm asia Sdn Bhd


Sebagai contoh, Kementerian Science, Technologies and Innovation (MOSTI) semasa berurus dengan TechnoFund juta-juta Rnggit telah diagihkan dengan tiada kawalan kepada syarikat penyelidikan palsu. Venturepharm Asia Sdn Bhd (Venturepharm), satu syarikat yang dimiliki dan dikawal oleh Madam Grace Chen Oyan Yun Shai, yang berasal dari Taiwan. Venturepharm menggunakan satu perjanjian palsu yang telah ditandatangani dengan XLW Inc di USA untuk membuat penyelidikan bio-feed. XLW Inc adalah tidak wujud. Dengan tiadanya proses pencarian dan siasatan yang sewarjanya, MOSTI telah memluluskan Technofund berjumlah RM5.36 million kepada Ventruepharm. Dalam tempoh satu tahun, MOSTI telah membayar sejumlah RM2.3 million dengan tiada “due diligent”.

Saya telah memberi semua maklumat-maklumat yang terperinci termasuk Joint Venture agreement, emails dalam sessi Parlimen terdahulu berkenaan penipuan Venturepharm dan juga telah memberi bukti-bukti dokumen kepada Menteri MOSTI, sehingga sekarang, MOSTI belum mengambil apa-apa tindakan untuk mendakwa pengarah-pengarah Venturepharm atau mengambil apa-apa tindakan untuk menuntut wang rakyat sejumlah RM2.3 million yang ditipu oleh Grace Chen Oyan Yun Shai.

Apakah tindakan akan di ambil oleh MOSTI terhadap pengarah Venturepharm ia itu Grace Chen Oyan Yun Shai?

Tuan Yang di-Pertua,

Venturepharm Asia Bhd dan Madam Chen Oyan Yun Shai bukanlah menipu MOSTI sahaja ia juga ada terlibat dengan Kementerian Pelancongan.

Saya menyeru Menteri Perlancongan untuk memberi penjelasan:

Memandangkan pembantu peribadi terdahulu Menteri, iaitu Madam Ivy See adalah seorang pengarah eksutif Daley PR, adakah ia mempunyai satu conflict of interest terhadap Menteri semasa memberi kontrak pengiklanan kepada Daley PR untuk kerja-kerja pengiklanan di China?
Apakah alasan-alasan tender pertama Malaysian Pavilion Project dibatalkan selepas Menteri mengambil jawatan sejak April 2009?

Apakah alasan-alasan sementara akhir bulan June 2009 Venturepharm telah dianugerahkan dengan kerja pembinaan Malaysian Pavilion di mana ia tidak mempunyai rekod dalam kerja pembinaan semasa Venturepharm telah didedahkan di Parlimen dengan terlibat dengan penipuan MOSTI untuk mendapatkan TechnoFund?

Adakah ia mempunyai apa-apa perbezaan (variation order) dengan jumlah RM10 to 20 million untuk Malaysian Pavilion project?

Sekian, terima kasih.

Nota:

Kerana masa tidak cukup, Speaker telah hadkan masa 12 minit untuk saya mengucap. Ada banyak isu-isu penting tidak boleh di bahas. Saya akan bahawa isu-isu yang belum di bahas kepada peringkat Perbahasan Jawantkuasa Parlimen dalam tempoh dua minggu lagi. Terima kasih.

Sumber - KLPos.com

Sapa Kata Saya Tak Pernah Telefon Hasan Ali? SMS Saya Pada Beliau Tak Pernah Berjawab

Jawatan saya dalam parti masih lagi Pegawai Khas pada Pesuruhjaya Selangor. Saya sebelum ini biasa menghantar SMS pada Dato’ Hasan. Cumanya, saya tak pernah dapat apa-apa respon dari Dato. Juga, kalau telefon pun, ingat senang ke nak tembus pada Dato’? Biasanya kalau saya telefon pun jarang Dato’ Hasan jawab. Jadi, kita pun malaslah nak call sebab kita ni sapa. Orang kebanyakkan sahaja. Bukan macam Dato’ orang bangsawan.

Semenjak pendedahan saya pasal konspirasi menukar barisan ADUN PAS di Selangor, saya ada berkomunikasi dengan beberapa AJK Dewan Harian. Dan bagi saya amat bermakna kerana ada beberapa isu yang saya tidak publish selepas saya merujuk kepada sumber2 ini. Namun sejak akhir-akhir ini, sms saya sudah tidak berjawab. SMS saya sudah berhenti dari dijawab oleh orang2 dari Dewan Harian ini.

Sepanjang “review” Dato’ Hasan seluruh Selangor selepas Mesyuarat Khas, nama saya tidak lekang dari mulut Dato’. Dan, dalam perjumpaan dengan blogger UMNO di rumah beliau tempohari pun nama saya disebut. Dan, apabila disebut nama saya, selepas itu diberitahu saya tak pernah telefon beliau. Tak pernah hubungi beliau dsbnya.

Tujuannya hendak memberitahu bahawa maklumat saya ni semua tak betul sebab tak pernah rujuk pada beliau. Habis tu, yang jumpa kat Mekah masa 10 Ramadhan terakhir pada tahun 2008 tu apa? Bukan jumpa beliau?

Kita kalau sudah sms pun tak jawab, malaslah nak telefon lagi. Kita rujuk sumber lain. Tapi, sumber lain pun dah berhenti layan kita. Tiba2 keluar kata Tulang Besi tak telefon la, tak rujuk la. Sampai bila nak auta ni saya pun tak tahu.

Saya 100% yakin pendedahan saya dalam Malaysiawaves benar. Misalnya, pendedahan saya berkaitan dengan percubaan Usop Ludin hendak menukar barisan ADUN PAS di Selangor. Ada dari JK Dewan Harian Perhubungan Negeri mencuba menelefon saya dan saya telefon balik.

Tapi, telefon bukan sebab nak bantai saya kata saya salah dan maklumat saya ni bohong. Dia telefon sebab nak suruh saya bagitau mana saya dapat maklumat tersebut. Tak payah dedah semua perbincangan tersebut. Cukup saya kata, maklumat tu tepat sampai terpaksa mereka menelefon saya untuk mencari sumber maklumat.

Saya tarik artikel tu pun sebab atas permintaan sumber saya, bukan saya nak tarik sangat pun. Saya lindungi siapa sumber saya dan dimana sumber saya berada. Banyak lagi kalau saya nak dedah. Cuma dalam file saya lagi belum dedah. Tunggulah.
Jadi, tak perlulah nak bersandiwara lagi. Bila kita dah call dan sms pun tak layan, tiba2 nak marah kita sebab kita tak hubungi mereka.

Kalau dah jahat tu tetap jahat. Hubung atau tak hubung pun, memang tetap jahat. Minta janganlah bawak cerita yang bukan2 macam ni. Tak elok.

Kalau cerita saya tak betul, nah saya cabar pada Dato Hasan dan seluruh Dewan Harian PAS Selangor untuk membetulkan saya.

Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan.

Tulang Besi

PAS Mungkin Hilang Kelantan dan Kedah - Dr Shamsul Amri Baharuddin

Penganalisis politik, Prof. Datuk Dr. Samsul Amri Baharuddin berkata, Abdul Hadi selaku Presiden mempunyai tempoh enam bulan untuk mengembalikan semula sokongan rakyat dan memulihkan imej parti yang dilihat semakin negatif jika ingin mengelak perkara itu daripada berlaku.

Pas mungkin kehilangan Kelantan dan Kedah PRU Ke-13?
Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA
mohdasron.mustapha@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 9 Nov. - Penguasaan Pas di Kelantan dan Kedah mungkin berakhir pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 jika parti itu gagal meraih kepercayaan rakyat yang kini dilaporkan tidak lagi menyokong kepimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Penganalisis politik, Prof. Datuk Dr. Samsul Amri Baharuddin berkata, Abdul Hadi selaku Presiden mempunyai tempoh enam bulan untuk mengembalikan semula sokongan rakyat dan memulihkan imej parti yang dilihat semakin negatif jika ingin mengelak perkara itu daripada berlaku.

"Situasi ini adalah sesuatu yang serius dan wajar dibimbangi Abdul Hadi. Rakyat hilang kepercayaan terhadap beliau kerana masalah dalaman yang berpanjangan selain kegagalan Pas berperanan dengan lebih penting dalam pembangkang,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini semalam.

Samsul berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pendedahan Pensyarah Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya (UM), Prof. Madya Dr. Abu Hassan Hasbullah pada seminar Memperkasakan Pas kelmarin.

Abu Hassan ketika mendedahkan hasil kajiannya terhadap 2,100 responden berkata, 633 orang muda berusia antara 21 dan 30 tahun hilang kepercayaan terhadap Abdul Hadi berbanding hanya 67 yang menyokong.

Selain itu tambahnya, 519 orang daripada golongan yang berusia 31 hingga 40 tahun turut berpandangan negatif terhadap kepimpinan Pas berbanding hanya 181 orang yang positif.

Mengulas lanjut Samsul Amri memberitahu, elemen yang menyumbang kepada krisis dalaman Pas telah lama wujud kerana keanggotaan ahlinya terdiri daripada pelbagai latar belakang dan pendidikan.

"Lebih daripada itu, Pas sendiri gagal berfungsi seperti yang diharapkan oleh penyokongnya. Pertelingkahan di Selangor dan Kedah membuktikan parti ini tunduk kepada rakan pakatan mereka. Ini tidak disukai khususnya pengundi Melayu,'' jelasnya.

Pendapat itu disokong seorang lagi penganalisis politik, Prof. Datuk Dr. Zainal Kling bahawa Pas akan kehilangan apa yang dinikmatinya pada PRU Ke-12 lalu jika masalah dalaman, hilang sokongan dan imej negatif tersebut tidak dapat ditangani dengan segera.

Katanya, Pas tidak mempunyai banyak masa kerana UMNO sendiri telah mengambil langkah ke hadapan dan dilihat semakin memperoleh semula sokongan rakyat di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Imej yang negatif dan hilang sokongan berpunca daripada banyak sebab. Antaranya percanggahan dalam pakatan pembangkang di mana Pas yang sepatutnya lebih dominan banyak mengalah dan seolah-olah menjadi kuda tunggangan.

"Masalah dalaman walaupun reda sekejap tidak bererti telah selesai. Ramai yang menyedari ia persefahaman yang rapuh antara Abdul Hadi dan Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat,'' ujarnya.

Menurutnya, kini bergantung kepada pucuk pimpinan Pas untuk melakukan perubahan seperti yang diinginkan rakyat jika mereka masih lagi bercita-cita memerintah negara ini.

Sementara itu, pensyarah Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Mohamad Agus Yusoff menjelaskan, hilang sokongan dan imej negatif adalah satu proses biasa dalam mana-mana parti politik.

Katanya, apa yang mustahak ialah setiap parti politik perlu memahami aspirasi ahli dan dalam konteks Pas, Abdul Hadi harus selari dengan apa diingini ahlinya serta rakyat keseluruhan yang sebelum ini menyokongnya.

Mengenai hasrat penyokong parti itu yang ingin Pas berdiri sendiri tanpa perlu bersatu dengan DAP, Mohamad Agus menjelaskan, perkara itu mustahil jika parti tersebut bercita-cita ingin menerajui kerajaan Pusat.

"Pas akan mati jika berdiri sendiri. Persekitaran politik sekarang tidak boleh untuk Pas bersendiri walau sekuat mana pun mereka. Pas perlukan sokongan pengundi bukan Melayu dan tanpanya ia akan tetap menjadi parti pembangkang,'' katanya

Zul Kulim: Ahli Parlimen Berperangai "Anak-Anak"...

Dalam Konvensyen KeADILaN Pulau Pinang, DSAI telah menunjukkan ketegasan, siapa pemimpin yang malas, khususnya yang tak nak hormat dan ikut dasar parti, sila keluar dari parti!!!

Tidak ada yang pelik. ketegasan ini memang sudah disebut beberapa kali oleh DSAI dalam mesyuarat MPT. Namun kali ini mungkin sebagai signal keras ia disebut secara umum.

Kemudian Naib Presiden KeADILaN, YB Sivarasa Rasiah memperakui kenyataan tersebut dan 'mengkenenkan' kenyataan tersebut kepada YB Zul Nordin yang memang seringkali kontra dengan kenyataan parti. Dalam banyak hal dia secara sengaja mengeluarkan komen agar disiar media dengan komen yang bercanggah dan sering kali pula bersama dengan kenyataan pemimpin dan kelihatan seolah mendokong tindakan UMNO/Beer eNd.

Respon dari kenyataan tersebut, beliau mencabar Sivarasa supaya meletak jawatan sebagai Naib Presiden dan kemudian bertanding 1 lawan 1 dengan dia...

Kepada Zul Nordin ingatlah kenyataan pada media hendaklah difikirkan dulu bukan macam ayat ceramah. Perlembagaan parti tidak membenarkan perkara tersebut berlaku. sila klik sini.

Menurutnya yang disiarkan malaysiakini, menyatakan kononya itu akan jadi cara beliau membuktikan bahawa ahli parti menyokong beliau.

Kepada Zul Nordin ingatlah, kemenangan kamu di Kulim itu pun bukan kemenangan peribadi... Ingat tak kamu yang kamu membawa manifesto parti, 5 janji Anwar dan malah DSAI sendiri turun ke Kulim untuk memastikan kemenangan kamu. Kamu menang dengan janji DSAI. Maka kalau DSAI pun kamu tak hormat dan kamu nak buat 'otak' sendiri... maka kamu yang harus letak jawatan sebagai Ahli Parlimen!!!

Sudahlah... tumpu buat kerja dan jangan asyik nak mengarut dengan kenyataan yang sengaja menyonsang kenyataan dalam parti, sebabnya orang bukan bosan dengan kamu sahaja nanti. Orang ramai akan tengok kamu Ahli Parlimen Pakatan Rakyat, maka kalau asyik merapu orang akan salahkan Pakatan Rakyat...

Sumber - Che'gu Bard