"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Monday, November 23, 2009

Kemelut Kelantan Selesai. Task Force 2010 Menangis Tak Berlagu

Saya dah pernah tulis dalam blog saya ini bahawa Tok Guru Nik Aziz adalah manusia luar biasa. Beliau adalah benar-benar seorang pejuang Islam yang tidak membezakan antara keluarga dan sahabat andai apabila mahu melakukan yang benar.

Maklumat yang saya dapat adalah Ariffahmi adalah harapan terakhir Task Force 2010/UMNO untuk menjatuhkan Husam Musa dan Tok Guru Nik Aziz. Nama Ariffahmi disebut berulang-ulang kali sewaktu mesyuarat di Langgar bersama dengan 5 orang pegawai2 JPM sebelum kedatangan Najib Tun Razak ke Kelantan bulan Ogos yang lepas.

Selain dari berbincang bagaimana hendak memerangkap Tok Guru, mereka telah menamakan Ariffahmi sebagai faktor utama di dalam memastikan Husam Musa disingkirkan dari EXCO dan persada politik Kelantan sama sekali.

Tetapi nampaknya Allah SWT Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana. Perancangan mereka mahu memerangkap Tok Guru Nik Aziz untuk solat hajat di Stadium Bukit Jalil sempena menolak bala dari wabak selsema babi. Mereka mahu menangkap gambar Najib Tun Razak bersolat jemaah di belakang Tok Guru Nik Aziz dan gambar itu akan disebarkan bagi mengelirukan seluruh ahli dan penyokong PAS yang rata-rata menolak Kerajaan Perpaduan serta kerjasama dengan UMNO.

Pelawaan Najib itu mentah-mentah ditolak Tok Guru.

Selepas itu bermula fasa 2 perancangan Task Force 2010 yakni menyingkirkan Husam Musa dengan menggunakan Ariffahmi. Perancangan tersebut hampir berjaya sebenarnya atas sebab-sebab saya tak mau sebut.

Di dalam mesyuarat yang sama, diperingatkan bahawa Tok Guru tidak boleh dijatuhkan melainkan Husam Musa mesti dijatuhkan terlebih dahulu. Ditakuti Tok Guru akan menamakan Husam Musa sebagai pengganti beliau sekiranya Tok Guru berundur dahulu. Kunci kepada kejatuhan Husam Musa adalah Ariffahmi.

Biar saya nyatakan pada mulanya perancangan Task Force 2010 ini nampak seperti akan membuahkan hasil yang positif oleh mereka. Sehingga Mohammad Sayuti Omar pun mula memuji Tok Guru Nik Aziz dalam blog beliau.

Namun, Tok Guru adalah pemimpin yang telah membina serta menjaga PAS selama ini. Dan hubungan beliau dengan Allah SWT adalah amat rapat tidak seperti kita. Tok Guru Nik Aziz berjaya mendapat ilham yang sebenar ke atas tindakan yang sebaiknya yang perlu beliau ambil.

Apabila pada mula nasihat beliau pada Ariffahmi untuk letak jawatan tidak diendahkan, maka hari ini, nasihat Tok Guru itu rasmi dinyatakan pada media. Pada hari ini menunjukkan bahawa Tok Guru adalah pemimpin yang sejati kerana boleh ditegur dan boleh dibetulkan.

Ariffahmi wajib mengikut nasihat Tok Guru dan jangan cuba melibatkan pihak Istana dalam permasalahan ini. Cukup sampai di sini sahaja, wahai Arifahmi. Anggaplah ini satu tarbiyyah ke atas kamu.

Saya Tak Peduli Dia Menantu Ke, Anak Ke, Sepupu Ke, Itu Tidak Menjadi Isu

Apa saya peduli apa hubungan kekeluargaan Arifahmi dengan Tok Guru? Kalau Ariffahmi ni seorang CEO yang bijak dan mampu mentadbir dengan baik PMBK, saya akan beri 100% sokongan pada beliau.

Nabi Ismail tu ANAK kepada Nabi Ibrahim. Takda pun sapa2 persoal dari sudut nepotisma? Ini kerana walaupun Nabi Ismail anak kepada Nabi Ibrahim, tapi Nabi Ismail telah menunjukkan sifat2 serta watak2 yang setaraf dengan para Nabi2 dan Rasul2.

Jadi tak jadi soal samada berlaku nepotisma atau tidak.

Ariffahmi Tidak Sedar Beliau Jadi Alat Task Force 2010

Itu yang kelakarnya. Walaupun nama Ariffahmi disebut berulang kali dalam mesyuarat di Langgar tempohari bersama 5 wakil JPM, namun Ariffahmi sendiri tidak hadzir dan tidak mengetahui pun yang beliau adalah sebahagian dari konspirasi menjatuhkan Husam Musa.

Apa yang beliau tahu adalah demi survival beliau, Husam Musa mesti dihapuskan. Itu sahaja.

Terdapat beberapa watak dalam PAS Kelantan yang sanggup melacurkan diri mereka demi kepentingan duniawi. Mereka sanggup menjadi budak suruhan UMNO demi mencapai cita-cita jahat mereka yakni meletakkan orang mereka dalam kerusi MB.

Mereka tidak sedar yang tindakan mereka hanya akan menyebabkan Kerajaan Negeri itu sendiri terlepas kepada UMNO dan Barisan Nasional. Sifat ketamakan dan haloba telah menyelimuti pemimpin2 PAS Kelantan ini menjadikan mereka hilang kewarasan dan kebolehan berfikir dengan baik. Mereka sudah tidak dapat membezakan lagi antara yang mana kawan dan yang mana lawan.

Yang penting, Husam Musa mesti dihapuskan kerana berapa banyak kontrak balak dan projek di Kelantan yang Husam halang dari jatuh kepada kroni2 mereka.

Itu sahaja.

Sekurang-kurangnya kita tak boleh kata Ariffahmi ini pembelot kepada perjuangan Islam bermakna ada masa untuk beliau bertaubat.

Allah SWT Telah Menurunkan BantuanNya dan Menggagalkan Perancangan UMNO, Task Force 2010 dan Najib Tun Razak

Hasan Ali dipertahankan kerana portfolio EXCO Hasan Ali akan digunakan untuk memberi projek2 kepada beberapa pimpinan PAS yang dilihat dapat dibeli sesuai dengan perancangan mereka untuk menjatuhkan kerajaan negeri Selangor pada 2010.

Sekarang ini pun sudah berjalan dengan rancak pembelian pimpinan2 PAS dengan pemberian projek dan kontrak. Dan pembelian itu akan berterusan sehinggalah cita-cita mereka tercapai, yakni mengadakan kerjasama formal antara PAS dengan UMNO( bukan ahli2 PAS masuk UMNO).

Tapi Allah SWT Maha kaya. Allah SWT tidak rela PAS ditunggang seperti kuda oleh beberapa kerat pemimpin PAS yang telah buta mata dan buta hati dengan kesenangan dunia dan pangkat serta darjat.

Allah SWT telah menggagalkan perancangan mereka di Kelantan dan insya-Allah selepas ini di Selangor, Perlis, Terengganu, Pahang, Perak dan Negeri Sembilan.

Insya-Alah Allah SWT tidak akan mempersia-siakan doa orang2 yang ikhlas dalam PAS supaya PAS tidak menyimpang dari jalan yang sebenar.

Nasihat kepada Blogger2 yang Terlebih Memaki Husam

Wahai Aduka Taruna, Manjung Mari dan seangkatan dengan kamu. Anggaplah ini satu pengajaran bagi kamu. Sebelum nak maki Husam Musa, dapatkan maklumat dari dua belah pihak dahulu.

Jangan asyik bergantung maklumat pada satu sumber sahaja. Kan ke sekarang korang dah mempunyai kemaluan yang besar?

Wallahulam bissawab

Tulang Besi

Cegah Diri Dari Penjenayah...

Hari ni aku bawak korang lari sikit dari dunia politik... kita pergi pada masalah keselamatan...

Hari ni (23hb. November, 2009) satu laman blog yang fokusnya ialah melaporkan kejadian jenayah yang berlaku disekeliling kita yang kebanyakannya tidak kita ketahui secara jelas lantaran tiada pihak yang berminat untuk membuat laporan menyeluruh dan juga informasi yang berguna untuk kita dalam mengelakkan diri kita dari menjadi mangsa penjenayah.
Laman blog ini diusahakan oleh rakan-rakan kita yang prihatin kepada masyarakat sekeliling berikutan kenaikan kadar jenayah setempat akibat dari masalah ekonomi yang semakin meruncing yang mengakibatkan kepada kesukaran mendapat pekerjaan untuk menyara hidup dan ada antara mereka yang bermasalah mengambil jalan singkat mencari jalan mudah untuk menampung hidup dengan menjadi penjenayah.

Ada juga antara penjenayah-penjenayah ini terjebak secara kebetulan akibat dari beberapa masalah peribadi.

Sedikit petikan dari salah satu artikel dalam laman blog bertajuk (Crime Watch - Malaysia, Inaugural Postings) -
  • Idea laman blog ini, "Crime Watch - Malaysia" adalah untuk memperingatkan sesama warga Malaysia dari jenayah di persekitaran kita dan disinilah kita berkumpul untuk melaporkan dan saling berkongsi berbagai peristiwa jenayah yang berlaku di negara kita, dengan harapan kita saling boleh memberitahu sebarang kejadian jenayah di lokasi panas dan tindakan pencegahan yang perlu diambil atau dibuat oleh mereka-mereka yang berada dipersekitaran lokasi panas...
Baca artikel seterusnya disini...

Apa Kes..?

Apa kes PAK MOIDIN (Muhyiddin Yassin) tiba-tiba berhajat mahu merombak SISTEM PENDIDIKAN DI MALAYSIA sekarang mengikut sistem Sekolah-sekolah Jenis Kebangsaan Cina? Nak pikatlaaaaaaaaaaaa tuh! Cait pooooooooooodaaaaaaaaaaaaahhhh...

Kalau benar mahu melaksanakan 1MALAYSIA... aku cadangkan ambil dari semua sistem persekolahan = CINA + TAMIL + SAR (SEKOLAH AGAMA RAKYAT)...

Tembak tak kena gaya woiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

Bengong..!

Aku jadi bengong sekejap mendengar kenyataan TUN DAIM ZAINUDDIN yang menyatakan bahawa... beliau melihat kepimpinan di bawah Najibtoya menampakkan peningkatan dari segenap sudut... baik perkauman mahupun ekonomi...

Ini CEREKARAMA apa pula? Atau Tun Daim nak main WAYANG KULIT? LOL.........

Pendedahan Beberapa Kelentong Hasan Ali

Hasan Ali telah berjumpa dengan pimpinan akar umbi PAS Selangor selepas sahaja Mesyuarat AJK Khas baru-baru ini. Antara yang diberitahu kepada pimpinan2 akar umbi PAS adalah kononnya beliau memperjuangkan Melayu dan Islam dalam EXCO Selangor.
Dari laporan ZainulFaqar saya nukil -
Saya tak tahu lah Hasan Ali ni takut pada Allah SWT atau tidak. Kalau beliau seorang yang takut dengan Allah SWT sudah tentu beliau tidak akan berani berbohong sebegini dahsyat.

Pertama sekali, International Zone ini adalah projek yang dibangunkan oleh I-Berhad yang menjadi sebahagian dari projek I-City. I-Berhad adalah sebuah syarikat yang dipunyai oleh Permodalan Nasional Berhad (http://74.125.153.132/search?q=cache:g-nPmAZ6hwJ:www.estate123.com/news/news_110209_1.aspx+i-Berhad+and+PNB&cd=6&hl=en&ct=clnk&gl=my).

Semua orang dalam Malaysia tahu bahawa PNB adalah sebuah syarikat yang dipunyai oleh 8 juta orang Melayu di Malaysia kerana orang Melayu melabur dalam PNB.

Keduanya, projek International Zone adalah projek yang dijalankan oleh I-Berhad. Ia bukan dari cadangan atau idea EXCO DAP mahupun Elizabeth Wong. Ia 100% datang dari I-Berhad.

Hasan Ali kata, International Zone ini akan menjadi pusat hiburan yang akan merosakkan akhlak dan moral rakyat Selangor. Hasan Ali kata dia yang memperjuangkan supaya perkara ini tidak berlaku.

Hakikatnya, I-Berhad telah pergi berjumpa Tuanku Sultan Selangor sendiri dan mendapat pelepasan (exception)kerana I-City adalah projek di Shah Alam. Dan Tuanku Sultan Selangor memberikan kebenaran untuk bentuk-bentuk hiburan yang bersifat kekeluargaan dibenarkan di International Zone ini.

Tujuannya supaya I-City dapat menarik “expatriate” dari luar negara untuk bekerja di International Zone tersebut. Dan Sultan Selangor memberikan pelepasan tersebut kerana ianya dapat membuat para "expat" ini untuk bekerja di Shah Alam.

Saya hairan kenapa Hasan Ali menyalahkan DAP dan Kerajaan Negeri Selangor sedangkan pelepasan untuk mengadakan tempat hiburan di Shah Alam mesti datang dari Istana dan bukannya dari Kerajaan Negeri? Kalau kerajaan Negeri cadang macamanapun, ia tidak akan ada apa-apa kesan kerana larangan itu datang dari Istana.

Kawasan International Tourism Zone di Mutiara Damansara


Hasan Ali juga mendakwa akan diadakan pusat hiburan di Mutiara Damansara yang bersifat 24 jam. Dia kata kalau dia lepaskan brek dari rumah dia, 5 minit dah sampai ke Mutiara Damansara (tempat yang ada Tesco, IKEA dsbnya, walaupun antara rumah dia dengan kawasan tu ada SPRINT Highway). Nama Elizabeth Wong juga dikaitkan dengan tuduhan ini.

Hakikatnya adalah Elizabeth Wong mendapat memorandum dari pengusaha-pengusaha kedai makanan di kawasan itu supaya dibenarkan beroperasi 24 jam. Itu sahaja.

Ia bukan cadangan Kerajaan Negeri, DAP ataupun PKR. Tapi, Hasan Ali bercerita yang kononnya ia adalah cadangan dari DAP dan beliaulah yang memperjuangkan hak Islam dan Melayu dalam isu ini. Beliau sampai kata beliau tidak akan izinkan perkara2 yang merosakkan akhlak berlaku hampir dengan rumah beliau.

"Plug and Play" di I-City Shah Alam

Program ini juga antara contoh yang diberikan oleh Hasan Ali sebagai contoh betapa beliau memperjuangkan hak Melayu dan hak Bumiputra dalam EXCO.

Padahal, projek “plug-and-play” ini adalah pelaburan dari sebuah syarikat di Lembah Silicon di California ke Selangor. Apa kena mengena dengan hak Melayu dan hak Bumiputra.

Projek ini bukannya projek kerajaan negeri pun, Ianya adalah pelaburan asing ke Selangor..!

Kenapa Hasan Ali kelentong begitu teruk sekali?

Furniture City di Kajang

Projek ini pun Hasan Ali nak jadikan isu. Dia kata projek ini tiada komponen Bumiputra dan Melayu di dalamnya. Dia juga kata projek ini adalah hasil dari buah fikiran 10 orang pengusaha2 Cina di Selangor.

Apa yang dia tak bagitau adalah pengusaha2 Cina yang mencadangkan “furniture City” ini adalah juga TUAN2 TANAH kepada tapak projek berkenaan. Mereka mahu membangunkan tanah yang mereka miliki. Apa masalahnya?

Kerajaan Negeri tak bagi satu inci tanah pun pada projek ini.

Tapi Hasan Ali berkokok macam projek ni bukti jelas betapa Kerajaan Negeri Selangor menjual hak orang Melayu dan Islam di Selangor.

Hasan Ali Diberi Tugas Mencari Pelabur Islam


MB telah memberi tugas kepada Hasan Ali untuk mencari pelabur-pelabur Islam di Selangor. Mari kita lihat samada Hasan Ali akan melakukannya dengan jaya atau beliau lebih suka membuang masa menyebar fitnah dan auta beliau.

Tulang Besi
I-Berhad's new management a mix of youth and experience
11 Feb 2009, Mustapha Kamil
________________________________________

I-Berhad,(4251) developer of the i-City project in Shah Alam yesterday announced several management changes, with founder Datuk Lim Kim Hong making way for a top management team comprising a mixture of youth and experience.

Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman, president and group chief executive of state-owned investment fund Permodalan Nasional Bhd (PNB) has been appointed as chairman of I-Berhad.

Lim's eldest son, Lim Boon Siong is chief executive officer (CEO) replacing Datin Tey Siew Thuan who has been appointed as executive director.

The elder Lim meanwhile has taken the role of deputy executive chairman.

He said Hamad Kama Piah's appointment was the start of a new era for the group as his vast corporate expertise will further spur I-Berhad's expansion plans.

"I believe that with his involvement and a strong foundation in place, I can stand back and play the role of an investor with confidence that the group will be able to meet future challenges," he said in a statement.

Boon Siong has an honours degree in Business Administration from the Ivey Business School, University of West Ontario, Canada. He joined I-Berhad as deputy CEO in 2008 and is a chartered marketer with over 10 years of corporate finance and business development experience.

While he manages the day-to-day operations, an exco comprising pioneering directors will focus on the strategic and corporate governance issues.

"Our succession plan has the balance of youthful energy and the wisdom and experience of the pioneering team. At the same time, we have also forged strategic alliances with leading global companies," Lim said.

Over the past two years, I-Berhad has managed to gain support from the various authorities for its mammoth i-City project.

The project, which is already a MSC Malaysia Cybercentre is also playing a central role in making Shah Alam an International Islamic Financial Centre.

It was recently conferred the International Park status by the Selangor state government, thus making it the only location in Shah Alam to have cinemas to support its cosmopolitan lifestyle environment.

i-City is a RM2 billion ICT-based premier integrated commercial development spanning a 72-acre site.

It has seen strong investor interest and is the only MSC Malaysia Cybercentre endorsed as a tourism destination.

Among its strategic alliances are with ServCorp of Australia and the Al-Rajhi Banking Group from Saudi Arabia.

Meanwhile, the group announced increased pre-tax profit and turnover for the year ended Dec 31, 2008.

Its turnover grew significantly to RM95.77 million from RM4.07 million a year ago. Its pre-tax profit was also higher at RM16.15 million compared to RM1.90 million in 2007, and earnings per share rose 13.07 sen to 14.40 sen per share.

At the same time, its total assets grew sharply by 38.4 per cent to RM232.22 million as at 31 December 2008. The I-Berhad board have recommended a final gross dividend of 5 per cent.

The company said several factors such as reinventing itself into a property and technology player and the successful completion and sale of i-City's first phase of Cybercentre Office Suites contributed to its improved financial performance.

It said 2009 promises to be an exciting year. There are plans to establish a designated bio-technology and research & development zones in i-City.

Other I-Berhad's development plans are a regional shopping mall with cineplex and also a luxurious residential development in the vicinity of KLCC.