"Pandangan Dalam Laman Ini Tidak Semestinya Menunjukkan Sikap WebMaster & Lain-Lain Penulis. Dasar Kami : Menyiarkan semua posting para penulis jemputan tanpa sebarang edit dari segi bahasa dan ejaan (Mungkin ada bahan yang tidak begitu menyenangkan). Berfikirlah dalam menerima sebarang maklumat). ©1422 Hakcipta Tak Terpelihara. Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Email: poji2ya@gmail.com

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap Negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan Negeri tersebut yang dijual oleh PETRONAS atau ejensi-ejensi atau kontrektor-kontrektornya".
- Tun Abdul Razak, Dewan Rakyat (12hb. November, 1975)

Tuesday, September 21, 2010

RosMoh Bakal Adakan Sidang Kemuncak "Puaka Pertama" Dunia

Suami Perdana Menteri, Datin Seri RosMoh Mansor hari ini mengumumkan bahawa Sidang Kemuncak "Puaka Pertama" bakal diadakan bermula 11hb. Oktober hingga 13hb. Oktober, 2010 ini.

Menurutnya, sidang kemuncak itu akan membincangkan perancangan secara bersama dengan wanita-wanita pertama dunia mengenai agenda penting dalam memperkasakan kanak-kanak yang akan menjadi pemimpin masa hadapan.

Beliau berkata, lebih daripada 20 wanita pertama dari seluruh dunia dijangka hadir untuk mewujudkan satu platform baru dalam meningkatkan kesedaran dunia global bagi menceburi bidang pelaburan, pembangunan, kebajikan dan pendidikan.

Sidang Kemuncak ini akan diadakan selama tiga hari di Hotel Palace Of Golden Horses Kuala Lumpur.

TPU - Berapa juta kos...???

Jahanam lagi la duit rakyat dikerjakan dek Puaka ni...

*gambar sekadar hiasan

Ketuanan Melayu (153): KERAjaan Pusat Beku 118 Projek Di Kelantan..!

Kerajaan Kelantan kesal di atas tindakan kerajaan Pusat yang membekukan sejumlah 118 projek yang melibat sejumlah 1,086,278 hektar atau melebihi 2,500 ekar dari sepuluh jajahan di negeri ini yang bermula dalam RMK 6 hingga sekarang ini, demikian dijelaskan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan Datuk Mohd Aiseri Alias di sidang media selepas menghadiri perasmian Forum Model Baru Ekonomi (Merujuk Kepada Ekonomi Kelantan) di Dewan Teratai Kota Darulnaim pagi ini.

Mohd Aiseri berkata tindakan kerajaan Pusat ini boleh membantutkan pembangunan di negeri ini dan ia juga dipandang serong oleh rakyat yang terlibat dengan pengambilan tanah tersebut.

“Kita berharaplah kerajaan pusat dapat menyegerakan penggunaan tanah yang diambil ini dalam sambungan RMK 9 dan ke10 nanti” ujar beliau.

“Maklumlah tanah tersebut adalah kebanyakannya milik rakyat dan rakyat melihat ia masih belum dibangunkan dan mungkin ada kekangan dalam hal ini, tetapi ia seharusnya tanah ini tidak dibiarkan lama untuk dibangunkan” katanya lagi

Menurut Mohd Aiseri pengambilan tanah tersebut melibatkan16 kementerian dan makluman ini akan disampaikan kepada Unit Perancangan Ekonomi Jabatan Perdana Menteri untuk diambil tindakan.

Diantara kementerian ialah,Kementerian Kesihatan, Kementerian Pelajaran, Kementerian Kerja Raya, Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Kementerian Pertanian dan Asas Tani, Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, Kementerian Dalam Negeri dan lain-lain lagi.

Menyentuh kepada kerjasama yang diberikan oleh kerajaan negeri kepada Pusat dalam pengambilan tanah untuk dibangunkan, Mohd Aiseri berkata bermula dengan RMK 9, ia kini tidak lagi memerlukan kelulusan dalam Mesyuarat Exco negeri kerana Pejabat Tanah dan Galian hanya perlu berurusan dengan Timbalan Menteri Besar untuk disegerakannya.

“Kerjasama yang kita berikan kepada Pusat dalam hal ini amat memberangsangkan dan amat mudah dan ia tidak timbul soal kelewatan kelulusan tanah untuk pembangunan di negeri ini” katanya lagi.

Beliau juga berkata sehingga kini tidak ada sebarang permohonan dari kerajaan pusat untuk mengambil tanah bagi pembangunan negeri ini dihalang.

Ketika mengulas soal pembesaran Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Pengkalan Chepa, Mohd Aiseri berkata ia adalah harapan rakyat yang amat tinggi kerana bila adanya lapangan terbang yang boleh menerima penerbangan antarabangsa dan ia akan memudahkan penjanaan ekonomi negeri ini.

Sumber - GegarKelantan.net