"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Wednesday, May 05, 2010

TranungKite Sarang Bloggers Pondan (Tarbiyyah Ulama Sebegini?)

Saya tak tau nak kata apa. Sesiapa yang pergi ke Tranungkite akan melihat banyak artikel yang disiarkan dari blog-blog yang tidak dikenali tuannya.

Misal yang saya boleh ambil adalah blogger seperti Batu Api dan Ali Zaidan. Kedua-dua blogger ini kerap disiarkan artikel mereka oleh Moderator Tranung Kite bernama Songkok Putih (yang juga tidak dikenali identiti nya).

Mereka-mereka ini kita boleh gelarkan sebagai blogger-blogger pondan. Mengapa? Kerana mereka takut hendak mendedahkan identiti mereka kepada umum.

Mengapa mereka jadi pondan sebegitu sekali? Kerana mereka takut untuk bertanggungjawab terhadap tulisan-tulisan mereka sekaligus memberikan mereka kebebasan menyebar fitnah dan penipuan kepada umum.

Songkok Putih, moderator Tranungkite, telah saya buktikan seorang penipu. Dahulu kata dia letak jawatan sebagai moderator Tranungkite. Rupa-rupanya dia bohong. Dan dia sendiri mengaku kepada saya bahawa dia berbohong. Dia tidak pernah letak jawatan, cuma berbohong kepada umum kononnya dia letak jawatan.

Agaknya, ini tarbiyyah ulama dalam PAS mengizinkan berbohong dan menipu.

Tranungkite kena ubah nama jadi Laman Web Lorong Haji Taib.


Orang berperangai munafik seperti inilah yang membela blogger-blogger Pondan seperti Batu Api dan Ali Zaidan. Blogger seperti Batu Api telah saya buktikan fitnah dan pembohongannya banyak kali. Tapi, masih diberi ruang oleh Songkok Putih dalam Tranungkite. Ini bererti Tranungkite tidak risau pasal hukum dan syariat Islam.

Penipuan dan fitnah mudah sahaja diterima dan disiarkan oleh Tranungkite.
Ia membuat kita menyoal adakah laman Tranungkite ini menjunjung Al Quran dan Hadeeth sebagai hukum tertinggi mereka?

Di samping itu, saya mendapat tahu dari rakan-rakan yang mendaftar diri sebagai ahli telah dibatalkan keahlian mereka. Ini kerana di dalam ruangan forum dan komen, mereka kerap memberi pendapat yang anti PERPADUANG dan PRO Pakatan Rakyat. Hasilnya, pendaftaran keahlian mereka tiba-tiba sahaja dibatalkan.

Ertinya, bukan sahaja mereka ini penipu tetapi mereka juga adalah pengecut. Agaknya sebab selalu sangat berkumpul di Jalan Raja Laut, blogger-blogger ini telah terjangkit dengan perangai-perangai pondan Lorong Haji Taib.

Terdapat juga beberapa blog baru yang menggunakan nama seperti Muhammad Al Fateh, Penembak Babi, Pemburu Syahid dan banyak lagi. Ini juga boleh dikategori sebagai blogger-blogger pondan.

Mereka tak berani bertanggungjawab atas apa yang mereka kata dan tuduh. Mereka cuma berani menabur fitnah dan pembohongan tanpa berani bertanggungjawab atas pembohongan mereka.

Sedihnya saya melihat kepimpinan ulama dalam PAS terpaksa bergantung harap kepada blogger-blogger Pondan seperti ini.

Sekian

Tulang Besi

Petroleum & Gas: Saman Awam Warganegara Ke Atas Kerajaan Malaysia

Kedaulatan wilayah adalah penting untuk setiap negara. Sepanjang sejarah, banyak perselisihan wilayah berlaku antara negara-negara yang telah mengakibatkan perang. Pengasas negara Malaysia memberikan penghormatan yang tinggi untuk melindungi wilayah kita dengan menyediakan peruntukan dalam Artikel 1 dan 2, Perlembagaan Persekutuan, undang-undang tertinggi negara ini. Berasaskan latar belakang ini, pendedahan tentang urus keluar wilayah Malaysia kepada Brunei adalah memeranjatkan.

Tidak kira betapa berkuasanya seseorang Perdana Menteri itu, namun Perlembagaan Persekutuan tidak sekali-kali membenarkan seseorang Perdana Menteri Malaysia menyerahkan sesuatu wilayah Malaysia kepada negara lain samada di daratan atau lautan.
Perbuatan demikian adalah sesuatu yang bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Artikel 2 Perlembagaan Persekutuan jelas menyatakan hanya dengan persetujuan Parlimen melalui rang undang-undang yang dibentang dan diluluskan oleh Parlimen sahaja sempadan negara boleh diubah.

Bertolak dari peristiwa penyerahan sempadan laut Malaysia kepada Brunei, kami menuntut tindakan berikut ini dari Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Seri Mohd Najib:
  • Mendedahkan kepada awam semua perhubungan antara Putrajaya dan Brunei, Sabah, Sarawak dan Petronas sehingga berlakunya penyerahan ini.
  • Mendedahkan semua keputusan Kabinet mengenai perkara ini atau.
  • Menubuhkan sebuah Suruhanjaya Diraja yang bebas dan telus untuk menyiasat isu ini.
Tidak pernah berlaku dalam sejarah moden negara kita kejadian yang sama berlaku selepas negara merdeka. Maka, demi kepentingan negara dan kepentingan awam, kejujuran, keterbukaan dan ketelusan oleh kabinet dan Perdana Menteri adalah sangat diperlukan.

Tindakan mengeluarkan sempadan negara, kemudian mengeluarkannya tanpa mengikut tatacara berperlembagaan dan bersifat unilateral dari Kerajaan Pusat, akan mengakibatkan terlalu banyak implikasi kepada negara kita. Satu darinya ialah integriti dan kedudukan Petronas sendiri sebagai badan multinasional yang terpaksa membatalkan kontraknya dengan pihak lain yang akan menunjukkan kontrak-kontrak dengan Petronas adalah tidak terjamin sekaligus akan melemahkan Petronas.

Selepas satu tempoh yang memuaskan berlalu tanpa sebarang tindakan seperti yang saya cadangkan di atas, saya mencadangkan sebilangan rakyat Malaysia memfailkan saman awam warga negara Malaysia (citizen civil suit) ke atas Kerajaan Malaysia untuk mendapatkan pengisytiharan penyerahan ini adalah tidak sah dan bertentangan dengan kehendak Artikel 2 Perlembagaan Persekutuan seperti yang saya sebutkan.

Saya berharap ahli-ahli Parlimen, para peguam, NGO, dan orang perseorangan termasuk dari Sabah dan Sarawak, boleh bersama saya nanti memfailkan kes ini di mahkamah.

Saya juga akan menulis surat kepada semua ADUN Sabah dan Sarawak untuk mencadangkan kepada mereka agar menyatakan pendirian mereka dalam isu ini dan memanggil satu sidang DUN khas untuk membahaskan isu ini.

Sesiapa yang berasakan bertanggungjawab ke atas keputusan-keputusan sewenang-wenangnya menggadai wilayah negara ini, boleh menghubungi saya atau pembantu saya menerusi alamat email gadailautmalaysia@gmail.com.

YB Dato’ Haji Husam Haji Musa
20 Jamadilawal 1431
5 Mei 2010

UMNO Bila Nak Buat Sistem Tender Terbuka?

Ketua Pembangkang, Datuk Azhar Ibrahim (BN-Penaga), menuduh Kerajaan Penang tidak telus dalam sistem tender terbuka yang diamalkan oleh kerajaan PR setakat ini.

Soalan saya pada Datuk Azhar, UMNO sendiri adakah mereka mengamalkan sistem tender terbuka? Adakah Dato Azhar muka tak malu menuduh orang lain sedangkan diri sendiri kotor sehingga ke akar umbi?

Sebelum nak marah pada Kerajaan Penang, Dato Azhar patut menyoal parti dia sendiri. Yakni, bilakah UMNO sendiri hendak melaksanakan sistem tender terbuka? Rasanya Dajjal keluar nanti pun, UMNO tidak akan laksana sistem tender terbuka.

Macamlah UMNO kritik PAS tak laksana hudud. Dia sendiri kalau nak laksana hudud, alamat kena tunggu beberapa hari sebelum kiamat lah baru UMNO nak buat hudud. Mustahil parti yang rasmi kilang arak Guiness di Sungai Way akan laksana hukum syariah Islam.

MUSTAHIL. MUSTAHIL.

Lepas disoalnya UMNO, barulah dia ada hak menyoal kerajaan Negeri Pulau Pinang. Jangan ikut resmi ayam jantan, Encik Azhar. Berkokok sekampung, tapi ekor penuh tahi.
Jangan buat malu orang Penang. Kalau nak kelentong pun, jangan sampai orang tahu.

Tulang Besi
BN: Sistem tender terbuka Pulau Pinang tak telus

Ketua Pembangkang, Datuk Azhar Ibrahim (BN-Penaga) hari ini mempertikai tindakan kerajaan negeri Pulau Pinang dalam pemberian beberapa tender yang didakwanya tidak telus.

Beliau mendakwa tindakan itu langsung tidak menggambarkan kerajaan negeri mengamalkan sistem tender terbuka yang berlandaskan prinsip CAT (Cekap, Akauntabiliti, Telus).

"Bagi tender satu projek di Taman Perindustrian Batu Kawan, ada lima syarikat yang memohon tender itu.

"Tetapi syarikat yang berada pada kedudukan kelima yang dipanggil oleh Ketua Menteri (Lim Guan Eng) untuk rundingan," katanya ketika membahaskan usul Terima Kasih Ucapan Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas pada Persidangan Dewan Undangan Negeri di Georgetown, hari ini.

Selain itu, Azhar mendakwa bagi projek Bukit Jambul Country Club, tender diberikan kepada syarikat Taiyo Resort (KL) Bhd walaupun terdapat beberapa syarikat lain yang disenarai pendek.

"Terdapat syarikat yang mempunyai keupayaan dan telah membuat keuntungan besar tidak dipilih, sebaliknya kerajaan negeri memilih syarikat yang mempunyai masalah kewangan," katanya.

Sehubungan itu, Azhar meminta kerajaan negeri mendedahkan minit mesyuarat berhubung pemberian tender bagi projek itu.

Azhar turut mempertikaikan manifesto DAP yang yang menyatakan bahawa setiap syarikat yang mendapat tender bagi projek bernilai lebih RM10 juta, perlu memberi sumbangan.

"Sumbangan itu untuk siapa, kerajaan negeri atau masuk poket siapa?" katanya.

Kempen Doa Laknat Kepada Konspirasi Membeli Wakil-Wakil Rakyat PKR

Saya menyeru kepada sekelian penyokong Pakatan Rakyat serta pengundi untuk menjayakan projek ini. Yakni mendoakan laknat semua yang terlibat dalam pembelian serta perlompatan wakil rakyat dan pimpinan PKR.

Oleh kerana majoriti yang melompat adalah Melayu dan mengaku Islam maka haruslah doa ini sesuai dengan mereka yang pelompat.

Kalau si pelompat melompat atas dasar prinsip, maka mereka tiada sebab untuk risau dengan doa ini.

Doanya adalah:
“Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.

Maka, kami memohon, Ya Allah, dan meminta supaya kao menurunkan bala yang serupa dengan bala kaum Nabi Nuh dan Nabi Hud ke atas mereka-mereka yang bersengkongkol di dalam usaha membeli wakil-wakil rakyat dan pimpinan PKR ini. Kami memohon Kau turunkan bala Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud kepada mereka yang membeli, yang dibeli dan yang membantu proses pembelian ini. Tidak kira siapa orang itu dan dari parti mana orang itu.

Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau adalah Maha Berkuasa ke lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMINNNNN”
Sekiranya UMNO dan kuncu2 PKR tidak terlibat dalam politik wang ini, maka mereka tidak ada apa-apa yang perlu mereka risaukan dari doa ini.

Doa ini hanya untuk mereka yang terlibat dalam pembelian serta merelekan diri mereka dibeli yang seterusnya membawa kepada “lompat parti”. Kalau mereka melompat atas dasar prinsip, maka mereka tidak perlu risau akan doa ini.

TAPII, kalau mereka ada menerima walau satu sen pun hasil dari perlompatan mereka, maka bersiap sedialah kamu untuk menghadapi apa apa kemungkinan sekiranya doa ini termakbul.

Kepada pembaca yang membaca doa ini, diminta di AMINNN kan doa ini.

POLITIK WANG AKAN MENYEBABKAN AGAMA DAN BANGSA TERGADAI

Lee Kuan Yew pernah sebut dengan SD80 juta beliau boleh beli satu UMNO. Kalau budaya beli membeli ini kita biarkan berterusan satu hari nanti negara dan agama kita akan tergadai kepada orang asing dan kuasa asing.

Maka, jangan ingat usaha ini adalah untuk menyokong PKR atau Anwar Ibrahim. Usaha membuat doa ini adalah memerangi POLITIK WANG bagi menjaga serta mempertahankan kesucian Islam serta kedaulatan negara kita.

Kawan saya di Singapura berkata beliau yakin sekurang-kurangnya 40% UMNO telah pun dibeli Lee Kuan Yew. Dan tidak mustahil projek membeli pimpinan PKR ini pun idea datang dari Singapura.

HANYA PROJEK MEMBELI WAKIL RAKYAT PKR SAHAJA YANG BERJAYA

Setakat ini, segala usaha UMNO/BN untuk memporak peranda PAkatan Rakyat telah gagal. Fitnah terhadap DAP dan kononnya DAP anti Melayu semakin gagal.

Percubaan membawa PAS masuk BN pun berjumpa dengan jalan buntu. Usaha mereka yang terakhir adalah dengan membeli pimpinan serta wakil2 rakyat PKR. Setakat ini, itu sahaja yang berjaya. Cumanya, kesan kepada pengundi sudah semakin hilang. PEngundi pun tak kesah berapa ramai pimpinan PKR yang keluar kerana mereka sedar pelompat2 ini telah dibeli.

Wakil Bakar Arang pula melompat sebab dia takda maruah. Marah kena pecat dari Exco, maka dia melompat keluar parti.

TIADA YANG MELOMPAT PARTI setakat ini melakukannya atas dasar prinsip perjuangan. Dan juga, pelompat-pelompat ini melompat berseorangan diri. Tiada ahli atau pengikut yang mengikuti mereka.

Contohnya, hanya dua ahli PKR Bayan Baru yang mengikut Zahrain keluar dari PKR. Tiada ahli yang mengikut Adun Bakar Arang keluar parti. Tiada ahli yang mengikut Zul Noordin keluar PKR. Tiada ahli yang mengikut si Fairus keluar parti juga.

Ini bererti tiada siapa kesah pada para pelompat. Dan mereka sendiri tidak dapat meyakinkan ahli di kawasan mereka terhadap sebab mereka.

Mereka melompat sebab mereka mendapat tawaran yang begitu besar. Itu sahaja. Bodohlah orang yang mengikuti mereka ini.

Tulang Besi