"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, October 08, 2008

Anak saudara ADUN Lenggeng langgar lari ?

Entri Raya 1.

Dua hari sebelum raya, sewaktu aku menemani adik-adik lelaki bershopping di Melaka ayah telefon. Ayah bilang, suami Kak Linda (sepupu aku) meninggal. Dia eksiden di Lenggeng. Kami sekeluarga memang sangat, sangat terkejut. Mak-mak dan ayah-ayah bergegas ke Hospital Seremban untuk menuntut mayat selepas di post-mortem.

Ceritanya, lelaki yang memandu Harrier hitam baru itu sedang menelefon sambil memandu sehingga makan jalan arwah yang sedang menunggang motor. Orang kampung cerita, dagunya tersangkut pada cermin sisi kereta Harrier tersebut. Jadi dagunya hancur, tengkuk patah dan beberapa kecederaan teruk pada bahagian lain. 2 jam menanti polis untuk datang ke tempat kejadiaan. Mayat arwah hanya ditutup dengan surat khabar sementara menanti polis. 3 kali kami menelefon polis, baru lah mereka sampai. (aku benci polis malaysia)

Lelaki yang melanggar arwah lari dan meninggalkan keretanya di situ (kereta bapak dia) Dia takut akan dipukul oleh orang kampung. Dan yang sebenarnya, lelaki itu yang umurnya dalam lingkungan 20-an adalah anak saudara kepada Adun Lenggeng dan tidak mempunyai lesen memandu. Tidak beberapa lama, polis ke rumah lelaki tersebut bersama waran tangkap. Keesokkannya, keluarga lelaki yang melanggar arwah datang ke rumah dan memberi sumbangan RM1,000 dan meminta agar kes tidak di bawa ke mahkamah dan berjanji akan membayar RM300 sebulan kepada sepupu aku. Maaf, permintaan anda ditolak. Kami sekeluarga tetap mahu membawa kes ke mahkamah, tidak kira lah kau itu siapa.

Arwah meninggalkan seorang anak perempuan yang berumur setahun lebih. Setelah lebih 10 tahun berkahwin, barulah mereka dikurniakan cahaya mata. Tak sempat nak lihat anaknya itu membesar di depan matanya.

Allah itu sudah pun tetapkan jalan untuk kita. Siapa sangka, malam tadi arwah tidur di atas katil yang empuk, di alam dunia. Di malam keesokkannya, arwah tidur di bawah tanah, di alam kubur. Di soal itu ini. Ditimbang baik buruknya. Sekejap saja nyawa mahu terputus. Kita semua pun tidak kira tua muda, maut itu telah ditetapkan untuk kita.

Al-Fatihah untuk Arwah Abang Roseli.

-susudalambotol

Pangkalan TLDM Sepanggar pusat latihan Tun Razak / Atlantuya

KOTA KINABALU 7 Okt. - Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Sepanggar dekat sini dikenal pasti sebagai pangkalan yang sesuai dijadikan sebagai pusat latihan kapal selam.

Panglima Wilayah Laut Dua TLDM, Laksamana Pertama Syed Zahiruddin Putra Syed Osman berkata, pangkalan tersebut mempunyai infrastruktur lengkap dan berupaya dijadikan sebagai pusat latihan kapal selam di negara ini.

''Kita memang ada merancang pangkalan ini sebagai pusat kapal selam dan sebagai pusat latihan kerana pangkalan ini amat sesuai dan lengkap dengan infrastruktur yang diperlukan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Panglima TLDM Laksamana Datuk Abdul Aziz Jaafar hari ini bahawa TLDM bercadang menubuhkan sebuah pusat latihan kapal selam di pangkalannya di Teluk Sepanggar yang akan menempatkan dua buah kapal selam TLDM jenis Scorpene.

Menurut Syed Zahiruddin, pihaknya sentiasa bersedia dan menaruh keyakinan pangkalan TLDM di sini dapat dijadikan sebagai sebuah pusat latihan kapal selam yang unggul.

-Utusan Malaysia Online

Letter From Mr. Shaariibuu To RPK


Klik image to enlarge

English Version

I understand, Mr. Raja Petra has good personal character and has a good reputation and runs humanitarian activity.


I understand that the below issues were directly connected with murder case of my daughter:


- Who did arrange visa issue for my daughter while she visited in French?


- Who was attending in the trip to French and what did they do?

If it could make clear those issues, they would understand every thing. Why is there so much force and influence in the case? Because there was a serious issue. Thus they destroyed my daughter.

Unfortunately, they pressed down Mr.Raja Petra’s statement. I think this issue needs to get attention from international human right organizations.
He (RPK) shouldn’t be a victim of politic for justice. It would be justice if they release Mr.Raja Petra.

As we are, all Mongolian worry for him and his justice, we lack of information on truth and situation.


Signed:


Mongolian citizen:Shaariibuu Setev
06.Oct.2008

中文版


我知道拉惹柏特拉是一个好人,拥有极佳的声誉,同时从事着人道主义活动。
我了解以下课题直接跟我女儿命案有直接的关系:

— 当我女儿走访法国时,到底是谁在处理她的签证?
— 还有谁加入这趟法国之旅,而他们到底做了些什么事?

若这些问题可以厘清,他们就会理解所有的事情。为什么有这么多的外力介入到本案?其原因就是当中涉及严重的课题。所以他们将我女儿杀人灭口。

不幸的是,他们企图压制拉惹柏特拉的声明。我认为这项课题必须获得国际人权组织的关注。

他(拉惹柏特拉)不应该成为政治性正义操弄的受害者。他们释放拉惹柏特,正义才会得以伸张。

所有的蒙古人民都担忧他,以及他是否会获得正义的课题,我们缺乏真相和实际情况的资讯。

署名:
蒙古公民,沙里布(Shaariibuu Setev)
2008年10月6日

-SUSAN LOONE's blog

Makluman Untuk Semua

1 - Ayam keluaran Perak Duck yang dijual di Tesco didapati TIDAK HALAL dan telah disaman RM 5 juta. Disiarkan dalam NST ms 26 dan Berita Harian.

2. Terdapat benda asing dalam Coca-Cola yang belum dibuka.

3. Kopi Pahlawan - kopi yg dilaporkan mengandungi RACUN yang boleh MEMBAWA MAUT.

4. Bebola ikan yang diproses dari USUS KHINZIR keluaran - GSB Seafood Ent.

Sila war-warkan kepada semua.

Thanks & Regards,

-Ms Junaidah SHEIKH MOHD NAZRI BIN SHEIK ABU Unit Pengurusan Pengairan Bahagian Pembangunan Taman Jabatan Landskap & Taman PERBADANAN PUTRAJAYA

Parang Makan Tuan

IPOH 7 Okt. – Seorang perompak mati akibat mengalami cedera parah terkena parang sendiri selepas bergelut dengan wanita yang disamunnya di sebuah rumah di Taman Harmoni, Kampung Rapat di sini malam tadi.

Goi Wing Poh, 39, yang mengalami luka teruk di perut dan tangan sempat melarikan diri kira-kira 20 meter dari tempat kejadian sebelum ditemui mati di hadapan rumah seorang penduduk di taman tersebut.

Pemangku Ketua Polis Daerah Ipoh, Supritendan Idris Abdullah berkata, suspek sebelum itu cuba merompak dua beradik perempuan masing-masing berusia 45 dan 55 tahun yang mengusahakan sebuah restoran.

“Dalam kejadian pukul 11.30 malam itu, suspek yang dipercayai mengekori mangsa dari restoran mengambil kesempatan masuk ke dalam rumah apabila mangsa membuka pintu.

-Utusan Malaysia Online

TP - Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah...!!!

Padan muka... kau ingat orang pompuan sekarang macam dulu ke? amik kau rasakan..!

Nasib tak kena ngan Parang Nabur Dam..!

Tun Razak / Atlantuya - Mana Lebih Sesuai?

CARTAGENA (Sepanyol), 8 Okt (Bernama) -- Kapal selam kedua Malaysia jenis Scorpene dilancarkan oleh Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah di sini pada Rabu, mencatatkan satu lagi sejarah dalam usaha Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) untuk terus meningkatkan keupayaannya di tengah-tengah cabaran keselamatan maritim yang semakin bertambah.

Dalam cuaca yang cerah, "Tun Razak" secara rasmi dipertontonkan kepada dunia oleh Tuanku Nur Zahirah dalam satu upacara di limbungan Navantia di bandar raya pelabuhan ini, kira-kira 450km dari ibu negara Sepanyol, Madrid.

Tuanku Nur Zahirah, yang kelihatan anggun memakai jaket biru gelap dan berseluar panjang putih, diiringi oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, selaku Panglima Tertinggi Angkatan Tentera.

Sebagai meneruskan tradisi maritim, Raja Permaisuri Agong memecahkan botol di kemudi kapal, iaitu struktur mirip menara yang terdapat pada permukaan kapal selam itu, menandakan upacara pelancaran rasmi dan penamaan kapal berkenaan.

"Beta dengan ini menamakan kapal selam ini 'Tun Razak' dan melancarkannya. Semoga Allah merahmati dan melindungi semua yang belayar bersamanya," titah Tuanku Nur Zahirah.

Nama itu dipilih sebagai penghormatan kepada Perdana Menteri kedua Malaysia Tun Abdul Razak Hussein, seorang negarawan yang dikenang kerana sumbangan besarnya kepada kemerdekaan, pemodenan, pentadbiran dan pembangunan negara.

Doa selamat kemudian dibacakan.

Malaysia menempah dua kapal selam baru jenis Scorpene berharga RM3.4 bilion pada 2002 yang dibina secara bersama oleh DCNS dari Perancis dan syarikat pembuat kapal selam dari Sepanyol, Navantia.

Turut hadir pada majlis hari ini termasuk Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Abu Seman Yusop, Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Abdul Aziz Zainal, Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan Tan Sri Dr Wan Abdul Aziz Wan Abdullah, Panglima Tentera Laut Laksamana Datuk Abdul Aziz Jaafar, Duta Malaysia ke Sepanyol Datuk Naimun Ashakli Mohammad, Panglima Tentera Laut Sepanyol Admiral General Manuel Rebollo Garcia dan Pengerusi Navantia Juan Pedro Gomez Jaen.

Tetamu kenamaan kemudian meninjau Scorpene, sebuah kapal selam konvensional dengan panjang keseluruhan lebih 67 meter dan boleh beroperasi sehingga kedalaman lebih 300 meter. Kapal yang bergerak dengan tenaga diesel itu akan dikendalikan oleh 31 anak kapal.

Kapal selam pertama Malaysia, yang dinamakan "Tunku Abdul Rahman", sempena Perdana Menteri pertama Malaysia Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj, dilancarkan di limbungan DCNS di Cherbourg, Perancis, pada Oktober tahun lepas.

Ia dijangka ditauliahkan pada Januari 2009, menggunakan nama "KD Tunku Abdul Rahman", belayar pulang pada Mei dan dijangka tiba menjelang penghujung Julai 2009.

Kapal selam yang dilancarkan hari ini akan dikenali sebagai "KD Tun Razak" sebaik sahaja ditauliahkan pada Oktober 2009. Ia dijangka memulakan pelayaran ke Malaysia pada Januari 2010, dan tiba di tanah air dua bulan kemudian.

Dalam satu kenyataan, TLDM berkata kapal selam pertama Scorpene telah menamatkan ujian sistem kombat dan ujian validasi pelaksanaan di Perancis.

"Kapal selam ini sedang menjalani ujian di laut membabitkan pelatih Angkatan Kapal Selam TLDM. Ia dijangka berada di Malaysia menjelang pertengahan tahun depan dan bakal memeriahkan lagi sambutan Jubli Intan TLDM," menurut kenyataan itu.

Kedua-dua kapal selam Malaysia itu dijangka ditempatkan di Pangkalan TLDM bernilai RM690 juta yang bakal siap tidak lama lagi di Teluk Sepanggar, Sabah.

Sejumlah 142 anggota TLDM kini menjalani latihan di Brest, Perancis bagi menyiapkan mereka dengan tugas-tugas di dalam Scorpene.

Pemilihan bahagian mula esok, Lembaga Disiplin beri kata dua

KUALA LUMPUR:Menjelang persidangan perwakilan bahagian yang bermula esok, Pengerusi Lembaga Disiplin Umno, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail hari ini memberi amaran kepada ahli-ahli Umno yang bertanding tidak amalkan politik wang.

"Saya ingin memberi amaran kepada sesiapa yang bertanding, tidak bertanding atau minat seseorang calon supaya jangan gunakan wang," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Lembaga Disiplin di sini hari ini.

Kata beliau, tugas anggota pasukan pemantau ini adalah untuk memberi maklumat kepada Lembaga Disiplin jika adanya salah laku oleh anggota Umno sepanjang mesyuarat bahagian itu berlangsung.

Beliau turut mengingatkan kepada para calon yang bertanding untuk sebarang jawatan pada pemilihan bahagian dan juga pada pemilihan parti yang dijangka diadakan Mac ini supaya mematuhi tata etika yang ditetapkan, serta menjauhi amalan politik wang.

"Bagi ahli-ahli yang bertanding jangan nak sangat jawatan sampai guna wang. Saya minta kalau boleh ahli Umno jangan guna wang sebab bukan sahaja parti tetapi juga negara tidak akan dihormati.

"Pindaan (Tataetika pada 27 Mac lepas) ini penting supaya gejala politik wang dapat dikurangkan pada masa akan datang.

"Sekiranya cukup bukti, tidak kira siapa, kita tidak teragakagak untuk mengambil tindakan termasuk ahli yang memberikan aduan palsu," katanya dan menambah, peraturan tatetika itu telah diketatkan bagi mengelakkan berlakunya politik wang di kalangan anggota Umno.

Beliau berkata, mereka yang ingin bertanding perlu memastikan mengikut peraturan, contohnya untuk mengadakan jamuan seperti jamuan hari raya mereka mesti mendapat kebenaran Pengerusi Perhubungan Umno Negeri terlebih dahulu."

"Kita boleh agak niatnya kalau dia hanya beri duit raya pada perwakilan sahaja tapi tidak memberikan kepada mereka yang lain (yang turut menghadiri jamuan itu)," katanya.

Sebanyak 191 bahagian Umno akan mengadakan mesyuarat mereka mulai esok, selain membuat pemilihan calon bagi menjawat pelbagai jawatan di peringkat bahagian dan anggota Umno bahagian juga perlu membuat pencalonan untuk jawatan utama parti terutamanya calon presiden, timbalan presiden dan naibnaib presiden.

Sehingga kini Umno bahagian Machang dan Kimanis adalah antara dua bahagian Umno terawal yang akan mengadakan mesyuarat masing-masing pada Jumaat ini, diikuti dengan bahagian Tumpat dan Besut pada Sabtu.

Lebih 20 bahagian memilih Ahad ini untuk mengadakan mesyuarat masingmasing termasuk Umno Bahagian Pagoh, yang diketuai Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sementara itu, menyentuh mengenai laporan kes salah laku yang diterima oleh lembaga itu, Tengku Ahmad Rithaudeen berkata, jumlah aduan salah laku termasuk politik wang yang diterima oleh lembaga itu meningkat.

"Berbanding tahun lepas, statistik tahun ini meningkat dan saya berasa dukacita," katanya dan menambah sebanyak 521 aduan salah laku diterima oleh lembaga itu termasuk berkaitan dengan mesyuarat Umno peringkat cawangan.

"Aduan ini membabitkan pelbagai kesalahan termasuk 116 aduan berkaitan sabotaj dan politik wang," katanya.

Beliau berkata daripada aduan yang diterima itu, 54 kes aduan belum dimulakan siasatan, perlu dokumen tambahan (49), tiada tindakan lanjut (87), aduan di luar bidang kuasa Lembaga Dispilin (109), aduan baru (101) dan dalam pemerhatian (KIV) (lima).

Beliau berkata 29 kes yang disiasat mendapati tiada kes prima facie manakala bagi tertuduh yang dipanggil untuk tunjuk sebab adalah sebanyak 10 dan tertuduh yang didapati bersalah adalah 10 dan sembilan belum diputuskan.

-mSTAR Online

Isa Samad - I'm Back..!

Bekas naib presiden Umno Tan Sri Isa Samad dijangka akan masuk kembali ke gelanggang pertarungan walaupun belum mengumumkan jawatan yang akan ditandinginya dalam pemilihan parti Mac tahun depan.

Dihubungi Malaysiakini hari ini, Isa berkata, pengumuman mengenai perkara tersebut akan dibuat dalam masa beberapa hari lagi.

Ditanya sama ada beliau menunggu keputusan Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini untuk tidak mempertahankan jawatannya, Isa berkata:

“Apa kena-mengena dengannya, tidak adalah. Tunggulah sikit... Apabila sampai waktu, saya akan umumkan, dalam beberapa hari lagi.”

Bekas menteri besar Negeri Sembilan itu digantung keahliannya selama tiga tahun berhubung amalan politik wang dalam pemilihan Umno pada 2004 selepas menangi jawatan naib presiden.

Dalam pemilihan tersebut, Isa mendapat undi terbanyak mengatasi Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang masing-masing mendapat tempat kedua dan ketiga untuk jawatan tersebut.

Tempoh penggantungan Isa berakhir Ogos lalu.

Desas-desus menyebut Isa berminat merampas kembali jawatannya dalam pemilihan Mac ini.

Setakat ini antara pemimpin yang menunjukkan minat bertanding jawatan tersebut ialah ketua badan perhubungan Umno Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim, badan perhubungan Umno Sabah Datuk Seri Musa Aman dan timbalannya Datuk Shafie Apdal.

Mohd Ali bagaimanapun menawarkan diri untuk bertanding jawatan timbalan presiden, manakala Muhyiddin pula akan mengumumkan keputusannya Jumaat ini.

Muhyiddin, yang dijangka berminat jawatan nombor dua, diramalkan berganding dengan Datuk Seri Najib Razak selepas naib presiden itu dilihat seorang tokoh utama mempercepatkan peralihan kuasa Abdullah.

-malaysiakini

Tak Perlu Waran Geledah Rumah Raja Petra, Kata Pegawai Polis

PETALING JAYA, 8 Okt (Bernama) -- Seorang pegawai polis memberitahu Mahkamah Sesyen di sini hari ini bahawa tindakannya menggeledah kediaman pengendali dan penulis blog laman web Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamaruddin, adalah mengikut undang-undang dan tidak memerlukan waran.

Ketua Keselamatan Siber di Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Supt Victor San Jos, 39, berkata beliau mempunyai kuasa untuk menjalankan tugas itu selepas menerima arahan daripada ketuanya ACP Mohd Kamaruddin Md Din dan ia perlu dilakukan dengan kadar segera.

Katanya pemeriksaan itu yang dilakukan pada 2 Mei lalu di Sungai Buloh adalah mengikut Akta Hasutan yang tidak memerlukan sebarang waran geledah.

Beliau berkata demikian selepas peguam Gobind Singh Deo, yang mewakili Raja Petra, mempertikaikan tindakan Victor melakukan pemeriksaan tanpa menunjukkan waran geledah sedangkan, menurutnya, Seksyen 8 Akta Hasutan memerlukan pegawai berkenaan menunjukkan waran geledah ketika menjalankan pemeriksaan.

Jos menafikan bahawa pemeriksaan itu dilakukan tanpa mempedulikan peruntukan undang-undang yang sah dan cuai sebaliknya ia dilakukan mengikut cara yang betul.

Beliau adalah saksi ketiga pihak pendakwaan yang memberi keterangan pada hari ketiga perbicaraan Raja Petra yang menghadapi pertuduhan menerbitkan artikel berbaur hasutan.

Raja Petra, 58, didakwa melakukan kesalahan itu di rumahnya di No. 5, Jalan BRP 5/5, Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh. Artikel bertajuk "Let's Send the Altantuya Murderers to Hell" itu diterbitkan dalam www.malaysia-today.net pada 25 April.

Pertuduhan mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 itu membawa hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Raja Petra, yang kini ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam negeri (ISA) kelihatan tenang ketika dibawa ke mahkamah dari Kem Tahanan Kemunting Perak pada pukul 8.55 pagi dengan diiringi beberapa anggota polis.

Jos berkata pemeriksaan dilakukan di ruang membaca di tingkat atas rumah Raja Petra selama 40 minit.

Katanya beliau turut membuat senarai barang yang dirampas terdiri sebuah unit pemprosesan komputer (CPU) dan komputer riba milik Raja Petra, untuk ditanda dan telah meminta Raja Petra menandatangani senarai berkenaan sebelum menyerahkan salinan kepadanya.

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isterinya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail meluangkan masa kira-kira 15 minit untuk mengikuti perbicaraan itu, yang dijalankan di hadapan Hakim Rozina Ayob.

Perbicaraan disambung esok.

5 inisiatif Abdullah termasuk tubuh 3 suruhanjaya sebelum bersara

KUALA LUMPUR:Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu melaksanakan lima inisiatif termasuk menubuhkan tiga suruhanjaya sebelum melepaskan jawatan Perdana Menteri dan Presiden Umno Mac depan.

Ketiga-tiga suruhanjaya yang dimaksudkan Abdullah ialah Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Suruhanjaya Aduan Khas.

Jelas Abdullah, badan kehakiman perlu memperkukuhkan kedudukan dan kredibilitinya di mata rakyat.

"Saya akan membawa rang undang-undang ke Parlimen bagi menubuhkan Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman. Suruhanjaya ini akan diberi mandat untuk mencadangkan pelantikan para hakim dengan cara yang telus," katanya.

Selain itu, kata beliau, negara juga memerlukan sebuah institusi yang dapat memerangi gejala rasuah dengan efektif.

"Oleh itu, saya juga akan membawa rang undang-undang ke Parlimen untuk menubuhkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, yang akan mempunyai kuasa penyelidikan dan penguatkuasaan yang lebih besar berbanding kuasa yang sedia ada pada Badan Pencegah Rasuah," katanya.

Selain itu, Abdullah berkata, beliau juga akan menubuhkan Suruhanjaya Aduan Khas bagi memperkukuhkan integriti dan keberkesanan agensi penguatkuasaan.

"Tempoh saya sebagai Presiden Umno akan tamat pada bulan Mac 2009. Namun, ada beberapa inisiatif yang saya ingin laksanakan sebelum saya menyerahkan tugas dan tanggungjawab kepada bakal pengganti saya.

"Inisiatif-inisiatif ini adalah penting untuk membolehkan negara kita terus melangkah maju. Inisiatif-inisiatif ini akan memperbaiki daya saing negara dan membolehkan Malaysia mengharungi cabaran-cabaran luaran yang pasti mendatang," katanya.

Tambah Abdullah, beliau begitu kerap dan sering menegaskan bahawa kekayaan dan hasil kemakmuran negara perlu diagihkan secara lebih adil ke serata negara.

"Ketika membentangkan Bajet 2009 yang lalu, saya telah menjelaskan tentang komitmen kerajaan untuk memperkukuh dan memperluaskan Jaringan Keselamatan Sosial.

"Kita akan meningkatkan usaha bagi memastikan pelaksanaan inisiatif ini dapat disegerakan bagi membantu rakyat Malaysia yang miskin dan memerlukan, tanpa mengira latar belakang, kaum atau agama.

"Saya juga akan bekerja keras untuk memastikan manfaat yang jelas akan dapat mula dinikmati di Iskandar, dan juga koridor-koridor pembangunan yang lain di serata negara," katanya.

Malah, tambah Abdullah, beliau ingin melihat kerajaan dan Barisan Nasional memperbaharui komitmen mereka terhadap usaha mewujudkan sebuah Negara yang bersatu dan harmoni.

"Hakikatnya, kita telah sama-sama melihat bahawa keharmonian hubungan antara kaum dan agama semakin merosot dan terhakis.

"Pelbagai isu telah dibangkitkan yang berupaya meretak dan menghancurkan perpaduan yang telah kita jalin sekian lama, yang kita banggakan selama ini.

"Isu-isu ini perlu kita depani dengan bijak dan matang, melalui dialog; tangani isu-isu ini secara konstruktif dan adil; bagi memastikan rakyat dapat memahami isu-isu ini dengan jelas, tanpa sebarang keraguan; dan berikan fokus kepada aspek-aspek yang menyatukan kita dan bukannya aspek-aspek yang makin memecah-belahkan kita semua," katanya.

Bagi tujuan itu, kata Perdana Menteri, beliau akan mengadakan Konvensyen Barisan Nasional pada awal tahun depan.

"Ini sememangnya satu usaha jangka panjang yang saya harap dapat saya mulakan dan akan terus saya berikan sumbangan bagi memastikan kejayaannya," katanya. "Saya ingin menyerahkan kepada bakal pengganti saya, Malaysia sebagai sebuah negara yang mampu untuk berhadapan dengan sebarang cabaran ekonomi global; Malaysia yang tidak mengira atau memandang miskin atau kaya, tua atau muda, di bandar atau di desa, utara atau selatan, apatah lagi kaum atau agama; melainkan peraduan dan keharmonian," katanya.

Jelas beliau, ini bukan masanya untuk kita berbalah sesama sendiri atau untuk kita berpolitik secara sempit.

"Ini adalah masa untuk memperkukuhkan peraduan dan kerjasama antara kita Ini adalah masa untuk kita meletakkan kepentingan negara di hadapan, mengatasi segalanya," katanya lagi.

-mSTAR Online

Dr.Mahathir - I'm Happy..!

PUTRAJAYA, Oct 8 - Tun Dr Mahathir Mohamad is glad to admit he was wrong because he had thought that Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi would not step down as Umno president and prime minister.

"I am happy for Umno as the party can be rebuilt," he said when reporters met him at the Perdana Leadership Foundation, here.

Asked what he thought Abdullah should do between now and March next year, Dr Mahathir said: "Shut up."

The former prime minister said he was surprised with Abdullah's announcement today that the latter would not defend his Umno presidency and would hand over the country's leadership.

Dr Mahathir who has been vocal in asking Abdullah to step down since the March 8 general election, hoped Abdullah would not put any restriction and obstruction during the transition period.

On whether he would rejoin Umno after March next year, Dr Mahathir said he would do so provided those who left the party together with him were also readmitted.

Asked to comment on Datuk Seri Najib Tun Razak as the possible prime minister, Dr Mahathir said he was not impressed with Najib's performance as deputy prime minister now.

Dr Mahathir described Najib as an incompetent deputy prime minister because the latter did not have his own stand and was always following Abdullah's advice, hence Najib needed to change when taking over the helm later.

On the possible candidate for Najib's deputy, Dr Mahathir said it should be Tan Sri Muhyiddin Yassin, adding that the other current contenders for the post of Umno deputy president were only "jokers".

-TMI

Pak Lah to go come March

KUALA LUMPUR, Oct 8 — Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi will not defend the Umno presidency.

He told leaders of the Barisan Nasional (BN) component parties here today that he will quit as party president by March next year.

This will pave the way for Datuk Seri Najib Razak, who is favoured to win the party presidency, to take over as Prime Minister if BN remains in power then.

"I will not stand for the presidency of Umno in the coming elections. My current term as Umno president ends in March next year," he told reporters after the meeting.

Bringing the curtains down on over 45 years of civil service and governance, he said that his decision was to make sure there would be no split in either Umno or BN.

"I have always been guided by my conscience. I do not want a divided party and governing coalition but one that is united. This is not the time for infighting," he explained.

He reiterated that between now and March, he would continue to push his reform platform.

Abdullah promised to table in Parliament legislation for the formation of a Judicial Appointment Commission and an anti-corruption body modelled after Hong Kong's Independent Commission Against Corruption (ICAC).The prime minister said he hoped to hand over the reins to his deputy Datuk Seri Najib Razak.

"I say hope because he is standing for election as president of Umno first. I believe he can win," he said, adding that the hand-over of the premiership would be discussed after Najib was elected as his successor by Umno.

According to Abdullah, the supreme council had accepted Najib as the designated successor.

When asked what he would do if nominated by Umno divisions for the party polls, he replied, "I have made my decision and I have said so. What can I do if they nominate me when I have informed them of my decision at such an early stage?"

He however, admitted that he had not done well enough in the March 8 general elections, where BN lost its two-thirds majority in Parliament and ceded five state governments to the opposition.

"So it's time somebody else takes over. We need a new generation of leaders and there's nothing wrong with that."

"I do not regret what I've done. How the people act and respond to that is up to them to decide," he replied when asked if he was sorry that he had opened up and liberalised the country.

"I feel alright. BN still leads, it is the party that has formed the government and will remain strong until next General Election."

-TMI

Hidup Pok Loh..! Mampuih BN..!

TERIMA KASIH... Abdullah Ahmad Badawi melambai ke arah wakil-wakil beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu yang berkumpul di pintu masuk utama kediaman rasmi beliau di Seri Perdana, Putrajaya, hari ini bagi menyatakan sokongan mereka kepada beliau. Lebih 30 orang yang mewaklili pelbagai NGO Melayu berkumpul seawal pukul 7 pagi sambil memegang poster. Antara NGO Melayu yang hadir ialah Pertubuhan Alumni Kelab-kelab UMNO Luar Negara, Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah SeMalaysia (Pekida) dan Pertubuhan Kebajikan Insan Bakti (PERKIB). -fotoBERNAMA

[DIKEMAS KINI] KUALA LUMPUR: Mempertahankan jawatan Presiden parti ataupun tidak?

Persoalan ini terus bermain di fikiran kebanyakan pihak termasuk di dalam dan luar negara manakala Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dijangka mengumumkan pendirian sama ada mempertahankan jawatan Presiden Umno atau sebaliknya menjelang pukul 5 petang ini.

Ketika Abdullah disebut-sebut akan mengumumkan hari ini sama ada akan mempertahankan jawatan Presiden Umno pada pemilihan Mac depan, lebih 30 orang daripada beberapa NGO Melayu berhimpun di luar perkarangan kediaman rasmi Perdana Menteri di Putrajaya untuk meminta beliau terus menerajui Umno sehingga 2010.

Mereka yang hadir sejak 7 pagi tadi membawa poster Abdullah dan melambailambai tangan ke arah beliau semasa Perdana Menteri keluar dari Seri Perdana pada 9.45 pagi untuk menghadiri mesyuarat Kabinet.

Antara NGO yang hadir ialah Pertubuhan Alumni Kelab-kelab Umno Luar Negara, Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah SeMalaysia (Pekida) dan Pertubuhan Kebajikan Insan Bakti (PERKIB).

Timbalan Presiden Pertubuhan Alumni Kelabkelab Umno Luar Negara Datuk Mohd Rais Zainuddin berkata Abdullah perlu mempertahankan jawatannya sehingga tempoh peralihan kuasa pada Jun 2010.

Beliau berkata langkah itu bagi mengelak berlakunya pertandingan bagi jawatan tertinggi parti itu kerana ini boleh menjejaskan kedudukan Umno pada masa depan.

Di sebalik itu, pelbagai spekulasi terus muncul dengan sesetengah pihak masih yakin Abdullah akan mempertahankan jawatan beliau dalam pemilihan Mac depan.

Mereka beranggapan sedemikian dengan melihat perkembangan terkini dalam Umno dan negara.

Kelmarin Umno Bahagian Kuala Kedah mengumumkan bahawa pihaknya akan mencalonkan Abdullah untuk kekal sebagai Presiden parti.

Badan Perhubungan Kelantan juga mengumumkan pihaknya akan menyokong Abdullah jika beliau berhasrat untuk mempertahankan kedudukannya.

Pada Khamis lalu, bekas Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno, Tun Musa Hitam berkata, beliau percaya bahawa langkah menunda Perhimpunan Agung Tahunan dan pemilihan sehingga tahun depan merupakan petanda kemungkinan Abdullah tidak akan mempertahankan kedudukannya.

Dalam pada itu, Majlis Tertinggi BN akan mengadakan mesyuarat di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pukul 3.30 petang ini.

Kelmarin Perdana Menteri berkata, beliau akan mengumumkan pendiriannya sama ada semalam ataupun hari ini.

Semalam beliau tidak mengumumkannya.

Pada 26 Oktober lalu Presiden Umno itu berkata beliau akan mengumumkan mengenai keputusannya untuk mempertahankan jawatannya itu sebelum 9 Oktober iaitu sebelum bermulanya persidangan peringkat bahagian.

Sementara itu, Rabu lalu, Perdana Menteri berkata beliau akan memberi penjelasan kepada ketua parti komponen BN mengenai pelan peralihan kuasa antara beliau dan timbalannya, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

-mSTAR Online

TP - Bagusss... sokong jangan tak sokong... lagi lama Pok Loh jadik Pi Em, lagi cepat BN bungkusss..!

Raja Perlis nasihat Dr Asri teruskan khidmat

Dr Mohd Asri Zainul Abidin telah dinasihatkan oleh Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail supaya terus berkhidmat sebagai mufti Perlis.

Baginda bertitah demikian sewaktu menerima Dr Mohd Asri mengadap di istana negeri di Arau pagi tadi.

dr mohd asri zainul abidin perlis muftiDr Mohd Asri mengadap baginda berhubung keputusannya untuk bersara lebih awal, walaupun kontraknya hanya tamat Oktober tahun depan.

Kontrak pertama beliau selama dua tahun berakhir bulan depan.

Bagaimanapun, ia disambung selama setahun lagi, sehingga Oktober tahun depan.

Ketika dihubungi Malaysiakini pagi ini, Dr Mohd Asri berkata, baginda mahu beliau terus bertugas sebagai mufti Perlis kerana berpuashati dengan prestasi perkhidmatannya.

"Baginda juga berkata, saya telah meletakkan satu 'level' yang tinggi kepada institusi ini (mufti)," katanya.

Dr Mohd Asri juga berkata, selama ini baginda telah mendapatkan gambaran yang silap bahawa kontraknya tamat bulan ini.

'Permainan politik'

Oleh itu, katanya, sekiranya beliau mahu terus berkhidmat, bagi baginda bersedia menitahkan supaya kontraknya diteruskan.

Bagaimanapun, katanya, baginda menyerahkan kepada beliau untuk keputusan beliau sendiri.

"Sekiranya saya berhenti, maka baginda akan mengeluarkan watikah penghargaan terhadap perkhidmatan saya (di Perlis)," katanya.

Diminta sama ada beliau akan menimbang nasihat baginda itu, Dr Mohd Asri berkata keputusannya untuk berhenti adalah muktamad.

Bagaimanapun, katanya, beliau akan menimbang permintaan baginda supaya beliau melanjutkan sedikit lagi tempoh perkhidmatannya.

Semalam, Dr Mohd Asri mengumumkan akan bersara mengejut akibat "tidak selesa dengan permainan politik" oleh beberapa pihak dalam kerajaan negeri berhubung pengendalian kontrak perkhidmatannya.

“Cara menguruskannya, macam main silap mata. Mereka tidak jujur,” kata kepada Malaysiakini semalam.

Beliau bagaimanapun enggan menjelaskan lanjut bentuk permainan politik itu dan pihak yang terlibat.

Dr Mohd Asri yang juga bekas ahli akademik Universiti Sains Malaysia (USM) juga berkata, beliau akan kembali mengajar di kampus itu di Pulau Pinang mulai 1 November ini.

Selepas itu, katanya, beliau akan berlepas ke United Kingdom selama tujuh bulan mulai 1 Disember untuk menjalankan kajian berkaitan pengajian hadis dan politik.

Sebelum meninggalkan jawatan itu, tambahnya, beliau akan mencadangkan penggantinya seperti yang pernah diamalkan oleh khalifah Islam yang pertama, Abu Bakar as-Siddiq.-malaysiakini

Kes Anwar: Mahkamah Tinggi tolak permohonan pendakwa

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan pihak pendakwa dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menyemak keputusan Mahkamah Sesyen untuk mendengar merit permohonan pendakwa bagi memindahkan kes tersebut ke mahkamah lebih tinggi.

Pihak pendakwa memfailkan permohonan tersebut semalam untuk menyemak keputusan Hakim Mahkamah Sesyen SM Komathy Suppiah yang telah menolak bantahan mereka berhubung pendengaran permohonan memindahkan kes liwat Anwar itu ke mahkamah lebih tinggi.

Komathy telah memutuskan, beliau mempunyai budibicara untuk mendengar hujah-hujah berhubung bantahan peguambela yang mempersoalkan kesahihan sijil dari pihak pendakwa untuk memindahkan kes tersebut ke Mahkamah Tinggi.

Sehubungan itu, beliau menolak bantahan awal pihak pendakwa yang berhujah bahawa adalah wajib bagi Mahkamah Sesyen, mengikut Seksyen 418A (3) Kanun Prosedur Jenayah, untuk memindahkan kes tersebut ke Mahkamah Tinggi sebaik sahaja sijil pemindahan dikeluarkan oleh pihak pendakwa.

Mahkamah Tinggi menolak untuk mendengar permohonan semakan tersebut melalui sepucuk surat bertarikh semalam dan dialamatkan kepada ketua pendakwaraya kes tersebut, Datuk Yusof Zainal Abiden.

Salinan surat tersebut turut dihantar kepada Komathy dan para peguam Anwar.

Hakim tidak puashati


Menurut surat tersebut - yang ditandatangani oleh penolong pendaftar kanan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Haslina Basarudin - permohonan pihak pendakwa untuk membuat semakan berkenana, telah ditujuk kepada Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah semalam.

Haslina berkata, selepas meneliti surat tersebut, hakim berkenaan berpendapat bahawa semakan terhadap keputusan berhubung bantahan awal, yang dibuat oleh hakim Mahkamah Sesyen, telah seharusnya dibuat di peringkat ini.

Menurutnya, hakim Mahkamah Sesyen seharusnya diberi peluang untuk mendengar dan memutuskan merit bantahan awal pihak peguambela (dalam pemindahan kes) sebelum sebarang tindakan semakan dibuat.

Oleh itu, kata Haslina, pendengaran merit bantahan awal peguambela seharusnya diteruskan di Mahkamah Sesyen.

Sementara itu di Mahkamah Sesyen, hakim Komathy hari ini meneruskan mendengar hujah peguam Anwar mengenai sebab-sebab mengapa mereka membantah permohonan pihak pendakwa untuk memindahkan kes tersbut ke Mahkamah Tinggi.

Anwar, 60, telah didakwa di Mahkamah Sesyen dengan tuduhan melakukan hubungan seks di luar tabii ke atas bekas pembantunya, Mohamad Saiful Bukhari Azlan, di sebuah kondominium empat bulan lalu.

Pihak pendakwa kemudiannya memohon untuk memindahkan kes tersebut ke Mahkamah Tinggi tetapi pihak peguambela berhujah bahawa sijil pemindahannya tidak sah kerana ia ditandatangani oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail yang disiasat oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung laporan polis yang dibuat oleh Anwar terhadapnya.

-malaysiakini

Gempar: Rumah MB Pahang Di Rompak, Duit Hilang Tapi Tiada Laporan Polis Dibuat

Al-kisah, Sebelum ini rakyat Pahang pernah digemparkan dengan berita penemuan wang berguni-guni atas syiling rumah MB dizaman Khalil Yaakob. Punyalah banyak duit sampai disimpan atas syiling rumah, dan perkara ini dijumpai oleh seorang petugas yang diamanahkan untuk memperbaiki rumah tersebut. Heboh dibuatnya apabila berita ini tersebar. Malahan ada pihak yang memang terkejut macam mana MB Khalil boleh tidak sedar duit jutaan ringgit disimpan dalam karung guni di syiling rumahnya. Mujurlah petugas terbabit tidak berani untuk mencuri wang yang banyak itu kerana bertanggungjawab melaksanakan kerja. Namun "berita gempar" ini tersebar di seluruh negeri Pahang. Hingga menyebabkan ia tidak dapat ditutup lagi. Tambahan pula ia turut mendapat pengesahan daripada pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR). Namun, dek kerana kes ini melibatkan seoarang MB dari parti UMNO dan Barisan Nasional. Maka kekebalan itu menyebabkan Khalil tidak disiasat apatah lagi untuk didakwa. Akhirnya kini bekas MB Pahang itu selamat disinggahsana Melaka dan gelaran Tun yang diperolehi menyebabkan kes ini terus ditutup serapat-rapatnya.

Namun kini, satu lagi berita "gempar" diterima oleh Pahang Daily dari kediaman Menteri Besar Pahang. Khabarnya rumah MB, yang kini didiami oleh Adnan Yaakob pula telah "dirompak". Kejadian yang berlaku pada 5 Oktober 2008 (Ahad) lalu itu tidak disedari langsung oleh Adnan. Kami difahamkan antara barangan berharga yang turut hilang ialah "satu karung guni" wang tunai yang disimpan dalam sebuah bilik khas. Kejadian ini berlaku dirumah beliau tatkala beliau sibuk melayan kerenah rakyat dimusim Hari Raya Aidil Fitri yang masih terasa bahangnya kini. Lalu Adnan telah mengarahkan "polis yang rapat dengan beliau" untuk menjalankan siasatan dalaman terhadap orang-orang yang beliau syaki terlibat di kediaman beliau. Tiada laporan polis dibuat secara rasmi atas kes ini. Kenapa ini berlaku? Cukup menghairankan kita ialah kes ini melibatkan kehilangan wang yang banyak iaitu satu karung guni dan pasti nilainya juga banyak, mungkin mencecah jutaan ringgit agaknya.

Menurut laporan, tidak semua karung tersebut diambil "perompak" terbabit, masih ada banyak karung guni yang tidak diusik, pastinya ada beberapa juta lagi yang ditinggalkan dirumah MB pada masa kejadian. Perkara ini heboh diperkatakan hatta dalam pejabat beliau sendiri. Belia cukup kecewa kerana perompak terbabit gagal untuk dikesan dan ditangkap. Soal pokoknya disini, mengapakah perkara ini tidak dilaporkan kepada pihak polis untuk siasatan yang lebih rapi?. Mengapakah MB Pahang tidak menyimpan wang tersebut di mana-mana bank yang terdapat di Kuantan ini, yang ternyata lebih selamat. Tindakan Adnan dipercayai ada kaitan dengan "wang panas" itu agaknya. Beliau seakan ingin menyorokkan sesuatu, lantaran takut untuk menyimpan wang berkenaan dibank-bank ataupun membuat laporan polis akan perkara ini.

Bukankah perkara rompakan ini adalah satu jenayah?. Mengapakah MB Pahang itu hanya membuat siasatan dalaman secara tertutup semata-mata. Bukankah beliau kini harus tahu bahawPahang Daily sudah meletakkan "krew-krew" kami dalam petadbiran kerajaan negeri, jabatan-jabatan kerajaan, pejabat SUK dan MB sendiri hatta di kediaman rasmi beliau itu. Maka itulah akhirnya "perkara sulit" ini dapat kami bongkarkan untuk tatapan semua. Kini rakyat mula tahu siapakah Adnan dan tembelangnya sudah mula pecah. Saman RM60 juta tidak mahu dibayarnya, tetapi duit berjuta-juta disimpan dalam "karung-karung guni" di rumahnya. Apa akan jadi sekiranya berlaku kemalangan seperti kebakaran dan sebagainya?. Mengapakah wang tersebut tidak disimpan di bank?. Kenapa beliau takut?. Jawapannya mudah, kerana wang tersebut adalah wang "rasuah" yang diberikan sebagai "ang pow raya" oleh Tokey-tokey balak yang rapat dengan MB Pahang itu. Kami masih lagi belum dapat pastikan berapakah sebenarnya jumlah kerugian dan kehilangan wang tersebut setakat ini. Tapi anggarannya pastilah jutaan ringgit berdasarkan kepada faktor semasa sekarang ini.

Lantaran tidak mahu kejadian ini "terbongkar" maka ramai pekerja yang bertugas di rumah MB telah digantung tugas hingga diberitahu kelak. Mungkin kerana Adnan agak kecewa atas kehilangan wang tersebut agaknya. Kami difahamkan dalam masa dua minggu lagi anak lelaki beliau akan melangsungkan perkahwinan. Maka itulah kemungkinan besar juga wang yang dicuri tersebut adalah duit belanja perkahwinan yang dihadiahkan oleh kroni-kroni beliau. Kehilangan tersebut amat merungsingkan Adnan. Namun hairan kenapa beliau "gagal" membuat laporan polis agaknya?. Mungkinkah beliau gusar "tembelangnya" ini akan pecah? Kami masih menunggu laporan terkini tentang insiden ini untuk pembongkaran seterusnya.

[Apapun, kami berharap kepada semua pembaca agar tidak meminta fakta-fakta sah seperti foto dan sebagainya tentang perkara ini. Sudah dinyatakan tadi bahawa perkara ini adalah "sulit dan rahsia", maka itu mana mungkin fakta seperti itu dapat didedahkan. Cuma kami meminta supaya pihak polis dan Badan Pencegah Rasuah Pahang melakukan siasatan akan perkara ini. Jika terbukti Adnan rasuah dan terdapat jutaan wang dalam rumahnya, maka apa ditunggu lagi. Tangkap sahaja MB samseng itu dan buat dakwaan. Sudah lama rakyat Pahang menanti hari]

-Pahang Daily

Mahkamah Tinggi Akan Dengar Semakan Selepas Keputusan Bantahan Peguam

KUALA LUMPUR, 8 Okt (Bernama) -- Mahkamah Tinggi di sini hari ini akan mendengar permohonan pendakwaan untuk menyemak keputusan Mahkamah Sesyen yang menolak bantahan awalnya berhubung kesahihan sijil pemindahan, selepas Mahkamah itu (Sesyen) membuat keputusan berhubung bantahan peguam itu.

Penolong Kanan Pendaftar, Mahkamah Tinggi Jenayah Haslina Basarudin berkata Hakim Mahkamah Sesyen S.M.Komathy Suppiah haruslah diberi peluang untuk mendengar seterusnya membuat keputusan berhubung merit bantahan oleh pihak pembelaan sebelum semakan dibuat oleh pendakwaan.

Haslina dalam surat yang ditandatanganinya itu juga berkata, oleh itu, merit bantahan oleh pembelaan dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim harus diteruskan di Mahkamah Sesyen.

Surat yang bertarikh 7 Okt 2008 itu telah difakskan kepada Ketua Unit Pendakwaan Jabatan Peguam Negara Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden yang turut menyatakan bahawa perkara itu telah dimaklumkan kepada Hakim Mahkamah Tinggi Jenayah Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Semalam, pihak pendakwaan telah mengemukakan surat kepada Hakim Mahkamah Tinggi memaklumkan perkara itu, bagaimanapun, Mohamed Yusof berkata mahkamah belum menetapkan tarikh untuk mendengar permohonan semakan itu.

Semalam, Komathy juga turut memutuskan bahawa beliau mempunyai budi bicara untuk mendengar hujahan berhubung bantahan pembelaan yang mempersoalkan kesahihan sijil yang dikemukakan oleh pendakwaan untuk memindahkan kes liwat terhadap Anwar ke Mahkamah Tinggi.

Komathy menolak bantahan awal pendakwaan yang berhujah bahawa mahkamah itu tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar bantahan pembelaan berhubung kesahihan sijil pemindahan.

Pendakwaan telah berhujah bahawa mengikut Seksyen 418A(3) Kanun Prosedur Jenayah, adalah mandatori bagi Mahkamah Sesyen untuk memindahkan kes itu ke Mahkamah Tinggi sebaik sahaja sijil pindah dikeluarkan oleh pendakwaan.

Pembelaan telah membantah permohonan pendakwaan yang mahu kes Anwar itu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi dengan menyatakan sijil pemindahan itu tidak sah kerana ia ditandatangani Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail yang sedang disiasat oleh Badan Pencengah Rasuah berikutan satu laporan polis yang dibuat oleh Anwar.

Laporan polis itu ialah berhubung dakwaan memalsukan keterangan dalam kejadian "mata hitam" Anwar pada 1998.

Anwar, 60, didakwa meliwat bekas pembantunya, Mohamad Saiful Bukhari Azlan, 23, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun lepas.

Isu DSAI Tak Pe...Isu Ghani 4 Tahil JANGAN..!

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini mengeluarkan arahan kepada media agar tidak menerbitkan butiran dakwaan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail mengganggu bukti dalam kes Datuk Seri Anwar Ibrahim 10 tahun lepas.

Hakim SM Komathy Suppiah mengarahkan sedemikian selepas meluluskan permohonan yang dikemukakan oleh ketua pihak pendakwa Datuk Yusof Zainal Abiden selepas penghujahan peguam bekas timbalan perdana menteri, Sulaiman Abdullah.

Peguam itu sebelumnya menghujahkan dakwaan pembabitan Abdul Gani itu sewaktu membantah keputusan pihak pendakwa memindahkan kes liwat Anwar ke Mahkamah Tinggi.

Pihak pembela membantah sijil pemindahan kes itu yang ditandatangani oleh Abdul Gani, yang kini sedang disiasat oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung dakwaan memalsukan bukti dalam kes Anwar sedekad lalu.

Komathy juga menangguhkan perkara itu esok untuk membolehkan Sulaiman meneruskan penghujahannya.

[Laporan penuh menyusul]

Tertekan harga bahan binaan

SEREMBAN 7 Okt. – Kira-kira 7,000 kontraktor Melayu yang terbabit dengan projek-projek rakyat di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) kini menderita ekoran tiada tindakan sewajarnya untuk membantu meringankan beban mereka.Ahli Majlis Eksekutif Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Abdul Razak Yaacob berkata, kenaikan harga bahan binaan tidak terkawal dan melampau sejak lebih empat bulan lalu gagal ditangani dengan berkesan walaupun isu tersebut diberi perhatian serius oleh kerajaan sebelum ini.Menurut beliau, daripada keseluruhan kontraktor terlibat, pihaknya menjangkakan 50 peratus daripadanya terpaksa menghentikan projek pada bila-bila masa kerana kehabisan sumber kewangan.‘‘Keadaan diburukkan lagi apabila bayaran yang sepatutnya mereka terima selepas menyiapkan projek pembinaan (peringkat demi peringkat) terlalu lambat dibayar hingga ada yang tertangguh lebih tiga bulan.‘‘Saya tidak mampu untuk gambarkan keadaan mereka ketika ini. Bagi saya nasib dan masa depan kontraktor Melayu kita amat gelap kerana kebanyakan mereka kehabisan wang untuk meneruskan projek,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.-Utusan Malaysia OnlineTP - Mana KERAjaan yang selama ni dok habaq "prihatin" dan sentiasa "membela" bangsa melayu???Kah kah kah kah kah ... buta-buta la hangpa kene kelentong dekat KERA-KERAjaan tuh... mana la depa nak prihatin... berapa % hangpa nak huluq??? tak huluq??? kalau tak huluq... alamat dia, pi mampuih la hangpa...Depa tengah bizi tuh... tengah kawtim ngan Temasek pasai Temasek boleh bagi banyak % dekat depa...Masyuuuuuuuuukkk...!!!Pangkah la lagi "pembela" hangpa tuh...Khak Ptuih..!

Keluarga Krishnasamy Rayu Siasatan Mendalam

KUALA LUMPUR, 7 Okt (Bernama) -- Keluarga bekas anggota exco negeri Johor Datuk S. Krishnasamy merayu supaya dijalankan siasatan mendalam mengenai kematian beliau.

Anak lelaki Krishnasamy, Raj Kumar, 33, berkata 38 minggu sudah berlalu sejak bapanya dibunuh, tetapi kes itu masih tidak selesai walaupun polis telah menahan beberapa suspek.

"Mengapa selepas sembilan bulan, polis masih tidak dapat menyelesaikan kes pembunuhan itu.

"Apa sedang berlaku?...Mereka tidak harus berterusan memberitahu kami yang siasatan masih berjalan, tetapi hingga sekarang ia balik ke tahap asal," katanya pada sidang akhbar bersama empat anggota keluarganya di sini, Selasa.

"Hingga kini, tidak ada sesiapa yang didakwa. Kami telah temui ramai orang...saya telah tulis e-mel kepada beberapa menteri. Hanya (Datuk) Shahrir Abdul Samad (Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna) yang memberikan jawapan" kata Raj Kumar.

Hadir sama di sidang akhbar itu ialah MP Bukit Gelugor, Karpal Singh.

Krishnasamy dijumpai mati dalam sebuah lif di bangunan MIC Johor di Jalan Segget di Johor Baharu pada 11 Jan dengan kesan tembakan di bawah kening kirinya.

Seorang lelaki dilihat tergesa-gesa meninggalkan tempat kejadian dengan menunggang motosikal menuju ke Jalan Wong Ah Fook sejurus selepas ahli politik itu ditembak pada 2.10 petang.

Polis telah menahan dan menyoal 13 orang, seorang daripadanya wanita, berhubung pembunuhan itu. Sebelas orang daripada mereka dibebaskan dengan jaminan polis.

Abdullah - will he now stay or go?

Update 1:50pm Embattled Umno president Abdullah Ahmad Badawi is said to have decided to defend his post after a three-hour meeting with his supporters that dragged into the wee hours of the morning.

However, this has been disputed by an insider who insisted that Abdullah is set to announce his departure, as has been widely speculated since the beginning of the week.

ruhanie ahmadIn a posting on his blog, Umno leader Ruhanie Ahmad said the meeting, which started at about 11pm, was held at the prime minister’s official residence in Putrajaya.

Ruhanie, a former Backbenchers Club chairperson and three-term Parit Sulong parliamentarian, said some 200 supporters had attended the meeting, including staunch supporters of Umno vice-president Mohd Ali Rustam, who is set to contest the No 2 post himself.

“Abdullah is expected to announce his decision to stay on at the BN special supreme council meeting scheduled for 3.30pm today. I hope this information will become reality in line with the spirit and practice of democracy in Umno,” read the posting.

The premier, who took over the reins of the party and nation in 2003, has come under intense pressure to step down since the ruling coalition's dismal showing in the March 8 polls.

najib abdullah umno 100408Albeit subtly, Abdullah has agreed that it is time for him to go and he initially drafted a power transition plan that would see him hand over the baton to his deputy Najib Abdul Razak by June 2010.

In recent weeks, however, Abdullah has faced greater pressure to speed up the handover, leading to a new pact with Najib (left in photo) to bring forward his date of departure.

Umno polls were then moved from Dec 19 to next March, but it has not appeased detractors from pressing for his earlier exit.

Abdullah however has remained silent on whether or not he will defend his post in the party polls.

'No Change To Plan'

Confirming that the meeting did take place, an influential Umno insider however told Malaysiakini that the meeting was nothing but a “casual meeting”.

“He has made up his mind. He will step down. I don’t think Abdullah decided this morning that he would defend his post,” said the source.

Abdullah had a series of meetings yesterday with his supporters who pleaded for him to defend his post.

barisan nasionalRumours persist that all BN component party leaders will endorse Abdullah’s decision if he stays in his post as Umno president and, by virtue of that, as prime minister.

The source insisted, however, that this is “most unlikely” to happen as many BN leaders are dissatisfied with his performance.

“His execution of his reform plans is slow and many BN leaders are unhappy. Like I said, he will step down as planned and not defend his post,” stressed the source.

Media gagged from reporting Abdul Gani's role

The Kuala Lumpur Sessions Court today issued a gag order against the media from publishing details of attorney-general Abdul Gani Patail's alleged involvement in tampering evidence in Anwar Ibrahim's trials 10 years ago.

Sessions judge SM Komathy Suppiah granted the order following an application by lead prosecutor Yusof Zainal Abiden after submissions made by Anwar's lawyer Sulaiman Abdullah.

lingam tape panel meeting 031007 abdul gani patailSulaiman had earlier noted the alleged involvement of Abdul Gani in the matter while submitting to object a prosecution decision to transfer Anwar's sodomy case to the High Court.

The defence team is objecting the prosecution's certificate of transfer as it was signed by Abdul Gani, who is being investigated by the Anti-Corruption Agency following a police report filed by Anwar.

Komathy also adjourned the matter to tomorrow morning for Sulaiman to continue with his submissions

[Full report to follow]

Khir: Bukan disekat tapi kurang sokongan

Bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo, yang berhasrat bertanding ketua Pemuda Umno, berkata beliau tidak pernah disekat untuk bertemu mana-mana ahli parti sepanjang
berkempen walaupun dua bakal calon lain mendakwa menghadapi masalah itu.

khir toyo 181207Beliau berkata kenyataan ahli Parlimen Jerlun Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir dan ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin kononnya terdapat sekatan bagi mereka untuk bertemu ahli parti adalah andaian semata-mata.

"Mungkin apa yang mereka maksudkan sekatan itu ialah apabila ramai ahli Pemuda tidak hadir pada majlis tertentu.

"Kehadiran mereka sebenarnya mencerminkan sokongan, dan jika tidak hadir, itu terjemahan (juga)," katanya dalam laporan Bernama.

Beliau memberitahu demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis sambutan Aidilfitri di rumah pemangku Ketua Pemuda Umno Bachok Mohd Zaidi Sidik di Kota Bharu malam tadi.

Mengenai agendanya, Mohamad Khir berkata jika beliau menang, perkara yang akan dilakukan adalah membantu kerajaan menangani kemiskinan tegar sepenuhnya pada 2010.

Selain itu, katanya, beliau juga akan memastikan Selangor akan kembali ke tangan Barisan Nasional dalam pilihanraya umum akan datang.

-malaysiakini

Sodomy trial: High Court rejects prosecution application

The prosecution team in Anwar Ibrahim's sodomy trial suffered another blow when the High Court rejected its application to review a decision by the Sessions Court to hear the merits of a prosecution application to transfer the case to a higher court.

The prosecution had filed the application yesterday to review the decision of Sessions judge SM Komathy Suppiah who had dismissed the prosecution's objection to a hearing on the proposed transfer of Anwar's sodomy case.

Komathy had ruled that she had the discretion to hear submissions on the defence objection questioning the validity of the certificate produced by the prosecution to transfer the case to the High Court.

In doing so, she rejected the preliminary objection by the prosecution which contended that it was mandatory for the Sessions Court, under Section 418A (3) of the Criminal Procedure Code, to transfer the case to the High Court once the transfer certificate had been issued by the prosecution.

The High Court's rejection to hear the review was made through a letter dated yesterday and addressed to chief prosecutor of the case, Yusof Zainal Abiden.

A copy of the one-page letter was also sent to Komathy and Anwar's lawyers.

High Court Judge Not Satisfied

The letter, which was signed by KL High Court senior assistant registrar Haslina Basarudin, said that the prosecution application for the review was referred to High Court judge Mohamad Zabidin Mohd Diah yesterday.

"After studying the letter, the judge is of the view that the revision on the ruling concerning the preliminary objection which was made by the learned Sessions Court judge shouldn't be made at this stage," said Haslina.

"The learned Sessions Court judge should be given the chance to hear and decide on the merits of the preliminary objection of the defence (on the case transfer) before any action of revision is made.

the charge against anwar ibrahim sodomy allegation trial 070808"Therefore the hearing in merits of the defence's preliminary objection should continue in the Sessions Court," she added.

Meanwhile, back in the Sessions Court, justice Komathy today continued to hear submissions from Anwar's lawyers on why they were objecting the prosecution application to transfer the case to the High Court.

Anwar, 60, has been charged in the Sessions Court with sodomising his former aide, Mohamad Saiful Bukhari Azlan, in a condo four months ago.

The prosecution later sought to have the case transferred to the High Court but the defence argued that the certificate of transfer was invalid because it was signed by attorney-general Abdul Gani Patail who was being investigated by the Anti-Corruption Agency following a police report filed by Anwar.

[More to follow]

Senarai Sykt Yang Dimiliki Temasek Holding

Major Investments

(% CORE INTEREST AS AT 31 MARCH 2008)

Financial Services

631

81

581

61

481

41

28

2

191019
Telecommunications & Media
100 422
100
5
55


Transportation & Logistics
100
54
66
54

Real Estate
100
40

Infrastructure, Industrial & Engineering
50
21
49


Energy & Resources
100
100
100Technology
83 59

Consumer & Lifestyle
88
15

Notes: Includes significant interests held by:
1 Fullerton Financial Holdings
2 Aspen Holdings
FINANCIAL SERVICES

Bank of China

Held since 2005

Bank of China is one of China's four major state-owned banks. Its business scope covers commercial banking, investment banking and insurance.

www.boc.cn


Barclays

Held since 2007

Barclays is a global financial services provider in retail and commercial banking, credit cards, investment banking, wealth management and investment management.

www.barclays.com


China Construction Bank

Held since 2005

China Construction Bank has over 50 years' history of operation in China. The Bank was listed on The Stock Exchange of Hong Kong Limited in October 2005. It was the first of the Chinese 'big four' state-owned banks to be listed overseas.

www.ccb.com


DBS Group

Held since 1975

DBS Group is a financial services group in Asia with operations in 16 markets. Headquartered in Singapore and anchored in both Singapore and Hong Kong, it provides a full range of financial services across Asia and the Middle East.

www.dbs.com


Hana Financial Group

Held since 2004

Hana Financial Group is a financial holding group based in South Korea. Hana operates its business through subsidiaries providing services in commercial banking, private banking, securities, credit card, insurance, leasing, asset management, brokerage, financial IT service and financial research.

www.hanafn.com


ICICI Bank

Held by FFH since 2003

ICICI Bank is India's largest private sector bank. It is also India's largest consumer credit provider.

www.icicibank.com


Merrill Lynch

Held since 2007

Merrill Lynch is a holding company that, through its subsidiaries and affiliates, provides investment, financing, advisory, insurance, banking, and related products and services on a global basis.

www.ml.com


NIB Bank

Held since 2005

NIB Bank is a scheduled commercial bank which provides banking services for consumers, small and medium enterprises, commercial and financial institutions, as well as corporate and investment banking services.

www.nibpk.com


Bank Danamon

Held since 2003

PT Bank Danamon Indonesia Tbk provides services through a total of 1,868 network offices across all 32 provinces of Indonesia.

www.danamon.co.id


BII

Held since 2003

PT Bank Internasional Indonesia Tbk (BII) is one of the largest banks in Indonesia, and has a network that comprises over 230 branches and 700 ATMs across Indonesia. BII also has a banking presence in Mauritius and the Cayman Islands.

www.bii.co.id


Standard Chartered

Held since 2006

Standard Chartered has a history of over 150 years in banking and operates over 1,700 branches and outlets in over 70 countries. Listed on the London and Hong Kong stock exchanges, Standard Chartered is ranked in the top 25 among FTSE-100 companies.

www.standardchartered.comTELECOMMUNICATIONS & MEDIA

Bharti Airtel

Held since 2007

Bharti Airtel, a group company of Bharti Enterprises, is an integrated telecom service provider. All services provided by the Mobile, Telemedia and Enterprise business units operate under the Airtel brand.

www.bhartiairtel.in


MediaCorp

Held since 1992

MediaCorp is Singapore's national broadcaster with a comprehensive range of platforms comprising television, radio, newspapers, magazines, movies and digital media.

www.mediacorp.sg


Shin Corporation

Held since 2006

Shin Corporation Public Co (SHIN) is a holding company predominantly in telecommunications businesses. AIS, in which SHIN holds 43%, is a market leader in wireless communications.

www.shincorp.com


Singapore Technologies Telemedia

Held since 1995

Singapore Technologies Telemedia is an information-communications company with operations in the Asia-Pacific region, the Americas and Europe.

www.sttelemedia.com


Singapore Telecommunications

Held since 1993

Singapore Telecommunications is a communications group in Asia with operations and investments in more than 20 countries and territories, including companies such as Optus, AIS, Bharti, Globe, Pacific Bangladesh Telecom, Telkomsel, and Warid Telecom.

www.singtel.com


TRANSPORTATION & LOGISTICS

Neptune Orient Lines

Held since 1975

Neptune Orient Lines is a global container shipping, logistics and terminals company. Its container shipping arm, APL, provides container shipping services, while APL Logistics offers international logistics services and solutions.

www.nol.com.sg


PSA International

Held since 1997

PSA International is a global port group. With flagship operations in PSA Singapore Terminals and PSA HNN, PSA participates in 28 port projects in 16 countries across Asia, Europe and the Americas, with a global capacity of 111 million TEUs over 66km of quay length.

www.internationalpsa.com


Singapore Airlines

Held since 1975

Singapore Airlines is the flag carrier of the Republic of Singapore, and its route network spans 66 destinations in 36 countries. Its subsidiaries are mainly in the business of providing cargo air transportation, airport terminal services and engineering services.

www.singaporeair.com


SMRT

Held since 1987

SMRT Corporation Ltd is Singapore's multi-modal transport service provider and a transport operator and a transport engineering and service solutions provider.

www.smrt.com.sg


REAL ESTATE

CapitaLand

Held since 2000

CapitaLand has core businesses in real estate, hospitality and real estate financial services, spanning more than 110 cities in over 20 countries.

www.capitaland.com


Mapletree

Held since 2001

Mapletree Investments (Mapletree) is a real estate company in Singapore. It is focused on investing in and managing real estate assets and funds in the office, logistics, industrial, business park and retail/lifestyle sectors.

www.mapletree.com.sg


INFRASTRUCTURE, INDUSTRIAL & ENGINEERING

Keppel Corporation

Held since 1975

Keppel Corporation Limited is in the Offshore & Marine, Property and Infrastructure businesses and also has an investments division.

www.kepcorp.com


SembCorp Industries

Held since 1983

SembCorp Industries provides centralised utilities, energy and water to industrial and other customers in Singapore, the United Kingdom, Asia and the Middle East.

www.sembcorp.com


Singapore Technologies Engineering

Held since 1997

ST Engineering is an integrated engineering group providing solutions and services in the aerospace, electronics, land systems and marine sectors.

www.stengg.com


ENERGY & RESOURCES

PowerSeraya

Held since 1995

PowerSeraya's focus is on producing, wholesaling, trading and retailing energy.

www.powerseraya.com.sg


Senoko

Held since 1995

Senoko Power is an integrated electricity generator and retailer. It produces electricity, utilising predominantly combined cycle gas-fired generation technology, and sells electricity into the Singapore wholesale and retail electricity market.

www.senokopower.com.sg


Singapore Power

Held since 1995

Singapore Power and its subsidiaries are engaged principally in the transmission, distribution and supply of electricity and gas, the provision of technical management consultancy services and investments in related projects.

www.singaporepower.com.sg


TECHNOLOGY

Chartered Semiconductor Manufacturing

Held since 1987

Chartered Semiconductor Manufacturing is a dedicated semiconductor foundry, offering leading-edge technologies down to 65 nanometre (nm), enabling today's system-on-chip designs.

www.charteredsemi.com


STATS ChipPAC

Held since 1995

STATS ChipPac is a service provider of semiconductor packaging design, bump, probe, assembly, test and distribution solutions.

www.statschippac.com


CONSUMER & LIFESTYLE

Fraser and Neave

Held since 2007

Fraser and Neave is a Pan-Asian Consumer Group with principal activities in production and sale of a range of beverages; development, management and investment in property and REIT; and printing and publishing.

www.fraserandneave.com


Wildlife Reserves

Held since 1975

Wildlife Reserves Singapore is the parent company of the award-winning attractions - Singapore Zoo, Night Safari and Jurong Bird Park.

www.zoo.com.sg
www.nightsafari.com.sg
www.birdpark.com.sg