"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Friday, August 22, 2008

Mafrel: 83 pengundi dalam satu rumah!

Pemantau Pilihanraya Bebas dan Adil (Mafrel), sebuah badan pemerhati pilihanraya yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), mengesan beberapa rumah kampung di Permatang Pauh yang mempunyai jumlah pengundi yang tidak munasabah.

Sebuah rumah di Kampung Bagan Serai di Seberang Jaya, umpamanya, mempunyai 83 pengundi berdaftar di kalangan lelaki keturunan India dan India Muslim.

Penyelaras Mafrel Wilayah Utara, Ong Boon Keong berkata, pihaknya juga mengesan ada rumah yang mempunyai lebih 60 pengundi.

"Itu yang Mafrel kesan daripada 50 rumah yang diperiksa setakat ini," katanya dalam sidang media di Seberang Jaya hari ini.

Semalam, Pengarah Strategi PKR, Saifudin Nasution Ismail mendakwa 26 nama pemilih telah dikeluar oleh SPR tanpa sebarang pameran awam.

Mengulas perkara ini, Ong berkata, angka sebenar yang hilang itu ialah 25 orang dan ini menimbulkan tandatanya kerana tidak mengetahui puncanya.

700 pengundi tidak dikenali

"SPR pula tidak menjelaskan mengenai perkara ini. Bulan Jun lalu, senarai itu masih ada tetapi kini sudah hilang.

"Adakah mereka telah mati dalam tempoh sebulan ini?," katanya lagi.

Sementara itu bercakap dalam sidang media yang sama, penyelaras Mafrel, Jamaluddin Abdullah berkata, pihaknya mengesan kira-kira 700 pengundi yang tidak dikenali.

Katanya, ada satu kawasan penempatan penduduk yang mempunyai 20 rumah di mana terdapat sekurang-kurangnya dua pengundi baru pada setiap rumah.

"Beberapa keluarga di kawasan perumahan di Seberang Jaya pula mendakwa alamat rumah mereka telah didaftarkan dengan pengundi baru yang mereka tidak mengenalinya," katanya.

Ketika ditanya mengenai pengundi hantu, Jamaluddin berkata, sehingga ini pihak belum mengesan kehadiran mereka.

-malaysiakini

-Lihat video di sini

Harga Minyak:Kemenangan Di Pihak Rakyat

Berita terbaru lagi sensasi, Pak Lah selaku Perdana Menteri Malaysia telah menurunkan harga minyak sebanyak 15 sen, dan pada keesokan harinya, harga runcit di paras RM2.55 sen dan diesel pula harganya akan turun ke harga RM2.50 dengan penurunan sebanyak 8 sen.Apa lagi nak dikatakan, ini adalah kemenangan rakyat Malaysia yang memprotes kenaikan harga minyak dengan begitu mendadak tempoh hari. Aku tidak pedulilah sama ada, niatnya ikhlas atau tidak, itu tidak penting, bagi aku yang penting, kita sebagai rakyat telah mengurangkan kos sara hidup. Penurunan ini disebabkan nak berkempen untuk pilihanraya Permatang Pauh, itu BN punya pasal. Kita ucapkan terima kasih kepada Pak Lah dan rakan-rakan dalam BN kerana menurunkan harga minyak pada esok harinya dan tidak menunggu sampai bulan 9 ini.Diharap, kalaulah ditakdirkan oleh Allah S.W.T, harga minyak pasaran dunia turun lagi, Pak Lah cepat-cepatlah menurun harga minyak di Malaysia sebab beliau telah berjanji bahawa harga minyak di Malaysia akan mengikut harga pasaran minyak dunia, tidak perlulah nak mengkaji dahulu sebab kalau naik, tidaklah mengambil masa yang lama.Kita imbas kembali kenangan kita, pada 1Mei 2004, harga minyak di Malaysia ialah RM1.37, dinaikkan pada 1 Oktober 2004 ke harga RM1.42. Pada 1 Mei 2005, dinaikkan lagi pada harga RM1.52. Lepas 2 bulan, kerajaan Pak Lah naikkan lagi harga minyak pada paras RM1.62 seliter. Pak Lah rakus lagi dengan menaikkan harga minyak ke harga RM1.92 pada bulan Febuari 2006. Pak Lah menunaikan janji dengan tidak menaikkan harga minyak selama setahun tetapi janji itu hanyalah hendak meredakan kemarahan rakyat, tetapi Pak Lah meledakkan bom C4 pada 5 Jun 2008 dengan menaikkan dengan mendadak harga minyak ke paras RM2.70. Rakyat tersentak, berlaku kemarahan sekaligus mereka memprotes dan esok harinya boleh dikatakan kemenangan kepada kita semua.Saya sebagai Anak Muda Parlimen Batu ingin mengucapkan terima kasih kepada Pak Lah sekali lagi dengan penurunan ini, dengan turun ke padang, ke LRT dan Komuter. Apa pun niat, saya bersangka baik sahaja.-Anak Muda Parlimen Batu

Kenyataan Tuan Guru Nik Aziz dari atas katil hospital

Tuan/Puan,

Alhamdulillah. Setelah sempat mengikuti sendiri proses penamaan calon di Permatang Pauh pada 16 Ogos 2008, sedarlah saya yang ia adalah sebuah pilihan raya kecil yang amat sengit. UMNO/BN melihat pertarungan ini perlu memberi kemenangan mandatori kerana kekalahan boleh membawa kepada Pakatan Rakyat maju ke hadapan untuk mara ke Putrajaya. Mereka cukup takut kedatangan tanggal 16 September 2008 kerana di sana ada sesuatu yang mereka percaya akan berlaku. Jadi menyekat DSAI adalah menjadi keutamaan mereka yang paling atas.

Saudara/Saudari Sekalian,

Datuk Seri Anwar Ibrahim sedang berkempen untuk menghadapi Pilihan Raya Kecil Parlimen Permatang Pauh yang akan berlangsung pada 26 Ogos 2008 nanti. Kita semua maklum bahawa penyertaan beliau dalam pilihan raya kecil ini adalah untuk meneruskan perjuangan menegakkan keadilan sekaligus menentang penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan rasuah dalam pemerintahan negara seperti yang sedang kalut diperkatakan di dada-dada akhbar. Semua ini untuk membetulkan landasan supaya negara kita selamat dari ancaman kegelinciran iman, aqidah dan taqwa kepada Allah S.W.T.

Walaupun telah dihina dan diaibkan dengan teruk 10 tahun lalu, saya perhatikan musuh-musuh yang tidak berperikemanusiaan tidak pernah puas untuk menzalimi beliau. Dengan modal yang sama, sekali lagi beliau difitnah dengan tuduhan yang tidak tergamak untuk saya menyebutnya.

Saya tetap dengan pendirian bahawa fitnah terhadap Datuk Seri Anwar adalah konspirasi politik. Saya juga berpendirian bahawa sumpah yang dibuat oleh orang yang menuduh baru-baru ini penuh dengan persoalan dan keraguan.

Atas kesedaran ini, jauh dari dasar hati biarpun terlantar di katil hospital, izinkan saya menggagahkan diri, merayu seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira agama, bangsa dan fahaman politik menentang keras budaya fitnah dan konspirasi yang menjelekkan seumpama ini. Sikap protes ini harus lantang dan konsisten hingga sampai ke peti undi pada 26 Ogos 2008.

Wassalam.

DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
Mursyidul Am PAS

BN belanja lebih RM 50 Juta

Dalam satu kenyataan bertulis, Presiden SAPP Yong Teck Lee berkata, BN akan membelanjakan lebih RM50 juta untuk Pilihanraya Kecil Permatang Pauh. BN telah menghantar ribuan petugas-petugas untuk berkempen diPermatang Pauh yang mana belanja yang diperlukan akan mencecah puluhan juta ringgit.

Yong mempersoalkan dari manakah wang itu diperolehi. Beliau merasakan tidak mungkin ianya datang dari tabung BN kerana BN hampir bankrup dimana ianya tidak mampu menjelaskan hutang yang bernilai RM218 juta untuk membiayai bahan kempen dalam pilihanraya 2004 yang lalu.

“Kami berharap, pemimpin BN Sabah tidak akan membiarkan Sabah dipergunakan untuk membayar hutang RM218 juta itu dan menanggung perbelanjaan pilihanraya Permatang Pauh.”
Yong merujuk kepada kes dimana sebanyak RM16 juta telah dirampas oleh pihak berkuasa Hong Kong. Wang tersebut dikatakan dirampas ketika dalam perjalanan ke Permatang Pauh melalui Hong Kong.

Dalam perkembangan berkaitan, adik angkat Ketua Menteri Sabah,Datuk Seri Musa Aman, iaitu Michael Chia telah ditangkap oleh pihak berkuasa Hong Kong dan Interpol ketika cuba membawa wang tunai Singapura bernilai RM16 juta keluar dari negara tersebut.

Setelah disoalsiasat, Michael merayu agar dibebaskan kerana wang berkenaan milik Musa Aman dan beliau hanyalah agen membawa keluar wang berkenaan ke Kuala Lumpur bagi membantu meringankan beban kewangan Barisan Nasional dalam proses penamaan calon di Permatang Pauh dan sebahagiannya untuk kegunaan pilihanraya kecil berkenaan.

Penangkapan ini membuatkan Musa Aman berang dan bimbang beliau akan terjerat berikutan penahanan Michael Chia bersama bukti dan lebih malang lagi apabila akaunnya di beberapa bank di Hong Kong dibekukan serta merta. “CM (Musa) marah betul atas kebodohan Michael Chia kerana bawa wang tunai. Kenapa tidak TT (Telegraphic Transfer) saja? Saya rasa CM kita dalam bahaya,” ujar Datuk Amin Khan, seorang proksi Musa Aman ketika memberitahu rakannya yang juga Datuk melalui telefon di sebuah coffe house hotel terkemuka yang sempat didengar wakil Malaysia Today di Sabah yang secara kebetulan menikmati makan malam di situ.

Penangkapan suspek ini mengejutkan semua pihak terutama Badan Pencegah Rasuah Sabah kerana Michael Chia tidak boleh meninggalkan Negara ini tanpa mendapat izin BPR kerana pasportnya dalam simpanan BPR atas beberapa pertuduhan rasuah bersama Loh Man Heng.

Michael yang sebelum ini ditangkap bersama rakan kongsi Musa Aman, Loh Man Heng dan Chong ‘Khung Long’ (Chong Dinasour) kemungkinan akan dihadapkan ke Mahkamah Tinggi Hong Kong pada hari ini bagi menghadapi pertuduhan penyeludupan wang dan pengurupan wang haram (Money Traficking dan Money Laundering).

Penangkapan Michael ini memberi tamparan hebat kepada Ketua Pengarah BPR, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan kerana desas desus yang tersebar meluas mengatakan bahawa Kes Rasuah Loh Man Heng telah ditutup berikutan pengakuan Loh Man Heng sendiri bahawa beliau telah membayar sejumlah RM4 juta melalui pegawai kanan BPR, Mohd Jamidan Abdullah yang sebelum ini menutup kes Musa Aman dalam kegiatan pembalakan haram di Keningau.

Sebelum ini, Pengurus Besar Operasi Kumpulan Yayasan Sabah, Mohd Daud Tampokong yang sering kelihatan bersama dengan Michael Chia di Hong Kong dan Singapura untuk menjalankan transaksi kewangan bagi pihak Musa Aman.

Namun bak kata pepatah modern, sepandai-pandai ayam melompat, akhirnya menjadi KFC, Michael Chia terjebak walaupun sebelum ini telah berjaya melakukan traksaksi pemindahan wang dalam jumlah yang besar, namun kali ini tertangkap kerana gelojoh membawa wang tunai dengan jumlah melebihi had yang dibenarkan.

-Perjuangan adalah pelaksanaan kata-kata

PANDUAN UNTUK PELANCONG POLITIK

Hujung minggu telah sampai. Pelancong politik dari seluruh negara akan sampai untuk melihat dan menjadi Pak Sibuk dalam Pertandingan Agung Politik Permulaan Kurun.

Ini ialah pertandingan projek 3P - Permatang Pauh - Parlimen - Putrajaya.

Kepada Pelancong Politik sila ambil perhatian:

Semua bilik hotel dan rumah tumpangan di sekitar Bukit Mertajam/Permatang Pauh tidak ada yang kosong. Masjid dan surau juga penuh. Ada pilihan hotel di Butterworth tetapi perlu ada tempahan bilik seawal mungkin. Hotel di Sungai Petani mungkin penuh.

Bilik hotel di Pulau Pinang masih banyak. Jika gagal, tidur dalam kereta adalah yang terbaik. Sila bawa bantal dan ’sleeping bag’. Untuk mandi manda banyak stesen minyak memiliki bilik air yang cemerlang.

Makan:

Pilihan cukup lumayan di sekitar Permatang Pauh. Nasi Kandar Melayu di sebelah Masjid Kampung Pematang Semang amat baik. Tempatnya selekeh tetapi masakan cool.

Kueh Tiew Goreng Bukit Mertajam ‘cool’. Kalau hendak merayau jauh cuba di Sungai Dua. Di Sungai Dua juga ada Mee Udang. Banyak kedai/warung yang menjual mee udang. Perhatikan di mana yang banyak kereta berhenti di sana jadi pilihan.

Jangan ambil 'pot' warung burger. Tak ‘cool’.

Makanan Cina itik panggang hanya ada di Bukit Mertajam. Cun cukup cun dan murah. Kedai Mamak? Lupakan sahaja.

Rumah Urut:

Rumah urut yang ’ini’ saya belum bertemu. Tetapi untuk rehat dan merasa suasana Bangsar tanpa Mat Salleh dan Sarong Party Girl sila ke Seberang Jaya. Untuk lebih 'rilek' naik ferry ke Tanjung. Semua ada.

Membeli Belah:

Kedai Bundle cukup banyak di sekitar Permatang Pauh. Perhatikan kiri dan kanan jalan-jalan kampung akan ada kedai bundle. Lebih murah dan cukup berjenama.

Filem:

Masuk ke Bilik Gerakan PKR - video Reformasi terus menerus di tayangkan. Jika bosan pergi ke Ibu Pejabat United Malays National Organisation, ada 'filem lucah' pelakonnya Saiful dan Muhamad.

Komidi Stand Up Comic:

Ada pementasan komidi setiap malam. Tetapi agak sulit untuk mengetahui tempatnya.

Antara pelawak handalan ialah Ezam Mat Nor, Lokman Adam, Azwan Din dan mungkin juga Zahid Mat Ariff.

Tempat agak sulit jadi sila hubungi bilik Gerak Gempur Putera United Malays National Organisation.

Atau hubungi terus Khairy Jamaluddin.

-Tukar Tiub

Arif nafi, PKR mahu SPR batal kelayakan calon BN tanding

(Dikemas kini) PERMATANG PAUH: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mendakwa calon Barisan Nasional (BN), Datuk Arif Shah Omar Shah (gambar) telah membayar duit kepada bukan pekerja jentera pilihan raya, yang menurut parti itu satu bentuk rasuah, dan mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membatalkan kelayakannya bertanding dalam pilihan raya kecil kerusi Parlimen Permatang Pauh."Berdasarkan laporan media hari ini (akhbar bahasa Cina), Arif Shah mengaku membayar duit kepada mereka yang bukan merupakan pekerja jentera pilihan raya."Membayar duit kepada mereka yang bukan pekerja adalah satu bentuk rasuah walaupun Arif Shah mengatakan ia bertujuan mendapatkan maklumat."Justeru, kami mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) siasat perkara ini dan membatalkan kelayakan beliau bertanding," kata Ketua Penerangan PKR, Tian Chua beliau pada sidang media harian di sini pagi ini.Kempen pilihan raya kecil masuk hari ketujuh hari ini.Tian Chua berkata, pengakuan Arif Shah dalam akhbar sudah cukup untuk membuktikan bahawa beliau telah melakukan kesalahan di bawah undang-undang pilihan raya.Bagaimanapun Arif Shah yang ditemui mStar Online selepas sidang media itu memberitahu, beliau tidak pernah berbuat demikian."Saya tidak bayar sesiapa. Saya sendiri pun tiada pekerja jentera. Jentera pilihan raya pula diuruskan oleh Umno Bahagian (Permatang Pauh)."Dana saya terhad, macam mana saya hendak bayar jika saya tiada pekerja jentera," kata beliau.Arif Shah, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Seberang Jaya berkata, beliau ada berhubung dengan jentera pilihan raya Bahagian Permatang Pauh yang mengumpulkan maklumat daripada mereka yang bukan merupakan jentera pilihan raya."Mungkin mereka bayar, saya tidak tahu. Tapi bukan saya yang bayar," katanya.Antara maklumat yang diperoleh ialah sentimen pengundi dan masalah yang mereka hadapi ketika tempoh berkempen, untuk membantu menyelesaikan masalah dihadapi mereka.Maklumat seumpama itu dikumpulkan oleh jentera pilihan raya Permatang Pauh dan disalurkan kepada beliau setiap hari untuk tindakan susulan.Jelas Tian Chua, maklumat yang diperoleh menunjukkan Arif Shah membayar antara RM100 dan RM500 setiap pekerja.Beliau tidak pasti berapa pengundi yang telah dibayar setakat ini.Jika ditanya sama ada SPR boleh membatalkan kelayakan serta-merta sebelum 26 Ogos, beliau berkata, peruntukan undang-undang adalah jelas dan sepatutnya SPR berbuat demikian."Melainkan Arif Shah menafikan laporan akhbar. SPR perlu menyiasat perkara ini dan batalkan status calon Arif Shah," katanya lagi.Kata Tian Chua pihaknya telah memaklumkan kepada badan pemantau pilihan raya, Mafrel dan aduan rasmi akan dikemukakan kepada SPR esok.-mSTAR Online

Petrol and diesel price to drop tomorrow

PUTRAJAYA, Aug 22 - The petrol and diesel price will drop by between eight sen and 22 sen a litre tomorrow.Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi announced today that the Cabinet had decided that the price of RON97 petrol be reduced by 15 sen to RM2.55 a litre from RM2.70, while RON92 would cost 22 sen less at RM2.40 a litre from RM2.62 a litre.The retail price of diesel would drop by eight sen to RM2.50 a litre, he said in a statement.The petrol price was determined by taking into account the actual price from Aug 1 to 21 and the 30 sen per litre subsidy borne by the government while the subsidy for diesel, based on the new price, was 50 sen a litre."The cabinet today decided to bring forward the enforcement date for adjustment of the new petrol price," he said.Abdullah said the decision was made after taking into account the fall in the world fuel price in recent weeks and the steep rise in the inflation rate last month.The Consumer Price Index (CPI) for last month, as announced today, rose by 8.5 per cent compared with July last year."It is the government's hope that the reduction in the petrol and diesel price will help ease the burden of consumers and reduce the inflationary pressure, especially on the low- and middle-income earners. The decision is also based on the current economic development," the prime minister said.On Aug 1, the government announced that the petrol retail price till the end of the year would be adjusted on the first of every month, with the subsidy maintained at 30 sent per litre.However, the prime minister said the adjustment formula would only be implemented if the retail price of petrol was less than RM2.70 per litre. otherwise the price would be capped at that.On June 5, the government raised the petrol price by 78 sen or 41 per cent from RM1.92 to RM2.70 a litre and diesel by RM1 or 63 per cent from RM1.58 to RM2.58 a litre.At that time the world oil price was US$125 a barrel and it continued to rise to hover at US$140 a barrel at one time but has been on a downward trend since early this month.The price was around US$115 a barrel last week and US$121 a barrel yesterday.With today's announcement, the drop in price of RON97 petrol was 5.5 per cent, RON92 (8.4 per cent) and diesel (3.1 per cent).

-TMI

Nurul Izzah: It's not about my father, it's about the future of Malaysia

PENANTI, Aug 22 - The dark grey clouds are rolling in fast from the Chinese cemetery across the road when Nurul Izzah Anwar steps into the triple-storeyed Yayasan Aman, PKR's main action station in this neck of the woods.The Lembah Pantai parliamentarian had arrived in town over a week ago to campaign alongside her father, Datuk Seri Anwar Ibrahim. But neither the punishing schedule nor negative news bombarding the party had worn her down.She looks fresh in a pale yellow floral baju kurung. And then she smiles the million watt-smile so similar to her father's, whose face was plastered on a larger-than-life banner right behind her.Nurul Izzah is no virgin campaigner. Beneath her sweet exterior is a veteran who has earned her stripes during the controversial Ijok by-election in April last year when tensions ran high between the Barisan Nasional and the opposition.Then heavily pregnant, she continued to walk from house to house, campaigning for the ideals of the party."As an MP, there are more challenges this time around. It's more tiring than before," said Izzah, as she is fondly called, before describing the exhausting number of programmes she had to ensure were up and running in her constituency.To be her father's pillar of strength in this mother-of-all by-elections, she has had to sacrifice many of her own interests, such as a forum discussing the University and University Colleges Act 1971 (Auku) organised by the University of Malaya in Kuala Lumpur last Saturday. Tony Pua, the DAP member of Parliament for Petaling Jaya Utara, went in her stead in the end."There needs to be changes to the Act... students should be allowed space and freedom in the decision-making process of the country," she said, explaining that her affinity with the issue stemmed from her own experiences back as an undergraduate during the early, headier days of Reformasi.

Zeroing in on the current debate for University Technology Mara to set a quota to include non-Muslim enrolment, she commented that the issue had got out of hand to the extent that the vice-chancellor wanted to charge Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim for mooting the idea.

"I find it preposterous at the very least," cried Izzah.

As preposterous as the idea that PKR's fight is simply about putting Anwar on the seat of power in Putrajaya?

"This campaign is not just about Anwar Ibrahim per se," states Izzah, Anwar's eldest child.

"My father is an agent of change. That's one of the reasons why I undertook it myself. The campaign is not just specifically on one individual but for the larger mission of reform and to ensure that PKR continues," she adds.

"We can't do it for one man, but for the ideals, the party and the future of Malaysia. I really believe we can change things if we participate."

Izzah's face is earnest; her voice rings clear as crystal.

"Look at the make-up of our supporters. Now we've got a coalescence of races. It's not perfect," she notes, "But it's encouraging. I hate it when people use racial polemics. We should rise above that."

Because of her special position as a parliamentarian and her relation to Anwar, she sees herself as playing an important role, not only to highlight the party's policies, but to be the human connector between the icon and the grassroots.

"I came to Permatang Pauh in 1995, when I was 15," she recounts. She remembers being politically awakened then, observing Anwar's dealings with the grassroots.

"He was very in touch with the people here," she says. Like Anwar, she is very expressive with her hands, and she starts fanning herself in an effort to calm down enough to voice the turbulent emotions visible in the flickering of her eyes.

"It's sad, it's heart-warming, it's inspirational," she says, after a moment.

"I think he's gone through a lot and I hope the people here can see that. That's my role, to lead the support...in the face of the sodomy allegations."

But, she stresses, she is over the nightmare of 1998. Sodomy 1 is no longer a bogeyman for her, or her sisters and brother.

"We know our father. We believe in him and his innocence. There's no question of it haunting us that way," says Izzah.

"But justice must be served. At the end of day, how much more does the BN want to villify him? There are so many other things at stake!"

Like the rest of her family, even her quiet and unassuming mother, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, the fighting force is strong in Izzah.

"We're going to fight them. We want his name to be cleaned. He's spent six years in prison! This feeling is anger, not that we have doubts of his innocence."

There are times, of course, says Izzah, when she feels like leaving all the politics behind.

"Sometimes, it's crossed my mind, to leave everything behind to lead a serene, peaceful life," she admits. Narrating the trip she and the family made to the US last year, before the March 8 general elections, before they were certain they would win it, Izzah tells how she was sorely tempted to just stay there. But her father was there to remind her of her duty as a Malaysian.

"He said, 'You have to come back!' ...You have to appreciate the fact that people have accepted you into a position of power. We need to work on democracy. We must participate in efforts to improve governance and judiciary for the stakeholders."

And that is why she is standing her ground firmly even as her family, her party, and the Pakatan Rakyat coalition continue to face negative press that may have damaged the campaigning efforts as far away as Permatang Pauh.

On the allegations of hooliganims by PKR members and supporters at several events on the ground, including on nomination day, when a scuffle ended with two press photographers being injured, Izzah says, "It really perturbed me. People do not appreciate the lengths we go to trying to be objective and professional."

Her comments run on pretty similar lines as expressed by her political compatriots.

"My father was very angry. During the briefings before ceramahs with supporters, we always emphasise we don't condone violence, and to help the journalists who are only carrying out their job, even if we don't agree with their reports.

"But having said that, we did an internal investigation. We found the perpetrators were not members," Izzah explains of the follow-up after the Guang Ming Daily incident, in which a female photographer lodged a police report claiming she had been assaulted by several persons at an Anwar ceramah. Others alleged the hooligans were PKR supporters.

"Sometimes, people are so quick to jump to conclusions."

What if the perpetrator was proven to be a member or supporter to have acted violently, carried away by emotion in the heat of the moment?

"We will not tolerate such behaviour. Certainly, actions will be taken. No question about that. But this cannot be used as political tool to blemish against our party," Izzah emphasises, exhibiting a maturity that belies her 27 years.

Asked to comment on the perceived dissension within Pakatan Rakyat, she notes that their alliance is different from the BN's.

"It's better to have issues talked about openly. At least it's transparent, rather than putting up a brave front when the problem is not solved."

Referring to Zulkifli Nordin, the PKR MP and Chong Eng, the DAP MP, who recently had a heated tiff inside the Dewan Rakyat over a Bar Council forum on conversion to Islam, Izzah noted, "Even Zulkifli and Chong Eng, they could talk to each other after that. Of course, for me, I prefer if they had not said things in Parliament."

However, she says she has not seen any "adverse effects" from the scandals, or attempts at scandal, aimed at discrediting her father and PKR's reputation on the ground.

"We have a close relationship with the party machinery in Permatang Pauh and locals get to know our campaigning machinery quite well," says Izzah.

"Instead, people are questioning the timing of the PKR arrests," referring to the recent arrest of PKR members allegedly implicated in the assault against the media, "It was too blatant."

-TMI

Ariff Kantoi......

Calon BN bagi pilihanraya kecil Permatang Pauh, Datuk Arif Shah Omar Shah mengakui tidak menghabiskan pengajiannya di peringkat kedoktoran falsafah atau PhD selepas universiti tempat beliau belajar itu, disyaki menjual diploma dan ijazah palsu.

Beliau menjelaskan demikian selepas timbul persoalan mengenai kelayakan akademiknya.

Ketika ditemui Malaysiakini, beliau berkata, PhD itu tidak diiktiraf, jadi beliau berhenti.

Beliau diminta mengulas persoalan yang dibangkitkan di Internet, bagaimana beliau boleh meneruskan pengajian di peringkat PhD sedangkan beliau hanya berkelulusan diploma.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris telah menyiarkan profail pendidikan Arif Shah bahawa beliau lulusan diploma dalam kejuruteraan awam dan sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD di 'Edison Universiti of Technology' (luar kampus).

Laporan tersebut telah mencetuskan debat di kalangan bloger yang tidak dapat mengesahkan kelulusan akademiknya itu kerana mereka tidak mengesan nama universitinya melalui Internet.

Arif Shah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sebarang Jaya, menjelaskan bahawa nama universiti tersebut ialah 'Edison Universiti of Technology', sebuah universiti yang didaftarkandi British Virgin Islands, yang menawarkan program pengajian jarak jauh.

Selepas membuat semakan di Internet dan dengan seorang pakar tempatan, Malaysiakini mendapati universiti tersebut telah dituduh mengeluarkan diploma palsu.

-malaysiakini

Lagi Banner Puaka UMNO/BN

Provokasi Bodoh...lambang mentaliti Sex Maniac puaka-puaka UMNO/BN

Anwar Pakai Saiful Azizan Untuk Belakang.

Azizah Untuk Depan.

UMNO/BN memang Parti Sex!

Yang ni pulak Provokasi Perkauman...memang puaka-puaka UMNO/BN amat sinonim dengan mesej perkauaman...MELAYU, MELAYU, MELAYU, MELAYU , MELAYU... Melayu makin layu...

TOLAK ANWAR YANG BANTU CINA DAN INDIA

HIDUP MELAYU !!

Bangsa-bangsa lain siapa nak bela?

Pulis Geledah Rumah Petra RPK..!

Raja Petra’s house was raided by the police at about 8.00am this morning, Friday, 22 August 2008. The police said they were looking for documents and any evidence related to the Statutory Declaration signed by the Burmese Doctor from Pusrawi.The raid was is in relation to the sodomy allegation against Anwar Ibrahim where the said doctor who examined the accuser, Saiful, confirmed he could not find any evidence that the young man had been sodomised by anyone.

The police confiscated a notebook computer, a scanner and some documents and left about two hours later. Raja Petra is to report to Bukit Aman for his statement to be recorded after the Permatang Pauh by-election.

Raja Petra's house being searched by the police

Raja Petra's house being searched by the police

Raja Petra's house being searched by the police

Raja Petra's house being searched by the police

Siapa Punya Angkara?

2-2 gambar diatas membuktikan wujudnya propaganda murahan tapi... siapa punya angkara..?
KUALA LUMPUR, Aug 21 — Both Barisan Nasional and Pakatan Rakyat leaders have denied involvement in issuing a document that appears to detail a Pakatan Rakyat-led Cabinet as the countdown continues to Datuk Seri Anwar Ibrahim’s self-imposed deadline to topple the BN government by Sept 16.

The Malaysian Insider
understands that the document has been circulating for at least two days and two versions exist, one with DAP supremo Lim Kit Siang and another with Pas president Datuk Seri Abdul Hadi Awang as one of three deputy prime ministers. Another deputy prime minister is Sabah Progressive Party president Datuk Yong Teck Lee who has expressed no confidence in Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Anwar, the de facto Pakatan Rakyat chief who is vying for a return to Parliament via the Permatang Pauh by-election next week, called the single-leaf A4-sized sheet an attempt by the BN to confuse the voters in the constituency in the current hustings.

Datuk Seri Nazri Aziz and Datuk Ahmad Shabery Cheek, ministers in the Prime Minister’s Department and of Information respectively, also denied any involvement. Nazri called the the supposed lineup as "Cabinet BABI — Barisan Anwar bin Ibrahim”.

PKR vice-president R. Sivarasa, in affirming Anwar’s denial of involvement, confirmed that the document had received that moniker.

Pas Youth chief Salahuddin Ayub said that it was the work of “certain parties” who were worried about Anwar’s impending victory and were trying to raise doubts in the minds of voters. He called on the public to approach the various tactics and strategies being employed with maturity.

DAP MPs M. Kulasegaran and Chong Eng called it “nonsense” and “ridiculous” respectively, with the latter saying that it might be the work of BN supporters. Pas Kuala Krai MP Dr Mohd Hatta Ramli said that the document was definitely false as “my face is not in it”.

Anwar has said that some 40 MPs are ready to cross over from the BN by Sept 16 to help him topple the BN and form a federal government. His Pakatan Rakyat now has 81 MPs and controls five states after a historic triumph in the March 8 general election. The BN, which was the expanded successor of the original three-party alliance that got Malaysia's independence in 1957, has 14 parties and 140 lawmakers in the 222-seat Parliament.

One MP, Pasir Mas’s Datuk Ibrahim Ali, has declared himself an Independent despite contesting on a Pas ticket.

Anwar is expected to easily beat the BN’s Datuk Arif Shah Omar Shah and Pas splinter party Akim president Hanafi Mamat in the Permatang Pauh by-election on Aug 26.

-TMI

Anwar must grab Malay vote

PERMATANG PAUH, Aug 22 — The Datuk Seri Anwar Ibrahim by-election could be decided by one main factor: how far the majority Malay voters are influenced by the sodomy accusation against him. Although the opposition chief is widely expected to win, he needs to carry a huge Malay vote to show he has moral standing in his own community.This is because the Barisan Nasional campaign has zoomed in on one issue only — the sodomy allegation by his former aide Saiful Bukhari Azlan.At a BN operations centre, a big screen facing the main road has continuously shown a video of Saiful swearing on the Quran in a mosque that Anwar had sexually assaulted him in June.Its none-too-subtle message to Malay voters: why is Anwar not taking the oath too?Several Malays told The Straits Times that the sodomy issue has become a factor as it has been played up by the mainstream media.“I am not sure if this will affect him, but the issue is the first thing you see on TV daily,” said housewife Maznah Ramli, 48, from Kampung Sama Gagah.Abu Shukor Abdullah, 41, a clerk from the same village, agreed. He said: “People who are 45 years old and above just watch TV and don’t get other views. The younger generation gets alternative news from the Internet.”He added: “If Anwar swears by the Quran tomorrow, he will get 100 per cent Malay support.”The former aide had accused the opposition leader of sodomising him on June 28, and on Wednesday piled pressure on Anwar when he made a report about the alleged sexual assault at the Federal Territory Islamic Department.BN leaders who campaign in Permatang Pauh have mentioned the sodomy allegations repeatedly, in the hope of swaying Malay voters.Last weekend, Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, who is leading the BN election campaign, told voters: “Your duty is to elect someone to represent and work for you, not to save Anwar.”The DPM also addressed accusations levelled at BN for conspiring to bring him down, saying: “He chose Saiful, a person whom some would call jambu (beautiful). We did not interview or hire Saiful, so where is the conspiracy?”Parti Keadilan Rakyat campaign workers said that while they have sewn up most of the Chinese and Indian vote, they are worried that older-generation Malays might swing away from Anwar.Malays form 69.4 per cent of Permatang Pauh’s 59,000 voters, so a major swing would hit Anwar hard. The previous MP for the constituency, his wife Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail, polled a majority of 13,398 votes.One day after Saiful made his oath, PKR quietly carried out a flash survey of 277 Malays to gauge their response. Younger voters remained unaffected, but 45 per cent of those 60 years old and above said Anwar must also take the oath.“We feel this could be a problem,” said PKR strategist Saifuddin Nasution.Anwar’s party has since printed leaflets to explain Islamic law on oath-taking, and speak about the issue in door-to-door campaigns and in mosques.The opposition leader himself did not dodge the issue in his campaign stops.Addressing several hundred Malays at Kampung Sama Gagah on Wednesday evening, he said he continued to be maligned over the sodomy issue.“I did not take the oath because I had gone to the Islamic court and the ulama (Muslim clerics) said I did not have to,” he said.

-TMI

Anwar leads despite BN strategy switch

AUG 22 — Focus on Datuk Arif Shah Omar Shah’s pull with the local population, and stay miles away from the sodomy charge against Opposition icon Datuk Seri Anwar Ibrahim.This was the plan drawn up by Barisan Nasional and government strategists for the Permatang Pauh by-election.So when BN Youth had a briefing in the operations centre on the eve of nomination day, Youth wing members were told explicitly not to touch the topic in house-to-house visits or in stump speeches.They were given basic information to counter the allegation that Anwar was stripped naked while in police custody and made to sleep on a cement floor.But those morsels of information were only to be used in response to questions from the ground. The rationale was clear: surveys commissioned by the government showed that six out of 10 Malaysians had reservations about the sodomy charge levelled against Anwar by his former aide Saiful Bukhari Azlan.Also, intelligence reports suggested that the largely conservative Malay community was uncomfortable with detailed discussions about the sexual activities of one of its favourite sons.And with Malays forming nearly 70 per cent of Permatang Pauh’s electorate, it seemed a prudent move to focus on the strength of BN’s candidate rather than the divisive sodomy allegation.That plan was tossed out just after Saiful swore on the Quran at the Federal Territory mosque on Aug 15 that he had been sodomised by Anwar. Almost overnight, screens showing the 23-year-old taking the oath sprung up around the constituency, like mushrooms after a downpour.Almost overnight, the focus of the campaign switched to Saiful and his allegation against Anwar.Like much of BN’s planning and strategy since March 8, there is an element of the right hand not knowing what the left hand is doing. Umno officials are still uncertain who ordered the screens to be put up. They are also wondering who decided to change the focus of the by-election campaign.A government official told The Malaysian Insider: “Some party officials think that Saiful’s oath could have a bearing on how some older Malays vote. So the focus is now a bit more on Saiful.”Khairy Jamaluddin, the deputy Umno Youth chief, zoomed in on Saiful in a speech on Wednesday night. He noted that Saiful had been described as a coffee boy and a volunteer by PKR politicians. He was curious why Anwar would take a coffee boy on a trip overseas.Khairy also said that Saiful had put himself and his family in harm’s way by swearing on the Quran.“The burden from Saiful’s oath will not only be carried by him but also by his entire generation,” he added.Other BN politicians have also been making the sodomy charge the focus of their speeches.But privately, they concede that this strategy is doing little damage to Anwar.The latest ground reports show that he is far ahead of Arif Shah and will win the Permatang Pauh constituency handsomely, possibly by more than 15,000 votes.-TMI

Strategi Terdesak Puaka2 UMNO/BN.

Gambar banner kat atas ni aku dapat dari email sorang kawan di Seberang Jaya.Nampak sangat Puaka-puaka UMNO/BN ni minat sangat dengan babi.masa kempen PRU12 dulu pun ada 1 kes macam ni & yang aku peliknya kes gambar mutasi ni cuma berlaku di Pulau Pinang je.aku agak puaka-puaka UMNO/BN belah Pulau Pinang memang minat sangat dengan Babi.

Lu fikir la sendiri..!

Tok Guru Nik Aziz Berihat Di Hospital

MAKLUMAT yang saya terima dari Kota Bharu, Mursyidul Am Pas, Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat kini sedang berihat di hospital pakar Perdana Jalan Bayam Kota Bharu. Beliau masuk ke hospital berkenaan sejak tiga hari lalu.
Sekejap tadi salah seorang Exco Kerajaan Negeri Kelantan menghubungi saya dan memberitahu keadaan Tok Guru sihat dan tidak ada apa yang membimbangkan. "Tok Guru masuk ke hospital berkenana hanya untuk berihat... saya baru lepas menziarahinya" begitu jelas anggota Exco berkenaan.

Minggu lalu Tok Guru bersama lebih 2,500 para pemimpin dan ahli Pas berhimpun di Ipoh Perak dalam muktamar tahun ke 54. Dalam keadaan bertongkat beliau hadir pada muktamar yang bersejarah itu.

Bukan itu saja beliau juga kali ini turut sama memberi ucapan penggulungan pada hari kedua mukatamar berkenaan di mana ini jarang berlaku. Biasanya Musryidul Am hadir sebagai penaung saja dan tidak mengambil bahagian apa lagi menggulung atau membahas usul.

Semacam ada sesuatu yang terdesak bagi Musrsyidul Am itu sehinggakan terpaksa menggunakan platform muktamar untuk membuat penjelasan mengenai isu yang timbul ke belakangan ini. Dalam beberapa isu yang berlaku dalam Pas kini Tok Guru bersemangat macam orang muda.

Beliau juga turut sama berada di Permatang Pauh pad hari penamaan calon pilihan raya kecil kawasan itu pada 16 Ogos lalu bagi memberi sokongan padu kepada calon PKR, Anwar Ibrahim. Beberapa blog melaporkan beliau turut sama mendoakan dan mengimani solat hajat untuk kemenangan Anwar.

Dalam ulasannya mengenai pilihan raya itu sebelum ini Tok Guru itu mahukan Anwar menang besar.

Mungkin kerana agak penat dengan muktamar dan suasana dihari penamaan calon itu menyebabkan beliau perlu berihat. Didoakan semoga Tok Guru cepat sihat dan bertenaga kembali untuk sama-sama turun ke Permatang Pauh bersama Husam Musa bagi melihat proses pengundian pada Selasa depan.

-.

Suasana Forum Ehwal Islam Apabila Di Politikkan

Aku berada di Yayasan Aman sewaktu program ceramah 3 tokoh anak muda berceramah di sini....yang syoknya ketiga2 depa nih cikgu...tuh la yang bestnya...cikgu yang dah letak jawatan sebab sorang digari depan anak murid ketika era reformasi....sapa lagi kalau bukan chegu badrul...

Sorang lagi pula cikgu farish musa yang letak jawatan bertanding di parlimen kemaman baru2 ini...tapi nasib tak menyebelahi dia sebab klau cikgu faris menang hari tuh....tak dapet la kita nak tgk menteri yang berbuih mulut debat dgn Dato Seri Anwar Ibrahim tempoh hari....sekurang2nya wa respek lu la bro...berani sebagai anak jantan debat dgn DSAI....

Yang lagi sorang nih cikgu juga...masih lagi mengajar sekarang nih....aku tak boleh la nk highlight kat sini....kupasan depa malam nih mengenai tuduhan liwat siri ke-2 DSAI...tuduhan anwar Agen yahudi serta konspirasi basi terhadap 2 exco negeri perak....

Kesemua nih pernah berceramah sepentas dgn aku...ucapan depa mlm tadi mmg berapi2...klau yang nk lena tuh terus terjaga...kalau hat tak berapa dengar mungkin akan dengar...sebab orang muda katakan....jadi aku pun sempat la tangkap gambar 1 forum yang di buat betul2 sebelah bilik gerakan PKR di Yayasan Aman nih....kerusi adalah dalam 2000 biji...yang tak di isi aku jangkakan hanya sekitar 1820 sahaja...ok tak?

Terfikir juga aku...awat la time2 mcm nih nk gunakan forum mcm nih untuk kepentingan politik...kesian kat ahli panel & pengerusi majlis malam tuh...pak zahid hamidi pun ada sebagai tetamu VVIP....aku rasa kali nih ada sedikit perbezaan bila isu agama nak dipolitikkan oleh UMNO....aku pun sempat la tangkap gambar gunakan henpon aku...tapi aku dok cuba nk bluetooth...tapi tak buleh nak connect pun lagi...pening aku...maklumla tepon murah....

Lepas tuh aku ke rumah penginapan kelantan dgn S/U AMK Kedah untuk mengambil barang yang aku pesan dari ketua AMK Kelantan...kebetulan aku kena melalui di pejabat UMNO utama Permatang Pauh...sampai di bilik gerakan kampung tok elong....aku tgk ramai unit polis dgn siap trak & jip depa dpn tuh...FRU dgn belantan skali...aku pun heran pasai apa...tgk la sorang yang berpakaian preman ada di situ dgn muka bengis mengarah sesuatu kepada anggotanya...aku agak2 dia tuh pegawai...muka pun dah tak berapa elok...aku pun sempat tangkap gambar...nanti klau bley aku bluetooth masuk...aku update gambarnya...

Benda yang aku pelik ialah...bebudak tuh mai la bagi peramai kat forum di tepi yayasan...dari hampa asyik dok nak timbul masalah kat kampung tok elong tuh...yang aku heran...situ pejabat besar UMNO permatang pauh....yang di depan tuh hanya bilik gerakan utama WANITA PKR saja...takkan nak jadi isu di situ selalu...takat nk tunjuk lagak kat bilik gerakan wanita pkr...lepas tuh panggil polis mai setel ramai2...rasanya puak2 nih berani dgn rakyat bila berselindung di balik polis rasanya....berani ker depa nih??????wassalam

-BANGUN DENGAN KEKUATAN

Majikan Harus Benarkan Pekerja Mengundi Pada P/raya Kecil Permatang Pauh

KUALA LUMPUR, 21 Ogos (Bernama) - Majikan harus memberikan kerjasama dengan membenarkan pekerja keluar mengundi pada pilihan raya kecil Permatang Pauh Selasa ini tanpa melibatkan pemotongan gaji, kata Menteri Sumber Manusia Datuk S. Subramaniam.

Beliau berkata majikan juga dinasihatkan untuk tidak mengambil tindakan terhadap pekerja yang melaksanakan tanggungjawab mengundi kerana hak pekerja berkaitan pengundian pada hari pilihan raya adalah seperti yang diperuntukkan dalam Seksyen 25 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Dalam kenyataan di sini hari ini, katanya kegagalan majikan memberi suatu tempoh yang munasabah untuk pekerja keluar mengundi boleh menyebabkan majikan didakwa di bawah Seksyen 25 (A) Akta yang sama dan jika sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM5,000 atau tempoh setahun penjara.

Katanya, majikan juga perlu memberi masa yang munasabah bagi pekerja yang tinggal berdekatan untuk mengundi dan bagi pengundi yang tinggal jauh, masa yang mencukupi selama separuh hari atau sehari penuh perlu dipertimbangkan mengikut keadaan.

Pilihan raya Permatang Pauh menyaksikan pertandingan tiga penjuru melibatkan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Arif Shah Omar Shah, Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim dan calon Angkatan Keadilan Insan Malaysia (Akim) Hanafi Mamat.

Kerusi bagi kawasan Parlimen itu sebelum ini disandang oleh Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebelum beliau bertindak mengosongkan kerusi itu bagi memberi laluan kepada Anwar untuk bertanding.

Anwar must grab Malay vote

PERMATANG PAUH, Aug 22 — The Datuk Seri Anwar Ibrahim by-election could be decided by one main factor: how far the majority Malay voters are influenced by the sodomy accusation against him. Although the opposition chief is widely expected to win, he needs to carry a huge Malay vote to show he has moral standing in his own community.This is because the Barisan Nasional campaign has zoomed in on one issue only — the sodomy allegation by his former aide Saiful Bukhari Azlan.At a BN operations centre, a big screen facing the main road has continuously shown a video of Saiful swearing on the Quran in a mosque that Anwar had sexually assaulted him in June.Its none-too-subtle message to Malay voters: why is Anwar not taking the oath too?Several Malays told The Straits Times that the sodomy issue has become a factor as it has been played up by the mainstream media.“I am not sure if this will affect him, but the issue is the first thing you see on TV daily,” said housewife Maznah Ramli, 48, from Kampung Sama Gagah.

Abu Shukor Abdullah, 41, a clerk from the same village, agreed. He said: “People who are 45 years old and above just watch TV and don’t get other views. The younger generation gets alternative news from the Internet.”He added: “If Anwar swears by the Quran tomorrow, he will get 100 per cent Malay support.”The former aide had accused the opposition leader of sodomising him on June 28, and on Wednesday piled pressure on Anwar when he made a report about the alleged sexual assault at the Federal Territory Islamic Department.BN leaders who campaign in Permatang Pauh have mentioned the sodomy allegations repeatedly, in the hope of swaying Malay voters.Last weekend, Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, who is leading the BN election campaign, told voters: “Your duty is to elect someone to represent and work for you, not to save Anwar.”The DPM also addressed accusations levelled at BN for conspiring to bring him down, saying: “He chose Saiful, a person whom some would call jambu (beautiful). We did not interview or hire Saiful, so where is the conspiracy?”Parti Keadilan Rakyat campaign workers said that while they have sewn up most of the Chinese and Indian vote, they are worried that older-generation Malays might swing away from Anwar.Malays form 69.4 per cent of Permatang Pauh’s 59,000 voters, so a major swing would hit Anwar hard. The previous MP for the constituency, his wife Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail, polled a majority of 13,398 votes.One day after Saiful made his oath, PKR quietly carried out a flash survey of 277 Malays to gauge their response. Younger voters remained unaffected, but 45 per cent of those 60 years old and above said Anwar must also take the oath.“We feel this could be a problem,” said PKR strategist Saifuddin Nasution.Anwar’s party has since printed leaflets to explain Islamic law on oath-taking, and speak about the issue in door-to-door campaigns and in mosques.The opposition leader himself did not dodge the issue in his campaign stops.Addressing several hundred Malays at Kampung Sama Gagah on Wednesday evening, he said he continued to be maligned over the sodomy issue.“I did not take the oath because I had gone to the Islamic court and the ulama (Muslim clerics) said I did not have to,” he said.

-TMI

Pendedahan Konspirasi BPR-BN Perak

Kalau perangai tak semenggah itu terus diamalkan, inilah jadinya. Setelah gagal memujuk Pas untuk menumbangkan kerajaan PR, Tajol Rosli terus berusaha untuk menjatuhkan kerajaan yang ada hari ini, walau dengan apa cara sekalipun. Dia mencuba pulak membawa Ezam untuk memujuk ADUN PKR untuk berpaling tadah tapi itu juga gagal.

Tapi apa nak kata, wawasan sudah diumumkan iaitu untuk menubuhkan kerajaan BN pada 31 Ogos ini. Setelah melihat Anwar bertanding diPermatang Pauh, dan setelah melihat tidak ada apa lagi yang boleh menghalang Anwar untuk menang, kecuali dengan kehendak Tuhan, maka Tajol Rosli memulakan gerakan kotornya.

Salah satu cara untuk menghalang Anwar daripada meneruskan usahanya untuk mengambil alih pemerintahan negara ialah dengan mensabotaj pilihanraya kecil yang ditandingi oleh Anwar. Bermula dengan kes Saiful, beberapa siri skandal dicipta untuk menghilangkan keyakinan rakyat terhadap Anwar. DiPerak, skandal rasuah dicipta melibatkan ADUN-ADUN PKR.

Setelah gagal dengan bermuafakat dengan Pas, tajol rosli membawa ezam untuk melakukan komplot ini. Tugas pertama Ezam ialah mengenalpasti siapakah diantara pemimpin PKR Perak yang boleh dibeli. Tumpuan Ezam ialah Jamaludin dan Osman, dua Exco Perak. Walaupun mencuba beberapa kali, namun mereka gagal membeli Jamaludin dan Osman. Namun komplot perlu diteruskan dan mereka mencari siapakah diantara pemimpin PKR Perak yang mudah diperdaya. Dengan bantuan Ezam, mereka mengenalpasti Kapt (B) Usaili Alias, bekas ADUN Bota. Perancangan mereka ialah menggunakan Usaili untuk memerangkap Jamaludin dan Osman.

Perancangan bermua kia-kira sebulan lalu, dengan bantuan BPR Putrajaya. Seorang ejen bPR telah dihantar untuk memulakan operasi. Ejen yang bernama Imran ini dibekalkan dengan sebuah Mercedes S320 bewarna hitam, dan berlagak sebagai seorang tokoh korporat Kuala Lumpur .

Kali pertama beliau kelihatan ialah apabila datang kepejabat MB Perak di pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dan bertanya tentang Usaili. Staf SUK tealh memperkenalkan beliau dengan seorang juruteknik dari PKNP bernama Roslan Sahat yang sememangnya rapat dengan Usaili. Roslan kemudiannya mengajak Zul Hassan untuk berjumpa dengan Usaili. Untuk meyakinkan Usaili, Imran telah membawa seorang kenalan beliau, seorang peniaga, Fairuz Azrim Ismail yang sememangnya dikenali oleh Usaili dan beberapa pemimpin PKR Perak.

Perbincangan dengan usaili adalah untuk membina sebuah pusat membina kapal di Bagan Datoh dan kertas kerja beserta profil syarikat telah diserahkan kepada Usaili. Imran mengharapkan Usaili dapat menggunakan kedudukan beliau sebagai kenalan rapat kepada kedua-dua EXCO ini untuk membantu meluluskan projek ini. Namun, kedua-dua EXCO ini, Jamaludin dan Osman tidak mahu terlibat kerana diluar bidang kuasa mereka.

Namun Imran tidak berputus asa. Pilihanraya Permatang Pauh memberikan peluang kepadanya untuk meneruskan komplot BPR ini. Imran telah menawarkan untuk menyumbang sebanyak RM5,000 kepada PKR Perak untuk digunakan didalam pilihanraya kecil Permatang Pauh. Oleh kerana beliau mahu menyerahkan wang tersebut kepada PKR negeri, maka Usaili telah mencadangkan keada beliau untuk menyerahkan wang tersebut kepada Jamaludin, yang mana merupakan Bendahari PKR Perak.

Satu pertemuan telah diadakan dipejabat SUK pada 14.8.08 yang mana Imran telah membawa wang sebanyak RM5,000 untuk dberikan kepada Jamaludin. Sekali lagi, Jamaludin menolak sumbangan tersebut dan memberitahu Imran, supaya menyumbang kepada PKR Permatang Pauh sekiranya beliau benar-benar ingin membantu. Sekali lagi harapan untuk memerangkap Jamaludin tidak menjadi, sebaliknya, Imran menyerahkan wang tersebut kepada Usaili. Tanpa menyedari wang tersebut telah ditanda, Usaili menerima wang tersebut dan pergi kePermatang Pauh bersama-sama Imran, Zul Hasan, Fairuz Azrim dan Roslan Sahat pada malam Penamaan Calon.

Dimalam tersebut, Usaili tinggal diBilik Gerakan Kg. Pertama manakala tiga lagi rakannya menghilangkan diri bersama Imran. menurut malumat, Imran telah membawa bersama dua orang pelacur yang dibawa khas dari Ipoh dan menempah sebuah hotel diPulau Pinang. Tidak diketahui, siapakah diantara mereka bertiga yang telah menggunakan pelacur tersebut.

Setelah dua kali usaha untuk memerangkap kedua-dua EXCO ini tidak berjaya, Imran telah menggunakan taktik yang lebih menarik, dengan bantuan BPR Putrajaya. Melalui Azrim sebagai informer, Imran mengintai peluang, bilakah kedua-dua EXCO ini berada ditempat yang sama secara serentak.

Peluang tersebut tiba apabila Usaili, Jamaludin dan Osman berjanji untuk kePermatang Pauh bersama-sama pada 19.8.08. Pada hari tersebut, Osman dan Usaili menunggu Jamaludin di Kluang Cafe, Ipoh Raya. berhampiran dengan bangunan SUK Perak. Nasib memang menyebelahi Jamaludin kerana beliau terpaksa menjemput isteri seorang kawannya yang menyebabkan beliau terlewat, lantas memberitahu Usaili bahawa beliau akan terus kePermatang Pauh bersendirian.

Apabila menyedari Jamaludin tidak akan datang, melalui Azrim yang minum disebuah restoran berdekatan, BPR terpaksa meneruskan operasi mereka. Imran bersama dengan seorang wanita telah membawa sebuah beg dan pergi berjumpa Usaili diKluang Cafe. Imran telah meletakkan beg tersebut diatas meja dimana Osman dan Usaili duduk dan terus beredar. Sebaik saja Imran beredar, pasukan BPR terus menyerbu Osman dan Usaili dan menyuruh Usaili membuka beg tersebut.

Usaili enggan membuka beg tersebut, lantas pegawai BPR telah menyuruh pegawainya yang lain untuk membuka beg tersebut, dan….memang ada wang berketul-ketul. Jadi, semua cerita tentang kelima-lima tertuduh ini ditangkap dibilik hotel adalah pembohongan SPR semata-mata. kejadian ini berlaku diKluang Cafe, Ipoh raya, didepan khalayak ramai. Bukannya didalam bilik hotel seperti yang dikatakan.

Usaili kemudiannya memanggil Roslan, Azrim dan Zul Hasan yang berada direstoran berdekatan untuk bertanya apakah yang berlaku. Zul Hasan telah memaklumkan bahawa mereka telah diminta supaya tidak bersama Osman dan Usaili lebih awal. Mengapa? Kerana Fairuz Azrim adalah informer kepada Imran, yang memberikan maklumat tentang pergerakan Usaili dan Osman.

Untuk menutup operasi mereka, BPR telah juga menangkap ketiga-tiga lelaki ini dan dibawa kepejabat BPR bersama-sama Usaili dan Osman. Semasa siasatan, BPR telah menjumpai sebahagian daripada wang RM5,000 yang telah ditandakan yang diberikan kepada Usaili semasa malam Penamaan Calon lalu. Maka BPR merasakan mereka mempunyai bahan bukti untuk menahan reman Usaili dan Osman.

Bagaimana Jamaludin boleh terlibat? Jamaludin bergegas balik keIpoh setelah mendapat tahu rakannya ditahan. Sebaliknya, beliau pula ditahan. Tetapi BPR tidak mempunyai kes terhadap Jamaludin dan tidak tahu apakah pertuduhan yang hendak dikenakan. Pengarah BPR terus megeluarkan kenyataan bahawa kesemua mereka ini ditahan kerana cuba menerima rasuah sebanyak RM120,000.! tetapi apabila Jamaludin dibawa kemahkamah untuk perintah tahanan reman, tuduhan yang dikenakan kepada beliau ialah cuba mendapatkan suapan berjumlah RM5,000 pada 14.8.08. Kita tunggu, apakah pula tuduhan ini akan dipinda lagi kemudian.

Dalam permohonan untuk menilai semula perintah tahanan reman terhadap Osman, Usaili, Roslan, Zul dan Azrim dimahkamah tinggi petang tadi, seperti dijangka, BPR telah membebaskan Azrim! Hakim bagaimana pun membatalkan perintah tahanan reman selama tiga hari terhadap empat tertuduh lain.

Semasa perbicaraan, pendakwa BPR telah memberitahu mahkamah bahawa Pegawai Penyiasat kes ini baru sahaja dilantik selepas permohonan reman diberikan oleh mahkamah majistret. Macam mana tangkap dulu, kemudian ditahan reman, baru lantik Pegawai Penyiasat? Bukankah siasat dulu baru tangkap?

Sebenarnya, Pegawai Penyiasat BPR (seorang wanita) telah menarik diri dari terlibat dari kes ini!

Osman, Usaili, Roslan dan Zul Hasan telah dibebaskan oleh hakim mahkamah tinggi manakala Azrim dibebaskan oleh bPR. Jamaludin terpaksa tinggal dihotel BPR satu malam lagi (esok) sebelum dibebaskan pada hari Sabtu.

Tetapi kes ini belum berakhir dan banyak lagi maklumat tidak boleh dinyatakan disini.

-PerakExpress

...!!!???

Pak Lah Bongok..!

Ni lagi 1 kenyataan bangang seorang yang bergelar Perdana Menteri.aku quot petikan berita :

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata kini sudah sampai masanya pengundi Permatang Pauh memberikan peluang kepada calon yang tinggal tetap di kawasan ini untuk mewakili mereka di Parlimen.

Perdana Menteri berkata kerusi Parlimen Permatang Pauh ini sudah lama diberikan kepada orang yang tidak tinggal tetap di kawasan ini.


Ni aku nak tanya Pak Lah...kalau Pak Lah tak bodoh, mintak tolong pencacai Pak Lah yang bongok-bongok tu tolong jawab...

Soalan aku : Pak Lah wakil Parlimen mana & Pak Lah sendiri duduk kat mana?

Apa kata kalau Pak Lah letak jawatan sebagai Ahli Parlimen Kepala Batas kemudian Pak Lah bertanding di Putrajaya sebab Pak Lah sekarang dok di Putrajaya kan?Kalau Pak Lah anak jantan...Pak Lah kota apa yang Pak Lah katakan pada penduduk Permatang Pauh!hang jangan pandai nak melalak mengalahkan anjing je Pak Lah oi..!

Baca kenyataan Pak Lah ngok ngek ni :

Sudah Sampai Masanya Orang Tinggal Tetap Jadi Wakil Rakyat Permatang Pauh
BUKIT MERTAJAM, 21 Ogos (Bernama) -- Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata kini sudah sampai masanya pengundi Permatang Pauh memberikan peluang kepada calon yang tinggal tetap di kawasan ini untuk mewakili mereka di Parlimen.

Perdana Menteri berkata kerusi Parlimen Permatang Pauh ini sudah lama diberikan kepada orang yang tidak tinggal tetap di kawasan ini.

"Dulu bagi presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, dia dah tak mau, dia bagi kat suami dia (Anwar). La ni kena ambille," katanya semasa melawat Bilik Gerakan Barisan Nasional (BN) di Permatang Ara di sini malam ini.

Beliau berkata jika pengundi Permatang Pauh memilih orang yang tinggal di luar kawasan ini, wakil rakyat yang mereka pilih itu tidak akan dapat tahu apa yang dikehendaki kecuali jika memilih calon Barisan Nasional (BN) Datuk Arif Shah Omar Shah.

Abdullah berkata beliau akan memberi sokongan kepada Arif Shah, yang juga anggota Dewan Undangan Negeri Seberang Jaya dalam membangunkan kawasan Parlimen Permatang Pauh sebagai kawasan yang membangun.

Beliau juga menasihati seramai 58,459 pengundi kawasan Parlimen itu keluar mengundi seawalnya pada Selasa ini bagi memastikan mereka dapat menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik.

Abdullah turut meluangkan masa melawat rumah penduduk tempatan Zaiton Awang yang dijadikan markas Umno Kepala Batas untuk pilihan raya kecil itu.

Pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Arif Shah dan calon Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM) Hanafi Mamat.

Rege Syiling Minyak Kekal Sampai Akhir Tahun?

KUALA LUMPUR, Aug 21 - The ceiling price of petrol will remain at RM2.70 a litre until year-end, Domestic Trade and Consulmer Affairs Minister Datuk Shahrir Abdul Samad said today.


He said the ceiling price would be reviewed after Dec 31 depending on the current global fuel price at year-end."If the fuel price spirals (this year), the people need not worry about bearing the high cost as the government will absorb the additional cost."I cannot say now as our fuel price depends on the price of a barrel of oil in the world market which constantly fluctuates," he told a media conference.Shahrir however did not discount the prospect of the oil price dwindling to below RM2 before Dec 31 given the current uncertainties in the global oil price.Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said yesterday the government will announce the new fuel prices on Aug 31 which will take effect on Sept 1.The new price would be based on the average fuel prices throughout the month of August and after deducting the 30 sen subsidy for a litre.On the possibility of a fare hike for public transport vehicles and an increase in the cost of transporting goods, Shahrir said it would not happen until year-end though there were calls from bus and lorry operators.He said the government had other mechanism to help public transport operators who had to tide over with higher diesel prices."We are aware when diesel price increases, it will take a toll on public transport and lorry operators. Nevertheless, they cannot raise fares to their whims," he said.Shahrir also said the government would re-visit in March next year the cash rebate paid to car and motorcycle owners.He said the form of rebate would be re-determined including the maximum amount that can be claimed by car and motorcycle owners."What's happening now is that individuals having five vehicles including those using 2000cc cars are given rebate, it's not fair."We give rebate to lighten vehicle owners' burden but if they have more vehicles than they should, there is no need to give rebate anymore," he added.Earlier, Shahrir launched two books on two Malaysian prime ministers entitled "Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi - A New Breeze In Malaysia's Politics" and "Tun Abdul Razak - A Phenomenon In Malaysian Politics" authored by Dr Paridah Abdul Samad.Present at the launch were Abdullah's wife Datin Seri Jeanne Abdullah and Tun Razak's wife Toh Puan Rahah Noah.

-TMI

Mat Tyson Fitnah DSAI.

Salam...

Aku berada sehari di Pejabat Yayasan Aman,di mana ianya bilik gerakan utama bagi seluruh jentera PKR di PRK Permatang Pauh ini...sepanjang hari di bilik gerakan utama ini...aku dapat lihat pelbagai ragam manusia yang keluar masuk di perkarangan bilik gerakan ini....

Aku masa nak pergi ker IPD Seberang Perai Tengah membawa seorang teman yang mahu menghantar permohonan permit utk ceramah program malam ini...sempat di sapa oleh YB Saifuddin Nasution Ahli Parlimen Machang...beliau sempat bertanya beberapa hal mengenai kedudukan JDM di bawah parlimen Permatang Pauh ini...

Setelah selesai,aku sempat berjumpa dgn beberapa teman sewaktu menunggu kelulusan proses kebenaran utk program ceramah malam ini...sempat la aku makan nasi bawal goreng panas & ayam goreng panas...sampai sengkak (kenyang terlampau) perut aku...

Jam 5.30...teman aku di hubungi pegawai di IPD memaklumkan bahawa premit yang di pohon telah pun siap...kami pun bergegas ke sana & terus ke bilik gerakan Utama DUN Penanti...aku sempat berbincang dengan Zul Mohamed teman yang menguruskan keadaan di bilik gerakan penanti mengenai kedudukan terkini di P-44...

Setibanya di Yayasan aman...aku sempat melihat kelibat DSAI calon P-44 bagi wakil PKR yang juga telah di canang akan menjadi PM yang ke-6 (PM In Waiting) keluar dari bilik gerakan untuk ke sebuah masjid menunaikan solat maghrib...

Dalam pada itu...setelah selesai waktu maghrib...aku mcm biasa la cari port pekena teh tarik...kali nih aku minum teh ada susu...hehehe...maklumla...asyik kena 'O' saja...muka aku pun dh jadi tak hensem mcm dulu....di meja tempat aku pekena teh...datang beberapa teman dari AMK Permatang Pauh & Bekas Ketua AMK Balik Pulau...Sukri bekas ketua AMK Balik Pulau turut sama menghadiri kelmarin tazkirah,program yang di susun kelmarin di masjid Jalan Baru...

Yang syoknya Mr Mike Tyson UMNO memaklumkan pada umum kononnya bahawa tazkirah di masjid tersebut,DSAI merampas mikrofon dari imam...ish...ish...ish...mengamok si sukri kawan aku nih bekas ketua AMK Bahagian Balik Pulau...dia kata 'aku dok ada kat situ hang tau dak...lepas solat..imam tuh cakap malam nih ada program tazkirah...dia beri mikrofon tuh kat YB Fairuz...lepas YB Fairuz cakap di berikan pula kepqada DSAI...Dato Seri pun sampaikan tazkirah....Dato Seri mana ada rampas mikrofon tuh...'

Aku pun jadi konpius kejap..

'Nampak gayanya mcm nk kena bersumpah pula...sapa yg betul & sapa yg fitnah...ala...mcm yg sumpah baru2 nih'...hehehe,seloroh aku....aku pun lihat kempen PRK ini adalah 1 gelanggang atau 1 tapak utk menyebarkan fitnah bagi mengelirukan persepsi masyarakat serta umumnya rakyat malaysia....Wahai Pemimpin UMNO....cukup lah...apa salahnya kamu cakap benar....apakah dgn bercakap benar itu akan menyebabkan kamu berdosa?

Adakan berdosa kamu jika bercakap benar terhadap parti yang kamu duduki ini?cukuplah...sudahlah.....50tahun tak cukup lagi kah kamu menipu kami sebelum ini...kepada pengundi permatang pauh...aku masih merayu...anda adalah mewakili suara 27 juta harapan kami rakyat malaysia yang inginkan perubahan kerajaan pusat....wallahualam...

-BANGUN DENGAN KEKUATAN

UMNO/BN Makin Terdesak.

Berita mutakhir aku dapat dr salah 1 sumber rasmi mengatakan bahawa Calon P-044 BN mempelawa PAS Permatang Pauh untuk turut berkempen bagi pihak UMNO/BN.buat masa ni UMNO/BN sedang cuba mengatur pertemuan dengan Hamdan.

Yang menariknya ada yang ditawarkan."kununnya" kalau UMNO/BN menang di Permatang Pauh,UMNO/BN akan membantu PAS mencapai matlamatnya.

Indah sungguh janji manis wakil puaka UMNO/BN.mula-mula di Selangor, lepas tu di Perak & sekarang naik ke Permatang Pauh pulak.itulah puaka UMNO/BN...sentiasa komited dengan janji manis...

BERSATU KITA BERSATU,
MENJULANG PEMIMPIN MELAYU,
UMNO TERUS MAJU,
MENIPU UMAT MELAYU..!

Engkorang puaka-puaka UMNO/BN terus la bermimpi.50 tahun dah rakyat Malaysia bagi peluang, engkau lacurkan amanah rakyat...sekarang setelah 50 tahun...RAKYAT BANGKIT menuntut hak..!

SEBERANG JAYA, Aug 21 — Barisan Nasional's Datuk Arif Shah Omar Shah is attempting the unthinkable - he wants Permatang Pasir's Pas assemblyman Hamdan Abdul Rahman to endorse his campaign."My people are trying to arrange a meeting with him. I am going to tell him, if I win the Parliament seat, I can help develop his constituency, so both of us can share the credit," he said when met here today.The BN candidate for the Permatang Pauh by-election is hoping that Pas will abandon its ally Parti Keadilan Rakyat, enabling a fighting chance for him against PKR de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim.Hamdan however is not interested. "His offer is as a sign of desperation. Maybe he realises that BN is going to lose the election.The three-term Pas assemblyman politely said that was inappropriate to negotiate with Arif Shah during the campaign period."We are at war, how can we negotiate with the enemy. Pas cannot afford to destroy Pakatan Rakyat, I will always defend the coalition."I was an opposition assemblyman for two terms. Why would I need his help now to bring development to my constituency? Pas machinery is working as usual and I personally attend 10 to 12 programmes a day for the campaign," Hamdan added.A check at the Pas operation centre in Permatang Pasir showed that the Islamist party was still in high spirits to ensure Anwar's return to Parliament as party workers crowded after a day of campaigning. Several Pas female members were at the centre after returning from canvassing for votes."We visited about 200 homes this morning, and we are sure to get 80 percent of the votes in those areas," one of them told The Malaysian Insider.PKR national strategy director Saifuddin Nasution said Arif Shah was being over ambitious."I would like to thank him for his good intention to help develop Permatang Pasir. But don't forget the mega projects in Penang such as the monorail was scrapped by the federal government and there's nothing for someone like Arif Shah can do," he said.Anwar's campaign has intensified with ceramahs, walkabouts and house to house visit while BN is focusing more visiting voters in their houses.-TMI

Jangan ulangi kesilapan pasca pilihan raya '99

21 Ogos 2008

PAS dikatakan berada di persimpangan ekoran isu muzakarah atau muqabalah PAS dan Umno. Apa kesan Muktamar PAS baru-baru ini kepada parti itu. Ikuti temubual wartawan Siasah, ZULKIFLI SULONG dan HIDAYATUL AKMAL AHMAD dengan Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, DR DZULKIFLI AHMAD.

Antara yang dinyatakan beliau:

"Kemenangan kita dalam pilihan raya 2008 adalah dibina di atas sokongan kaum Cina dan India, atau dengan kata lain atas sokongan orang bukan Islam. Ini adalah lonjakan yang paling hebat yang dicapai oleh PAS sejak lebih 50 tahun berjuang. Ia adalah hasil usaha yang kita buat untuk memberikan keyakinan kepada orang bukan Islam atas platform PAS untuk Semua, Keadilan untuk semua dan sebagainya. Kita telah menolak ketakutan mereka kepada Negara Islam dengan mendatangkan manifesto baru bergelar Negara Berkebajikan dan kita menletakkan pendekatan kita bersifat substantif bukannya istilah atau konsep tetapi pada amalannya. "

"Postmortem 2004 merakamkan perkara itu antara lain bagaimana kita cukup berani. Saya tak cakap salah atau betul dari sudut hukum tapi dari sudut strategi adalah kurang bijak. Sebab itu kalau saya masih ingat Almarhum Ustaz Fadzil Noor tidak mengungkapkan dokumen itu dengan nama dokuman Negara Islam tetapi yang diungkapakn adalah "Penghayatan sebuah kerajaan sebuah pemerintahan Islam dalam abad ke-21 masihi". "

"Saya kira sementara kita merancang musuh juga merancang. Dan saya fikir musuh sudah melihat trend bahawa kekuatan PAS dan komponen Pakatan Rakyat ini adalah pilihan raya ke 13 bukan hanya 16 September ini. Saya kira yang mereka takut bukan masa terdekat ini tetapi yang mereka takut adalah momentum selepas pilihanraya kecil Permatang Pauh menuju pilihan raya ke-12. Apa akan berlaku jika lima buah negeri Pakatan ini deliver dan merakyatkan ekonomi, keadilan sosial kepada semua lima negeri ini, dan bagi saya, ini yang mereka lebih takut. "

-SIASAH

WAWANCARA PENUH DALAM SIASAH HARI INI